Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Evrensel Masonluk => Konuyu başlatan: ADAM - Nisan 11, 2010, 02:56:38 ös

Başlık: BİR LOCANIN DÜZENSİZLİĞE YÖNELMESİ - 1
Gönderen: ADAM - Nisan 11, 2010, 02:56:38 ös


“Locaların Denetimi” başlıklı yazımda, bir locanın çalışmalarında birtakım aksaklıklar, yanlışlıklar ya da uyumsuzluklar görülecek olursa, doğrudan büyük üstat ya da ilgili büyük görevlinin o locanın üstad-ı muhteremini uyaracağından hatta locanın düzenini koruması için birtakım önerilerde de bulunacağından söz etmiştim. Eğer o locanın üstad-ı muhteremi, kendisine yapılan uyarı ve önerileri göz önünde tutarak, bir de masonik gelenek ve kuralların kendisine tanınmış olduğu yetkiyi kullanarak locasına çeki düzen verebilecek olursa herhangi bir sorun kalmaz. Fakat locanın aksayan yönleri artık üstad-ı muhteremin kontrolünden çıkmışsa ya da üstad-ı muhterem kendisine yapılan uyarıları kulak ardı ederse, artık o locanın çalışmalarının durdurulması gerekir. Şimdi böyle bir olasılığı biraz daha ayrıntılı inceleyelim. Buna “olasılık” diyorum çünkü böyle bir durumun ortaya çıkması her ne kadar beklenmez ise de, hiç olmamış ve görülmemiş bir şey de değildir. Dolayısıyla bir loca her zaman düzensizliğe yönelebilir.




Locanın düzensizliğe yönelmesi doğrudan üstad-ı muhteremin tutumundan kaynaklanıyorsa ya da üstad-ı muhterem locasının düzenini ve çalışmalarındaki disiplini sağlamayı beceremiyorsa, daha da kötüsü bunu umursamıyorsa, büyük üstat, üstad-ı muhteremi görevinden uzaklaştırabilir. Kuşkusuz bu uzaklaştırmanın hemen ardından, artık kendisine “üstad-ı muhterem” denilemeyecek olan bu masonun, ilgili disiplin kuruluna verilerek yargılanması gerekecektir.

Ancak bu bakımdan bazı büyük localarda bir kısıtlama vardır. Loca üyelerince seçilmiş olan üstad-ı muhteremin anca loca kararıyla görevden uzaklaştırılabileceği öngörülür. Büyük üstada ya da vekiline bu yetkiyi tanıyan uygulamalardaki gerekçe ise şöyledir: “Bir üstad-ı muhterem, büyük üstat ya da onun yetkilendirmiş olduğu kişi tarafından göreve getirilir. Locanın seçimi yeterli değildir. Bu nedenle de büyük üstat ya da vekili, gerekli görüyorsa onu görevden alabilir. Ancak büyük üstat bu bakımdan olağanüstü yetkilerle donatılmış olsa bile böyle bir işi doğrudan kendi kararıyla yapmaz. Konuyu diğer büyük görevlilerle görüş alış verişinde bulunarak paylaşır. Büyük görevliler, ilgili locanın çalışmalarının durdurulsanı devam etmesinden daha yararlı görürlerse, o loca ya kesin olarak kapatılır ya da çalışmaları geçici olarak askıya alınır.

Bu bağlamda akla şöyle bir soru gelebilir: « Böyle bir işlem locanın özerkliğini ortadan kaldırmaz mı?»

Evet, kaldırır. Ancak bunun bir gerekçesi vardır. O loca artık düzensizliğe yönelmiştir. Böyle bir duruma düşmüş olan bir locada artık locanın özerkliğinden dem vurmaya kalkışmak, Masonluğun kendine özgü hukukunda hiçbir yere sığdırılamaz. Büyük üstat ve büyük görevliler, büyük locanın genel düzenini korumakla sorumludur. Bırakın bir locanın düzensizliğe yönelmesinin birtakım diğer locaları da etkileme olasılığını, bir büyük locanın düzenli olabilmesi için bünyesinde hiçbir düzensiz loca bulunmaması gerekir. Dolayısıyla böyle bir işlem, büyük locanın düzenini korumak için alınmış bir önlemdir. Düzensiz bir locanın barındırılmasındansa kapatılması daha iyi ve daha doğrudur.

Birçok büyük locada büyük üstadın bu bakımdan verdiği karar geçici sayılır. Bir locanın kesin olarak kapatılma kararını genel kurul (büyük kurul) verir.

Bu arada şunu da belirtmeliyim: Locanın kapatılması, kimi masonların ilgili disiplin kuruluna (haysiyet divanına) verilerek haklarında disiplin soruşturması açılmasını engellemez. Çünkü bir locanın kapatılmasına neden olmak da bir “masonik suç” niteliği taşır; hem de eni konu bir suç…

Bir locanın kurulması kolay bir iş değildir ama Masonlukta sevinçle karşılanan, kutlanan bir olay olduğu için bunun zorluğuna seve seve katlanılır. Bir locanın kapatılması ise, tüzükler uyarınca birtakım yönetimsel işlemlerin yapılmasını gerektirmesine karşın kolay bir iştir ama büyük locada üzüntüye, sıkıntıya, birtakım söylentilerin çıkmasına hatta belki çekişmelere bile yol acar. Bu bağlamda büyük locanın en yetkili organında karar verilmiş olmasına karşın, localarda yer yer birtakım huzursuzluklar baş gösterebilir. Soru işaretlerinin, büyük üstat ve büyük görevlilere dedikodu tarzında yöneltilen kusurlamaların ardı arkası zor kesilir. Bunun nedeni de, büyük locanın genel yararları bakımından o locanın niçin kapatılmış olduğu öyle ayrıntılarına girilerek anlatılmaz; özetle geçiştirilir. Böylece, herhangi bir locasını kapatmak zorunda kalan büyük loca, bundan ister istemez zarar görür; en azından yıpranır.

Bu nedenle, locasının düzenini korumak için elinden gelen her şeyi yapmak, hiçbir tüzükte yazılı olmasa bile, her masonun temel görevlerinden biridir.







Şimdi ben burada bir olayın özetle prosedürünü ve sonucunu anlatmış oldum ama bir locanın düzensizliğe yönelmesine neden olan durumlardan tam olarak söz etmedim. Bu eksikliği izleyen yazıda kapatmaya çalışacağım.