Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Anketler ve Istatistikler => Konuyu başlatan: Risus - Nisan 03, 2015, 12:03:56 ös

Başlık: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: Risus - Nisan 03, 2015, 12:03:56 ös
Merhabalar. Bildiğiniz gibi Greenpeace Nükleer Enerjiye karşı bir eylem başlattı ve imza toplamakta. Peki sizin görüşleriniz nelerdir? Nükleer enerjiye bir bakalım:




Nükleer Enerji Nedir?

Nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür. Kütlenin enerjiye dönüşümünü ifade eden, Albert Einstein'a ait olan E=mc² formülü ile ilişkilidir.

Bununla beraber, kütle-enerji denklemi, tepkimenin nasıl oluştuğunu açıklamaz, bunu daha doğru olarak nükleer kuvvetler yapar. Nükleer enerjiyi zorlanmış olarak ortaya çıkarmak ve diğer enerji tiplerine dönüştürmek için nükleer reaktörler kullanılır.

Nükleer enerji, üç nükleer reaksiyondan biri ile oluşur:

Füzyon: Atomik parçacıkların birleşme reaksiyonu.
Fisyon: Atom çekirdeğinin zorlanmış olarak parçalanması.
Yarılanma: Çekirdeğin parçalanarak daha kararlı hale geçmesi. Doğal (yavaş) fisyon (çekirdek parçalanması) olarak da tanımlanabilir.
Ağır radyoaktif maddelerin,dışarıdan nötron bombardımanına tutularak daha küçük atomlara parçalanması olayına fisyon,hafif radyoaktif atomların birleşerek daha ağır atomları meydana getirdiği nükleer tepkimelere ise füzyon tepkimesi denir. Füzyon tepkimeleriyle fisyon tepkimelerinden daha fazla enerji elde edilir. Güneş patlamaları füzyon'a, nükleer santrallerde kullanılan tepkimeler, atom bombası teknolojisi gibi faaliyetler de fisyona örnek olarak gösterilebilir.

Nükleer enerji, 1896 yılında Fransız fizikçi Henri Becquerel tarafından kazara, uranyum maddesinin fotoğraf plakaları ile yan yana durması ve karanlıkta yayılan radyoaktif ışınların fark edilmesi ile keşfedilmiştir.


Nükleer Enerjinin yararları:

Nükleer santrallerin işletmesinde uzun yıllar boyunca ihtiyaç duyulacak nükleer yakıtı depolamak göreceli olarak kolay ve ekonomik olduğundan, nükleer santraller enerji arz güvenliğinin sağlanmasına önemli katkı sağlayacaktır.
Nükleer santrallerin elektrik sistemine entegre edilmesiyle, elektrik üretiminde kullanılacak ithal kaynaklarda çeşitlilik sağlanacaktır.
Nükleer santraller, iklim değişikliğine neden olan başta karbon dioksit (CO2) olmak üzere sera gazı emisyonlarına neden olmazlar. Bu itibarla, nükleer santraller artan elektrik talebinin olumsuz çevresel etkilere neden olmayacak şekilde karşılanmasında önemli bir seçenek olacaktır.
Nükleer teknolojide, ileri teknolojiye yatırım yapılması suretiyle enerji ithaline olan bağımlılık azaltılacaktır. Bu sayede, yeri geldiğinde, başka yüksek teknolojilere nüfuz edilmesi de mümkün hale gelecektir. Kalite düzeyinin ve insan gücü niteliklerinin artması, güvenlik kültürü ve prosedürlere sadık kalma disiplini ile tanışma, sanayi sektörünün elde edeceği en önemli kazanımlar olacaktır.
Nükleer santraller, fosil yakıtlı santrallere oranla göreceli olarak daha yüksek inşaat ve yatırım maliyeti gerektirmektedir. Nükleer enerji programının ilk aşamalarında, ihtiyaç duyulan organizasyonların kurulması için ilave yatırımlar ve ekstra maliyetler söz konusu olacaktır. Bununla beraber, nükleer enerji santralleri, uzun vadede elektrik üretim fiyatlarının kararlılığının korunmasına katkıda bulunacaktır.
Bir nükleer enerji programının başarısı için, sürecin başlamasından önce ulusal düzeyde net ve kesin bir kararlılığa sahip olunması hayati önem taşımaktadır. Bu kararlılığa paralel olarak oluşturulacak politika belgeleri, uzun-vadeli enerji planlama çalışmalarına büyük faydalar sağlayacaktır.
Nükleer santrallerde, tasarım, inşaat ve işletme aşamalarında kalite temini ve kalite kontrol gereklerine ileri düzeyde bağlı kalınmaktadır. Nükleer teknolojinin ilgili bütün kalite gereklerine uyularak geliştirilmesi, sanayileşme sürecini tamamlamış ülkelerde bulunan kalite kültürünün ve bilimsel yönetim sistemlerinin yerli endüstri tarafından kazanılmasına yardımcı olacaktır.

