Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: MASON - Eylül 25, 2006, 11:51:17 öö

Başlık: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: MASON - Eylül 25, 2006, 11:51:17 öö
Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir? Aday hangi kitabın üzerinde yemin eder?

Kitap, gönye ve pergel ile birlikte Loca’nın 3 büyük Nur’unu oluşturur. Türkiye Büyük Locası’na bağlı Loca’larda Eski Ahid, Yeni Ahid ve Kur’an olmak üzere, üç Kutsal Kitap Yemin Kürsüsünün üzerinde, her hangi bir yerlerinden açık dururlar. Aday sağ elini kitapların üzerine, sol elini de kalbinin üzerine koyarak yemin eder. Hangi kitaba el bastığı önemsizdir. Zaten, gözleri bağlı olduğundan hangi kitabın üzerine yemin ettiğini göremez. Aynı anda 4 – 5 aday kabul ediliyorsa, her birinin aynı kitap üzerine ellerini koymaları maddeten mümkün değildir. İslâm dini de Kur’an’dan önceki kitapların varlığını ve kutsiyetini kabul etmiş tir. Açık Kitap, Evrenin Ulu Mimarı’nın huzurunda yemin edildiğini simgeler.

Başlık: Re: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: fbracer - Şubat 23, 2007, 05:51:21 öö
Ve Evrenin Ulu Mimarinin huzurunda edilen bu yemin kisiyi yeminine sadik kalmaya iter. Ziraa yeminini Allah'a etmistir.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: hypatia - Ocak 04, 2012, 12:29:29 ös
Her hangi biryerlerinden açık duran kitap,daha çok hangi sayfaları açık bırakılır?..yoksa açık bırakılmasının başka negibi  sebebi olabilir?
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: NOSAM33 - Ocak 04, 2012, 05:07:46 ös
Sn. hypatia nın sorusu ilginç ; açıklanısa sevinirim Masonlar tarafından syg. :-[ :-[ :-[
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: karahan - Ocak 04, 2012, 07:31:18 ös
dikaktli okumadınız herhalde hangi sayfanın açık olduğunun önemi yok ve hangi kitabada el basıldığının önemi yok bir müslüman incil yada tevrataaynı şekilde diğerleride kuran üzerine basmış olabilir bunun önemi yok.Mantıklı olanıda budur biz müslümanlar her kitaba iman ederiz her kitap peygamberide benim peygamberimdir.Bir müslüman tahrif edilmiş olduğuna inansakta incilide tevratıda okumalıdır.Bunun başka bir manası yok kitap üzerine yemin etmek ayrıca sadece sembolik bir anlamı vardır en kutsal değerim adına diye başlıyor söz orada.Yoksa işin öbür boyutuna gelirsek orada edilen yada kitap ile edilen yeminin kutsallıkla çok ilintisi yok,orada edilen yeminin karşılı en kutsal saydığın şeye bir nevi şahit gösterimiş olursun.

Bir nevi karşı tarafı en etkin ikna etme yöntemidir başkada bir özelliği yoktur.O  yüzden herhangi bir özellikte sayfa aranmaz sizde aramayın hatta daha dişe dokunur sorular üretmenizi tercih ederim.

saygılar.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: NOSAM33 - Ocak 04, 2012, 08:31:12 ös
Aydınlandım saygılar.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: agnusdei - Ocak 04, 2012, 08:46:28 ös
Her ne hikmetse Müslümanlar diğer dinlerin hem kitaplarına hem de peygamberlerine inanıyorlar, ama diğer ehli kitaplar, Müslümanların ne peygamberine ne de kitabına inanmıyorlar!

Sembolik olsa bile, Mason olmak için yemin törenine katılan bir insanın, Ensest ilişkiyi meşru gören bir kitaba el basıp yemin etmesi nekadar saçmadır değil mi?

Sözde kutsal olan bu kitapların içeriğini bilmiyorlarsa diyecek lafım olmaz tabi... Yeterince dişe dokunur olmadıysa devam edebilirirz!

