Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Felsefe Nedir?  (Okunma sayısı 56810 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 19, 2010, 07:56:09 öö
Yanıtla #30
  • Ziyaretçi

  Felsefe aslında bir bilgi türüdür.Bilgi üçe (3) ayrılır.Adi (Gündelik) Bilgi, Bilimsel Bilgi ve Felsefi Bilgi.
  Adi ve bilimsel bilgilerin cevap veremedikleri konularda,felsefi bilgi gelir.Felsefe bir noktada düşünme eylemidir ve tüm bilimlerin atasıdır.


Ocak 19, 2010, 09:16:15 öö
Yanıtla #31
  • Ziyaretçi

Felsefeci yaklaşımında kendi aralarında çeşitleri vardır, bazıları hayatın neden ve sonuçlarına bilimsel açıdan yaklaşırken bir kısmıda dogmatik yaklaşımlarda bulunmuşlardır ve bir çoğuda Mısır İnisiye okullarında öğrenim görmüştür. Felsefecilerin bir çoğu matematiğe inanır ve sebep sonuç ilişkisinde hep bu bağlantıyı arar. Bence Felsefe korkulacak bir şey değildir, Tanrı varlığının işaretlerini her yerde görebildiğimiz gibi burdada rahatlıkla görebiliriz. Kişinin neyi aradığı önemlidir. Felsefenin bilim dünyasınada bir çok kapı açtığı tartışılmaz bir gerçektir. Bilim tanrının bize bahşettiğinin farkına varmaktan başka bir şey olabilirmi? Yok olan var olmaz, var olan algılanır sadece.


Aralık 27, 2010, 11:30:38 ös
Yanıtla #32
  • Ziyaretçi

Yoksa felsefe..insanın korkuları karşısında biraz soluk  için herşeyi bir neden sonuç bağıntısına dayandırıp rahatlama yolumudur?"..Bak! ben yaşamı kontrol edebiliyorum...neden bunlar oluyor anladım!!...":)Bu mu acaba?Peki yaşam bunun farkında mı?Yine de belki aklını kaybetmemenin en insani yolu:)..bul ve umut et...yada olmazsa dua et....


Aralık 27, 2010, 11:35:26 ös
Yanıtla #33
  • Ziyaretçi

Neden daha önce defalarca açmayı denediğimiz  kapıyı bu kadar zorluyoruz ki?Belki de kapı içeri doğru açılıyor....


Aralık 28, 2010, 01:09:09 öö
Yanıtla #34
  • Seyirci
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 647
  • Cinsiyet: Bay

Bana göre felsefe, düşünme metodudur. Bu yüzden çeşitleri yoktur, o bilginin adi veya bilimsel olmasıyla ilgilenmez. Bu yüzden tarih boyunca felsefe sadece filozoflar tarafından kullanılan bir alet olmamıştır. Felsefe bir bilgi değildir, çeşitleri yoktur, korkular değildir, rahatlama yoluda değildir, hatta o beyni sürekli zorlar, felsefe metod'dur, harita değildir, onun sınırları yükseltileri eğreltileri olmaz. O sınırlarla ilgilenmez, sınırları düşünen beynin yöntemlerini konuşur. Bu yüzden bütün bilimler için harika bir alet olmuştur. Kullanımı kolaydır, bilgi birikimi istemez, yöntem istemez pratiktir.
Alıntı değildir, tamamen ben uydurdum :)

Saygılarımla...
Bir yere ait olmayı hiç istemedim. Ya kendim olurum yada başkalarının arkamdan övgüleri ile ölmüş olurum.


Şubat 13, 2011, 06:20:04 ös
Yanıtla #35
  • Ziyaretçi

Felsefe; Profesyonellerin oyunu... Bayılıyorum bu oyuna..
Felsefe akıl yormaz arkadaşlar.  Felsefe akla güç katar.. 
Fakat felsefe Dincilerin, siyasetcilerin ve ticaretle uğraşanların elinde bir oyuncak oldu. Siyasi ve Ticari güç uğruna neredeyse alınıp satılan bir metaa haline geldi.

