Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: Noah - Haziran 09, 2011, 05:49:03 ös

Başlık: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Noah - Haziran 09, 2011, 05:49:03 ös
Bu basligi acma gereksiniminin dogmasi aslinda beni cok mutlu etti cunku genellikle bazi cevrelerce Masonluk bir inanc sistemi olarak algilanabiliyor. Inaniyorum ki degerli Kardeslerimin ve sevgili uyelerimizin katkilariyla bu konu basligi altinda bazi tabular yikilacaktir.

Simdi gelelim Masonlugun bir inanc sistemi olup olmadigi sorusuna. Dilerseniz oncelikle bir inanc sistemi olabilmesi icin takip ettiginiz yolun hangi kriterlerle ozdeslesmesi gerektigine bir goz atalim..

         1) Bir inanc veya din, onu takip etmeniz halinde bir tur kurtulusu mujdeler (buna cennet diyebilirsiniz ama her dinde bu kurtulus farkli sekilde vucut buluyor). Oysa ki Masonlugun boyle bir iddiasi asla yoktur, vaadettigi yegane sey, kamil insan olabilmektir ve utopik ulkusu insanligin kardesce sevgi dolu bir ortamda bir arada yasayabilmesidir. Belki de Masonluk vasitasiyla elde edilebilecek en yogun spirituel gelisim bu olacaktir. Demek ki Masonluk bir inanc olmak icin en onemli kriteri saglayamiyor.

        2) Bir inanc sistemi olarak kabul gormesi icin Masonlugun yuce yaradana varan bir yol olmasi gerekir ki inaniyorum forumumuzu duzenli takip eden uyelerimiz bu kriterin de Masonlukla uzaktan yakindan alakasi olmadigini bilirler. Toplantilarimizda Evrenin Ulu Mimarina atifta muhakkak bulunuruz, fakat bu atif amac degil aractir. Amacimiz Evrenin Ulu Mimarina ulasmak veya suslu dualarla onu mutlu etmek degil, calismalarimizda onun varligini da kabullendigimizi, hepimizin inancli bir gogsunun oldugunu remzetmektir. Tabii ki calismalarimizda Evrenin Ulu Mimarinin yanimizda olmasini isteyecegiz, inancli olan her birey bir yuce yaradanin ona yardim etmesini ister. Bu cok dogaldir, yadirgamamak gerekir. Demek ki ikinci kriteri de Masonluk saglayamiyor.

        3) Bir inanc sistemi olarak algilanabilmesi icin Masonlugun bir kutsal kisisinin (peygamberinin) veya kutsal bir objesinin (ornegin saman torbasi) olmasi gerekir ki bunun da olmadigi asikardir.

Bu maddeler tabi ki cogaltilabilri, ben kendimce en onemli uc maddeyi siraladim. Butun bu analizin isigi altinda Masonlugu bir din/inanc olarak algilamanin yanlis oldugunu soyleyebilirim. Bu noktada sozu degerli uyelerimize birakiyorum. Dilerim aciklayici bir metin hazirlayabilmisimdir.

En icten sevgi ve saygilarimla
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 09, 2011, 06:19:51 ös
Bir ilave de ben yapayım:

Dinlerde bir ruhban sınıfı olur. Masonlukta böyle birşey sözkonusu bile değildir.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: ADAM - Haziran 10, 2011, 02:15:05 ös

Ben bu konuya bir başka açıdan bakmak isterim.

Maszonluğun bir din ya da inanç sistemi olduğunu sananlar vardır. Hatta kültürel açıdan yeterince gelişmemiş çevrelerde halk, sıradan insanlar, Masonluğun bir din ya da inanç sistemi olduğuna inanmaktadır.   Bunun nedeni de bir yandan Masonluğun ne olduğunu ve ne olmadığını doğru dürüst bilmeksizin başka şeyleri iyi bildiklerini göstermiş kimselerin bir de Masonlukluk üzerine ahkam kesmeleri, diğer yandan birtakım başka nedenlerle Masonluğa karşıt  olanların bu kuruma böyle yüklenişleriyle yaratılmış olan yanlış bilgi birikimidir. Hatta ABD'nde düzenlenmiş böyle antimasonik kampanyalardan birinde bu kadarla da kalınmamış, Masonluğun Hıristiyanlığa aykırı bir din olduğu bile ileri sürülmüştür.

Ben burada Sayın Noah'ın yaptığının tümüyle tersini yapmak istiyorum. Şöyle ki; ben diyorum ki Masonluk ne bir din ne de bir inanç sistemidir. Nokta! Niçin olmadığını söylemenin anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü olmayan bir şeyin niçin olmadığını anlatmak saçmadır. (Sayın Noah bundan ötürü alınmasın lütfen. Onun yaptığı açıklama, bir de Sayın Mustafa Kemal'in eklemesi bu bağlamdaki bir ileri sürüşe yanıt gibi.)

Ben ise buyrun karşıma gelin, o ileri sürüşünüzü, iddianızı ortaya koyun diyorum Masonluğun bir din ya da inanç sistemi olduğunu söyleyenlere... Ancak bunun için "Masonlik başlı başına bir dindir." ya da "Masonluk kendine özgü bir inanç sistemidir."  gibi sözler etmek yetmez. Bana (daha güzeli bize) bunu göstermelisiniz. Genelde dinlerin ya da  bu amaçla seçtiğiniz bir dinin özelliklerini ortaya koymalısınız. Masonluğun amaç, ilke ve özelliklerini de ortaya koymalısınız. Bunları karşılaştırıp  örtüşmelerini ya da büyük benzerliklerini göstermelisiniz. Masonluğun bundan ötürü bir din ya da inanç sistemi olduğunu belirtmelisiniz.  Sağlam ve dayanaklı bir teziniz lmalı.

Bunu yaparsanız ya da biri çıkıp bunu yaparsa, şu aşamada kanıtı gerekli değildir. Önce tezlerimizi karşılıklı ortaya koyar, birbirimizi ikna etmeye çalışır,  sonra gerekirse kanıtlarımızı getiririz.

Bu bağlamda bir şey dah belirtmek istiyorum. Bu konudaki iddialaşma Orta Çağ yöntemi gibi değil, günümüzde geçerli bilimsel ve akılcı ilkeler üzerine kurulu bir yöntem olmalı.

