Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Inner Wheel  (Okunma sayısı 8752 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 03, 2010, 03:55:34 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay


Uluslararası Inner Wheel

84 yıl önce 10 Ocak 1924 günü, İngiltere’nin Manchester Rotary Kulübü eşleri tarafından ilk Inner Wheel Kulübü kurulmuştur.

Amacı dostlukları güçlendirmek ve topluma daha düzenli, disiplinli bir şekilde hizmet edebilmek, uluslararası anlayışı geliştirmek olan bu kulüp anlayışı, önce İngiltere, İrlanda, İskandinavya ve daha sonra hızla Rotary’nin faaliyette olduğu diğer ülkelere yayılmıştır. Rotaryen eşlerinin kurduğu Inner Wheel Kulüpleri, 1967 yılında uluslararası kimliklerini oluşturarak dünyanın en büyük kadın kuruluşlarından biri olmuştur.

Bugün 100 ülkede çalışmalarını sürdüren bu uluslararası dev organizasyonda, Türk Rotaryen eşleri ne zaman yer almaya başlamışlar? Hollanda 1947, Gana 1959, Kıbrıs 1963, Yunanistan ve Nijerya 1967, Srilanka 1972 yıllarında ( sadece birkaç örnek) kulüplerini kurmuş olmalarına rağmen, Ülkemizde ilk kez 1990 yılında Edirne I.W. Kulübü kurulabilmiş ve bunu İzmir I.W., İst. Dolmabahçe I.W., İzmir Konak I.W., İst. Suadiye I.W., İst. Beyoğlu I.W., İst. Beyazıt I.W., İst. BeylikdüzüI.W., Eskişehir I.W., Bursa Yıldırım Bayezid ve Gaziemir Inner Kulüpleri izlemiştir. Ayrıca KKTC de 2 bağımsız kulüp olarak faaliyet göstermektedir. 1996 yılında da büyük çabalarla, 242. Bölge (District) kurulmuştur.

Bu acıklı tablodan sonra bir iki örnek daha verelim. Eskiden Demir Perde Ülkeleri olan Rusya, Bulgaristan, Macaristan, Litvanya, Polonya, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna da hızla kulüplerini kurarak, bu uluslararası organizasyona katıldılar.

Inner Wheel kulüpleri, Birleşmiş Milletler nezdinde; Viyana 2; Cenevre 2, New York 3 olmak üzere 7 temsilcisi ile, kadınların statüsü, çocuk hakları, yaşlılık, aile ve uyuşturucu komitelerinde temsil edilmektedir.

Uluslararası I.W. Konvansiyonları her 3 yılda bir I.W.'in bulunduğu ülkelerde yapılmaktadır. Türk Inner Wheel’leri olarak Berlin, Stockholm ve Floransa da yapılan Uluslararası Inner Wheel Konvansiyonlarına katılarak, Büyük ATA’ mızın istediği temsil yeteneği olan modern Türk Kadınını en iyi, en güzel şekilde tanıtabilme olanağı bulabildiğimiz için çok mutlu ve gururluyuz.
 
 
Inner Wheel Türkiye  

 
Inner Wheel Kulüpleri, dostlukları güçlendirmek, topluma hizmet vermek, uluslararası anlayışı geliştirmek ve Rotary projelerine destek olmak amacı ile Rotaryen eşleri tarafından kurulmuştur.

Atatürk ilkelerine bağlı Çağdaş ,Laik, Aydın Türk Kadınları olarak, ilerici bir düşünce ile, sevgi ve dostluk bağları içinde, insanlık adına hizmet vermek, UA platformda kendimizi en iyi biçimde tanıtmak amacındayız. Bunu da en güzel şekilde yaptığımıza inanıyoruz. Prensipteki bu temel unsurlar, Rotary ve onun paralelindeki bir kadın kuruluşu olan I.W.’in felsefesini oluşturmaktadır. İlk I.W. Kulübü 10 Ocak 1924’de İngiltere’de, savaş sonrası , Manchester Rotary Kulübü eşlerinin, eşlerine destek vermek amacıyla örgütlemeleri ile kurulmuştur ve Manchester I.W. kulübü adını almıştır. 1928 yılında İngiltere’de ilk Bölge kurulmuş 1934 yılında da İngiltere ve İrlanda Kulüpleri federasyon kurmuşlardır. İngiltere, İrlanda, İskandinavya’dan sonra Rotary’nin faaliyette olduğu ülkelere hızla yayılan Inner Wheel, 1967 yılında Uluslararası kimliğini kazanmıştır.