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: Eureka - Ocak 04, 2012, 09:43:38 ös
Ben sorulan soruyu ("Masonlarin calismalarinda Kutsal Kitaplarin hangi sayfasi acilir?") manasiz bulmuyorum zira sorunun bir cevabi var.

Kutsal Kitap acilmadan ve uzerine Gonye ile Pergel yerlestirilmeden hicbir Loca calismaya acik sayilamaz. Bu isin kanunlarla belirlenmis olan kismi bu kadar.

Demek ki o Kitap acilacak. Acilacak ise, bir yerinden acilmasi dogal bir zorunluluk.

Bu acma isi de, Ustad-i Muhterem'in istegi uzerine belirli bir gorevliye duser.

Aslinda bu gorevli istedigi yerinden acabilir Kitabi. Sonra da uzerine Gonye ile Pergeli belli bir duzende yerlestirir.

Ama, Localarin uzun yillardir suregelmis toreleri de bulunur. Bu torelere gore Kitap belli bir sayfasindan acilabilir.

Ornegin, derece rituellerinde belli sayfalar acilir. Normal toplantilarda da, toplantinin derecesine gore yine belirli sayfalardan acilisi yapilir.

Bu kismi da zorunlu degildir, toreseldir ve Locadan Locaya degisiklik gosterir.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: NOSAM33 - Ocak 04, 2012, 10:07:35 ös
Sn. Eureka vermiş olduğunuz cevap  ;  güzel ve doyurucu teşekkürler .
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: agnusdei - Ocak 04, 2012, 11:08:09 ös
Sayın Eureka'nın affına sığınarak, bir çok soruya karmaşık ve yanıltıcı cevaplar verildiğini düşünüyorum...

Saygılar.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: hypatia - Ocak 05, 2012, 12:04:59 öö
Sn Karahan,gayet dikkatli okudum ama siz dikkatsiz bir cevap verdiniz.
Sizin hangi dinden olduğunuzu da sorgulamadım ve neye inandığınız beni alakadar etmez.
Okumaya gelince,Yıllarca Mukaddes Kitabın,yeni ve eski ahitin tetkikçiliğini yaptım ve kuranı araştırdım;halada dinlerle ilgilenirim.
Bu beni bağlar,sizin de hangikitaba iman ettiğiniz gibi..

Benim sorumun sizin dişinizle değil,akılcılıkla alakalı.Lütfen üslubunuza dikkat edin. Öyle sorular  çıkarırım ki karşınıza,bunlara cevap verme birikimini yardımla zor bulursunuz..
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: hypatia - Ocak 05, 2012, 12:11:14 öö
Sn Eureka, beni anladığınız ve aydınlatıcı bir cevap verme nezaketini gösterdiğiniz için teşekkür ederim.
Böyle ciddi bir kuruluşda törensel uygulamalarda muhakkak laf olsun diye birşeylerin yapılacağını sanmadığım için bu soruyu yönlendirmiştim;ve beni tatmin etti,tekrar teşekkürler.

Sevgiyle kalın.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: Masor1976 - Ocak 05, 2012, 12:32:08 öö
Gerek din adamları gerekse ateistler dürüst bir çizgide yürümüyorlar. Siyasi bataklıklara saplanmış kişilerden özgürce hareket kaabiliyeti sergilemelerini beklemek de acımasız bir yaklaşım olur. Bu nedenle onlara da çaresizliklerinden ötürü  saygı göstermek lazım. Yani kendisi gerçekleri dile getirmeyi arzu etse de kelle gideceği ve ailesi zarar göreceği için yalan dolan söylemek zorunda kalınabiliyor.

