Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Basinda Masonluk => Konuyu başlatan: aramis - Ekim 13, 2010, 02:21:48 ös

Başlık: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: aramis - Ekim 13, 2010, 02:21:48 ös
Sayın forum üyeleri;

Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş, 19 Ekim Salı günü saat 22:05'de Habertürk kanalında Fatih Altaylı'nın sunacağı Teke Tek programına katılacaktır.

Yine aynı şekilde Boğaziçi Ünversitesi Mezunları Derneği BÜMED'in yayın organı olan dergide bir röportajı yayınlanmıştır, ilgili link aşağıdadır.

http://issuu.com/tetrailetisimcom/docs/bumed155_ekim10/63?zoomed=&zoomPercent=&zoomX=&zoomY=&noteText=&noteX=&noteY=&viewMode=magazine (http://issuu.com/tetrailetisimcom/docs/bumed155_ekim10/63?zoomed=&zoomPercent=&zoomX=&zoomY=&noteText=&noteX=&noteY=&viewMode=magazine)

Aynı röportajla ilgili  Habertürk gazetesinde de alıntılarla bir haber yapılmıştır. Bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla


Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Mozart - Ekim 13, 2010, 02:34:04 ös
20 senedir Masonlukta olan bir derya kendisi, hem kitaplarına yansıyor hem de konuşmalarına, mütevaziliği de cabası. Bana düşmez ama, haketmiş olduğu makamı.

Bilgilendirme için teşekkür ederim Bay Aramis.

Sevgiyle
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Mozart - Ekim 13, 2010, 02:53:16 ös
Sevgili Admin ve diğer görevlilere önerim;

Kayıtetme imkanı olan kayıt ederse foruma koyma imkanı olur ve o gün izleyemeyenler ya da daha sonra masonlar.org'u ziyaret edenler izleyebilirler.

Sevgiyle

Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: M1TO - Ekim 14, 2010, 03:36:51 öö
bilgilendirmeniz için şahsım adına teşekkür ederim...

saygılarımla.
Başlık: Masonluğunu Gizlemeyen Genç bir Akademisyen - Prof. Mehmet Remzi Sanver
Gönderen: Mozart - Ekim 15, 2010, 01:40:24 öö
Prof. Dr. Kerem Doksat'ın yazısı

Masonluğunu Gizlemeyen Genç bir Akademisyen

Prof. Mehmet Remzi Sanver, 40 yaşında Türk Masonluğu’nun en genç Büyük Üstâdı oldu.

Remzi Sanver dünya tatlısı bir insandır. Tekris edildiğinde (masonluğa giriş töreni) 21 yaşının altındaydı ve babasının teklifiyle kabûl edilmişti. İstanbul’da 1970’de doğup, babasının kariyeri için gittikleri Kanada’da 4 yaşına kadar kalmış. Akabinde İstanbul’a dönüş, Galatasaray Lises’inde orta tahsil, Boğaziçi’nde başarı dolu yüksek tahsil ve akabinde Bilgi Üniversitesi’nde hârikulâde bir kariyerle ulaştığı nokta…

Remzi’nin ne masonluktaki, ne de akademik hayattaki başarılarının arkasında herhangi bir torpil vardır. Henüz 40 yaşında iken profesör ve HKMBL Büyük Üstâdı oldu. Boğaziçi Mezunlar Dergisi’ndeki röportajından sonra, 13 Ekim tarihli Habertürk gazetesinde röportajı neşredildi; sanırım Fatih Altaylı’nın programında da canlı yayında iştirak edecekmiş.


Bakalım terbiye ve edep mütehassısı Murat Bardakçı da çıkacak mı, onunla da “dalga geçmeye” kalkacak mı, elinde âilesinden kalma ritüeli alıp, Pelin’i de kıkırdatarak Remzi’yi aklı sıra sıkıştırmaya kalkacak mı?
Türkiye Bilimler Akademisi 2002 Yılı Genç Bilim Adamı Ödülü sâhibi ve tartışmasız Türkiye’nin en parlak beyinlerinden biri olan dostum, arkadaşım ve kardeşimdir Remzi. Gözlerindeki zekâ dolu gülümseme, inanılması pek güç bir “sâhiciliği” ve tevâzuu vardır. Loca hâricinde herkese ismiyle hitap eder, meselâ “canım ağabeyim, sevgili dostum” gibi sözleri sık sık işitebilirsiniz. Türkçe’yi mükemmel bilen ve ayrıca üç lisanı da ana dili gibi konuşan genç bir dâhi…

Remziciğim, masonik ifâdeyle de En Muhterem Büyük Üstâdım, Allah yolunu ve başarılarını açık etsin, seni çok seven ve sevecek o kadar çok insan var ki… Eminim Tanju Koray Ağabeyin Ontogenetik Psişe’de kadehini şerefine kaldırıyordur.
(http://img816.imageshack.us/img816/3086/mehmetremzisanver.jpg) (http://img816.imageshack.us/i/mehmetremzisanver.jpg/)

En Muhterem Büyük Üstâd Remzi Sanver’in seçildikten sonraki konuşmasını aşağıya koyuyorum:

Masonluğun geleneksel kimliği, inisiyatik kültürün değerleri ve Operatif Masonluğun töreleri tarafından belirlenir. Bu kimliği oluşturan unsurların listelenmesi şüphesiz tartışmaya açık bir konu olmakla birlikte, dünyada birçok Büyük Loca, ifâdesini İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın 1989 tarihli Hür Masonluğun Dış İlişkileri Beyanâamesi’nde bulan aşağıdaki sekiz ilkenin, Masonluğun geleneksel kimliğinin muhafazası için şart olduğunda hemfikirdir…

1) Büyük Loca’nın muntazam bir Büyük Loca tarafından veya intizamlarına muntazam bir Büyük Loca’nın kefil olduğu en az üç Loca’nın bir araya gelmesiyle kurulmuş olması,

2) Büyük Loca’nın bağımsız ve kendi kontrolü altındaki Localar üzerinde mutlak otoriteye sahip olması; sembolik dereceleri idâre etme yetkisine tek başına sahip olup, bunu herhangi bir diğer masonik örgüt ile paylaşmaması,

3) Büyük Loca’nın jüridiksiyonu altındaki Masonların erkek olmaları ve kadınları kabûl eden Localar’la hiçbir masonik temasta bulunulmaması,

4) Büyük Loca’nın jüridiksiyonu altındaki Masonların bir Yüce Varlığa inanmaları,

5) Büyük Loca’nın jüridiksiyonu altındaki Masonların yeminlerini Kutsal Yasalar Kitabı üzerine etmeleri,

6) Hür Masonluğun üç büyük nurunun (Kutsal Kitaplar, Gönye ve Pergel), Büyük Loca’ya bağlı Locaların çalışmaları esnasında açık bulundurulması,

7) Localar içinde dinî ve siyasî tartışmalara yer verilmemesi,

8 ) Masonluğun eski nizamlarına (Eski Landmarklar’a), ve mesleğin örf ve âdetlerine, Büyük Loca ve kendisine bağlı Localar tarafından riayet edilmesi masonik literatürde, bu sekiz ilkeyi benimseyerek çalışan Büyük Localar “muntazam” olarak tanımlanırlar.

