Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: KRİPTOGRAFİ  (Okunma sayısı 11498 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 01, 2008, 10:40:58 ös
Yanıtla #10
  • Ziyaretçi

Kryptos, CIA'nin Amerika'daki merkezinin bahçesinde yapılmış, üzerinde şifreli yüzlerce harf bulunduran kitabedir. 1989 yılında o zamanki CIA başkanı olan William Webster’ın talimatıyla CIA şifrecisi Ed Scheidt ve heykeltraş Jim Sanborn tarafından yapılmıştır. 17 yıldır şifrenin ancak bir kısmı çözülebilmiştir, özellikle Da Vinci Şifresi kitabından sonra şifre çözücülerin bir numaralı uğraşısı haline gelmiştir.


Şubat 01, 2008, 10:47:30 ös
Yanıtla #11
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 562
  • Cinsiyet: Bay

Özellikle Sir Francis Bacon tarafından oluşturulan şifre bence günlük kullanılabilir :D
iddialar a göre shakespeare in ve dönemi sanatçıların yazıtların da da aynı türde şifreler olduğu iddialar arasında.
Dan Brown da dijital kalenin sonuna basit bir şifre koymuştu. :D
en kötü ihtimalle birçok insan lise sıralarında arkadaş ortamında özel bir arkadaşına birşeyler ifade ederken mutlaka şifreli birşeyler yazmıştır. :D


Bir de bu yazının kesinlikle F.Bacon'un sistemince şifrelendiğine emin misiniz? Çünkü belli edici harflerimiz olan büyük harfler ilk satırdan sonra kesiliyor ve eğer Türk alfabesi kullanıldıysa BCDĞDNĞ ve İngiliz alfabesi kullanıldıysa BCEIEQI gibi bir şey çıkıyor sanırım? Fakat belki de bir yerlerde yanlışlık yaptım.
Mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo


Şubat 01, 2008, 10:53:15 ös
Yanıtla #12
  • Ziyaretçi

sevgili Veritas sanırım yukarıdaki galilei ile ilgili cümleden bahsediyorsunuz değil mi?


Şubat 01, 2008, 10:54:19 ös
Yanıtla #13
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 562
  • Cinsiyet: Bay

Mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo


Şubat 01, 2008, 11:03:48 ös
Yanıtla #14
  • Ziyaretçi

h i ç  b  İ    r ş e  Y  k    e ş  F  e t    m E k  s  i     z i  N b ü     Y ü k m e    s E l e l    eri uzun uzadıya anlatmak.....
a a a b a    a a a b a     a a b a a     a  b a a a     a a b a  a     b  a a a a     a b a a a

   1                 2                   3                    4                    3                  5                 4


yani kelime   1234354  şeklinde oluyor eğer ki elimizde güzel bir yazılım bulunsaydı bunu bu şekilde çözmekte çok kolay olurdu. fakat yukarıdaki gibi aaaba ve şeklindeki kombinasyonları daha önceden mesajı yolladığınız kişi bilmelidir.
mesela Sir Francis Bacon şu şekilde örneklemiştir

A;baaaa
B;abaaa
C;aabaa
D;aaaba
:
:
:
Fakat ben alfabeye yerleştirmedim sadece örnekleme ve kolaylığı açısından yukarıdaki kelime ise Galilei'dir               


Şubat 01, 2008, 11:04:56 ös
Yanıtla #15
  • Ziyaretçi

Kelimenin şekli bazında bir yanlışlık yapmamışsınız sevgili Veritas.


Şubat 01, 2008, 11:21:03 ös
Yanıtla #16
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 562
  • Cinsiyet: Bay

=) anlıyorum teşekkürler.
Mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo


Şubat 02, 2008, 10:22:37 ös
Yanıtla #17
  • Ziyaretçi

Outlok Expres şifreleri:
Outlook Express'in desteklediği şifreleme algoritmaları şunlardır: RC2 (40-bit ve 28-bit), DES (56-bit) ve 3DES (168-bit). RC2 40-bit ve DES şifreleme algoritmaları, Outlook Express'in yalnızca U.S./Kanada olamayan sürümlerinde kullanılabilir. Outlook Express RC2 (64-bit) ile şifrelenen postanın şifresini çözebilir, ancak bu algoritmaları kullanarak ileti gönderemez.

