Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Evrim ve Darwin İle İlgili Sorular-2-Evrimin Ana İlkeleri Nelerdir?  (Okunma sayısı 4663 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 22, 2013, 11:04:23 ös
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Evrimin Ana İlkeleri Nelerdir?

1- Fenotip (gözlenen özellik) genotip'ten (bireyin DNA'sındaki genlerin takımı) farklıdır; canlı bireyler arasındaki fenotipsel farklılıklar kısmen kalıtsal farklara, kısmen de çevrenin doğrudan etkisine bağlı olabilir.

2- Bir bireyin fenotipini etkileyen çevresel etmenler, yavrudöle geçen genleri etkilemez. Başka bir ifade ile kazanılan karakterler kalıtlanamaz.

3- Kalıtsal çeşitlilik genler adı verilen parçacıklara dayanır. Bunlar dölden döle geçerken kimliklerini korurlar., diğer genlerle karışmazlar. Bu yargı, birbirinden tümüyle ayrı her iki değişik özellik ( örneğin mavi gözlerin karşısında kahverengi gözler gibi) ve sürekli değişen özellikler ( örnek olarak vücut büyüklüğü, pigment yoğunluğu) için de doğrudur. Sürekli değişen özelliklerdeki kalıtsal çeşitlilik birkaç ya da pek çok farklı gene dayanır, bunların her biri bu özelliği biraz etkiler ( çok genli kalıtım)

4- Genler, çoğunlukla oldukça düşük hızda, eşit düzeylerde kararlı birbirinin seçeneği olan formlara (aleller) değişir, diğer bir değişle mutasyona uğrar. Böylece mutasyonların fenotipik sonucu, farkedilemez düzeyden çok yüzeye kadar değişir. Mutasyonla beliren çeşitlilik farklı lokuslardaki alleller arasında yeniden birleşimle(rekombinasyon) arttırılabilir.

5- Evrimsel değişim bir toplum olayıdır: En temel şekli ile bir toplum içindeki farklı genotipteki canlıların bağıl bolluğundaki bir değişim sözkonusudur. Bir genotip kuşaklar boyunca diğer genotiplerin yerini alır. Bu yerini alma olayı, belirli toplumlarda veya bir türü oluşturan tüm toplumlarda görülebilir.

6- Bir toplumu bir genotipten diğerine dönüştürmek için mutasyon hızı çok düşüktür ve yalnız başına etkili değildir. Bunun yerine , bir toplum içinde genotip oranındaki değişim, başlıca iki olayın herhangi biri ile ortaya çıkabilir. Genetik oranlardaki rastgele dalgalanmalar (genetik sürüklenme), ya da rastgele olmayan ve yüksek düzeyde yaşamda kalışa bağlı değişimler ya da bazı genotiplerin diğerlerine göre daha fazla üremesi ( yani doğal seçilim) ortaya çıkabilir. Doğal seçilim ve rastgele genetik sürüklenme aynı anda işleyebilir.

7- Belirli koşullarda çok küçük şiddette doğal seçilim bile, önemli ölçüde evrimsel değişimi gerçekçi bir zaman sürecinde ortaya çıkarabilir. Doğal seçilim türler arasında hem küçük hem de büyük ayrılıkları açıklayabilir; ayrıca yeni özelliklerin evrimin en erken dönemlerini de açıklayabilir. Uyarlanmalar (adaptasyon) doğal seçilimin biçimlendirdiği özelliklerdir.

8- Doğal seçilim, alel frekanslarını arttırarak çeşitliliği ilk sınırlarnın ötesine taşımak suretiyle toplumları değiştirebilir. Aynı özellikleri etkileyen diğer genlerle gerçekleşen yeniden-bileşimle yeni fenotiplere yol açabilir.

9- Doğal toplumlar genetik olarak değişkendir, bu nedenle çevresel koşullar değiştiği zaman sıklıkla ve hızla evrimleşirler.