Farklı Masonluk anlayışları
Masonlukta Büyük Locaların bağımsızlığı esastır. Onun için her Büyük Loca, dilediği masonik anlayışı benimsemekte serbesttir. Türkiye Büyük Locası, kendi Masonluk anlayışını, Büyük Loca Tüzüğü’nün başlangıcındaki Hür Masonluğun Temel Prensipleri başlıklı bölümde ifâde eder. Benimsediğimiz bu prensipler, Masonluğun geleneksel kimliğine uygundurlar. Dolayısıyla, Türkiye Büyük Locası, muntazam bir Büyük Locadır.

Tanıma/Tanınma
Bir Büyük Loca’nın bir başka Büyük Loca’yı tanıması, o Büyük Loca’yla Masonik ilişki kurmayı kabul etmesi ve dolayısıyla iki Büyük Loca’nın mensuplarının birbirlerinin masonik çalışmalarına katılabilmeleri manasına gelir. Bir Büyük Loca’nın bir diğerini tanıması ya da tanımaması tek taraflı bir tasarruftur. Başka bir deyişle her Büyük Loca, dilediği Büyük Locayı tanımakta ya da tanımamakta serbesttir. Doğal olarak, ortak masonik anlayışlara sahip Büyük Localar birbirlerini tanırlar, olmayanlar ise tanımazlar. Bâhusus, muntazam Büyük Localar ancak muntazam Büyük Locaları tanırlar. Diğer yandan, muhtelif sebeplerden dolayı, birbirlerini tanımayan muntazam Büyük Localar da mevcuttur. Türkiye Büyük Locası hâlihazırda dünyadaki 144 muntazam Büyük Loca ile tanışmaktadır.

Güncel bir gelişme
İngiltere Birleşik Büyük Locası 5-6 Kasım 2007 tarihlerinde Londra’da, Avrupa’daki muntazam Büyük Locaları davet ettiği “Masonlukta İntizam ve Tanıma İlkeleri” konulu bir toplantı düzenledi. Katılım çok yüksek oldu. Davet edilen bütün Büyük Locaların bu davete icabet ettikleri bildirildi. Böylece, 38 tanesi Büyük Üstat düzeyinde olmak üzere 42 Muntazam Büyük Loca toplantıda temsil edildi. Bu muntazam Büyük Localardan 8 tanesi hâlihazırda İngiltere Birleşik Büyük Locası tarafından tanınmayan Büyük Localardı. Toplantıda herhangi bir ritüelik çalışma yapılmadığı için bu durum sorun teşkil etmedi.

Toplantının hedefi bir görüş alışverişiydi ve Büyük Locaların bağımsızlığı ilkesi gereğince herhangi bir ortak karar alınması söz konusu değildi. Toplantıya katılan Büyük Locaların temsilcileri, bu anlayış içerisinde, İntizam Kavramının öneminden, Masonluk ile toplum ilişkilerine; yeni kurulan Büyük Locaların yaşadıkları sorunlardan, Büyük Localar arasındaki iletişim yöntemlerine uzanan bir yelpazede bakış açılarını dile getirdiler. Özellikle vurgu yapılan hususlardan bir tanesi, Masonluğun kurumsal kimliğinin, dini ve siyasi tartışmaların dışında tutulması gereğiydi. İngiltere Birleşik Büyük Locası adına konuşan Büyük Üstat Naibi Northampton Markisi, Masonluğun bireysel kendini keşfetme ve geliştirme yolculuğu olduğunu, dolayısıyla üyelerine etki etmek dışında herhangi bir toplumsal etki arayışında olamayacağını; diğer yandan Masonluğun değerlerini temessül eden masonların, birey olarak ve mason kimliklerini kullanmaksızın topluma olumlu etkilerde bulunmalarının doğal olduğunu söyledi. Muntazam Masonlu­ğun, ne kadar evrensel ve asil olursa olsun, herhangi bir amacın lobisini yapamayacağının altını çizdi. Vurgulanan bir diğer husus da, “uluslararası masonik toplantılar” kavramına gösterilmesi gereken hassasiyetti. İskoçya Büyük Locası adına konuşan Büyük Üstâd Sir Archibald Ewing Muntazam Büyük Locaları bir araya getiren ve daimi Sekretaryaları olan toplantıların, ne kadar iyi niyetle düzenlenirse düzenlensinler, Büyük Localar’ın bağımsızlığı ilkesini ihlâl tehlikesini taşıdıklarını söyledi. Görüşülen bir diğer konu da, muntazam Masonluğun İtalya’daki durumuydu. Hâlihazırda İtalya’da birbirini tanımayan iki muntazam Büyük Loca var: İtalya Büyük Doğusu (Grande Oriente d’Italia) ve İtalya Muntazam Büyük Locası (Gran Loggia Regolare d’Italia). Dünyadaki muntazam Büyük Locaların bâzıları İtalya Büyük Doğusu’nu, bazıları da İtalya Muntazam Büyük Locası’nı tanıyorlar. Katılımcılar (ki bunlar arasında İtalya’daki her iki Büyük Loca’nın da Büyük Üstâdları vardı) masonluk­taki geleneksel uygulamalara aykırı bu durumu ortadan kaldırma yollarını görüştüler.

Özetle toplantı, Avrupa’daki muntazam Büyük Locaların bilgi ve görüş alışverişinde bulundukları; uygulamadaki bazı zorlukların halli üzerine fikir ürettikleri müstesna bir zemin teşkil etti. Dile getirilen görüşlerin çeşitliliğine rağmen, bir ana fikir, toplantıya yol gösterdi: Muntazam Masonluk ilkeleri, Masonluğun doğasının bir yansımasıdır. Dola­yısıyla bu ilkeleri değiştirmek, Masonluğun doğasını değiştirmeye kalkmak anlamına gelir.

Kaynak: http://www.keremdoksat.com/2010/10/14/gundem-2/
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Thoth - Ekim 16, 2010, 12:51:46 ös
Çok güzel bir televizyon programı olacağı kesin , Kerem Doksat'ın yazısını da beğendim.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Prometheus - Ekim 19, 2010, 11:25:26 ös
"masonluğunu gizleyemeyen bir akademisyen"
Hadi sadece bu cümleyi tartışalım. Kimseyi katmadan sadece bu kelimeyi tartışalım.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Thoth - Ekim 19, 2010, 11:52:59 ös
"masonluğunu gizleyemeyen bir akademisyen"
Hadi sadece bu cümleyi tartışalım. Kimseyi katmadan sadece bu kelimeyi tartışalım.

Sayın Prometheus , yazmış olduğunuz cümlenizde , "gizleyemeyen" kelimesi , vurgulamak istemiş olduğunuzu yanlış bir yöne sevkediyor..Doğrusu "gizlemeyen" olmalıdır..
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Prometheus - Ekim 20, 2010, 12:01:08 öö
Özür dilerim ama, akademisyen oldu diye adam mı oldu?
Yunus Emre akademi kelimesini dahi bilmiyordu.
Ya Aşık Veysel? Şan derslerimi aldı?
Ben kızarım böyle şeylere.
Bende sözüm ona saygın bi üniversitede mimarlık okudum, şimdi rektör olan, o zamanın dekanı beni kurduğu resim kulübüne almaya kalkıştı, bir bayan profesörle akademik kariyerim yanımda konuşuldu.
Bunlarla adam olduğumu hiç düşünmedim ben.
Çok şeyimi överken, çok şeyimi beğenirken, hiç bunlar aklıma gelmedi bunca sene.
Birisini övecekseniz böyle övmeyin. Bırakın o yüzyılların sonunda bile kendini övmeyi becerir. Tıpkı ATATÜRK gibi, tıpkı Ömer Hayyam gibi, tıpkı Budha gibi…

Hadi geçtik hepsini, "gizleyemeyen" ne demek?
Gizlemek mi marifet burda? yoksa gizli kalmayı başaramayacak kadar açık olmak mı?
Kaldı ki, sanki bi manifesto gibi konuşmasını övmeniz sizi bilmeyenler için hiçbir şey ifade etmiyor.