Rotary’nin kurucusu Paul Harris, I.W.’in gelişimine çok sıcak bakmış ve eşi Bayan Harris 1946 yılında Edinburg I.W. Kulübünün onur üyesi olmuş ve üyeliği 1963 yılındaki vefatına kadar devam etmiştir. Inner Wheel, bugün 101 ülkede 100 000 den fazla üyesi ile en büyük kadın kuruluşlarından biridir. Inner Wheel aynı zamanda Birleşmiş Milletler teşkilatında Viyana 2, Cenevre 2, New York 3 olmak üzere 7 temsilcisi ile, kadınların statüsü, çocuk hakları, yaşlılık, aile ve uyuşturucu komitelerinde danışman statüsünde temsil edilmektedir. ABD, Avustralya ve bütün Avrupa ülkelerinden başka, örneğin Bangladeş (1982), Pakistan (1979), Nijerya (1981), Yunanistan (1967), Filipinler (1970), Hindistan(1965), Gana (1959), Singapur(1946), Kıbrıs(1963) den beri, Uluslararası Inner Wheel’de faaliyet göstermektedir. Meksika’dan Sri lanka’ya kadar bütün ülkelerin kadınlarının temsil edildiği bir ortamda Türk Kadınının yok farzedilmesinin bütün sorumluluğu, biz Rotaryen eşlerinindir.

Türk Rotary’si 1954 den beri Uluslararası Rotary’de ülkemizi temsil etmekte ve bunu başarı ile sürdürmektedir. Rotary’nin kadın cephesi olarak nitelendirebileceğimiz Uluslararası Inner Wheel’de ise Rotaryen eşleri, kendilerine düşen görevi, bu yaygın ve etkin arenada ülkemizi tanıtma ve Türk kadınını temsil etme sorumluluğunu çok uzun seneler üstlenememişlerdir. Özellikle büyük Ata’mızın Türk Kadınlarına verdiği önemin, hakların ve sorumlulukların daha çok bilincinde olarak bu imkanı değerlendirmemiz gerekirdi... Kadının toplum hayatında hak ettiği yeri alabilmesi için Sivil Toplum Örgütlerine büyük görevler düşmektedir. Ülkemizde hizmet projeleri üreten kadın kuruluşlarının bulunması mutluluk vericidir. Ancak bunların çoğu ulusal düzeydedir. Biz Inner Wheel’leri diğerlerinden ayıran en önemli özellik uluslararası bir düzeyde bir kadın kuruluşu olmamız, Büyük Atamıza layık olarak en iyi şekilde modern Türk Kadını’nı tanıtabilme ve temsil etme olanağı bulmamızdır.

Dünyada kısa sürede büyük bir hızla yayılan I.W., ülkemizde 80’li yılların sonunda duyulmaya başlanmış ve ilk kulübümüz Edirne I.W. Kulübü 1990 yılında kurulmuştur. Ve bunu diğer kulüplerimiz İzmir I.W. (1990), İst. Dolmabahçe I.W. (1991),İzmir Konak I.W. (1992), İst. Suadiye I.W. (1993), İst. Beyoğlu I.W. (1996),İst. Beyazıt I.W.(2001),İst. Beylikdüzü I.W. (2002), Eskişehir I.W. (2004), Bursa Yıldırım Beyazıd I.W.(2006),Gaziemir I.W.(2008), Kulüpleri izlemiştir. Ayrıca Türk I.W.’leri KKTC. de 2000 yılında Lefkoşa Sarayönü I.W. Kulübü ile Girne I.W. Kulübünü kurmuşlardır.Bütün Kulüplerimiz Charter Belgelerini alarak Uluslararası Kimlik’lerini kazanmışlardır. İlk ve tek Bölgemiz 242. Bölge 1996 da kurulmuştur. Türk I.W. Kulüpleri bugüne dek başardıkları ilkeli çalışmaları ile toplumumuz ve insanlık için emek vermişlerdir ve vereceklerdir. Dileğimiz I.W. Klb’lerimizin dünyada olduğu gibi, bizde de ülkemizin her köşesine hızla yayılarak hizmet ağlarını genişletmeleridir. I.W.’i tanıttıkça birçok Rotaryen eşinin de bize katılma arzusunda olduklarını, Rotaryen’lerin de eşlerine bu konuda destek verdiklerini büyük bir mutlulukla görüyoruz. Tabii ki bu süreçte bazı sorular ve tereddütler de gündeme geliyor.
 
 


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
3664 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 09, 2009, 06:53:52 ös
Gönderen: Barbaros
0 Yanıt
6902 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 12, 2009, 03:36:53 ös
Gönderen: Waldow