Felesefe bir yaşama alanıdır, sorgulama alanı değildir. Felsefe sorgulamayı kendi içinde yapar amacı kendisini ispat etmektir. Eğer bir felsefe dışardan sorgulanabilir duruma düşmüş ise o bir felsefe değil o bir hikayedir. Dinci, Siyasetci, Ticaretciler Fesefeyi dışardan sorgulanır hale düşürerek onu bir hikaye haline getirmeyi başarmışlardır.  Günümüzdede bu devam etmektedir. Muhtemeldirki yarında devam edecek.

Matematik ve Fiziği kullanarak bir problemi çözebilirsiniz, Fakat matematik ve Fiziği kullanarak bir soruya cevap veremezsiniz. Soruya cevap ancak felsefe ile verilir. Bunun içinde elinizde çok güçlü bir felsefe olması gerekir. Buna örnek olarak Cern deneyini verebiliriz.
Bildiğiniz gibi isviçrenin cern kasabasında bir deney yapıldı. 20 km lik bir tünel inşaa edilerek bir bilimsel deney gerçekleştirildi. Belkide dünyanın en meşhur bilim adamları oradaydı.  Fakat bu adamlara şu soru soruldu; " siz ne yapıyorsunuz burada.?? " onlar şöyle cevap verdi " Tanrı parçacığını arıyoruz ". Gerçekten bu cevap son derece komik ve son derece düşündürücüydü. Çünkü, bilimsel olarak ileri noktada olabiliriz fakat felsefi olarak hala aynı noktadayız. Acaba Mason arkadaşlar bu konuda ne söylerler. Onlarda bu cevaba katılıyorlar mı yoksa farklı bir cevap verebilirlermi.??? Gerçekten öğrenmek isterim. ( Kaytarmak yok )  :)

Felsefe bir savaştır, aşk değildir.  Bildiğiniz üzere dünyamızda çok fazla sayıda düşünce, tarikat, din, mezhep vs vs vs vardır. Ve bunların militanvari olduklarını görüyoruz. Savaşlar, insanların bellerine dinamit bağlayıp yada uçak kaçırarak yaptıkları terrörvari  eylemleri bunlara örnek olarak gösterebilriz.  Ve bunların sonucunda şu kavramın hala dünyamızda devam ettiğini görüyoruz. "Biz tanrıları koruyoruz, onlarda bize yardım ediyorlar ".  Bana göre insanlar sembollerle konuşmuyorlar bilakis insanlar sembollerin esiridir. Ve ben bunu tehlikeli olarak görüyorum.

Felsefe yeri gelir bir muhasebedir. Örneğin, bana göre Teknoloji çağı, Dijital conseptin geliştirilmesi ile bitmiştir.
Yani teknoloji, görüntü ve sesin sayısallaştırılmasıyla artık bitmiştir. Bundan sonra muhasebe yani felsefe yapma zamanıdır. Hangi durumda olduğumuzu tespit etmek için bu gereklidir. Çünkü görüntünün ve sesin sayısallaştırılması demek, bunların elle tutulan ve gözle görülen bir madde haline getirilmesi demektir. Eğer birşeyi sayısallaştırarak madde haline getirmişseniz onu istediğiniz gibi kontrol edebilirsiniz.

