Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA  (Okunma sayısı 9456 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 15, 2008, 10:09:25 öö
Yanıtla #10
  • Ziyaretçi

izafiyet teorisine bagli olarak, ic ice evrenlerde zamanin gerisine dogru bir yolcuk mümkün olsa dahi, yolculuktan sonra bulundugunuz evren süphesiz ki yola ciktiginiz evren olmayacaktir. yani, 7 yil öncesine dönerim, sayisal da para vururum, su an asik oldugum kadini evlenmeden önce tavlarim gibi umitler icinde olanlara duyurulur... söyle ki, 7 yil öncesine 2000 yilina dönen ben,tabiki 2000 yilindaki kendimi ve yasadigim olaylari, bulundugum dünyayi görmeyecegimdir, nasil bir evrene gececegim de saibelidir. evrensel bilinc ve evrenin tamaminin tanri oldugundan yola cikarsak, hepimizin enerjilerinin kaderi ve paralel hayatlari olusturdugunu düsünürsek süphesiz ki milyarlarca enerji halkasinin birinin 2007 25 ocaginda koparak, 2000 ocak 25 de enerji zincirinin bir yerine baglanmasinin toplam halka da nasil etki birakacagini da kimse bilemez kanaatindeyim... sunu tahmin ediyorum ki, o enerji halkasi yerinden geriye dönmek üzere koptugu an, zincir kendini bir sekilde tamamlayacak, yepyeni bir evren olusacaktir. herkesin ayni anda ayni bilincle düsündügünü, her tek kisinin herkes oldugunu hesaba kataraktan, ortak bilincin de aninda degisecegini ortaya atabiliriz...tabiki 2000 yilinda hayatina devam eden ben 7 yil genclestigimle kalacagimdir, anam babam kendim kim olacaktir belli de degildir. belki de zamanda yolculuk yapmayi kesfetmis bir sürü insan tarafindan hayatimiz bir kac kere degistirilmistir, bunun da farkinda degilizdir.


Ağustos 15, 2008, 10:12:24 öö
Yanıtla #11
  • Ziyaretçi

einstein"in ünlü bir kuramı. ulaşmak ve aşmak olanağı bulunmayan bir hız sınırı vardır. niçin? çünkü: bir cismin kütlesi sabit değildir: hız artınca kütle de artar. ışık hızına yaklaşıldığı zaman her küçük ivme, hareket halindeki cismin kütlesinde büyük bir artışa yol açar.

bir bisikletçinin ışık hızına yakın bir hızda gittiğini düşünün. şu bir gerçektir ki çok hızla giden herşey gidiş yönünde büzülür ve bisikletin yüksekliği uzunluğunu aşar. işin tuhaf yanı da bisikletçi kendisini tamamen normal, buna karşılık yolda giden yayaları yamyassı, evleri şaşılacak kadar kısalmış, kapıları inanılmaz derece de daralmış görür. bu durumdaki görece bir dünyada zaman her yerde aynı biçimde akmaz, çok hızlı hareket eden cisimler üzerinde zaman kısalır. böylece bağıl hızlarda yolculuk yapacak olan bir kozmonot dönüşünde dünyada bıraktığı çocuklarının geçen zaman içinde kendinden çok daha yaşlı saygıdeğer ihtiyarlara dönüşmüş olduğunu görür. bütün bu olanlar dünyamızda da olup bitmektedir ama sezilmeyecek kadar kadar düşük hızlarda.
(lali berte, 31.01.2007 19:43)#10534064    !? 

