Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Anketler ve Istatistikler => Konuyu başlatan: sundance - Aralık 13, 2010, 11:10:40 ös

Başlık: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: sundance - Aralık 13, 2010, 11:10:40 ös
Dini konuda seçimimiz yaparken bizi etkileyen ana faktör neydi? Sadece Ailemiz veya yaşadığımız coğrafya mı etkili oldu (Eğer farklı bir din seçersem dışlanırım korkusu) ? Bütün dinleri araştırdım.Teoride anlatılanlarla,pratikte ki uygulamalarına baktım ve bana en yakın geleni seçtim mi?
Bu anketi yapmamdaki amaç.Körü körüne mi inanıyoruz ve savunuyoruz(araştırmadan,sormadan)? Yoksa diğer dinleri ve inanışları da araştırıp,öğrenip kendi seçimimizi mi yapıyoruz?İnancımızı seçerken korkularımız ve kabul görmeme endişemiz ne kadar etkili oluyor?

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: hakan_34_06 - Aralık 13, 2010, 11:56:48 ös
SORMADILAR Kİ
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Mustafa Kemal - Aralık 13, 2010, 11:59:03 ös
:) güzel cevap

Sn. hakan bari "en başta sormadılar" deseydiniz :)
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Prometheus - Aralık 14, 2010, 12:25:57 öö
Bana göre şıkların ilk dördü aynı.
Yani bana göre iki şık konmuş.


Saygılarımla..
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Waldow - Aralık 14, 2010, 01:32:42 öö
Dinimizi biz seçmiyoruz ki doğduğumuz zaman adımızla beraber nüfus cüzdanımıza ailemizin dini neyse o yazılıyor. Toplumun geneli ve çevremizde hangi dine mensupsa o şekilde yetiştiriliyoruz. Ben toplumsal dayatmalara karşı olduğum için içimde müslümanlığı benimseyemedim mesela . Musevilik, hristiyanlık ve müslümanlığı da araştırdım ve hiç birini seçemedim hepsine eşit mesafede duruyorum.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: AQUA - Aralık 14, 2010, 01:39:01 öö
Ailemin  sectigi dini  sectim  ama benim  yorumlamam onlardan  farklı  belki  yasadıgım cografyanın genelinden de ..Baska bır din de olsa inancımızın aynı kaynaga  yonelık oldugunu  dusunuyorum sadece  ifade  sekillerimiz  farklı karsımıza cıkıs sekli  farklı;  dua ederken seslenisimiz aynı yere!
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Prometheus - Aralık 14, 2010, 02:00:56 öö
Ailemin  sectigi dini  sectim  ama benim  yorumlamam onlardan  farklı  belki  yasadıgım cografyanın genelinden de ..Baska bır din de olsa inancımızın aynı kaynaga  yonelık oldugunu  dusunuyorum sadece  ifade  sekillerimiz  farklı karsımıza cıkıs sekli  farklı;  dua ederken seslenisimiz aynı yere!

Ben dua ederken hiçbiyere seslenmem ki.
Hatta ettiğim dua mı onu bile bilmiyorum.
Masonların ulu mimar demeleri de bana az çok ters geliyor.(:) işin garip tarafı bende bi mimarım.)
Evreni ve ulu mimarını düşündüğümde, etken ve edilgen iki şey gözümde canlanıyor.
Oysa ben birini diğerinden ayıramıyorum bi türlü. Sanki ikiside birbirinin bir parçası gibi gözümde. Evren mimarsız, mimarda evrensiz sanki hiçbi işe yaramıyor.
Olmaz, aklım havsalam bunu kabul edemiyor. Etken ve edilgen, beni sadece üzüyor.

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Mustafa Kemal - Aralık 14, 2010, 03:06:57 ös
"Nasıl"ın yanında bir de "Ne zaman" sorusu gerekli değil mi sizce de? Bir birey kaç yaşında, yani ne zaman bir dine ait kabul edilmelidir?

Buna cevap "doğuştan" ise zaten başlıktaki sorunun bir anlamı kalmıyor.

Genele teşmil etmek istemem ama gözlemlerim, din tercihlerinde yaşa bağlı bir eğilimin de var olduğu yönünde.  :)

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: sundance - Aralık 14, 2010, 07:23:30 ös
Evet katılıyorum yaşa bağlı bir eğilim de var.Ama genellikle din tercihlerimizi aileden veya yaşadığımız coğrafyadan etkilenerek seçiyoruz.Seçtiğimiz kabul ettiğimiz dini körü körüne savunuyoruz.Pek çoğumuz inandığımız dini bile araştırmıyor.Tam olarak ne öğrettiğini,teoride öğrettikleriyle pratikte ki uygulamalarına bakmıyor.
Diğer inanışları incelemeden seçiyor.Kabul ediyorum,diğer inanışları araştırmaya çalıştığımızda çoğu zaman yaftalanıyoruz. Soru sormadan,ben bunları yapıyorum ama Neden? diyemeden.
Evet yaş çok önemli bir faktör.Olgunlaştıkça belli sorular sorabiliyoruz,araştırabiliyoruz.Ama araştırdığım ve gördüğüm kadarıyla,hayatımıza yön ve şekil veren bir konu da,"genellikle"  ailemizin veya yaşadığımız bölgenin izinden gidiyoruz.
İnanıyoruz ve inancımızın doğru olduğunu savunuyoruz.Yeni nesillere aktarıyoruz.Peki doğru olduğunu söyledikleri için mi? Yoksa diğer inanışların da Kutsal Kitaplarını okuyup,sorgulayıp "Evet ailemin bana öğrettiği doğruymuş" diyerek mi?

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Lethe - Aralık 14, 2010, 09:06:44 ös
Konuyla ilgili çok klişe bazı unsurları hatırlatmak isterim;

İlk olarak laik bir ülkede yaşayan vatandaşların nüfus cuzdanlarında "dini" kısmı neden yer alır ? Bunun laik bir anlayışla nasıl bir açıklaması olabilir ! Şayet ben bir müslüman değilsem, çoğunluğun müslüman olduğu bir ülkede doğduğum andan itibaren bununla anılmak, "istemesemde" bu kimliğimin öne sürülmesi hoşuma gider mi !
Hıristiyanlıktaki vaftiz edilme konusu ise başka bir örnek... Daha yeni doğmuş bir bebeğin vaftiz edilmeside sanırım bu anlamda farklı bir örnek teşkil ediyor.

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: shakespeare - Mayıs 24, 2011, 12:13:37 öö
kişi sonradan musevi olduğunu öğrenebilir mi ?
sevgiler...saygılar...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Tij - Mayıs 29, 2011, 06:11:41 ös
Selam arkadaslar, vatandaslarinin % 95`nin Müslüman oldugu bir ülkede ve müslümanliktan baska bir dine gecisin ölümle cezalandirildigi bir dinin hüküm sürdügü bir cografyada böyle bir istatistigin pekte bir anlami oldugunu sanmiyorum . Birakin baska bir din, ayni dinin bir meshebine ait olmak dahi bu ülkede bazen öldürülmek icin gecerli bir sebep sayiliyor. Bilmem haksizmiyim ve bu istatistigin amacinida anlayabilmis degilim dogrusu.
saygilar.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: M1TO - Mayıs 29, 2011, 08:09:03 ös
Selam arkadaslar, vatandaslarinin % 95`nin Müslüman oldugu bir ülkede ve müslümanliktan baska bir dine gecisin ölümle cezalandirildigi bir dinin hüküm sürdügü bir cografyada böyle bir istatistigin pekte bir anlami oldugunu sanmiyorum . Birakin baska bir din, ayni dinin bir meshebine ait olmak dahi bu ülkede bazen öldürülmek icin gecerli bir sebep sayiliyor.

Sayın Tij,
Türk Hukuk Tarihi konusunda bir makale'de bahsi geçen bir konuydu bu yazdıklarınız.
Sizce irtidad'ın (din değiştirmenin) cezası ölüm müdür? Bu uygulama, din ve vicdan özgürlüğüne ters değil midir?
Sanırım cevap aradığımız soru bu.İslam hükümlerince,şeriatla yönetilen rejimlerde bu sorunun cevabı evet olacaktır. Coğrafya olarak evet Haklısınız.Bunun en yakın örneği günümüzde İran'dır.
Ama bildiğiniz gibi kur-an yıllar öncesinin şartlarına göre hükümler içermektedir.Zaman geçtikce hukuk kuralları gibi din kuralları da çağın gerekleriyle yozlaşmakta yahut değişmektedir.Bu hususta Diyanet İşleri Başkanı; Şeriatla yönetilen bazı ülkelerde idam gerekçesi sayılan ’din değiştirmeyle’ ilgili, "Bir dini kabul etme özgürlüğü olan kimsenin, o dinden ayrılma özgürlüğü de vardır." diye güzel bir söylemde bulunmuştu 3 yıl önce.Bence D.İ.Başkanlığının en önemli fetvalarından birisidir.-Bakın öyle bir noktaya gelmişiz ki ben buraya fetva yazarken çekiniyorum, ama doğru tabiri bu- Zaten ilgili ayetler, İslam dininden dönene uhrevi cezanın dışında, dünyevi bir yaptırım öngörmemiştir.
Şimdi eğer sorunuza gelecek olursak bizim ülkemiz Anayasa'da belirtildiği üzere laik,sosyal bir hukuk devletidir.Bu devletin resmi bir dini yoktur.Bu munasebetle rejim cinayetleri işlenmesinin pek mümküniyeti yoktur. Fakat kişilerin kendi kişisel görüşlerini yansıtan mezhep ve etnik farklılıklardan gerçekleşen cinayetler kastınız ise, bu insanların bir başkasına tahammülünün ve farklılıklara açık olması durumlarının gerçekleşmemesinden kaynaklanmaktadır. Trafiğe çıktığınızda çıkan korna seslerinden tutunda, en yakın örneği forumdaki insanların bir başkasının görüşlerine saygı duymamasına kadar hepsi bu duruma örnek teşkil eder.
Şimdi soruyorum size buradaki suç kime ait?
" Başka bir dini seçen de mi, yoksa kendi doğrularından ve inançlarından başkasına tahammülü olmayan da mı?"

Unutmadan ekleyecek olursam; Doğduğumda Nüfus Cüzdanımda İslam yazıyordu.Sonra bu dini yaşamak istediğimi ve bana uygun olanın bu olduğuna karar verdim.Bu kararı reşit olduğumda vermiştim. Kanunda bu noktada zaten size hak tanıyor.Reşit iseniz gidip bir dilekçeyle bunu değiştirmeniz mümkün.Toplumun ne hissettiğine göre bir dini yaşayamayacağınızı hesaba katarak dinin Tanrı ile İnsan arasında kalacak bir durum olduğunu savunuyorum.
Saygılarımla
*fetva-İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümü.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Mayıs 30, 2011, 12:25:26 öö
           Sayın Nomen est omen, "dinin Tanrı ile insan arasında kalacak bir durum olduğu" yolundaki beyanınıza aynen katılıyorum. Ne var ki; yazınızın bazı bölümlerinde dini  kuralların çağın gerekliliğine göre düzenlenmesi yolundaki düşünceniz sadece iyi niyetten ibaret bir dilektir. Kural olarak,  din emirleri asla değiştirilemez. Özellikle İslam dini buna izin vermez. Günümüzde her ne kadar bazı kuralların yumuşatılması  yoluna  gidilmekte, "ılımlı İslam" diye aslında reform mahiyetinde bir metod yaratılmaya çalışılmakta ise de   bu Kur'an'ın ruhuna aykırıdır.
           Toplumun  gösterdiği değişime göre,  zaman zaman Diyanet tarafından  ılımlı fetvalar verilmiş olsa bile bunlar esasa müessir fetvalar değil göstermelik  ve dini hoş göstermeye yöneliktirler. Esasan fetvalar, idarenin inisiyatifine göre değişiklik gösterebilirler (örneğin, kardeş katlinin vacip olabileceği gibi).
           Dinin Tanrı ile insan arasında kalması ve her kesimce böyle algılanması dileklerimle,
           Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Zagzagel - Mayıs 30, 2011, 01:08:45 öö
dinleri siraladim sonra o piti piti diye saydim terazi lastik jimnastik derken bitlendik hamama gittik temizlendik cikan sonucu begenmedim

sonra bir daha sayistim bu sefer dolapta pekmez yala yala bitmez on kilo sana yirmi kilo bana aysecik cik cik cik fatmacik cik cik ci sen bu oyundan cik diyerek teker teker eleme yapayim dedim. baktim bitecek gibi değil onuncudan sonra ;

Babam yogurt getirdi Pisi burnunu batirdi Pisi seni tutarim biyigini yolarim Minarenin kilidi Kapiya gelen kim idi Amcamin oglu Musacik Kolu butu kisacik Simdi gelir gorursun Güle güle olursun

diye saydim uc kez. en son sectigim ucluyu de Portakali soydum, Basucuma koydum. Ben bir yalan uydurdum, Duma duma dum. Duma duma dum. biciminde sayarak sonuca ulastim. hala nihilistim

can can cikolata,
Hani bize limonata?

saygiciklarimla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: M1TO - Mayıs 30, 2011, 01:45:43 öö
Sayın Alşah,

Osmanlı döneminde, temelinde yerleşik örf ve âdetler olmakla beraber, çoğunlukla padişahın toplumsal ve siyasal gelişmeler karşısında, özellikle kamu hukuku alanında yapılan bağlayıcı kanun ve düzenlemeler örf-i hukuku oluşturur.Din emirleri değiştirilmez. Uygulanabilirlik açısından ise karşımıza fıkıh çıkar.Fıkıh, Şeriatin, ulema tarafından verilen fetvaların da katkılarıyla genişletilmesi ve Müslümanların hayatını düzenlemek amacıyla açıklanmasıdır. Yani bu lafta kalmamıştır.Yüzyıllarca uygulanmıştır.

