Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Felsefe => Felsefi Sorular => Konuyu başlatan: shemuel - Mart 05, 2007, 04:30:37 ös

Başlık: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Mart 05, 2007, 04:30:37 ös
Ben özelikle bu soruyu Anarşizmle nihilizm karışmasın diye sordum
cevabı en başta Anarkons. olmak üzere diyer doslara..
külhan beyi tavırlarla cevap verirsek sevinirim
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Hamlet - Mart 05, 2007, 04:32:29 ös
:) walla tam bilgim yok. cok arastirmadim. ama devletin, toplumun ve kitlelerin genellikle sevmedgii birsey oldugunu biliyorum.

insanlar gunumuzde birbirine "Anarsist" diyerek hakaret ediyorlar. demekki iyi birsey degil.

shemuel,
sen ne oldugunu bilmiyormusun?
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Anarkons. - Mart 05, 2007, 08:51:23 ös
Anarşizim eski yunancadaki archos sözcüğünden türemiştir. Sözcüğün güç,kuvvet,iktidar, hükümet ve devlet gibi anlamları vardır. Archos sözcüğü İngilizcedeki power sözcüğüne benzer geniş bir alanı tanımlar.Yunancada a öneki olumsuzluk belirtir.Anarşinin sözlük anlamıda en asit ifadeyle iktidar hükümet karşıtlığıdır
Orhan Hançeroğlu Felsefe sözlüğünde anarşizmin Türkçe karşılığı olarak başsızlık kelimesini önermiştir. Bizce bu karşılık uygun değildir. Kuşkusuz anarşistlerin tabi olduğu liderleri yoktur. Ancak mücadelenin bazı özel alanlarında özgürce bağlandıkları ve kendilerine baş kıldıkları doğal önderleri olabilir.
ayrıca sevgili Şemuel anarşizmle nihilizmi birbirinden ayırdığın için sana teşekkür ediyorum
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Hamlet - Mart 06, 2007, 04:00:29 öö
Alıntı
özgürce bağlandıkları
bu nasil birseydir aciklarmisin?
bir insan herhangi birseye Ozgurce nasil baglanir. Ozgurluk zaten bagin olmamasidir.

ozgurce baglanilabiliyorsa, o zaman ben ona anarsizim demem.
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Anarkons. - Mart 07, 2007, 10:46:08 ös
gurupta her zamn daha deniyimli insanlar vardır
o zaman bağlanma demiyelimde fikir alma diyelim rahatladınmı?
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Anarkons. - Mart 07, 2007, 10:54:15 ös

Eğer evler kentin ortak mülkiyetinde olacaksa, yiyecekler herkese dağıtılacaksa, ileri doğru atılacak bir adım daha var demektir. Kaçınılmaz olarak bir giysi sorunuyla karşılaşılacak ve bunun da tek çözüm yolu, bütün giysi mağazalarının kapılarını ardına kadar halka açmak ve herkese, neye gereksinimi varsa alabileceğini söylemek olacaktır. Giysilerde ortak mülkiyet, herkesin, mağazalardan ya da dikiş atölyelerinden gereksindiği giysiyi alma hakkı, evlerde ve giysilerde uygulanan komünist ilkenin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkacaktır.

Kendiliğinden de anlaşılacağı (ve bizim sivri zekâlı, yaratıcı kafalı muhaliflerimizin öne sürdükleri) gibi her yurttaşın üzerinden paltosunu alıp kent alanlarından birinde koca bir giysi tepesi oluşturmak, sonra da bunları herkese kurayla dağıtmak gibi bir yola başvurulmayacaktır. Kimin giyecek bir paltosu varsa, güle güle giysin, giymeye devam etsin; hatta çok olasıdır ki, on tane bile paltosu olandan bunların bir tekini bile almak kimsenin aklından geçmeyecektir. Burjuvanın birkaç kez giyip beğenmediği için bir köşeye attığı paltoyu yeni paltoya yeğleyecektir pek çok kişi; o bakımdan da elde o kadar yeni giysi olacaktır ki, kimse kimsenin eski giysilerini giymek zorunda olmayacaktır.

Büyük kentlerin giyim kuşam mağazalarında ne kadar giysi bulunduğuna ilişkin elimizde bilgi bulunsaydı eğer, Paris, Lyon, Bordeaux ve Marsilya'da bütün komünlerin elinde tüm yurttaşlara yetecek kadar giysi bulunduğunu görürdük. Ama diyelim ki her yurttaşa hazır giysi yetmedi ya da bazı yurttaşların üzerine iyi oturmadı giysileri, terzilerimiz bu açığı hızla kapatacaklardır. Bugün artık yeni makinelerle donanmış, büyük çapta üretim yapmak üzere örgütlenmiş terzilerin ne büyük bir hızla dikiş diktiklerini, giysi ürettiklerini çok iyi biliyoruz.

