Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Ezoterizm => Islami Ezoterizm => Konuyu başlatan: karahan - Temmuz 01, 2013, 07:37:05 ös

Başlık: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: karahan - Temmuz 01, 2013, 07:37:05 ös
Çagimizda Islam Dini'nin en büyük sanssizliklarindan biri, bugün yasamakta olan müslümanlar arasinda, özellikle dünya milletleri arasinda çok az taninmis olmasi, yahut yeterince taninmamis olmasi, baska bir ifade ile oldugundan farkli tanitlmis olmasidir. Insanlarin ve bilmeyen müslümanlarin kafasinda olusan yanlis imajlari silmek ve katiksiz olarak Islam Dini'ni bütün yönleriyle tanitmak en önemli hizmetlerinden biridir.

Islam'in dünya görüsü son zamanlarda iyice ihmal edilerek, temeli yabancilara uzanan düsünceler hakim kilinmaya çalisilmistir. Islam'in dünya görüsünün aynasi, en önemli sorunlardan olan düsünce ve inanç özgürlügüne getirmis oldugu yaklasimlardir. Uygar dünya uzayi fethetmekle insani fethetmis olmadi. Oysa ki evrendeki en önemli unsur insanogludur. Islam'in insanliga vermis oldugu üstün mesajlar, ona sagladigi genis haklar ne yazik ki hala çagdas insanlara verilmemis durumdadir ve hala insanlar dinlerinden, irklarindan, düsünce ve inançlarindan ötürü bogazlanmakta, kilik kiyafetleriyle ugrasilmakta her gün biraz daha baskilar artmakta, iskence ve izdiraplar dinmek bilmemektedir. Her vesileyle çarenin demokrasi oldugu vurgulanmaktaysa da bunun dertlere çare olmadigi apaçik görülmektedir.

Islam, yaratilisinin geregi insana tüm haklari vermistir. Insanlar arasinda mal-mülk, kabile, renk, cins ayrimi yoktur. Bunlar insani insan olarak degerlendirme-de ölçü olarak kabul edilmemistir. Insana verilen bu deger Kur'an'da ifadesini söyle bulmustur. "Ey insanlar! Biz sizi bir erkek ve bir disiden yarattik. Millet ve kabileler halinde topluluklar kildik ki birbirinizi taniyasiniz. Allah katinda en üstün olaniniz ondan en çok sakinaninizdir. "

Islam, Habesli bir köleyi ordularinin basina getirirken, ezilenleri, dislananari koruma mücadelesi verirken, dünya bu alanda düsünmeyi bile aklina getirmiyordu. Bati Dünyasi'ndaki insan haklari düsüncesinin geçmisine baktigimizda, tarihte üç olayin adeta insan haklarinin dönemeçleri kabul edil-digini görürsünüz. Bunlardan birincisi, Ingiltere'de baskaldiran ingiliz baronlari-na haklar tanimak amaciyla Kral Yurtsuz John tarafindan 1215'te çikarilan ferman-dir. "Büyük Ferman" anlaminda "Magna C(h)arta" adi verilmistir. Insan haklarinin Avrupa'daki ilk sözlesmesi sayilan Magna Charta hürriyetin besigi sayilan Ingiltere'de 15 Haziran 1215'te istemeyerek te olsa Kral John tarafindan mühürlenip imzalandiktan sonra ilan edil-mistir. Oysa ki bu tarih Hz. Muhammed'-in Medine'de müslüman, yahudi ve müsriklerle anlasarak 47 (veya daha fazla) madde halinde imzaladiklari kar-deslik, yurttaslik ve yardimlasma muka-velesi olan Medine sözlesmesinden tam 593 yil sonradir.

Redhouse sözlügüne baktigimizda Magna Charta su sekilde tanimlanmistir. "Ingiliz derebeyleri ve Kral John tarafindan 1215'te çikarilan büyük ferman ki halkin sahsi masumiyetini ve sahsi haklarini taniyan ilk siyasi vesikadir, ingiliz demokrasisinin temelini teskil eder; sahsi hürriyeti müdafaa eden bir anayasa" (Redhouse, s.633)

Magna Charta ile insanlara bazi haklarin tanindigi inker edilemez. Ancak batililarin "insan haklarinin temelini" bu fermanla baslatma iddialari tamamen asilsizdir. Oysa ki yeryüzünde insan hak ve vecibeleri konusnuda ilk yazili belge Hz. Muhammed'in baskanliginda 4 büyük grubu temsil eden yetkilerin 622'de imzaladiklari Medine Sözlesmesi'dir.

Bati'da insan haklarinin ikinci dönemeci kabul edien "Fransiz insan ve Yurttas Haklari Beyannamesi"dir. Fransiz Ihti-lali'nin (1789) etkisiyle meydana getirilen Fransiz Halkinin Milli Meclis halinde toplanan mümessilleri tarafindan ilan edilen bu beyannameye ancak sinif çatismasi, kan, savas ve buhran sonucu ulasilabilmistir. Oysa ki miladi 622 yilinda Hz. Muhammed çatisma ve kan olmaksizin anlasma saglamisti.

Batinin üçüncü dönemeci ise BM insan Haklari Bildirgesi'dir. BM teskilatina üye olan devletlerce 10 Aralik 1948 tarihinde toplanan Paris Kongresi'nde kabul edilen, bütün insanlara taninan temel haklari belirten bu bildiri de ancak her iki dünya savasinin yarattigi dehset ve meydana getirdigi yikimdan ürkmenin bir sonucu olarak ortaya konulabilmistir. Oysa Islam'in getirdigi insan haklari ayni zamanda fitri haklar olup 15 asirdan bu yana Islam dünyasinin fiilen yasattigi ve uyguladigi haklardir. Halbuki Bati'da insan haklarinin modern anlamda dogusu katolik ve protestanlarin, azinlikta olduklari topluluklarda ve ülkelerde cezalandirilmalari nedeniyle Avrupa'da baslayan Rönesans sonrasi döneme denk düser.

Islam'in insanliga sagladigi bazi haklari söyle maddelendirebiliriz:

Bütün insanlar dogustan günahsizdir. Suç ve ceza mefhumlari ergenlikten itibaren söz konusudur.
insanlar Adem'in çocuklari olup esit hak-lara sahip olarak dogarlar.
Her dogan canli yasama ve özgürlük hakkina sahiptir.
Insanlarin canlari, mallari ve irzlari koruma altinda olup kutsaldir.
Adalet dünya hayatinin temelidir. Herkes adaletten pay alma hakkina sahiptir. (Nisa, 58)
Insanlarin meskenleri koruma altindadir. Izinsiz girmek yasaktir. (Nur, 27)
Baskalarina zarar vermedikçe insanlarin neyle ugrastiklariyla ugrasmak, casusluk yapmak yasaktir. (Hucurat, 12)
Ferdi sorumluluk esastir. Kimse kimsenin yaptigindan dolayi sorumlu tutulamaz. (En'am, 164)
Herkes, istedigi gibi düsünme ve düsündügünü açiklama hakkina sahiptir. (Kur'an kendisine karsi çikanlara her türlü yolu denemeleri için meydan okur)
. Insanlar, inanç özgürlügüne sahiptirler. (Bakara, 256)
. Hiçkimsenin mali haksiz yollarla gaspedilemez. (Nisa, 29)
. Herkes kazanma hakkina sahiptir. Rantiyecilik yoktur.
. Herkes siyaset yapma hakkina sahiptir. (Bakara, 279)
. Zulmün, iskencenin ve haksizligin her çesidi yasaklanmistir. Zulüm yasak oldugu gibi, zulme karsi çikmamak ta yasaktir. (Bakara, 283)
. Her insan egitim ve ögretim özgürlügüne sahiptir. Ögrendiklerini baskalarina ögretme hakkina da sahiptir.
. Haklarin korunmasi için sahitlik yapma ve isteme hakki vardir. (Isra, 23)
. Ailede ana-babaya itaat esastir. (Ankebut, 8)
. Devlet hizmetinde çalisan ya da özel islerde çalisanlarin devlet ya da isverenleri üzerinde günün kosullarinda normla sartlarda geçinebilecekleri bir ücret alma haklari vardir.
Islam'da Düsünce