Orta Çağ yöntemi şöyleydi: Örneğin ortaya "Masonlar toplantılarında şöyle bir ayin düzenler." diye bir iddia atılır. Bu iddianın doğru olduğu gözü kapalı kabul edilir. Masonların bunun yanlışlığını kanıtlamaları istenir.

Hayır efendim... Böyle saçmalık olmaz. Masonların tek diyeceği böyle bir şeyin olmadığı, bunun uydurma hatta yalan olduğudur. Doğruluğunu kanıtlamak iddia sahibine düşer.

O zaman yakınlamalar başlar. "Bizi toplantılarına kabul etmiyorlar ki içerde neler yaptıklarını saptayıp anlatalım."

Sizi toplantılarına kabul etmiyorlarsa siz o toplantılarda neler yapmakta olduklarını nereden çıkarıyorsunuz?

Üstelik günümüzde artık o toplantılara kabul edilmenin gereği de kalmamıştır. Neredeyse tüm ritlerin neredeyse tüm derecelerinin ritüellerine internet kanalıyla bile ulaşılabilmektedir. İddialar bunların incelenmesi üzerine kurulacak olursa belki bir anlam taşıyabilir. Bu iş öyle tahminlerle, varsayımlarla, sezgilerle falan olmaz.

Buyrun... Söz sizin.   

Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 10, 2011, 02:38:21 ös
Sn. Adam çok güzel bir noktaya temas etti. Sadece bu başlıkta yer alan konu değil, antimasonik iddiaların tümünde ortaya çıkan bir durum var:

Birisi birşey uyduruyor (gerçek kelime bu, uydurmak!), sonra da bize dönüp ispatla bakalım bunun böyle olmadığını diyor...

Hep savunmada kalmak zorunda olunca da, işte birşeyler saklıyorlar sözü hazır kıta beklemekte zaten...

Evet burada Sevgili Noah Kardeşim bir giriş yaptı, bence "nokta" burada konulmalı. Ana hatlarıyla "savunmamız" da yapıldı. Şimdi Masonluk bie dindir veya inanç sitemidir diyenlerin somut bilgilerle kendi düşüncelerini ortaya koyma vaktidir.

Bir de son ekleme, kendi yazdığıma. Ruhban sınıfı nedir konusunda formal tanımlamayı kabul etmediğim için, o tabiri kullandım. Benim gözümde ibadete önderlik eden, bilgi vermek için çevresinde birilerini toplayan kişiler de ruhban sınıfına dahildir.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Noah - Haziran 10, 2011, 06:06:42 ös
Sevgili Mustafa Kemal Kardesim ve degerli ADAM kendilerinin de ifade ettikleri gibi noktayi koydular, bana da her ikisinin yazisini begenmek kaldi. Sn. ADAM'in yazisini okuduktan sonra kafamda bir ampulun yandigini da soylemeden edemeyecegim. Cok dogru soyluyor! Birakalim da aksini iddia edenler ispatlasinlar, ama cehalet ve bagnazlikla degil akl-i hikmetle.

En icten sevgi ve saygilarimla
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: baron - Haziran 10, 2011, 07:22:19 ös
Masonary Not Religious...
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Eureka - Temmuz 02, 2011, 12:36:22 öö
Sevgili Kardeslerim cok yerinde bir sekilde ve efektif bir sekilde konuyu aciklamislar. Ben de kendi gorus acimi vereyim.

Masonluk, tum dini dusuncelere anlayis ve saygiyla yaklasir. Masonluga girerken kisiye En Yuce bir Varliga inanip inanmadigi sorulur ve bu soruya herhangi spesifik bir dini denominasyon gereksinimi olmadan, ancak acik ve net bir cevap beklenir.

Daha sonra, Masonluk calismalarinda, kisi, inandigi dinle bagdasmayan, onun vicdanina ters dusmeyecek bir sistemle karsilasir. Ritueller, farkli ulkelerde degisiklik gosterebilmek kaydiyla, Eski ve Yeni Ahit'ten hikayeler veya hikayeler icin ardplanlar icerebilirler. Ancak bunlar, harfiyen inanilmasi gereken ifadeler degil, tasviri amacla kullanilan araclardir. Bircok obediyans, kutsal kitaptan bahsederken, Kuran-i Kerim, Incil, Tevrat, Gita vs gibi spesifik ifadeler kullanmaktansa, Volume of the Sacred Law seklindeki notr, denominatif olmayan terimi tercih ederler.

Masonluk, uyelerine benzer sekilde, sinagoga/kiliseye/camiye gitmek turu bir zorunluluk getirmez. Kisinin dinini ne kadar yogun bir sekilde hayatina sokacagi onun kisisel kararidir. Bu konuda olumlu veya olumsuz birsey soylenmez. Ancak, kisisel tecrubemden, bircok Kardesimin dinine bagli oldugunu, ve dininiz ne olursa onu derinlemesine ogrenme yonunde Kardesce tavsiyeler alinabilecegini soylemek isterim.

Kisacasi, Masonluk uyelerini Kardeslik amaciyla birlestirmeye gayret eder, organize bir din olmak amaciyla degil.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Hacamat - Temmuz 02, 2011, 01:03:32 öö
Saygılar
Pekala, konuya ucundan yüksek müsadenizle girmek istiyorum.

Peki :Kamil kişiler olduğunuzda ne oluyor? sonuç ne? Mason olmadan hayatınızı devam ettirdiğinizde ne kaybediyorsunuz? Kamil mi olunamıyor?

gibi sorular,okuyanların belki aklına gelebilir...


Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Eureka - Temmuz 02, 2011, 01:19:42 öö
Sayin Hacamat,

Size Kamil kisi olundugunda ne oldugunu soyleyemem cunku bunu bilmiyorum. Kamil kisi olmus olmak gibi bir iddiam kesinlikle yok. Kamillik kavramina bakisim, kavrami bir ideal, ulasilmasi icin caba sarfedilmesi gereken bir nihai hedef olarak benimsememden oteye gitmemistir. Bu hayatta tam anlamiyla Kamil olabilecegime inanmiyorum, ancak yolda cabam oraninda bircok sey ogrenecegimin umidi icerisindeyim. Bu bahsettigim yaklasim, bana ozel degil, tanidigim Kardeslerimde de bizzat gordugum bir yaklasimdir.