"İyi ama, o zaman da herkes samur kürk ya da her kadın kadife entari giymek isterse ne olacak?" diye haykırabilecek muhaliflerimize vereceğimiz yanıt gayet kısa: Umurumuzda bile değil bu nokta. Herkes ne samur kürk düşler, ne de kadife giymeye can atar. Bugün bile Parisli kadınlara kendilerine giysi seçmelerini önersek, alabildiğine yalın giysiler seçen pek çok kadınla karşılaşırdık ki, beğeni denilen şey, içinde bulunulan zamana göre değişir ve devrim anında yalın, basit beğenilerin egemen olacağından da kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Toplumlar da, tek tek kişiler gibi, huy, alışkanlık, töre gibi şeylerde tam bir düşüş dönemi yaşadıkları gibi, yiğitlik, kahramanlık dönemleri de yaşarlar. Bugün olduğu gibi küçük, kişisel çıkarlara saplanıp kaldıkları düşüş dönemlerinden geçebilecekleri gibi, yüce şahlanış dönemlerinde bu durum bütünüyle değişebilir. Toplumların da soylu davranışlarla dolup taştığı dönemler olabileceği gibi, kendini kapıp koyuverme dönemleri olabilir. Bugün düzenbaz, üçkâğıtçı, işini bilir kişilerin sahip oldukları etki gücüne o dönemlerde içten, dürüst kişiler sahip olur. Özveri sözleşmeleri yapılır; yüce ve soylu örnekler taklit edilir; benciller bile ötekilerden geri kalmayı kendileri için utanç sayarlar ve onlar da yüce gönüllü, yürekli insanlar gibi davranmaya özenirler.

1793 büyük devrimi bu türden örneklerin bol bol yaşandığı bir hareket olarak önümüzde duruyor. İşte, tek tek insanlar için olduğu kadar toplumlar için de alabildiğine doğal olan böylesi ahlaki yeniden doğuş dönemlerinde insanlığı ileri doğru atan yüce şahlanışlar ortaya çıkar.

Biz burada, ne güzel duyguların olası rollerini abartmak istiyoruz, ne de bu duygulan toplumsal ülkümüzün çıkış noktası ya da temeli olarak görüyoruz. Ama bu duygulardaki kabarmanın, şahlanışın, işin başındaki ilk ve en büyük zorluklan aşmamızda bize yardımcı olacağını söylemek hiç de abartma sayılmamalıdır. Kuşkusuz, bu türden şahlanışların gündelik hayatta da sürüp gideceğini ummamalıyız, ama başlangıçta bu böyle olacaktır ve bu da, bizim için gerekli olan her şey demektir. Yüzyıllarca süren kölelik, ezgi, zulüm yönetimlerinin yığdığı pisliklerden toprağı anndırırken, kardeşçe duygulardaki bu şahlanış anarşist toplum için çok gerekli olacaktır. Bundan sonrası için kimsenin özverisine gerek duymadan varlığını sürdürebilecek bir atılıştır bu, çünkü bu duygu boyundurukları kıracak, zulmü, esareti yok edecek ve her türden dayanışma duygularının önüne engin bir ufuk açan, herkesin ihtiyaçlarının karşılandığı bir yapılanmaya dayanan yeni bir toplumun yaratılmasını sağlayacaktır.

Öte yandan, devrim eğer şu bizim sözünü ettiğimiz çizgiyi tutturabilirse, tek tek kişilerin özgür inisiyatifleri de, bencillerden, çıkarcılardan gelebilecek engellerden kaçınabilmemizde bize yardımcı olacaktır. Her sokakta, her mahallede, görevi giysi sorunuyla ilgilenmek olan gruplar oluşturulacaktır. Bunlar, ayaklanan kentin giysi envanterini tutacak ve neredeki, hangi giysi deposunda ya da mağazasında, yaklaşık olarak ne kadar giysi bulunduğunu ve bu giysilerle hangi ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını giderebileceğini aşağı yukarı bilecektir. Yurttaşlar ise, tıpkı yiyecek-içecek konusunda olduğu gibi "bol olan her şeyden istediği kadar, sınırlı miktarda olanlardan ise, dağıtımdan payına düşen kadarını" alacaktır.

Bütün erkeklere samur kürk, bütün kadınlara kadife giysi dağıtabilme olanağı bulunmadığına göre, ayaklanan toplum, çok olasıdır ki, gereksiz-gerekli şeklinde bir ayrıma gidecek ve en azından geçici bir süre için kadife giysilerle samur kürkleri gereksizler arasına alıp, bugün lüks sayılan şeylerin herkesin kullanabileceği nesneler haline nasıl getirilebileceği sorusunu gelecekte çözülecek bir sorun olarak erteleyecektir. Anarşist kentte yaşayan herkese zorunlu ihtiyaç maddeleri sağlandıktan sonra, tek tek kişilerle ilgilenmeye başlanabilir: Bu kapsamda hastalara ve güçsüzlere bugün için lüks sayılan şeyler, sağlık durumu pek iyi olmayanlara, herkesin gündelik yaşamda kullanamayacağı -ve herhalde kullanmak da istemeyeceği- şeyler verilebilir(1) .