Düsünce özgürlügü denilince akla ilk gelen Islam'dir. Çünkü, özgürce düsünmeyi dünyaya ögreten din sadece Islam Dini'dir. Islam, güveni ve acimayi simgeledigi gibi bu adin ilk çagristirdigi anlamlardan biri de süphesiz özgürlüktür. Islam Tevhid inancini getirmistir. Tevhid inanci özgürlügün sembo-lüdür. Kulu, kullar karsisinda kul olmaktan kurtarip, sadece en büyük kudret sahibi olan Allah'a kulluk etmeyi gerektirir. Allah'a inan-an, yalniz O'na kulluk eden bir mü'min veya mü'minler toplulugu kulluk sinirlari karsisinda birbirlerine karsi tam bagimsiz bir sekildi hareket ederler. Tevhid inancinin iyice yerlesmedigi toplumlarda ya da zedelendigi toplumlarda insanlar birbirlerine kulluk ederler. Esyaya, çikar iliskilerine, rantiyeye, silah gücüne taparlar. Bu tip insanlarin özgür oldugunu söylemek mümkün degildir. Tevhid inanciyla özgürlesen insan hem düsünce, hem de inanç açisindan özgürlesir. Baskalarini hosgörüsle karsilar. Farkli inanç sahiplerinesaygili olur. Çünkü Islam, düsünce inanci tam anlamiyla özgürlestirmistir.

Hayvanlarin hayatina yön veren sey taklitçiliktir. Insanda asil olan ise onlarin tam tersine düsünerek, konusarak, muhakeme ederek is yapmaktir. Bu yetenekleriyle insanlar diger bütün canlilari emirleri altina alirlar. Bu durum düsüncenin ve aklin önemini ve gücünü kavramamiza isik tutmaktadir. Insanogluna yeryüzünün musahhar kilinmasinin sebebi, akil, düsünme ve bilgi edinmedir. Bilginin temeli düsünme, düsünmenin temeli de akildir. Iste bu yüzden Islam akla ve düsünmeye büyük önem vermistir ki Kur'an'in "707" ayetinde düsünmekten bahsedilmektedir.

Islami düsünceyi iki kisimda mütalaa edebiliriz. : biri Islam Dini'nin temel hükümleri üzerinde düsünmektir. Bunlar da iman, ibadet ve ahlaka yönelik hükümlerdir. Bu gibi hükümler üzerinde düsünüp yeni bazi düsünceler üretmek sözkonusuolamaz .inanç, ibadet ve ahlak konularina akli sokmamak ve düsünce üretmemek bu ilkeleri oldugu gibi kabul etmek dinin tabiatindandir. Din ancak bu ilkelerin korunmasiyla korunabilir. Önemli olan ise inanilacak seylerin tesbitinde ve kavranmasinda akli kullanmaktir. Inanç esaslari, ibadet ve ahlak ilkeleri sabit olunca, mü'minler akillarini sadece dünya islerinde kullanacak ve daha yogun bir sekilde düsünce üreteceklerdir. Aklin dünyamizla ilgili islerde kullanilmasi böylece düsünce üretilmesi Islam'in dünya hayatina verdigi önemi de vurgulamaktadir. Islam akli dünya islerinde kullanarak düsünme üretmenin kapisini bundan 15 asir önce açti. Hz. PeygamberS'in dünya islerinde ashabiyla istisare ettigi, Hz. Ömer'in bu konulardaki ictihadlari tarihin kaydettikleridir. Rey ekolü sahibi Ebu Hanife'nin bir rivayete göre 63000 olan ictihadi ve mezhebinin bir çok yerinde yayilmis olmasi akli ve düsünceyi aktüel hale getirmesindendir.

Islami düsüncenin sartlarindan ikincisi ise dini naslar disinda önceden hiçbir otoritenin hiçbir pesin fikrin kabullenilmemis olmasidir. Otorite sahislar yerine otorite ilkeler kabul edilmelidir. Otorite yerine ilkelerin kabul edildigi toplumlarda özgürlükten söz edilebilir. dÜsünce ya da kendi aklini kullanma konusunda Kur'an-i Kerim'de 300'e yakina yerde insanlar kendi akillariyla düsünmeye çagrilmaktadirlar. bAzi ayetler özellikle babalari (atalari) körü körüne taklit etmekten sakindirmaktadir. (Bkz. Bakara 17; Maide 104; A'raf, 28; ...)

Islam'da Düsünce Özgürlügü

Islam, okumayi, yazmayi vahyin baslangici kilan ve kutsal kitabinin ilk ayetini "oku" diye baslatan bir dindir. Okumayi, yazmayi, ögrenmeyi temel alan Islam cehalete karsi da amansiz bir savas açmistir. Ayni zamanda Kur'an düsünmeye ve düsünceye de büyük önem verir. Kur'an'da dogrudan mü'minleri düsünmeye çagidan "200" civarinda ayet vardir. Kur'an'da "72" yerde "Düsünme" kelimesiyle mü'minler düsünme egzersizine tabi kilinmaktadir. Kur'an'in "29" yerinde. "Tefekkür edesiniz, taakul edesiniz, tezekkür edesiniz" ifadeleri yer almaktadir. Yine "142 yerde. "Düsünmez misiniz?, düsünmüyorlar mi? düsünen bir kavim için" ifadeleri yer almaktadir. Bu ifadelerde dikkati çeken nokta soru biçiminde insanlara yaklasilmis olmasidir. Bu da düsünmeyi saglamak içindir.