Yazınızda hiçbir torpil yokken demişsiniz.
Bu ne ahkam kesmek, bu ne bilmişlik.
Bu ne son nokta böyle?
Sanırım sizin gelişmeniz için çok uğraşmanız lazım, Buna ispatım yazılarınızdaki çelişkileriniz.
Alın size ispat;
Alıntı
Tekris edildiğinde (masonluğa giriş töreni) 21 yaşının altındaydı ve babasının teklifiyle kabûl edilmişti

Benim babam mason olmadığına göre, bu remzi bana göre torpilli olmuyor mu?
Ben masonluğu 40 yaşımda öğrendim oysa.
Şartlarımız sizce aynı mı?
Alıntı
Remzi’nin ne masonluktaki, ne de akademik hayattaki başarılarının arkasında herhangi bir torpil vardır.
Kanada da 4 yaşına kadar yaşamış olması bile bi ayrıcalık olamaz mı?
Yada babasının kariyeri
Bu bir torpil sayılmazsa, illa hamili kart sahibi yakınimdir mi yazması gerekiyor?

Juddi Krishnamurti derki:
İnsan hala yıkıcı, rekabetçi, zalim, içten pazarlıkçı. Bu toplumu yaratanda bu insan.
Ve bu insanın yarattığı toplum, yine yıkıcı, zulmeden, rekabetçi, agresif ve hastalıklı.
Böyle bir topluma iyi eklemlenmiş olmak, sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez.

Her hırslı insanın yapabileceği başarılarla birilerini övmeyin. Kaldı ki övülmeye değer hiçbir insan, övülmek için tek bir adım bile atmaz.

Yazım çok sert olmuş olabilir, bunun (bence) sebebi çok kırılmış olmamdandır.
Lütfen, binlerce yıldır yaptığımız şu hatadan vazgeçelim.

Tanıdığım birisi bana bir gün dedi ki;
14 yıl aynı işyerinde çalıştım. Her gün gittim aynı işi yaptım. Ama sen hep daldan dala atladın. Bi türlü bir yerde kalamadın.
Güldüm, yazık 14 yılın bir gün gibi geçmiş.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Prometheus - Ekim 20, 2010, 12:07:47 öö
"masonluğunu gizleyemeyen bir akademisyen"
Hadi sadece bu cümleyi tartışalım. Kimseyi katmadan sadece bu kelimeyi tartışalım.

Sayın Prometheus , yazmış olduğunuz cümlenizde , "gizleyemeyen" kelimesi , vurgulamak istemiş olduğunuzu yanlış bir yöne sevkediyor..Doğrusu "gizlemeyen" olmalıdır..

Evet haklısınız, orada hata yapmışım. Cahiliğime verin.
Düzeltme yapmama izin verin lütfen.

Alıntı
Masonluğunu Gizlemeyen Genç bir Akademisyen
Siz gizliyorsanız, niye böyle bir hata yapıyorsunuz?

Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Supeluta - Ekim 20, 2010, 12:17:16 öö
Üstad konuşması esnasında, "kişi bize başvurur, kabul edilirse mason olur" dedi. Bildiğim kadarıyla (bu forumda öğrendiğim kadarıyla) kişiye masonlar tarafından bir teklif gelir ve bu teklif kişiye sadece bir defa yapılır, yanlış mı biliyormuşum??
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Jean Jacques Rousseau - Ekim 20, 2010, 12:56:40 öö
Programı heyecanla ve ilgiyle izliyorum. Büyük üstadın herkesin izleyebileceği bir kanalda konuşma yapmasını sonuna kadar destekliyorum. Bu tür programlara daha çok ihtiyacımız var düşüncesindeyim.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Universal - Ekim 20, 2010, 01:31:24 öö
Sn. prometheus

Okumadan anlamadan araştırmadan yorum yapıyor doğal sonucu olarak saçmalıyorsunuz.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: ozkann - Ekim 20, 2010, 02:38:46 öö
Sayın Prometheus

Ben kendi adıma bir çelişki görmediğimi söylemeliyim.
Oradaki cümlede kilit kelimeyi "başarı" olarak görüyorum.

Alıntı
Sanırım sizin gelişmeniz için çok uğraşmanız lazım, Buna ispatım yazılarınızdaki çelişkileriniz.
Alın size ispat;
Alıntı
Tekris edildiğinde (masonluğa giriş töreni) 21 yaşının altındaydı ve babasının teklifiyle kabûl edilmişti

Benim babam mason olmadığına göre, bu remzi bana göre torpilli olmuyor mu?
Ben masonluğu 40 yaşımda öğrendim oysa.
Şartlarımız sizce aynı mı?
Alıntı
Remzi’nin ne masonluktaki, ne de akademik hayattaki başarılarının arkasında herhangi bir torpil vardır.


Forumda çok antimasonik veya eleştirel yazı da okudum ama 'bu remzi'  hitabında hissedilen açık bir aşağılama vardır.
Sayın Remzi Sanver bir kenara, şu açıktır ki sıradan bir forum üyesine dahi bu hitabınız hoş karşılanmayacaktır.
Verilecek veya verilmeyecek tepkiden de öğreneceklerimiz olacaktır.

Alıntı
Hadi geçtik hepsini, "gizleyemeyen" ne demek?
Gizlemek mi marifet burda? yoksa gizli kalmayı başaramayacak kadar açık olmak mı?


http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=208509&p=2
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Prometheus - Ekim 20, 2010, 08:54:55 öö
Kusuruma bakmayın lütfen, ben babadan oğula geçen şansları sevmiyorum. Yada kapasitem kaldırmıyor.
Bundan sonra sadece izleyici olarak kalırım herhalde.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Genius Loci - Ekim 20, 2010, 09:37:10 öö
Farklı sebepler farklı sonuclar dogurabilir ama aynı sonucun da ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Mesela Ruanda'da dogabilirdik. Ama bu ülkede doğduk. Bu bir torpil mi? Bu ülkede dogabilir ve fakat ilkokuldan sonra okuyamatabilirdik ya da okur hatta doktorayı bitirir akademik kariyer yapabiliriz. Bu bir torpil mi? Ailemizde bir Dernege üye olan bir büyüğümüz olabilir ve onun yonlendirmesiyle o Dernege üye olabiliriz ya da kendimiz Birgun o derneği duyar ilgi alanımızda olduğu için iraya girmek ister ve girebiliriz. Bu bir torpil mi?

İmkanlara sahip olmak evet bir şans meselesi olarak görülebilir ama torpil olarak göremeyiz.

