Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ADAM - Haziran 13, 2012, 10:32:25 öö

Başlık: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: ADAM - Haziran 13, 2012, 10:32:25 öö



Forumun bu bölümünde, Masonluktaki ödenti (aidat) konusu üzerinde çok durulmuştur. Ne zaman ve ne kadar ödenti verilir, bu az mıdır çok mudur, bunu hangi nitelikteki kişiler verebilir, bundan ötürü Masonluk bir zenginler kulübü sayılabilir mi gibi sorular ortaya atılmış, yanıtları verilmiş ve üzerinde tartışmalar/paylaşımlar yapılmıştır.

Benim o konulara yine dönmek gibi bir niyetim yok. Ortaya attığım soru, Masonlukta ödentinin gereği, bunun gerekçesi… Soruyu tersine alırsak, Masonlukta ödenti olmazsa olmaz mı?

Benim buna kendimce verebileceğim bir yanıt var. Kim bilir, belki birbiriyle bağlantısız iki gerekçe bile gösterebilirim. Dolayısıyla kendimce Masonlukta ödentinin niçin gerekli olduğunu açıklayabilirim.

Fakat bu forumda niçin hep ben anlatayım ki?... Anlatmak yerine soru sorunca güzel paylaşımlar oluşuyor. Dolayısıyla söz önce bu konuya ilgi duyanların olsun.

Evet, ne diyorsunuz?

Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: 418 - Haziran 13, 2012, 11:21:57 öö
Sn. ADAM

locanın giderleri var vs.... ödenti önemli o yüzden

Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: peacewings - Haziran 13, 2012, 12:45:28 ös
Benim düşüncelerim şöyledir;

Ödenti masonluğa yeterince ilgisi olmayan ve onun için bir şeyler feda edemeyecek insanları eler. İlk ve temel amacı bu olmalıdır. Bunun dışında zaten yüksek mevlalar değildir. Haliyle zenginler klubü olarak değerlendirilmesi anlamsız olur. Üstelik masonluğa yeterince ilgisi olan ama ekonomisi iyi gitmeyenlere de bizzat yine masonlar tarafından yardım edilir.

Bunun dışında locanın da belli giderleri vardır. Bugün bir partiye ya da derneğe üye olsanız, yine belirli miktarlarda ödenti gerekir.

Eksik yahut yanlış bir şey söylemiş isem, sayın ADAM tarafından düzeltilecektir diye düşünüyorum :)

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: neumann - Haziran 14, 2012, 07:32:18 öö
Mason olmanın zaman ve maddi güç gerektirdiğini biliyorum.

Dolayısıyla ödenti durumunun masonlar açısından bir önemi olduğunu sanmıyorum ( anormal zamanlar dışında ).

Gereklimidir ? Mutlaka harcandığı kalemler vardır.Bu dernek bütçe yönetimi ile alakalı bir konu olarak görüyorum.

Bu ödenti konusunun bir eleme yöntemi olduğunu sanmıyorum.Çünkü araştırmalar neticesinde bu sonucu zaten üretebilirler.

Benim düşüncelerim bu yönde

Saygılarımla

Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: ADAM - Haziran 14, 2012, 08:30:49 öö

Bu soruya yanıtlar, katılım ve paylaşımlar var, teşekkür ederim. Paylaşımda bulunanlar belki daha ayrıntılı da yazabilirdi; yazmamışlar. Bence iyi de oldu.

Çünkü bu soruda dikkat edilmemiş bir ayrıntıı, belki bir kelime oyunu var.

Şimdi ben bunu açıklayınca kızacaksınaz belki ama amacım öyleydi.

Ben burada bir mason derneğinde ödentinin niçin gerekli olduğunu sormadım. Masonlukta niçin gerekli olduğunu sordum. Bunu bir mason locasında niçin gerekli anlamına da çekerek biraz daha özelleştirebilirsiniz.  Fakat soru Masonluk ile ilgili, dernekle değil. Dernek biçiminde bir örgütlenme söz konusu olmayabilir. Konu örgütlenmeyle de ilgili değil, Masonluk ile ilgili.

Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: 418 - Haziran 14, 2012, 10:18:35 öö
Sn. ADAM

masonluk tarihine bakılması gerekiyor birazda ödeme yapılıyormuydu 17. yy dan bu yana, benim kişisel görüşüm ödeme ile ilgisi olmadığıdır insanın bireysel olarak mason olması maddi durumu ile alakası pek olmayabilir çok zengin biri mason olmak isterse masonluğa kabul edilmemesi bu konuya örnek teşkil edebilir...
tabiki varsayım bunların hepsi 17. yy dan bu yana ödeme oluyormuydu cevabı kayıtlarda gizlidir ....

Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: ADAM - Haziran 15, 2012, 07:55:13 öö

Ben bu başlıktaki soruma aradığım yanıtı bulamadım.

Diyelim ki bir yerde, bir mason locasının çalışabilmesi için orada o locanın ayrıca yasalar uyarınca bir dernek biçiminde örgütlenmesine gerek yoktur. Loca, yönetiminde Masonluğun genel yasalarına ve kendi özel tüzük ya da yönetmeliklerine göre çalışır.

Elbette bu tüzük ve/veya yönetmeliklerde, gerek üyeliğe girişte, gerek üyelik boyunca periyodik olarak, gerekse derece artırımlarında masonların bir belli ödenti vermesinin söz konusu olduğu belirtilebilir. Bunun rakamı yazılı olmaz ama değinilebilir. Değinilmeye bilir de.. Fakat değinilmemiş olması, bu ödentilerin alınmadığı anlamına gelmez. Zaten Masonlukta bmireysel düzensizlik, öncelikle periyodik ödendilerin ödenmeyişi üzerine kuruludur.
 
Locanın, yönetim giderlerini karşılabilmesi için başka bir gelir kaynağı bulunsa bile (olabilir) bu ödentiler vardır.

Bunların niçin var olduğu (gerekçesi) herhangi bir yerde yazılı değildir. Daha doğrusu locanın resmi belgeleri içinde bir yerde yazılı değildir çünkü Masonlukta yazılı olan yöntemler ve kurallar kadar yazılı olmayan gelenekler vardır.

Fakat kimi masonlar, bu yazılı olmayan gelenekleri de kitaplarında anlatmıştır. Ben bir yerde yazılı olduğunu biliyorum; bir zamanlar okumuştum, yoksa nereden bileceğim!

Ancak bu foruma katılan, paylaşımda bulunan  herkes benim okumuş olduklarımı ya da benzerlerini okumamış olabilir. Elbette... Hepimiz farklı yerlerden edinmiş olduğumuz bilgileri burada paylaşıyoruz. Forumun anlamı budur.

Demek ki, birçok konu başlığı altında olduğu gibi bu iş de öyle pek tahmin etmekle, "bana göre" ya da "herhalde"  demekle olmuyor. Bilmek gerekiyor. Bilenin bilmeyenlere anlatması gerekiyor ama her bilen her bildiğini anlatmak zorunda değil. Nitekim birçoğu anlatmıyor.

Hele masonlar hiç anlatmıyor. Dolayısıyla bu forumda Masonluk masonlardan öğrenilemiyor.

Ben de sustum. Bir başka konu başlığı açacağım. İsteyen bu konuya devam edebilir. Kim bilir, belki de aradığımız yanıtı veren çıkar.

Sevgiler.


   
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: 418 - Haziran 15, 2012, 08:35:15 öö
Sn. ADAM

sizin görüşlerinize katılıyorum, masonlardan öğrenmeklazım fakat sizin açtığınız bir çok bilgi içeren konu var aslında bir masonun açması gereken konular ve bilgiler içeriyor fakat mason arkadaşlar belki meşkul oldukları için forum'a fazla katılım yapmıyor anladığım kadarı ile,
nasreddin hoca'nın fıkrası geldi aklıma birden yazdıklarınız üzerine,
mason olmasamda "parayı veren düdüğü çalar" hikayesindeki gibi bir mason olma anlayışına inanasım yok, bunu yazmak için mason olmaya gerek yok,
zaten masonların resmi sitesinde belirli özellikler yazmaktadır burdan çıkarak mantık yürütülmesi mümkündür,
sizin yazdığınız yazılardan kaynak belirtmediğiniz halde iyi bir kaynaktan yazıldıkları belli, sanki bir mason size kütüphanesini açmış.... yani sizin açtığınız konuları eleştirmiyorum...

Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: ADAM - Haziran 15, 2012, 11:36:59 öö

Konudan biraz sapacağız belki ama Sayın 418 yazınca yazmak gerek...

Bu forumdaki iki yıldan daha eski tarihli bazı yazılarım üzerine forum ülyelerinden biri bana hayli sert bir dille yüklenmişti "kopyala-yapıştır" yapıyorum diye. Şimdi de Sayın 418 bir masonun bana kütüphanesini açmış olduğunu söylüyor.

İkisi de kendi açılarından demişlerdi bunu şunu düşünmeden: Efendim, kitap ve kütüphane pek de gerekmiyor. Oralardan bir şeyler kopyalayıp yapıştırmak da gerekmiyor. Tüm bilgiler e-ortam kapsamında zaten var el altında. Onu alıyorsun, şöyle biraz okşuyor, kendine göre şekillendiriyorsun, foruma aktarıyorsun. Yapılan iş bu.

Kötü bir şey mi yapıyoruz?... Bu bilgiler işinize yaramıyor mu?

Eğer yaptoığımız kötü bir şey ise ya da bilgiler işinize yaramıyorsa okumazsınız, geçip gidersiniz, olur biter. Ben buuformda yazılan ve aktarılan çok şeyi okumuyor, geçip gidiyorum.

Ancak yapılan kötü değil, üstelik işinize yanrıyor, bilginize bir bilgi kırpıntısı katıyorsa ne sakıncası var?

Öyle dediysem de tüm yazılarımıın bir yerlerden kopyalanıp aktarıldığını da sanmayın.

Masonlukta ördrentinin niçin gerekli olduğu bir kitapta yazılı. Ben onu niçin buraya aktarmıyorum? Çünkü her kitapta her yazılı olan doğrudur diye bir şey yok. Belki o da bir bilgi değil, bilgi biçimi verilmiş bir görüştür.

Masonların bunu bilmesi gerekir diye düşünmüştüm. Elbette her bildikleri şeyi aktaracak değiller.


 
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: 418 - Haziran 15, 2012, 12:00:55 ös
Sn. ADAM

zaten benim demek istediğimde bu yönde bu bilinen bilgileri biryerden öğrenmek için mason olmaya gerek yok, yazıma dikkat ederseniz bunun kötü birşey olduğunu söylemedim , faydalı bilgiler var, bunu inkar etmedim,
biraz isterseniz konuya dönelim, eğer eski kayıtlar olsa eminim üyelerden alınan bedeller yazılı olur şu kadar gümüş altın vs.. diye
17. yy dan 21. yy'a kadar geniş bir aralıktan bahsediyoruz , bu tarz kayıtların olmaması pek inandrıcı gelmiyor... kayıt tutan bir groupta...
bir çok loca var eminim hepsi tutmasa bile bazıları yazmıştır...
Mason olmanın zenginlikle ne kadar alakası var oda bir boşluk , tarihe bakarsanız komünisim var komünist ülkelerde nasıl bir yapılanma olduğuda soru işareti barındıran bir konu...
tabiki kapitalist bir yapılanma olmadığı kesindir herhalde.... internette bir çok bilgi var bazı bilgiler komünist rusyada bu tarz yapılanmaların olduğudur...
masonluğun kalitesi para değildir, masonluğun kalitesi masonların kendi zeka ve bilgeliğindedir... yani iyi bir insan olma gereksiminden kaynaklanıyor
en azından bu yazdıklarıma paralel olarak üye alımı yapıyorlar, her para vereni aralarına almıyorlar...
zaten masonluk vasıflarına sahip biri para konusunu imkanları ölçüsünde dert etmez...


Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: karahan - Haziran 15, 2012, 08:05:42 ös
sn.adam

Bu konu ile ilgili olarak benim cevabım biraz değişik olacak umarımda öyledir.Her ne kadar maddi olarak bir işe yarayıp bir getirisi olacaksada bence bu ödentinin asıl amacı farklı oda bana göre şudur aslında bilinen tipik alan el veren el hikayesi.

Biz insanlar alırkenmi verirkenmi mutlu oluruz yada kendimizi daha farklı ve daha gelişmiş hissederiz bu konuda ben veren el olmayı herzaman yeğlemişimdir.
Vermenin o müthiş duygusu alırken hissedilmez masonluk eğer kişinin kendisini inşa etmesi ise buda alan el olarak olamayacağı için masonlukta sanırım önde tutulan bir değer olabilir kişinin kendi gelişimin sağlıklı tamamlayabilmesi için veren olması lazım  ne alaka şöyle bağlayalım herkes ödentiyi eşit ödediği zaman kimsenin kimseden farkı kalmıyor.

umarım anlatabilmişimdir
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: peacewings - Haziran 15, 2012, 08:55:16 ös
Sayın karahan,

Söylediklerinizden çıkardığım şu ki "vermek büyük bir fazilet". Size göre kendini bir çeşit inşa etmek,geliştirmek. Ama bu forumda sayın ADAM'ın yazılarının birinde locada gezdirilen kâseye (hatırladığım kadarıyla kâse idi)  isteyenler para koyar, ihtiyacı olan diğer masonlarda alır diyordu.

Vermek müthiş bir duygudur demişsiniz. Almak nasıl bir duygudur? Doğrusu verirken böylesi uçuk haz alınması pek doğru değil. Sonra ödentinin eşitliğini nereden çıkardınız ki? Ben böyle bir bilgiye rastlamadım.

Doğrusu söylediklerinize katılmıyorum. Ben bunu Masonluğun tarihinde bulabileceğimiz kanısındayım. Ben böyle düşünüyorum; belki siz haklısınızdır. Bilemeyeceğim.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: karahan - Haziran 15, 2012, 09:12:51 ös
Bu söylediklerim bir farklı duygu işi vermek müthiş bir duygudur bu aynı zamanda bir masonun kendini inşa ederken yakaladığı en önemli faziletlerden bir olduğuna inanırım,almak nasıl bir duygu diyorsunuz aslında cevabı okadar basitki alan kişi devamlı el açar bekler bir tuğla koymaz alan kişi bu her anlamda geçerli kendisine bir tuğla çakmaka yerine başkasından geçinmeyi yeğler biraz hazırcı olur kendi gelişiminide asla tamamlayamaz hayata hep sızlanarak bakar hep suçlu arar veren kişi öyle olurmu.Belki benim söylediğimin sn.adamın anlattığı yada sorduğu ile hiç alakası yok ama bence masonluk için önemli bir detay
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: VforVictory - Haziran 16, 2012, 12:50:36 öö
Sayın ADAM,

Eğer örgütsel giderlerle alakası yoksa, maalesef kesin bir şekilde cevap veremeyeceğim. Ama akıl yürütürsem şunu diyebilirim;

Gereklidir; çünkü her zaman gerek mali durumu kötüye giden üyelere yardım gerek hayır işleri için para bulundurulması faydalıdır. Derce geçişleri, üyeliğe geçiş, periyodik aidatlar buna vesile olmaktadır.

Gereksizdir; çünkü yukarıda belirttiğim gibi bir durum ortaya çıksa bile elbetteki mason üyeler dayanışma içinde bulunacaklardır.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: ADAM - Haziran 16, 2012, 10:07:18 öö

Bu konuda sanırım Sayın Karahan anlatılan doğruya en çok yaklaşan katılımcı...

Bu konunun dul kesesi (kâse değil) ya da yardımlaşma kesesi uygulamasıyla yani hasenat ile bir ilgisi yok. O Masonluğun apayrı bir geleneksel uygulamasıdır. Burada sözünü ettiğimiz, herkesin eşit (evet bu doğru) olarak verdiği ödenti. Sorduğumuz, dernek olmasa bile bunun masonca gerekçesi.   

