Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk bir inanc/din midir?  (Okunma sayısı 44820 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 02, 2011, 01:54:26 öö
Yanıtla #10
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 243

Sayin Hacamat,

Masonlugun araclari, semboller, rituel ve efsanelerdir. Bu efsanelerin kimileri mitolojik tarih (yani, tarihsel olaylari mitolojik tasvir kullanarak anlatmak), kimileri tarihsel mit (yani, bir miti tarihsel yer, zaman ve kisilere dayandirarak anlatmak), kimileri de felsefi mitler (yani, tarihsel bir zemin olmaksizin bir miti anlatmak) olarak siniflandirilir. Evet, Masonlukta bazi Kamil insan modeli kisiler veya semboller bulunabilir. Ancak bu kisiler, yine dinlerden farkli olarak, bazi bilgi ve fikirleri remzetmek amaciyla kullanilan sembolik kimselerdir. Dolayisiyla, dinlerde oldugu gibi izinden yurunebilecek gercek kisiler degildirler.

Ornek aldigim kisileri sormussunuz. Tabii ki, Mason olarak, hem yasayan kimi Kardeslerimin, hem de onceden aramizdan ayrilmis Kardes veya onluksuz Kardes tabir edilen degerli kimselerin hayat ve calismalarini yakinen takip edip, egitimimde yardim aliyorum.

Ancak, Masonlugun kendisinde, az once bahsettigim sebeplerden, izlenecek bir kisi olmadigini, gelenegin, kisinin kendisini tanimasi ve kendi uzerinde calismasi uzerine kuruldugunu soylemek isterim. Yolculugun ice donuk olmasi bundandir.

Son olarak soylediklerimi tarikat seyhleri de soyluyor demissiniz. Soylediginizin dogru oldugunu kabul edelim. Eger bahsettiginiz kimseler, bu soylediklerinde samimiyseler, ne mutlu onlara ve bana. Yok samimi degillerse, ayni seyleri ayni sebep ve niyetlerle soylemedigimizi belirtmemin yeterli olacagi kanisindayim, dolayisiyla endiselenecek birsey yok.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
« Son Düzenleme: Temmuz 02, 2011, 02:24:11 öö Gönderen: Eureka »
The mason square doth clear the air of folly and deception
The rule is straight, the angle clear, for greatness has direction


Temmuz 02, 2011, 02:43:29 öö
Yanıtla #11
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 229

Masonlugun bir din oldugunu soylemek yanlis bir yorum olur elbette.

Ancak ben Masonlugun bu kadar dinle alakasi olmayan bir kurum olarak gosterilmesini de yanlis buluyorum. Bence Masonluk, Tanri'ya cok yakindan baglidir. Bu yuzden Kamil insan olmak onemlidir, peki Tanri'nin Nur'una dogru ilerlemeden olunur mu Kamil insan? Bence olunmaz.

Bu konuda soyleyecek cok seyim var ancak bunlari Kardesler arasinda konusmayi tercih ediyorum. Harici dostlar alinmasinlar. :)
YY & Y


Temmuz 02, 2011, 10:25:20 ös
Yanıtla #12
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Saygılar.

İlginç aslında,şöyle...
Din değil ama, din gibi... Belliki Masonluğa giren kişinin Masonluğa bağlayıcı bir tarafı var, oyalıyıcı bir tarafı var. Rituellere her zaman insanların bir ilgisi olmuştur. Dinlerinde kendi rituelleri vardır, insanı çeken tarafıda bu rituellerdir.
Tarikat şeyh leri de insanlara, bu meşakkatli yolda yürümenin zor olduğunu, doğru yolu bulmanın ,tek başına üstesinden gelinemeyeceğini vs anlatır.
Görülüyorki Kamil insan olabilmek için (Yaradıcının, sevdiği insan) bir topluluk olmak gerekiyor... Topluluğun da seni kabul etmesi gerekiyor...