En Muhterem Remzi Sanver şanslı addolunabilir. Ama daha ötesi değil. İmkan sahibi olunması kötü bir şey mıdır?  Ayrıca En Muhterem Sanver'in Masonluga intisabında babasının onun teklif edeni olmasında bir terslik de yoktur.  Çünkü bir hariciyi teklif edenin onu ahlak, bilgi, ailevi yapısı ilh... Tanıması gerektiğine göre kisinin o kuruma uygun olup olmadıgını, ne zaman orası için hazır olabileceğimi tartacak olan da en yakınında olanlar olacağı için burada bir torpil durumu olmaz. Bu torpil geçileceği anlamına gelmez. Herkesin geçtiği yollardan gecer herkese uygulanan yöntem uygulanır.  Eğer uygun görülmezse alınmaz. Teklif edenden ziyade teklif edilenin yapısı önemlidir çünkü. Ki biliyorum, babası Mason olup kendisi Mason olmayan pek çok kisi olduğu gibi, teklif edilip kabul edilmeyenler de var. Belki onların sanssizligi babalarının Mason olmasıdır. Zira onlardan birisi hala kendini böyle avutuyor bildigimce.

Kerem Doksat Ustad, En Muhterem Remzi Sanver'i kendi zaviyesinden anlatmış. Bence çok güzel anlatmış.

Sevgi ve saygılarımla.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Genius Loci - Ekim 20, 2010, 10:07:56 öö
Heyecanlı mısınız ilk defa böyle bir programda derneğiniz en üst düzeyde temsil ediliyor?

Doğrusu camiamı temsil etme sorumluluğu taşıdığım için heyecanlıyım.

Önce herkesin merak ettiği şeyleri soracağım. Mason ne demektir? Kelime anlamı olarak nereden geliyor, dünyada ne zaman başlamış?

Mason' Fransızcadan gelmektedir. Masonluğun asıl örgütsel kökenlerine baktığımızda Ortaçağ'daki operatiflikten, duvarcı ustalarından gelmektedir. Fakat bu ustalar o dönemin ciddi bir teknolojisine sahiptirler. Bu sürecin akışı içinde tapınakları yapmanın öneminin azalmasıyla aydınlanmaya giden süreçte bu örgütler sönmeye başlamışlardır. Ve tarih sahnesinden çekilmek üzereyken çok enteresan bir dönem olmuştur. O dönemin aydınları seçkinleri bu derneklere girmeye başlamışlardır. Çünkü, bu örgütlerin kendi içlerinde meslek sırları vardır ve bu bazı imtiyazlar getirir. Bu imtiyazlardan yararlanabilmek için. Operatif masonluğa baktığımızda aslında dışarıya kapalı. Meslek birliği, meslek sırları var bu sırlarından dolayı da kendi içlerinde bir örgütlenmeleri vardır.

Bu imtiyazı sağlayan kim?

Vatikan. Daha sonra bu aydınlar bu yapılanmaya girmek istiyorlar. Onlar için bu aslında rahat çalışılabilecek bir zemin oluşturuyor. Bu yapılar da bu aydınları kabul ediyorlar. O dönemin entelijansiyanın gelmesinden memnun oluyorlar. Bunlara kabul edilmiş mason deniyor. ?Biz bunları sonradan kabul ettik' diye. Bu gelen entelektüeller içerik olarak ele geçiriyorlar. Burada sonradan gelen kabul edilmiş masonlar o dönemde hepsi bizim illüstrasyon temelli dediğimiz geleneğe bağlılar. Operatif masonluğa böylece sembollerle düşünme kültürü geliyor.

Masonluk nerede başlıyor?

Esas itibariyle İngiltere'de başlıyor. Avrupa'nın her tarafında böyle bir dönüşümü görmek mümkün. O sırada İngiltere Protestan.

Voltaire'in sonradan mason olduğunu biliyoruz o nasıl oluyor?

Voltaire'in mason olması 70-80 yıl sonradır dönüşümünden. Avrupa'nın aydınlanma hareketinin çok önemli isimlerindendir. O dönem Mozart da geliyor.

Mesela nasıl geliyor Voltaire geliyor kapıyı çalışor, ?Ben mason olmak istiyorum mu?' diyor?

Masonik sistemde esas olan gelecek olanın kapının çalınması esastır, kimse davet edilmez. Bir insanın kapıyı çalması için ona bundan ona bahsedilmiş olması da doğaldır.

Voltaire ileri bir yaşta mason olmuştur. Dostu olan yakınlarının da yönlendirmesiyle muhtemelen. Avrupa'nın çeşitli yerlerindeki Mason teşkilatlarının birbirleriyle örgütsel bir bağları var mı? Mesela Fransız Masonları ile İtalyan Masonları, yoksa her biri bağımsız mı?

Masonluk yereldir hep, operatif masonluktan bu yana. Anlayış ve felsefesi aynıdır ama örgütlenme modeli yerel bir modeldir. İngiltere'deki örgütlenme ile Fransa'daki örgütlenme farklıdır. O dönemin aydınlarının birbirini tanıyor olması idari bir bütünlük yok.

Farmasonluk free masonluğun dönüşmüş hali mi?

Masonluğun Osmanlı topraklarına girdiği ilk zamanlarda tabirler Fransızcadan geliyor franc-maçon'luktan geliyor. Osmanlı da hür banilik adı veriliyor bina inşa etmekten geliyor.

Osmanlı'ya nasıl ne zaman gelmiş ilk?

1700'lerde kurulduğunu biliyoruz. Osmanlıya ilk gelişi o zaman Osmanlı topraklarındaki yabancılarla oluyor ama bu topraklarda Osmanlı tebaası da girmeye başlıyor.

Bunlar küçük localar halinde nereye bağlı?

Masonluktaki esas her ülkede bir milli büyük locanın olmasıdır, onun olması için o için de locaların olması gerekir. O zaman büyük localara bağlı Avrupa'daki daha sonra o localar 1909 da ilk milli Türkiye büyük locasını kuruyorlar.

Masonluğun semboller üzerinde yürüdüğünü söylüyorsunuz. Bilim adamlarının entelektüellerin girmesiyle birlikte, böyle bir şeyi niye teşhis etmişler?

Sembollerle düşünme geleneği insanlık tarihinin önemli geleneklerinden biridir. İnsanların sembolleri bir takım ritüelleri kullanmak yoluyla duygulanmaları. Bunlarla ilgili entelektüel alışverişte bulunmaları bu çok evrensel bir yöntemdir. Aslında masonluk da bu yöntemlerin tatbikçilerinden bir tanesidir.

Bu semboller evrensel midir yoksa her locanın kendine ait semboller üretme hakkı var mıdır?

Buradaki ana fikir sembollerle düşünmeyi bilmektir, şunlar masonluğun sembolüdür bu değildir gibi bir anlam yapmak. Daha ziyade inşaat geleneğinden gelen pergel vardır, gönye vardır. Masonluğun bunları değerlendirişi tamamen sembollerle düşünme esasına dayalıdır.

Türkiye'ye 1909 da resmi olarak geliyor ve kuruluyor kimler kurucuları?