Günümüze göre yorum yapacak olursak ben Diyanet İşleri Başkanlığını oldukça pasif buluyorum. Kişisel kanaatimdir.
 
Ayrıca Zagzagel, böylesine hassas bir konuda sizi ciddiyete davet ediyorum.
Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Mayıs 30, 2011, 02:00:23 öö
        Sayın Nomen est omen, yazdıklarınıza tamamen katılıyorum. Osmanlı dönemi için. Ancak, ümmet-kul olarak yaşayan bir toplum ile ulus- birey olarak yaşayan toplumların bakış açıları her konuda farklı olduğu gibi, dini konuda da farklılıklar gösterir. Günümüzde Diyanet işleri Başkanlığını gerçekten toplumumuzun beklentilerine cevap vermekten çok uzak, tamamen siyasi otoritenin güdümünde bir kurum olarak görüyorum.
         En son  cümleniz için ilgiye değmez diyorum.
         Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Prometheus - Mayıs 30, 2011, 02:32:01 öö
Sayın Zagzagel,
Seçiminizi anlatmanızı açıkçası haksız buldum. Çünkü diğer insanların böyle bir seçme şansı hiç olmadı. Genelde hepsine doğar doğmaz hayatları boyunca çıkarmayacağı bir elbise giydirildi. En az bir kere çıkara bilselerdi üzerine uyabilecek olanını seçip giyme şansları olurdu.
Şimdi görüyoruz ki, dinini tam anlamıyla yaşayabilen hiç bir insan yeryüzüne gelmemiştir, gelemeyecektir de.
Bunu ben değil bizzat dinlerin kendisi söylemektedir.

Sayın Nomen est omen, yıl 2011, bu gün bile ulema diye açıklama yapanları görüyoruz; kısa etek giyersen tecavüz edilirsin diyen profesörler, erkek olsam 4 kadın alırdım diyen bayanlar, hakim yerine eşşek koysalar oyumu ona verirdim diyen hukukçular ve bir sürü cahil. Yada Atatürk katildir, haindir, zalimdir diyen din büyükleri var.  Diyanet işleri bütün bakanlıklardan daha fazla ödenek alırken, bir cami hocası mezun olunca doktordan daha fazla maaş alırken, nasıl bir aktiflik düşünüyorsunuz merak ediyorum?
Hadi geçtik bu günü, bundan 500 yüzyıl önceki ulemanın bilgisi ve dünya görüşü ile hangi genişletme olabilir merak ediyorum? Osmanlının 600 yıl ayakta kalmasının sebebi günden güne bitirdikleri Türklüktür. İslamiyet hakim oldukça batmıştır.

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: M1TO - Mayıs 30, 2011, 03:06:50 öö
Diyanet işleri bütün bakanlıklardan daha fazla ödenek alırken, bir cami hocası mezun olunca doktordan daha fazla maaş alırken, nasıl bir aktiflik düşünüyorsunuz merak ediyorum?
Hadi geçtik bu günü, bundan 500 yüzyıl önceki ulemanın bilgisi ve dünya görüşü ile hangi genişletme olabilir merak ediyorum? Osmanlının 600 yıl ayakta kalmasının sebebi günden güne bitirdikleri Türklüktür. İslamiyet hakim oldukça batmıştır.
Benim düşündüğüm aktiflik eğer ki var olsaydı biz Anayasaya Laikliği koymaz, hatta bir Anayasa yapma ihtiyacını bile duymazdık.Liberal toplumun etkilerini gördüğümüz bariz ortada.O zaman bireyden yola çıkmak kaçınılmazdır. Birey olma bilincine eriştiğimiz gün, insan olmanın yada  yaşamın gerek ve anlamlarını kavrayacağımızı düşünmekteyim.

Açıkca belirtmeliyim ki size kesinlikle katılmıyorum.500 yıl önceki ulema deyip kestirip atamazsınız. Bugün size Osmanlı ne kadar yobaz görünüyorsa, bundan 131 yıl önce Jules Verne Vingt mille lieues sous les mers( Deniz Altında 20 bin fersah) adlı dillere destan romanı yazdığında, bugün bizlerin bu adam ne saçmalıyor böyle dememiz gerekirdi. Yapılan hataları herkese mal edemezsiniz. Neden mi? Çünkü, sorumluluk ve hatalar başkalarına devredilemez. Bir matbaa geç geldi, yanlış uygulamalar güdüldü diye Osmanlı'yı kestirip atamazsınız.Onlarca milleti dini hoşgörüyle bir arada tutan Osmanlıydı. Eğer Osmanlı'yı ayakta tutan Türklük olsaydı, bugün Türkiye Cumhuriyeti içte hiçbir sorunla uğraşıyor olmazdı. Osmanlı bir İslam Devleti'ydi.Dinsel hoşgörüyü de en güzel uygulayan rejimlerden biriydi.Osmanlı'nın yıkılma sebeplerini trajikleştirecek ya da burada sayacak değilim.Ama size söylemem gereken odur ki Osmanlı Devleti, Zımni'lere ve onların inançlarına saygı duyardı.Bunun en güzel örneği İstanbul'dur, Hatay'dır. Onları kontrol altında tutmak için baskıcı ya da yanlış uygulamaları olmuş olabilir. O günün şartlarına göre durumu değerlendirecek olursanız bunların altında haklı sebeplerde bulabilirsiniz.
Velhasılı kelam, eğerki siz Diyanet İşlerinden bahsederken işin içine illaki devletten alınan maaşı, sosyal eşitsizlikleri katıyorsanız biz hala gelmek istediğimiz yerde değiliz. Osmanlı'da da böyleydi.Diyanet İşlerini eleştireceksek, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bir dini yokken sadece islamiyet üstüne açıklamalarda ve araştırmalarda bulunduğunu eleştirmenizi beklerdim. Demekki 500 yıl önceki Ulemaların yaptığı hatalardan hala ders almıyoruz.  Bahsettiğiniz gibi biz hala Kendimizi Tanrı yerine koyup insanları yargılamakla meşgulüz.
Birine çamur atmadan önce düşün ve sakın unutma; ilk önce senin ellerin kirlenecek. - Tolstoy


Herhalde Tolstoy uzun araştırmaları sonucu Türklere bu sözü layık görmüş olsa gerek.
Din, insanlar içindir. İnsanlık, önce insanın doğru taşı yerine koymasıyla inşa edilecektir.



Konunun bu kadar dışına çıktığım için özür diler, konunun bir açıklama niteliği olması gereğiyle diğer yönetecilerden taşınmamasını rica ederim.

Saygılarımla,




Daha iyi idrak etmek için size tavsiye edeceğim yayınlar da mevcut:
Mekteb-i Hümayun:Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde İslâm, Devlet ve Eğitim
Benjamin C. Fortna
İLETİŞİM YAYINLARI
************
İslam'da Modernleşme (1839- 1939)
Bedri Gencer
LOTUS YAYINEVİ

Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Prometheus - Mayıs 30, 2011, 03:41:28 öö
Sayın Nomen est omen,
Bahsettiğim profesör Diyanet işlerinde çalışıyor.

Osmanlı hoşgörü ile ülkeyi yönettiyse(yönetememiştir) "Kılıçtan dönme" diye bir terim ne anlama geliyor peki? O bahsettiğiniz hoşgörü değil mecburiyetti, tıpkı sovyetler birliği dağılınca Azerbaycan'ın Türk ve Müslüman kalması gibi diğer milletlerde dinlerini koruyabildi. Saray ile ancak Küçüksu arasını bilen padişahın Cebelitarık boğazındaki hükmü ne olabilirdi ki zaten? Üstelik o çağda ve orada ordunuz yokken.
O ülkelerdeki zenginlerin tam istediği gibi bir ortam, başıboşluk oluşmuştu. Osmanlıyı istemelerinin sebebi buydu. Ver valiye, kadıya parayı istediğin gibi yaşa. Zaten askeri ve gücü olmayan, saraydan binlerce km uzakta ki valinin de satın alınması en kolay şeydi. Bu hoşgörü değil, tamamen başı-boşluktu. Ancak tabi ki bu gün bizlere farklı anlatılıyor. Türkiye de kaç kişi Viyana kuşatmasını biliyor? Siz biliyor musunuz? Bir bakın bakalım Avusturya da nasıl anlatılıyor o kuşatma, birde bizde nasıl anlatılıyor. 

131 yıl önce yaşamış olsaydım herhalde en çok beğeneceğim kitap Julles Verne'nin kitapları olurdu. Bakış açılarımız farklı demek ki.

Bu günkü Cumhuriyetimizi eksik bulurken neden hala o cahilliğin izlerinin kaldığını düşünmüyorsunuz? Bu normal bir sonuç değil mi? 70-80 yılda Bir ülkenin yarısını aydın insan yapmak başarı değil mi? Türkiye cumhuriyetinde kimlerin tek başına iktidar olduğunu başka bir yazımda anlatmıştım. Bulabilirsiniz.
 
Ulema dediğiniz kişiler benden zeki ve/veya bilgili mi olacak sanıyorsunuz? Kaldı ki ben zeki bile değilim, ulemanın halini siz düşünün. Benden aptal kişilerin aklıyla dünyamın şekillenmesine asla izin veremem. peki şeriati getireceksiniz diyelim, kimin şeriati olacak bu? Binlerce tarikat var, bir sürü mezhep. Hadi diğer dinlere inananları yok sayıyorum.
Bu gün Irak'ta, İran'da ve diğer bütün islam ülkelerinde niçin çatışmalar, şiddetler, baskılar bitmiyor? Bunun sebepleri mezhep çatışmalarından olabilir mi? Ulemalar yok mu oralarda? Çözemiyorlar mı? Yoksa bildikleri tek şey baskı ve zulüm mü? Yoksa İslamiyet bir tek Türklere mi indi?

Dünya tarihinde dinsel bir hoşgörü hiç bir ülkede ve inançta görülmemiştir. Böyle bir örnek yoktur. Osmanlı diğer bütün ülkeleri savaşlarla almıştır, vergilere bağlamıştır. Bu bile ne kadar hoşgörülü olduğunu göstermektedir.

Anayasamıza karşı olduğunuzu bilmiyordum. Anayasa olmadan, bir ülkeyi yönetirseniz Irak'a dönersiniz. Yada diğer çağ dışı ülkelere.
Ülkelerin, devletlerin dini olmaz, din insana inmiştir. Ayrıca benim tanrı olmak gibi bir derdim nasıl olabilir ki?

Keşke 500 yıl önceki ulema deyip kestirip atabileceğimize hepsini kesebilseydik. Bu günlerimiz bundan daha güzel olurdu.

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: M1TO - Mayıs 30, 2011, 03:56:16 öö
Bütün sözlerimi baştan aşağıya yanlış anladığınızı düşünüp derin bir açıklama yapmayı düşünmüyorum.
Yazdıklarımızı bir daha okumanızı tavsiye eder ve benim Anayasa karşıtı olduğumu ve şeriat yanlısı olduğumu nasıl çıkardığınızı bilmek isterim.Eğer bunu yaparsanız Jules Verne hakkındaki görüşlerimi de doğru anlamış olacağınızı düşünüyorum.Ben bir hukukçuyum sayın Prometheus. Bu ülkenin anayasa ve kanunlarına saygılı bir birey olmak benim yaşama amacımdır. EAyrıca Irak'ta bir anayasa mevcut.Dış empoze yöntemiyle yapılmış soracak olursanız. Yani kendileri yapmamış.Eğer ki örnek isterseniz İngiltere'nin bir anayasası yok.Daha yakın örnek isterseniz A.B.D  7 maddelik bir çerçeve anayasaya sahip.


Dünya tarihinde dinsel bir hoşgörü hiç bir ülkede ve inançta görülmemiştir. Böyle bir örnek yoktur. Osmanlı diğer bütün ülkeleri savaşlarla almıştır, vergilere bağlamıştır. Bu bile ne kadar hoşgörülü olduğunu göstermektedir.

Diğer devlete elçi gönderip ülkenizi bize verin biz cihad yapıyoruz deselerdi eminim diğer hanlar ülkeyi bırakıp çıkacaklardı:) Ülkelerin yönetimine ve özerkliklerine bakmanızı isterim.Bilmenizi isterim ki günümüz İdare Hukuk'unun temellerinin atıldığı Fransa bile Osmanlı'dan Devlet hoşgörüsünde etkilenme yaşamıştır.

Ayrıca Tanrı olmak atfı size değildi. Bu tüm hatalarımıza binayen ben de dahil olmak üzere hepimizeydi.


Keşke 500 yıl önceki ulema deyip kestirip atabileceğimize hepsini kesebilseydik. Bu günlerimiz bundan daha güzel olurdu.

Saygılarımla...

Tüm bunları bir yanı atıp  sizi tekrar uyarıyorum.Forum ortamında hiç kimseye hakaret vari söz ve ithamda bulunmayınız.Bu size yönetim olarak son uyarımızdır.


Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Prometheus - Mayıs 30, 2011, 04:09:22 öö
Orada kişi adı yok, bir genelleme var. Bundan sonra uyarı yapmanıza gerek yok, direk banlayın lütfen.