Bakın  !   Allah, yaradan, Tanrı.... Bu tınılara dokunduğunuz da ,dinin melodileri gelir.
Sizin anlatımlarınız üzere, Mason toplantıları Yaradıcı gücü övgülerle başlar, övgülerle toplantı sona eriyorsa... Kendi içinde buna''din gibi'' demek sakınca teşkil etmez. Dışardan bir göz olarak.
Saygılarımla


Temmuz 03, 2011, 01:44:54 öö
Yanıtla #13
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

       Sayın Hacamat , ne kadar sade, ne kadar kısa anlatmışsınız. Beğendim ve işaretledim.
       Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"


Temmuz 03, 2011, 09:03:21 öö
Yanıtla #14
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu başlık altındaki tartışmalara katılıp katılmamak bakımından duraksama geçiriyorum.

Uzun boylu bir şeyler yazmak da istemiyorum çünkü bu başlık altında daha önce aktarmıştım bildiklerimi.

Bu forumu yeterince uzun bir zamandan beri izleyenler, önceden bilmiyor idiyseler, bu forumda yazılmış olanları okuyarak artık Masonluk ile dinler arasında bir karşılaştırma yapılmaması gerektiğini, Masonluğun herhangi bir din ya da inanç sistemi ile koşut tutulmasının yanlışlığını öğrenmiştir.

Ancak elbette şöyle bir durum da var: Burada yazılanlar kesinlikle doğru mu? Bunlar inanılası mı?

Bu sorunun sorulması gerektiğinden kuşku yok. Burada yazılmış olanlar da sorgulanmalı. Hem sadece bu başlık bakımından değil, hepsi için geçerli bu dediğim. Bilimsel nitelikli bilgi ve akıl verileri öncelikli tutulmalı.

Dolayısıyla Masonluğun bir din ya da inanç sistemi olup olmadığının irdelenmesinde, bu bağlamda, kanıt sayılamasa da birtakım göstergelere bakılmalı.

Örneğin dinlerde yer alan birçok öğenin arasında hepsinin ortak olduğu biri "tapınma" olgusudur. Masonlukta tapınma yoktur.

Örneğin Masonluğun ilgi alanlarından biri bilimsel yöntemle gerçeklerin araştırılmasıdır. Dinlerde böyle bir şey yoktur.

Bu ikisine benzer bir şekilde dinlerde olup Masonlukta olmayan, tersine Masonlukta olup dinlerin ilgi alanına girmeyen çok şey sayılabilir.

İşte bundan sonra kişi, hiçbir ön yargısı olmadan, hiçbir etki altında kalmadan, salt kendi özgür buyrultusuyla Masonluğun bir din ya da inanç sistemi olup olmadığına karar verecektir.

Ben bu bağlamda Masonluğun bir din ya da inanç sistemi olmadığını ileri sürüyorsam, biyolojik yaşım sizden ileri, bilgi ve deneyimlerim daha çok diye hemen bana inanıp kapılmayın. Kendiniz araştırın, kendiniz bulun, kendi görüşünüzü oluşturun.

Bunu yaparsanız ve sonra Masonluğun, evet bir din (ya da inanç sistemi) olduğu kanısına varırsanız, aramızdaki çelişkiyi giderebilmek için bu kez dayanaklarımızı hatta belki değer yargılarımızı ortaya koymamız gerekecektir. (Böyle bir şey yapacak olursak, konuyu kesinlikle bireyselleştirmemeye de özen göstermeliyiz.)   

Aslında konuya şu açıdan da bakılabilir. Siz Masonluğun bir din ya da inanç sistemi olduğunu ileri sürüyorsanız, masonlar size karşı çıktığında onlara "Öyle olmadığını kanıtlayın." diyemezsiniz. Dersiniz de, abes olur. Masonlar sizin bu iddianıza karşı "Hayır, böyle bir şey yoktur." diye karşı çıkınca, iddianızı kanıtlamak size düşer.