1909 da ilk defa olarak bir milli büyük loca örgütleniyor. Osmanlı Maşrıkı Azamı. Daha sonra Cumhuriyet ile birlikte Türkiye büyük locası oluyor bu. İlk büyük üstatta Talat Paşa'dır.

İttihat ve Terraki Cemiyeti'nin hepsi mason mu?

Hepsi mason mu bilmiyorum ama geleneklerinde çok sayıda mason vardır. O dönemin Selanik'ine baktığımız da da masonluğun aktif bir faaliyetini görüyoruz. Bunlar Osmanlının o döneminde entelektüel açıdan faal insanları. 1909'da Talat Paşa ilk üstad-ı azam olarak locayı kuruyor. İlk büyük üstat Talat paşa, Osmanlı topraklarında bu büyük locayla Masonik faaliyetler başlamış oluyor. Cumhuriyetle birlikte 1935 e kadar bu faaliyetler sürüyor. Bu faaliyetler bizim uyku dönemi dönemi başlıyor ve bu süre 1948'e kadar sürüyor.

ATATÜRK MASONLUĞA KARŞI MI?
Atatürk niye masonluğu yasaklıyor? Zararlı diye mi, gizli diye mi, Cumhuriyet'e zarar vereceğini düşündüğü için mi?


Efendim aslında konu Atatürk'ün masonluğu yasaklamış olması değildir. O dönemin Türkiyesi'nin şartlarına baktığımızda 1935'te artan bir faşizm var dünyada, ikinci dünya savaşının eşiğindeyiz. Örgütlü yapıların Türkiye'de varlık şansını daha az bulduğunu görüyoruz. Türk Ocakları da dahil olmak üzere birçok dernek ya kendini kapatıyor ya da kapatılıyor. Şükrü Kaya o dönemin içişleri bakanı da masondur. Bize Türkiye'de artık bu faaliyetleri sürdürmenin mümkün olmadığını söylüyor. Bu bilgi üzerine dernek kendi kendini kapatıyor. Bunu Atatürk'ün masonluğa karşıtlığı olarak görmek mümkün değildir. İstanbul'da yapıldığında Atatürk'e saygılarını sunuyor başarı dileklerini gönderiyor. Atatürk'ün mason karşıtı olması durumunda zaten 35'e kadar sürmesi de mümkün değildi. Masonluğun gizli bir yapı olması zaten mümkün değil.

ATATÜRK MASON MUYDU?

Atatürk mason muydu?

Atatürk'ün mason olup olmadığını bilmiyoruz.

Gerçekten bilmiyor musunuz?

Gerçekten bilmiyoruz... Birisinin mason olduğunu söyleyebilmek için ya bir locanın kayıt defterinde ismi olması lazım ya da localar toplantıların sonunda bir özet yazılır. Bizim elimizdeki belgelerde Atatürk'e dair böyle bir belge yok. Ama Avrupa'daki bazı mason tarihçileri mason listeleri yaparken Mustafa Kemal Atatürk'ü de bu masonlara dahil ederler. Ama böyle bir belge yok, olmadıkça da ?Bilmiyoruz' demek zorundayız.

Operatif masonluk döneminde engelliler duvarcı ustası olamayacakları için locaya kabul edilmiyordu. Ancak bugün de kabul edilmediği yazılıyor sorular arasında, neden?

Biz engellileri kabul etmiyor değiliz. Masonluk o zaman da bir meslekti, biz hala meslek gözüyle bakarız. Operatif masonluk döneminde fiziksel şartlar da koyuyor. Ama bizim dönemimizde entelektüel kapasitesi yeterliyse böyle bir fiziksel şart yok.

Mason olmak için zengin olmak şart mıdır?

Bizim kıstaslarımızda mason olmak belli bir entelektüel müktesebatı gerektirir, biz entelektüel, Tanrıya inanan insanlarız. Herhangi bir maddi şart aramamız söz konusu değildir.

Parasal bir şey yok yani?

Bizim bugün varlıklı üyelerimiz olduğu gibi, buraya girdiğinde varlığı artan ya da varlığı azalan insanlar da vardır. Bizim varlık kısıtı koymamız mümkün değildir. Senelik üye aidatımız 475 TL, ilk kabul edildikten sonraki giriş ücretimiz de bin 950 TL'dir.


KAPIMIZI HERKES ÇALABİLİR
Peki herhangi bir kişi ?Ben Mason olmak istiyorum' diye kapınıza gelebilir mi?

Herkesin kapıyı çalması mümkündür. Reşit olan, iyi ahlaklı bilinen, Tanrı'ya inanan, entelektüel müktesebata sahip herkese kapımız açıktır.

Niye mason olmalı bir insan, niye mason olmak ister?

Kişisel olarak ben masonluk sayesinde karşımdakini daha iyi anlayabildiğimi hissediyorum. Daha iyi bir insan olmayı bana öğretmiştir. Bu sadece masonluk mu seninle de ilgisi yok um elbette vardır.

Mason sayısının artmasını ister misiniz?

Bu cevap vermesi zor bir soru. Masonluğun böyle bir çoğalmacılık gibi durumu yoktur. Masonluk Türkiye'de de dünyada da belirli bir seçkinlikte olan bir yapılanmadır. Masonluğun korkutucu bir tarafının da olmaması gerekir.

MASONLUK BİR DİN MİDİR?
Masonlarla din ilişkisi çok merak edilen bir şey, masonluk bir din midir?

Masonluğun bir din olması zaten söz konusu değildir. Masonluk sembollük ve ritüelleri kullanarak daha iyi insan olma yolculuğudur. Tanrıya inanmalarını şart koşarlar mensuplarından.

Tek Tanrı mı?

Hayır bir yüceliğe inanma. Ateistler olamaz. Ama belki bu konuda bir açıklama yapmak lazım. Masonluğu geliştiren insan aklıdır. Biz geleneksel masonluğu temsil ediyoruz. Yüce varlığa inanmaları esastır. Evrenin ulu mimarı deriz biz ona. Bir yüceliğe inanıyor olmak gerekiyor, o yüceliğe ulaşmak gerekir.

Niye evrenin mimarı?
Masonluk inşaatçılık geleneğinden gelen bir gelenektir. Evrenin ulu mimarının masonluğun bir mimarı olması gibi. Evrenin ulu mimarı, o masonun nasıl bir inancı varsa onu temsil eder. Dine taraftar ya da karşıt olması da söz konusu değildir.

MASONLAR SİYONİZME YAKIN MI?
İsrail'i protesto etmek için sizin dernek binalarınızın önüne gelenler oldu. Böyle bir intiba var. Masonlar siyonizme yakın mıdır?

Böyle bir algının olduğunun ben de farkındayım. Niye insanlar bunu böyle algılıyor bunu ben de sorarım kendime. Masonluğun siyonizm ile elbette ki hiçbir alakası yoktur. Şöyle bir algı bunu yaratıyor olabilir. Masonluğun bazı ritüellerinde bazı semboller kutsal kitaplarda karşılığını bulur. Süleyman Mabedi'nin inşası mesela.

Nedir Süleyman Mabedi?

Masonluğun temeli bir ülkü mabedi inşa etme, sevgi mabedi inşa etme görevi olarak görür. Süleyman Mabedi'nin inşası tanımı da bunu temsil eder. Buradan yola çıkarak masonluğu siyonizm ile bağdaştırmak çok yanlıştır. Herhangi bir politik akımla karşıtlık ya da taraflık etmesi mümkün değildir. Dünyadaki masonluğa girmiş insanlara baktığımız zaman, Mozart'ından Ziya Gökalp'ine böyle bir şeye hizmet ettiğini görmek ne mümkündür.