Sorunuzun "Mason olmadan hayatinizi devam ettirdiginizde ne kaybediyorsunuz? Kamil mi olunamiyor?" kismi da cok onemli ve bu soruyu yonelttiginiz icin tesekkur ederim. Onu da dilim dondugunce ifade etmeye calisayim.

Mason olmadan da pek tabii ki Kamil olunabildigi dusuncesindeyim. Kamil olmak gibi yuce bir kavram, herhangibir zumre tekelinde olursa, bu ne kadar dogru olur tartisilir. Efendim, tabii ki tepeye cikan bircok farkli yol vardir, bunlar cikarken farkli gozukse de en yukarida birlestikleri yer aynidir ve birdir. Dolayisiyla benim gorusumde, ayni amaca giden butun yollar esdegerdir.

Benim Masonluk yolunu almamda bircok etmen var ve bunlarin bazilari karakterimin bir sonucu, digerleri de bazi kabullenmelerimin bir sonucu.

Bu kabullenmelerin onde geleni, yukarida bahsettigim tepeye tek basina ve yolu bilmeden cikmanin, yalniz basina bir insan icin cok zor olduguna kanaat getirmem. Elbette tarihte bu tur bir yolculugu kendi basina yapabilenler cikmistir ve cikacaktir. Ancak, ben, ayni yoldan gecmis, ayni hedefe yonelmis ve Kardeslik sebebiyle bana her tur yardim kapisini acmis kisilerle beraber calisarak, bu yukun altindan kalkma sansimi daha yuksek gordum. Kisacasi tek basima o yolculuga cikmak, cok zor geldi.

Karakter ozelliklerimin Masonluk yolunu tercih etmemdeki temel sebebini de aciklayayim. Meslegim (muhendislik) itibariyle bilginin pratik kullanimina cok yatkinim. Her ogrendigim bilgiyi yaptigim gunluk ise uygulamaya calisirim. Masonlugun en sevdigim yanlarindan biri de, sembolizmasinin bir yapi insa eden toplulugun araclari ve tasvirini iceriyor olmasi. Bu denli pratige dayali bir sistemi sevememem gercekten cok zordu. Girdikten sonra da ne kadar dogru bir karar verdigimi gormus oldum, hala da her gun goruyorum.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Hacamat - Temmuz 02, 2011, 01:37:11 öö
Saygılar
Dinlerin peygamberleri olur onu örnek alırlar. O halde Masonlukda kamil insan örneği ( modeli ) nedir? kim? kim belirlemiş?..
Örnek aldığınız kişi var mı?

Sayın Euroka, Tüm yazdığınızı tarikat şeyh leride söylüyor. Tarikatlarla benzer ifadeler kullanıyorsunuz.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Eureka - Temmuz 02, 2011, 01:54:26 öö
Sayin Hacamat,

Masonlugun araclari, semboller, rituel ve efsanelerdir. Bu efsanelerin kimileri mitolojik tarih (yani, tarihsel olaylari mitolojik tasvir kullanarak anlatmak), kimileri tarihsel mit (yani, bir miti tarihsel yer, zaman ve kisilere dayandirarak anlatmak), kimileri de felsefi mitler (yani, tarihsel bir zemin olmaksizin bir miti anlatmak) olarak siniflandirilir. Evet, Masonlukta bazi Kamil insan modeli kisiler veya semboller bulunabilir. Ancak bu kisiler, yine dinlerden farkli olarak, bazi bilgi ve fikirleri remzetmek amaciyla kullanilan sembolik kimselerdir. Dolayisiyla, dinlerde oldugu gibi izinden yurunebilecek gercek kisiler degildirler.

Ornek aldigim kisileri sormussunuz. Tabii ki, Mason olarak, hem yasayan kimi Kardeslerimin, hem de onceden aramizdan ayrilmis Kardes veya onluksuz Kardes tabir edilen degerli kimselerin hayat ve calismalarini yakinen takip edip, egitimimde yardim aliyorum.

Ancak, Masonlugun kendisinde, az once bahsettigim sebeplerden, izlenecek bir kisi olmadigini, gelenegin, kisinin kendisini tanimasi ve kendi uzerinde calismasi uzerine kuruldugunu soylemek isterim. Yolculugun ice donuk olmasi bundandir.

Son olarak soylediklerimi tarikat seyhleri de soyluyor demissiniz. Soylediginizin dogru oldugunu kabul edelim. Eger bahsettiginiz kimseler, bu soylediklerinde samimiyseler, ne mutlu onlara ve bana. Yok samimi degillerse, ayni seyleri ayni sebep ve niyetlerle soylemedigimizi belirtmemin yeterli olacagi kanisindayim, dolayisiyla endiselenecek birsey yok.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Laus Deo - Temmuz 02, 2011, 02:43:29 öö
Masonlugun bir din oldugunu soylemek yanlis bir yorum olur elbette.

Ancak ben Masonlugun bu kadar dinle alakasi olmayan bir kurum olarak gosterilmesini de yanlis buluyorum. Bence Masonluk, Tanri'ya cok yakindan baglidir. Bu yuzden Kamil insan olmak onemlidir, peki Tanri'nin Nur'una dogru ilerlemeden olunur mu Kamil insan? Bence olunmaz.

Bu konuda soyleyecek cok seyim var ancak bunlari Kardesler arasinda konusmayi tercih ediyorum. Harici dostlar alinmasinlar. :)
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Hacamat - Temmuz 02, 2011, 10:25:20 ös
Saygılar.

İlginç aslında,şöyle...
Din değil ama, din gibi... Belliki Masonluğa giren kişinin Masonluğa bağlayıcı bir tarafı var, oyalıyıcı bir tarafı var. Rituellere her zaman insanların bir ilgisi olmuştur. Dinlerinde kendi rituelleri vardır, insanı çeken tarafıda bu rituellerdir.
Tarikat şeyh leri de insanlara, bu meşakkatli yolda yürümenin zor olduğunu, doğru yolu bulmanın ,tek başına üstesinden gelinemeyeceğini vs anlatır.
Görülüyorki Kamil insan olabilmek için (Yaradıcının, sevdiği insan) bir topluluk olmak gerekiyor... Topluluğun da seni kabul etmesi gerekiyor...