Vahye dayalı kutsal metinlerde karmaşanın nedeni bazı ayetlerin sadece o zamana inmiş olmasıdır. Yani Allah'ın ayetleri ve emirleri sonsuz bir zaman dilimi için inmez.  Örneğin Hz.Muhammed zina ile ilgili ayet inmeden önce Tevrattaki ayetleri uygulamıştır yani recm diye anılan taşlanarak idam uygulatmıştır. Fakat sonraları zina edenlere 100 sopa ayeti inince zina edenlerin idamından vazgeçilmiştir, aynı şekilde ilk secde edilen yer de mekke değil kudus'dür. Allahın ayetlerini değişmez bir kalıp olarak algılama hatası yüzünden örneğin Yahudiler hala kendilerinden sonraki dinleri kabullenemiyorlar. Yine müslümanlar Hz.Muhammed recm uygulamıştır diye zina yapanları idam etmek örnegin iranda uygulanagelmiştir.

Demek istediğim insanlar aslında örflerine iman etmiş gibiler. Allahın verdiği aklı kullanmak işlerine gelmiyor.

Masonların gönye ve pergel simgesini kutsal kitaplarla ilişkilendirmeleri, gönye ve pergel de bende bilimsel düşünce metodu şeklinde bir izlenim bıraktığı için  aklıma bunları getirdi paylaşmak istedim.

Saygılarımla.

Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: ADAM - Ocak 05, 2012, 01:59:01 ös

Bu konu üzerine ben bugüne dek bir şey yazmamıştım.

Sanırım şimdi zamanı geldi.

Bu başlık a0ltında önceden yazılmış olanlar üzerinde durmayacağım. Sadece şu son yazılmış olanları esas almak istiyorum.

Sayın Eureka’nın yaptığı açıklamalar kendi içinde tutarlı. Ona bir diyecek yok.

Ancak locada bulunan kutsal kitabın belli bir sayfasının açılması demek, o derece ritüelinin o sayfada yazılanlarla bir bağlantısının kurulduğunu belirtmek demektir. Yanılıyorsam, düzeltilsin.

Ancak ben bu konunun başlığına bakınca, böyle bir ayrıntıya girmenin abes olduğunu düşünüyorum.

Böyle bir ayrıntıya girilemezi bu forumda? 17. madde nedeniyle biraz zor olmakla birlikte kısıtlı bir ölçüde girilebilir belki ama bir başka başlık altında.

Bu başlığın konusu kutsal kitaplara saygı… Bunun nedeni…

Bence önce başlıkta ne denilmek istendiği üzerinde durulmalı.

Kutsal kitaba saygı diye bir şey olmaz. Kitaba saygı diye bir şey olmaz. Bir nesneye saygı gösterilmez. Bu, saygı teriminin kavramsal anlamına uymaz. Oturduğunuz yere saygı göstermezsiniz; orada yaşayanlara saygı gösterirsiniz. Kitaba saygı göstermezsiniz; yazarına saygı gösterirsiniz. Kutsal kitaba saygı göstermezsiniz; onun temsil ettiği inanç sistemine ve o inancı benimseyenlere saygı gösterirsiniz.

Dolayısıyla Masonlukta kutsal kitaba saygı denildiğinde bunun anlamı farklı din ve inançlara ayırımsız saygı, o din ve inançları benimseyenlere saygı ve tolerans anlamındadır. Bunun gerekçesi, Masonluğun  evrensel amacıyla bağdaşıktır; tüm insanlar ve tüm toplumlar arasında koşulsuz barış ve mutluluk sağlanmasına yöneliktir.

Bu arada insana kendi özeleştirisini yapma olanağını da sağlar, ki bu da Masonlukta çok önemlidir.

Kimileri bir mason mabedinde loca toplantısı sırasında açık olarak bulundurulan herhangi bir kutsal kitabın bir simge olduğunu söyler. Bence hayır, o kitap bir simge değildir. Simge olsaydı, özellikle o kitabın seçilmesinin bir anlamı olmazdı. Locada farklı dinde bir kişinin bulunmas5ı durumunda, onun dininin kutsal kitabının da oraya yerleştirilmesi gereği gibi bir uygulama olmazdı.