Demek oluyor ki, aslında gelişigüzel ve öznel (sübjektif) bir tahmin değil ama nesnel (objektif) bir tarzda akıl yürütünce işin doğrusunu kestirme olanağı da var.

Şöyle diyelim: Bir mason loca toplantısına katıldığında mutlaka bir şey alır; bir şey edinir. Elbette onunla birlikte tüm katılanlar bir şey alıp edinir.  Kuşkusuz her biri kendi alabileceği kadar alır; kimisi kaşıkla kimisi kepçeyle. Ancak Masonlukta eşitlik ilkesi geçerliliğini sürdürür ve her masonun aynı ölçüde alacağı varsayılır. Eşitliği bozan kurum değil, bireylerdir.

Eşit olarak alınana karşılık eşit olarak bir şey vermek gerekir. Masonlukta bu alınana "nafaka" denir. Ödenti de onun karşılığıdır. Derecelerin artırılması "nafakanın artırılması" olarak anılır.  Elbette inisyatik törenlerde yani Masonluğa giriş ve derece artırımlarında özellikle inisyasyondan geçen kişinin alımı farklı bir biçimde fazla olduğu için, bunun karşılığında daha fazla ödeme gerekir.

Bu ödemeler, beden ile yapılan bir çalışmada verilen emeğin karşılığıdır. Alınan ise bu emeğin karşılığı olan ücrettir. Bir diğer deyişle, önce almak ve buna karşılık bir şey vermek söz konusu değildir; önce verilir ve buna karşılık bir şey alınır.

Şimdi belki şunu soracaksınız: «Peki ama bir mason toplantıya katılmadığında bir şey almıyor demektir. Eşitliğin gereği ise bu ödenti, o zaman toplantı başına bir bedel biçiminde olması gerekmez mi?»

Ben öylesine birisinin adına sormuş oldum. Bunun da öyle tahmin falan değil, açık seçik ve belirgin bir yanıtı var. İlgilenenlerden kim verecek bakalım o yanıtı.
     
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: peacewings - Haziran 16, 2012, 10:58:46 öö
Sayın ADAM,

Yazınızdan anlamış olduğum, herkes derecesine göre alır ve derecesine göre verir. Siz alır derken paradan, verir derken emekten bahsediyorsunuz. Çok alan çok emek verir diye de ekliyorsunuz. Bu şu anlama mı geliyor: derecesi az olanlar yüksek dereceli olanlardan az çalıştıkları için, az almalıdır. Bu hep böyle midir? Yani derecesi az olan, derecesi yüksek olandan daha mı az çalışır? Sonra ortaya konulan emeğin paraya çevrilmesi de tartışılmalı mıdır? Masonluk bir iş, bir meslek midir ki, beden emeğine yahut zihin emeğine karşılık para alasınız? Ben yanlış anladıysam lütfen düzeltiniz.

Bilgilerdirmeniz için teşekkürler.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: ADAM - Haziran 16, 2012, 11:25:04 öö
Sanırım iyi anlatamamışım.

Spekülatif yani Çağdaş Masonluk birçok simgesel öğesini Operatif Masonluk olarak da anılan Orta Çağın geleneksel bina inşaatı mesleği ve zanaatından almış.  Bu nedenle ve üstelik kimilerinin Çağdaş Masonluğun işte o mesleğin devamı olduğunu ileri sürüşlerinden ötürü günümüzdeki Masonluğu da bir "meslek" olarak nitelendirdikleri olur.

Ancak günümüzün bu mesleği emek karşılığında para kazanılan bir meslek değil. Bu meslek düşünsel nitelikli bilgilerin ve erdemlerin edinildiği, kişinin kendini geliştirdiği bir meslek. Demek bu bağlamda verilen değil, alınan var. İşte buna da simgesel olarak nafaka deniyor ki, Operatif Masonlukta bu parasal bir kazanç idi. Bu alınanın karşılığında bir şey vermek gerekli.