Bakın  !   Allah, yaradan, Tanrı.... Bu tınılara dokunduğunuz da ,dinin melodileri gelir.
Sizin anlatımlarınız üzere, Mason toplantıları Yaradıcı gücü övgülerle başlar, övgülerle toplantı sona eriyorsa... Kendi içinde buna''din gibi'' demek sakınca teşkil etmez. Dışardan bir göz olarak.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Alşah - Temmuz 03, 2011, 01:44:54 öö
       Sayın Hacamat , ne kadar sade, ne kadar kısa anlatmışsınız. Beğendim ve işaretledim.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: ADAM - Temmuz 03, 2011, 09:03:21 öö

Bu başlık altındaki tartışmalara katılıp katılmamak bakımından duraksama geçiriyorum.

Uzun boylu bir şeyler yazmak da istemiyorum çünkü bu başlık altında daha önce aktarmıştım bildiklerimi.

Bu forumu yeterince uzun bir zamandan beri izleyenler, önceden bilmiyor idiyseler, bu forumda yazılmış olanları okuyarak artık Masonluk ile dinler arasında bir karşılaştırma yapılmaması gerektiğini, Masonluğun herhangi bir din ya da inanç sistemi ile koşut tutulmasının yanlışlığını öğrenmiştir.

Ancak elbette şöyle bir durum da var: Burada yazılanlar kesinlikle doğru mu? Bunlar inanılası mı?

Bu sorunun sorulması gerektiğinden kuşku yok. Burada yazılmış olanlar da sorgulanmalı. Hem sadece bu başlık bakımından değil, hepsi için geçerli bu dediğim. Bilimsel nitelikli bilgi ve akıl verileri öncelikli tutulmalı.

Dolayısıyla Masonluğun bir din ya da inanç sistemi olup olmadığının irdelenmesinde, bu bağlamda, kanıt sayılamasa da birtakım göstergelere bakılmalı.

Örneğin dinlerde yer alan birçok öğenin arasında hepsinin ortak olduğu biri "tapınma" olgusudur. Masonlukta tapınma yoktur.

Örneğin Masonluğun ilgi alanlarından biri bilimsel yöntemle gerçeklerin araştırılmasıdır. Dinlerde böyle bir şey yoktur.

Bu ikisine benzer bir şekilde dinlerde olup Masonlukta olmayan, tersine Masonlukta olup dinlerin ilgi alanına girmeyen çok şey sayılabilir.

İşte bundan sonra kişi, hiçbir ön yargısı olmadan, hiçbir etki altında kalmadan, salt kendi özgür buyrultusuyla Masonluğun bir din ya da inanç sistemi olup olmadığına karar verecektir.

Ben bu bağlamda Masonluğun bir din ya da inanç sistemi olmadığını ileri sürüyorsam, biyolojik yaşım sizden ileri, bilgi ve deneyimlerim daha çok diye hemen bana inanıp kapılmayın. Kendiniz araştırın, kendiniz bulun, kendi görüşünüzü oluşturun.

Bunu yaparsanız ve sonra Masonluğun, evet bir din (ya da inanç sistemi) olduğu kanısına varırsanız, aramızdaki çelişkiyi giderebilmek için bu kez dayanaklarımızı hatta belki değer yargılarımızı ortaya koymamız gerekecektir. (Böyle bir şey yapacak olursak, konuyu kesinlikle bireyselleştirmemeye de özen göstermeliyiz.)   

Aslında konuya şu açıdan da bakılabilir. Siz Masonluğun bir din ya da inanç sistemi olduğunu ileri sürüyorsanız, masonlar size karşı çıktığında onlara "Öyle olmadığını kanıtlayın." diyemezsiniz. Dersiniz de, abes olur. Masonlar sizin bu iddianıza karşı "Hayır, böyle bir şey yoktur." diye karşı çıkınca, iddianızı kanıtlamak size düşer.

Antimasonik cephede yapılmış olduğu üzere bu işi demagojiye sürükleyecek iseniz, size söylenebilecek bir şey yoktur. Nedir o yapılan iş?... Masonlukla bağlantılı olarak birçok şey sayılıp dökülür hatta bu yapılırken Masonlukta bulunmayan birtakım şeyler de özellikle çaktırmadan araya sokuşturulur ve sonra "Böyle olduğuna göre, bu Masonluk denilen organizasyon bir din (ya da inanç sistemi) değil de nedir?" denilir.

Kamuoyunun bilgi bakımından yetersiz, bu yetersizliğine karşın ön yargılarla beslenmiş olan kesimi de hemen "Evet, öyledir. doğrudur." diyerek onaylar. Eh, böylece çoğunluk da bu kanıda olduğuna göre, o kanı doğrudur.

Sizce de öyle değil mi?
 
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Hacamat - Temmuz 03, 2011, 02:45:22 ös
Saygılarımla
Bir kere ben anti Mason değilim, öncelikle bunun bilinmesini isterim.  Soru,  Masonluk bir inanç - din midir ?
Bir harici olarak dışardan konuya tam hakim olma şansı yok. Dolayısıyla denilenler,yazılanlar,çizilenlerle bakarak şu mu? diyebilinir. Ben de şu mu? diyorum '' anti mason'' oluyorum. Sonuç olarak Mason toplantıları, ayin niteliğinde yaradanı övgülerle başlıyor ve yine ayin niteliğinde yaradanı övgülerle kapanıyorsa, bu kendi içinde din gibi denile bilir. Elbetde hiç bir din le bağlantısı olmaya bilir,ama yaradıcı gücü bize dinler öğrettiğine göre, din ile bir temas var.