Outlook Express, iletileri imzalarken kod dönüştürme algoritması olarak yalnızca SHA-1'i kullanabilir. Özel anahtarınızın bit uzunluğu aldığınız onaylama yetkisine ve anahtarı oluşturmada kullanılan işleme bağlı olarak değişir.

Özel anahtarlar bilgisayarınızda saklanır ve yalnızca bilgisayarınız kadar güvenlidir. Microsoft kriptografik sistemi kullanılarak yüklenen özel anahtarlar, dijital kimliği izleyen onaylama yetkisine iletilmez; anahtarlar bir resmi aracıyla geçici bırakılmış belgeler içinde saklanır.



Şubat 02, 2008, 11:42:38 ös
Yanıtla #18

Her devletin bu tarz bir şifreleme sistemi olduğundan bahsedilir. Benim duyduğum (bir nevi şehir efsanesi oldu gerçi) dünya üzerinde kriptografisi çözülemeyen tek ülkenin Türkiye olduğuna dair. Hatta Iraktaki malum çuval olayıyla bu şifreleme sisteminin Abd tarafından öğrenildiği söyleniyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz sizce mümkün müdür?
ars longa, vita brevis...


Şubat 03, 2008, 12:38:22 öö
Yanıtla #19
  • Ziyaretçi

Sevgili nietzsche
   Konu matematik olduğunda sınır kelimesinin olmadığı kanaatindeyim.İster ABD olun ister İsrail veya herhangi bir istihbarat birimi.En uğraşılan türdeki şifreleri çözebilirsiniz fakat öyle çılgınlar duyuyoruz ki bir çok ülkenin istihbarat birimini evlerinde ki ufacık bilgisayardan zorlamayı başarabiliyorlar.
  Muhakkak ki teknolojik anlamda gelişmiş ülkelerin sınırsız kelimesi ile tabir edilebilinecek kaynakları ve yöntemleri  vardır.Fakat işin içine beyin girdiğinde bir yerde bu sistemlerin kitlenebileceğini düşünüyorum.Belki bu bilgisayarlar olayların milyonlarca olasılığını hesaplayabilir veya yüzbinlerce basamaktan oluşan sayıları çarpanlarına ayırabilir.Ellerinde hiç ama hiç bir anahtar olmadan çözümler yapabilir
ilgili bir metin arasına  "cvbnbmn"  şeklinde yüzlerce sayfadan oluşan uzun metinler bırakın bunların bile çözülmesi ancak saniyelerini alır.((Hatta bu yöntem üzerine biraz değinmeyi düşünerek harf olasılıklarını paylaşmıştım daha önce))   Ama asla bir insan beyni gibi düşünemezler.
  Bunu anlamak için tersten düşünelim yani şifre kıranları daha doğrusu ile halk arasında bu işi yasadışı yapanlara hitap ettiğimiz gibi hackerları.
  Sonuç olarak kırmayı başardıkları şifrelemeler ve güvenlik duvarları bilgisayar tabanlı yazılımlardır.Bildiğim kadarı ile saldırıya hemde milyonlarca saldırıya rağmen ayakta duran ve hiç giriş yapılamayan iki internet sitesi var.Bunlardan birisi A.B.D nin deniz kuvvetleri resmi sayfası bir diğeri ise yahoo.Bunların dışında her türlü şifre evlerdeki ufacık bilgisayarlardan bile kırılabilmiştir.Yani bilgisayardan üstün gelinebilinmiştir.
  İfade ettiğiniz konu hakkında bugüne kadar hiç bir duyumum olmadı fakat mümkünsüz veya olanaksız değildir.Yani Türkiye'nin de  şifreleri çözülemeyebilir.
  Bana göre bu olasılık onu yazanların ne derece uçuk olabileceğine bağlıdır diyebilirim.