Nükleer Santrallerin İnsan Sağlığına Zararları

Nükleer reaktörlerin çalışması sırasında atık olarak ortaya çıkan Plütonyum üst düzeyde zehirli ve kanser yapıcıdır. Doğada bulunma ömrü 250 yıldır.
Açığa çıkan bir diğer radyoaktif madde olan STRONSİYUM yağış yoluyla bitkilere oradan da hayvanların sütüne geçerek insanlara bulaşır. Kan kanserine ( lösemi) yol açar. 280 yıl ömrü vardır.
SEZYUM ve İYOD’ da besin yoluyla insan vücuduna girer ve  Tiroid bezi kanserine, çocuklarda büyüme aksaklıklarına ve genetik bozukluklara neden olur.
1986 yılında Çernobil‘de meydana gelen nükleer patlama sonucu etki alanına giren bölgelerde radyasyonun zararları etkilerine uzun yıllar rastlanmıştır.



Kaynaklar:

wkipedia.org
forumdas.com
saglik.zararlari.com
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: Nestor - Nisan 03, 2015, 11:42:25 ös
Bildik radyasyon işareti ile Edvard Munch'un ünlü "Çığlık" tablosunu buluşturan harika bir radyasyon işareti tasarlamışlardı hatta:(http://www.artsology.com/blog/wp-content/uploads/2014/05/hazard-symbol-munch-scream.jpg)
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: Kağan - Nisan 10, 2015, 09:57:15 öö
Şuan tam hatırlamıyorum Japonya veya Rusya nükleer enerji santralinin patlama sebebi soğutucunun arıza vermesidir.

2015 Türkiye'sinde halen elektrik kesilmekte ve saatlerce gelmemekte olası bir durumda tabi şöyle diyebilirsiniz sular var göller var soğutucu bir şey bulunur Rusya'da öyle düşünüyordu sonucunu gördük rüzgar gülleri var iken ne gereği var santrallere ?

Türkiye'de biz Diyanete verdiğimiz bütçeyi  bilime,teknolojiye verseydik şuan epey yol kat etmiştik...
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: burakc - Mayıs 05, 2015, 12:50:58 ös
Enerjide dışa bağımlılığı yok etmek için nükleer enerji düşünülüyor. Birçok gelişmiş ülkede de bu reakttörler mevcut. Şuan tam düşüncem Gülse BİRSEL' in dediği gibi ''Karşı değilim, tırsıyorum''.

Köşe yazısından alıntı;

Burada kayak kuleleri kayar, inşaatlar yıkılır, LPG’li araçlar patlar, madenler çöker…

Burada TÜBİTAK filan kalmamıştır. Devletin bilim ve teknoloji şahikası olması gereken kuruma sahte diplomayla eleman alındıysa, ben mi nükleer konusunda paranoyağım?

10 saat ülke çapında elektrik kesiliyor ve sebep olarak “Şeyin şeyi şey oldu” tarzında bir açıklama yapılıyorsa, ben manyak olduğumdan mı nükleere karşıyım?

Tırsıyoruz efendim!

Bizimki de can.

Kaynak: http://www.diken.com.tr/gulse-birsel-nukleere-karsi-degilim-tirsiyorum/ (http://www.diken.com.tr/gulse-birsel-nukleere-karsi-degilim-tirsiyorum/)
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: Perseus - Mayıs 06, 2015, 05:45:09 ös
Birde faydalara şunu eklemekte fayda var. Atık olarak çıkan plütonyum,uranyumu zenginleştirmek için kullanılan en değerli şeydir. Kim bilir belkide amaç budur.
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: karagedik - Mayıs 06, 2015, 06:16:42 ös
BU ÜLKENİN KALKINMASI İÇİN BELİRLİ BİR ENERJİYE  İHTİYAÇ VAR. BENCE HESLER YAPILIP O BÖLGENİN HABİTATI BOZULACAĞINA NÜKLER ENERJİ SANTRALLERİ KURULUP İHTİYACIMIZ OLAN ENERJİ BU SANTRALLERDEN SAĞLANABİLİR. ANCAK BU SANTRALLER GÜNÜMÜZDE KULLANILAN EN ÜST DÜZEY GÜVENLİKLİ SANTRALLER OLMALI.
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: burakc - Mayıs 12, 2015, 10:21:44 ös
Değerli forum üyeleri,

