Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?  (Okunma sayısı 39185 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 14, 2010, 10:38:57 öö
Yanıtla #10
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Lucifer bu sorusuna kimin yanıt vermesini bekliyor?...

Forumdaki masonlardan birinin yanıt vermesini bekliyorsa, ben hiç karışmayayım.

Ancak bu soru genele açcık ise o zaman söyleyebileceklerim vardır.

Dolayısıyla top yine Sayın Lucifer'de bence.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 14, 2010, 02:15:03 ös
Yanıtla #11
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sn ADAM

tabikide foruma açık bir soru sordum. sizin de eminim bu konu hakkında vereceğiniz cevaplar önemli. Sizin masonluk hakkındaki bilgilerinizi tartışmak hata olur zaten.

umrım cevaabınız en yakın zamanda alırız.

saygılarımla,


Kasım 14, 2010, 04:44:25 ös
Yanıtla #12
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Her şeyden önce bence Masonluğa girmek için 21 yaş biraz erken. Genelde biraz erken; istisnalar olabilir. Her ne kadar büyük locaların tüzükleri 21 yaşı asgari gösteriyorsa da, unutmayalım ki bu "asgari". .. Günümüzde masonların çoğu bu yaştaki bir adaya henüz pek sıcak bakmaz. Nedenlerini daha önce anlatmıştım. HKEMBL Büyük Üstadı ve belki onun gibi birkaç kişi ise istisnanın istisnalarından.

İyisi mi, gelin şu 21 yerine 25 diyelim de rahat edelim. Bu yaştaki bir kişi hiç olmazsa üniversite öğrenimini bitirmiş ya da yüktsek öğrenim görmemişse işini yoluna koymuştur. İşini henüz yoluna koyamamışsa, aynı sakınca zaten sonraki yaşlarda da söz konusudur.

Bu "işini yoluna koymuşluk"  olgusuna ya da "öğrenimini bitirmiş olma" konusuna  niçin önem veriyorum? Şundan: Masonlmuk bir de düzenli olarak loca toplantılarına katılmayı, ayrıca o toplantılar dışında da hem birtakım etkinliklere katılmayı hem de Masonluk ile bağlantılı olarak çalışmayı gerektirir. Bu da kişinin zaman ayırabilmesini, rahat olmasını, ayrıca yeterli düzeyde bir geçim olanağını sağlayabilecek durumda bulunmasın, özetle birtakım zorunluluklardan ve kaygılardan sıyrılmışlığınıı gerektirir.

Böyle deyince, öte yanda bir ayrıcalıklı durum var gibi görünüyor sank: Varlıklı ailelerin çocuğu olanlar ile mirasyediler. Ancak öyle kişilerin genç yaşta hemencecik Masonluğa kabul ediliverecekleri de sanılmasın. Masonlar önerilen ya da başvuran kişilerle ilgili bir inceleme, bir soruşturma yapar. İnanın ki bu gibi nietelikleri olan kişileri çok daha sıkı bir elekten geçirir, çok daha fazla ince eleyip sık dokurlar.

Aslında özellikle üniversiteli gençlerin Masonluğa alınmaları çok önemli... Çünkü çalışma yaşamına dalmış olan kişiler, ailelerinden çok  iş alanlarındaki kimselerle birliktedir. Bu birlikteliğin paydası iş ilişkisidir. Ayrıca sosyal bağlantıları da olabilir elbette ama o zaten herkes için geçerlidir. Üniversite ya da yüksek okulda okuyan gençlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin paydası ise okul ya da ders değildir. Onlar birbirleriyle çok daha sık ve çok daha çeşitli konularda, değiyik yerlerde bir araya gelirler. Bu konuların arasına Masonlukla ile bağlantılı ya da bu kurumun öğretisiyle dolaylı olarak ilgili birçok konu girebilir. Böylece üniversite ya da yüksek okullu gençlerin aralarındaki söyleşiler. Masonluğun amaçlarının gerçekleştirilebilmesi yönünde çok daha etkili bir katkı sağlayabilir.

Ancak hep dile getirilen bir sorun var: Çevremde tanıdığım mason yok. Ben şimdi ne yapacağım?