Düsünmek fazilettir. Düsünen kafalar cesaret sahibi olur. Düsünmeyen ve baskalarinin kafasiyla düsünenler ürkek ve korkak olurlar. Eger düsünmekten endise edilecek olsaydi Kur'an insanlari sIk sIk düsünmeye çagirmaz, hatta Kur'an'in "Allah sözü" inanmayanlara meydan okumazdi: "Eger kulumuza indirdigimiz (kitaptan) süphede iseniz kur'an'in benzerinden bir sure getirin ve Allah'tan baska sahitlerinizi de çagirin. Eger iddianizda dogru iseniz. (Bakara. 23-24)

Kur'an, hiçbir emir ve talimati, insanlara baski ile pesin hükümle, düsünmeksizin, beyin yikayarak kabul ettirmek istemez. Kur'an düsünceye bir sinir koymamistir. Allah'a inanmayan ya da müsrik insanlara yasak koyma ya da baski kurma yerine, onlari özgürce düsünmeye çagirmak, sorular sorarak süpeheye düsürmek suretiyle düsündürme metodunu seçmistir. (Bkz. Tarik, 5; Abese, 24; A'raf, 185; Rum, 9; Gasiye, 17; Al-i Imran, 137; Bakara, 259; Yusuf, 109)

Islam'da "düsünce suçu" diye bir mefhum yoktur. Böyle bir bahis de yoktur. Hz. Peygamber'in tertemiz esi Hz. Aise validemiz hakkinda münafiklarca atilan iftira Kur'an ayeti ile reddedilmis, Hz. Aise aklanmisti. Islam tarihi'nde "ifk olayi" diye adlandirilan bu olayda Hz. Peygamber iftirayi atanlara herhangi bir ceza uygulamamistir. Oysa ayet inmeden önce sahabenin ileri gelenleri olaylailgili görüs belirtiyor, bazi düsüncelerini aktadiyorlardi. hHz Ali'nin Hz. Peygamber'e "Sana dünyada ondan baska kadin mi yok" mealindeki teskin etmeye yönelik sözleri mervidir. Islam'in düsünce özgürlügüne yaklasimini su ayetler çerçevesinde açmaya çalisalim:

"Yoksa Kur'an'a uydurma mi diyorlar? De ki, uydurulmus on sure getirin, eger gücünüz yetiyorsa, davanizda dogru iseniz, Allah'tan baska gücünüzün yettigi kimseleri çagirin." (Hud, 13)
Bu Kur'an Allah katindan olup ondan baskasi tarafindan uydurulmus degildir. Fakat kendinden öncekini (Incil'i) dogrulayici ve kitabi (Tevrat'i) da açiklayici olarak gönderilmistir. Kur'an'da hiçbir süphe yoktur. O alemlerin Rabbi tarafindan (gönderilme)dir. "
"Yoksa Muhammed onu uydurdu mu diyorlar? De ki, onun benzeri bir sure getirin, eger iddianizda dogru iseniz. Allah'tan baska gücünüzün yettigi kadar kimseleri çagirin." (Yunus 37-38)

bu ayetlerde muhaliflere taninan düsünce özgürlügünü, dünyada hiçbir düzen ya da siyasal rejim tanimamistir. Islam bir inancin bir düsüncenin baskiyla degil, özgür bir ortamda akil ile ve düsünülerek benimsenmesini istedigi gibi, kendisi hakkinda süpheye düsenleri yok etme mahkum etme yerine, serbest düsünce yolunu ardina kadar açma üslubunu benimsemistir. Bu durum islam'da düsünce özgürlügünün zirvede oldugunu gösterir. Kur'an bütün peygamberlerin ümmetlerine düsünce özgürlügü tanidiklarini, geçmis büyük peygamberlerin mucizeler gösterdigini, insanlara baski ile degil, ikna ederek kendi akillariyla inandirma anlayisini hakim kildiklarini göstermektedir.

"Islerinde mü'minlere danis" (Al-i Imran, 159) ayeti dünya üzerinde en kati dikta rejimlerin hakim oldugu bir zamanda Islam'in düsünceye tesvikini, düsünmeye tesvik edecek mekanizmalari nasil harekete geçirdigini çok açik bir biçimde ortaya koymaktadir. Sura Meclisi baskanlarinin görüslerinin dikkate alindigi ve müzakere edildigi yer demektir. Islam devli anlamda ve uygulamali olarak düsünce üretecek mekanizmalari kurma ve gelistirme noktasinda da dünyaya isik tutmus ve bir devrim meydana getirmistir. Seyh Galib'in konuyla ilgili su misralari da kaydedilmeye degerdir.

Hosça bak zatina zübde-i alemsin sen!

Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen1

Faydalanilan Eserler

Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, Islam'da Düsünce ve Inanç Özgürlügü
Prof. Dr. Osman Eskicioglu, Islam Hukuku Açisindan Hukuk ve Insan Haklari
Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Islam'da Insan Haklari Beyannamesi
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: Melina - Temmuz 01, 2013, 09:22:03 ös
Genelleme yapmamak kaydıyla, günümüzdeki İslam dinini ve düşünce (özgürlüğünü) yanyana getirmenin neredeyse imkansız olduğunu söyleyebilirim. Ya da bir hoşgörü dini olan İslam Dinine karşı bir düşmanlık mı besleniyor acaba düşünce özgürlüğü adı altında ? Tartışılası doğrusu..

Fikir hürriyeti diğer temel haklar gibi olmazsa olmazdır. İnsanı özgürleştirmeyi amaçlayan Kutsal Kitabımızın da önemle üzerinde durduğu olgu, 'hürriyet olgusudur.' Çünkü hürriyet olmadan ruh yüceliğine erişilemez. Düşünce özgürlüğü olmadan da birtakım manevi değerlerden uzak kalınır. Zirâ Kur'ân'ın sunduğu hakikatleri anlamak, ancak düşünce hürriyetinin olduğu bir ortamda gerçekleşebilir.

 
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: asimov - Temmuz 01, 2013, 10:28:12 ös
Sayın Karahan'ın bu yazısı üzerine söylenebilecek çok şey var.

Hatta eleştirilecek noktalar daha da fazla

Bir kere yazının kendisi İslamın düşünce özgürlüğünü nasıl kısıtladığının kanıtı.

Bir kere dinin(şeriat) egemen otorite olduğu bir yerde düşünce ve vicdan özgürlüğü olamaz.

Pardon olabilir ama dinin izin verdiği şekilde.

İslamda da diğer dinlerde olduğu kadar ama hakkını yemeyelim biraz daha toleranslı şekilde düşünceye özgürlük vardır. Endülüsleri ve onların ulaştığı medeniyet ve öncü bilimsel çalışmaları kastediyorum.

İslam tarihi ve onun düşünsel, bilimsel açılımları bir çok karanlık dönemlerle doludur. Ama diğer semavi dinlere göre daha hoşgörülü şekilde.

Günümüzde gelinen noktada hala dinlerin  yönetenler tarafından nasıl bir toplumsal baskı olarak kullanıldığını gösteriyor.

Ben din ve düşünce özgürlüğünün aynı cümlede kullanılmasının çok tehlikeli olduğuna inananlardanım.

Ayrıca tarih bunu doğrulayan örneklerle doludur.

Daha önce birkaç kere yazdık ama yineleyelim.

Yalcın Kaya'nın "Batının İki Yüzü" Bağnazlık ve Tolerans adlı 4 ciltlik kitabı okunabilir. 3. cilt islamda bağnazlık ve toleransa ayrılmış.

Belki konuya ışık tutabilir.

Not: Sayın Karahan'ın yazısı bir çok doğma bilgi içermekte. Bunların eleştirisini yapmak istemiyorum. Çünkü eleştiriler birçok polemikleri beraberinde getiriyor. Benim temelde karşı çıktığım dinsel anlamda dinin egemen olduğu toplumlarda din dışında bir düşünce özgürlüğünün olamayacağıdır. Kafir, münafık, zındık olur çıkarsınız...
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: Tij - Temmuz 01, 2013, 11:51:21 ös
Sayin asimov"un dedigi gibi yazi hakkinda söylenecek cok sey var ama ben sadece bir noktaya dokunacam.