"İyi ama, bu, herkesin paydasını eşitlemek, herkese kara keşiş cüppesi giydirmek gibi bir şey olmayacak mı?" diyenler çıkacaktır. Ve eklenecektir: "Bu, yaşama güzellik katan, onu süsleyen her şeyin lükstür denilip çöpe atılmasına, yitip gitmesine neden olmayacak mı?"

Hayır efendim, olmayacak! Biraz sonra, anarşist toplumun, yurttaşlarının tüm artistik zevklerini -hem de onlara dudak uçuklatıcı faturalar çıkarmadan- nasıl tatmin edeceğini göstereceğiz.


1 Bu alanda insanlık akıl almaz ilerlemeler kaydetmektedir. Örneğin, ipeği alalım. Binlerce yıl boyunca ipek (dolayısıyla da kadife) büyük lüks sayıldı. Çünkü dut ağacının yetiştiği ülkeler yeryüzünde belli bir kuşak üzerinde yer alırlar, ipekböceğinin bakımı çok zordur vb.vb. Günümüzde ipek fabrikalarda odun elyafından üretilmeye başlandı; uçsuz bucaksız Kanada ormanlarından ve Amerika ormanlarından elde edilen ipek, renk bakımından da, yumuşaklık, esneklik vb. bakımından da en iyi Lyon ipeğiyle yarışabilecek niteliktedir. Bugün bu ipeklerden yapılmış giysileri en iflah olmaz moda düşkünü kadınlar bile seve seve giymektedirler. Elmas konusuna gelince, Afrikalı zenci emekçilerin bu taşı çıkarabilmek için neler çektiğini öğrenen binlerce kadın, bu taşa sonsuza dek lanet etmiş, ona el sürmemeye ant içmişlerdir. Ama gün gelecek, elmas da fabrikalarda üretilmeye başlanacak.
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Hamlet - Mart 08, 2007, 06:19:51 öö
gurupta her zamn daha deniyimli insanlar vardır
o zaman bağlanma demiyelimde fikir alma diyelim rahatladınmı?
evet. bu daha mantikli oldu.

2. mesajina cevap vereyim,
cok guzel uzun ve aciklayici bir yazi. fikir olarak pek uyusmasakta, kafadaki bircok sorunu giderdigi kesin. saol.
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Itzhak - Mart 27, 2007, 02:30:01 öö
ANARŞİZM DUZENSİZLİKTİR....VE...... ORDO AB CHAO.......:D
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Hamlet - Mart 27, 2007, 03:02:42 ös
Duzensizlikle Ordo Ab Chao nun bir baglantisi oldugunu dusunmuyorum cunku, Ordo Ab Chao neyden gelirse gelsin (Kaos dahil) sonucta duzene acilan kapidir. yani Ordo Ab Chao nun amaci ve nedeni Duzendir. Aslinda bunu bir konuda aciyim. cunku bu konuda bayagi arastirmistim bir aralar. cevabinizi ordan verin.
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Atlas - Mart 27, 2007, 03:54:22 ös
Kendimi zamanının en ateşli anarşistlerinden biri  olarak gördüğümden olsa gerek konuya hemen atlayacağım;

Anarşistlik kesinlikle düzensizliğin düzenidir. Doğaya güvenmek, tüm düzensizliklerin dışarıdan tepki almadıkları takdirde en güzel düzen olan doğal düzene geçeçeklerine inanırlar.

Yani bir yerde eğer balık popülasyonu çoğalır ve kimse etki etmez ise denizlerde fazla balık olur. Denizdeki yiyecekleri yetmediği için açlıktan ölürler. Ta ki yemek ile balık populasyonu dengeye oturana kadar.

Bir süre sonra kuşlar gelir ve balıkları yemeye başlar. Fakat oburluktan fazla yerlerse balık biter ve kendileride açlıktan ölür. Bu sebeple uygun balık ve kuş popülasyonu oluşur. Fakat her iki tür de düzensizlik adına fazla üremeye çalışır. Doğal seleksiyon da bu anlamda doğal dengeyi kurar.

Anarşiyi doğal olan her olayda görebiliriz. Kararsiz atomdan, fırtınaya kadar herşey düzensizliğin önlenemez düzen arayışıdır.

Yapılan yanlış devlete ve dine karşı olduklarını düşünmekten gelir. Oysaki karşı olunan doğal dengeyi bozacak dışarıdan gelen güç, doğalı bozan herşeye karşı olmak demektir.

