Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Dilbilim - Belagat => Turkce => Konuyu başlatan: edebiyat_ogr - Kasım 16, 2014, 03:27:30 ös

Başlık: Yazımı Karıştırılan Birkaç Sözcük
Gönderen: edebiyat_ogr - Kasım 16, 2014, 03:27:30 ös
          Halk arasında ''birçok, hiçbir, bir şey, her şey, yalnız'' gibi sözcüklerin yazımları genel olarak yanlış yapılıyor. Bu beş sözcüğün yazımları hakkında biraz bilgi verelim.

''birçok'' birleşik bir sözcüktür. Genel olarak halk arasında bu sözcüğün yazımını ''bir çok'' şeklinde de görmekteyiz. Bu hatalı bir yazımdır. Hemen bir soru soralım: Bir şey aynı anda hem bir hem çok olabilir mi? Elbette olamaz. Örneklerle inceleyelim,

birçok elma, birçok sınıf, birçok insan...  Eğer ''birçok'' sözcüğünü ayrı yazarsak elmanın, sınıfın ya da insanın bir mi, çok mu olduğunu anlayamayız. Bir elma mı kastediliyor yoksa çok elma mı? Anlamsal olarak bir yanlış söz konusudur bu durumda. O yüzden ''birçok'' her zaman bitişik yazılır. Bir dipnotu da ekleyelim, eğer ''birçok'' belgisiz sıfat olarak kullanılırsa sıfatın ardından gelen ad çokluk eki almaz: birçok insanlar gibi.

''hiçbir'' de birleşik bir sözcüktür. Yine bir soru soralım: Bir şey aynı anda hem hiç hem bir olabilir mi? Cevabımız yine bellidir, olamaz.

hiçbir öğrenci, hiçbir kitap... ''Hiçbir öğrenci ödevini yapmamış.'' cümlesini eğer '' Hiç bir öğrenci ödevini yapmamış.'' şeklinde yazarsak şu sorular ortaya çıkar: Ödevi sınıftaki herkes mi yapmamış?, Ödevi bir öğrenci mi yapmamış? Belirsizlik ortaya çıkar. Bu yüzden bu sözcüğün yazımı da bitişik olmalıdır.

''şey'' her zaman ayrı yazılır: bir şey, her şey, hiçbir şey, herhangi bir şey gibi.

''yalnız'' sözcüğünü ''yanlız'' şeklinde yazan birkaç kişiye rastladım burada. 'Sözcüğün doğru yazımı belirttiğim gibi ''yalnız''dır.