Nükleer ile ilgili 14 Mayıs Perşembe günü bir söyleşi var. İlginizi çekerse katılabilirsiniz. Bilgilerini paylaşıyorum.


SÖYLEŞİ

"Dünyada ve Ülkemizde Nükleer

Enerjinin Dünü, Bugünü ve Geleceği”

14 Mayıs (Perşembe) 2015 Saat:19.30


Sunum: Gazeteci Filiz YAVUZ

(NKP Üyesi, "Beni Akkuyularda Merdivensiz Bıraktın" Kitabının Yazarı)

Etkinlikler ücretsizdir, Lütfen kayıt yaptırınız!

Makina Mühendisleri Odası Kadıköy Temsilciliği

Web sitelerinden telefon ve adres bilgisine ulaşıp katılımınızı bildirebilirsiniz.
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: Blach - Haziran 02, 2015, 12:16:53 ös
Nükleer enerji! Güzel bir konu. Dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. Biz daha polisimizi,askerimizi,doktorumuzu koruyamıyorken o santrali nasıl koruyacağız? Etrafına mayın döşeyip tank toplar koyarak mı? Güvenliğini geçtim. Belli soğuklukta tutulması gereken tüpleri var bu santralin. O yüzden deniz göl kenarları tercih edilir doğal yolla soğutmak için.işlem görmüş tüpler halen radyosyon yaydıkları için 10 yıl yerin altında saklanır. Tabi o bölgede artık toprak verimli olamaz. Bir düşünelim nükleer santral ile verimli olan topraklarınızın (o bölgede) elden gitmesimi yoksa gaz türbüni buhar türbüni gibi daha uzun yıllar kullanıla bilen bir hizmetmi yapılmalıdır? Şu an almanya 370 bin mw civarlarında. Türkiye ise 75 bin mw civarında. Türkiye ihtiyacı yaklaşık 50 bin mw. Peki tabloya bu şekilde bakınca ihtiyacımız var mı? Yok. Birde nükleer santreller ortalama 20 yıl kullanıla biliyor sonrasında bize satılan santral gibi bizde başka ülkeye satmak için uğraşıp yenisini yapmak zorunda kalıcaz. Gelecek nesiller için nükleer bir çözüm değil. En azından bizim için değil. Ülkemiz kaldırmaz :).

Amacım kimseyi kırmak değildir.

Saygılarınla, iyi forumlar.
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: NOSAM33 - Haziran 02, 2015, 03:05:22 ös
Nükleer silah yapmamız için , bu teknolojiyi öğrenmemiz ve kullanmamız ŞART ...
Saygılar
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: animi et spiritus - Haziran 02, 2015, 05:21:30 ös
Nükleer silah yapmamız için , bu teknolojiyi öğrenmemiz ve kullanmamız ŞART ...
Saygılar

Sayın NOSAM33, yukarıdaki yorumunuzu okuduğumda tüylerimin ürperdiğini hissettim.

Umarım benim anlamadığım bir ironi vardır. Ve ben günün yorgunluğundan dolayı bunu anlamamışımdır.

Aksi durumda belirtmek isterim ki, insanın kanını donduracak türden bir ifade...

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: Perseus - Haziran 03, 2015, 12:59:03 öö
Merhabalar;

Mosam33 haklı. Sadece teknoloji olarak değil, daha önce belirttiğim gibi nükleer santralden çıkan atık plütonyum,uranyumu zenginleştirerek nükleer silah yapmanın en kolay yoludur maalesef.
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: NOSAM33 - Haziran 03, 2015, 01:36:02 ös
Okuduğunuz doğru .Küçük ülke İsrail de olan bizde niçin olmasın .
Saygılar
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: animi et spiritus - Haziran 03, 2015, 01:58:35 ös
Okuduğunuz doğru .Küçük ülke İsrail de olan bizde niçin olmasın .
Saygılar

Sayın NOSAM33, bu forumda tamamen masonik bilgiler edinmek ve kendimi o yolda hazırlamak için bulunuyorum. Dolayısı ile de ilgisiz konular hakkında pek yazmıyorum.

