Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ADAM - Ekim 25, 2009, 09:43:43 öö

Başlık: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: ADAM - Ekim 25, 2009, 09:43:43 öö

Bu forum alanında "saçma" olarak nitelenebilecek bir soru, kamuoyunda pek yaygın...

Bu kanı, tarih boyunca masonların kendilerine özgü birtakım bilgileri yeterince açıklamayışlarından ileri gelmiştir.

Günümüzde, -özellikle Batı dünyasında- Masonluk oldukça iyi bilinir. Her isteyenin bu konuda tüm ayrıntılarıyla bilgi edinebileceği yayınlar vardır. Heli İnternet olanakları buna çok geniş bir kapı açmıştır. Buna karşın bir Batı ülkesinde herhangi bir kişi Masonluğun ne olduğunu gene de bilmiyorsa, bu onun kendi kültür yetersizliğinden kaynaklanır.

Türkiye'de ise, herkesin elde edebileceği kitapların ve diğer yayınların çoğu, Masonluğa karşı olumsuz ön yargılarla, masonlara yöneltilmiş çeşitli suçlamalarla doludur. Bunların amaçları Masonluğu doğru bir şekilde tanıtmak değil, yıpratmaktır; masonları kötülemek hatta kamuoyunda Masonluğa karşı âdeta nefret beslenmesini sağlamaktır. Bu amaçla, bir yandan Masonluğun perde arkasında birtakım önemli şeylerin gizlenmekte olduğunu ileri sürerken, diğer yandan da gizli olan bu şeyleri bulduklarını ve açığa vurduklarını belirtip böbürlenirler. Masonluk üzerine doğru bilgiler edinmek isteyen aydın bir kişi ise, yararlanabileceği yansız bir kaynak bulmakta güçlük çekmektedir.

Elbette bu bağlamda sorulacak ikinci soru da şu: Masonlar neden Masonluğu anlatmazlar?

Önceleri anlatmayı gereksiz bulmuşlar. Sonra, gerek kendilerinin gerekse üyesi oldukları bu kurumun yanlış ya da kötü tanıtılması olgusuyla karşılaşınca, anlatmanın daha iyi olacağını kavramış, fakat geç kalmışlar. Masonluk hakkında ortaya öylesine yanlış ve kötüleyici savlar atılmış ki; masonlar içinde bulundukları ortamda kendilerini koruyabilmek için Masonluğu anlatmaktan kaçınmışlar.

Masonların bu tutumu doğru sayılabilir mi acaba?

Bir masonun tutumunun böyle oluşunun nedeni, yalnızca kendisini ve üyesi olduğu kurumu koruma kaygısı değildir. Kimi masonlar ise bu konuda doğruları anlatmanın “sakıncalı” (!) olduğunu sanır. Kimileri mason olduğu halde Masonluk hakkında yeterince bilgisi olmadığı için karşılaşabileceği olası sorulardan çekinir.

Eskiden, masonlar gerçeğin bir gün mutlaka ortaya çıkacağına, yanlış kanıların kendiliğinden giderileceğine inanıyorlardı. Batı ülkelerindeki masonlar, hiçbir şey yapmaksızın bu gelişimin sağlanamayacağını kavradılar ve toplumlarını aydınlatmaya giriştiler. İşte günümüzde Türkiye’deki masonlardan beklenen de budur.

Ancak bunun için elbette bu forum alanı yeterli değildir. Mason örgütlerinin bu işe el atması gerekir.



Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: erdal - Ekim 25, 2009, 10:39:28 öö
sayın mason, bu çok samimi ve içten açıklalamarınız için size teşekkür ederim. bu kadar samimiyet içten gelen temiz duyguların terçümesi oldu. işte bu tür içten duyğular beni ve tabiki okuyanlara bu duyguların geçmemesi mümkün degildir. beni bagışlayın ama bazı üyeler sadece açıklama yapmak için açıklama yazıyorlar.bu ise okuyucu tarafından bilincaltı bunu elde olmadan ayırt ediyor. bu açıklamanız için tekrar teşekkür eder sizi kutlarım.
Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: dogudan - Ekim 25, 2009, 10:43:14 öö
Sayın ADAM,

İşte bu nedenle forum dahil,  "paylaşılabilecek" her konu halka açılmalı ve bilgilendirilmelidir.