Konuyu  artık buraya getirmek istiyorum, izin verirseniz...
Mason toplantıları açılışında Yaradanı övme, hangi metne bakılarak yapılıyor?  Kim yazmış?
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Noah - Temmuz 03, 2011, 05:37:04 ös
Sn. Hacamat,

Ben anti-Masonik bir tavir icinde olmadiginiz beyanina inaniyorum. Yani hissiyatim o istikamette diyebilirim. Simdi gelelim sorunuzun yanitina. Ben farkli bir perspektiften bakalim derim dilerseniz. Islami bir motif ustunden gidelim. Diyelim ki universitedesiniz sinav olacaksiniz, veya iste onemli bir sunum yapacaksiniz veya buyuk bir satis icin musterinizle bulusacaksiniz. Bir musluman boyle onemli durumlarda hep besmeleyle baslar isine, ki yuce Yaradan onun isini rast gotursun. Bu durumun ornekleri akliniza gelebilecek her cografyada cesitlendirilebilir. Bir baska ornek Askeri okullarda yemek yemeden once "Tanrimiza hamd olsun, milletimiz var olsun" seklinde bir "dua" okunmasi. Yemek yemenin dinle alakasi ne kadar ise Masonlugun da dinle alakasi o kadardir. Insanoglu yapisi geregi hep yuce yaradandan bir destek bekler. Bizim calismalarimizin acilip kapanirken de dua okunmasi tamamen bu sebeptendir. Yaptigimiz calismalarin hedefi kisisel gelisimden baska birsey degildir.

En icten sevgi ve saygilarimla
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Hacamat - Temmuz 03, 2011, 07:21:53 ös
Saygılarımla
Sayın  Noah, sizi çok net anladığımı sanıyorum. Ancak soruma cevap aldım dersem yalan olur.

Askerlikte yemek öncesi edilen dua, her din de yemeğe başlamadan önce veya sonra edilen bir dua vardır, bu geleneksel bir şeydir.  Askerlik bu geleneği devam ettiriyor olması o nu dinsel bir kurummuş gibi göstermez.Ben sanmıyorum askerlikte toplantı öncesi bir duayla başlansın ve noktalansın.
Ben anlıyorum, bu örneği konu açıklansın (netleşsin )diye verdiniz, fakat bu örnek Masonluk çatısındaki dua ile örtüşmüyor.
İslam dininde her işe başlamadan önce edilen besmele, bu dini bütünlüğün gerekliliğindendir.Oysa Masonluğun, Din ile bir alakası olmadığını idda ediyor olmasından bu verdiğiniz örnek de buraya uymadı diye düşünüyorum. Verdiğiniz iki örnek bence yeterli gözükmüyor.Fakat ısrarcı değilim, '' olabilir'' de derim.

Aslında suru şu idi...
Mason toplantıları açılışında ''Yaradanı övme'' hangi metne bakılarak yapılıyor?  Kim yazmış?
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Noah - Temmuz 03, 2011, 11:52:23 ös
Sn. Hacamat,

Cok haklisiniz, sorunuzu yanitlamak yerine aklimdaki seyleri aktarmisim bununla beraber de sorunuz havada kalmis. Esasinda kendimi duzeltip "dua" kelimesini iyi dileklerden olusan kisa bir konusma ile degistirebilirim. Benim mensubu oldugum Obediyanstaki uygulama yaklasik 6 cumleden olusan maksimum 20 saniyede tamamlanan bir iyi dilek konusmasidir. Verecegim ornek asla rituelimizin bir parcasi degildir, yapilan "iyi dilek" konusmasinin sekillenebilmesi icin bir benzetmedir. "Calismalarimiz basari ile sursun" seklinde bir temenni olarak da algilanabilir bu iyi dilek konusmasi.

Cok kucuk bir ayrintiyi paylasayim sizinle, benim bagli oldugum Buyuk Locada butun calismalar ezbere yapilir, yani Loca acilip kapanirken edilen "dua" (iyi dilek konusmasi) ezberden yapilir. Tabi ki bu bir ayrinti. Sorunun ozune donecek olursak, bu yapilan konusma da rituelin bir parcasidir ve yaklasik 200 sene once en son halini almis ve bir daha da degistirilmemistir. Tabi ki bu soylediklerim kendi mensubu oldugum Obediyansin tarihinden verilen bir bilgidir. Saniyorum basta devrin Buyuk Ustadi olmak uzere Buyuk Gorevliler kurulu son kez revizyondan gecip rituellerimize son seklini vermistir. Bu yapilan konusma rituelimizin bir parcasidir yani rituelden okunur diyebiliriz. (Daha once belirttigim gibi okunmaz ezbere soylenir ama bunun bir onemi yok)

Dilerim bu sefer konudan sapmadan sorunuza yanit verebilmisimdir.

En icten sevgi ve saygilarimla
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Hacamat - Temmuz 04, 2011, 03:05:02 öö
Saygılarımla
Sorumu mazur görün fakat bu iyi dilek konuşması anladığım yüz yıllardır devam ediyor. Peki bu uygulama loca tarafından kaldırılsa, sizce ne olur?
Sizce çok gerekli mi? gerekliyse neden gerekli? gereksiz se neden var? gerek duyulmasındaki sebep ne?

Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Noah - Temmuz 04, 2011, 05:42:00 öö
Sn. Hacamat,

Mazur gormek de ne demek, bilakis aklinizdaki sorulari sormaniz forumumuzun varolusunun yegane sebebidir. Elimden geldigince, dilim dondugunce, bilgimin yettigi kadariyla her zaman yanitlamaya calisirim, bundan da buyuk bir keyif alirim.

Sorunuz biraz farazi bir durum bence. Yani diger bir degisle hipotetik. Sizin de bildiginiz gibi ben Masonlugun gelenekselci yapisina asik birisiyim, dolayisiyla her rituelin, her gelenegin, yazili ve yazili olmayan "mesleki" her kuralimizin binlerce yil en bakir sekliyle korunmasini bir gorev bilirim. Sorunuza yanitim oncelikli olarak boyle birseyin olmamasi icin elimden geldigince Kardeslerimle beraber enikonu tartisirim olacaktir. Masonluk bireyde yuce yaradana inanci sart kosar (bazi teskilatlanmalari tenzih ederim). Loca calismalarimiz da hep soyledigimiz gibi tamamen remzidir. Yani yapilan bu iyi niyet konusmasini ben her zaman Kardeslerimin inanc dolu goguslerinin oksanmasi olarak algilamisimdir. Ben de gonul verdigim bu meslekte calismalarimiza iyi dilek temennileriyle birlikte baslamaktan daha guzel daha asil bir baska sekil dusunemiyorum.