Önce, bu konuda bir yanılma söz konusu olabilir. Aslında vardır da, siz onların mason olduğunu bilmiyorsunuzdur.  Fakat bilseniz de çok fark etmez. Onlarla ne denli yakınlığınızın olduğu da önemlidir. Sadece öylesine tanıdığınız ve mason olduğunu da bildiğiniz ama aranızda hiçbir yakınlık olmayan bir kimseye paldır küldür gidip de Masonluğa girmek istediğinizi nasıl söyleyeceksiniz? Bu olacak şey değil. Bu bağlamda sizin medeni cesaretiniz olsa bile ters bir tepkiyle karşılaşma olasılığınız pek yüksek. Çok olumlu da karşılanabilirsiniz ama işte o olasılık korkarım daha düşük.

Üstelik böyle bir durum genellikle mason kuruluşlarının daha yaygın olarak örgütlendiği yerlerde söz konusu olabilir; Ankara, İstanbul, İzmir... Türkiye'deki dieğer bazı kantlerde de mason locaları var ama bu karşılaşma olasılığı sanki oralarda daha az gibi. Ya hiçbir mason locasının bulunmadığı bir kentte yaşayan bir genç ne yapacak? Şimdilik onun için pek bir umut yok gibi...

Gelin biz öteki türlüsünü düşünelim... Mason olmak isteyen kişi, kendi oturduğu yerde bir mason locasının varlığını biliyorsa yerini öğrensin ve gidip kapıyı vursun... Kendi başvurusunu kendisi yapsın. Kimileri bunun olanaksızlığını ileri sürüyorsa da olanaklı olduğu HKEMBL En Muhterem Büyük Üstüadı'nın yakn geçmişimizde bir TV kanalındaki söyleşi programında da açıkça ortaya konuldu.

Şöyle deniyor: "Hayır efendim olmaz; bir mason adayını en az iki masonun önermesi gerekir. bunun başka yöntemi yoktur."

Doğru... Zaten öyle olacak. Kişi gidip kapıyı çalmakla hemen pat diye Masonluğa alınıverecek diye bir şey yok. Orada kimileri onunla bir ön görüşme yapacak. Sonra bu konuyu ilgili organa aktaracaklar. İlgili organ bu amaçla en az iki, büyük olasılıkla daha çok sayıda masonu giörevlendirecek. O görevlendirilenler, bu başvuyu yapan kişiyle ilişki kuracak. Aralarında bir tanışma, yakınlaşma sağlanacak. Bu öyle kısacık ve çabucacık yapılıp bitirilecek basit bir görüşme ya da işlem değil; büyük olasılıkla hayli uzun sürecek. Kim blilir, belki iki yıl, belki daha fazla. Sonra o kişiler başvuranın Masonluğa alınmasını uygun ve yararlı görürlerse, asıl işlem yani öneri (teklif) yapılması aşamasına gelinecek.

Ölme eşeğim ölme...

Eh, dışarıdan baktığınızda öyle gibi görünüyor ama çevresinde mason olduklarını bildiği çok tanıdığı bulunan bir kimse için de durum ve geçecek olan süre daha kısa sayılmaz ki...  Sadece ailesinde, sık sık bir araya geldiği kişiler arasında masonların bulunduğu, Masonluğun gündeme geterilip konuşulduğu ortamdaki  adaylar bu bağlamda biraz daha şanslı.

Size işin çok ilginç bir diğer yanını söyleyeyim: Kendisine Masonluğa girmesi önerilen kişilerden birçoğu bu öneriyi almadan önce Masonluk ile ilgili olmak üzere pek az bilgi sahibidir. Kimilerinin bu bağlamda çekinceleri ya da bir türlü gideremedikleri olumsuz ön yargıları da vardır. Bu nedenle öneririnn gere çevrilmesi olasılığı da vardır.

Dolayısıyla bir yandan mason olmak isteyip bunun yolunu bulamayanlar varken, diğer yanda da Masonluğa girmesi önerilen ama kendi gerekçeleriyle bu öneriyi geri çevirenler olur.

Doğru zamanda, doğru yerde, doğru kişiyi bulmak kolay değil. Ne masonlar ne de mason olmak isteyenler için.
 
