Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: RİTLERİN ÖYKÜSÜ - 7  (Okunma sayısı 3115 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 25, 2009, 08:57:21 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




KADINLARIN MASONLUKTAKİ GİRİŞİMLERİ


Masonluğun 1723 tarihli özgün anayasası, kadınların localara alınamayacağını ve mason olamayacaklarını belirtiyordu. Yalnız İngiltere’deki değil, Kıta Avrupası’ndaki mason loca ve obediyansları da bu temel yasanın geçerliği ve yürürlüğünü onaylıyordu.

Bununla birlikte, Fransa’dan başlayarak Kıta Avrupası’nda, daha sonra da Amerika’da, kadınların mason olamayacağına ilişkin kurala uyulmayışının örnekleri de görüldü.

Daha1740’lı yıllarda Fransa’da, erkek ve kadın masonların bir arada çalışma yapacağı “karma localar”ın kurulmasına girişilmişti. Bu localardan birçoğu, masonik değil de “paramasonik” (Masonluğa benzer) olarak nitelendirilebilecek örgütlerin çatısı altında toplanıyordu.

Paramasonik örgütlenme, yer yer yalnızca kadınlar için de söz konusuydu. Kadınların çalıştığı localara “adopsiyon locaları” (Loges d’Adoption) deniliyordu; bu terim, yalnızca erkeklerin üye olabildiği mason localarının, kadın localarını koruganlıkları altına almalarından ileri geliyordu.

Fransa’da kadınların üye olabildiği localar giderek daha çok gelişti; 1774 yılında, beş dereceli Adopsiyon Riti (Rite d’Adoption) kuruldu. Bu ritin derecelerinde uygulanan ritüeller, şekil bakımından Masonluğa benziyordu ama kapsamları oldukça farklıydı.

Adopsiyon Riti’ne benzer bir örgütlenme 1775 yılında Almanya’da gelişti. Argonotlar Tarikatı (Argonautenorden) adını taşıyan bu sistemde, hem erkek hem de kadın üyelere yer verildi.

18. yüzyılda kadınların masonik girişimleri ne de olsa sınırlı kaldı. Kadınların da mason olabileceğini benimseyen ritlerin asıl ve daha güçlü bir şekilde kuruluşu, 19. yüzyılın ikinci yarısında görüldü.

18. yüzyılın sonlarına doğru, çağımızda varlığını sürdüren ve dünya çapında pek yaygın olarak uygulanan iki rit birden, Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti ile Fransız Rit, aynı tarihte, 1786’da kuruldu. Gerçi Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin gerçekten de o tarihte kurulmuş olup olmadığı tartışmalıdır ama kurulmuş olsa bile bundan çok kısa bir süre sonra patlak veren Büyük Fransız Devrimi, her iki ritin etkinliğe geçişini 19. yüzyıla erteledi.

Bu arada İngiltere’de, İngiliz mason örgütlerinin Masonluktaki üç simgesel derece dışında kalan her türlü ileri ya da yüksek derecenin “masonik” sayılamayacağında diretmelerine karşın; İngiltere, İskoçya ve İrlanda’da da, Masonluğun simgesel derecelerinin üstünde birçok derece kuruldu ve loca ya da benzeri masonik birimlerde bunların çalışmaları yapıldı. Bunları ise, 19. yüzyılda gelişen İngiliz Masonluğu Sistemi çerçevesinde incelemek daha doğru olur.

Masonluk tarihindeki yüzlerce ritin büyük çoğunluğu 18. yüzyılda, özellikle bu yüzyılın ikinci yarısında kurulmuştu. Fakat bunların arasında pek azı birkaç yıldan daha uzun ömürlü olabildi. Çağımıza kadar gelebilmiş olan önemli, etkili ve yaygın mason ritleri, genellikle 19. yüzyılda oluşturuldu. Bunların arasında bazılarının kuruluş tarihi gene 18. yüzyıl sonlarına doğruydu ama asıl gelişimleri 19. yüzyılda gerçekleşti.


FRANSIZ RİTİ VE KARMA RİT


1786 yılında Fransa Büyük Doğusu (Grand Orient de France) çatısı altında oluşturulmuş bulunan Fransız Riti, Modern Rit (Rite Française ou Moderne) olarak da anılır.