Gerekli mi sorusuna verecegim yanit evet gereklidir. Bunun cevabini aslinda sayfalarca saatlerce anlatarak vermek isterim, ancak aklima gelen ozetin de ozeti seklinde birseyler soylemek gerekirse; bizler Masonuz ama herseyden once insaniz ve yapimiz geregi bir yuce yaradana siginiriz, calismalarimizda bizlere yardimci olmasini, Kardeslerimizin arasindaki ahengin bozulmamasini dileriz. Bu tabi ki isin spirituel boyutu. Bir diger konu ise operatif Masonluktan gelen mirasimiz. Belki operatif anlamda Masonluk yapmiyoruz fikri calismalar surduruyoruz ancak Operatif Mason Loncalarindan gelen her turlu mirasa bir anlam yuklemek ve o gelenekler ve semboller ustunde yogun bir sekilde dusunup hayatimiza entegre etmek bizim meslegimizdir. Dolayisiyla bu iyi dilek konusmasi operatif donemlerde Localarda gorulen bir gelenek. Yine donup dolasip ayni seyi soyluyor olacagim ancak bu gelenege bagli kalmak meslegimizi en saf haliyle korumak taraftariyim. 

Gerekliyse neden var sorunuza yanit olarak da Masonlugun ulkusunden tume varim yapabiliriz. Gunumuzde malesef din, irk, dil, mezhep yuzunden yogun kutuplasmalar kriginliklar oluyor. Masonlugun ulkusu insanlar arasinda bir sevgi ve kardeslik mabedinin kurulmasidir. Evrenin Ulu Mimari teriminin kullanilmasiyla birlikte yapilan iyi dilek konusmasi her zaman bende farkli dinlere inansak da kardesce - ama hakikaten kardesce - birbirimizi sevebiliriz ve butun farkliliklarimiz bizi zenginlestirir fikrini uyandirir ve kendimi mistik bir atmosferde ve hayatimda hic olmamis kadar hur hissederim. Bu sebepten oturu yanitim gereklidir.

Verdigim yanitin sizde uyandiracagi potansiyel sorulari sormaktan cekinmeyiniz...

En icten sevgi ve saygilarimla,

Noah
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: ADAM - Temmuz 04, 2011, 08:29:39 öö
Bu başlık altındaki diyalog çerçevesinde sıkıştırma ve yanıtları izliyorum.

Gördüğünüz üzere pek katılmıyorum.

Sayın Noah'ın yahtığı açıklamalarda bir noktaya çok dikkat etmek gerek. Sık sık kendi üyesi olduğu büyük locnın uygulamalarından söz ettiğini, başkalarında başka türlü olabileceğini belirtiyor. Bu tam masonca bir alçak gönüllü üslubu. Ancak Sayın noah hiç dert etmemeli bence. Başka uygulamaladaki farklar hiç sanılabileceği ölçüde çok büyük değil.

Ancak bu tartışmaların son birkaç bölümünde yine bir "konudan sapma" oldu. "Masonluk bir inanç/din midir?" başlığı başka, "Masonlukta kateşizm niçin uygulanmaktadır?" başlığı başka. (kateşizm = ritüelik diyalog) Ben öncekine ilişkin diyeceklerimi dedim. Ötekiler üzerine ayrı bir başlık açılıp sorulursa (gerek görülürse), o bağlamda da bildiklerimi ve/veya görüşlerimi anlatırım.

Sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Noah - Temmuz 04, 2011, 08:42:14 öö
Sn. ADAM, muhtesem bir oneride bulunmus. Katesizm'in irdelenmesi.. Cok ilginctir ki son birkac gundur Masonlukta katesizm temasini kafamda irdeliyordum ama herhangi bir arastirma yapmadim bu konu ile ilgili, boyle bir konuyu acsak ben de arastirma yapmak zorunda kalirim, ne de guzel olur..

En icten sevgi ve saygilarimla
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: karahan - Temmuz 04, 2011, 12:30:40 ös
Sn.Noah'ın bu sorusunu bu forumda bayağı bir zaman önce bende sormuştum Evet Mason'luk bir dindir demiştim.

lakin bugün biraz daha farklı bir durumum var her ne kadar ritüelleri ve dine bakışları özellikle kamil insan olma formu tasavvufi anlatım özelliği taşısada masonluk tüm bu benzeyişlerinin dışında tabiki resmen bir din anlatımı şeklinde olamaz en nihayetinde bi,r resulü yok din belirtisi olması için.Ben o gün şunu savunmuştum eski mısır dini inançlarının ve daha önceki inanç sistemlerinin yani vahye dayalı dinler öncesindeki sistemin bir devamı olarak algıladım ben hep.Masonluktaki iddia dindeki kamil insan olma durumuna ilahi bir müdahale olmadan salt insan zekası ve yetisi ile ulaşabilme durumu gibi algılıyorum artık.Dinlerin yardımı ve yönlendirmesi olmadan tamamen insan zekası ile insanı yüceltme ve en iyi noktaya getirme uğraşısı umarım yanılmıyorumdur.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Hacamat - Temmuz 04, 2011, 12:34:00 ös
Saygılarımla

Burada sıkıştırma falan yok lütfen,anlamaya çalışma diyelim. Ben dindar biri değilim, hatta hiç değilim. Fakat yüreğimde Yaradana büyük bir saygı var. Dolayısıyla bu siteye dahil olma amacımdan bir tanesi, Masonluk söylendiği gibi yaratılışı inkar mı ediyor noktasında idi. Görülüyorki Masonların böyle bir düşünce yapıları yok. Ee ne diyelim .... sıkıştırmaya devam ... :)
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Masor1976 - Temmuz 04, 2011, 04:05:54 ös
Siteyi baştan sona inceleme fırsatım henüz olmadığı için okuduğum başlık ve katılımcıların yazılarından bende doğan izlenim, mümkün olduğu kadar masonluk hakkında antimasonların iddialarının yalan olduğuna dair reddedişler var. Ritüeller, işaretler, sırlar hakkında bilgi verilmiyor ve bu bilgilere ulaşmanın masonlar haricindeki insanlarca imkansızlığı vurgulanarak antimasonların bunları bilebilme ihtimallerinin sıfır olduğu, bu nedenle de antimasonların  iddialarının kafalarında kurdukları fantazilerden ibaret olduğu savunuluyor. Bu savunma oldukça mantıklı tabi ki.