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 14, 2010, 05:37:52 ös
Yanıtla #13
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sn ADAM

zaten ben yaştan bahsederken örneklendirme açısından ve sn Barbaros'un belirtmiş olduğu kendi yaşından esinlenrek simgeledim. Onun dışında, soruyu gayet açık net şekilde cevaplamışssınız. Ancak bir soruyu sanırım görmmişsiniz. Kişi kendi kendine 25 yaşında demeyelimde 23-24 diyelim locaya başvurduğunda eğer incelem süresinden gecemezse ve kabul edilmezse, kişinin bundan sonraki şansı nedir?

saygılarımla,


Kasım 15, 2010, 12:13:15 öö
Yanıtla #14
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Sevgili Dostlar,

Nacizane görüşüm kariyer, aile ve gelecek planlamasını oturtup, en az 30 yaşında bir bireyin mason olması daha uygundur. O zamana kadar bol bol kitap okuyun, özet çıkarın.

Hakkını vermek gerek.
Sevgiyle


Kasım 15, 2010, 08:02:02 öö
Yanıtla #15
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Aslında Sayın Mozart'ın önerisi akıllıca; öyle olması daha doğru. Ancak kumuleri o işleri çok daha genç bir yaşta yeterli bir düzeye getermiş olabilir. Buna karşılık kimileri kırkına gelmiş olsa da henüz o düzeye ulaşamayabilir. Bu nedenle aslında yaş konusuna rakamsal olarak değil de, Sayın Mozart'ın değinmiş olduğu nitelikler bakımından ulaşmışlık daha önemli ve yararlıdır. 

Sayın Mozart'ın bu deyişi, Masonluğa girecek (girmesi kesinleşmiş ve giren) kişiler için de önemli. Hani demiştim ya, bu kuruma girenlerden birçoğu aslında kurum ile bağlantılı hemen hiçbir şey bilmeden giriyor diye... İşta bu durum mason localarındaki çalışmalarda bir zaman yitirilmesine yol açıyor. Masonluğa girmeden öğrenilebilecek birçok şeyin girdikten sonra öğrenilmes/öğretilmesi gereğinin doğuşu nedeniyle. Bu öğrenme/öğretme çalışmaları da beeklendiği/istendiği ölçüde verimli olmayabiliyor. Sonunda bir bakıyorsunuz; o yıl önce Masonluğa girmiş olan bir kişi bu kuruma ilişkin olmak üzere daha girmemiş ve belki de hiç girmeyecek bir mkişi kadar bile standart bilgiye sahip olmayabiliyor. Gerçi Masonluk dışarıda değil, içeride öğrenilir. Anrcak o içeride öğrenilecek olan, bu kuruma ilişkin herkesin bilebileceği bilgiler değil, Masonluğun ruhudur. Nitekim bu forumun üyesi olanlar ile bu forumu dışarıdan izleyenler bu bakımdan pek şanslı. Çünkü burada hayli standart bilgi veriliyor. (Ben biraz standart dışı yazıyorum; bana bakmayın.)

Lucifer'in eksik kaldığını belirttiği sorusuna gelince...  Masonluğa yapılan başvuruların değerlendirilmesinin sonucu genellikle "ret" biçiminde değil, "erteleme" biçimindedir. Reddedilme durumu yok değildir ama bu pek enderdir. Hele genç birisi Masonluğa başvurur da şu ya da bu bakımdan yetersiz bulunursa, bu "şimdilik" anlamındadır ve her neden yetersiz bulunmuşsa o naksanları giderdikten sonra yeniden başvurabilir. Elbette ikinci başvurusunda daha önce niçin yetersiz görülerek ertelenmiş olduğu göz önünde tutulacaktır ama bu ikinci başvurunun olumlu sonuçlanmasına engel değildir.  Nitekim bunun localarda karşılaşılmış birçok örneği olduğu -ayrıntıları dışında- bilinmektedir.  Ancak bunun böyle oluşu "Biz kez deneyeyim de, bakarsın tutar, tutmazsa daha sonra yeniden denerim." tarzında bir girişimde bulunmanın hiç de doğru ve yerinde olduğunu göstermez.  Masonluğa masonlarca önerilmeden girme girişiminde bulanacak olan bir kişi, bu bağlamda geniş bilgi edinmiş ve edinmiş olduğu bu bilgiler uyarınca da kendini hazırlamış bulunmalıdır. Başvurusu ertelenirse, bu ancak bir şannssızlık olmalıdır. Erteleme olasılığı her zaman herkes için vardır ama bu olasılık asgariye indirilmiş olmalıdır. Böylece ne ilgili kişi ne de ilgili mason kuruluşu boşuna uğraşmış olur.