Antimasonik cephede yapılmış olduğu üzere bu işi demagojiye sürükleyecek iseniz, size söylenebilecek bir şey yoktur. Nedir o yapılan iş?... Masonlukla bağlantılı olarak birçok şey sayılıp dökülür hatta bu yapılırken Masonlukta bulunmayan birtakım şeyler de özellikle çaktırmadan araya sokuşturulur ve sonra "Böyle olduğuna göre, bu Masonluk denilen organizasyon bir din (ya da inanç sistemi) değil de nedir?" denilir.

Kamuoyunun bilgi bakımından yetersiz, bu yetersizliğine karşın ön yargılarla beslenmiş olan kesimi de hemen "Evet, öyledir. doğrudur." diyerek onaylar. Eh, böylece çoğunluk da bu kanıda olduğuna göre, o kanı doğrudur.

Sizce de öyle değil mi?
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Temmuz 03, 2011, 02:45:22 ös
Yanıtla #15
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Saygılarımla
Bir kere ben anti Mason değilim, öncelikle bunun bilinmesini isterim.  Soru,  Masonluk bir inanç - din midir ?
Bir harici olarak dışardan konuya tam hakim olma şansı yok. Dolayısıyla denilenler,yazılanlar,çizilenlerle bakarak şu mu? diyebilinir. Ben de şu mu? diyorum '' anti mason'' oluyorum. Sonuç olarak Mason toplantıları, ayin niteliğinde yaradanı övgülerle başlıyor ve yine ayin niteliğinde yaradanı övgülerle kapanıyorsa, bu kendi içinde din gibi denile bilir. Elbetde hiç bir din le bağlantısı olmaya bilir,ama yaradıcı gücü bize dinler öğrettiğine göre, din ile bir temas var.

Konuyu  artık buraya getirmek istiyorum, izin verirseniz...
Mason toplantıları açılışında Yaradanı övme, hangi metne bakılarak yapılıyor?  Kim yazmış?
Saygılarımla


Temmuz 03, 2011, 05:37:04 ös
Yanıtla #16
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Hacamat,

Ben anti-Masonik bir tavir icinde olmadiginiz beyanina inaniyorum. Yani hissiyatim o istikamette diyebilirim. Simdi gelelim sorunuzun yanitina. Ben farkli bir perspektiften bakalim derim dilerseniz. Islami bir motif ustunden gidelim. Diyelim ki universitedesiniz sinav olacaksiniz, veya iste onemli bir sunum yapacaksiniz veya buyuk bir satis icin musterinizle bulusacaksiniz. Bir musluman boyle onemli durumlarda hep besmeleyle baslar isine, ki yuce Yaradan onun isini rast gotursun. Bu durumun ornekleri akliniza gelebilecek her cografyada cesitlendirilebilir. Bir baska ornek Askeri okullarda yemek yemeden once "Tanrimiza hamd olsun, milletimiz var olsun" seklinde bir "dua" okunmasi. Yemek yemenin dinle alakasi ne kadar ise Masonlugun da dinle alakasi o kadardir. Insanoglu yapisi geregi hep yuce yaradandan bir destek bekler. Bizim calismalarimizin acilip kapanirken de dua okunmasi tamamen bu sebeptendir. Yaptigimiz calismalarin hedefi kisisel gelisimden baska birsey degildir.

En icten sevgi ve saygilarimla
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Temmuz 03, 2011, 07:21:53 ös
Yanıtla #17
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Saygılarımla
Sayın  Noah, sizi çok net anladığımı sanıyorum. Ancak soruma cevap aldım dersem yalan olur.

Askerlikte yemek öncesi edilen dua, her din de yemeğe başlamadan önce veya sonra edilen bir dua vardır, bu geleneksel bir şeydir.  Askerlik bu geleneği devam ettiriyor olması o nu dinsel bir kurummuş gibi göstermez.Ben sanmıyorum askerlikte toplantı öncesi bir duayla başlansın ve noktalansın.
Ben anlıyorum, bu örneği konu açıklansın (netleşsin )diye verdiniz, fakat bu örnek Masonluk çatısındaki dua ile örtüşmüyor.
İslam dininde her işe başlamadan önce edilen besmele, bu dini bütünlüğün gerekliliğindendir.Oysa Masonluğun, Din ile bir alakası olmadığını idda ediyor olmasından bu verdiğiniz örnek de buraya uymadı diye düşünüyorum. Verdiğiniz iki örnek bence yeterli gözükmüyor.Fakat ısrarcı değilim, '' olabilir'' de derim.