Mavi Marmara gemisinin protestosu için İzmir'de bir grup bizim dernek binamızın önüne gelmişti. O yaşananlar her Türk vatandaşını ne kadar yaraladıysa bizi de o kadar yaralamıştır. Böyle bir algının olması bizi de üzmüştür.


MASONLUK RİTÜELLERİ

Masonluk niye kapalı bir sistem gibi yürüyor, içeri kimse giremez gibi garip ritüeller, kuru kafalar var gibi bir algı var? Niye böyle bir algı oluşuyor ve bunlar var mı hakikaten?

Masonluk ritüelleri olan ve ritüelleri sistemin temelinde olan bir sistemdir. Bir tiyatro sahnesi var ama bizim seyircimiz yok. O ritüelin verdiği mesajlar o ritüel kanalıyla duygulanmak düşünmek bizi geliştiriyor. Ritüel onu uygulayanlar için son derece heyecanlı kalbinden vurucudur. Netice itibarıyla bunun getirdiği bir gizemlilik de vardır. Bizim ritüelimizi onu yaşamayan birinin anlaması da pek olası değil.

Bir nevi zikir gibi mi?

Bunu bir dini tabirle tanımlamayı doğrusu tercih etmem. Deminki tiyatro benzetmemi kendi adıma tercih ediyorum. Çünkü bizim ritüelimiz daha iyi insan olmaya yönelik mesajlar veren bir ritüel.

Her buluşmada uygulanır mı?

Bizim ritüel uyguladığımız toplantılarımız vardır. Onun haricinde sosyal toplantılarımız da vardır. Ritüellerimiz 15 günde birdir.

Türkiye'de kaç Mason var?

218 loca var. 15 bin civarında mason var.

İlluminati nedir?

İlluminati aslında 19. asır Avrupası'nda yine birtakım entelektüellerin ki bunu yapmış olanların arasında bunu yapmışları da vardır. Bir yapılanmadır. Bu yapılanma doğmuş ancak fazla gelişmeden yok olmuştur.

Bugün var mı?
Yok. Bir şeyin yok olduğunu ispat etmek tabi zor. Ama bazı şehir efsanelerine konu olduğu filmlerde görüyoruz.

Siz çok genç bir yaşta, 40 yaşındasınız, masonluğa giriş nasıl, yükselme nasıl? Nedir mason üstadı olmanın kuralı?

Efendim aslında bu herhangi bir başka yapılanmadan da farklı değil. Ben çok genç yaşta mason oldum 19'umu tamamlamış 20'nin başındaydım. Eksik olmasın babacığım bana güvendi. Babam da masondur. Benim için sihirli bir dünyaydı masonluk hala da öyle.

Nesini sevdiniz?

Ritüeli sevmek diye bir şey vardır. İnsanlar hayatında ritüeli sevmesi ritüeliyle kaynaklı sihirli havasını sevdim. Hayatımda başka hiçbir yerde tanıyamayacağım insanları masonluk bana sunmuştur. Bu emek de bir takim idari sorumlulukları getirdi. Camiam bana güvendi ve bu yaşta Türkiye büyük locasının başına getirdi.


Yine çokça gelen bir soru. Türkiye'deki 15 bin mason İslamcı diyebileceğimiz kesimden insanlar var mı yoksa böyle bir şey bir dinin sofu mensubu olmak masonluk açısından bir sıkıntı yaratır mı?

Biz politik ve dini bir yapılanma olmadığımız için kurum içerisinde de politika ve din konuşulmaması esastır. Biz bunu böyle değerlendirmediğimiz gibi sormayız da. Masonluğa gelen insanlar Türkiye çeşitliliğidir. Bunu şunun için söylüyorum. Ben hiçbir mensubumun hangi dini ne kadar tatbik ettiğini bilmediğim gibi bilmemem de esastır. Dinini tatbik eden insanlar elbette vardır. Ama masonluk bağnazlığın her türlüsüne karşıdır. Dini bağnazlığa da din karşıtı bağnazlığa da.

Mason padişah var mı?

5. Murat masondur. Ve belgelidir.

CHP MASON MUDUR?

Çok enteresan sorular geliyor. Bu sorular arasında "CHP mason mudur" var...

Masonluğun hiçbir politik hareketle bir ilişkisi yoktur.

Kadınlar mason olamaz mı?

Masonluk en azından bizim anlayışımıza göre ananelere bağlı yaşanan bir kurumdur. Masonlukta tabiatıyla operatiflik masonlukta kadınlığın mason olmaması vardır. Bizim açımızdan bir gelenek olarak kabul edildi. Türkiye'de de kadın mason locaları vardır. Ben bunun çok güzel bir şey olduğunu düşünüyorum. Bizim derneğimiz sadece bizim üyelerimizi aldığı için kadın mason kabul etmemektedir. Kadınların da büyük locaları vardır. Ben bunun güzel bir şey olduğunu söylüyorum ama bizim geleneğimiz açısından biz kabul etmiyoruz ve kadın dernekleriyle iletişim kurmuyoruz.

Masonluğun temel ilkeleri nelerdir?

Birkaç olmazsa olmaz ilkesi vardır. Bunlardan biri Tanrıya inanmaktır, biri bağımsız bir büyük loca olmasıdır. Biri kadınların masonluğa tekris edilmemesidir. Biri de politik unsurlardan bağımsız olmasıdır.

MASONLAR DUL KADININ ÇOCUKLARI MI?

Dul kadının çocukları kimlerdir?

Masonlardır. Bu bizim efsanemizden gelir. Hiram Usta da dul bir kadının çocuğudur. Hiram Usta bizim için her üstat masonun da olması gereken özelliklere sahiptir.

Hiram Usta hangi dine mensuptur?

Çok tanrılı dine, pagandır.

Dul kadının torbası nedir?

Dul kesesi. Bizim toplantılarımızda bir uygulamadır. Zor durumlardaki insanlara, gerek bizim içimizden gerek dışarıdan yardım etmek için dul kadın kesesi denen keselere isteyen istediği kadar para atar.

MASON LOCASINDAKİ YOLSUZLUK İDDİALARINA CEVAP

Mason Locası geçtiğimiz aylarda yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldi. Yolsuzluk var mı locada?

Öncelikle teşekkür ediyorum. Bizim kurum olarak Türk kamuoyuna bir açıklama borcumuz var. Biz mali ve idari açıdan sıkıntılı bir süreç yaşadık dernek olarak. Yolculuğumuzda ciddi bir trafik kazasına uğradık tabiri caizse. Bunun altında şu yatıyor. Biz son 40 yıl içerisinde örgütsel olarak çok büyüdük, gerek örgütsel gerek gayrimenkul olarak. Bizim senede 10 milyon TL civarında bir bütçemiz vardır. Binin üzerinde çalışanımız var. Tespit edilmiş bütçenin üzerinde harcama yapıldığı gibi iddialar vardı. Bu paranın cebe atılması gibi bir durum söz konusu değil. Bu paralar yine masonluğun faaliyetlerine harcanmıştır. Ama belirli bir bütçe içinde harcanması gerekir. Bu o çerçevenin dışına çıkmıştır bu doğrudur. Bu basına intikal etmiştir. Dernekler masası denetçileri gelmiştir. Bundan dolayı açılmış olan iki dava vardır. Bu tarz olaylarla gündeme gelmemiz çok üzücüdür. Biz bütün bu yaşanmışlardan çok büyük ders çıkarmışızdır. Benim şu anda temel sorumluluklarımdan biri bunu reforme etmektir. Yaşanmış yaşanmıştır ama benim örgütüm coşkuyla yoluna devam etmektedir.