oncelikle bu teoriyi anlayamadınızsa yada anlayamazsanız hic uzulmeyin cunku bu teoriyi dunyada anlayabilmis insan sayısı iki elin parmagini gecmez.
teori e = m.c.c (c.c derken c kare kasdedilmistir)
e : enerji m : kutle c : ozkutle .yani formul cismin enerjisini veren formuldur.
m hiza bagli oldugundan hiz arttikca cismin enerjiside bir o kadar artar.teoriye gore evrende ulasilabilecek azami (maksimum) hız ısık hızıdır. eee ?
sonuclar :
1 - cisimler ısık hızına ulastıklarında enerjiye donusurler.
2- cisimler ısık hızına yaklastıkca zaman yavaslar. ısık hızına ulastiklarinda ise zaman hareket eden varlik icin durur. n.s.a da zaman diye birsey yoktur zaman bizim evrenimiz icin gecerli olan goreceli bir kavramdir. (zaten insanların akıl erdiremedikleri seyde bu )
1 deney : uzaya giden abilere elektronik bir saat vermisler. aynından ve aynı zamana ayarlı birde dunyaya koymuslar . astronot abiler uzaydan donunce birde bakmıslar ki uzaydan gelen saat 4 saniye (yanılıyorsam duzeltin belki dakikadır hatırlamıyorum ) geri kalmıs. aciklamasini ise uzaya giderken roketin ısık hızına yaklasmasi olarak gormusler ve einstein abiye hak vermisler.
einstein nın soba ya elini tutan adamla sevisen adam ornegine gelince : einstein nın verdigi ornekle kuramı arasında direkt bi alaka yoktur. verilen ornekte insani bir yanılsamadan bahsedilmektedir. einstein nın teorisini kimseler anlamayinca verilen sorulardanda sıkılmıs olacak ki zamanın goreceli oldugunu anlatmak icin teorimiyle uzaktan yakından alakasi olmayan bu ornegi vermistir. ornege cok takılmayın. 6 milyar - 10 kisininde teoremi hakkında birseyler soyleyebilmesini istemis (tabi bence).
(parya, 06.08.2007 02:02)#11101624    !? 

einstein in özel görelilik kuramına göre uzayı ve 4.boyut olarak kabul edilen zamanı algılama biçimimiz bulunduğumuz konuma ve nasıl hareket ettiğimize göre değişir. bu teoriyi açıklamak için verilen en sık örnek ikizler paradoksudur. teoriye göre, sabit kabul edilen ışık hızına yakın bir hızla hareket eden bir cismin içindekiler için zaman daha yavaş akar. yani bir cisim ışık hızına erişebilirse o cismin içindekiler için zaman durur. hatta buradan yola çıkılarak, "zamanı yavaşlatmamız mümkünse, geriye doğru çevirmemiz de mümkün olabilir mi?" sorusu sorulmuş ve zaman makinasının gerçek olabilirliği tartışılmıştır. başka bir açıdansa yine insanların fizikçiler tarafından kabul edilen diğer üç boyutta (uzunluk,yükseklik ve genişlik) istedikleri yöne hareket edebilmeleri dolayısıyla zamanda da geriye doğru hareket edebilmelerinin mümkün olup olmadığı sorulmuştur. ancak izafiyet teorisi bu ve bu gibi sorulara imkan tanıdığı gibi kendi içinde bu soruların hepsinin yanıtını da barındırmaktadır. çünkü hızı artan bir cismin kütlesinin de arttığı bilinmektedir. dolayısıyla artan kütlenin hızını da artırmak demek o cisme giderek daha fazla kuvvet uygulamak zorunda kalmak demektir. zaten ;
e=(m.c²)/(√1-v²/c²)
denklemine bakarak da v nin c ye yaklaşması enerjinin sonsuz biçimde artışına yol açacağından da bir cismi hızlandırmak yoluyla zamanı geriye çevirmek, o cisim kütlesiz olmadığı sürece mümkün görünmüyor. ama biz yine de back to the future serisini seviyoruz, einstein ı da.

edit: denklemde gördüğünüz ama anlam veremediğiniz bölümün yerinde aslında karekök çıkmasını bekliyordum. evet bence de çıkmadı ama. bu yüzden, ikinci parantezde gördüğünüz "1-v²/c²" bölümü karekök içindedir.