Ancak bunu aşmayı başarmış mason kuruluşları da vardır. Onlar localarının toplantısında o kürsü üzerine kutsal din kitabı koymamaktadır. Böylece kitap biçimindeki bir nesnenin bir simgesel nitelik kazanabilmesine olanak sağlanmaktadır. Ancak Masonlukta bir dinsel inancı ille de zorunlu görenler bunu benimseyememektedir; o ayrı…

Ancak Sayın Eureka’nın belirtmiş olduğu noktaların bir ayrıntısına da özellikle dikkat etmek gerek: Orada, o kürsüde sadece kutsal kitaplar ya da kitap biçimindeki bir simge yoktur. Bir de gönye ile pergel vardır. Hatta bazı uygulamalarda bir de kılıç vardır. Hadi kılıcı şimdilik bir yana bırakalım ama Sayın Eureka’nın dediği üzere, gönye ile pergel o kitabın üzerine konmaktadır. (Bunu bir yöntemi vardır ama 17. madde nedeniyle onun üzerinde de durmayalım.)

Şimdi soruyorum. Gönye ile pergelin o kitabın üzerine konması ne anlama gelir?

İsterseniz şöyle sorayım: Niçin kitap gönye ile pergelin üzerinde değil de gönye ile pergel kitabın üzerindedir?

Bu başlığa katkıda bulunanların değindiği o Müslümanlığı, Hıristiyanlığı, Yahudiliği ve diğer kitaplı dinleri geçin bir kalem. Buradaki uygulamanın o dinlerin hiçbiriyle ilgisi yok. Bu salt Masonluğa özgü bir uygulama ve çok çok önemli bir uygulama. Öylesine önemli ki, Masonluğun dinler ve inançlar ile olan asıl bağlantısını çözümleyebilmek için buradaki bu simgesel uygulamayı anlayabilmek gerek.

Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: Masor1976 - Ocak 05, 2012, 03:10:36 ös
Sayın Adam simge davranış ve cümlelere zıt anlamlar katabilmek zor değildir. Yani pergelin kutsal kitap üzerinde olmasını kutsallığı aşağılamak amacıyla yapılmış şeytani bir ayin olarak algılayanlar da olabilir.  Pergeli akıl süzgeci olarak algılayıp kutsal kitapları özümsemede aklın nimetlerinden faydalanmayı da ifade edebilir.

Aklıma ortaokulda Türkçe dersimize giren hocamızın istiklal marşını işlerken "Hakkıdır  Hakk'a tapan milletimin istiklal" cümlesindeki Hakk kelimsenin anlamının Tanrı olmadığını kişisel hak olduğunu iddia etmesi aklıma geliyor örnegin. Yani bağnaz bir bakış açısı varsa bariz şeyleri bile görmekte insan zorlanabilir.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: enelsır - Ocak 05, 2012, 03:35:03 ös
Sayın ADAM' ın sorusu üzerine biraz düşündüm:

Şimdi gönye ve pergelin, hem ayrı ayrı hem de bir arada olarak Masonluk da kullanıldığını, hele hele gönye, pergel ve bu nların ortasındaki bir G harfinden oluşan kombinasyonun belki de Masonluğun en belirgin ve en bilinen sembolü olduğunu biliyoruz.

Peki localar da bu çok önemli simgesel değeri olan objelerin kutsal kitapların üzerine konulmasının amacı ne olabilir?... Bunun için de masonluğun sembollerinden daha değerli bir şeyine bakmak gerekir: Felsefesine, ülküsüne, amaçlarına.

 Masonluk tüm insanlığı kucaklamak ister, tüm insanlığın kendi evrimini özgürce ve büyük bir çoşkuyla yaşamasını ister, tüm insanlığın kardeşçe ve mutlu yaşamasını ister...