Masonların iktidar olmasıyla ilgili kuşkular var hep...

Masonların dünyayı yönetmek gibi ne bir arzusu ne bir ideali vardır. Masonluk insanlara iktidar kavramından arınmayı öğretir. "İktidarı sadece insanlığın yararına kullanacaksanız iktidar olun" cevabını verir.

Süleyman Demirel hakkında mason olduğu yönünde söylemler vardı. Sonra bir belge aldı olmadığına dair...

O dönem kayıtlara bakıldı. Kayıtlarımızda yoktu, biz de o belgeyi verdik.

Mason muydu Demirel?

Bizim temel ilkelerimizden bir tanesi sağ olanların mason olup olmadığını söylememektir. Ölü olanların da ailelerinin iznini almadan söylememektir. Büyük üstat olarak bu temel ilkenin dışına çıkmam yanlış.

Masonluktan çıkmak mümkün mü?

Bu bir dernektir, istemezseniz giderseniz ya da kurallara uymazsanız, çıkarılırsınız.

Atatürk'ün doktorunun mason olduğu ve derneği kapattığı için doktoru tarafından zehirlendiği, öldürüldüğü söylentileri var gelen sorular arasında...

Masonluğun açılması Atatürk'ün ölümüyle bağlantılı değildir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü 1938'de kaybettik. Loca tekrar 1945'te açıldı. Atatürk'ü masonların öldürmüş olduğu iddiasını bu kurumun başkanı olarak bir hakaret görüyorum.

İlk mason Hiram Usta mıdır?

Hiram Usta sembolik olarak ilk masondur. Ama Hiram Ustayı'da masonlar öldürmüştür, mesleki sırlarını almak için öldürürler. Bir insanın sırf mason olduğu için iyi bir insan olmayacağı gerçektir.

Masonlar şeytana tapar mı?

Masonlar şeytana tapmaz. Masonluk iyi insan olma mücadelesidir. Masonluk sana her zaman bakıyor ve sen de ona göre davran. Benim için o göz odur. Ama bir başka kardeşime başka bir anlamı vardır.




ps: Programın bölümlerinden yazıla hale getirilmiş yukarıdaki metin BUGÜN gazetesinde yayınlanmıştır.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: ceycet - Ekim 20, 2010, 11:14:29 öö
Kusuruma bakmayın lütfen, ben babadan oğula geçen şansları sevmiyorum. Yada kapasitem kaldırmıyor.
Bundan sonra sadece izleyici olarak kalırım herhalde.


Sayın prometheus'un kendine göre haklı savları var;olmalı da,biraz uslubu farklı.

Babadan oğula geçen şansları ilahi adetle tartan insan algısı kendini isyana zorlar.Bu anlaşılabilir bir durum.Söylemek istemesekte,çoğumuzun içinde bulunduğu bu durumu yadırgamamak lazım.

Dolayısıyla sayın prometheus'a,bildiğini biraz daha özenle söylemeye devam etmesini öneririm.


Saygılar
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: lucifer - Ekim 20, 2010, 11:28:15 öö
sn tibet

forumda okuduğunuz bilgi doğrudur mason locasına kabul edilebilmeniz için mason olan kişinin teklifi ve kefil olması gerekir. fakat forumda dıkkat ettiyseniz kişi kendiside başvurabilir denmekte fakat bu tarz uyelik alımları çok az rastlanan bir olaydır.

saygılarımla,
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Thoth - Ekim 20, 2010, 11:37:04 öö
Sayın skullG , konuşmaların metin halini koymanız çok iyi olmuş fakat sanırım daha da fazlası mevcut , onlarıda buraya koyacak mısınız?
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Mozart - Ekim 20, 2010, 11:45:54 öö
Bay Prometheus ve Bay ceycet,

Laf söylüyorsunuz bal kabağı yahu. İnsan görmek istediğini görür. Bay Prometheus'u yeni tanıyorum ama diğer Sevgili arkadaş her zaman ki gibi, neyse, anlamaya çalışmak, kendini karşındaki kişinin yerine koymaya çalışmak şuanlarda başlaması gerek.

Sevgili babanız bir şirkete sizi torpille sokmuş olabilir ama artık oradaki başarınız, yükselmeniz Size kalmıştır, yani hiç kimse Sizi şirketin başına geçirecek bir torpil yapamaz. Ancak şirket babanızın ise başa gelebilirsiniz.

Adam derya gibi Adam, kitapları, mütevaziliği, bilgi birikimi de cabası.

Ayrıca bu dernekte, Remzi Sanver'den bile fazla Mason olmuş, gönlünde hissetmiş, onu yaşayan insanlar var olabilir, idarecilik farklı bir olay ve bu sözünü ettiğim bazı Masonlar idarecilik kısmına vakit ile alakalı ya da diğer nedenlerden dolayı katılmak istemiyor olabilir, yani bu olayı lütfen kendi kıskançlık duygularınıza alet etmeyin, aynaya bakınız.

Sevgiyle Kalınız.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: lucifer - Ekim 20, 2010, 11:46:15 öö
acaba entellektüel bilgisini ölçerken mason adayı nasıl iceleniyor merak ettim.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: lucifer - Ekim 20, 2010, 11:48:52 öö
fatih altaylının büyük üstad Sanver'e sorduğu bir sorunun cevabı net olarak verilmemiş büyük üstad olmak için neler yapılmalıdır diye sormuş. fakat soru unutulmuş yahut o an sorulan başka soruyla arada kaynamış olabilir. bilgisi olan biri paylaşırsa sevinirim.

saygılarımla,
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Genius Loci - Ekim 20, 2010, 01:02:26 ös
TEKE TEK PROGRAMI

Masonlar.org - 32. Büyük Üstad Sn. Remzi Sanver ile Teke Tek Programında Söyleşi - www.masonlar.org (http://www.youtube.com/watch?v=Y5_BkgEL5mo#ws)
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: lucifer - Ekim 20, 2010, 02:24:13 ös
sn skullG

kısım kısım verdiğiniz bölümleri görememekteyim.
sadece kısım 1 -2 -3 -4 diye görmekteyim.

saygılarımla,
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Genius Loci - Ekim 20, 2010, 02:26:24 ös
Youtube bağlantısı olduğu içindir. DNS ayarlarınizi değiştirmelisiniz.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: M1TO - Ekim 21, 2010, 08:28:00 öö
Sayın SKullG iki defa teşekkür ederim hatırlatmalarınız için :):) Ayrıca bu babadan oğla geçme ya da şans mevzusunu bence çok uzatmamak gerekir.İnsan şansını kaderini bir nebze de kendi çizer.Ben bunu kendi hayatımda yaşadım. Ve sayın SkullG 'nin bahsettiği gibi bazen şans gibi görünen şeyler size yüzünü gösterip çıkıp gidebilir.Sonra siz şansınızı yıllar sonra kendiniz yaratırsınız.Ya da o sizi bulur.Babanız , bir başkası ya da kendiniz ; kısmetiniz , geleceğiniz -şartlar dahilinde- sizin elinizdedir.Bence bunu sorgulamak da hata olur çünkü  babası tarafından bir torpil görmüş olsa bile Bugün Remzi Sanver sadece bir mason değil; Büyük ve Muhterem ÜStad'dır söz söylemeye gerek yoktur."Bu durumda mason olduktan sonra da durmadığı çalıştığı açıkça ortadadır." haddim olmasa da ...