   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 15, 2010, 12:06:14 ös
Yanıtla #16
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sn ADAM

bahsetiğiniz standart bilgiye ulaşma konusunda çok haklısınız. Masonluğa girecek bir kişinin masonluk ile ilgili bilgiler edinerek  vakıf olması kişi için daha anlamlı olacaktır. kişinin kendini donatması, gireceği ortam hakkında bilgili olması içeride öğreneceklerine en azından bir temel niteliğinde olacaktır düye düşünebiliriz sanırım.

Erteleme konusuna gelindiğinde bu yolu hiç düşünmemiştim. Ama gerçekten eğer anlattığınız biçimdeyse çok doğru bir yol izlendiği kanaatindeyim. Kişiyi red etmek gerçekten kişiyi masonlukla ilgili düşüncelerini değiştirebilmesinede sebep olabilir kabul edilemediği bir yer hakkında anti görüşler besleyebilir. ki zaten bu düşünceleri değişmiş kişi bence bu yolda zaten kendini en başından beri kandırmış olmalı.

Tekrar verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

saygılarımla,


Aralık 01, 2010, 02:42:36 öö
Yanıtla #17
  • Ziyaretçi

Çevremizde İyi Tanılıyorsak Sevilip Sayılıyorsak Kişiliğimiz Oturmuş Ama Burda Atladığımız Bir Yer Var Bana Göre Biz Nekadar Bu Özelliklere Sahip Bİriyler OLsakta Basvuru yaptıgımız Loca Bizim Atladıgımız Bır Puf Noktaya Bakıyor OLmalı Ve Nasıl Localara Basvuru Yapacagız Bilmiyoruz Daha Doğrusu Bulunduğumuz Şehirdeki Locaların Yerlerını Bilmıyoruz

Locaların Genç Mason Olacak Kişilere Bakış Acıları Nasıl?


Aralık 02, 2010, 09:56:38 ös
Yanıtla #18
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 117
  • Cinsiyet: Bay

Bence yani bu benim fikrimdir ''Zaman Ancak Meyveleri Olgunlaştırır... İnsan yaşlanarak değil, yaşayarak öğrenir.''
Uygun görüldüğü yaşa geldikten sonra Mason'luk için kurallara şartlara uygunsan kabuledildiysen ne mutlu...

                                                                                                                                                                                                                                   Saygılarımla
להאיר את הפריבילגיה


Aralık 04, 2010, 02:49:21 öö
Yanıtla #19
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 879
  • Cinsiyet: Bay

Öncelikle böyle yararlı bir başlık açtığı için Sn.Barbaros'a teşekkür ederim. Benimde bu başlık altında irdelenebilecek bir sorum var. Mason olmak için başvuruda bulunmak isteyen bir harici, yaşadığı şehirde bir locanın bulunduğunu biliyor ancak yerini bilmiyorsa bunu nasıl öğrenebilir ? Yerini bilmediği bir locaya nasıl başvurabilir ki insan. Daha önce forumdaki mason olan üyelere özel mesaj olarak locanın yerini sormuştum ancak söylememişlerdi.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
Genç yetenekler

Başlatan arteizm « 1 2 3 » Mizah

23 Yanıt
12643 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2012, 05:41:40 ös
Gönderen: ideafabricator
2 Yanıt
4725 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 21, 2015, 02:04:54 ös
Gönderen: ARARAT
1 Yanıt
6719 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2012, 12:45:45 ös
Gönderen: hakan_34_06
6 Yanıt
7128 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 20, 2009, 01:26:42 öö
Gönderen: Isis
0 Yanıt
2728 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 07, 2010, 01:50:03 ös
Gönderen: ceycet
Açık toplum vakfı

Başlatan calatrava Diger Konular

1 Yanıt
4347 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 29, 2010, 09:17:16 ös
Gönderen: popperist
4 Yanıt
5734 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2014, 04:10:50 ös
Gönderen: semhn
13 Yanıt
10441 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 07, 2012, 03:33:47 ös
Gönderen: NOSAM33
9 Yanıt
5861 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 09, 2013, 05:58:01 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2212 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 03, 2013, 09:34:21 ös
Gönderen: Melina