Bu başlık altındaki yazılara bakınca aklıma mason denilince kafamdaki  oluşan tablo geldi. Antimason yayınlarında okuduklarımdan kafamda oluşan masonik tablo  şuydu: Yahudilik, son haliyle bir din değil kan bağına dayalı sosyal bir ırk halini aldığı için Hristiyanlık ve İslam gibi Yahudiliği yaymaya çalışan misyoner faaliyet içermiyordu. Örneğin ben  arzu etsem de yahudi olamıyorum. Fakat Yahudiler insan sayısı açısından çok az oldukları için ve siyasal-ekonomik-askeri güç açısından gelişebilmeleri için tüm dinleri kucaklayan bir sistem yarattılar ve adına da masonluk dediler. Kısacası masonluk Yahudi dininin ve örfünün korunması ve kollanması için yaratılmış bir tür  misyonerlik faaliyetidir. Tabi ki bu antimasonik iddiayı çürütebilmek masonlar açısından oldukça zor olacaktır. Çünkü dışardan bakılınca bu da çok mantıklı duruyor.

Bu antimasonik teze karşı mason arkadaşların düşüncelerini merak ediyorum.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: karahan - Temmuz 04, 2011, 04:30:37 ös
Merhaba

masonluğun yahudilikle bir bağı yok,en azından masonlar için eğer birtakım yahudi çevreler o intibahı bırakmayı düşünüyor ve yapıyorsa zaten bunuda öyle kolay engellemek mümkün değil.bENİMDE İLK MERAK ETTİĞİM MASONLUKLA İLGİLİ SIR İDİ.Bu cümle ile epey meşgul oldum sonra tasavvufu biraz inceleyince aslında her öğretide belli sırların olması çok doğru bir yol.Siz bilgiye sırra gömmezseniz her önüne gelene o bilgiyi verdiğinizde son derece tehlikeli durumlar oluşuyor.o yüzden bilgi almayı bilgi ile donanmaya başlayan her insana mertebe mertebe öğrendikçe tabağıda taşırmadan hazmede hazmede verilmiş sistem çok iyi ama biz tahammülsüz insanlar birazda uçuk fikirlere kapıldığımızda her şeyin altında bir bit yeniği arama merakından bu işede bir çamur bulmuşuz.Mısır inisiye sistemine bakın ordada aynı sistem var,burdan bir sonuç çıkmaz bence başka şeylere bakmak lazım.

Ön yargılı olmadan araştırınca hedefe varmak daha kolay.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Masor1976 - Temmuz 04, 2011, 05:18:27 ös
Sayın Karahan benim masonlukla alakalı bir şahsi görüşüm yok. Alevi bir arkadaşımın çok hoşuma giden bir lafı vardır "Allahın indirdiği her dine inanırım" diye.. Benim yaklaşımım ise inanmasam da reddetmem ve yok etmeye çalışmam.

Anladığım kadarıyla masonluğu masonların haricindeki insanların bilme şansları yok. Fakat piyasada masonların iç yüzünü bildiklerini iddia eden antimasonik yaklaşımların bolluğu nedeniyle insan merakını celbeden bir yapı halini alıyorlar.

Normalde dediğiniz gibi tasavvufi kriterlere göre insanların tasavvufu bilebilme ihtimalleri yoktu fakat beşerin kaldıramayacağı pek çok tasavvufi sırrı insanlar tartışıyorlar ve pek çok islami din alimi tasavvufu kabul etmiyorlar ve Allaha ortak koşan müşrik olarak görülüyorlar. Bu nedenle tasavvufun metafizik bir yaşantı olması nedeniyle sırlı halde kalmasından yanayım ben de. Çünkü bu sırların açıkta olması yüzünden Allah dostları ve tasavvuf saldırıya uğruyor.

Masonluktaki sırları ben merak etmiyorum açıkcası fakat o kadar ilginç ve sıradışı iddialar ortaya atılıyor ki gerilim filmi niyetine takip ediyorum açıkcası :) insan mantığı güreşte olduğu gibi çelmelere musait bir yapıdadır bu nedenle pek çok tartışmada ben her iki tarafı da haklı görüyorum. Bende mi bir anormallik var bilemiyorum.

Saygılarımla.

Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: karahan - Temmuz 04, 2011, 05:28:10 ös
İnsanlar bu bilgiler gizli kalsın diye değil doğru yorumlama şansları herkesin aynı olmadığı için azar azar vermişler gizemli olsun diyede bir sonraki bilgiyi sır gibi bir nevi saklamışlar mürid tam kıvama gelmeden o bilgiyi ona vermek hem bilgiye hemde müride zarar vereceğinden böyle bir sistem yapmışlar şöyle basit bir örnek vermek lazımsa 1.sınıf talebesine üniversite seviyesinde eğitim verebilirmisiniz cevap tabiki hayır eğite eğite zamanla algılamalarını açıp öğle eğitiliyor verilemeyen bilgide insanlar için sır gibi kalıyor.Masonluğu ne kadar incelemeye çalışırsan çalış hep tek sonuç çıkar kamil insan olmak.Tasavvufta aynı şeyi istediğinden ve yaptığından kafa karışıklığı burda oluyor tasavvufta dini emirlerle kamil insan oluyorsun masonlukta ise yol birazdaha farklı ben o soruyu tam bu noktada sormuştum masonlukta kullanıla yani kamil insana giden yolda din hiç referans alınmıyormu yada dini uygulamalar genel ahlka kuralları insanda varolan erdemlerin geliştirilmesi gibi.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Masor1976 - Temmuz 04, 2011, 05:45:10 ös
Dinlerin savaş nedeni olarak kullanılabilecek birbirini reddeden küskün bir yapıları vardır. Gençken dinlerin Allah tarafından insanları birbirine düşürmek için kıllığına indirildiğini düşündüğüm olmuştu. Bunun nedeni de kutsal kitap ayetlerinin yoruma açık olması nedeniyle örneğin islama göre Hz.Muhammed'e iman etmemiş kişi mümin olamaz ve ne kadar iyi bir insan olsa da cennete giremez gibi yaklaşımlarıdır. Gerçi vahhabiliği çok incelemedim fakat internette vahhabilikle alakalı okuduğum bir yazıda bırakalım başka bir dinden kişiyi namaz kılmayan bir müslümanın idam edilip malvarlığının halka dağıtılması gibi kitle imha silahı niyetine yazılmış kanunlar var.