Saygı ve Sevgilerimle..
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: ADAM - Ekim 21, 2010, 10:52:21 öö

Sevgili katılımcılar...

Bakınız, bir şey ya iyi anlaşılamamış ya da yanlış anlaşılmış durumda. Şunu düzeltelim lütfen.

Bırakalım Remzi Sanver'in bugün HKMBL En Muhkerem Büyük Üstadı oluşunu; ona sadece ve bir an "Remzi Sanver" olarak bakalım.

BURADA TORPİL FALAN YOK. BU ÇOK YANLIŞ BİR SÖZCÜK.

Mason kuruluşlarının çoğunun tüzükleri uyarınca Masonluğa girecek bir kişinin 21 yışını doldurmuş olması gerekir.

Buraya kadar tamam. Ancak aynı tüzüklerin bir diğer maddesi var:

Bir masonun oğlu için buyaş sınırı 18'e kadar indirilir.

Remzi Sanver gibi daha birçok mason çocuğu, bu madde uyarınca 21 yaşını doldurmadan  önce Masonluğa girmiştir.

Bu Türkiye'de pek ender, Batı ülkelerinde çok daha yaygın olarak görülmüş bir geleneksel uygulamadır. Üstelik geleneksel olarak malmamış, tüzüklerde açıkça yazılmıştır.

Böylece bir masonun çocuğuna bir ayrıcalık tanınmaktadır. Doğru. O kadar da olmasın mı?

Birçok masonun çocuğu babasının yolundan gikttmemiş, Masonluğa girmek istememiş, girmemiştir. Onlara ne demeli?

Birçok mason da babası giri Masonluğun dışyında kallmayıp mason olmuştur. Onlara ne demeli?

Sanılmasın ki masonluk babadan oğula geçer. Oğuldan babaya geçtiği de vardır. Burada adlarını yazmak istemediğim iki ünlü Türk masonundan önce oğul Masonluğa girmiş,  babası ondan sonra ileri yaşında girmiştir. (Sanırım sitemizdeki masonlar hangi baba oğul masondan söz ettiğimi anlamıştır.)

Dönelim Remzi Sanver'e...

Remzi Sanver, çok yıllardan beri Türkiye'deki masonlar arasında tanınan, sevilen, saygı duyulan, beğeni toplamış bir kişidir. Masonluğun dışındaki mesleki başarılarını bir yana koyalım, bir mason olarak da araştırmaları, yayınları, kitapları vardır. Çoğu masonlar babasını doğrudan kendi adıyla değil, "Remzi Sanver'in babası" olarak anmıştır. Ona Masonluğun dışından övgüler dizmek istemem; bunu Boğaziçi Üniversitesi'nin resmi yayın organı bol bol yapmış.

Bilmem derdimi anlatabildim mi?

Bilmem daha önceki yanlış yaklaşımları doğrultabildim mi?   

Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Barbaros - Kasım 08, 2010, 12:18:02 öö
Konudaki yazı ve programdan öğrendiğim kadarıyla oldukça ilham veren birisi sayın Remzi Sanver.

40 yaşında olmasını da genç değil dinç, önderlik için tam vakti olduğunu düşünüyorum. Kurum içerisindeki her sesi anlayabilecek en ideal yaşlarda olması, Masonluğu; ülkemizde doğru kavrayabilme ve mevcut gücüne güç katacak değerler oluşturulmasındaki önemli etkenlerden biri olacağının düşüncesindeyim.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: scherif - Kasım 18, 2010, 03:59:29 öö
http://www.fatihaltayli.com.tr/content.cfm?content_id=6711

Tamamını izlemek isteyenler bu linkten ulaşabilir....

Sevgiyle kalın....
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Waldow - Kasım 28, 2010, 06:49:50 öö
videoyu aramıştım ama bulamamıştım. Eklediğiniz için çok teşekkürler.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Makbenah - Eylül 21, 2012, 11:39:22 ös

Tevazu,erdem,ahlak timsâlidir bana göre.Hakkında o kadar çok söylenecek şey var ki.Fakat ne desem az kalır onun yanında.İyi ki varsın Remzi Sanver iyi ki...

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Dor - Eylül 23, 2012, 01:44:19 öö
Kayıp Sembol kitabında  Peter Solomon , yirmili yaşlarda bulunan oğlu Zachary Solomon'a mason olması için verdiği tavsiyeler ve ardından oğlunun bunu rededip Türkiye'de başına gelen olaylar .

''Zachary kendisine düşen mirası alır almaz aileden kopmuş ve yanına hiçbir eşyasını almadan ortadan kaybolmuştu .
Birkaç ay sonra magazin manşetlerinde boy göstermişti : MİRASYEDİ PLAYBOY AVRUPA SOSYETESİYLE 

Kısa bir zaman sonra Doğu Avrupa'da  sınırdan geçerken üstünde  kokain ile yakalanmış ve bu kez manşetler : MİLYONER SOLOMON TÜRK HAPİSHANESİNDE olmuştu .
Yaklaşık 2 gün sonra babası Peter Solomon'a dehşet verici bir haber gelir .
Ve Solomon varisi Türk hapishanesinde öldürülür ''

Demek ki , babadan gelen şans her zaman işe yaramıyormuş ..
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Makbenah - Eylül 24, 2012, 02:00:57 öö
Sayın Dor,

Bu yorumunuzda tam olarak hangi konunun üzerinde durmaya çalıştığınızı ve konu başlığı ile ilişkisini anlayamadım.Rica etsem açıklayabilir misiniz?

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Dor - Eylül 24, 2012, 03:43:08 ös
Sayın Erim, başlık altında yapılan yorumların genelini okursanız , babadan gelen şans üzerine bir yakınma var .
Ve Sayın Sanver'in de bu konuda torpilli olduğu görüşünde fikir beyan edilmiş .

Okuduğum bir romandan kesit alarak bu konunun şans ile alakalı olamayacağı , kişilik ve ihtiyaç üzerine konuşulması gerektiğini göstermeye çalıştım .
Saygılarımla ...
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Makbenah - Eylül 24, 2012, 06:08:45 ös
Sayın Dor,

Cevabınız için teşekkür ederim.Belki bir romandaki hayâli karakteri örnek gösterdiğiniz için tam anlamamıştım ama parmak bastığınız konuya kesinlikle katılıyorum.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver Kardeş
Gönderen: Melina - Şubat 20, 2013, 01:02:24 ös
Mason olduğunu gizlemeyen, en tatlı hocalarımızdan biridir kendisi.