Ağustos 15, 2008, 10:24:26 öö
Yanıtla #12

Tesekkurler Sayin Bugfree; aciklamalariniz sayesinde bilgilendim. Yalniz Konuyu daha detayli okuduktan sonra birkac sorum olacak, yanitlarsaniz Sevinirim :) 


Saygilar.
 
הדבר היחיד לשמור על אנשים בחיים הוא אהבה וכבוד

Aimer et être aimé c’est sentir le soleil des deux cotés.

«Ոսկե Տարիքը - Փոթորիկները, չի կարող կանխել մարդիկ սիրում են ծովը.


Ağustos 15, 2008, 10:43:15 öö
Yanıtla #13

Simdi konudan anladigim kadariyla İnsanligi birbiri icine gecmis bir zincir halkasi gibi zincirleme olarak mi dusunuyorsunuz? Burada tek halkanin kopmasi o zinciri mahvedebilir anlamina gelmez mi? Boylelikle bunu yapabilen İnsanlar varsa bu kendilerinden cok İnsanliga zarar getirmezler mi? Sonra herkesin hayati ve kaderi belirlenmisse kim bunun disina cikabilir ki?

Hem Zamanin disina cikmak dunyamizda mumkun birsey mi?

 alinti:
''belki de zamanda yolculuk yapmayi kesfetmis bir sürü insan tarafindan hayatimiz bir kac kere degistirilmistir, bunun da farkinda degilizdir. ''

Bahsetmissiniz; İnsanligin gidis yonu bu sekilde mi degistirilebiliniyor? Hem bir yasam diger yasamlari kolaylikla nasil etkileyebilir?

Kafamda cok soru var. Umarim cevaplandirilirim.
« Son Düzenleme: Ağustos 15, 2008, 10:47:37 öö Gönderen: Sevil »
הדבר היחיד לשמור על אנשים בחיים הוא אהבה וכבוד

Aimer et être aimé c’est sentir le soleil des deux cotés.

«Ոսկե Տարիքը - Փոթորիկները, չի կարող կանխել մարդիկ սիրում են ծովը.


Ağustos 15, 2008, 12:08:45 ös
Yanıtla #14
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Ben zaman dendiğinde nedense hep noktayı hatırlarım. Niçin nokta? Nokta nedir?

Noktayı yarı çapı sıfır olan bir daire olarak tarif edersek, sonsuz adet dairenin yarı çapları sıfıra indirgenerek aynı merkeze yoğunlaşacağı, konsantre olduğu boyutsuz alan olarak düşünebiliriz. Oyleyse noktadan hareketle düzlemde sonsuz daireye ulaşılabilir. Bu dairelerden hacim olarak kürelere geçmek mümkündür. Her daireden de en nihayetinde eşkenar beşgene ve beş köşeli yıldıza geçilebilir. Yani mükemmel olarak insana.

Tersinden bakarsak da kürelerden dairelere ve nihayetinde noktaya ulaşabiliriz. O zaman her türlü Geometrik şeklin başlangıç ve sonunun Nokta olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

"Zamanla noktanın alakası ne? ve fizik ile ilgili bir mevzuda niçin Geometri?" diye sorulabilir. cevabım basittir; Hayat Geometridir. Tüm ilimler Geometriktir.

Geometrik yönden nokta bölünmez ve boyutsuz ise zamanın bölünemez ve boyutsuzluğu da "an"dır. Hemen iki sözü hatırlayalım "ilim bir nokta idi" ve "zaman dürülmüştür"... Zaman dediğimiz şey yani mâzi, an ve ati halleri kim içindir? Elbette o düzlemde yaşayan içindir. Ya o düzlemi bir nokta olarak gören için zaman neden ibarettir? Boyutsuz ve bölünmez bir boşluktan veya tam tersine konsantre bir doluluktan.