Doğaya ve yüce yaradanın üstünlüğünü kabul etmişlerdir. Devleti ise bireyleri yanlış yönlendirdiği (Doğal seleksiyona imkan tanımadığı için) dolayısı ile doğal dengeyi bozduğu için kabul etmezler.

Dünyada çok az gerçek anlamıyla anarşist vardır.  Fakat Salvador Dali bu konuda en ünlülerdendir.

Lider konusunda gerçek anarşistlerin lider olmak gibi bir tasaları olmadığı gibi, bir lidere güvenmek/güvenmemek zorunluluğu da yoktur. Doğal olarak birisine güvenmek gerekiyorsa buna güvenmek (zorla veya yanlış yönlendirme ile değil, kalpten) anarşi için kabul edilebilirdir.
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Hamlet - Mart 27, 2007, 04:05:58 ös
Alıntı
Kendimi zamanının en ateşli anarşistlerinden biri  olarak gördüğümden olsa gerek konuya hemen atlayacağım;
Harika bir giris :D

Simdi buyuduk oyle anarsistlik falan yakismaz diyosun yani...

Alıntı
Bir süre sonra kuşlar gelir ve balıkları yemeye başlar. Fakat oburluktan fazla yerlerse balık biter ve kendileride açlıktan ölür. Bu sebeple uygun balık ve kuş popülasyonu oluşur. Fakat her iki tür de düzensizlik adına fazla üremeye çalışır. Doğal seleksiyon da bu anlamda doğal dengeyi kurar.
Buna Ekolojik denge deniyor zaten :)

Alıntı
Yapılan yanlış devlete ve dine karşı olduklarını düşünmekten gelir. Oysaki karşı olunan doğal dengeyi bozacak dışarıdan gelen güç, doğalı bozan herşeye karşı olmak demektir.
duzeni bozacak gucun secimi cok onemlidir zaten.yanlis bir secimde, bozulan duzen cok buyuk seylere mal olabilir. eger dusunursen, Ataturkte bir duzen bozucudur. Osmanliya karsi tek basina ayaga kalkti ve desteklerle koca Osmanliyi devirip,, Osmanliginin merkesinde yeni bir devlet ve ulke kurdu. Biz suanda buna cok buyuk basari diyoruz (ki hakakten oyle) ama o zaman Osmanli devleti ve Osmanli milliyetcisi kisiler buna tamamen vatan hainligi yada duzen bozuculugu diyorlardi. kotu mu oldu? Walla durustcesi, bu zamanda muhendis oglu olmaktansa o zamanda padisah oglu olmak vardi :D
ama saka bi yana, dogru ve cok guzel oldu. yani duzeni bozan guc orda hic yanlis degildi diye dusunuyorum. ama hitlerinde bir duzeni bozarak basa gectigini dusunurseniz. her duzen bazimuda iyi demek degildir bunu anlariz. onemli olan duzeni bozan gucun, dogrulugu. onun secilmesi.

Alıntı
Dünyada çok az gerçek anlamıyla anarşist vardır.  Fakat Salvador Dali bu konuda en ünlülerdendir.
Hastasiyimdir. Mukemmel bir surrealistci.  Hicbir resmine 10 dakkadan az abkamiyorsunuz. hicbir resmine bakipta kafanizi ceviremezsiniz. butun ersimlerine bakar bakmaz oyle oturur dusunmeye baslarsiniz. sizi farkli bir boyuta ve dunyaya tasir. en sevdgim ressam diyebilirim.

Alıntı
Lider konusunda gerçek anarşistlerin lider olmak gibi bir tasaları olmadığı gibi, bir lidere güvenmek/güvenmemek zorunluluğu da yoktur. Doğal olarak birisine güvenmek gerekiyorsa buna güvenmek (zorla veya yanlış yönlendirme ile değil, kalpten) anarşi için kabul edilebilirdir.
anarsizimde, benim bildigim, yonetici yada hakimiyet yoktur. ama izlenen ve pesinden gidilebilen liderler vardir. yani zorunluluktan degil, secim ve tercihten dolayi izlenen kisiler vardir. benim bildigim boyle.
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Atlas - Mart 28, 2007, 08:05:23 öö
Büyüdük demeyelim, kendimi tanımaya başladım diyelim.

Anarşist olarak yapamayacağınız şeyleri yapıyorsanız kendinizi anarşist olarak görmek doğru değildir. Bir etiket olarak anarşist olmak ile bunu uygulamak arasında her zaman fark vardır. Ben artık kendimi gerçek bir anarşist olarak görmüyorum, mutlaka anarşist olmam gerektiğini de düşünmüyorum.

Atatürk'ün de Osmanlı için bozguncu olduğunu kabul edersek, aslında dengeye getiren karşıt güç olduğunu da kabul etmemiz gerekir. Yani dengeye getiren kişidir.

