Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kuran-ı Kerim ve Masonluk  (Okunma sayısı 19826 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 30, 2014, 09:57:24 öö
Yanıtla #30
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 224
  • Cinsiyet: Bay

Bir kaç söylemi dışında Sn Adam ile söylediklerim zaten uyuşuyor. Dogmanın anlamı konusunda da çelişmiyoruz. Bende sizin anlatmak istediğiniz anlattım ama herhalde kendimi yeterince ifade edemedim.

Bir masonun nasıl bir dine ya da Tanrıya inandığı ya da inanmadığı onun bileceği bir şeydir. Evrensel Masonluğun hiçbir kuralı bu özgürlüğü kısıtlayamaz. Ancak bazı mason kuruluşlarının bu bağlamda kısıtlamaya giriştikleri de yadsınamaz.

Açıkçası bu cümleyi tam anlayamadım. Nerede Masonlukla ilgili bir kitap ya da makale okusam Tanrının varlığını kabul etmek esastır yazıyor. Tabi ki okuduklarım Türkçe kaynaklar henüz Türkiye dışında bir kaynaktan Masonlukla ilgili bir yazı okumadım ama en azından bizim ülkemizde 2 Mason Locası da Tanrının varlığını kabul ediyor. Neye inanacağımızı da şaşırdık artık :)


Ocak 30, 2014, 11:57:29 öö
Yanıtla #31
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Konu Türkiye'deaki Masonluk olunca sadece Hür ve Kabiul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın ilkelerini değil, Özgür Masonlar Büyük Locası ile Kadın Mason Büyük Locası'nın ilkelerini de okumak gerek.

Konu evrensel boyuta uzandırıldığında sadece tutucu ya da gelenekçi cephenin değil, liberal ya da gelişimsel cephenin tutumunu daü göz önünde tutmak gerek.

Bu konuları ayrıntılı olarak anlatan Türkçe kitaplar var. Fakat onlara gerek bile yok çünkü bu Forumun arşivinde hepsi çok daha geniş olarak var. Sadece zahmet edip biraz araştırmak gerekiyor. 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 30, 2014, 12:24:45 ös
Yanıtla #32

Sayın Adam beş vakit namaz kılmak Allah'ın emridir ve uygulanması zorunludur denilirse bunu dogma olarak görmüş. Her insan aynı değildir. Namaz kılmanın Allah'ın emri olduğunu kendisine kanıtlamış bir insan için dogma olmayabilir öyleyse! Din, akıl ve vahyin birleşmesiyle anlaşılabilir. İnsanlar aklına yatmayan şeyler için mutlaka cevaplar aramalıdırlar. Bu duruma kimse engel olmuyor. Eğer ben bu durumlara cevap bulabildiysem ve kendime kanıtlayabildiysem buna dogma mı demeliyim ?


Ocak 30, 2014, 12:39:03 ös
Yanıtla #33
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Ne denildiğini anlamak gerek...

Ortaya bir yargı konuyor: "beş vakit namaz kılmak Allah'ın emridir ve uygulanması zorunludur" Bu değişmez ve değiştirilemez, sorgulanamaz, kanıtı aranamaz bir yargı. Bu nedenle dogmadır.

Şöyle bir açıklama yapıyıyor: "Ben dinimin gereği beş vakit namaz kılıyorum." Burada bir dogma yok. Bu bir inancın ve o inanç gereği görüyer bir uygulamanın yantsıtılmasıdır. Dogma değildir. Çünkü değişebilir.

Bizim burada kimsenin diniyle, inancıyla, tapınma kurallarıyla derdimiz yok. Kimsenin dgmasıyla da bir sorunumuz yok. Sadece onlara bilimsel yöntemi ve akıl yolunu öneriyoruz.

Nasıl bizim dinlerle, dindarlerın kendi başlarına yapıp etmeleyirle bir derdimiz yoksa, onlardan da bizim tutum ve davranışlarımıza saygı göstermelerini, bu tutum ve davranışı aşağılamaya kalkışmamalarını bekliyoruz. Bu ardada dogmalarının dogma olduğunu kabullenmelerini de bekliyoruz. Bu,. kişinin ve toplumun bireysel gelişimi bakımından yanlış olabilir ama biliniz ki ayıp değil.
 