Yani zamandan ve mekandan münezzeh olan için  mevzu budur. Peki insan? Alemde tüm varlıklar birdir. Bölünme ve parçalanma ve çoğalma kabul etmez. Mutlak Varlıktan bir zerre aynı zamanda "Zerre küllün aynasıdır" hikmetince Onun görüngüsüdür. Evvel, Ahir, Batın ve Zahir O’dur” yani, algılanan ve algılanamayanların ve algılanamayacak olan, öncesiz ve sonrasız, (noktadaki ifadelerime göre o halde ) tek bir “an” da olan her şey yalnızca O'dur. Fusus ül-hikemde Arabi şöyle der "Âlem bir vehim'den ibârettir; onun gerçek bir varlığı yoktur. Bu ise "hayâl" ile kastedilen şeydir." Arabinin ifadelerine bağlı kalarak ""neş'et-i dünyeviyye'den neş'et-i uhreviyye'ye geçiş" ile insan batıni yönde ilerledikçe makro kozmosa ilerler. insan kevni düzeyde ""Hakk'ın Sûreti (İmago Dei) üzerine yaratılmış  olması hasebiyle, âlemdeki bütün varlıkların en kâmilidir. Bu düzeyde "insân" bizâtihî kâmildir; "insân" burada İnsân-ı Kâmil'dir.Kısacası, bu düzeyde, "insân" Âlem-i Sagîr'dir (Mikrokozmos'dur)." İkinci olarak bir birey olarak insanın pek azi insân-ı Kâmildir. İşte bu anlamıyla insan aynı zamanda lamekan ve lazaman olabilir. Ama bu durumda da o kendisi değil. Kozmik bilincin bir parçasıdır. Yani yine Arabinin ifadesiyle O'nu Onun gözüyle görendir. O'nu kendi gözünüzle göremezsiniz. Zamanın ve mekanın dışında çıkma işte böyledir.

Yine en başa dönecek olursak; her şey yoğunluğuna bir noktadır. Ve nokta hem başlangıç hem sonuçtur. Zamanda biz bizim için zamandan bahsederiz. Halbuki zamanda bir noktadan başka bir şey değildir.

Saygılarımla.


...

hep beraber saçmalayabiliriz.

Azizim, herkes saçmalayabilir ama Siz değil.

Sevgi ve Saygılarımla.


Ağustos 15, 2008, 12:23:20 ös
Yanıtla #15
  • Ziyaretçi

‘Zaman’, ardarda ve süratli akan bir ‘an noktalar’ı dizisidir... (Doğru, düzlem, hacimlerin yani ‘mekanlar’ın noktalardan oluşması gibi, zaman da ‘an’ denilen noktaların her an yaratılıp, bir diğerinin yokedilmesi (Levh-i Mahv, İsbat); yani süratli bir şekilde ardarda gelmesi sonucu vücudî varlığa kavuşmuş, görünür hale gelmiştir. Karanlıkta hızlıca çevirdiğimiz sigara ateşininin, hariçte sahte bir çizgi ve yüzey, vehmî vücudu meydana getirmesi gibi…)


Ağustos 15, 2008, 12:28:52 ös
Yanıtla #16
  • Ziyaretçi

ayrıca sana kaltılıyorum İlim’, bir noktadır... (Soru, nisbet ve kıyaslar ve yorum ve ifadelerle büyür ve açılır...) hatta Hakikat’, bir noktadır... (O’na bakanlar adedince farklı gerçekler gözükür...)


Ağustos 15, 2008, 01:34:47 ös
Yanıtla #17
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

Zamanda yolculuk ve yaşlanma hakkında,

1-) Dünyadan uzaya  yansıyan ışığı yakalayıp bir perdeye düşüreceksiniz ve an be an olan olayların o perdeye yansımasını seyredeceksiniz..
      bu daha çok zamanda yolculuk değil de zamanında olmuş olayları yeniden seyretmek gibi bir şey...Eğer ki siz ışık hızı kabul edilen saniyede 300.000 km nin üzerine çıkıp 305.000 km hızla giderseniz ve önününde de görüntülerin düşeceği bir perde olursa daha eskiden oluşmuş görüntüleri görürsünüz...