Herne kadar konu basligi "düsünce ve düsünce özgürlügü"isede sayin karahan  bol bol "islamdaki insan haklari"ndan dem vuruyor.

Ve sayin karahan islamin özünü, siraladigi maddelerin ikincisinde hic saklamaya gerek duymadan ortaya koyuyor.

Alıntı
insanlar Adem'in çocuklari olup esit hak-lara sahip olarak dogarlar.

Evet biz insanlar sadece Ademin cocuklariyiz ( bizi neresinden cikardiysa)

Evet islamin özüde tam budur, erkek ve yine erkek.

Gerisi adi dahi anilmaya degmez, cünkü onlar zaten " aklen ve dinen dün yaratiklardir"

Onlar "dün yaratiklar" olduklari icin düsünemezlerde.

Ve düsünemedikleri icinde kendileri icin böyle bir özgürlükten bahsedilemez.
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: DehereLo - Temmuz 02, 2013, 12:38:17 öö
Değerli karahan sizce kadın-erkek eşitliği sağlanmışmıdır  burada ?
NİSA SURESİ 11 - Allah size evlatlarınızın miras taksimini şöyle emrediyor: Çocuklarınızda, erkeğe iki kadın payı kadar, eğer hepsi kadın olmak üzere ikiden de fazla iseler, bunlara mirasın üçte ikisi ve eğer bir tek kadın ise o zaman ona malın yarısı vardır. Eğer ölen, ana ve baba ile birlikte çocuklar da bırakmışsa ana babanın her birine ölenin terekesinden altıda bir; şâyet ölenin çocuğu yok da, mirasçı olarak ana ve babası kalmışsa, ananın payı üçte birdir. Eğer ölenin kardeşleri varsa terekenin altıda biri ananındır. Bu paylar, ölenin borçları ödenip, vasiyeti de yerine getirildikten sonra hak sahiplerine verilir. Baba ve çocuklardan, hangisinin size fayda bakımından daha yakın olduğunu, siz bilmezsiniz. Bütün bunlar Allah tarafından farz kılınmıştır. Şüphesiz Allah alîmdir, hakîmdir.
NİSA SURESİ 12 - Eğer hanımlarınızın çocukları yoksa, bıraktıkları mirasın yarısı sizindir. Şâyet bir çocukları varsa o zaman mirasın dörtte biri sizindir. Bu paylar, ölenin vasiyeti yerine getirildikten ve varsa, borcu ödendikten sonra verilir. Eğer siz çocuk bırakmadan ölürseniz, geriye bıraktığınız mirasın dörtte biri hanımlarınızındır. Şâyet çocuklarınız varsa o zaman bıraktığınız mirasın sekizde biri hanımlarınızındır. Bu paylar, yaptığınız vasiyetler yerine getirilip ve varsa borcunuz ödendikten sonra verilir. Eğer ölen bir erkek veya kadının çocuğu ve babası bulunmadığı halde kelâle olarak (yan koldan) mirasına konuluyor ve kendisinin bir erkek veya kızkardeşi bulunuyorsa, bunlardan herbirinin miras payı terekenin altıda biridir. Eğer mevcut olan kardeşler bundan daha çok iseler, bu takdirde kardeşler mirasın üçte birini zarara uğratılmaksızın aralarında eşit olarak taksim ederler. Bu paylar ölenin vasiyeti yerine getirilip ve varsa borcu ödendikten sonra verilir. Bunlar, Allah tarafından bir emirdir. Allah her şeyi bilen ve yarattıklarına çok yumuşak davranandır.




Sayın Karahan
Medine Sözleşmesi islamın kendi Döneminin kabile ve aşiret gruplarıyla uzlaşı sağladığı bir bildirgedir .Dikkat ederseniz olası bir çatışmasızlıkta , çatışmanın nasıl başlatılacağı gibi madde de içermektedir.Dolayısıyla barış adı altında savaş halinin yarı barış ortamına çevrilme gayreti vardır.Ne yazık ki sözleşmeyi çatisma ve kan olmaksizin anlasma saglamistir şeklinde yorumlamışsınız ,ama sözleşmede bahsi  geçen kabilelerle savaştan sonraki  yarı barış dönemini sağlayacak maddelerin olması bile dediğinizde yanılgı payı bırakmaktadır.Elbette Medine Sözleşmesi önemlidir ama onu hiçbir  problemin sonucu değilmiş gibi göstermek yanlış değil mi sizce ?
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: ADAM - Temmuz 02, 2013, 07:22:42 öö

Ben derim ki...

Burada bu başlık altında konuyu tartışmaya girişmiş forum üyeleri Sayın Karahan'ın bir yazısını mı tartışıyor, yoksa şu sitedeki bir yazıyı mı?

http://www.enfal.de/dusun.htm (http://www.enfal.de/dusun.htm)

Tartışılacaksa gidip orada tartışılsa daha iyi değil mi?

Ben yazının tamamını okumadım çünkü buna gernek görmedim. Sayın Karahan oradaki yazıyı kopyalayıp buraya yapıştırdıktan sonra, bunun üzerinde  ne değişiklik yapmış? Kendisi buna ne katmış? Bu konuda nasıl bir değerlendirmesi var? Dahası belki de hepsinden önemlisi bu yazıyı niçin masonlar.org sitesine getirmiş?

Bence tartışmaya girişmeden önce bu soruların yanıtlarını alalım.

Başkasının malını burada kendisininmiş gibi satmaya kalkışmak ayıp oluyor.

Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: asimov - Temmuz 02, 2013, 09:34:24 öö
Daha önce defalarca alıntı yazıların altına alındığı yeri yazın dedik.

Dilimizde tüy bitti.

Bu haliyle yazıyı Sayın Karahan yazmış gibi olmuş. Ben de kontrol etmedim. Dikkati için Sayın ADAM'a teşekkkür ederim.

Demek oluyor ki bazıları hala kopyalama alıkanlıklarından kurtulamıyor.

Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: gnothi - Temmuz 02, 2013, 12:17:04 ös
https://www.google.com.tr/search?q=Islam'da+%22düsünce+suçu%22+diye+bir+mefhum+yoktur (https://www.google.com.tr/search?q=Islam'da+%22düsünce+suçu%22+diye+bir+mefhum+yoktur)

...rastgele cümlelerden seçip şeklinde bir arama yapıldığında bol bol bu metni bulabiliyoruz. Yani bizim forumumuza da bunun yapıştırılması herhangi bir fark yaratmamış oluyor.

Bu konuda ben de herhalde bir 10 defa uyarmışımdır bunu ısrarla yapanları, lütfen başkalarının emeğine saygısızlık etmeyiniz. Nasıl ki sizin burada kendiniz yazdığınız yazıları biz moderasyon uygulayıp kaldırdığımızda emeğiniz silindi diye herkese ayrı mesaj atıp yeniden yayınlanmasını istiyorsunuz, öyleyse başkasının da emeğine saygı göstereceksiniz.