10- Farklı coğrafi bölgelerde bulunan bir türe ait toplumlar, kalıtsal temeli olan özellikler bakımından farklılık gösterebilir.

11- Farklı türler arasındaki çeşitlilik ve aynı türün farklı toplumları arasındaki çeşitlilik çoğu kez birkaç ya da birçok gen farklılığına dayanır; bu gen farklarının çoğu küçük fenotipik etki gösterir. Bu örüntü, türler arasında türler arasındaki farklılıkların daha ziyade küçük adımlarla evrimleştiği hipotezini destekler.

12- Bir türün coğrafi toplumları arasındaki farklar çoğu kez uyumsaldır(adaptif) ve böylece doğal seçilim sonuçu ortaya çıkmıştır.

13- Fenotipik olarak farklı genotipler çoğunlukla kendi içinde çiftleşerek üreyebilen tek bir toplumda bulunur. Türler basit olarak fenotipik farklılıklarla tanımlanmaz. Farklı türler daha çok bağımsız "gen havuzları"nı temsil ederler. Başka bir ifade ile türler kendi içinde çiftleşerek üreyebilen ve potansiyel olarak çifleşebilen bireylerin böylesi başka gruplarla gen alışverişi yapmadığı gruplardır.

14- Türleşme, bir tek ortak atadan iki ya da daha çok türün köken almasıdır. Türleşme genellikle coğrafi olarak ayrılmış toplumların farklılaşması ile meydana gelir.  Coğrafi ayrılma nedeniyle, tür içi çiftleşmeler başlangıç halindeki genetik farklılıkların gelişmesini önlemez.

15- Canlılar arasında, aynı cinse, farklı cinslere, farklı ailelere ve daha yüksek taksonomik birimlere dahil olan türler arasında fenotipik özelliklerin çok fazla geçiş çeşitleri bulunur. Böyle gözlemler, yüksek taksonların"yeni tipler"in mutasyonlarla ortaya çıkması yerine, küçük değişimlerin uzun ve sıralı birikimi ile oluştuğuna kanıt sağlar.

16- Taşıl (fosil) kayıtlarda pek çok farklı canlı çeşidi arasında çok fazla boşluk bulunmaktadır. Böyle boşluklar taşıl kayıtlarının tam olmaması ile açıklanabilir. Fakat taşıl kayıtları aynı zamanda, açıkça atasal olan bir canlı ile bundan türemiş çok farklı canlılar arasında geçiş örneklerini de içerir. Bu veriler şu hipotezi destekler: Büyük farklılıkların evrimi artarak ilerler. Bunun için, toplum ve türlerin evrimini açıklayan ilkeler, daha yüksek taksonların evrimini kestirmede kullanılabilir.

« Son Düzenleme: Ocak 22, 2013, 11:22:44 ös Gönderen: asimov »
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
Charles Darwin

Başlatan shemuel « 1 2 ... 13 14 » Bilim Adamlari

132 Yanıt
51540 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 11, 2013, 11:39:43 ös
Gönderen: UluSed
8 Yanıt
5081 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 06, 2013, 04:47:14 öö
Gönderen: Etimolog
7 Yanıt
9543 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 11, 2008, 10:07:41 ös
Gönderen: Prenses Isabella
53 Yanıt
19166 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 07, 2012, 09:04:41 ös
Gönderen: Masor1976
0 Yanıt
2315 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 06, 2013, 04:49:13 ös
Gönderen: moonlight
27 Yanıt
12661 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 14, 2018, 11:00:12 öö
Gönderen: Novayst
0 Yanıt
2827 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 22, 2013, 10:05:42 ös
Gönderen: asimov
1 Yanıt
3645 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 22, 2013, 11:33:15 ös
Gönderen: NOSAM33
0 Yanıt
4722 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 23, 2013, 08:52:49 ös
Gönderen: asimov
1 Yanıt
3744 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 24, 2013, 07:23:29 öö
Gönderen: ceycet