Hatta genel olarak bir şeyler yazmak yerine okumak tercihim... Bu sebeple çok uzatmayacağım, fikrinize saygım var. Şahsi düşüncem ise, insanları kitlesel olarak yok edebilecek bir silaha sahip olmak fikri beni ürpertiyor. Aslında bir tek insanın canına mal olabilecek bir silahı edinmek dahi aynı hisleri uyandırıyor...

Umarım son nefesimi vereceğim ana kadar da bu fikrimden vazgeçmem.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: propulsion - Haziran 03, 2015, 02:09:27 ös
Bu konuyla ilgili paylaşımıma bir TV programında da kullandığım bir kaç rakam vererek başlamak isterim.

Nükleer enerji döngüsünde kullanılan 1 kilogram uranyumdan elde edilen enerji için, 3.000.000 kilogram (3 000 ton) kömür gerekmektedir.

Bu nedenle nükleer enerjinin kullanılması ve yeryüzündeki enerji ihtiyacının karşılanması düşünülmektedir.

Uluslararası Enerji Ajansının 2010 yılında açıkladığı verilere göre dünya elektrik üretiminin % 13,5’i nükleer enerjiden karşılanmaktadır. 2010 verilerine göre örnek vermek gerekirse; bu oran Fransa’da %74,1 Slovakya’da %51,8 , Belçika’da %51,7, Ukrayna’da %48,1, Macaristan’da %42, İsveç’te %38,1, Slovenya’da %37,3, Ermenistan’da %37, Japonya’da %29,2, Amerika’da ise % 19,6’dır.

Yine 2010 yılı verilerine göre dünyada aktif olarak çalışan 439 tane nükleer santral vardır. Bunların 104 tanesi Amerika’da, 58 tanesi Fransa’da, 51 tanesi Japonya’dadır. Ayrıca komşularımız ve Ülkemize yakın olan ülkelere değinmek gerekirse: 32 tanesi Bağımsız Devletler Topluluğu yani Rusya Federasyonunda, 15 tanesi Ukrayna’da, 2 tanesi Bulgaristan’da, 2 tanesi Romanya’da, 1 tanesi Ermenistan’da ve 1 tanesi de İran’dadır.

Dikkat edilirse ülkemizin etrafında bulunan ülkelerin pek çoğunda nükleer santral bulunmaktadır.

İyi inşa edilmiş bir nükleer santral, elektrik üretiminde önemli avantajlara sahiptir. Taş kömürü kullanan elektrik santralleri ile karşılaştırdığımızda çok daha temizdir ve atmosfere daha az sera gazı bırakır. Taş kömüründen atmosfere çıkan tonlarca karbon, sülfür ve diğer elementler iyi çalışan bir nükleer santrale oranla çok daha fazla miktarda kirletici etki oluşturmaktadır. Bu bakımdan enerji üretimi iyi yapıldığında nükleer enerji son derece temiz olarak nitelendirilebilir.

Nükleer enerjinin iklim değişikliğine sebep olan atmosferdeki sera gazı konsantrasyonunun azaltılmasında büyük rolü vardır. Günümüzde nükleer santraller, elektrik sektöründen kaynaklanan sera gazı salımında yıllık olarak yaklaşık %17 azalmaya sebep olmaktadır.

Nükleer santral kurulumunda şu hususlara  mutlaka ama mutlaka dikkat edilmelidir:  GÜVENLİK ÖNLEMLERİ, DEPREM RİSKİ, ÜRETİLEN ENERJİNİN TAŞIMA KOŞULLARI, SOĞUTUCU GEREKSİNİMİ, METEOROLOJİK KOŞULLAR.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) verilerine göre, dünyada ve ülkemizdeki enerji kullanımında ve elektrik enerjisi üretiminde büyük oranda kullanılan petrol ve doğalgaz rezervlerinin mevcut hızıyla kullanıldıkları takdirde 2050–2070 yılları arasında tükenmesi beklenmektedir. Bu da değişik alternatifleri ortaya çıkarma zorunluluğunu gündeme getirmektedir. 

