Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kadoş  (Okunma sayısı 6830 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 25, 2015, 01:43:57 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Forumdaki Mason Sözlüğü’nde “Kadoş” sözcüğü dikkatimi çekti.

İbranicede “kutsal” ya da “kutsanmış” demekmiş. Diğer dillerde bir anlamı var mı acaba? Genellikle “Kadosh” biçiminde yazılıyor.

Masonlukta bu kadoş ile bağlantılı çok terim geçiyor. Kadoş Konseyi, Kadoş Merdiveni, Kadoş Prensi, Kadoş Şövalyesi sözlükte geçenler. Başka var mı, bilmiyorum; aramak gerek. Belki Forumun diğer katılımcıları bir şeyler getirir.

Bu arada şuKadoş merndiveni hayli ilginç bir konu olsa gerek. Tamer Ayan’ın “Masonik Merdiven” adlı bir kitabı olduğunu anımsıyorum. Acaba o kitapta bu konu anlatılmış mıydı? Belki Forumun diğer katılımcıları bu konuda da bir şeyler getirir; hele elinin altında o kitap bulunan bir üyemiz varsa…

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 29, 2015, 07:41:16 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 402
  • Cinsiyet: Bay

Bu başlık için merdiven tanımı üzerinden bir katkıda bulunmak isterim.

Sayın ADAM tarafından forumumuza kazandırılmış olan mason sözlüğünde merdiven “bir yerden daha yukarıya çıkmak ya da daha aşağıya inmek için kullanılan basamakların tümü” biçiminde tanımlanmaktadır.

Masonlukta ise merdiven az evvel verdiğimiz tanımından hareketle gelişme, ilerleme, olgunlaşma, yükselme ve son olarak da evrimsel olarak gelişme açısından yol almanın simgesidir denmektedir.

Yukarı çıkarma özelliğinden dolayı merdiven sadece Masonluğa özgü bir simge değildir. Birçok ekol ve kurumda, aynı ya da benzer bir simgesel anlama gelmek üzere kullanılmıştır.

Masonlukta yukarıda tanımını verdiğimiz merdivenin her bir basamağı, yukarı doğru gelişme ve yükselmenin ya da evrimin aşamaları olarak benimsenmiştir.

Genel anlamda insanın akıl ve yeteneklerinin bilgisizlikten ve durağanlıktan koparmasının, çalışma ve direşmeyle, engelleri yenip her aşamada kendine yeni bir şey katmasının ve dolayısıyla yükselişinin simgesi olarak nitelenebilir.

Kaynak:
http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=9730.0
http://www.mason-mahfili.org.tr/sozluk/kelime/merdiven.html

Nosce te Ipsum


Mart 02, 2017, 06:26:55 ös
Yanıtla #2

Sayın ADAM ,
  Kitap bende mevcut değil ancak Tamer AYAN'dan çokça alıntı yapılmış bir yazıyı kaynak alabileceğimi düşünüyorum ; çünkü Tamer AYAN gerçekten de bu konuya değinmiş.

  Merdivenin iniş ayağı insan , çıkış ayağı ise tanrı sevgisini simgelermiş.Böylece merdivenin bütünü varlığı simgelermiş.Bu merdiven yedi basamaklıymış ve bu merdivenden inmek de çıkmak da onun parçasıymış ; maddi merdivenlerde olduğu gibi.Aşağıya doğru yedi basamak şunlarmış:matematik , astronomi , fizik , kimya , fizyoloji ,psikoloji , sosyoloji.Yukarı doğru basamaklarsa şunlarmış:basiret (ön görü) , teslimiyet , çalışkanlık , iman , nezaket , safiyet , adaletmiş.Kadoş , dediğiniz gibi İbranicede "kutsal" demekmiş ; başka dillerde de anlamı varsa ekleyeceğim.

Kullandığım kaynak:http://blog.milliyet.com.tr/tanri-sevgisi/Blog/?BlogNo=80646


Mart 02, 2017, 06:51:09 ös
Yanıtla #3

  Yazdıklarıma yorum katmamışım hiç.Merdiven basamakları doğru olsa da bence sıralaması yanlış.
  Bence yukarı basamaklar şöyle olmalı: gerçeği sezebilecek basiret , gerçeğin gücüne iman , gerçeğe teslimiyet , çalışkanlık , nezaket , safiyet , adalet.

  Önce gerçeği fark etmeliyiz.olmadan teslimiyet olmaz.Teslim olduktan sonra gerçeğin gerektirdiklerini yapmak gerekir ; yani çalışkanlık.Çalışırken kırıp dökmemek , hırs içinde eriyip gerçeğe giden yolu tıkamamak için nezaket gerekir.Nezaket de çalışma sonucu olacağı için çalışma , nezaketten önce gelir.Nezaketli çalışma sonucu ulaşılan durum safiyettir.İnsan arındıktan sonra adalet gerçekleşir.

  İnsanlar önce kendini bilmeli ; fizyoloji gerekir bunun için.Matematik , bilim değil , bilim dilidir.İnsanlar maddeye gereksinim duydukları için önce maddelerin özü incelenmeli ; yani kimya gerekli.Daha sonra maddelerin etkileşimlerini kavramak ve kullanmak için fizik gerekir.İnsanlar bu bilimlerle yavaş yavaş doğaya hükmetmeye başlayınca insanlar arası ilişkiler yoğunlaşır ; önce psikoloji ve sonra da sosyoloji gerekir.Sonra insanların gözü dışarıya kayar ve astronomi gerekir.


Mart 02, 2017, 08:30:20 ös
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Elbette herkes kendine göre bir değerlendirme, bir tasarım bir kurgu yapabilir.
Daha da ötesi: İsteyen bir ezoterik örgüt kurar, simgelerle donatır, bu çerçevede bir de merdivene yer verir, basamaklarını da dilediğince adlandırır.
Ancak Kadoş sadece merdiven değildir. Kadoş Merdiveni diye bir terim, bir kavram vardır ama Merdiven Kadoşu yoktur.
Kaldı ki ezoterik nitelikli başka kurumlarda da merdiven vardır ama onların Kadoş ile bağlantısı yoktur.
« Son Düzenleme: Mart 02, 2017, 08:36:51 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 02, 2017, 08:34:16 ös
Yanıtla #5

  Ulaştığım bilgi birinci yorumda , kendi fikrim ikinci yorumda.İkinci yorum beni bağladığı ve öznel olduğu için , birinci yorum hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum.Kadoş Merdiveni böyle bir kavram mı?Ya da bu kullanım biçimlerinden birisi mi?


Mart 02, 2017, 08:39:54 ös
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Benim bu konuda diyeceğim demiş olduğum kadardır.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.