 Bütün bunları üst üste koyunca loca çalışmaların da kutsal kitapların üzerine gönye ve pergelin konuluşu bize şunu anlatıyor olabilir:

 Hangi din, hangi görüş, hangi ten rengine sahip olursanız olun , Masonluk sizi bütün sıcaklığı ve sevgisiyle kucaklamaya hazırdır... Kendi yorumum olarak da şunu ekleyeyim: Kutsal kitaplar üzerinde duran gönya pergel, tıpkı sizi bütün huzuru ve sıcaklığıyla kucaklamaya hazır bir kardeşin kolları gibidir. Hesapsız, sorgusuz... Sadece insan olduğunuz için.

 İki seneye yakındır üyesi olarak bu forumdan öğrendiğim Masonluk tanımı bana bunları düşündürdü.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: karahan - Ocak 05, 2012, 06:30:31 ös
Sn Karahan,gayet dikkatli okudum ama siz dikkatsiz bir cevap verdiniz.
Sizin hangi dinden olduğunuzu da sorgulamadım ve neye inandığınız beni alakadar etmez.
Okumaya gelince,Yıllarca Mukaddes Kitabın,yeni ve eski ahitin tetkikçiliğini yaptım ve kuranı araştırdım;halada dinlerle ilgilenirim.
Bu beni bağlar,sizin de hangikitaba iman ettiğiniz gibi..

Benim sorumun sizin dişinizle değil,akılcılıkla alakalı.Lütfen üslubunuza dikkat edin. Öyle sorular  çıkarırım ki karşınıza,bunlara cevap verme birikimini yardımla zor bulursunuz..


Foruma hoşgeldiniz.Bukadar bodoslamadan  saldırılacakta bir şey yazmadım en azından birini hedef almadım.Ama tatmin olmak istiyorsanız şu son paragraftaki yazmış olduğunuz oldukça iddialı sözlerinizi doldurun derim.Niyetiniz beni bilginizle dövmekmi anlarız o zaman.Ama doğru söylüyorsaunuz ortada bir uslup sorunu var ve bu problem sizi bu forumda bayağı başınız ağrıtır.

saygılar
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: hypatia - Ocak 05, 2012, 08:39:00 ös
Sn Eureka, 
İlk Masonun ve kurucusunun Hz Musa olduğunu biryerlerde okumuştum.
Derece rituellerinde o açılan belli sayfalar   genelde eski ahitmi yoksa yeni ahit bölümlerinimi içeriyor?
Bu soru ilk kurulan eski locaları daha çok ilgilendirebilir belki.. Ama bu konuda bir bilginiz olabileceğini düşündüm.Söz konusu bu kitap Kuran olarak ele alınırsa bir bütün olarakmı yoksa sadece bazi bölümlerimi içeriyor?
.Ama asıl sorumu yeni ve eski ahit'e yönlendiriyorum;çünkü üç kitap olarak ele alınıyor.
Tevrat,Zebur ve İncil.
Ben yinede şöyle sorayım en iyisi : Kadim Masonlar'ın Kutsal kitabların hangi bölümleriyle ,töresel bağlılıkları daha çok oluyordu?
Sorularımı karışık bulduysanız şimdiden özürlerimi kabul edin,kısaca toparlamaya çalıştım..Cevap vermesseniz sizi anlarım.

Sevgiler.

 



Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: NOSAM33 - Ocak 05, 2012, 08:43:44 ös
 :) :) :) güzel bir cevap saygılar...
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: agnusdei - Ocak 06, 2012, 02:52:41 öö



Şimdi soruyorum. Gönye ile pergelin o kitabın üzerine konması ne anlama gelir?

İsterseniz şöyle sorayım: Niçin kitap gönye ile pergelin üzerinde değil de gönye ile pergel kitabın üzerindedir?




Gönye ve Pergel'in, bahsi geçen kitapların üzerine konması, dünya'nın o kitaplar üzerinden şekillendirildiği anlamı çıkamaz mı S.n ADAM?