Örnek verdiğiniz ülkeler benim gözümde gelişmiş değildirler.

Artık bu konuda yazmak istemiyorum.



Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Zagzagel - Mayıs 30, 2011, 08:14:27 öö
Sayin Nomen Est Omen, gayet ciddiyim. Boyle yapma sansim yok mu? Yani dinimi boyle secemez miyim? Illa baska bicimde mi olmali? Ben saymacayla eksiltmeceyle sectim. Sonucta hepsini gereksi gordum. Din gerekli midir?

Ben Bilgi'yi bilirim. Ve inanc denilen sey bilgisizlik halinden baska bir sey degildir. Insan bilmedigine inanir. Inanac hali saf bilgisizlik halidir. Hangisi ve nasil olursa olsun.

Hele daha dogustan bir insanin bir dininin olmasina ise asla katilmiyorum. Hepimiz dinsiz dogariz. Dolayisiyla en saf inanc hali dinsizliktir. Sonra bize birileri etrafimiz ailemiz cevremiz bir dini pompalar. O dini inanmaya baslariz. O dinin tanrisindan korkar, digerlerinin tanrilariyla dalga geceriz. Halbuki o tanriyi da bilmemekteyizdir. Bilseydik gercekte inanmayacaktik da sadece bilecektik.

Din denilen sey belki bir zamanlar gerekliydi. Sonucta dinin de iyi yonleri olabilir. Ama bugun icin bence din hangisi olursa olsun gereksizliktir, cagdisiliktir, gericiliktir. bu bilen insan icindir, yoksa cehalet icerisindekiler elbette bir dine simsiki sarilmak zorunda. Mesela bakin insanin dunyadaki zamani gun gectikce gerilere gidiyor. Ademdi havvaydi hikayeleri artik insanlari tatmin etmiyor.

Ve ben dinimi saymacayla seciyorum. Hicibiri cikiyor. Cikamaz mi?

Bu ciddiyetsizlik degildir. Bilakis kanimca sizin uyariniz gayriciddidir. Hem bana hem sayin Prometheus'a yonelttiginiz uyari kanimca en bagnaz olmayanindan inananin bile icindeki bagnazligi gostermek icin yeterlidir. 500 yil evvel kesilseydi cumlesini bile basit bir ifade aciklamasini bile son derece kabul edilmez bulmaniz ve uyarmaniz dinin her turunun bagnazliga nasil yonlendirebilecegini de ispatidir.

Su Diyanet ile ilgili de soz soyleyeyim. Madem basladim. Ben benim vergilerimle, inanmadigim bir dinin propagandasinin devlet eliyle yapilmasina, insanlara karanligin sunulmasina karsiyim. Bugun o diyanet denilen yerin kadrosu tiklim tikis doldurulmustur. Ulkede okuldan cok cami denilen yerler vardir. Ogretmenden cok imam vaiz vesaire vardir. Ortalamaya vurursaniz icler acisi hali gorursunuz. Ben benim vergilerimle bunun yapilmasina da karsiyim. MAdem laik bir devletiz. Diyanete de karsiyim. O nufus cuzdanindaki din hanesine de karsiyim.

Son bir soru sorayim size sayin Nomen Est Omen, bos inanclarla ilgili bir soru. Sizce inancin 'dolu'su var mi? Olabilrir mi? Bilmediginize inaniyoruz. Bildigimizi biliyoruz. O zaman inancin dolusu olabilir mi? Illa bir dine inanmak zorunda miyim? Tum dinlerin karsisinda olamaz miyim? Dinin insna aklina bir hakaret oldugunu dusunemez miyim? Eger bir Tanri var ise, onu bulmak icin araya dinlerin koyulmasinin insana en buyuk asagilama oldugunu dusunemez miyim? ve eger bir Tanri yok ise, dinin bir afyon oldugunu bilemez miyim?

Birakinizi konusalim. En ufak irrite edici sozu bile hakaret olarak algilamayin. Dine mi inaniyorsunuz buyurun inanin. Ama kendi dogrularinizi bize tek dogru olarak dayatmayin. Kestirip atmayin. 500 yil evvel kesenlerin kestirip attiklari gibi.

Hicbirseyliklerimle... 
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: M1TO - Mayıs 30, 2011, 08:31:39 öö
Sayın Zagzagel,
Tüm bunları yazarken gayet nesnel davrandım.Koyu koyuna bağlı olduğumu ya da müslüman olduğuma vurgu yaparak kimseye bir dayatmada bulunmadım. Benim dini görüşüm banadır.Sizin nihilistliğiniz size yahut Sayın Prometheus'un inancı kendisinedir.
Diyanet konusunda da aynı fikirdeyiz kanımca.İnsanın sığınacak,güvenecek bir şeyler araması da sanırım doğası gereği yaratılıştan beri süregelir.

Sorunuza gelirsek belki size kısa bir cevap gelecek ama içtenliğimle ben Tanrı deyince Zihnimde oluşturduğum gerçekliğe kalbimle inanıyorum.



Ayrıca tüm bahsettiklerimin Osmanlı Devletin'de din olgusunun tarafımdan yorumlanması olarak düşünüyorum.Eğer ki bir dayatma olacak olsaydı size  100 $ vermeyi teklif, edip sakal uzatmanızı isteyip misyonerlik yapardım :)

Sizin görüşleriniz, inancınız size, benim ki bana.Belki bir gün kapıyı çalarsak, hangi kapıyı çaldığımıza göre sorarlar bize İnandığın bişeyler var mı cinsinden:)

Tüm uyarıve töleransımız forumda sohbet kalitesinin artması içindir, Sayın Prometheus'un davranışı size küçük bir söz oyunu gelse de kendisi bunu alışkanlık edinmiş olup tekrarlamış olmakla beraber daha önce sayın Doğudan tarafından uyarılmıştır.Kendisinin görüşüne karşı olmamdan sebep değil, kendisinin kullandığı kesmek tabiri daha güzel ve onur kırıcı olmayacak bir şekilde ifade edilebilir.

Saygılarımla

Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Zagzagel - Mayıs 30, 2011, 08:46:47 öö
dogrudur o belki bir gun calarsak dediginiz kapida size inancla ilgili de soru sorarlar elbette. Ama Yuce bir Guce inanmakla bir dine ait olmak arasında da daglar kadar fark vardir.

Evet insan dogasi geregi (yaradilisi degil) bilmedigine inanir. Anlamlandiramadigina tapar. Simsekler Zeusun kirbaclaridir. Ve deniz Poseidon sinirlendiginde kopurur. Daglar cikilmaz zirveleri nedeniyle tanrilarin yasadigi yerlerdir. ve denizin otesine gidilemedigi icin dunyanin sonu orasidir. bugun bunlari gectik. simdi soyutluyoruz. tanri vardir, cunku olmalidir. neden?  dinler gereklidir. neden? illa birileri gokten bir seyler indirmelidir, tapmaliyiz bizden daha guclu olana. nicin?

ben yuce bir guce inaniyorum. ama onu bilmiyorum. bilmedigim icin inaniyorum. dini ise biliyorum ve bildigim icin inanmiyorum hatta reddediyorum. edemez miyim? ve bir gun o yuce guc bilindiginde emin olun ona kimse inanmayacak.

ha bu arada kapiydi pencereydi bosverin bunlari bence. siz siz olun zaten kapi kalmaz o durumda.

tanrisalliklarimla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: M1TO - Mayıs 30, 2011, 08:55:45 öö
Kastım şuydu Sayın Zagzagel, kutsal kitapların mabedde bulunmasına atıf yapmak istemiştim.Elbette reddebilirsiniz, ya da kabul edebilirsiniz bu kişisel görüşünüzdür.
Kapıydı, pencereydi inanır mısınız dediğiniz gibi hiç beklemediğiniz anda bir anda açılıveriyor, o şekilde de kapanabilir :)
Bu arada bu kadar sohbet edince aklıma Truman Show filmi geldi.Jim Carrey'nin. Sanırım bazı sorularımıza bir yanıt verecektir.
Bana soracak olursanız neden bu kadar direttiniz uzadı diye, tamamen alıp uygulamamakla birlikte, benim inancıma göre dinler tanrının dünyadaki silüetleridir.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Prometheus - Mayıs 30, 2011, 09:05:38 öö
Amaç belli oldu :) Bir gün kapıyı çalınca lazım olur diye dine inanmak. Çok mantıklı. Sayın zagzagel bunu kaçırmış, hayret :)
Asla herhangi bir sebep için inanç sahibi olmayacağım. Osmanlıyıda sevmem, beğenmem
Araştırmanın, öğrenmenin sonu yoktur. Hazır sunulmuş pişmiş haldeki armudu yemiyorum. Ben ölesiye kadar bir şeyler öğreneceğim.



Saygılarımla

Not:Kesme fikrinden vazgeçtim, vahşi hayvanların önüne atacağım. Bakalım şimdi ne yapacaklar :) her ne kadar isimleri olmasa da geriye dönük böyle bir ceza asla yerine getirilemese de verdiğim karar bakalım ne işe yarayacak?
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Prometheus - Mayıs 30, 2011, 09:10:51 öö
Bu tartışma hiç iyiye gitmiyor. Bence sonlandırsak iyi olur. 500 yıl önce yerine yanlışlıkla 700 yıl deseydim, yani tarihte biraz daha eskiye gitseydim, Yunus Emre'yi de perişan etmiş olacaktım. Bir anlamı yok böyle şeylerin.
Başka yerlerde de çok kişiye sordum, Bana dinlerin bir tane faydasını söyler misiniz? Ben göremedim.
Bütün erdemler dinlerden öncede yeryüzünde vardı. Ne Osmanlı döneminde başladı nede İsrail döneminde. Bu konuyu tartışmamızın hiç bir anlamı yok.
Ha lazım olur diye inanıyorsanız zaten bir şey diyemeyiz. İşte orada susarım zaten.


Hepinizi seviyorum...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: M1TO - Mayıs 30, 2011, 09:18:36 öö
Sayın Prometheus,

Sözlerimi cımbızla ayıklamakta çok maharetlisiniz. Bu forumda konusu bir geçen durumdur.Mason olacağım ya da oldum diye inanacak birisi olsaydım, kendimi bu kadar kasmama gerek olacağını sanmıyorum. İşin içinde çelişki var zaten.ÖMBL ne bir dine inanmanızı ne de yaradana inanmanızı sizden bekliyor. Yalancıktan inanacağıma gayrimuntazamda olsa o kapıyı çalabilirdim :)

Haklısınız, bu konuyu tartışmanın bir alemi yok, herkes bilgiden alabileceğini alır.
Sayın Zagzagel, sanırım benim o cümlede ne demek istediğimi anladı ki sizin verdiğiniz tepkiyi vermedi :)

En içten Zagzagelciliğimle,

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Mayıs 30, 2011, 10:51:37 ös
        Sayın Nomen est omen, önce  Osmanlı'da Türklüğün ön planda olmaması nedeniyle yüzyıllarca ayakta kaldığını, Türklük ön planda olsa idi bu süre ayakta kalmasının mümkün olmadığını , bu gün yaşadığımız sorunların olmadığını belirtmişsiniz.  Bence bu bir çelişki. Sanıyorum sizlerde çok iyi biliyorsunuzdur ki, Osmanlıda Türk'lük biraz aşağılanır gibi  değerlendirilirdi, hele sarayda Türk sözünün telafuzu bile mümkün değildi. Mustafa Kemal sayesinde bu gün kimlik kazanmış  ulus devlet olarak tanımlanan bir seviyeye gelmiş bulunmaktayız. Ne yazık ki; bu gün bile bu ulus devlet olmamız  içte ve dışta bir türlü hazmedilememektedir. Giderek yine Osmanlı'da olduğu gibi ulus olmaktan yavaş yavaş çıkarak ümmet olma yoluna girmekte olduğumuzu düşünüyorum.
         Diğer taraftan "kapının çalınmasında " hangi kapıyı çaldığınızın sorulması ifadenizi, pek şık bulmadım. "Aba altından sopayı göstermişsiniz" , bu arada  sayın Zagzagel'in ilk defa ciddi bir yazıyla katılımını görmek beni sevindirdi.
         Ayrıca sayın Prometheus'un yazılarında her hangi bir hakaret veya kişi/leri küçük düşürücü bir husus görmediğimi de bildirmeden edemeyeceğim.
         Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: smyrnali - Mayıs 30, 2011, 11:22:03 ös
Formların amacı bılgı paylasmak ıçındır.Yerı geldıgınde fıkır fırtınaları estırılır.Kişisel fikir beyanlarında alınıp gucenen arkadaslar alınmalarında bunu hakaret olarak beyan etmesi hos degil.Kendi nefsini kontrol edemiyen incinmeye acık duyarlı olanlar bence tartısma ortamına girmesinler.yetki ve guclerin kendine hizmet olarak kullanılması hos degil. izleyici olarak takip ediyordum konu amacından saptı......benlik meselesi oldu..mederatörler yetkisini  bu sekilde kullanmıya devam ederse formdaki uyeler paylasıma katılırmı?
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Mayıs 30, 2011, 11:27:06 ös
      Sayın smyrnali, aynen sizin gibi düşünüyorum. Fikri ayrılıktan dolayı cezalandırmayı asla kabul edemiyorum.
       Saygılar-sevgşler.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: M1TO - Mayıs 30, 2011, 11:40:46 ös
 Diğer taraftan "kapının çalınmasında " hangi kapıyı çaldığınızın sorulması ifadenizi, pek şık bulmadım. "Aba altından sopayı göstermişsiniz" , bu arada  sayın Zagzagel'in ilk defa ciddi bir yazıyla katılımını görmek beni sevindirdi.
         Ayrıca sayın Prometheus'un yazılarında her hangi bir hakaret veya kişi/leri küçük düşürücü bir husus görmediğimi de bildirmeden edemeyeceğim.
         Saygılar-sevgiler.