Bu riti oluştururken Fransa Büyük Doğusu’nun amacı, bünyesinde çalışmalarına izin verdiği çeşitli ritlerin öğretilerinin benzer yanlarını daha az sayıda bir dereceler silsilesi altında bir araya toplamaktı. Ancak bu amaç gerçekleşemedi; 7 dereceli olmak üzere oluşturulan Fransız Riti ile Yetkinleşme Riti arasında bir uyum oluşturuldu. Yetkinleşme Riti’nin yerini alan Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin 1804 yılında kurulan Fransa Yüksek Konseyi, ritin 18. derecesine kadar olan derecelerin yönetim ve düzenlenme yetkisini Büyük Doğu’ya bıraktı. Böylelikle Fransız Riti’nin 7. derecesi, Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin 18.derecesinin karşılığı oldu; öyle de kaldı. Daha sonra bu yüksek konsey verdiği yetkiyi geri aldı ama Fransız Riti bundan dolayı bir değişime uğramadı.

Günümüzde Fransa, Belçika, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Güney Amerika ülkelerinde uygulanmakta olan Fransız Riti’nin en önemli özelliği, ritüellerde herhangi bir şekilde dinsel ya da inançsal yorumlaması yapılabilecek herhangi bir sözcük ve terimin bulunmamasına özen gösterilmiş olmasıdır.

19. yüzyılda bunlar olup biterken Fransa’da kadınlar, sosyal haklarını elde edebilmek için yoğun çaba gösterdi. Kadınların Masonluğa girebilmesi konusu da bu çerçeve içinde yeniden gündeme geldi. Özellikle Maria Déraismes, erkek mason localarının koruganlığı altında çalışmalarını sürdüren adopsiyon localarının birer gerçek mason locası olduğunu kabul ettirebilmek için büyük savaşım sergiledi.

Déraismes’in 1882 yılında resmen Masonluğa kabul edildiği “Les Libres Penseurs” adlı loca, ilginçtir ki Fransa Büyük Doğusu’na değil Fransa Büyük Locası’na bağlıydı. Bu yüzden kadrınların mMasonluğa alınamayacaklarını benimseyen Fransa Büyük Locası tarafından kapatıldı. Ancak bundan sonra, bağlantısız bir loca olarak çalışmalarını sürdürdü ve ertesi yıl “Grand Loge Symbolique Ecossaise Mixte de France Le Droit Humain” (Fransa İnsan Hakları Simgesel İskoç Karma Büyük Locası) adını taşıyan bir obediyansa dönüştü.

Bu obediyansın uyguladığı sistem, 1899’da bir mason riti biçimini aldı. Ritin resmen kuruluşu ise 1901 yılında yayınlanan bildirisiyle gerçekleşti.

Böylece kurulan Uluslararası İnsan Hakları Karma Riti (Rite Mixte Internationale Droit Humain), kuruluş bildirisinde, insanlar arasında güdülmekte olan her türlü ayırıma, bu arada cinsiyet ayırımına da karşı çıktığını belirtiyor, dünyada sosyal adaleti gerçekleştirmek üzere çalışacak bir özgür kardeşlik kurumu ve sistemi olduğunu açıklıyordu. Aynı bildiride, dogmaların her türünün yadsındığı, gerçeklerin araştırılmasıyla ilgilenildiği, bunun için de insanların gerek kültürel gerekse töresel gelişimlerinin sağlanmasının amaçlandığı duyuruluyordu.

Dereceleri ve öğretileri bakımından Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nın bir benzeri olacak şekilde düzenlenmiş bulunan Karma Rit, öncelikle Fransa’da yaygınlaşmış olmakla birlikte, Fransa dışına da, en az 20 ülkeye yaymış durumdadır. Bu ritin Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra, Masonluğun tutucu ilkeler çerçevesinde benimsendiği İngiltere, Almanya ve İsveç’te bile yoğun çalışmaları bulunması ilginçtir.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
5848 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 18, 2009, 05:18:17 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3145 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 19, 2009, 08:33:06 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3232 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 20, 2009, 01:47:53 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3721 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 21, 2009, 09:18:14 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3762 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 22, 2009, 07:53:39 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3464 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 23, 2009, 08:33:14 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3062 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 24, 2009, 09:14:47 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3057 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 26, 2009, 08:06:56 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3290 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 27, 2009, 07:25:05 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2664 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 28, 2009, 07:35:14 öö
Gönderen: ADAM