Anaşist felsefe bana kalırsa çok basit olduğu için anlaşılmakta bu kadar zorlanılıyor. Pek az felsefi düşüncede bu kadar az çıkarsama vardır. Tek cümle ile "Kaostan düzen çıkar" çıkarsaması ile tüm ama tüm olayları kendince yorumlayabilir.
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Anarkons. - Mart 28, 2007, 10:25:47 ös
Büyüdük demeyelim, kendimi tanımaya başladım diyelim.

Anarşist olarak yapamayacağınız şeyleri yapıyorsanız kendinizi anarşist olarak görmek doğru değildir. Bir etiket olarak anarşist olmak ile bunu uygulamak arasında her zaman fark vardır. Ben artık kendimi gerçek bir anarşist olarak görmüyorum, mutlaka anarşist olmam gerektiğini de düşünmüyorum.

Atatürk'ün de Osmanlı için bozguncu olduğunu kabul edersek, aslında dengeye getiren karşıt güç olduğunu da kabul etmemiz gerekir. Yani dengeye getiren kişidir.

Anaşist felsefe bana kalırsa çok basit olduğu için anlaşılmakta bu kadar zorlanılıyor. Pek az felsefi düşüncede bu kadar az çıkarsama vardır. Tek cümle ile "Kaostan düzen çıkar" çıkarsaması ile tüm ama tüm olayları kendince yorumlayabilir.
siz hala Anarşistmisiniz?
Anarşiyi gerçekten anladınızmı?
bar köşelerinde rock dinleyip içp kendinden geçen alt tabakadan haberi olmadan yaşayıp giden zırrompalardan söz ediyorsanız
ben anarşizmi bırakıyorum
siz herhalde çarşı tayfasıyla takıldınız.
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Anarkons. - Mart 28, 2007, 10:31:43 ös
kısacası Anarşi belirli bir amaca sahiptir yıkımı ise sebepsiz bir yıkım değildir
kapitalizmden haberi olmayan recepte ve şabanda it gibi birasını içen ramazanda tövbe eden emperyalizmin ne olduğunu bilmiyen çapulcu tayfasının tabiki bir amacı olmaz
olsaydı şaşardım zaten....
İNSANLIK tarihinin son birkaç yüzyıla denk gelen bölümü, tanrıya karşı verilen savaşa ayrıldı. Aydınlanma ve ardından gelen yüzyılları tüm tahakküm kurumları ve fikriyatıyla tanrıyı, uzaklarda, gökyüzünde bir yerlerde, birilerinin geri kalanlar üzerinde otoritelerini tesis etmek için tutmasına karşı mücadeleye hasrettik.

Bu, salt tanrıyı yok etmek üzerine kurulu bir dönem değildi, hatta belki de daha çok, onu yeryüzüne indirme, insanı tanrılaştırma hedefi üzerinde yükseliyordu. Değişik felsefe akımlarından pek çoğunun, örneğin Bakunin’in ya da Nietzsche’nin tek amacı tanrıyı imha etmek değildi, onu ilhak etmek, ele geçirmek, biz zavallı insanoğlunu tanrı yapmaktı.

Taarruz eksik kaldı. Tanrıyı öldürdük belki, ama cehennemi söndüremedik. Ya da şöyle diyelim: Tanrıyı yeryüzüne indiremedik, ancak kapitalizm, cehennemi yeryüzüne indirdi
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Anarkons. - Mart 28, 2007, 10:33:34 ös
yeni bir konu açacağım
harbi Anarşistler ve zottirik anarşisler
nasıl konu ama on numara
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Hamlet - Mart 29, 2007, 12:21:46 öö
Konseyin tanitimida yap orda. ben cok sevdim sizin konseyi :)
yas kacti senin?
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Atlas - Mart 29, 2007, 08:40:37 öö
Sevgili Anarkons,

Hızlı bir anarşist olduğumu yazmadım ama hatırı sayılır miktarda anarşist felsefe ile ilgilendim. Her ne kadar Beşiktaş'lı ve Kapalı Üst'ten kombinem olsada Çarşı grubu ile ilişkim sadece maçta birlikte söylenen şarkılarla ve taraftarlıkla sınırlıdır.

Her akımdan olduğu gibi, anarşizmden de  doğru bulduğum noktaları özümsemeye çalışıyorum. Özümseme için mutlaka anarşist olmayı da gerekli görmüyorum.

Ancak nacizane tavsiye olarak eğer siz kendiniz bu felsefi kuramı benimsemişseniz, ve körü körüne "Anarşist'in yapması gerekenler"'i savunuyorsanız biliniz ki yaptığınız davranış da anarşizm özüne terstir. Anarşizm devinimsel bir felsefedir ve doğrusu veya yapılması gereken yoktur, arayış vardır.