Öncelikle, forumda bahsi geçtiği üzere büyük localar arası ayrılık mümkündür. Bunu ifade etmek istedim.
Sayın Zagzagel, adının da ifade ettiği gibi bir bilgi meleği, foruma katılımı beni çok sevindiriyor.

Sayın Prometheus hakkındaki yaptırıma gelince, sayın üyeler forumda yöneticilerimiz fikir birliği ile karar vermektedirler.Bu yüzden birisi kişisel bir sebep sunsa bile bu diğer yöneticiler tarafından reddedilir.Ayrıca forum yönetimi, verdiği kararları gerekçeli olarak belirtmektedir.Yani bir itiraz geri-alım söz konusu olmayacaktır.Zaten söz konusu hususlarda sayın Prometheus uyarılmıştı.Diğer başlıklara bakarsanız ben kendisini gayet düzgün bir dilleruyardım.Sonrasında sayın dogudan uyardı.Yönetime karşı saygısızlık devam etmekte olduğundan, en sonunda bir yaptırım kararı alındı.

"Formların amacı bılgı paylasmak ıçındır.Yerı geldıgınde fıkır fırtınaları estırılır.Kişisel fikir beyanlarında alınıp gucenen arkadaslar alınmalarında bunu hakaret olarak beyan etmesi hos degil.Kendi nefsini kontrol edemiyen incinmeye acık duyarlı olanlar bence tartısma ortamına girmesinler.yetki ve guclerin kendine hizmet olarak kullanılması hos degil. izleyici olarak takip ediyordum konu amacından saptı......benlik meselesi oldu..mederatörler yetkisini  bu sekilde kullanmıya devam ederse formdaki uyeler paylasıma katılırmı?"

sayın smyrnali

Bahsettiğiniz gibi forumlar, bilgi paylaşımı yeridir.BU ortamın sağlanması ve kalitesinin devamı moderatörlerin görevidir. Ulemalar, benim ailem ya da akrabam değildir.Bunu benlik meselesi haline getirmem de söz konusu değil.Ecdadına ve insanlara saygı duymayan her konuşmada onların vücud bütünlüğüne kast içeren cümleler kuran bir kişi saygı sınırlarını aşar. Görüşlerine saygı duymak boynumun borcudur.Ama, eğer haksız bir fiil ve ya hakaret varsa bunu korumam, göz yummam söz konusu olamaz. Ayrıca söz konusu üye, yönetimi ve kararlarını alaya almaktadır. Bunun ne yazıkki hukuki bir yaptırımı olacaktır. Gönül ister ki bize gerek kalmasın hepimiz görüşümüzü istediğimiz gibi saygı çerçevesinde ifade edelim.Ama fikirler zihnimizde durduğu gibi durmuyor sözcüklere dökülünce, fiiliyata dönüşünce.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: smyrnali - Mayıs 31, 2011, 12:01:15 öö
Fikirleri yanlıs olabilir onaylamıyor olabiliriz...Ecdadımıza saygısızlık dediniz...prometheusun 500 yıl öncesi ile kimleri kast ettigini ben anlamadım.. zengin bir mozagige sahip milletiz siz kimleri anladınız ecdadımız olarak? kimin hakkını aradınız? Kusura bakmayın sanırım okuduklarımız ayni ama algıladıklarımız faklı ...aydınlatırsanız sevinirim.......şahsi kanatimde bu formda bir toplu iletisim alanı toplum icinde uyumsuz sorunlu olan kisiyi men etmek yerine egitmek kazandırmak düsüncesindeyim.formun amacıda  insan inşa etmek degilmiydi?
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: M1TO - Mayıs 31, 2011, 12:19:32 öö
Fikirleri yanlıs olabilir onaylamıyor olabiliriz...Ecdadımıza saygısızlık dediniz...prometheusun 500 yıl öncesi ile kimleri kast ettigini ben anlamadım.. zengin bir mozagige sahip milletiz siz kimleri anladınız ecdadımız olarak?
Hangi konunun tartışıldığı bariz ortadadır.Desteklemesek de sevmesek de Ulema mevzubahistir.
şahsi kanatimde bu formda bir toplu iletisim alanı toplum icinde uyumsuz sorunlu olan kisiyi men etmek yerine egitmek kazandırmak düsüncesindeyim.formun amacıda  insan inşa etmek degilmiydi?

Sayın smyrnali Kişi forumdan men edilmemiştir.Yaptığınız tanım ıslah edici cezanın tanımıdır. Verilen cezada bu yöndedir.Kişiyi düşünmeye sevketmek amacıyla verilmiştir.Forumun amacı bir başka konuda tartışılmaktadır.Bu konuda ifade etmek istediğim bir fikir mevcut değil.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Mayıs 31, 2011, 12:35:15 öö
        Sayın Nomen est omen, hukukçu olduğunuzu daha önceki yazılarınızdan da biliyorum. Esasen bu durum beni daha da çok üzdü. Formun diğer görevlileri belki hukuki inceliği bilmeyebilirler. Ama sizin burada farklılığınızı görmek isterdim. Arkadaşımızın yazısında cezalandırılacak bir durum göremiyorum, olsa olsa konunun  atmosferi gereği belki biraz amacını aşmış  ifadeler olabilir. Kıyaslama yaptığım zaman çok daha rencide  edici ifadeler kullanılması halinde dahi müsamaha gösterilirken, sayın Prometheus'a aynı  müsamahanın gösterilmemesinden dolayı gerçekten rahatsız oldum.
         Saygılar-sevgiler. 
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Zagzagel - Mayıs 31, 2011, 12:41:39 öö
oho o ulemaya danisalim isterseniz sayin nomen est omen. yani gerekcelendirdikce batiyorsunuz. su baslikta yazdiklariniz bir bastan sona okuyun rica edecegim. en son cevabima verdiginiz cevaba bakin. yok ombl yok hkembl. bana ne bunlardan. benim soyledigim bambaska bir sey. niye olayi dnup dolasip masonluga getiriyorsunuz ki. benim inancim dinin gereksiz oldugu yonundeydi. siz kapidan pencereden bahsettiniz. sonra neyi calarsaniz calin dedim. siz mabedden falan bahsettiniz. banane mabedden. ben dinden bahsediyorum. bence gereksiz oldugunu soyluyorum. ayrica o mabeddeki kitaplar calismalarda bir din kitabi olarak mi goruluyor, yoksa simgesel baska bir anlama mi sahip? apayri bir soru apayri bir konu. hem banane dib'in verdigi fetvadan. islam ceza hukuku diye bir sey var. adamlar kitiy kitiy kesmisler. islahat fermanina dek. o kesenleri kesmeliydi asil demek niye hakaret olsun. siz eger sizn dediklerinizi tasdik etmemizi istiyorsaniz kusura kalmayin etmiyorum.

muhabbetli bir cevap yazdim, konu ciddi sulandirma dediniz. Ben de belki de ilk kez bir talebi ciddiye alip ciddi ciddi dusunduklerimi soyledim. sorular sordum. olayi ne boyutlara getirdiniz. hic alakasi yokken masonluktu oydu buydu. en nihayetinde bir de prometheus'a ceza kestiniz. daha fazla konusmayacagim. cunku yazdikca sinirleniyorum. yazdikca kendimi tekrar ediyorum. uzuntu verici.

sayin yonetimden rica ediyorum. bana da 5 gun uzaklastirma cezasi verin. yoksa ben durduramayacagim kendimi.

isyankarliklarim ve direnişkenliklerimle.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: smyrnali - Mayıs 31, 2011, 12:53:13 öö
Kusura bakmayın snNomen est omen    sizi anlıyamadım...siz şu ifadeyi kullanmadınızmı biraz once ....
Ulemalar, benim ailem ya da akrabam değildir.Bunu benlik meselesi haline getirmem de söz konusu değil......
ecdat nedir?
Atalar ulular ise konu hepimizi kapsamazmı ? sizin oldugu kadar bizimde onunda ecdadı degilmi?kimi ecdadını sever kimi söver ...bunları yasayan toplumuz degilmi?
birde ulema kisvesinde ululuktan nasibini almamıs yobazlarda saklanmadımı? dinleri inancları kendine hizmete kulananlarda  malesef bu camia adına saklanmadımı? Atamızda hurafe yuzunden neler cekmisti..katı ve kesikin olmak yerine esnek olmamız gerekli diye dusunuyorum ..Birisini islah etmiye kalkıstıgımda ondan bir adım önde olmam gerekli diye dusunurum. egitim yada ogretimin baskı yontemiyle uygulanması özgur iradeye mudahaledir. ve sizi biraz dedigim dedik tarzında goruyorum... ortak karar aldıgını yonundeki ifaedeye bakarak soruyorum  butun adminlerde sizin gibi ayni goruste mi ? ve mesleginizde burada silah olarak kullanmanız ne kadar dogru?
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: M1TO - Haziran 01, 2011, 06:10:48 ös
Kesinlikle, dediğim dedik görüşünde değilim.Elbette bazı hususlarda benim düşündüklerim haksız ya da yersiz olabilir yahut kendimi yanlış ifade etmiş olmam mümkündür.Mesleğimi burada ne derece bir silah olarak kullanabilirim ki?
Burası mahkeme salonu değil ki :) Üyeler görüşlerini istediği gibi ifade edebilir. Anlaşıldı ki daha fazla tolerans göstermemiz isteniyor. Bu da haklı ve  yerinde bir istek.
Sayın Zagzagel, teşekkür ederim.Susanlardan olmadığınız için.Haklısınız, konuyu fazla dağıttım.Ayrıca kıtıy kıtıy kesilen insanların kesilmesini de savunmuyorum.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: smyrnali - Haziran 01, 2011, 11:40:55 ös
 Tolerans demiyelimde...  hosgörü diyelim buna daha iyi olur :))
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Orion - Haziran 02, 2011, 09:23:30 öö
Tolerans demiyelimde...  hosgörü diyelim buna daha iyi olur :))

Sayın smyrnali,

"Hoşgörü" kelimesi içinde kendini haklı ve üst görme kavramlarını barındırır. Arapçası "müsamaha"dır. Sınırsız bir anlayış durumunu da kapsar.

Arapçası "tahammül" olan "tolerans" sözcüğü ise içinde bir haklılık ve üst görmeyi barındırmaz ve sınırız bir anlayış değil, kişiye göre bir sınır içerir.

Dolayısıyla Sayın Nomen est omen'in kullanmış olduğu "tolerans" kelimesinin bu farkı ifade etmek adına doğru olduğunu düşünüyorum.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: smyrnali - Haziran 03, 2011, 01:25:50 öö

Ben öz turkce bir kelime kullandım. ......arapcaya kadar uzanmanın geregi yoktu .

"Hoşgörü" kelimesi içinde kendini haklı ve üst görme kavramlarını barındırır.acılımına katılmıyorum.

kibirle  yukardan bakarak bu anlamı gorenlerden degilim.......yukardada olsam bu  kibir yerine sevginin yuceligidir.  sevgiyle baktıgım icin ayni pencereden farklı manzaraya bakıyoruz .
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Orion - Haziran 03, 2011, 11:03:17 öö

Ben öz turkce bir kelime kullandım. ......arapcaya kadar uzanmanın geregi yoktu .

"Hoşgörü" kelimesi içinde kendini haklı ve üst görme kavramlarını barındırır.acılımına katılmıyorum.

kibirle  yukardan bakarak bu anlamı gorenlerden degilim.......yukardada olsam bu  kibir yerine sevginin yuceligidir.  sevgiyle baktıgım icin ayni pencereden farklı manzaraya bakıyoruz .

Sayın smyrnali,

Amacım sizi haksız çıkarmaya çalışmak ve/veya suçlamak asla değildir. Kavramları tartışmak ve anlamlarına uygun olarak kullanmak hepimizin hedefi olmalıdır. Siz kelimeyi o anlamda kullanmamış olabilirisiniz ve ben tüm kalbimle bunun bu şekilde olduğunu düşünüyorum ancak burada amacımız tartışarak kendi doğrularımızı bulmaktır. Siz, size doğru olanı yapmaya devam edersiniz, karşı argümanınız varsa sunarsınız. Ben o argümandan birşeyler alabilir ve kendimi geliştirebilirim. Forumun amacı da aslında budur. Seviyeli bir tartışma ortamında kendi doğrularınızı bulmaya çalışmak.

Hoşgörü kelimesinin "öztürkçe" olduğu konusunda farklı düşünüyoruz. "Hoş" kelimesi Farsçadır ve tatlı,güzel, memnun edici anlamına gelmektedir. Ama önemli olan bu kelimenin "öztürkçe" olup olmadığını sorgulamak değil, doğruyu bulmaktır. Tolerans ve hoşgörü kelimelerinin arapça karşılıklarını örnek vererek açıklama yapmamın nedeni, dilimizde bu karşılıkları da sıkça kullanmamız ve anlamını bilmemizdir.

