Masonluğa yapılan saldırı, suçlama, yakıştırma ve alay etmeleri "Meyve veren ağacı taşlarlar." deyişi çerçevesinde görebilseydik ne iyi olurdu...
Ferek yazıılı basında, gerek medyada, gerek yayın dünyasında gerekse internette Masonluğa karşıt yazılar, sunumlar, anlatımlar, Masonluktan yana olan açıklayıcı ya da bilgi verici nitelikte olanlardan çok fazla.
Bunu pir doğal karşılamak gerekir. Bırakn Masonluğun ezoterik nitelikli bir kurum oluşunu ve bundan ötürü masonların bu kuruma ilişkin her şeyi başından sonuna açıklıkla anlatmaktan çekinmelerini, - gerçi hemen tüm ritlerin hemen tüm derecelerinin ritüelinin bile internette bulunabiliyor- butan bunlar olmasaydı bile masonların kamuya anlatabilecekleri sınırlı kalacaktı. Sırf masonları bilgilendirmek amacıyla yayınlanmış kitaplar vardır; bunlar kamudan gizli değildir ve bulunup okunabilir ama mason olmayanların ilgisini pek çekmez.
Kamu, Masonluğa ilişkin olmak üzere sansasyonel bir şeyler duymak, öğrenmek ister. Şunu düşünün: Herhangi bir TV kanalında yayınlanan bir belgesel mi daha çok izlenir yoksa bir magszin programı mı?
Benim gençliğimde birtakım matematik oyunları vardı. Günümüzde de var bunlar. İşte tıpkı o oyunlara benzer bir türde birtakım benzeştirmeler yoluyla Masonluk ile ilgili bol spekülasyon yapılıyor. Bunları yapanları da ayrıca kutlamak gerek. Uğraşıp, didinip öyle güzel şeyler yumurtluyorlar ki...
Öteden beri şu 1 $ konusuna pek takılmışımdır. Tamam, diyelim ki tüm anlattıkları doğru ve sahiden öyle. Peki ya 5$, 10 $, 20$, 50 $... Onların üzerine de böyle simgelerini ve gizli mesajlarını yerleştirmemiş mi şu masonlar?
Ben bütün bunları siyasete benzetiyorum biraz. Bir politik parti vardır. Bu partinin bir ülküsü, bir programı vardır. Hatta diyşelim ki o parti bir de iktidara gelir ve yapıp etmeleri de vardır. İşin ilginç yanı o partiye karşıt, muhalif partilerin o parti ve yapıp etmelerine ilişkin ettikleri sözler, onun programından da yapıp etmelerini topluma yansıtmalarından da çok daha geniş çok daha fazla, çok daha sansasyonelisttir.
Ben bir zamanlar o Masonluğa karşıt kitapları, yazıları ve etkinlikleri yakından izlemiştim. Sonra sıkıldım. Dönüp dolaşıp aşağı yukarı aynı şeyleri bir başka biçimde yeniden gündeme getirmekten başka bir şey yapmıyorlar.
Bunların yabancı kaynakları olanları bizim Türk kaynaklı olanlarından biraz daha iyi. Nedeni de onlar bu işleri ortaya serip dökmeden önce Masonluğu şöyle ayrıntılarıyla bir inceliyor ki, saldırı ve suçlamaları öyle daha başından saçma sapan uyduruklar olmasın. Örneğin hiç olmazsa 1940'lı yıllarda çevrilmiş olan Malta Şahini adlı filmden bazı sahneleri "Mason ritüellerinin uygulamalarından bir bölüm" olarak ortaya koymuyorlar.
Benim gençlik dönemimde biz arkadaşlarla hep birlikte acıklı Türk filmlerine giderdik gülüp eğlenmek için. Şimdi de bu Masonluk üzerine yapılmış spekülasyonları izlemek hayli eğlenceli olabilir diye düşünüyorum.