Verilecek şey ne olabilir?... 1- Aynısı. Ortama katkı. 2- Bunun topluma yansıtılması. Her ikisi de bir masonun yükümlülüklerinden. Doğrusu bu.

Ancak işte bunu veren var, vermeyen ya da veremeyen var. Yapan var, yapmayan ya da yapamayan var. Oysa eşitlik de gerek. Bunu düzenleyen ise locadaki ödenti yükümlülüğü.

Bir mason elbette derecesi yükseldikçe daha çok alır ve işte daha yüksek derecede daha çok verir. Emeğin paraya çevrilmesi ancak Operatif Masonluk için geçerliydi. Günümüzde onun simgesel karşılığı var: Edinimin karşılığında ödenti .
 

 
 
     
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: peacewings - Haziran 16, 2012, 11:34:32 öö
Sayın ADAM,

Bu açıklamanız iyi oldu. Aslında şu Operatif Masonluk'ta sizin farklı düşünceleriniz vardı diye hatırlıyorum. Siz bunun böyle göründüğünü ama öyle olmadığını iddia ediyordunuz (yani ortada bir zanaat yapılıyormuş gibi durduğuna ama öyle olmadığına.) Böyle düşününce, o zaman şu "meslek" kısmı çelişmez mi?

Doğrusu ben masonluğun tarihine bakmak gerek demiştim. Bir arkadaşımız daha da bunu söylemişti. Ee, o zaman biz de biraz bilmiş sayılmaz mıyız? :)

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: ADAM - Haziran 16, 2012, 04:57:07 ös

Aman yapmayın... Burada sınav ya da yarış gibi bir durum yok. Sadece paylaşım var.

Hem Operatif Masonluk diye bir şey hiç olmaz mı? Elbette vardı. Yüzyıllarca süren bir geleneksel bina inşaatı mesleği ve zanaatı. Belki olmayan, o adı taşımaması geneken Spekülatif Masonluktur. Zaten aslında bu ikincinin birinciyle doğrudan bir tarihsel bağlantısı yoktur. Varmış gibi gösterilmiştir ve Masonluğun tarihçesi de bu yalan üzerine inşa edilmiştir. Benim dediğim budur. Ancak elbette bu konunun Masonluktaki ödenti ile bir ilgisi yoktur.

Masonlukta ödenti başından beri vardır. Burada Masonluk deyince elbette günümüzdeki, spekülatif nitelikteki Masonluktan söz ediyorum.  Anca bu başlık altındaki sorunun yanıtı Masonluğun tarihçesine değil, etiketine bakılarak çıkarılabilir.

Ben kaynak adı belirtmekten pek hoşlanmıyorum, biliyorsunuz. Fakat korkarım burada gerekli oldu. Çok kaynakça arasından bir örnek seçtim : Willam Campbell-Everden Preston, "Freemasonry and its Etiquette" İngilizce bir kitap. Kim meraklanır, arar, bulur, okur, bilemem.

   
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: peacewings - Haziran 16, 2012, 05:21:12 ös
Sayın ADAM,

Evet, bu bilgilendirmeniz ile o bahsettiğim yazınızın içeriğini hatırladım. Galiba şimdi konu yerli yerine oturdu. En azından benim açımdan. Teşekkürler.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: VforVictory - Haziran 16, 2012, 11:30:49 ös
Toplantı başı kardeşlik sofrasına gidiyordur para.
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: asimov - Haziran 17, 2012, 12:43:10 öö
Merhaba,
Bu konuda daha önce yazılanları da okudum. Ancak şu konuda tereddüt yaşadım.
Masonluğa girişte giriş ödemesi yapılıyor. Sonrasında kalfa ve usta olurkende mi aynı ödeme yapılıyor?
Yoksa en başta bir kere alınıyor. Bir de ritlere girilince mi alınıyor? Yani 2 kere mi  alınıyor.
Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: ADAM - Haziran 17, 2012, 06:55:40 öö

Bu başlık altında Masonluk ile bağlantılı hayli ciddi bir konuyu irdelerken, Sayın VforVictory "Toplantı başı kardeşlik sofrasına gidiyordur para." diye bir söz etmiş...