Bu felsefiyi benimsemiş ünlülerden Oscar Wilde, Pablo Picasso, Noam Chomsky, Franz Kafka, Salvador Dali'ye dikkat ederseniz sanatlarındaki arayışı görebilirsiniz fakat toplumsal uzlaşma adına yaptıklarıda yadsınamaz. Doğrunun peşinden gitmek için tüm yolları denemişlerdir.

Anarşizmin özü kaostur ancak etki edilmeyen bir kaos. Ancak anarşistin görevi ise kesinlikle kaosu yaratmak değil, kaosun dengeye oturması için gerekli etkisiz ortamı hazırlamaktır.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Fraternis - Mart 29, 2007, 10:26:37 öö
Sayın Anarkons söylemek istediklerinizi anlamaya çalışıyorum. Dünya 'nın düzenine bakarsak evrim hep kaçınılmaz olandır. Ancak evrim geçiren varlık eğer insan ise ve insanı vasıflardan sayılan terbiye ve ağır başlılığı içine biraz olsa sığdırabildi ise o zaman evrimini ters yöne yapmamaya çalışmalı bizi ''insan''  yapan değerlerin anahtarı bilgi ise bilgiye ulaşmanın en güzel yolu her ne nerece görüşlerden rahatsızlık duysakta yinede öğrenmek adına sakince takip edebilmektir diye düşünüyorum.

Önden fikirli olarak birbirimizi ne derece anlıyabiliriz. Amaç birlikte güzele varmak ise duruşumuzu iyi temellendirmeli.

Özet olarak Anarşizm ve amaçları insanları küçük düşürmekle uğraşmayı ifade etmiyorsa amaç gerçekten düzeni yaşanır hale getirmek ise bunları konuşalım.

Tanrı konusunda kişisel fikrinize bir de şu yönden bakmanızı öneriyorum.

Daha bir Tanrı ya tahammül edemezken 7 milyar tanrı olsa ne yapardınız ? Bence insanlarla uğraşmak son derece zor insanın kendine bile tahamülsüzlüğü olabilirken ben yaşayamam 7 milyar Tanrı ile !  :D
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Hamlet - Mart 29, 2007, 03:11:45 ös
Alıntı
Sayın Anarkons söylemek istediklerinizi anlamaya çalışıyorum. Dünya 'nın düzenine bakarsak evrim hep kaçınılmaz olandır. Ancak evrim geçiren varlık eğer insan ise ve insanı vasıflardan sayılan terbiye ve ağır başlılığı içine biraz olsa sığdırabildi ise o zaman evrimini ters yöne yapmamaya çalışmalı bizi ''insan''  yapan değerlerin anahtarı bilgi ise bilgiye ulaşmanın en güzel yolu her ne nerece görüşlerden rahatsızlık duysakta yinede öğrenmek adına sakince takip edebilmektir diye düşünüyorum.
bir CUVALDIZ ancak bu kadar caktirmadan sokulabilirdi... Harikasin. Acaip hosuma gitti :D
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Hamlet - Mart 29, 2007, 03:14:25 ös
insanlari tanri olarak gorme konusu banada cok yanlis geliyor. daha kendinin tanri oldugunu bilmeyen tanri olurmu yaa... tanri bu kadar gucsuz yada zavalli mi? daha dunyayi tanimiyor. bikac bin yil oncesine kadar atesi bile bilmiyordu. neyin tanrisi bu?

ancak hayvanlarin tanrisi olabilir insan cunku birtek onlara cok guzel hukmedebiliyoruz. ama onada tanri denmez. cunku hayvanlarin bizi salladigi yok. :D
Başlık: Re: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: SublimePrince - Mart 29, 2007, 05:26:29 ös
Sevgili Anarkons,

Hızlı bir anarşist olduğumu yazmadım ama hatırı sayılır miktarda anarşist felsefe ile ilgilendim. Her ne kadar Beşiktaş'lı ve Kapalı Üst'ten kombinem olsada Çarşı grubu ile ilişkim sadece maçta birlikte söylenen şarkılarla ve taraftarlıkla sınırlıdır.

Her akımdan olduğu gibi, anarşizmden de  doğru bulduğum noktaları özümsemeye çalışıyorum. Özümseme için mutlaka anarşist olmayı da gerekli görmüyorum.

Ancak nacizane tavsiye olarak eğer siz kendiniz bu felsefi kuramı benimsemişseniz, ve körü körüne "Anarşist'in yapması gerekenler"'i savunuyorsanız biliniz ki yaptığınız davranış da anarşizm özüne terstir. Anarşizm devinimsel bir felsefedir ve doğrusu veya yapılması gereken yoktur, arayış vardır.

Bu felsefiyi benimsemiş ünlülerden Oscar Wilde, Pablo Picasso, Noam Chomsky, Franz Kafka, Salvador Dali'ye dikkat ederseniz sanatlarındaki arayışı görebilirsiniz fakat toplumsal uzlaşma adına yaptıklarıda yadsınamaz. Doğrunun peşinden gitmek için tüm yolları denemişlerdir.