Felsefe yeri gelir bir kavgadır.zeka ister. Örnegin, bir filozof der ki " Hayat zıtlıkların uyumudur ".  Diğer bir filzof şunu söyler "Hayır. Hayat zıtlıkların savaşıdır". Ben iki filozofa da itiraz ederim. Bana göre, eğer ortada zıtlık varsa mutlaka onun bir üst basamağı vardır. Zıtlığın olduğu basamak su altında kalmış merdiven basamağı gibidir. Bu basamakta duran boğulur.  Eğer bogulmak istemiyorsan bir üst basamağa çıkmalısın.
Fakat bir üst basamağın paradiğmaları farklıdır. Buna uyum sağlamalısın.
Genelde insanlık tarihine baktığımız zaman, insanlığın binlerce yıldır ve günümüzde de aynı basamakta durduğunu görürüz. Ben bu basamağa "Teism---- A-teizm (Varlamak-Yoklamak)" basamağı derim.  Bütün dinler, siyaset, ticaret, ahlak, adalet, hukuk vs vs vs buna göre şekillenmiştir.  Hatta "Mason" kavramı bile bu basamak ürünüdür. Yani Masonluk bile bu "Teism-Ateism" basamağında kendine yer bulmuştur. Yaptıkları açınımlar ve kullandıkları semboller bunu göstermektedir. Ben bu durumu hata olarak görürüm.

Sn. Adam

Örnek olarak belirttiğim Belediye otobüsünün adı (Teism-ATeism) otobüsüdür masonlukda bu otoüsün içindedir.  Eğer daha rahat ve konforlu bir araç ve yolculuk istiyorsan birüst basamağa çıkmalısın.  Bir üst basamakta duran otobüsün adı (BTS) dir. Bu otobüsün güzergahı farklıdır ve bu güzergah üzerinde hiç ara durak yoktur.  Ve en önemlisi bu otobüs boş bir otobüstür. Kimseyle tartışmak yada kavga etmek zorunda değilsin.  Ben o yüzden inan çok rahatım. Bütün koltuklar benim.  Fakat BTS herzaman paradigma kayması yaratır. Çünkü bu otobüs çok süratli gider ve önüne gelen herşeyi ezer geçer. Buna örnek olarak Nuh tufanını verebilirim. Gerçekten Nuh Tufanı çok güzel bir paradigma kayması örneğidir.

Birşey daha söylemek isterim.  Piramit sembolunu kullanıyorsunuz. çok iyi. fakat nerededir Musa'nın asası. Musanın asasının olmadığı bir piramid içi boş su bardağına benzer.

Şimdilik bu kadar..

Saygılarımla..


Ağustos 04, 2011, 10:22:52 ös
Yanıtla #36
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

Felsefe en kısa  haliyle ''sistemli düşünmektir.''
Saygılarımla
AquA
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Ağustos 05, 2011, 02:23:12 öö
Yanıtla #37
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Kansere yakalanan hastaların % 50 si ,sigara ömrü boyunca hiç içmemiş
% 25 i az içen, % 25 i de çok içense. ''Sigara kanser yapıyor'' diye bilirmiyiz? işte Felsefe
Saygılarımla


Ekim 27, 2011, 12:03:26 öö
Yanıtla #38
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 379
  • Cinsiyet: Bay

Doğru’nun da yanlışı vardır--<…>...(!)


Saygılarımla.
Odi Profanum Vulgus Et Arceo.


Mart 10, 2012, 03:39:39 öö
Yanıtla #39
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 301
  • Cinsiyet: Bay

Felsefe, yolda olmaktır.
"Dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır."
Ludwig Wittgenstein


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
15 Yanıt
12957 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 16, 2009, 01:39:41 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
3189 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 21, 2008, 01:02:36 ös
Gönderen: bugfree
6 Yanıt
7082 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 26, 2015, 08:29:31 öö
Gönderen: ADAM
6 Yanıt
10610 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2010, 02:07:12 ös
Gönderen: Vachogan
Felsefe

Başlatan Özer Baysaling Felsefe

1 Yanıt
3677 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 19, 2011, 09:33:08 ös
Gönderen: Tij
3 Yanıt
6971 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 05, 2012, 03:11:25 öö
Gönderen: mavisezer
3 Yanıt
9565 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 21, 2016, 09:24:06 öö
Gönderen: Birisi
0 Yanıt
3353 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2013, 11:20:22 ös
Gönderen: Melina
0 Yanıt
2240 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 15, 2013, 12:59:40 öö
Gönderen: scherif
2 Yanıt
13592 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2014, 01:25:42 öö
Gönderen: smyrnali