Saygılarımla,


Bu forum alanında "saçma" olarak nitelenebilecek bir soru, kamuoyunda pek yaygın...
..............
Ancak bunun için elbette bu forum alanı yeterli değildir. Mason örgütlerinin bu işe el atması gerekir.


Sayın erdal,

Yorumunuzda Sayın MASON demişsiniz . Sanırım, sayın ADAM demek istediniz.

Saygılarımla,

sayın mason, bu çok samimi ve içten açıklalamarınız için size teşekkür ederim.
................
 bu açıklamanız için tekrar teşekkür eder sizi kutlarım.
Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: popperist - Ekim 25, 2009, 01:54:28 ös
Benim mason cemiyetim herhangi bir kitapevidir.

Masonların açıklayacakları, toplumu geliştirecekleri şeyler, kütüphanelerdeki bilgileri aşıyor mu? Aşmıyorsa biz bunları örgün eğitimde elde edemez miyiz? Aşıyorsa Batı'nın masonları batı insanına ne gibi bilgileri vermiş , ve bugün batı insanı masonluğu pek merak etmiyor?

Bence masonların açıklayacakları işe yarar bilgileri yoktur. Varsa zaten bunlar kütüphanelerde kamuya açık kitaplarda da vardır. Yoksa bunlar gizli bilgilerdir, gizli bilgi olan yerde de o bilgi açıklanmaz. Batı insanına açıklanmış olan şey doğu insanından saklı olamaz. O halde ya bu tür bilgilere sahiptir, ve bunları hiçbir zaman açıklamayacaktır, açıklamayacağı için de masonluğa yönelik propaganda devam edecektir, ya da mason kurumu böyle bir bilgiye zaten sahip değildir.  Böyle bir bilgiye sahipmiş gibi görünmek işlerine yarıyordur. Knedisine duyulan merak ve ilgi ile bir cemaat oluşturarak sosyal-bürokratik vb. işlerini kolaylaştıran bir topluluk gücüdürler.

Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: ADAM - Ekim 25, 2009, 02:31:43 ös
Sayın Popperist'in haklı olduğu noktalar da var, yanıldığı noktalar da...

Şöyle diyelim: Masonlukta bir öğreti vardır. Ancak işin ilginç yönü şudur ki, bu öğreti bir mason ritinden diğerine, aynı ritte çalışmakta olan bir mason örgütünden diğerine farklılıklar gösterir. Bu arada kimi masonlar aslında Masonluk dışında öğrenebilecekleri birçok şeyi şu ya da bu nedenle öğrenmemiş olarak Masonluğa girdiklerinde öğrendiklerinde, bu bilgilerin sadece Masonlukta bulunduğunu sanır ve bunları olağanüstü sırlar olarak niteleyerek kendilerini de bu sırlara ulaşmış özel, seçilmiş kişiler olarak görüp böbürlenirler. Böylece de Masonluğa karşı dış dünyada bir merak oluşur; masonlar da "sır" dedikleri bu bilgileri açıklamaktan kaçınınca Sayın Popperist'in dediği durum ortaya çıkar.

Ancak konu o kadar basit değildir. Masonluk bir öğretim kurumu değildir. Orada öğrenciler vardır ama öğretmenler yoktur. Sadece daha deneyimli masonlar vardır ki, onlar kendilerinden sonrakilere bir tür önderlik eder, yol gösterir. Kaldı ki Masonluk bir "bilgi" kurumu değildir. Masonluk bir "kardeşlik" kurumudur.   Bu kurumda masonlar kardeşçe dostluk ortamında özgürce bilgi alışverişi yapar. Sadece bilgiyi değil daha birçok tinsel değeri paylaşırlar. Sadece bilgili değil, erdemli olma yolunda ilirlemeye çaba gösterirler. Kendilerini olgunlaştırırak topluca yetkinleşme yolunda ilerlemek için uğraşırlar. Bu bağlamda hızlı gidenler olur; tökezleyenler olur. Kimisi kendini geliştirip olgunlaştırır; kimisi olduğu yerde sayar.  Ancak masonlar için önemli olan o birliktelik havasını solumak, kardeşleriyle bir arada olup bir arada hem çalışmak hem yaşamı paylaşmaktır.