Sonuçta, 3.6 Milyar insan'ı kontrol altında tutan kitaplardan söz ediyoruz değil mi!

(Kuran'a el basıp yemin eden bir Mason'un ufku'nun hiçte açık olduğunu düşünmüyorum, o da ayrı...)

Saygılar.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: Eureka - Ocak 06, 2012, 03:14:41 öö
Devaminda birkac soru daha sorulmus, onlara da cevap vermeye calisayim.

Alıntı
 
İlk Masonun ve kurucusunun Hz Musa olduğunu biryerlerde okumuştum.

Hz.Musa hayatini onceleri bir danisman, sonralari da dini ve sosyal lider olarak gecirmistir. Bildigim kadariyla Masonlukla baglantisi yok.
 
Alıntı
Derece rituellerinde o açılan belli sayfalar   genelde eski ahitmi yoksa yeni ahit bölümlerinimi içeriyor?

Ikisi de. Bunun da toreye gore degistigini gozlemliyorum. Bazi yerlerde, her uc derecede de Eski Ahit'ten pasajlar acilirken, diger bazi yerlerde derecelerden birinde Yeni Ahit'teki bir bolum aciliyor.

Alıntı
Bu soru ilk kurulan eski locaları daha çok ilgilendirebilir belki.. Ama bu konuda bir bilginiz olabileceğini düşündüm.Söz konusu bu kitap Kuran olarak ele alınırsa bir bütün olarakmı yoksa sadece bazi bölümlerimi içeriyor?

Bir butun olarak ele aliniyor. Locanin eskiligiyle bu uygulamanin bir baglantisi yok. Diger Localari ziyaret eden eski bir locanin uyesi olarak bunu soyluyorum.

Alıntı
Kadim Masonlar'ın Kutsal kitabların hangi bölümleriyle ,töresel bağlılıkları daha çok oluyordu?

Bu sorunun bir benzerini Sayin ADAM da sormustu. Bunu acik olarak, "su derecede bu bolum, bu derecede su pasaj" seklinde paylasmamin dogru olmayacagi kanisindayim. Bunun yaninda, bunlarin internette bulunmayan bilgiler olmadigini soylemek isterim.

Altarda her derecede acilan sayfadaki pasajlar, ilgili derecenin rituelindeki temayla cok yakindan ilgilidir. Bu sayfalarin secilmesinin ve toresel hale gelmesinin nedeni de budur.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka

Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: Anilcanballi - Ocak 06, 2012, 03:57:05 öö

Şimdi soruyorum. Gönye ile pergelin o kitabın üzerine konması ne anlama gelir?

İsterseniz şöyle sorayım: Niçin kitap gönye ile pergelin üzerinde değil de gönye ile pergel kitabın üzerindedir?




Bildiğim kadarıyla gönye ve pergel kişinin derecesine göre farklı şekillerde konumlandırılabiliyor.3. derece Masonluk için en önemli derecelerden biri ve sadece olgunluğa erişmiş daha ayrıntıya inmek isteyen kişiler üstad seviyesinden sonrasına devam ediyor ki bu zorunlu değil. Öğretinin sırlarına bir nebze daha yaklaşma ve araştırma arzusunda olan kişinin töreninde araştırmayı simgeleyen pergel ve uygulamayı simgeleyen gönyenin tarihinin aslında insanların tarihini belirttiği ortak temele dayanan dinlere bağlı herhangi bir kitabın üzerine konularak edilen yeminde hangi din olduğu fark yaratmadan tek bir yaratıcının olduğunu ve sezginin yardımı ile aklı kullanarak ve bunu pratikte yaşantımıza geçirmenin önemini vurgulayarak ezoterik ilk kıvılcımları kişiye veriyor olabilir mi ?
Sayın ADAM amacım cümlelerimden yola çıkıp anlamamı kolaylaştırarak doğru bilgiyi verebilmenizdir.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: ADAM - Ocak 06, 2012, 08:48:17 öö

Sayın Euraka ile ben ADAM, başka başlıklar altında önceki tartışmalarımızdan biliyoruz ki, birçok konuda uyuşuruz ama uyuşamadığınmız hatta aykırı düştüğümüz birçok konu da vardır.