Anarşizmin özü kaostur ancak etki edilmeyen bir kaos. Ancak anarşistin görevi ise kesinlikle kaosu yaratmak değil, kaosun dengeye oturması için gerekli etkisiz ortamı hazırlamaktır.

Saygılarımla
Ben Kabatas Erkek Lisesi mezunuyum. Carsi grubundan cok arkadasim olmustu (ben Fenerbahceli olmama ragmen). O gunlerimi hatirladim :)
Sevgiler.
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Fraternis - Mart 29, 2007, 05:38:07 ös
Kabataş İzmir deki mi ?
Başlık: Re: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: SublimePrince - Mart 29, 2007, 06:40:10 ös
Kabataş İzmir deki mi ?
Hayir Istanbul.
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Mart 30, 2007, 09:28:12 ös

Taarruz eksik kaldı. Tanrıyı öldürdük belki, ama cehennemi söndüremedik. Ya da şöyle diyelim: Tanrıyı yeryüzüne indiremedik, ancak kapitalizm, cehennemi yeryüzüne indirdi

bence burda haklısın ama kapitalizm o derece hayatımıza yerleşmişki cehenmden kurtulamayız bu cehennemin bekçileride malesef bizim milletimiz.
Başlık: Ynt: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Nisan 01, 2007, 07:25:16 ös
Alıntı
Sayın Anarkons söylemek istediklerinizi anlamaya çalışıyorum. Dünya 'nın düzenine bakarsak evrim hep kaçınılmaz olandır. Ancak evrim geçiren varlık eğer insan ise ve insanı vasıflardan sayılan terbiye ve ağır başlılığı içine biraz olsa sığdırabildi ise o zaman evrimini ters yöne yapmamaya çalışmalı bizi ''insan''  yapan değerlerin anahtarı bilgi ise bilgiye ulaşmanın en güzel yolu her ne nerece görüşlerden rahatsızlık duysakta yinede öğrenmek adına sakince takip edebilmektir diye düşünüyorum.
bir CUVALDIZ ancak bu kadar caktirmadan sokulabilirdi... Harikasin. Acaip hosuma gitti :D
ne cuvaldızı ? ben çuvaldız filan göremiyorum
Başlık: Ynt: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Anarkons. - Nisan 01, 2007, 10:31:16 ös
alın o çuvaldızı gidin çuval dikin
sevgili pares umarım şimdi olmuştur
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: Hamlet - Nisan 02, 2007, 02:42:40 ös
Pares le ne alakasi var bunun simdi? ben gec kaldim herhalde mesajlari okumakta... daha sk girmem lazim buraya :)
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 06, 2008, 07:50:01 ös

Bir isyandır Anarşizm


http://www.youtube.com/watch?v=ekO3ZUqk2k0&feature=related
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 06, 2008, 08:49:24 ös
Faşizme karşı inadına Anarşizm

http://www.youtube.com/watch?v=N-u73NMYtYM
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 06, 2008, 09:16:16 ös
HALKIN İSYANI SINIR TANIMAZ 8) 8)
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 08, 2008, 04:48:43 ös
Important Anarchists throughout history.
http://www.youtube.com/watch?v=-9L3zV-T5fI
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 08, 2008, 05:25:59 ös

http://www.youtube.com/watch?v=l3eO5W7oKrk&feature=related
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: blossom - Ocak 08, 2008, 11:39:42 ös
Anarşist ile terörist birbirine karıştırılıyor çünkü vakti zamanında isyancı gençliği dağa çıkan anarşist olarak gösterdiler. Doğal olarakta anneler babalar o vakitler; çocukları bir gösteriye katıldığı zaman "anarşik mi olacaksın çocuğum" diye çocuklarının kulağını çekme usulüyle uzak tutmaya çalışıyorlardı. Anarşizm isyan demektir, isyanın en alevli halidir. Düzene karşı değil, düzen gibi gösterilmeye çalışılan düzensizliğe karşı isyandır....
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: blossom - Ocak 08, 2008, 11:40:54 ös
"Bunların ateşle oynayanına da arsonist denir" (ekşi sözlük)
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 09, 2008, 11:03:10 öö
"Bunların ateşle oynayanına da arsonist denir" (ekşi sözlük)
Birde bunların şarkı söyleyenlerine de assolist denir :D
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 09, 2008, 11:47:02 öö
Anarşist ile terörist birbirine karıştırılıyor
Ney karıştırılmıyorki birbirine :D ;D
Ermeni ile Yahudiyi ayırt edemiyenler(Beni ve akrabalarımdan çoğunu Bazı zamanlar Ermeni sanmışlardır)
Bütün Yahudileri Mason olarak bilenler.
Satanizm ile Hristiyanlığı karıştıranlar :D