Aslında suru şu idi...
Mason toplantıları açılışında ''Yaradanı övme'' hangi metne bakılarak yapılıyor?  Kim yazmış?
Saygılarımla


Temmuz 03, 2011, 11:52:23 ös
Yanıtla #18
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Hacamat,

Cok haklisiniz, sorunuzu yanitlamak yerine aklimdaki seyleri aktarmisim bununla beraber de sorunuz havada kalmis. Esasinda kendimi duzeltip "dua" kelimesini iyi dileklerden olusan kisa bir konusma ile degistirebilirim. Benim mensubu oldugum Obediyanstaki uygulama yaklasik 6 cumleden olusan maksimum 20 saniyede tamamlanan bir iyi dilek konusmasidir. Verecegim ornek asla rituelimizin bir parcasi degildir, yapilan "iyi dilek" konusmasinin sekillenebilmesi icin bir benzetmedir. "Calismalarimiz basari ile sursun" seklinde bir temenni olarak da algilanabilir bu iyi dilek konusmasi.

Cok kucuk bir ayrintiyi paylasayim sizinle, benim bagli oldugum Buyuk Locada butun calismalar ezbere yapilir, yani Loca acilip kapanirken edilen "dua" (iyi dilek konusmasi) ezberden yapilir. Tabi ki bu bir ayrinti. Sorunun ozune donecek olursak, bu yapilan konusma da rituelin bir parcasidir ve yaklasik 200 sene once en son halini almis ve bir daha da degistirilmemistir. Tabi ki bu soylediklerim kendi mensubu oldugum Obediyansin tarihinden verilen bir bilgidir. Saniyorum basta devrin Buyuk Ustadi olmak uzere Buyuk Gorevliler kurulu son kez revizyondan gecip rituellerimize son seklini vermistir. Bu yapilan konusma rituelimizin bir parcasidir yani rituelden okunur diyebiliriz. (Daha once belirttigim gibi okunmaz ezbere soylenir ama bunun bir onemi yok)

Dilerim bu sefer konudan sapmadan sorunuza yanit verebilmisimdir.

En icten sevgi ve saygilarimla
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Temmuz 04, 2011, 03:05:02 öö
Yanıtla #19
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Saygılarımla
Sorumu mazur görün fakat bu iyi dilek konuşması anladığım yüz yıllardır devam ediyor. Peki bu uygulama loca tarafından kaldırılsa, sizce ne olur?
Sizce çok gerekli mi? gerekliyse neden gerekli? gereksiz se neden var? gerek duyulmasındaki sebep ne?

Saygılarımla


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
19 Yanıt
24679 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 04, 2008, 08:27:25 ös
Gönderen: Prenses Isabella
40 Yanıt
43248 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 17, 2019, 02:23:49 ös
Gönderen: Surgeus
34 Yanıt
27040 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 19, 2015, 12:45:35 ös
Gönderen: egeran
4 Yanıt
3647 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2007, 02:09:43 ös
Gönderen: zarathustra
Inanç Nedir?

Başlatan bugfree « 1 2 » Inanc Uzerine

17 Yanıt
11847 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 23, 2008, 11:59:58 ös
Gönderen: martı
19 Yanıt
11851 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 06, 2014, 10:45:08 öö
Gönderen: mbulut
4 Yanıt
3830 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 05, 2010, 12:07:43 ös
Gönderen: redkit
2 Yanıt
5583 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 18, 2010, 03:14:43 öö
Gönderen: Caius Keyes
0 Yanıt
2081 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 17, 2012, 02:49:05 öö
Gönderen: scherif
7 Yanıt
4409 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 06, 2015, 12:53:52 öö
Gönderen: friend