Bu da o başlıklardan biri olabilirdi ve tartışmalarımız, bu konularda daha az bilgili üyelerimiz ile okurlara bilgi edrinme bağlamında yarar sağlayabilirdi.

Fakat gelin görün ki, iki üyemiz bu başlık altında olmayacak bir tarzda atışarak, kaliteyi dehşetli düşürdü. Bu başlık altındaki yaszılar saçmasapan bir hal aldı.

Derken bir diğer üyemiz Müslüman masonları inançlarından ötürü aşağılayıcı bir söz etti.

Dolayısıyla benim için bu başlık altında başka bir şey yazmaya, bilgi vermek için çalışmaya gerek kalmadı. Belki konunun sonrasını bir başka başlık altında uygar insanlara yakışır bir nezaketle sürdürme olanağı buluruz.

 
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: agnusdei - Ocak 06, 2012, 09:07:56 öö
Sayın ADAM haklı olarak bana da kızmış... Kendince haklıdır tabi...

((Ben, Kuran'ı, el basıp yemin edecek kadar ölçü tutan bir insanın "Aydın" olabileceğini gerçekten hayal bile edemiyorum! yalan mı söyleyeyeim?))

Saygısızlık yaptığım düşünülmüşse, yine de özür dilerim.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: hypatia - Ocak 06, 2012, 05:04:50 ös
Sn Eureka,teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Kutsal Kitaplar’a neden bu kadar saygı gösterilir?
Gönderen: abezethibou - Ocak 09, 2012, 12:34:06 öö
Başlık terkedilmiş gibi olsa da ben yine de yazacağım.

Bidiğim kadarı ile genellikle eski ahidin krallar bölümü sıklıkla açılır zira eski ahidin en ortalarında bu var. Yer yer ezgilerin ezgisi de denk gelebilir. Tapınağın yapılışının anlatıldığı kısımların daha çok açık kalacağını tahmin etmek zor olmaz..

Mabedin girişinde genellikle kapıdan içeriye bakarsanız en arkada kürsü görürsünüz solunda ve sağında güneş ve ay figürü olur kürsünün yaklaşık 2 ila 3 metre önünde altar şeklinde kitap açılan kısım bulunur. Yerleşim bildik şekildedir. Eğer kürsüye doğru yzünüz dönükse ve önünüzde kitap varsa ayakları yukarı bakarak gönye ve onun üzerinde ayakları size bakan pergel şeklinde olmalı. Bildiğim bu kadar.

Diğer bir sorun da hangi elin basılacağı yönünde. Bildiğim kadarı ile kimi törenlerde diz çöküp iki el birden üzerine konduğu oluyor (Büyük üstat atamaları sanıırm böyle) Ama temel kural üzerine sağ elin konup sol elin göğse konmasıdır. (Benzer bir hareket yürür pozisyonda sağ elin göğse sol elin ise parmak ucları yere bakar vaziyette olduğu özel bir duruştur.

Bildiğim kadarı ile kitabın çırak seviyesinde çelse yerleşiminde konumu budur. Genellikle masonlardan kitap ehli olmaları beklenmez ama tercih konusu olduğu da olur. Üç kitabın açılması her zaman gerekmez. Sıklıkla iki kitap açılır zira altar daha fazlasını kaldıramaz. Kimi altarların kücük olmasından dolayı kitaplar üstüste dahi gelebilir ama hep açıktırlar. Acık olması celsenin açılışı için ön koşullardan biridir.

Bir diğer soru da kitabın sonra nereye gittiğidir. Kitap genellikle mabedin içerisinde kalır. Yani görevlinin biri alıp eve götürmez..