Merhaba uzun zamandan beri Mitoloji ve Ezoterizm ile ilgilenmeye çalışıyorum. Bu anlamda inceledeğim kitaplardan yapmış olduğum alıntıları sizlerle paylaşmak istedim.
Evrenin Yaratılışı
Sümer ve Akad yaratılış efsanelerinin hepsinde kişiler dışı, yani maddeye dayalı bir yaratılış süreci yerine tanrılar merkezde yer alır. Bu doğaüstü varlıklar, gök ve yerden oluşan evren ya da ezeli su biçiminde hayal edilir. Bizzat bu ilk varlıkların yeni yaratıklara hayat vermesini sağlayan yaratılış sürecinin şu iki yoldan biriyle gerçekleştiği söylenir; ilk varlıkların birbirinden ayrılması ya da birbiriyle birleşmesi.
Nitekim eski bir Sümer efsanesi göğün ve yerin bir zamanlar büyük bir bütün oluşturduğunu ve daha sonra tanrı Enlil’in bunları birbirinden ayırdığını açıklar. Başka bir versiyonda, gök ve yer bir araya gelerek geri kalan dünyayı oluşturur. Bazen Enlil ve bir ana tanrıça, gök ve yer olarak kişileştirilir. Babil yaratılış destanında, eril yer altı tatlı suyu azman bir canavar olarak tasvir edilen dişil tuzlu suyla birleşir. Diğer tanrılar onların birleşmesinden ortaya çıktığı için, bu tanrılardan birinin tuzlu su canavarının bedeninden dünyayı yarattığı belirtilir.
Enki’nin İnsanoğlu İçin Yaşamın Gerekli Unsurlarını Yaratması
MÖ üçüncü binyılın ilk yarısından kalma en eski Sümer efsanelerinde, An ve Enlil evreni yaratan tanrılar olarak karşımıza çıkar. MÖ 1800’lere ait bir efsaneye göre, tatlı su tanrısı Enki bir tanrıça silsilesiyle birlikte dünyanın temel unsurlarını yaratır. İlk evrede Enki’nin birleştiği “yaylaların hanımı” Ninhursaga, dokuz gün sonra “yeşil bitkilerin hanımı” tanrıça Ninnisig’i doğurur. Enki daha ilk görüşte güzel Ninnising’i hemen öpmek onunla yatmak ister. Bu birleşmeden “ dağların hanımı” tanrıça Ninkura doğar. Ardından Ninkura’nın Enki ile birleşmesinden yün ve dokuma tanrıçası Uttu dünyaya gelir. Tatlı su tanrısının bu süreçte oynadığı aktif rol, suyun insan yaşamındaki önemini gösterir: Su yaylalarda bitkilerin yeşerip gelişmesini sağlar ve ayrıca çiftlik hayvanlarının beslenmesinde gerekli bir unsuru oluşturur.
Diş Kurdu
Evrenin başlangıcında gök tanrısı An gökyüzünü yaratır. Ardından gökyüzü yeryüzünü, yeryüzü nehirleri, nehirler kanalları, kanallar balçığı ve balçıkta kurdu yaratır. Kurt bilgelik tanrısı Ea’ya ne tür şeyler yiyebileceğini sorduğunda, Ea ona şu cevabı verir:” incir, kayısı ve elma” ancak kurt bunların yerine insanların dişlerini ve dişetlerini kemirmeyi yeğ tutunca, insanlar kurdu yok etmesi için Ea’ya başvurur; çünkü kurda, insanın dişetini yiyerek keyif çatma izni verilmemiştir. Bu bakımdan söz konusu efsane sadece hastalıklı dişleri çekmeyle değil, hastalara umut vermeyle ve iyileşme sürecine yardımcı olmayla da ilgilenir.
Kaynak:NTV Yayınları - Mitoloji