Umarım kendimi doğru ifade edebilmişimdir.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: smyrnali - Haziran 03, 2011, 11:46:53 öö
:))
Tabiki formların amacı bilginin paylasım icindir , birbirmize ögretirken kendimizde ögreniyoruz.
hoş kelimesi farscadan turkecemize oyle bir yerlesmiski ....
hos geldin,  hoş buldum..hos gordum..hoslandım..hoskoku..hos tutmak,  hosca kal, vs
bu kelime bizimle butunlesmis.......özümüze işlemis .hos kelimseni her yere yapıstırmışız..
Hoşmerim den tatlısını bile yapmışız..
 Turkcemizde oyle zengin ki ..Osmanlıdan harman olmuslugun getirdigi arapca,  farsca bir donem fransızcanın tesiri..derken benimsenip özdestigimiz kelimeler guncelligini koruyanlardır.
kelimeye yuklenen anlam farkınının dısına tasmaları   bizim algı farkımız ortaya koyuyor.
bu arada paylasımda hak derdinde degildim rahatsız olmadım gonlumce katılmıstım,   gonlunuz ferah olsun dahası eşlik etmeniz HOŞuma gitti  :)
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Haziran 03, 2011, 11:21:46 ös
Başlıkla ilgili iki kelam edeyim...
Yamyamlık da bir dindir. Yaşadığı coğrafyanın kültürü o nu yamyam yapmıştır. Dolayısıyla burada da konu, ''insan yaşadığı yere uyum sağlar'' noktasında kitlenir.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: metinaltincekic - Ağustos 04, 2011, 02:59:01 ös
Sevgili Masonlar.Org Üyeleri..

Doğan Bütün İnsanlar MÜSLÜMAN olarak ve GÜNAHSIZ dünyaya gelirler Sonradan Dinden çıkabilir, Günahkar Olabilir veya her ikiside...
Ben MÜSLÜMAN Doğmuş bir TÜRK'üm ve blu çağına eriştiğimde de İSLAM dinini iyice araştıran bir TÜRK'üm.
Vee Gördüm ki Bozulmayan değiştirilmeyen TEK DİN İSLAMİYET.
En önemlisi bu dini yaşarken Mutlu oluyorum, Huzur Duyuyorum ve Kendimi Daha Güçlü Hissediyorum..
İşte Benim Din Seçimimin Hikayesi Bu..

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 04, 2011, 09:44:25 ös
Dogan butun insanlar insan olarak dogar. Hic bir dine mensup olarak dogmazlar. Bu da benim gorusum ve inanisim.

Ben Musluman olarak dogmadim. Hala da musluman degilim. Yani sizin anlayacaginiz hayatimin hic bir evresinde Musluman olmadim.

Ayrica Yamyamlik bir din degildir.

Insanlar dinlerini kendileri secmelidirler. Baskasinin neye inandigi kimseyi ilgilendirmemeli. Mesela sayin Metinaltincekic, kendi inanisini yazmis. O oyle diyorsa ona gore oyledir. Ama bana gore degil.

Esenlikler,

Laus Deo.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: 418 - Ağustos 04, 2011, 10:23:08 ös
Türklerin gerçek dini şamanismdir, her türk şamanist doğar sonradan din değiştirir
ne kadar doğru ise bu yaklaşımda o kadar doğru....

Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: hailstorm - Ağustos 04, 2011, 10:37:00 ös
Yamyamlık, Kanibalizm, bir türün(insanın) kendi türünü(insanı) yemesidir.

Türklerin Gerçek dini şamanizm demek yanlıştır bana göre Sn.418;
Bilinen en eski dini Şamanizm dersek daha doğru olur

Saygılar
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: 418 - Ağustos 04, 2011, 10:44:14 ös
Yamyamlık, Kanibalizm, bir türün(insanın) kendi türünü(insanı) yemesidir.

Türklerin Gerçek dini şamanizm demek yanlıştır bana göre Sn.418;
Bilinen en eski dini Şamanizm dersek daha doğru olur

Saygılar
Sayın hailstorm,

45 nolu yanıta cevap niteliğindedir ,bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız...


Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Ağustos 04, 2011, 10:49:41 ös
        Değerli arkadaşlar, sayın metinaltinçekiç ve sayın Laus Deo'nun  yazılarını okuduktan sonra uzun zamandır ifade etmeye çalıştığım bir konu kendiliğinden ortaya çıkmış oldu.
        Demek istediğim şu, din müsbet ilim değildir. Dinde somut hiçbir şey aranmaz, aranamaz. Dinde sadece inanmak vardır, inanırsın veya inanmazsın, yarısına veya bir kısmına inanıp bir kısmına inanmamak gibi bir durum söz konusu olamaz. İnancını destekleyen  kanıtlar göstermek  dinde mümkün değildir.  Buna rağmen bazı kişiler, dinin müsbet ilim olduğunda ısrar ederler ama müsbet ilmin istediği hiç bir veriyi gösteremezler.
         Bakınız sayın metinaltinçekiç Müslüman bir ailenin ferdi olduğunu, bundan mutluluk duyduğunu, bozulmayan tek dinin Müslümanlık olduğunu , İslamiyetle ilgili büyük araştırmalar  yaptığını, hatta bütün insanların Müslüman olarak doğduklarını bildirmekte, sayın Laus Deo ise buna katılmadığını ve kendisinin Müslüman olmadığını bildirmektedir. Burada her ikisi de şahsi düşüncelerini belirtmekte ama bu düşüncelerinin dsayandığı somut hiç bir beyanda bulunamamaktadırlar.
        Sayın metinaltinçekiç, Müslüman bir ülkede Müslüman bir ailenin bireyi olarak doğup Müslüman bir aile eğitimi  aldığı için Müslüman olduğunun farkında bile değildir.  Kendisi tutucu Katolik bir ailenin veya mutaassıp  bir Musevi ailesinin ferdi olsa idi acaba  yine böyle düşünebilirmiydi ? Hiç ihtimal vermiyorum. İslamiyeti çok incelediğini beyan ediyor ama Museviliği, Hıristiyanlığı veya Budizmi ne kadar  incelemiştir?. Bu inançların bir birleriyle örtüşen  veya ayrışan yönlerini ne  kadar analiz  etmiştir  ? Sayın metinaltinçekiç'in Müslümanlığına tabiiki saygı duyarım ama söylediklerinin doğruluğunun tarftışılması gerektiğini düşünüyorum.
         Diğer taraftan,  sayın Laos Deo'nun " İnsanlar dinlerini kendileri seçmelidirler" sözüne tamamen katılıyorum ve bu düşüncenin doğru olduğuna inanıyorum.
         Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: ADAM - Ağustos 05, 2011, 08:48:15 öö

Önce şunu belirtmeliyim: Buradaki anket olayı başka tartışmalardaki konular başka.

Hiçbiri benim bu forumda ilgi alanım değil. Bir başka ortamda olabiulir ama burada değil.

Bununla birlikte Sayın Metinaltıncekic'in şu deyişi ilgimi çekiverdi:

"Doğan Bütün İnsanlar MÜSLÜMAN olarak ve GÜNAHSIZ dünyaya gelirler."

Tümcenin gramer uyumsuzluğuna aldırmıyorum.

Bunun üzerine karşı çıkan katılımcılar var.

Onlar karşı çıkıyor ama ben düşünüyorum "Acaba Sayın Metinaltıncekic ne demek istiyor?" diye.

Burada zahiri ve batıni iki ayrı anlam mı var acaba?

Şimdi ben bunun üzerine bir yorum yapmaya kalkışsam, dam üstünda saksağan olabilir.

İyisi mi, ne demek istediğini diyenden bekleyelim. Kendi diyeceğimizi (varsa) sonra diyelim.

Umarım yanıt verir.


Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Masor1976 - Ağustos 07, 2011, 05:21:02 öö
Mantık olarak Sayın Alşah'ın ve Prometheus'un yazdıklarına katılmamak mümkün değil. Fakat Sayın Alşah'ın da değindiği gibi iman mantıkla izah edilemiyor. Yani din bir felsefe değildir.

Konu başlığına uygun olduğu için ben kendi dini inanç şekillenmemi özetlemek istiyorum.

Beynime şizofren teşhisi konduğu için düşünce ve duygularım farklı olabilir. Çocukken kendimi tanrı sandığım dönemler yaşamıştım örneğin. Yani anlatmaya çalışacağım duygular psikiatrik bir sorundan da kaynaklı yaşanmış buhranlar olabilir. Fakat ilginç bir örnek olacak.

Ben 15'li yaşlarımda iken imam hatip lisesinde öğrenciydim. İslam'ı incelerken şunu düşünmüştüm: "Yahudi ve Hristiyanlardan benden daha zeki adamlar olmasına rağmen; İslam'ın son hak din, Hz.Muhammed'in son peygamber ve diğer kutsal kitapların da insanlar tarafından tahrif edildiğini nasıl göremiyorlar?" Aradan bir kaç hafta geçmemişti ki islama olan inancım ortadan kayboldu. Eskiden ne kadar mantıklı ve çekici geliyorsa islam dini, artık o kadar saçma sapan ve mide bulandırıcı  geliyordu. Din derslerindeyken hocalarıma bakıp ne salak adamlar diye iç geçirirdim. Bir kaç hafta deist olarak yaşadım. Ki çevremde ne deist inancı taşıyan birileri, ne de okuduğum kitaplar vardı yani beni etki altına alabilecek hiç bir etken yoktu. Daha sonra elektrikler gelir gibi islam inancı geri geldi. Benim bu yaşadığım ruhsal deneyimden çıkardığım sonuç ise iman kavramının insanın kendi elinde olmadığı teziydi.

24 yaşımdayken yaşadığım deneyim ise yaklaşık 2 yıl süren bir kafirlik dönemiydi. Ben Ateizmi hiç tatmadım. Yaklaşık 2 sene Allah'a küfrettim. Allah'ı bir psikopat olarak karşıma almış ona isyan bayrağı çekmiştim kısacası.  Gördüğüm her müslümana karşı kafir fikirler savurup küfrettiğim için İslami ve milliyetçi bazı grupların beni dövmek istediklerini sonradan öğrendim. Yine beni Turan Dursun vb. gibi etkileyen yazar kitap veya kişi olmamıştı. O dönemde dikkatimi çeken şimdi Turan Dursun vb. web sitelerinde okuduklarım benim beynime adeta dışardan akıtılan verilerdi. Bir tür şeytani ele geçirilme yaşadığımı düşündürüyor bu. Çünkü bu kadar ince mantık ve bilgi nereden beynime gelebilir başka türlü?

2 sene kafirlik döneminden sonra ismi pek duyulmamış; benle karşılaştıktan 3 ay sonra vefat eden bir Allah dostunun sohbetine yolum düştü. Yüksekokul okurken Malatya'daki bu zatın dervişlerinden tanıdığım arkadaşlarım vardı. Bu nedenle arada sırada sohbetlerine katılır, her ne kadar imam hatip lisesinde aldığımız eğitimle zıt şeyler olsa da fikir alış verişinde bulunurduk. Şeyh, kadiri kolundan zahiri ilmi olmayan bir köylü kisvesinde, sakalsız, cübbesiz, şalvarlı kısacası klasik şeyh ve din adamı izlenimi yoktu. Ayrıca diğer dini grup ve tarikatlardan çok farklıydılar. Sunni şeriata namaz, abdest, haremlik selamlık gibi bireysel konularda katı bir şekilde bağlıydılar fakat bir din devleti savunuculuğu, cihat gibi dışa dönük bir şeriat kavramıyla yani siyasetle uğraşmıyorlardı.

Kısacası Malatya'ya yolum düşmüştü ve belki tanıdğım arkadaşlarımı görebilirim düşüncesiyle dergaha gittim. Tasavvufta nazar denilen olayı yaşadım. Sohbet esnasında sol tarafında bakabilmesi için iyice kafasını çevirmesi gereken bir yerde gerilerde duvara yaslanmış ve ayaklarımı uzatmış otururken başını bana doğru çevirerek bir kaç saniye bakınca kalbimde yoğun bir yumuşama ve yanma hissederek  titreyerek istemsiz bir şekilde şehadet getirerek müslüman oldum. Elimden geldiğince çok uzakta da olsa bu velinin kabrini ziyaret etmeye çalışırım.

Deist ve kafirken çok büyük bir boşluk hissediyorsunuz. Bir o kadar da özgür ve güçlü gibi. Fakat iman kavramı kaybetmeden asla kıymetini ve değerini bilemeyeceğiniz bir kavramdır. Bunu izah edebilmek için aklıma çok güzel bir örnek geliyor fakat cinsellik içerdiği için abes durmaz umarım. Deli gibi aşık olan çiftin belli bir süre sonra olağan üstü duygularının ve adrenalinin tamamen ortadan kaybolması, bu ruh halini güzel izah edebilir. Yani insanları dine yönlendiren aslında o hissetme kavramıdır. Yani felsefe yaparak veya aklına yattığı için insanların dine yöneldiklerini sanmıyorum.

Ben bu gibi deneyimlerimden dolayıdır ki her tür inanç yapısını anlayabiliyorum ve hepsine de hak verebiliyorum.

Saygılarımla..



Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: 418 - Ağustos 07, 2011, 09:55:06 öö
Sayın Masor1976,

Turan Dursunun kitabını bende okudum, gerçekten ilginç kitapları var, kendisi yanılmıyorsam müftüydü, gerçekten medeni cesareti yüksek bir insanmış ama medeni cesaret herzaman iyilik getirmiyor, adamı islamcı terröristler öldürdü  malesef, bence din konularına türkiyede girmemek en doğrusu, en azından sizide islamcı terröristler öldürmemiş buda olumlu birşey.....
bana göre bir satanizimden daha tehlikeli , şeytana küfür etsen sanmıyorum post modern bir satanist öldürsün sizi, ama islamcı bi terrörist sizi öldürebilir dini değerlerini küfür ettiğinizden dolayı..., üzücü bir olay bu bence medeni bir şekilde tartışma varken bir konu yüzünden insan hayatı tehdit edilsin...... türkiyede din seçme özgürlüğü yok pek fazla malesef ama ilerleme kaydediliyor din özgürlüğü balamında.....
bana göre her vatandaş kendi dini özgürce seçebilmeli , bizim kanunlarımızdada var bu fakat mahalle baskısı dediğimiz bir kavram var malesef, yada islamcı fundamantalist kişilerin saldırı ve baskısı altında ezilebiliyor insanlar, bunlar üzücü gelişmeler türk demokrasisi açısından, kara bir leke... umarım ilerde daha özgürlükcü olabilir türkiye.....

Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: omega21 - Ağustos 07, 2011, 11:46:23 öö
Bununla birlikte Sayın Metinaltıncekic'in şu deyişi ilgimi çekiverdi:

"Doğan Bütün İnsanlar MÜSLÜMAN olarak ve GÜNAHSIZ dünyaya gelirler."


Bilmedigimiz ya da farkedemedigimiz herhangi bir Kutsal Kitap 'ta boyle bir ayet mi vardi da haberimiz olamadi. Hiristiyanliga gore ise, cok farkli bir soylemle karsi karsiyayizdir.

Tevratta Hz. Musa' ya Sina Dag' inda Tanri' yla konustugu yaziyor ve Tanri, Insani kendi suretimde yarattim demistir, oysa gercegi yuzyillardir Insanlardan saklanilmistir. Bir Rahibin buyukluk egosu nedeniyle alinan bu bilgiyi baska turlu carpitmis ve herkese bu sekilde oldugu gosterilmistir.

 Ego, Dunya potansiyelini yuruten bir guc ' tur.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: ceycet - Ağustos 07, 2011, 03:24:11 ös

Şimdi,birşeyler söylemek isterim ama aforoz edilme tehdidi var...

Müslümanlığın yetkin olmadığı bir toplumda,müslümanlığın adını bile duymamış,Kuran'ın ve elçisi Muhammedin varlığından bihaber olarak doğmuş bir bebek,Tanrı'nın çocuğu değildir,öylemi?...

O nu kim yarttı,diye sorgulamalıyız,başka bir güç veya adına ne dediğinizi bilmediğim bir üstün varlık...

Al sana ŞİRK...Bunu savunabilenler,panteonları ve paganları lanetlerken başlarına düşmeyen taş için kime şükredecekler merak ediyorum.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: omega21 - Ağustos 07, 2011, 03:37:25 ös
Şimdi,birşeyler söylemek isterim ama aforoz edilme tehdidi var...

Neyden afaroz edilme tehdidiniz var, anlayamadim? Dusuncelerinizi rahatlikla ifade edemiyor musunuz yoksa? Cekindiginiz sey, her neyse ozgur iradenizi kisitlama yonunden pek de saglikli olmadigini dusunuyorum.

Sahsen dogru olduguna inandigim sey icin seve seve afaroz edilmeyi goze alirim, Sayin Ceycet :)
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: ceycet - Ağustos 07, 2011, 04:01:22 ös
Sayın omega 21,

önyargıları katletme yolunda,yeterince deneyimli olduğumuzu söylemek ve sadece bizlere/daha doğrusu bizim gibi düşünenlere yapılan zulmün yanısıra oluşan bakış açısını mütemadiyen sorgulama kaygısı bazı düşüncelerimizi açıkça paylaşmaktan bizleri alıkoyuyor desem,yeterli mi?...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: omega21 - Ağustos 07, 2011, 04:07:13 ös
Sayın omega 21,

önyargıları katletme yolunda,yeterince deneyimli olduğumuzu söylemek ve sadece bizlere/daha doğrusu bizim gibi düşünenlere yapılan zulmün yanısıra oluşan bakış açısını mütemadiyen sorgulama kaygısı bazı düşüncelerimizi açıkça paylaşmaktan bizleri alıkoyuyor desem,yeterli mi?...

:) Evet, sizi yeterince anladigimi saniyorum. Cekindiginiz seylerin gunumuzde giderek faal alanlarini yitirdiklerini, gecmisteki gibi - siz de cok iyi biliyorsunuz ki - tesirlerinin giderek zayifladigini ( zayiflatildigini ) dusunuyorum. 
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: ceycet - Ağustos 07, 2011, 04:26:17 ös
Temennimiz bu yöndedir...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: omega21 - Ağustos 07, 2011, 04:37:09 ös
Temennimiz bu yöndedir...

Isigin Gucu' nun giderek hizla geldigini - hem de etkili bir bicimde - farkedemiyor muyuz yoksa Sayin Ceycet :)

Bu an icin, gecmiste verilmis buyuk bedellerin simdi urununun alinmasi gerektigi bir donemde oldugumuzu animsiyoruz oyle degil mi?   
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 07, 2011, 04:47:00 ös
Mevzuya bir soruyla iştirak ediyorum. Bu Dünya da olmayı nasıl seçtiniz? bu sorunun cevabı dinlerin nasıl seçildiğinin cevabıdır... belkide KADER dir.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Masor1976 - Ağustos 07, 2011, 04:52:02 ös
Sayın 418, sözlerinize katılıyorum. Kuranı ve islamı adam öldürmek için bir bahane olarak kullanmaları üzücüdür. Turan Dursun'un öldürülmesi örneğinizde olduğu gibi.. Beni de muhtemelen öldüreceklerdi. Bir zamanlar beynimde ardı ardına düşen jetonların etkisiyle Turan Dursun gibi zekice teorilerle ortada dolaşıp dinleri çürütmeye çalışmamıştım. Ben lafımı çok esirgemezdim içimde ne varsa söylerdim. Ben biraz ileri gidiyordum yani Allah'a küfrediyordum. Buradan yazamıyorum tabi ki çok ayıp ve büyük bir günah olur. Sanırım kendim beceremediğimden beni öldürebilecek birilerini tahrik etmeye çalışıyordum :) Şimdi böyle biri karşıma çıksa dokunmazdım çünkü benzer ruh halini yaşamıştım. Fakat normal bir dindar kişi hangi dinden olursa olsun bu kişiyi öldüresiye döverdi. Bu arada hiç bir müslümandan arkadaşımdan ne azar ne de dayak yedim. Bir süre dinleyip içlerinden bu kafayı yemiş diyerek  gidiyorlardı..

Ben dinleri çok iyi incelemediğim için çürütemiyordum. Fakat deistler web sitelerini incelediğim kadarıyla  felsefi ve mantıki açıdan dinleri çürütüyorlar. Dinle uğraşan insanların korkusu aslında iman kavramının etkileneceğini sanıp bu gibi fikir üreten beyinleri yok etme çabasıdır. Yani evinize giren bir hırsızı vurmak ister gibi bir reaksiyon üretiyorlar. Yani hiç kimse bir hırsızı evinde yakalarsa "ah kardeş kim bilir ne zorluklardan dolayı hırsızlık yapmak zorundasın. Gel otur dertleşelim sana biraz para da veririm" demiyor. Eğer insanlar güvenlik, çelik kapı, bekçi, polis, asker vb. masraflarını hırsızlara bir fon olarak ayırsalardı sanırım hırsızlık ortadan kalkardı bu da insani bakış açısının önemini arzeder. İmam hatip lisesinde öğrenciyken ateist bir fen öğretmeninin orta 1. sınıfın derslerinde "Allah bir varsayımdır" demesi ve lise son sınıfta okuyan öğrencilerin kulağına gitmesi üzerine okul çıkışı yüzlerce öğrenci bu öğretmeni hastanelik edene kadar dövmüştü. Bu toplumsal tiki farketmek lazım. İnsani bir tepki olmadığı açıktır fakat genelde her dindar kesimde bu tepkiyi alabiliyoruz. Örneğin eşi güzel bir çifte Türkiye'de "eşiniz nadide bir çiçek gibi" gibi laflar ederseniz dayak yememeniz imkansızdır. Fakat çok nadir olsa da teşekkür eden kocalar da var.

Benzer baskıyı deistler de uyguladılar bunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Yani Türk toplumu ciddi bir deist baskıdan geçmiştir fakat değişememiştir. Bu saatten sonra boş yere uğraşmamak ve deistlerin farklı ve daha insancıl yöntemler geliştirmelerinde kendi gelecekleri açısından fayda görüyorum.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: ADAM - Ağustos 07, 2011, 05:53:58 ös

Sayın Masor1976'nın bu başlık altında yazdıklarını pek ilginç buldum doğrusu...

Kendisiyle uyuşabildiğimiz noktaları ve uyuşamadığımız noktaları anlatmak, ülkemiz insanın kırsaldan kentsele gelirken başkalaşıma uğramış tutum ve davranışlarına bakarak Türk Milleti'nin bütününün değerlendirilemeyeceğini, bir de bu ülkenin demotkratik ve LAİK bir Cumhuriyet olduğunu anımsatmak isterdim.

Ancak tüm bunlar bir anket içeren bu başlığın dışındadır.

Eğer Sayın Masor1976 şu son yazmış olduklarının Masonlar.org sitesine yaraşır düzeyli bir tarzda tartışılmasına niyetliyse, bu görüşlerini bir başka başlık altında ortaya sersin; orada görüşelim, tartışalım, doğruları bulalım, uzlaşmaya çalışalım.

Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Masor1976 - Ağustos 07, 2011, 05:58:09 ös
Haklısınız Sayın ADAM. Gayri insani baskı sadece dinde yok, tarihte ve günümüzde özellikle Çin'de dindarlardan daha aşırıya kaçan deist ve atesit  baskılar görüyoruz. Ben tarafsız bakmaya çalışıyorum. Yani deist de olsa dindar da olsa hakim zihniyetin insani değerlerini kaybettiğinde takındıkları tavırın aynı yanlışlıkta olması dikkat çektiği için ve konuya değinildiği için kısaca belirtmek istedim. Tabi ki farklı bir konu başlığı altında olması lazımdı.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: omega21 - Ağustos 07, 2011, 06:26:22 ös
Mevzuya bir soruyla iştirak ediyorum. Bu Dünya da olmayı nasıl seçtiniz? bu sorunun cevabı dinlerin nasıl seçildiğinin cevabıdır... belkide KADER dir.

Aslinda tam olarak kader degil. Bu dunyaya gelmeden once anne-baba seciminden tutun birtakim seyleri kendimiz onceden secmekle yukumluyuz ancak bu, yasam icersinde de devam eder. Kader belki de daha once belirlenmis kosullar kapsaminda size sunulan yasam dongusudur. Yasami belirlemek ve daha ileriye tasimak ise, tamamen sizin elinizdedir.

Bu mevzu hakkinda birbiriyle celiskili bilgilerin bulunmasinin sebebi, henuz net bir sekilde aydinlatilamamis olmasindandir. Ancak giderek acikliga kavusturulma yolunda olundugundan bilinen en uctaki bilgiye dogru hareket edilmekte. Bu sayede en dogru bilgiye ulasma cabalari halen buyuk bir hizla yurutulmekte. Dunya gezegeninin, sahip oldugu potansiyel geregi bazi bilinmezlikleri cozmek icin, bazi zamanlarda disardan yardim da alinmiyor degil :D
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Masor1976 - Ağustos 07, 2011, 06:39:48 ös
Bu mevzu hakkinda birbiriyle celiskili bilgilerin bulunmasinin sebebi, henuz net bir sekilde aydinlatilamamis olmasindandir. Ancak giderek acikliga kavusturulma yolunda olundugundan bilinen en uctaki bilgiye dogru hareket edilmekte. Bu sayede en dogru bilgiye ulasma cabalari halen buyuk bir hizla yurutulmekte. Dunya gezegeninin, sahip oldugu potansiyel geregi bazi bilinmezlikleri cozmek icin, bazi zamanlarda disardan yardim da alinmiyor degil :D

Kader ve ruh gibi kavramlar tam aydınlatılamamış ve aynı dini inanç sahibi uzmanlar tarafından bile ortak payda yaratılamamış konular. Tasavvufçuların din seçimi konusundaki görüşlerine göre ruhlar alemindeki sınavlarda insanlar seçimini yaptılar. Peygamber, veli gibi ruhlar bu sınavları başarıyla geçen insanlardan oldular. Tasavvufçuların bir diğer inanışı da, Adem'e secde eden ruhların 1 kez secde edenler sadece şeriatı, 2 kez secde edenler tarikatı, 3 kez secde edenler hakikatı, 4 kez secde edenler de marifeti kabul edecekler.

Tabiki bu noktada insanın aklına şu soru geliyor. Madem ruhlar alemindeki sınavda kazandık veya kaybettik bu dünyada ne işimiz var? Belki de bir son şans ve son sınav olabilir?

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: omega21 - Ağustos 07, 2011, 06:56:31 ös
Tabiki bu noktada insanın aklına şu soru geliyor. Madem ruhlar alemindeki sınavda kazandık veya kaybettik bu dünyada ne işimiz var? Belki de bir son şans ve son sınav olabilir?