Hatta şöyle bir sözü sık sık kullanırlar: «Masonluk öğrenilmez; yaşanır.» Masonluk hakkında kitaplardan masonların çoğunun bilmediği şeyler bile öğrenilebilir. Fakat Masonluğun içinde olmaksızın bu kurumun deneyimi edinilemez.

Dolayısıyla Sayın Popperist'in mason cemiyeti kitabevi olabilir ama  Sayın Popperist orada sadece bilgi edilenebilr; Masonluğun deneyimini değil, masonca yaşamayı da değil.

Sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: popperist - Ekim 25, 2009, 07:30:52 ös
Aslında burada çok önemli şeylerden bahsediyoruz.

Sayın Adam, bu konuda çok okumuş, diyor ki Masonlar içinde bile, dışarıdan masonluğu araştırmış bir hariciden daha az şey bilenler var. Ve ekliyor, "zaten masonluk bir bilgi kurumu" değildir diye.

Burası bence çok önemli. Bilgi kurumu değildir? Acaba? Benim bu konuda şüphelerim var.  Ama Sayın Adam'ın söyledikleri mantıklı geliyor. Nitekim eğer bilgi kurumu olsalardı, ben bu bilgilerin yüzyıllardır orada bir "sır" olarak kalacağını, tüm üyelerinin bu kadar ketum olacağını düşünemiyorum. Gerçeğin, eninde sonunda ortaya çıkacağını biliyorum ve tarih bunu birçok kez göstermiştir.

Yani Sayın Adam da şunu söylüyor, "orası bilgilenecek bir yerden ziyade, istifade edilecek bir ortamdır". O deneyimi orada yaşarız diyor. Masonluk yaşanılır diyor.

Bunlara ben de katılmak istiyorum.

Ama bunlara katılmanın, masonluğu, herhangi bir cemaat birlikteliğinden fazla bir şey olarak ortaya çıkarmadığı anlamına geleceğinin de altını çiziyorum.

Masonluk hakkındaki ana dedikodulara bir bakarsak, kimileri masonluğu, şeytanın kontrolünde bir nifak merkezi olarak görüyor, kimileri egemen güçlere hizmet için siyasi faktör olarak çalıştıklarını öne çıkarıyor, kimisi dünyayı tanrısız, seküler bir ortam haline getirmek için uğraştığından bahsediyor, kimisi de masonluğun sadece bir kardeşlik ortamı, yani bir cemaat olduğunu söylüyor.

Ben Sayın Adam'ın dediklerini düşünürsem masonluğun bir kardeşlik olduğu, ve bunun da herhangi bir komüniteden farksız olduğunu çıkarabilirim.

Evet, bu deneyim kitapevlerinden daha çok insanın işine yarayabilir. Bir kere çağın insanının en çok korktuğu duygu olan "yalnızlık"tan insanı korur. Dahası var mı? Tabii var; zengin ve kültürlü, kaymak tabaka insanla iletişim ayrıca bir güç de getirir.

Sayın Adam, masonluğa benim kadar kuşkuyla bakmıyor :) O belli ki mason kurumuna bir sempati duyuyor. Sempati duyduğundan benim burada çıkardığım sonuca büyük ihtimalle katılmayacağını düşünüyorum. Ama büyük resim böyle diyor. Buradan daha başka ne çıkarabiliriz ki?