Hayatını kalemiyle kazanan ve sıklıkla yaratılarıyla ilgili telif ihlalleriyle kanun önünde hesaplaşan biri olarak hiçbir zaman buna hoşgörü gösterilemeyeceğini düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: Samuray - Temmuz 02, 2013, 12:41:27 ös

Ben derim ki...

Burada bu başlık altında konuyu tartışmaya girişmiş forum üyeleri Sayın Karahan'ın bir yazısını mı tartışıyor, yoksa şu sitedeki bir yazıyı mı?

[url]http://www.enfal.de/dusun.htm[/url] ([url]http://www.enfal.de/dusun.htm[/url])

Tartışılacaksa gidip orada tartışılsa daha iyi değil mi?

Ben yazının tamamını okumadım çünkü buna gernek görmedim. Sayın Karahan oradaki yazıyı kopyalayıp buraya yapıştırdıktan sonra, bunun üzerinde  ne değişiklik yapmış? Kendisi buna ne katmış? Bu konuda nasıl bir değerlendirmesi var? Dahası belki de hepsinden önemlisi bu yazıyı niçin masonlar.org sitesine getirmiş?

Bence tartışmaya girişmeden önce bu soruların yanıtlarını alalım.

Başkasının malını burada kendisininmiş gibi satmaya kalkışmak ayıp oluyor.

2009 yada 2011 tarihinde akyol soyadlı daha sonra adını değiştirmiş bir üye de aynı suçlamayı size yaptığında siz çok yer okuyorum neyi nereden alıntıladığımı bulamam demiştiniz bir kaç gün evvel eski yazıları okurken gördüm.... Yanlış mı hatırlıyorum?
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: ADAM - Temmuz 02, 2013, 01:27:12 ös
Eski bir konu yeniden gündeme getirilmiş.

Yanıt:

Benim bu Forumda yazdıklarımı başka hiçbir internet sitesinde bulamazsınız.

Başka sitelerde yazdığım yazıları da burada göremezsiniz.

Basılı kitaplardan seçmeler bulabilirsiniz. Çünkü benim yıllarca çalışarak oluşturmuş olduğum birikim, tümüyle bireysel üretim yani yepyeni keşifler ve icatlar değildir. Herkesin üretimi, kendinden öncekilerin üretimleri üzerine kuruludur. Bu tarih boyunca hep böyle gelmiştir ve bundan böyle de böyle gidecektir.

Benim için zor olan, bu birikimi sağlamış kaynakların çıkarılabilmesidir. Çünkü bu birikim bir akademik çalışma değildir; konuların alıntılandığı kaynaklar (varsa) not edilmemiştir. Örneğin Sayın Murat Özgen Ayfer'in "Adam Olmak" adlı kitabından alıntılar  yapmışım...  Doğrudur. Sonradan o kitabın bir de özetini yayınladım. Yazarın buna bir itirazı yok. Sayın Murat Özgen Ayfer yurdumuzun ileri gelen masonları arasında yer alır. Olasıdır ki bu sitede yazılanları da izler. Bir itirazı olsa belirtirdi sanırım.

Başkalarının kitaplarından da alıntılar yaptım. Bunların başında da Yalçın Kaya'nın "Batı'nıns İki Yüzü" adlı dört kitaplık serisi gelir. Bu kitabın alınıp okunmasını önerdim. Alıp okudunuz mu? Niyetlenirseniz acele edin çünkü yakında piyasada bulamayacaksınız.

Celim Sena Ongun'un "Ahuramazda Böyle Dedi" adlı kitabından alıntılar aktardım. Hiç o kitabı aradınız mı tamamını okuyabilmek için?

Dolayısıyla benim söylediğim bir söz ile beni vurmaya kalkışmak boşunadır. Konuyu kişiselleştirmeden içeriğinden yararlanmaya bakmalı.

Üstelik benim bir zamanlar yararlanmış olduğum kaynak kitaplar artık piyasada hatta sahaflarda bile bulunamamaktadır. Dolayısıyla ben size bir kaynak adı verecek olsam onu nasıl olsa bulamayacaksanız neye yarar?

İnternet biraz farklı. Onun sürekliliği var. En azından şimdilik.

Bir başka siteden alıntılar elbette yapılabilir. Ancak o alıntılar buraya getirilirken, önce alıntılanan yer belirtilmeli, Sayın Gnothi'nin sözleri yabana atılmamalı. Ayrıca onu getiren kişi kendinden de bir şey katmalı. Kendinden bir şey katmayacak olan, gidip o siteyi ziyaret ederek oradaki yazıyı okumamızı önerebilir. Bu kadarı yeter. İlgilenen gider, okur. Etik olan böylesidir.

Bu bir kişiselleştirme değildir. Etik olmaya davettir.


 

   
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: Tij - Temmuz 02, 2013, 01:38:15 ös
Tüh yine yanilmadim.
Dün yazdigim iletinin en son cümlesi aslinda söyle bitiyordu.

" Aslinda sayin karahan"a sunu sormak isterim, ki kendisini uzun zamandir taniyorum ve neyi nekadar derinlemesine yazabilecegini az cok tahmin edebiliyorum" bu yazinin nekadari sana ait ve nekadari toplama?"

Ama bu son cümleyi son anda sildim, ne olursa olsun kesin emin olmadigim ve elimde kanitlarin olmadigi bir suclamayla insanlari suclayip zan altinda birakmak istemem.
Hele hele bu karahan arkadasimsa!!!!
Ben arkadasima bunu yakistirmiyorum ve tanidigim karahan"sa bu hatasini düzeltip gerekiyorsa özür dilemesinide bilir.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: Samuray - Temmuz 02, 2013, 01:44:48 ös
Eski bir konu yeniden gündeme getirilmiş.

Yanıt:

Benim bu Forumda yazdıklarımı başka hiçbir internet sitesinde bulamazsınız.

Başka sitelerde yazdığım yazıları da burada göremezsiniz.

Basılı kitaplardan seçmeler bulabilirsiniz. Çünkü benim yıllarca çalışarak oluşturmuş olduğum birikim, tümüyle bireysel üretim yani yepyeni keşifler ve icatlar değildir. Herkesin üretimi, kendinden öncekilerin üretimleri üzerine kuruludur. Bu tarih boyunca hep böyle gelmiştir ve bundan böyle de böyle gidecektir.

Benim için zor olan, bu birikimi sağlamış kaynakların çıkarılabilmesidir. Çünkü bu birikim bir akademik çalışma değildir; konuların alıntılandığı kaynaklar (varsa) not edilmemiştir. Örneğin Sayın Murat Özgen Ayfer'in "Adam Olmak" adlı kitabından alıntılar  yapmışım...  Doğrudur. Sonradan o kitabın bir de özetini yayınladım. Yazarın buna bir itirazı yok. Sayın Murat Özgen Ayfer yurdumuzun ileri gelen masonları arasında yer alır. Olasıdır ki bu sitede yazılanları da izler. Bir itirazı olsa belirtirdi sanırım.

Başkalarının kitaplarından da alıntılar yaptım. Bunların başında da Yalçın Kaya'nın "Batı'nıns İki Yüzü" adlı dört kitaplık serisi gelir. Bu kitabın alınıp okunmasını önerdim. Alıp okudunuz mu? Niyetlenirseniz acele edin çünkü yakında piyasada bulamayacaksınız.