Son olarak konu ile ilgili asırlık Anarşizm eylemlerini terörist saldırı olarak göstermek saçmalığı nasıl ortaya çıkmıştır.
Dünya`nın neresinde olursa olsun belirli bir sistem ve karşısında da sistenim karşıtları vardır.İşine gelmediği zaman ise karşısındakiler terörist oluyor.
Terörü her zaman rant sağlamak için devlet içerisinde belirli güç odakları yaratır.Sınırdan silah ve uyuşturucu ülkeye sokarlar.
Yaptıkları bir yanlışın üzerini örtmek  için yada kendilerine haklı bir sebep yaratmak için,Başkentte yada başka bir kentte bomba patlatırlar.Nasıl olsa kimin üzerine kalacağı belli.Unutmayın sevgili blossom her ülkede bir günah keçisi vardır ;)
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 09, 2008, 11:56:54 öö
çaw bella
http://www.youtube.com/watch?v=4m5q7mf4-is

Yukarıdaki görüntülerde monotof atan kişi kendi saflarında bir kahramanken karşı saflarda terörist olarak görünüyor.
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: blossom - Ocak 09, 2008, 12:24:24 ös
Hayatında ilk defa narsist gören birinin haykırışı
anarşist
(ekşi sözlük)
En çok bu hoşuma gitti :D
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 09, 2008, 12:36:30 ös
Hayatında ilk defa narsist gören birinin haykırışı
anarşist
(ekşi sözlük)
En çok bu hoşuma gitti :D
Tam olarak anlamadım Anarşist ile narsist arasında nasıl bir bağ var?
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: blossom - Ocak 09, 2008, 12:38:39 ös
Hayatında ilk defa narsist gören birinin haykırışı
anarşist
(ekşi sözlük)
En çok bu hoşuma gitti :D
Tam olarak anlamadım Anarşist ile narsist arasında nasıl bir bağ var?
A   nars(ş)ist Sn. Shemuel... Sadece hoşuma gittiği için yazdım, alakasız ise çıkaralım...
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 09, 2008, 12:38:54 ös
Anarşistler narsist olsalardı dış dünya ile ilişkisini keser başkaları için sokaklarda dayak yemezlerdi ;) :)
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: blossom - Ocak 09, 2008, 12:39:40 ös
Anarşistler narsist olsalardı dış dünya ile ilişkisini keser başkaları için sokaklarda dayak yemezlerdi ;) :)
Narsist demedim ki zaten...
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: shemuel - Ocak 09, 2008, 12:48:18 ös
Sevgili blossom çıkarmaya gerek yok sadece ben arada bir bağ kuramadım

Narsist-ik kişilik bozukluğudur.Kendini mükemmel görmek, başkalarını düşünmemek ve yargılanmaktan korkmak.Daha çok Psikolojik bir kavramdır.
Sigmund Freud Narsizmi ‘Dış dünyadan soyutlanan libidonun (cinsel enerji) egoya (ben) yönlendirilmesi’ şeklinde açıklamıştır. Yani libidonun büyük bir depoda toplanır gibi egoda toplanması ve daha sonra nesnelere yönlendirilmesi; fakat kolaylıkla tekrar soyutlanarak egoya yönlenmesi durumudur.

Anarşist ise bir tür sosyal patlamanın parçası olan bireydir.sadece kendisi için değil çevresi içinde mücadele verendir

Aralarında bir bağ kuramadığım için yoksa her hangi bir tepki göstermedim.alınmak yada gücenmek yok :D
Başlık: Re: Anarşizm nedir ve amaçları nelerdir?
Gönderen: blossom - Ocak 09, 2008, 12:51:50 ös
Sevgili blossom çıkarmaya gerek yok sadece ben arada bir bağ kuramadım

Narsist-ik kişilik bozukluğudur.Kendini mükemmel görmek, başkalarını düşünmemek ve yargılanmaktan korkmak.Daha çok Psikolojik bir kavramdır.
Sigmund Freud Narsizmi ‘Dış dünyadan soyutlanan libidonun (cinsel enerji) egoya (ben) yönlendirilmesi’ şeklinde açıklamıştır. Yani libidonun büyük bir depoda toplanır gibi egoda toplanması ve daha sonra nesnelere yönlendirilmesi; fakat kolaylıkla tekrar soyutlanarak egoya yönlenmesi durumudur.

Anarşist ise bir tür sosyal patlamanın parçası olan bireydir.sadece kendisi için değil çevresi içinde mücadele verendir

Aralarında bir bağ kuramadığım için yoksa her hangi bir tepki göstermedim.alınmak yada gücenmek yok :D
Ozaman alınganlığımı bağışlayın Sevgili shemuel, paylaşımınız için de teşekkür ederim...