       
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 30, 2014, 12:56:09 ös
Yanıtla #34

İnsanlar bilimsel olarak kanıtlanamamış konular için de  dogmalara yönelebiliyorlar düşüncesindeyim. Manevi olarak boşluk hisseden insanlar farklı bir arayış içindedirler. Bu da özellikle inanç yönünde olmaktadır. Zaten bu tür insanlar, kendim için değil de, bizim için ve toplum için ne yapabilirim ve ne yapabiliriz düşüncesindeler. Akıl ve bilimin önünü kesmeye çalışan insanlarla bu insanlar arasında çok büyük farklar vardır. Zaten masonlukta da dininizi değiştirin, şuna inanın, buna inanın gibi bir kural gözükmüyor.  Aslında kutsal kitaplarda bilime ve araştırmaya karşı değiller.Başlığın Bağnaz insanlar ve Masonluk olması daha doğru olurdu düşüncesindeyim. Saygılarımla.


Ocak 30, 2014, 02:43:48 ös
Yanıtla #35
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 224
  • Cinsiyet: Bay

Keşke her görüşe ait kitabı okuma fırsatım ve zamanım olsa ama yok maalesef. Umarım bir gün olur ama şu an yok.

Size affına sığınarak Sayın Mason'un 7 ocak 2007 yazısında "Nasıl Mason olunur" başlıklı konuya yazdıklarını paylaşıyorum;

Merhaba,

Bu soru; bana son gunlerde en cok sorulan soru oldugu icin yazma geregi duydum. Mason olma kurallari ve gereklilikleri Dunyanin hemen hemen heryerinde aynidir. Ama arada kucuk farkliliklar vardir. Her Buyuk Loca kendi istegine gore bu gereklilik kurallarini belirli cercevede degistirebilir. Degismez kurallardan bazilari sunlardir;

1- Yuce bir Yaradana inanmak. (Bu Yuce Yaradan, Allah, Buda, God vs... olabilir. Ona ne sekilde hitap ettiginiz onemli degildir.)


     Burada da belirtildiği gibi Mason olmak için bir Tanrıya(Benim hitap şeklimle) inanmak gerekliliğinden bahsediyor ve buna değişmez kural olarak görüyor. Bu bir bakıma dogmadır. Ancak bunun muhakkak mantıklı bir açıklaması Masonlar için vardır. Açıklamasını usa dayanıklı yapılmasına da özetle "Nas" denir. Yok eğer koşulsuz ve sualsiz bu budur derlerse de bu dogmadır. Şu an için Masonların bu konu ile ilgili mantıksal açıklamasını çok da merak etmiyorum. Araştırma gereği de duymuyorum kendi adıma.

     Daha öncede sıklıkla bahsettim size konu hakkında sizin kadar bilgim yok. Hem bu forumda hem de diğer taraftan yazılanlara inanmak zorunda kalıyorum ve huyum kurusun burada da paylaşıyorum. Aslında bu forum için biraz daha beklemem ve bildiklerimi eğer o zaman dilersem paylaşmam gerektiğini düşünmeye başladım. Karakterim gereği bazen yazılanlardan rahatsız oluyorum. Ama şu manifesto beni en azından bildiklerimi sormaya ya da paylaşmaya itti. Masonluk Masonlardan öğrenilmelidir.

    Sayın Yazbenide, konunun başlığı aslında konu ile alakalı ama konu tartışmalar ile çeşitlendi. Bu yüzden de siz böyle düşündünüz sanırım. İnsanların bilimsel olarak kanıtlanamamış konular için de dogmalara yöneldiklerini sanmıyorum. Ya da bu genelleme yapmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar kendi bilimsel birikimleriyle de dinlere yönelebiliyorlar. Kendince bilimsel olarak dini açıklayan bir çok insan var. Yalnızca bağnazlar bilimi inkar ederek dine bağlanırlar. Onları siyaset arenasında da görmüyor değiliz.