Celim Sena Ongun'un "Ahuramazda Böyle Dedi" adlı kitabından alıntılar aktardım. Hiç o kitabı aradınız mı tamamını okuyabilmek için?

Dolayısıyla benim söylediğim bir söz ile beni vurmaya kalkışmak boşunadır. Konuyu kişiselleştirmeden içeriğinden yararlanmaya bakmalı.

Üstelik benim bir zamanlar yararlanmış olduğum kaynak kitaplar artık piyasada hatta sahaflarda bile bulunamamaktadır. Dolayısıyla ben size bir kaynak adı verecek olsam onu nasıl olsa bulamayacaksanız neye yarar?

İnternet biraz farklı. Onun sürekliliği var. En azından şimdilik.

Bir başka siteden alıntılar elbette yapılabilir. Ancak o alıntılar buraya getirilirken, önce alıntılanan yer belirtilmeli, Sayın Gnothi'nin sözleri yabana atılmamalı. Ayrıca onu getiren kişi kendinden de bir şey katmalı. Kendinden bir şey katmayacak olan, gidip o siteyi ziyaret ederek oradaki yazıyı okumamızı önerebilir. Bu kadarı yeter. İlgilenen gider, okur. Etik olan böylesidir.

Bu bir kişiselleştirme değildir. Etik olmaya davettir.


 

   
Yani tıkır tıkır klavye başında yazılan yazılar isim vermeden alıntılanamaz ama yıllarını vrerek bin bir çabayla bastırılan kitaplardan isim vermeden alıntı yapılıyor emeğe saygısızlık olmuyor   :))
Tamam dediğiniz gibi olsun insan her saniye kafasındaki kaynağı bulamayabilir bu şekilde yazmanıza da bir diyeceğim yok ben daha evvel de ifade ettiğim gibi yazılarınızı zevkle okuyorum. Mesela ben "ele verir talkını kendi yutar salkımı" sözünü kullanmak istiyorum şu anda ama ne var ki söyleyeni benim de hatırımdan çıkmış. :)
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: Patolojiksarhos - Temmuz 02, 2013, 05:31:23 ös

Ben derim ki...

Burada bu başlık altında konuyu tartışmaya girişmiş forum üyeleri Sayın Karahan'ın bir yazısını mı tartışıyor, yoksa şu sitedeki bir yazıyı mı?

[url]http://www.enfal.de/dusun.htm[/url] ([url]http://www.enfal.de/dusun.htm[/url])

Tartışılacaksa gidip orada tartışılsa daha iyi değil mi?

Ben yazının tamamını okumadım çünkü buna gernek görmedim. Sayın Karahan oradaki yazıyı kopyalayıp buraya yapıştırdıktan sonra, bunun üzerinde  ne değişiklik yapmış? Kendisi buna ne katmış? Bu konuda nasıl bir değerlendirmesi var? Dahası belki de hepsinden önemlisi bu yazıyı niçin masonlar.org sitesine getirmiş?

Bence tartışmaya girişmeden önce bu soruların yanıtlarını alalım.

Başkasının malını burada kendisininmiş gibi satmaya kalkışmak ayıp oluyor.


Ben sayın karahanın  bir yazısını tartışıyorum sayın ADAM.

Konu buraya verilmişse benim onu tartışmam çok doğal bir şey.İster Sayın karahan yazmış olmasın  , eğer sayın karahan tüm yazıyı olumluyor ve hiçbir sakınca görmüyorsa onu savunabilir bunda yadırganacak hiçbir şey yok.Belki sayın karahanın anlatmak istediği bir yazıyı en güzel şekilde başka bir anlatan olmuştur onun için , kendisi de yeni bir şey yazmaya gerek duymamıştır.Konuyu onlarca sayfa eleştireceğinize niye konunun içeriği hakkında fikirlerinizi yazmıyorsunuz  , eğer fikirlerinizi yazmak istemezseniz bu konuyu tartıştırmama yaklaşımlarından uzak durun lütfen çünkü konuyu tartışıyoruz.
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: karahan - Temmuz 03, 2013, 07:59:41 ös
Sn.Gnothi
Ben sizin bu yazınızı;

Bu konuda ben de herhalde bir 10 defa uyarmışımdır bunu ısrarla yapanları, lütfen başkalarının emeğine saygısızlık etmeyiniz. Nasıl ki sizin burada kendiniz yazdığınız yazıları biz moderasyon uygulayıp kaldırdığımızda emeğiniz silindi diye herkese ayrı mesaj atıp yeniden yayınlanmasını istiyorsunuz, öyleyse başkasının da emeğine saygı göstereceksiniz.

Ön yargılı ve art niyetli olarak görüyorum.Nasıl böyle düşünürsünüz bana saygısdız ifadesini kullanırsınız bu forumda yazılan ve paylaşılan nerede ise her yazı ya bir alıntı ya kopyalama yada araklama sizin tabiriniz.Neden bunu karahan yapınca başta sn.adam olmak üzere hep aynı tepki geliyor?neden islami konu başlığı olan bir yazı yayımlayınca hemen klasik tepki verilmeye neden girişiliyor.Bakınız sn.adam size verilmiş olan yazı silebilme yetkisi banada verilmiş olsa idi inanın ben sizin yaptığınızı yapmaz size istediğiniz eleştiriyi yapma şansı verirdim.siz tartışma yerine beni polemiğe sokmak istiyorsunuz bende zaten buna hep geliyorum merak etme yine buradayım yine geleceğim.

Ben burada yazanların konularına bazen cevaplar yazıyorum bilmediğime yada ilgimi çekmeyene cevap yazmıyorum,sizde öyle yapsanıza daha doğru olmazmı?Nedir bu karahanın açtığı bir konuya eleştiri yapma zevki çözemedim.Ben halbuki konu hakkında yazasınız diye açtım başlığı.

Masonluk ile alakalı konular sizin özel ilgi alanınız,benimde bir kısmını kapsıyor ama bundan başka ilgi alanlarımda var dolayısı ile ikide bir forumda o yazılabilir bu yazılamaz demek bana çok mantıklı gelmiyor ,hala özgür bir forum olduğumuzu dillendiriyor isek.

İslam yahut din ile alakalı konuları sevmiyor,benimsemiyor veyahut ilgilenmiyor olabilirsiiniz ,üstelik yazma zorunluluğunuz ise hiç yok,olmamasına rağmen benimle polemik yaşamak istediğinizi düşüneceğim artık,çünkü manası yok bu yazdıklarınızın.

Ben bir diğer konuda iddia edilen dinde özgür düşünce yoktur iddiası üzerine bu başlığı daha anlaşılır daha tartışılası hale getirebilmek için bu başlığı açtım.

İddiam ise hayır vardır,allah islamda aklı özellikle ön planda tutmuş sizlerin anlamadığı aklı bu kadar ön planda tutan bir yaratıcı insanın aklına düşünmemesi için kem vururmu.

Anlayamadığınız ve sizinle anlaşamadığımız nokta burası,bana allahın özgür düşünme iradesini sınırladığını ispat edin  ikna edin beni bir daha bu konulara girmeyeceğim.Sizin yaptığınız sadece beni tahrik edip konu ile alakalı bir  şey söylememeniz.