2-)Bir de dünya etrafinda ters yöne 300.000 km üzerinde bir hıza ulaşırsanız  yaşlanmanın durduğu ve genç kaldığınız bir durum sözkonusu imiş.. Işık hızında bir sürate çıkan elementlerin ışıma hızlarının ve oranlarının azaldığını okumuştum..Işımanın azalması da o elementin daha geç yok ,insanında daha geç yaşlanması  anlamına geliyor...muş

Biraz saçma geliyor bana..
Bilgili bir aptal, bilgisiz bir aptaldan daha aptaldır.
  Moliere


Ağustos 15, 2008, 03:14:05 ös
Yanıtla #18
  • Ziyaretçi

Öncelikle Sn Sevil ne kadar kavramları karıştırmış olsan da anlamış olduğunu düşünüyorum.Zamanın  4 boyutu değil evrenin 4 boyutu var ve 4.boyut zamandır.Zamanın uzayda ve dünyada neden farklı olduğuna gelince Tanrı'nın bir hikmetidir diyebilirim ancak Einstein'in şu teorisi hem zamanın farklı oluşunu hem açıklıyor hem de zamanda yolculuğun yapılabilirliğini mümkün kılıyor.Einstein 1915'te izafiyet teorisiyle birlikte ışığın düz bir çizgi şeklinde olmadığını eğilip bükülebildiğini kanıtladı ve teoriye göre ışık bi yıldızın yakınından geçerken çekim kuvveti nedeniyle yolunu değiştiriyor ve dev kütlelerin yakınındayken ise zaman yavaşlıyordu.Bunun açıklaması ise ağır ve dönen cisimler eksenleri çevresinde hareket ederken zamanı büküyor ve çevrelerine doluyordu.Einstein bu kuramı sayesinde zamanda yolculuğun mümkün olabileceğini kantıtlamıştır.Bunun dışında Stephan Hawking de zamanda yolculuğun olabileceğini açıklamıştı ve hem Einstein'in izafiyet teorisini hem Stephan Hawking'in karadelikler teoremini hem de kuantum fiziğini gözönüne alarak araştırma yapan teorik fizik profesörü Kip Thorne zamanda yolculuğun şimdiye kadar araştırılmamış olan ve karadeliklerin tek yönlü olmasının aksine çift yönlü olan "kurt delikleri" yle yapılabileceğini savunmuştur


Ağustos 18, 2008, 08:27:27 öö
Yanıtla #19


Azizim, herkes saçmalayabilir ama Siz değil.

Vay vay vay ne oluyoruz ;) Gozlerimi yasarttiniz Sayin skullG; sey birsey soracam aklima bu cok degisik iltifat bicimini gorunce acaba kendi kendime bir an dusundum: Masonlar, birbiri icin olumune mucadele ederler mi? Ya da bunun farkli ama benzeri bir yonu; Masonlar arasinda mademki buyuk bir dayanisma varsa ki anlatildigina gore, Masonlar birbiri icin olur mu? Bunu merak etmistim :D

Saygilar.... 

Gerci bahse girerim, Sayin Mason bunu baska bir bolume tasiyacak  :)
« Son Düzenleme: Ağustos 18, 2008, 08:35:04 öö Gönderen: Sevil »
הדבר היחיד לשמור על אנשים בחיים הוא אהבה וכבוד

Aimer et être aimé c’est sentir le soleil des deux cotés.

«Ոսկե Տարիքը - Փոթորիկները, չի կարող կանխել մարդիկ սիրում են ծովը.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
3263 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 19, 2008, 12:17:50 ös
Gönderen: bugfree