Olabilir Sayin Masor1976, dusuncelerinizdeki haklilik payi bana gore ilimli. Dusuncelerinizdeki replikleri ne kadar cok uzaga atarsaniz size gelecek olacak cevaplar da bir o kadar dogruya yakin olur. Dogrulara ulasmak adina dusunce sinirlarimizi zorlama yonunde birtakim girisimlerimizle caba gostermemiz gereklidir. Iste bu dogrultuda insani dusunceye sevkeden birtakim bilgi calismalari, meditasyon vs. bu yonden onem kazanmaktadir.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Masor1976 - Ağustos 07, 2011, 07:03:37 ös
Katılıyorum sayın Omega21. Her inanışta insan olabilmek için gerekli meteryaller mevcuttur. Ve bir birine çok benzerler. Meditasyon, cinsel oruç, yalan söylememek, kimsenin hakkını yememeye çalışmak  vb. tekniklerle nefsi emmareyi aşarak bazı boyutları hissetmek keşfetmek gerekiyor. Zaten insanoğlunun başına ne kötülük geliyorsa nefsi emmareden ve nefsinin elinde olan insanların yönetiminden dolayı geliyor.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: omega21 - Ağustos 07, 2011, 07:13:59 ös
Katılıyorum sayın Omega21. Her inanışta insan olabilmek için gerekli meteryaller mevcuttur. Ve bir birine çok benzerler. Meditasyon, cinsel oruç, yalan söylememek, kimsenin hakkını yememeye çalışmak  vb. tekniklerle nefsi emmareyi aşarak bazı boyutları hissetmek keşfetmek gerekiyor. Zaten insanoğlunun başına ne kötülük geliyorsa nefsi emmareden ve nefsinin elinde olan insanların yönetiminden dolayı geliyor.

Saygılarımla

Ayni sekilde dusunuyorum. Bencillikten uzak bir yasami secenler emin olun, bilgi 'ye ve inanca fazlasiyla onem verenlerdir. Daha ust basamaklara ciktiginizda siz de cok iyi anlarsiniz ki, her basamakta farkli seylerle karsilasip, eksiklerimizi tamamlama yonunde ugras veriyoruz. Tabiki dunya bilgileriyle sinirli kalmayip, daha ileri boyutlardaki evrimleri yapabilmek adina suanki yasam alanimizda bir tur on hazirlik gibi dusunun, kendimiz uzerinde yogunlasip, belli bir kivama getirilme amaciyla belirlenen evrim yasalari cercevesinde hareket etme kosuluyla, evren yasalarina bagimli kalma sartini da goz onunde bulundurarak, tekamulumuzu bir cizgide bitirmek icin daha ileri saglam bilgilere yonelik kendimizi hazirliyoruz.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 08, 2011, 02:19:39 öö
Ben daha evvel belirtmiştim ,fakat yine değinmek istiyorum. Bu sitedeki herkez,yam yam kabilesinde doğsaydı yam yam olurdu... yanılıyormuyum.
7 yaşında sorgulamaya başlasakda ( öyle diyorlardı ) elimizde sorgulayacak fazla malzeme olmadığından yam yam olarak kalırdık ...

Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: hailstorm - Ağustos 08, 2011, 02:49:00 öö
Sn. Hacamat, sosyal çevre din seçiminde etkendir lakin bilinen bir çok "din değiştiren" kişiler mevcuttur.Evet sosyal çevre büyük bir etkendir fakat tek etken değildir.İnsan geliştikçe ve büyüdükçe(fikirsel olarak) kendisi için en uygun dini seçecektir.Din seçiminde çevresel etken ve dahası sosyal baskı olabilir.Fakat din insanın içinde yaşadığı bir olaydır.Dışarıya "ben şu dine mensubum" demesiyle kalbinden geçenin farklı olması mümkündür.
Türkiye'de sosyal çevrenin baskısı büyük bir etkendir fakat takdir edersinizki ülkemizde dinini sonradan değiştiren binlerce kişi mevcuttur.
Şöyle olsaydık şöyle olurduk gibi farazi varsayımlar temelsiz olduğundan somut durumları değerlendirmek herkes için daha anlaşılır ve içinden çıkılabilir hal sunacaktır.
Bir insanın dini ne olursa olsun o insanda erdem yoksa pek bir anlam ifade edeceğini zannetmiyorum.Bütün dinler erdemin önemini vurgular..

Bakınız sizin gibi birkaç "varsayımsal" örnek vermek istiyorum:

Bir Hristiyan düşünün, çevresinde o kadar iyi bir insan olarak tanınıyorki herkes onu çok seviyor.Bu Hristiyan kişi fakirlere yardım ediyor, kötülükten kaçınıyor..
ve bir de Müslüman düşünün, çevresinde dolandırıcı olarak biliniyor, herkes ona yalancı ve sahtekar gözüyle bakıyor..

ya da Yukarıda ki 2 durumun tam tersini düşünelim, Hristiyan sözcüğü yerine Müslüman sözcüğünü getirelim, Müslüman sözcüğü yerinede Hristiyan..

Şimdi sıf o kişinin dini "x" dini diye o kişi "yanlış" kişi mi olmuş oluyor? Bana kalırsa hayır..Din sadece bir araçtır, gerçek içimizde tamamen kendi elimizde..
Yüce Yaratan Allah (benim dinim İslam olduğu için böyle belirttim, farklı dinden olan üyeler lütfen kırılmasın) , her şeyi mantık yoluyla anlayabileceğimiz için bize bu aklı vermiştir..Eğer aklımızı kullanmazsak böceklerden ne farkımız kalır?Sevgi, erdem ve iyilik..İşte gerçek budur

Umarım sözlerim kimseyi kırmamıştır şayet bu konu çok hassas ve kırılgan bir konu.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 08, 2011, 03:51:27 öö
Benim varsayımım konu başlığına cevabendi. siz şimdi ''her dinde iyi insan vardır '' vurgusu yapıyorsunuz
sayın hailstorm.
Evet vardır, peki ne yapalım şimdi. İyi insanlar ,iyi din mi seçer ? mevzu bu mu? bu anlatımınızdan bunu mu anlamalıyız?
Siz benim varsayımıma cevap verin, yam yam kabilesinde doğsaydınız yam yam olurmuydunuz olmazmıydınız?...

 
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 08, 2011, 04:01:20 öö
Sayin Hacamat,

ben Musluman ebeveynlere dogdugum halde hic bir zaman musluman olmadim. Su anda da musluman degilim. Ailemde geri kalan herkes musluman, fakat ben degilim.

Bu cevap yeterli mi sorunuza?

Esenlikler,
Laus Deo.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 08, 2011, 04:03:23 öö
o zaman şöyle mevzuyu toparlıyalım.
din bizi seçer , biz dini değil. . .
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 08, 2011, 04:19:51 öö
Bu kadar degisir, genel gecer, genellenemez ve daha da onemlisi kisiye gore degisen bu durumu, genelleme ve tek bir cumleye indirmeye neden calisiriz; pek anlam veremiyorum.

Kimi zaman din bizi secer, kimi zaman biz dini seceriz. Bu kadar basit. Hatta kimi zaman da hic bir sey yapmadan koyun gibi onumuzde cizilen yolda gideriz. Bir suru secenek var.

Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 08, 2011, 04:25:46 öö
Alıntı
Hz. Muhammet peygambere Museviler gitmiş, ''sana bu anlattıklarını hangi melek getirdi'' demişler.
Peygamber de Cebrail demiş.
Museviler : '' Bize Mikail deseydin sana tabi olurduk. Cebrail kötülük ve karanlıkların meleği'' demişler.

Bu tip alıntıların aslı var mı yok mu bilemem,pek de ilgimi çekmez, fakat konuya bir katkısı olur diye düşündüm.

Sebep
Sayın Laus Deo dikkat çekici bir şey söyledi. '' Ben müslüman bir aileden gelmeme rağmen hiç müslüman olmadım''
dedi.
Ben insanların bilgisiz doğduklarına inanan birisiyim ve belli bir yaşa kadar çevresinden ne gördüyse onu yaptığını
biliyorum. Sayın Laus Deo peki siz 13 yaşında da şimdiki fikrinize mi sahiptiniz?. Mümkünatı var mı?
Alıntı yapmamın sebebide bu yüzden. Melekler vs. yoksa din mi bizi seçiyor?
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 08, 2011, 04:41:25 öö
Oldukca yaygin bilinen bir yanlisi burada alintilamissiniz. Yahudiler, Cebrail'den yani Gabriel'den nefret etmezler, bilakis onlar icin de Cebrail Tanri'nin bas yardimcilarindandir. Bu bahsettiginiz alinti bir yanlis anlama uzerine kurgulanmistir. Yahudilerin Cebrail'den nefret etmeleri bir kere mantik disidir zaten.

Benim durumuma gelince, ben 13 yasinda da musluman degildim, simdi de degilim. Bu yuzden bu kadar emin konusabiliyorum kendimden, ben hayatimin hic bir evresinde musluman olmadim diye.

Daha once de soyledigim gibi, dinin de bizi sectigi durumlar vardir, ancak buyuk cogunlukta insan kendi dinini (isterse) secer.

Esenlikler,
Laus Deo.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 08, 2011, 05:22:17 öö
Sayın Laus Deo,  sizin bu başlığa büyük katkınız olacağı kanaatindeyim. Kişisel soru gibi algılamanızı istemiyorum.
Katkı sağlıyacağınızı düşündüğüm için sorumu soruyorum.
Peki
Aileniz Müslüman olmasına rağmen küçük yaşlarınız da '' hayır ben müslüman değilim''mi dediniz?
Hiç araştırma fırsatı olmadan. Aileniz hıristitan olsaydı da yine bu soruyu sorardım. Mesele burada din değil. Tavrınız
dikkat çekici. Bu durmunuzu bize açıklarsanız, başlığa büyük katkı sağlıyacağını düşünüyorum.
''Ben bu dinden değilim, şu dindenim'' mi dediniz nasıl oldu? Küçük yaşda nasıl bir araştırma yapabildiniz?

Uykumdan uyandım :)


Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 08, 2011, 06:28:09 öö
Tesekkurler sayin Hacamat.

Ben kucuk yasta "hayir ben musluman" degilim dedim ama kendime dedim. Zamanla zaten ailem de benim kendimi musluman olarak gormedigimi anladi. Gerek yaptigim yorumlarla olsun, sordugum sorularla olsun, benim Islam inancina sahip olmadigim oldukca apacikti. Ancak oldukca ozgurlukcu bir ailem oldugu icin bu hic bir zaman sorun olmadi.

Su an cok sukur bir inanca sahibim ancak uzun yillar boyunca ateist ve sonrasinda da buyuk oranda agnostik olarak yasadim. Dolayisiyla kucuk yasta da kendimi ateist olarak adlandiriyordum. Arastirmalarim veya konusmalarim da su anda mensubu oldugum dine ait degil daha cok islama ait bilgilerdi. Gerek akrabalarim arasinda olsun, yakin cevredeki insanlar olsun, din dersi hocalari olsun, surekli insanlarla din konusurdum. Ve insanlar benim sordugum sorulardan nedense hep rahatsiz olurlardi.

Ilginctir ki Islam hakkinda cok fazla sey biliyorum. Hatta Islami, mensubu oldugum dinden bile cok daha iyi taniyorum. Kurandan ezbere sureler bilirim.

Yani kisacasi, sizin deyiminizle "ben bu dinden degilim, su dindenim" demedim kucukken, cunku dinsizdim o zamanlar. Benim icin onemli olan inanmak degil, inanmamakti.

Sukurler olsun ki su anda inaniyorum ve bunun da hayatim boyunca boyle kalacagindan oldukca eminim. Cunku kalpten inaniyorum ve kalpten inandiginiz bir seyi sokup atamazsiniz. Cunku o sizin en derininizdedir.

Esenlikler,
Laus Deo.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: 418 - Ağustos 08, 2011, 10:36:03 öö
Bu konuda Sayın Laus Deo'a katılıyorum, kişi kendi dinini seçmekte özgürdür....
ayrıca meleklerin tanımı dinler değiştikçe değiklik gösterebiliyor, bunuda eklemek isterim... katkısı olabilir belki,
ayrıca kişiliği oturmuş insan kendini sorgular, din değiştirebilir, yada hayatında değişiklikler yapabilir, seküler bir aileden gelen dindar biri ise bu o şahsın kendi seçimidir, farklı dinede yönelebilir bence sakıncası yok , bu bence mahalle baskısından kaynaklanan bir durum olarak görüyorum bu durumu....
insan istediği dine inanmakta özgür, medeni olmak daha büyük etken bu tarz konularda, bir insan inanıp inanmamada hür olmalı bence...
farklı dinlere yada hiç bir dine tabi olmayabilir, buda din ve vicdan hürriyetine tekabul eden bir konudur,
bu tarz konularda daha geniş görüşlü olmak mühimdir, demokrasinin gelişmesi anlamında.... burdan Sayın Laus Deo^yu tebrik etmek istiyorum kendisi kendi dinini kendisi seçmiş, bize doğru gelsin gelmesin kendi hür iradesi ile alınmış bir karar, çoğu insanda o hür irade yok yaşadığı toplum neye ibadet ediyorsa ona ibadet ediyor.....


Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: karahan - Ağustos 08, 2011, 12:45:14 ös
Bu başlığa yazı yazmamak için uzunca süre direndim lakin bir kaç lakırdı yapmak lazım oda bana gözre olmak kaydı ile.