Buda beni üzüyor siz istemiyor olabilirsiniz hatta ilgi alanınızda değildir ama bu yazının buradaki konumunu eleştiriye girişmek açıkça abesle iştigaldir.

Çok üzgünüm hala böyle düşünebildiğiniz için.
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: karahan - Temmuz 03, 2013, 08:18:05 ös

Ben derim ki...

Burada bu başlık altında konuyu tartışmaya girişmiş forum üyeleri Sayın Karahan'ın bir yazısını mı tartışıyor, yoksa şu sitedeki bir yazıyı mı?

[url]http://www.enfal.de/dusun.htm[/url] ([url]http://www.enfal.de/dusun.htm[/url])

Tartışılacaksa gidip orada tartışılsa daha iyi değil mi?

Ben yazının tamamını okumadım çünkü buna gernek görmedim. Sayın Karahan oradaki yazıyı kopyalayıp buraya yapıştırdıktan sonra, bunun üzerinde  ne değişiklik yapmış? Kendisi buna ne katmış? Bu konuda nasıl bir değerlendirmesi var? Dahası belki de hepsinden önemlisi bu yazıyı niçin masonlar.org sitesine getirmiş?

Bence tartışmaya girişmeden önce bu soruların yanıtlarını alalım.

Başkasının malını burada kendisininmiş gibi satmaya kalkışmak ayıp oluyor.



Sn.Adam

Sondan başlayayım açık ve net bir kere daha söyliyeyim ben hırsız değilim,başkasının malını satıp haksız kazanç sağlamadım,yada öyle bir niyetim olmadı,aslında sizde bal gibi biliyorsunuzda sadece kalın vurgu yapmak için bu yöntemi seçtiniz.Yazının tamamını değil bir kısmını okudunu hatta okumaya gerek görmediniz ama yorum yapmaya eleştiri yapmaya tamamını okuyup anlamadan girişmeyide bir hak olarak görüyorsunuz kendinizde.En azından sizden şu saygıyı beklerdim tamamını okudum anlaşılır,tatmin edici değil ile başlayan ve nedenlerini yazarak bir eleştiri yapmanız daha muntazam olurdu,Yok sdiz yapmazssınız az bir şey okuyup başlarsınız eleştirmeye.

Neden masonlar.org sitesine getirilmiştir? bu konu diye soruyorsunuz,
Forumda insanların bu özgürlüğünü sorgulayan sadece siz varsınız,ama ben cevaplayayım yinede şundan getirdim.

dinde düşünce özgürlüğü yoktur olamaz savına karşı tartışalım istediğim için getirdim.
Her nedense ben tersini düşünüyorum,konudada yazıyor zaten aklı ön planda tutan bir allahı ben çelişkili bulamam hem akıl diyecek hemde aklın özgürlüğüne ket vuracak bu size mantıklı gelebilir bana gelmiyor ondan getirdim bu yazıyı,İsterdimki 2 kelam yazasınız hemen eleştireceğinize.Bu muhabbetin aynını açtığınızı tüm konu başlıklarında ben ve herhangi bir katılımcı sizinki gibi aynı soruları sorsa devalı sıkılırdınız değilmi işte bende öyle sıkıldım artık.
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: ADAM - Temmuz 04, 2013, 07:52:15 öö

Önceki sorulara yanıt alalım:

Sayın Karahan oradaki yazıyı kopyalayıp buraya yapıştırdıktan sonra, bunun üzerinde  ne değişiklik yapmış?

Kendisi buna ne katmış?

Bu konuda nasıl bir değerlendirmesi var?

Sonra devam edelim, gerekiyorsa.

Yazının kendisi üzerinde bir görüş belirtilecekse, önce onu getirmiş olan belirtsin ki, katma değer oluşsun.

 
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: karahan - Temmuz 04, 2013, 09:37:53 öö
sn.adam
Aynı talebi ben sizden isteyeceğim yukarıdaki alıntı yazı ile alakalı bildiğiniz ve paylaşabileceğiniz bir şey var ise tartışalım,ezmeden eziklemeden yapmaya çalışalım lütfen.
Yorum ve konuyu getirme sebebini yazdım ben okuma alışkanlığını en azından konunun tamamını okuma alışkanlığını bıraktığınız için kaçırmışsınız bir daha okursanız görürsünüz.
ben islamda düşünce özgürlüğünün olduğunu savunuyorum yazıyıda onun için koydum.Polemik yapmadan bir şey paylaşabilecekmiyiz ona bakalım herkes faydalansın.

Açtığım konunun başlığı karahan bu yazıyı masonlar.org'a neden getirdi değil.
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: Spock - Temmuz 04, 2013, 10:11:05 öö
Sayın Karahan,

a) İslam dini insanlığın Adem ve Havva'dan geldiğini dikte ediyor mu yoksa evrim sürecine inanmak konusunda insanın iradesini serbest mi bırakıyor?

b) Kuran-ı Kerim farklı ayetlerde uyulması gereken bir yığın kural ve ibadeti sıraladıktan sonra, bunları yapmayanları Cehennem ateşi beklemektedir, onların üzerine gazabımız olacaktır şeklinde mi yaklaşıyor, yoksa dini kurallara uymasanız da hepimiz kardeşiz mi diyor? (sakın Kuran'da öyle bir şey yok diye cevap vermeyin, ben de okudum çünkü).

c) İslam dininin Cihat yoluyla yayılması konusunda neler söylüyor?

Bakalım düşünce özgürlüğünün İslam'daki yeri ne kadarmış?
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: karahan - Temmuz 04, 2013, 10:25:44 öö
sn.spock

a) İslam dini insanlığın Adem ve Havva'dan geldiğini dikte ediyor mu yoksa evrim sürecine inanmak konusunda insanın iradesini serbest mi bırakıyor?

İnanın bana neye inanıp inanmadığınız konusunda siz külli iradenin yarattığı cüzi irade olarak serbestsiniz yani seçim şansınız var tabiki dayatma yok.


b) Kuran-ı Kerim farklı ayetlerde uyulması gereken bir yığın kural ve ibadeti sıraladıktan sonra, bunları yapmayanları Cehennem ateşi beklemektedir, onların üzerine gazabımız olacaktır şeklinde mi yaklaşıyor, yoksa dini kurallara uymasanız da hepimiz kardeşiz mi diyor? (sakın Kuran'da öyle bir şey yok diye cevap vermeyin, ben de okudum çünkü).


Toplum bir arada yaşayan insan yığınlarından oluşuyor ve bu yığınları bir arada yaşatırken tonlarca uyulması gereken kanun var,mesela ben şunu hiç duymadım ben şu kanunlardan rahatsızım uymayacağım.
ne yani herşey kanunsuz ve kuralsızmı olsun?öyle ise neden biz insanlar kural yaparız o zaman toplumdada olmasın öyle yaşayalım.Cennet ve cehennem mevzuu bendeki anlamı başka bir algı meselesidir alegorik bir anlatımdır benim için,toplumdaki algının tersini düşünüyorum ben o yüzden bir şey demiyeceğim.

c) İslam dininin Cihat yoluyla yayılması konusunda neler söylüyor?

yanlış bir düşünce kaynağını veyahut kurandaki ayetini gösterirseniz daha iyi olur,kuranmı diyor yoksa ulemamı?

allah aklın önüne ket vurmamıştır bu onun yarattığına inandığımız sistemin özüne terstir.
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: Samuray - Temmuz 04, 2013, 12:05:12 ös

Ben derim ki...

