ilk yazılan yazının son derece açık ve gerçekçi anlatımına bir ek ya da düzeltme yapmak gibi bir amacım yok.sadece başlığı hortlatmak maksadıyla ilk yazılan yazının affına sığınarak benzer bilgilerden oluşan alıntı tanımları gündeme taşımak için paylaşmak istiyorum.
------------------------aşağıdaki yazılar belli sitelerden alınmıştır.--------------------------------------
Fizik nedir kısaca
Madde ve madde bileşenlerini inceleyen, aynı zamanda bunların etkileşimlerini açıklamaya çalışan bir bilim dalıdır.
Fizik genellikle cansız varlıklarla uğraşan, fakat çok zaman canlılarla ilgilenen bilimlere de yardımcı olan bir bilim kolu olaraktan anılır.
Fizik kelimesi yunanca ”Doğa” anlamına gelen terimlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yakın zamana kadar fiziğe ”Doğa felsefesi” gözüyle bakılıştır. Astronomi, Kimya, Biyoloji, Jeoloji,…..v.s. de birer doğa bilimi olmalarına rağmen, fiziğin en temel doğa bilimi ve aynı zamanda bu doğa bilimlerinin en önemli yardımcıları olduğu gerçektir. Diğer taraftan Tıp, Mühendislik…v.s. gibi uygulamalı bilimlerde çok kullanılan ve bazılarının temelini oluşturan Fizik, ilk bakışta hiç ilgisi olmadığı düşünülen arkeoloji, psikoloji, tarih…v.s. konularında da önemli bir yardımcıdır. Ancak konusu bakımından Fiziğe en yakın, hatta Fizikle iç içe olan bilim öncelikle kimyadır.
O halde Fizik hemen hemen tüm bilimlerin gelişmesine yardımcı olmakta ve bir çok konuda onlarla iş birliği yapmaktadır. Bu işbirliğinden şüphesiz Fizikte yararlanmakta ve gelişmektedir. Fiziğin en yakın yardımcısı ise Matematiktir. Matematik bilimi kısaca Fiziğin dilidir.
Fizik, gözlenebilir evrenin
temel bileşenleri arasındaki etkileşmelere ve maddenin yapısına ilişkin temel sorunlarla ilgilenen bilim
. Fizik sözcüğü, Eski Yunancada
"doğa" anlamına gelen physis'ten türemiştir. Uzun süre doğa felsefesi
olarak anılan fizik, doğanın makroskopik ve mikroskopik tüm görünümlerini inceleme konusu olarak seçmiştir. Fiziğin amacı, farklı olayları olanaklı en genel yollarla toparlayıp matematik diliyle verilmiş duyarlı ifadelerle açıklayan doğa yasalannı ya da kapsayıcı ilkeleri ortaya çıkarmaktır. Bilimsel bilginin
gelişmesiyle fiziğin içeriği sürekli değişmekteyse de, gözlenebilir temel fiziksel olayların açıklanmasına yönelik hedefi değişmemiştir. Kimyasal fizik
, astrofizik
, jeofizik
, biyofizik
gibi komşu alanlar, fiziğin ilke ve tekniklerinin uygulanmasıyla doğmuştur. Kesinlikle denetlenen koşullar altında, olayların duyarlıklı nicel ifadelerle gözlenmesi olan deney
ve birleştirilmiş kavramsal bir taslağın matematik
terimlerle kurulması olan kuram, fiziğin gelişmesinde temel ve tamamlayıcı bir rol oynarlar. Tüm fiziksel soruşturmalar önünde sonunda uzay ve zamandaki maddeyi içeren olgulann incelenmesine indirgenebilir ölçülebilir fiziksel nicelikler de uzunluk, zaman ve kütlenin temel birimleri cinsinden ifade edilebilir.
Fiziğin belki de son amacı, doğanın temel bileşenlerinin özelliklerini ve bunların karşılıklı etkileşmelerini tek bir plan içinde toplayarak, bu plandan makroskopik olaylar ile parçacık yığışımlarının tüm özelliklerini çıkarsayabilmektir. Çağdaş fiziğin önünde, böyle büyük bir şema için yapılan araştırmalar bulunmaktadır. Sonuca henüz ulaşılmamışsa da, bugün temel kabul edilen fizik yasalarının sayısı oldukça azaltılabilmiştir.
Temel araştırmalar, yasaların pratikteki anlaşılabilirliği üzerinde yoğunlaşırken, uygulamalı fizik, adının da belirttiği gibi, varolan bilgiyi karmaşık sistemleri çözümlemek üzere pratik hayatta, ekonomide
ya da başka fizik araştırmalarında kullanmaya gayret eder. Hem temel araştırmaların hem de uygulamalı araştırmaların kuramsal ve deneysel yönleri bulunur. Örneğin uygulamalı fiziğin çok verimli bir alanı Katı hal fiziğidir
. Bu alanda araştırmacılar, kuantum mekaniğinin
ve elektromanyetizman
ın temel yasalarına dayanarak, katı cisimleri
oluşturan atomların davranışlarını çözümlemeye çalışır.
Fizik araştırmalarındaki gelenek ve kültür kuramsal araştırmaları özelleşme/uzmanlaşma olarak kabul etmesi nedeniyle diğer bilimlerden ayrılır. Biyoloji
ve Kimya
'da da kuramsal araştırmacılar bulunmasına karşın en başarılı kuramsal araştırmacılar aynı zamanda deneysel araştırmacı olmuştur ve bu bilimlerde salt kuramsal araştırmacılara karşı (bazen aleni olarak) büyük ön yargılar bulunur.
----------------------------------0000----------------00-------------------------0-----------------0000--------------------------00000-------------------0000000------------
FİZİK (Fizik)
Doğanın temel bilimi olan fizik, cisimlerin özelliklerini ve bu cisimlerin yapılarında bir değişiklik yapmaksızın hareketlerini ve durumlarını değiştiren bilim dalıdır.
Fizik beş büyük dala ayrılır. Sonradan bir çok bilimlerle ortak yanları da göz önüne alınarak yeni bölümler ortaya çıktı. Fiziğin beş ana kolunda: Mekanik, cisimlerin yer değiştirmelerini; ısı, ısı olaylarını inceler, termolojie de denir; elektrik ve magnetizma, elektrik ve özelliklerini; ses, ses ve sesle ilgili kanunları; ışık, optik gibi olayları inceler.
Yeni kurulan bölümlerinde ise: Jeofizik, astrofizik, fizikokimya, biyofizik, atom fiziği v.b. gibi bölümler vardır.
Fizik denel bir bilimdir. Olayların incelenmesinde olayları tam olarak gözleyebilmek için deneysel yollara başvurulur. Molekül yapısını değiştirmeyen olaylara fiziksel olaylar denir. Bu olayları tanımak her zaman kolay değildir. Mesela suyun buz haline delisinde molekül yapısının değişikliğe uğradığı sanılır. Oysa gerçekte bu olaylar fiziksel olaylardır. Çünkü buz hale gelen su da molekül yapısı değişmemiş, sadece dış görünüşü değişmiştir.
Fiziksel olayları düzenleyen kurallara, fiziksel kurallar adı verilir. Fiziksel kural, bir olayın sayı ile belirtilen çeşitli elemanları arasında sağlanılan, olay tekrarlandıkça değişmeyen aynı neticeyi veren matematiksel bir orantıdır. Fiziksel kuralları bilimsel açıdan inceleyip, bugünkü fiziğin temelini atan Galilei olmuştur.