Mason üyeler de, aman sözümden dönerim diye hiçbir şey söylemiyorlar :)
Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: KUZEYDOĞU - Ekim 25, 2009, 08:04:06 ös
Sayın Adam ,

İzniniz olur ise sorunuza bir ekleme yapmak isterim.
En Muhterem Demir Savaşçın Üstâd'a sorulan ''törenleriniz neden gizli ?'' sorusuna Üstat şu yanıtı vermişti;

İnsalığın bir iç yolculuğu amaçlanıyor. Kendini tanıma için sürprizlere ihtiyaç var. Bu gizlilik mason olmayanlar için değil, mason olacaklar için korunuyor.

Gizlilik noktasında birçok soruyu cevaplayacağını düşünüyorum.

Saygılar, sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: ozkann - Ekim 25, 2009, 08:04:34 ös
Sayın popperist,

Cümleyi ben daha farklı anladım.

Alıntı yapılan: ADAM
Masonluk dışında öğrenebilecekleri birçok şeyi
diyor Sayın ADAM.

Alıntı yapılan: popperist
diyor ki Masonlar içinde bile, dışarıdan masonluğu araştırmış bir hariciden daha az şey bilenler var

İkisi arasında ciddi bir fark olduğunu düşünüyorum.

Bahsettiği bilgi açık bir şekilde 'Masonluk dışındaki' bilgilerdir.

Saygılar
Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: ozkann - Ekim 25, 2009, 11:36:57 ös
Sayın Mericcan'ın cevabı üstüne ne yazarsam yazayım boş.

Ama madem forum alanı ya. Boş durmayalım.

Bir yaz tatilini anlatan bin kitap okuyun.
O tatilden dönen ve tatilin ona verdiklerinden faydalanan biri gibi hissedemezsiniz, asla!
Belki onu gezdiği yöreler ve tarihi nüfusu su kuyularının derinliği, mevsimsel ısı farkları gibi konular hakkında ondan fazla bilirsiniz ama tatil gibi olmaz. Yaşamak lazım.

Bir savaşı anlatan bin kitap okuyun.
Cephede 10 dakika geçirmiş bir erin hissiyatına kavuşamazsınız, asla.
İsterseniz bütün komuta kademelerine ait bilgiler bilin kurşun ivme ve mesafeleri barut etki tepkileri hakkında ondan çok daha bilin ama hakiki bir savaşı yaşamak gibi olmaz.

Aşk ile ilgili onbinlerce kitap okuyun.
Okuma yazma bilmeyen gerçek aşığın hislerini de anlayamazsınız.
Belki aşkı ondan daha edebi tarif edersiniz. Aşıklar birbirine ne söyler ne yaparlar nereye giderler nasıl sonsuz birliktelik teklif ederler..Hem de 5 dilde tarif edersiniz!
Aşığın hislerini yaşar mısınız? O da olmaz.

UFO lar ile ilgili bütün belgesel ve kitapları okuyun. Olası kullanım tekniklerini de öğrenerek. Semada atacağınız 5 dakikalık bir tur ile hissedeceklerinizi size hiçbir kütüphane veremez.

Masonluk hakkında kitap okuyarak bir masonun hissettiklerini bilemezsiniz.
Hayata bakışını elde edemezsiniz.
Yaşayarak 'belki' öğrenirsiniz.

Sır yoktur diyerek sırra da kavuşamazsınız.

Başlığa bağlayalım;
Masonluk neden bilinemez.
Yaşamadan bilinemez.

O halde;
Nur isteyen nur, bilgi isteyen bilgiye kavuşsun  ;)

Sayın ADAM 'mason olmadan mason olabilme', 'kitaplardan öğrenilmeyecek sır yoktur' konularındaki şu gizemli çelişkiye de kendi cümleleri ile bir son getirirse konudan faydalanmamış hiçkimse kalmaz.

Saygı ve Sevgilerimle

(kitaplar ve bilgi önemlidir, cehalet düşmandır. Konuyu masonluğun kitaplardan okunup masonlardan daha iyi bilinmesi zannı üzerine netleştirmek için ajite ettim)
Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: ADAM - Ekim 26, 2009, 07:59:15 öö

Bence Sayın Ozkann konuyu çok iyi toparlamış; benim yapabileceğimden daha güzel örneklemiş. Bunların üzerine başka ne diyebilirim ki?