Burada bu başlık altında konuyu tartışmaya girişmiş forum üyeleri Sayın Karahan'ın bir yazısını mı tartışıyor, yoksa şu sitedeki bir yazıyı mı?

[url]http://www.enfal.de/dusun.htm[/url] ([url]http://www.enfal.de/dusun.htm[/url])

Tartışılacaksa gidip orada tartışılsa daha iyi değil mi?

Ben yazının tamamını okumadım çünkü buna gernek görmedim. Sayın Karahan oradaki yazıyı kopyalayıp buraya yapıştırdıktan sonra, bunun üzerinde  ne değişiklik yapmış? Kendisi buna ne katmış? Bu konuda nasıl bir değerlendirmesi var? Dahası belki de hepsinden önemlisi bu yazıyı niçin masonlar.org sitesine getirmiş?

Bence tartışmaya girişmeden önce bu soruların yanıtlarını alalım.

Başkasının malını burada kendisininmiş gibi satmaya kalkışmak ayıp oluyor.



Sn.Adam

Sondan başlayayım açık ve net bir kere daha söyliyeyim ben hırsız değilim,başkasının malını satıp haksız kazanç sağlamadım,yada öyle bir niyetim olmadı,aslında sizde bal gibi biliyorsunuzda sadece kalın vurgu yapmak için bu yöntemi seçtiniz.Yazının tamamını değil bir kısmını okudunu hatta okumaya gerek görmediniz ama yorum yapmaya eleştiri yapmaya tamamını okuyup anlamadan girişmeyide bir hak olarak görüyorsunuz kendinizde.En azından sizden şu saygıyı beklerdim tamamını okudum anlaşılır,tatmin edici değil ile başlayan ve nedenlerini yazarak bir eleştiri yapmanız daha muntazam olurdu,Yok sdiz yapmazssınız az bir şey okuyup başlarsınız eleştirmeye.

Neden masonlar.org sitesine getirilmiştir? bu konu diye soruyorsunuz,
Forumda insanların bu özgürlüğünü sorgulayan sadece siz varsınız,ama ben cevaplayayım yinede şundan getirdim.

dinde düşünce özgürlüğü yoktur olamaz savına karşı tartışalım istediğim için getirdim.
Her nedense ben tersini düşünüyorum,konudada yazıyor zaten aklı ön planda tutan bir allahı ben çelişkili bulamam hem akıl diyecek hemde aklın özgürlüğüne ket vuracak bu size mantıklı gelebilir bana gelmiyor ondan getirdim bu yazıyı,İsterdimki 2 kelam yazasınız hemen eleştireceğinize.Bu muhabbetin aynını açtığınızı tüm konu başlıklarında ben ve herhangi bir katılımcı sizinki gibi aynı soruları sorsa devalı sıkılırdınız değilmi işte bende öyle sıkıldım artık.

Ben bir hukukçu çocuğuyum.
Yorumlarımı da kendi keyfim yada tutuğum taraf doğrultusunda değil hakkaniyet ölçüsüyle yapmaya çalışıyorum.

Sayın Adam hakkındaki eleştirinizi doğru bulmuyorum bir insan bir paragrafı hatta bir cümleyi dahi okusa aklında yazının bütünü hakkında bir fikir oluşabilir. Çünkü bir cümledeki fahiş bir yanlış bütün metni berbat etmeye yetebilir.
Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: Samuray - Temmuz 04, 2013, 12:12:47 ös
Sayın Karahan,

a) İslam dini insanlığın Adem ve Havva'dan geldiğini dikte ediyor mu yoksa evrim sürecine inanmak konusunda insanın iradesini serbest mi bırakıyor?

b) Kuran-ı Kerim farklı ayetlerde uyulması gereken bir yığın kural ve ibadeti sıraladıktan sonra, bunları yapmayanları Cehennem ateşi beklemektedir, onların üzerine gazabımız olacaktır şeklinde mi yaklaşıyor, yoksa dini kurallara uymasanız da hepimiz kardeşiz mi diyor? (sakın Kuran'da öyle bir şey yok diye cevap vermeyin, ben de okudum çünkü).

c) İslam dininin Cihat yoluyla yayılması konusunda neler söylüyor?

Bakalım düşünce özgürlüğünün İslam'daki yeri ne kadarmış?
Dinler dogmatiktir. Bilimde dogma olmaz ancak din bilim meselesi değil inanç meselesidir. islamın da dogmatik olduğu tabiki doğrudur ancak islam diğer dinlerden farklı olarak akla ve ilime çok sayıda gönderme yapar. kuranın bir çok yerinde "hala aklınızı kullanmayacak mısınız" "Allah aklını kullanmayanların üzerine pislikler yağdırır" gibi akla göndermeler çoktur. Hatta kuran evrenin tamamını bir ayet yani mesaj olarak tanımlayıp araştırılmasını emreder.
Başlık: Ynt: Islam'da Düsünce ve Düsünce Özgürlügü
Gönderen: karahan - Temmuz 04, 2013, 12:53:27 ös
Sayın Karahan,

a) İslam dini insanlığın Adem ve Havva'dan geldiğini dikte ediyor mu yoksa evrim sürecine inanmak konusunda insanın iradesini serbest mi bırakıyor?

b) Kuran-ı Kerim farklı ayetlerde uyulması gereken bir yığın kural ve ibadeti sıraladıktan sonra, bunları yapmayanları Cehennem ateşi beklemektedir, onların üzerine gazabımız olacaktır şeklinde mi yaklaşıyor, yoksa dini kurallara uymasanız da hepimiz kardeşiz mi diyor? (sakın Kuran'da öyle bir şey yok diye cevap vermeyin, ben de okudum çünkü).

c) İslam dininin Cihat yoluyla yayılması konusunda neler söylüyor?

Bakalım düşünce özgürlüğünün İslam'daki yeri ne kadarmış?
Dinler dogmatiktir. Bilimde dogma olmaz ancak din bilim meselesi değil inanç meselesidir. islamın da dogmatik olduğu tabiki doğrudur ancak islam diğer dinlerden farklı olarak akla ve ilime çok sayıda gönderme yapar. kuranın bir çok yerinde "hala aklınızı kullanmayacak mısınız" "Allah aklını kullanmayanların üzerine pislikler yağdırır" gibi akla göndermeler çoktur. Hatta kuran evrenin tamamını bir ayet yani mesaj olarak tanımlayıp araştırılmasını emreder.

Ağzına sağlık sn.samuray bu ayet benim basamağım oldu her zaman.Aklı bu kadar ön planda tutan bir inanç sisteminden ve bir yaratıcının varlığından sözediyoruz o zaman.Benim diğer konudaki eleştirim sn.adam'a idi ve hala doğru olduğuna inanıyorum,tamamını okumaya gerek görmedim sözü bir ön kabul ve ön yargıdır o sözü öyle söyleyeceğine bazen yaptığı gibi paragraf paragraf çürütebilir tezi.