Şu an Türkiye’de kurulu bir nükleer santral yoktur, fakat kurulması enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Ülkemiz büyük oranda nükleer enerji ve belli bir oranda da  yenilenebilir enerjiyi kullanarak elektrik üretiminde uzun vadede doğalgazın payını düşürme hedefini benimsemiştir.

Nükleer enerjiye sahip olmak yalnızca enerjide çeşitlilik sağlaması açısından değil, tıp ve ziraat gibi birçok alanda kullanılmakta olan nükleer teknolojide gelişme kaydedilmesine katkı sağlanılması açısından da önemlidir. Türkiye enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı ancak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji tüketimi içindeki payını yükselterek yapabilir.

Şu an ülkemizde bulunan uranyum rezervlerine ait veriler 1990’lı yıllara ait verilerdir (Acilen güncellenmesi ve yeni verilerin açığa çıkması gerekmektedir).  Bu verilere ülkemizde 9000 ton civarında Uranyum bulunmaktadır. Ülkemizde bulunan Uranyum rezervleri, açılması düşünülen nükleer santrallerin yalnızca 10 yıllık ihtiyacını karşılayabilecektir. 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu verilerine göre dünya toryum rezervinin yüzde 11′i Türkiye’de bulunuyor. Bu alanda Türkiye, dünyada 4′üncü sırada bulunuyor. Madem millilik ve yerlilik gözetiliyor nükleer reaktörlerde şu anda kullanım imkanı olmayan toryuma uygun santral tasarımları yapılmalı ve bunlar teşvik edilmelidir.

Nükleer enerjiye sahip olmak yalnızca çeşitlilik sağlaması açısından değil, tıp ve ziraat gibi birçok alanda kullanılmakta olan nükleer teknolojide gelişme kaydedilmesine katkı sağlanılması açısından da önemlidir.

Türkiye enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı ancak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji tüketimi içindeki payını yükselterek yapabilir. Türkiye, Elektrik Piyasası ve Arz Güvenliğiyle İlgili Gözden Geçirilmiş Strateji Belgesine göre, 2023 yılına kadar elektriksel kurulu gücünün % 5’inin nükleer güç olmasını planlamaktadır.

Bu amaçla ülkemizde de nükleer santral kurulma çalışmaları yapılmış ve 2 adet nükleer santral için yer belirlenmiştir. Bunlardan ilki,  Mersin Gülnar ilçesinde bulunan Akkuyu Nükleer güç santralidir. Tamamlanması halinde Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacaktır.

Santralın ne zaman devreye alınacağına ilişkin kesin tarihler bulunmamaktadır. 1200 MWe'lık dört üniteden oluşacak ve 4800 MWe’lık Kurulu gücü ile tek başına Türkiye'nin elektrik üretiminin yaklaşık %5-6'sını karşılayabilecektir.

İkincisi ise, Sinop Nükleer Enerji Santralidir. Japonya ile imzalanan devletlerarası anlaşma sonucunda santralin yapımı kararlaştırılmış ve 2017 yılında inşasına başlanacaktır. Santralin 1100 MWe'lik 4 reaktör ünitesiyle 4.400 MWe toplam kurulu güce sahip olması tasarlanmaktadır.

Ayrıca üçüncü Nükleer santral için de Japon uzmanlar yer tespit çalışması yapmaktadırlar.

Bir fizikçi olarak son sözüm:

Dikkat edilirse nükleer enerjiyi en fazla kullanan ülkeler dünyanın en gelişmiş ülkeleriyken, daha sonrasında da bizim gibi gelişmekte olan ülkeler gelmektedir. Sanırım halkımızı korkutan da bu gelişmemişliktir. Yarım günlük bir elektrik kesintisine uğrayınca, kömür madenini bile çalıştıramayınca bu ürkeklik daha doğrusu korkaklık ve karşı çıkış hiçte haksız sayılmaz.


Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: NOSAM33 - Haziran 03, 2015, 03:15:24 ös
Sayın propulsion  ; anlatmak isteyip te anlatamadığım konu hakkında verdiğiniz bilgi için teşekkürler.
Saygılar
Başlık: Ynt: Nükleer Enerji Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Gönderen: propulsion - Haziran 03, 2015, 03:56:56 ös
Rica ederim.

Yararlı olduğuna çok sevindim.