Masonluğun 33.derecesinde kullanıldığıda söylenen çift başlı kartal figürü eski Türk inanç sisteminden,Selçuklu devletine olduğu kadar birçok ülke ve inanışta görülmektedir.
Tanım olarak ; Eski çağlarda Sümerler ve Hititlilerde rastlanır. Sümerler’de Lagaş kentinin simgesi çift başlı kartaldır. Onlardan; Akadlara, Asurlulara, Sasanilere, Bizanslara ve Türklere geçer. Aynı zamanda: Hititlilerde, Büyük krallık döneminde: Hattuşa, Alacahöyük ve Yazılıkaya’da ki kabartmalarda, yine çift başlı kartal görülür.(
www.wikipedia.org)
Türk Beylerinin ongun’ları olan kuşlardan çift başlı kartalın kendisinden türediğine inanılmıştır, içinde kutsal ruh’u barındıran totem benzeri bu ongunlar, boyları korur ve ölümsüzlüğü sembolize ederlerdi. Çift başlı kartal, Orta Asya’dan beri Türklerin hakimiyet sembolüydü, T.C Polis kokartlarında da yerini almıştır. Diğer yandan, tarih boyunca birçok devletin; bayrak, flama, para, kokart, takım amblemi, kutsal mimari içeren yapıtları, kentleri, kralları, askeri ve güvenlik güçlerinin sembolik kuşu olarak kullanılmış ve kullanılmaya devam edilmektedir. Jüpiter ve Güneş’in sembolü Kartal, değişmez yasaları betimler. Jüpiter’in kuşu, Roma paralarında imparatorluk amblemi olarak kullanılmıştır. Sıklıkla iki başlı betimlendiğinde görüş açısı mükemmelleşen kartalın bu ifadesi, yüksek enerji sağlayan bilginin hayata geçirilmesidir. Bir çok tradisyonun kutsal kartal sembolü; yükselmeyle, güçle, ruhaniyetle, sezgiyle, habercilikle, güneş ve ışıkla ilişkilenerek,
kötülüğe zıt kabul edilen ezoterik bir ambleme dönüşür. Kudret ve adalet atfedilen kartal, yılanla savaşım halindedir. Bu nedenle; alt düzeydeki nefsaniyetin, yüksek güçler adına yok edilmesinin sembolü haline gelmiştir. Arslan başı ile birleştirilen kartal figürü, yer ve gökteki iki kralın özdeşleştirilmesidir.
Görsellere geçmeden önce Şamanizm inancında çift başlı kartal:
''...Eski Türk inanç sisteminin bir diğer figürü de göğün en üst katında bulunduğu söylenilen ''Gök Kartalı''dır.Eski Türk mitolojisine göre,''Bu kartalın sol kanadı ayı,sağ kanadı da güneşi örtüyordu.''Bazı figürlerde ise çift başlı kartal bir güneşin üzerinde resmedilmiştir.
Yani ne zaman çift başlı kartalla karşılaşıldıysa mutlaka güneş sembolünün de bu figürle yan yana kullanıldığı görülmüştür.
Gök-Tanrı inisiyasyonunu dile getiren Türk miitolojisinde yerle gök arasında kutsal bir kapının olduğu ve bu kutsal kapıyı da çift başlı bir kartalın tuttuğu söylenmektedir.Bütün bunlar hep birbiriyle bağlantılı bir konuyu dile getiren ifadelerdir.Ve aynı zamanda Gök-Tanrı innisiyasyonunun içinde bulunan önemli sembollerdir...'' (Ergün Candan - Atalarımızın Gök Tanrı Dini)
Rus Çarlığı,Arnavutluk Bayrağı,Bizans İmparatorluğu,Türk Silahlı Kuvvetleri,Polis Rozeti içerisinde ve daha farklı kültürlerde de bulunmakta olan çift başlı kartal figürünün görsellerinin tamamının yerine sadece masonlukta,Selçuklu Devletinde ve Türklerin eski inanç sisteminde bulunan çift başlı kartal figüründen bazı görseller aşağıda bulunmaktadır.
Masonlukta 33.derecede kullanıldığı söylenen çift başlı kartal figürü
Selçuklu Devlet Bayrağı
Divriği Ulu Cami Çift Başlı Kartal Figürü
Şamanizmde kullanıldığı düşünülen Çift Başlı Kartal Figürü