Sayın Popperist'in kuşkularını da anlıyorum. Benim Masonluğa sempatiyle bakışımdan söz ediyor; doğrudur ama masonları eleştirmekten de geri kalmakta olduğumu sanmıyorum.

Eğelim bakımından Sayın Popperist ile uyuşuruz. Masonlukta bilimsel yöntemin benimsenmesi ve bilimsel nitelikli bilginin öncelikli tutulması esastır.  Bu aşamada "inanç" konusunu ayrı tutalım. İnsan mason olmadan da bilimsel nitelikli bilgiyi edinebilir. İnsan inanç sahibi olabilmek için Masonluğa gereksinme duymaz. Çünkü bunlar hep Masonluk kurumunun dışından içine yansıyan öğelerdir. Ancak onun ötesinde Masonlukta birtakım başka şeyler, daha doğrusu ilkeler var.  Akıl yolu ile düşünmek, günümüzün bir deyişiyle uslamlamak var. Bilgileri erdemler ile bağdaştırmak, böylece bilgelik yolurda ilerlemeye çaba göstermek var. Şimdi Sayın Popperist diyebilir ki «Bunlar için Masonluğa ne gerek var? Bunlar da başka ortamlarda edinilemez mi?» Eğer bu soruyu soruyorsa, her şeyden önce "insanlık" adına bunların gferekliliğine de katılıyor demektir. Ben öyle varsayıyorum çünkü salt poszitivist bir kişi bile ir insanın saddece özdekten oluşmadığını tinin de özdek kadar önemli ve değerli olduğunu onaylar. Elbette bunlar için de Masonluğa gerek yoktur. Ancak bir adım daha ileri gidersek, insanın bunları tek başına yapamayacağını, paylaşmaya gereksinme olduğunu söyleriz. Şu halde ben diyorum ki, Masonlukta masonlar bilgi kadar aklı, akıl kadar erdemleri paylaşarak, bireysel gelişimlerini sağlamaya çalışıyor. Bunun için de özgür bir ortam gerekiyor, eşitlik gerekiyor, bağlılık gerekiyor. İşte o sonuncusu da Masonlukta kardeşliğin bir öğesi oluyor. Kuşkusuz kardeşlik için başka öğeler de gerekli; öncelikle ilgi ve sevgi... Bütün bunlar, isteyen kişi için Masonlukta var.

Şimdi denilebilir ki, «Bunun için mason olmak zorunlu mudur? Bunlar başka kurumlarda da bulunamazmı?» Elbette zorunlu değildir. Batı ülkelerinde bu gereksinmeyi giderebilecek çok kurum, çok örgüt var. Bunlardan kimileri ezoterik bir nitelik de taşır. Masonluk da bir seçenektir.

Bunları söylemekle kendi konu başlığımı kendim saptırmış oldum. Konumuz "Masonluk neden bilinmez?" idi. Masonluk bilinmez falan değil; bilinir. Onu "bilinmez" yapan, "bilinmez" gibi gösteren masonların kendisi...

Sevgiler.       

 


Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: abraster - Ekim 26, 2009, 05:47:11 ös
Konuya çok daha primitif yaklaştığımızda bence cevap daha kolay bulunuyor.

Türkiye'de bulunan 2 adet loca'nin internet siteleri neden hiç güncellenmez? Diğer ülkeler ile karşılaştırlıdığı zaman fark ortaya çıkmakta. Ne kadar hür yada özgür olunsa da
sn Adam'ın dediği gibi "Onu "bilinmez" yapan, "bilinmez" gibi gösteren masonların kendisi..." ve bu bireysellik kişiden kişiye göre de değişmekte.

sevgiler,

Başlık: Ynt: Masonluk neden bilinmez?
Gönderen: bymokurai - Ekim 27, 2009, 03:17:32 ös
kabul törenini az çok biliyorduk bu formda gezen herkes :) ketumluk orda vurgulanan temel konulardan biri bu nedenle desem:)