Saygılar


Ocak 30, 2014, 03:44:03 ös
Yanıtla #36

Sayın Ersin Baltalı Son paragrafınızda aslında aynı şeylerden bahsetmişiz. Bazıları araştırma yapmadan körü körüne bağlanıyorlar. Araştırmalar yaparak bir şeye inanmak daha doğru olur. Kitaplarda geçen bir çok bilgiye biz daha yeni yeni ulaşmaktayız. Bu da bilim sayesinde olmaktadır. Bilime karşı çıkan insanlarında zaten dini nasıl anladıkları ortadadır.


Ocak 30, 2014, 04:08:57 ös
Yanıtla #37
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sayın MASON, 7 yıl önceki yazısındaki dediklerinin, Masonluğun sadece bir kanadı için geçerli olup tümünü kapsamadığını biliyor.

Dolayısıyla, eğer Sayın MASON'u izliyorsanız, böylece siz de  bilme olanağını elde etmiş oluyorsunuz.

Bunu masonların hepsi biliyor aslında bilmesine de, hepsi bildiklerini söyleyemiyor. Bundan ötürü onları hoşgörebilirsiniz.

Söyleyenleri ise, gerçekleri dile getirdikleri için kutlamanıza gerek yok.

Bu dediklerimizin elbette Kuran-ı Kerim ile bir bağlantısı yok. Zaten Masonluğun bazı ritlerinin bazı yüksek derecelerinden başka bir yerde Kuran-ı Kerim'den söz edilmiyor. Bazı masıon kuruluşlarının mabetlerinde ille de somut olarak bir ya da birkaç kutsal kitap bulundurulması ayrı bir konu.

 
« Son Düzenleme: Ocak 30, 2014, 04:20:09 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 30, 2014, 05:04:44 ös
Yanıtla #38
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay


Sayın MASON'un yedi yıl önce yqzdıkları içinde zaten çelişkiler var. Buda diyor. Buddha Tanrı mıdır. Tanrı kabul ediliyorsa ki bazı yorumlara göre evet. Benim de başka tanrılarım olabilir. Hatta pagan Tanrılarım.

Operatif Masonluğun 1717 de ortaya çıkışı ve sonrasında  göksel dinlerin dışındaki bir Tanrıdan bahsedilmiyor. Bu Tanrılar sonradan işin içine sokulmuş. Hatta sadece hristiyanlık ve sadece katoliklik var.

Zaten bu iş başlıbaşına bir çelişki.

Bazı mason kuruluşlarında loca çalışmalaarı sırasında kutsal kitaplar açılıyor. Neden açılıyor... Demek ki bu kitapları bir yaratıcı tarafından gönderildiği kabul ediliyor. O zaman o ayetler kutsal kabul ediliyor. Ama bir hristiyan o açılan kuranı kerime inanmıyor. Belki Allah kelamı olduğunu da kabul etmiyor. Etmiyorsa açılmasına da itiraz etmiyor.

İtiraz etmediğine göre açılmasınn bir anlamı da olmuyor. O zaman kutsal kitaplar neden açılıyor?
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
48 Yanıt
21266 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 13, 2009, 12:27:10 ös
Gönderen: ceycet
18 Yanıt
27057 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 16, 2010, 11:59:21 ös
Gönderen: Mozart
30 Yanıt
37294 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 16, 2009, 06:05:39 ös
Gönderen: Lux_e_Tenebris
8 Yanıt
4634 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 15, 2010, 10:50:22 ös
Gönderen: martı
8 Yanıt
13705 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 10, 2010, 11:33:37 ös
Gönderen: sundance
KURAN'da bilimsel gerçekler!

Başlatan AuthenticVisions « 1 2 » Islam

19 Yanıt
23891 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 14, 2011, 10:28:29 ös
Gönderen: Kaufmann
37 Yanıt
18463 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2014, 03:53:47 öö
Gönderen: karahan
2 Yanıt
5460 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 10, 2012, 10:01:49 ös
Gönderen: khanjar
0 Yanıt
3964 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 02, 2013, 01:34:43 öö
Gönderen: sad
11 Yanıt
6274 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 07, 2013, 10:45:03 ös
Gönderen: Samuray