Bu gibi sebeplerden ötürü Masonluğun tüm dinleri bir arada tutabilme becerisini kutlamak gerekiyor içimden.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Hacamat - Temmuz 05, 2011, 12:26:57 öö
Mason localarında... Masonlar ibadetlerini yapsın diye, locada üye olan Masonların her dininden birer küçük ibadethane var mı?

Anlatılanlara göre her dinin kitabı toplantılarda hazır bulunduruluyor İncil,Tevrat,Kuran vs. Buna göre her dinin ibadet hanesi de olması gerek mez mi?
Yok ise neden yok ?
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Genius Loci - Temmuz 05, 2011, 12:55:47 öö
Hayır gerekmez ve de yok.

Çalısmalarda Kutsal Kitap(lar) açılıyor ama Kitap(lar) çalısmada dini bir araç olarak kullanılmıyor. Sembolik anlamı var, dini bir manada degil bu anlamda.

Masonluk, üyelerinin dini inancına karışmaz. İbadetlerine de karışmaz.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Mustafa Kemal - Temmuz 05, 2011, 01:06:54 öö
Ben upuzun bir cevap yazmaya çalışırken SkullG kardeşim çok güzel ve özet bir cevap vermiş.

Ben artık alıştığım günün sorusu bölümü için peşinen cevap vereyim. Nasılsa cımbızla 1-2 kelime seçilip üzerinden anlamsız polemiğe devam edilecek...

Peki o zaman Kutsal Kitaplar niye var?

Bunun cevabı da yüzlerce kere verildi...
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Hacamat - Temmuz 05, 2011, 01:15:36 öö
Saygılarımla
Cevabınız için teşekkür ederim sayın skullG
Yanlış anlamazsanız, ben başka bir soru soracaktım sayın Mustafa Kemal :) cımbızla çekme değilde ''tahar'' işçiliği diyelim
sembolik manada açılan dini kitaplar,toplantı da açılmadı ( unutuldu diyelim ) veya ''artık gerek yok'' dense ne olur?
Unutulduğunda toplantı yeniden mi başlar? '' artık gerek yok'' dense Masonluk çok mu şey kaybeder?
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: Mustafa Kemal - Temmuz 05, 2011, 01:17:06 öö
Öyle birşey olmaz
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: karahan - Şubat 19, 2017, 06:08:14 ös
Masonlugun bir din oldugunu soylemek yanlis bir yorum olur elbette.

Ancak ben Masonlugun bu kadar dinle alakasi olmayan bir kurum olarak gosterilmesini de yanlis buluyorum. Bence Masonluk, Tanri'ya cok yakindan baglidir. Bu yuzden Kamil insan olmak onemlidir, peki Tanri'nin Nur'una dogru ilerlemeden olunur mu Kamil insan? Bence olunmaz.

Bu konuda soyleyecek cok seyim var ancak bunlari Kardesler arasinda konusmayi tercih ediyorum. Harici dostlar alinmasinlar. :)

Masonluk elbette din olamaz lakin izlediği yollardan biride dindir.Sn.Laus Deo ne güzelde söylemiş.Kimileri şiddetle karsı gelebilir lakin tersinin olmasıda imkansız değilmi?
Başlık: Ynt: Masonluk bir inanc/din midir?
Gönderen: karahan - Şubat 19, 2017, 06:22:23 ös
Saygılar.

İlginç aslında,şöyle...
Din değil ama, din gibi... Belliki Masonluğa giren kişinin Masonluğa bağlayıcı bir tarafı var, oyalıyıcı bir tarafı var. Rituellere her zaman insanların bir ilgisi olmuştur. Dinlerinde kendi rituelleri vardır, insanı çeken tarafıda bu rituellerdir.
Tarikat şeyh leri de insanlara, bu meşakkatli yolda yürümenin zor olduğunu, doğru yolu bulmanın ,tek başına üstesinden gelinemeyeceğini vs anlatır.
Görülüyorki Kamil insan olabilmek için (Yaradıcının, sevdiği insan) bir topluluk olmak gerekiyor... Topluluğun da seni kabul etmesi gerekiyor...

Bakın  !   Allah, yaradan, Tanrı.... Bu tınılara dokunduğunuz da ,dinin melodileri gelir.
Sizin anlatımlarınız üzere, Mason toplantıları Yaradıcı gücü övgülerle başlar, övgülerle toplantı sona eriyorsa... Kendi içinde buna''din gibi'' demek sakınca teşkil etmez. Dışardan bir göz olarak.
Sn.Hacamat güzel yazmış lakin dışarıdan bir göz olarak biz ne dersek diyelim dışarıdan,bize öyle geliyor olacak.
Ben bu konuda şöyle derim;eski mutasavvıfların değerli bir sözü var insanlar küçük tanrılardır diye duymuşsunuzdur.
Bizler bir prototip dünyalı yaratılmış tanrılar aslında tanrıcılık oynamayı sevmezmiyiz?

Birşeyleri kontrol etmeyi hatta icat etmeyi,düşünerek evrimleşmeyi kendi sistemlerimizi kurup ona göre yaşamazmıyız.
çeşitli ezoterik öğretiler masonlukta dahil böyle bir sistem değilmidir?
insanların yozlaştırdığı dinlerin karşısına çıkardıkları birer felsefik duruş değilmidir?

Dinlerdeki yozlaşıdan gerekli çıkarım yapılmışmıdır?Farklı mason kurumlarının içerisinde çok sıklıkla dinlerdeki bahsedilen yozlaşı yokmudur?
Vardır tabiki sadece ülkemizdeki 2 Mason kurumunun bile arasındaki farklılıkları biz yozlaşı diyemesekte kendi aralarında buna yozlaşı diyorlardır.