Bu ne demek oluyor?

Sayın asimov'un sorusu, bu forumda ödenti  konusundaki önceki anlatımlarda geçen bir noktayı atlamış olduğunu gösteriyor. Elbette, olabilir. O kadar çok bilgi var ki, insan arada bazılarını kaçırabilir.

Özetle yineleyelim:

İki asal ödenti vardır:

1- Yıllık ya da periyodik ödenti. (ABD'ndeki bazı büyük localarda bunun yaşam boyu geçerli olmak üzere tek bir kerede topluca yapılması olanağı var.)

2- Derece ödentisi (Giriş ödentisi bunlardan ilkidir. Sonradan her bir derecenin alınışında bir ödenti vardır. Demek ki çıraklığa başlarken, kalfaylığa geçerken, üstatlığa yükselirken ve bundan sonra ritlerde alınan her bir derece için ayrı ayrı.)

Kardeş sofrası için ödenti alınmaz fakat gelenekler uyarınca kardeş sofrasının maliyeti kardeşçe paylaşılır.

Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: asimov - Haziran 17, 2012, 08:52:48 öö
Sn ADAM'ın anlattığı üzere benin anladığım 2000 lira ortalama giriş ödentisi herbir derece için alındığını düşünürsek 33X2000=66000 lira ödeyecek kabaca hesapla. Tabii buna da yıllık aidatlarda eklenirse baya kabarık bir fatura ortaya çıkıyor.
Doğru anladım sanırım.
Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: ADAM - Haziran 17, 2012, 04:13:36 ös

Bu konunun böyle rakamsal bir biçime dönüştürüleceğini hiç beklemezdim.

Demek 66 bin lira hesap çıkarılıyor. Aslında değer ama yanlış.

Başka ülkelerde bu amaçla alınan ödentilerin ne olduğunu ben bilmiyorum. Onu bir bilen söylesin. Zaten x33 diye bir hesap yapılınca, sadece Eski ve Kabul Edilmiş İskoç riti'nden söz ediliyor demektir.

Fakat hasap yanlış çünkü Masonluğa ilk girişte alınan ödenti ile derece artırımı ödentileri eşit değil. Sonra gerek ilk giriş gerekse yıllık ödentilerin kapsamında bir de dernek ödentisi var. Ayrıca Türkiye'de gerek Yüksek Şûra gerekse Süprem Konsey ritin tüm derecelerinde çalışma yapmıyor. Dolayısıyla o rakamdaki x33 de geçerli değil.

Bu iş rakama vurulunca felsefesine, gerekçesine yazık oldu. Daha doğrusu demek ki kimileri her şeyi böyle rakamlarla ölçmek eğiliminde. Asıl yazık onlara.
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: NOSAM33 - Haziran 17, 2012, 04:15:41 ös
Forumda yine tabiri caizse uçuk yorumlar yapılmaya başladı ya hayırlısı.Saygılar ... :-X
Başlık: Ynt: Masonlukta ödenti niçin gerekli?
Gönderen: asimov - Haziran 17, 2012, 06:29:00 ös
Merhaba,
Aslında bu rakamı verirken Ankara'da giriş ödeneği ve yıllık aidatın ne olduğunu biliyordum ancak Sn ADAM'ın yazmış olduğu ödeneğin her derecede ödeneceği şeklindeki ifade aslında bana yanlış geldi giriş ödeneği şeklinde anladım. Bu şekilde olmadığını öğrenmiş olduğum için bana hatalı gelmişti.

Konuyu sulandırmak gibi bir niyetim yoktu. Sn ADAM'ın sert ifadelerine üzüldüğümü belirtmek isterim.

Günde yüz okuyup bir yazan bir kişi olarak ben aynı sertlikte aynı tepkiyi vermezdim. Çünkü yazımı tekrar okursa benim böyle anladım acaba doğru mu anladım diye soruyorum. Çünkü böyle olmadığını biliyorum.

Meşgul ettiğim için özür dilerim.

Saygılarımla.