Dininizi seçme terimi kişiye göre değişmez enazından allah inancı olan birinin cevaplayacağı bir soru değil.Din seçmek için öncelikle dinler terimi kullanılıyor dinler terimini doğru kabul edersek her dininde bir başka allahı olur bu mantıkla eğer tek bir allahın varlığına inanıyorsak dinler terimi bu  sefer ,inanca ters düşüyor inandığımız allahın sıfatlarına hakaret etmiş olup şirke düşüyoruz.

Aslı ortada dinler diyebileceğimiz çoklukta bir din yok herşey aslında birden türemiş bugün dinler dediğimiz inanç sistemi tüm dinler tarihinede baksanız hep aynı şeyi söyler bize.Fakat daha en başından beri allah hep aynı şeyleri söylüyor başka başka dinler icat etmemiş allah var olan aslında hep aynı dindi,b,z insanlar bunları kendimize mal edip isimler koyduk.Bunun tersini düşünmek yaradanın gücünü ve kabiliyetinbi küçümsemek yada en hafifinden onu hiç anlamamak olur.İnsan doğduğu anda zaten ait olduğu toplumdan dini eğitimi alıyor tercih etme işi ise olsa olsa ben allaha inanıyorum acaba incil okuyarakmı inansam tevrat okuyarakmı inansam zebur okuyarakmı inansam yada kuran okuyarakmı inansamın ötesine geçemez.

Kul burda aklı hangisine yetiyorsa ona göre inanır peki o kitaplara göre inanırsa allaha dininimi değiştirmiş oluyor bana göre hayır biraz geriye gidip inancını geriden yaşıyor sadece.

Kurana göre kitaplara iman şarttır ve herhangi bir sakıncası da yoktur.Sadece şu uyarıyı yapıyor tahrif edildiğinden soracağın soruların doğru cevaplarını bulamazsın ve kafan karışır olay sadece bana göre budur.

İnsanların din seçmesi gibi bir saçmalık olamaz biraz mantık yürütülse dahi çok kolay farkına varılanılabilir.Eğer o kadar çok din varsa ve bunu kabul ediyorsanız o kadarda bu dinleri getiren allah olmalı o mantığa göre,eğer hayır derseniz allah o kadar din getiripte sistemini oturtamadı ise allaha direkt hata yapmış diyorsunuz farkında olmadan.Bir tanrı kuracağı sistemi kullarına anlatmaktan bu kadar aciz olamaz bi,z insanlar işte düzeni ve sistemi böyle algılayamadığımız için hep bozuyoruz.İnsanoğlu din seçmez en doğru yoldan allahı arar ve bulmaya çalışır.

Saygılar
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: oasis - Ağustos 08, 2011, 01:51:33 ös
Dininizi siz mi seçtiniz ? Hayır. Sonradan bir şekilde din değiştirenler hariç. Atalarının dinine körü körüne bağlı kalanlar sonlarının da ataları gibi olacağını göremeyenlerdir. Bir deist olarak dinler döneminin çoktan kapandığına inananlardayım. Dinler dönemi benim için kapandı ama ihtiyacı olanlar hala dini doyuma ulaşamamışlar için dinlerin bir şekilde bir süre daha varlığını devam ettirmesi gerekmektedir. Sonra nasıl olsa altınçağ başlangıcı ile yepyeni bir boyuta merhaba diyeceğiz. Ha bir de şu var tekamül tekamül deyip duruyoruz, varlığın tekamül etmesi için gerekli olan evreler için gerekli olan zamanında bir sınırı var. Şu an için o sınıra da geldik.

Sanal ortamda da varlık kendi tekamülünü hızlandırmak için var gücüyle uğraşıyor. Geçmiş yaşantılarının kalıntılarının yansımasını bir şekilde sanal ortamda da sergiliyor. Bir çok yaşamında ki kimliklerini bu sanal ortamda da bir çok kimilk ile yaşatmaya yada düzeltmeye çalışıyor. Olsun sonuçta varlık için hayırlısı ne olacaksa o olsun. Nede olsa her şey olacağına varır. Zaten yapacağını yapan yaptı; karınca gibi yol alanlar varması gereken menzile bir şekilde vardılar.Her şeyin bittiği andan her şeyin var olduğu ana geçmek üzere olunan şu zamanlarda varlıkların kendi yazdıkları kitapları kendi ellerine verilince umarım ki onlar için çok geç olmaz.......


IŞIK ve SEVGİ ile KALIN.......
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: karahan - Ağustos 08, 2011, 02:06:08 ös
Sn.oasis

Deistim diyorsunuz ama altınçağcısınız sizde,Altınçağda inanış biçimi inanç kimedir.Eğer yanlış siteye bakıp okumadı isem Bir allah inancı mevcut oradada.Ataların dinini seçmenin inanış açısından ne zorluğu var ,şekilsel bir sürü belki ama

siz bile deistim ben derken bir inanç sistemi belirliyorsunuz kendinize.Dinler döneminin kapanması için insanda bulunan birkaç fıtratın insanda olmaması gerekir.Bugün üst düzey bilim adamları dahi neyi incelerlerse inceleseler orda allahın varlığınuı gördüklerini söylüyorlar eğer bilim bunu kabul ediyorsa o allahın birde  sistemi vardır yarattığı aleme bunu kabul etsenizde etmesenizde.Yok diyenlerin bence anlamadaki problemleri kalp ile ilgili sadece.

Sevgi ile kalın
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 09, 2011, 01:05:29 öö
 Her çocuk şu soruyu sormuştur '' baba baba, allah bizi yarattıysa ,allahı kim yarattı?'' Baba bilse cevap vericek, babada bilmiyor ki :). Bu soru aile büyükleri tarafından geçiştirilir veya saçma bir cevap verilir. Çocuk eğer bu soruyu kafasına takarsa, Ateist oluyor.

 Büyüdüğünde bakıyor ki Fen var, Matematik var, ölçü var, tartı var. Ozaman anlıyorki ''evet bir yaradan var''Peki varda, hangi yaradan...

Sanırım sayın Laus Deo'nun buna yakın bir arayışı olmuş...

Demekki dini seçme diye birşey yok, dini değiştirme diye bir şey var.
Başlık şöyle mi olmalıydı acaba?
Dininizi nasıl değiştirdiniz ?
çünkü dinimiz zaten doğar doğmaz seçilmiş oluyor. Biz sonra değiştireceksek değiştiriyoruz.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 09, 2011, 02:42:48 öö
Ben buna katilmiyorum sayin Hacamat. Din, kisi ancak ergen yasa geldikten sonra kendi iradesiyle secebilecegi bir seydir. Dolayisiyla ben din degistirmedim, dinimi kendim sectim.

Esenlikler,
Laus Deo.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 09, 2011, 03:19:44 öö
Saygılar
Sayın Laus Deo, bu sizin temenniniz mi? yoksa gerçekte de öyle olduğunu mu sanıyorsunuz.  Doğduğunuzda nüfus kağıdınıza ne yazdılar,
yada ne yazıyorlar? Nüfus kağıdında Müslüman diye yazıldığında,siz onu değiştirdiğinizde bu din değiştirmek olmuyor mu?
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: hailstorm - Ağustos 09, 2011, 03:32:51 öö
Nüfus kağıdında Müslüman diye yazıldığında,siz onu değiştirdiğinizde bu din değiştirmek olmuyor mu?


Sayın Hacamat, Nüfus kağıdında yazan şey ile insanin içindeki din apayrı şeylerdir.Kağıt parçası üzerinde yazan birşeyi kalbimizle benimsemediğimiz sürece bu gerçek olmaz.
Gerçek kalbimizde olan inançtır.

Biraz değişik bir örneklendirme yaparsak; eğer sizin doğum tarihiniz 1975 ise ve nüfus kayıtlarına 1977 yılında kayıt edilirse, sizin "gerçek" doğum tarihiniz değişirmi?hayır..
Yalnızca kağıt üzerinde 1977 yazar..(burada belirtmek istediğim nüfus kağıdında yazanın önemi yoktur, yani doğum ile din arasında bir bağlantı kurmuyorum)

Umarım örneği düzgün verebilmişimdir zira gecenin bu saatinde aklı-selim bir şekilde düşünebildiğimden şüpheliyim

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 09, 2011, 03:42:19 öö

Sayin Hailstorm'a katiliyorum.

Mesela tanidigim birisinin dogum yeri farkli yaziyor nufus kagidimda. Ne yani  aslinda orda mi dogdu o kisi?

Yani kisacasi din Tanri ile kul arasindadir. Kimligimde isterse musluman yazsin, isterse satanist yazsin, onemli olan benim kalbimde tasidigim inanctir.

Ve 3. kez tekrarliyorum: Ben hayatimda hic din degistirmedim, dinsizken kendim sectim dinimi.

Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Masor1976 - Ağustos 09, 2011, 04:56:37 öö
Aile ve örfsel yapının din seçimi konusunda bireye çocukluktan yaşlanıncaya kadar her yaşta baskısı barizdir. Farklı dinleri bir kenara bırakalım aynı dinin farklı mezheplerinde bile evlenmeye karşı çıkar aileler. Eğer ekonomik özgürlükleri varsa aşık olan çiftler kaçarak yeni bir hayat kurmak zorunda kalırlar.

Örneğin toplumumuzda alevi-sünni oldukları için seven çiftleri birbirinden ayırdıklarına; teyzemin oğlunu sevdiği kızın alevi ailesinin gençleri tarafından kızı bırakmaması durumunda ölümle tehdit edilmesini görmüştüm. Kızı da tehdit ettiklerinden olsa gerek kızın ve ailesinin taşınarak ortadan kaybolmasıyla teyzemin oğlu uzun bir süre depresyonda yaşamıştı.

Aslında yanılmıyorsam insanları birbirine düşüren din değil kemikleşmiş örfler ve bu örflere göre din ayetlerinin kurgulanmasıdır. Bazı dinlerin yahudilikte olduğu gibi yahudi anneden doğmayanın yahudi kabul edilmemesi, yahudi olmayana kız verilmemesi  kavramı gibi adeta bir kan bağına dayalı milletleşmeye kayması da bu yüzden olabilir diye  kanaat getiriyorum.

Kısacası gerek dünyadaki küreselleşme, gerekse insanların hümanistleşmesi gibi kavramların insanları sarması nedeniyle zamanla bu tarz örflerin eriyerek yok olacaklarını tahmin ediyorum.

Çocuklara din öğretilmesine ben de karşıyım. Ki büyük insanlara bile dini anlatabilmek zordur. Bu kadar derin konularla çocukların beynini sarsmanın anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Çocuklar oyun oynamalı, yazmayı okumayı öğrenmeli... Bizim müslümanların çocukları Kuran kurslarında falakaya yatırarak zorla hafız yapabilmek için depresyona sokmaları, imam hatip liselerinde zorla Kuran, Tefsir ve arapça gibi ağır derslerin zorla kafalarına sokulmaya çalışılması, bunlar iyi niyetle yapılan salaklıklardır. Bilimsellikten uzaklaşınca insan salaklaşmak durumunda kalıyor. Aynı şekilde yatkın olmayan çocukların zorla fen dersleri, matematik gibi dersleri zorla kafalarına sokmaları da yanlış. Çocukların kaabiliyetine göre uzman psikologlar tarafından yapılan testler neticesinde neye kaabiliyeti varsa sayısal sözel gibi konular belli bir dozda aşılanmaya çalışılmalıdır. Aksi taktirde bilinç altındaki bu tiksintiden dolayı gelecekte matematikten nefret eden, eline kitap almak istemeyen, müslüman olan fakat namaz kılmayan nesiller oluşur. Örneğin ben 13 yaşımdayken kitap okuma alışkanlığı kazanmak amacıyla okulun kütüphanesine gidip bir roman istedim. Bana Peyami Safa'nın Yalnızız adlı romanını verdiler. Yarısına kadar okuduktan sonra kitabı geri verdim. Ne zaman kitap görsem midem bulanırdı. Hala kitap okuma alışkanlığı edinemiyorum.

Komplo teorisyenlerinin hoşuma giden bir tespiti vardır. Reklamcıların subluminal mesaj tekniğini nasıl kullandıklarını anlatırken: İnsanların karar verip harekete geçmesini sağlayan mekanizma mantığı değil bilinç altıdır. Yaklaşık olarak bilinç altı 6 saniye önce karar verir mantık kabul etmek zorunda kalır. Örneğin sigara içmenin zararını bilen insan mantığını es geçerek her gün ortalama 20 kez bilinç altına yenilir. Reklamlarda firmalar o nedenle sürekli olarak subluminal mesaj yollayarak insanlar ürünlerini satın alsın diye bilinç altı programlanıyor. Kolanın olağan üstü zararlarını bile bile litrelerce kola tüketmeyi neden bırakamıyoruz örneğin?

Filmlerde dikkatimi çekiyor; adam üzülüyor sigara ve alkole sarıyor, seviniyor kutlamayı sigara-alkolle yapıyor. Şimdilerde ise uyuşturucu çok moda. Doğal olarak ne kadar kendinizi yırtarsanız yırtın aile olarak çocuklarınıza zararlarını anlatsanız da yeni nesil tüm sulu kuru uyuşturucuları deneyecektir. Bilinç altına verilen bu subluminal mesajlardan kaçmaları imkansızdır yani.

Yine filmlerden bize aşılanan hristiyan adetlerinden olsa gerek; örneğin ne zaman yolum Taksim'e düşse açık bir kilise görürsem girip gezer, dua eden insanları izler, dua defterine yazılanları okur ve dua ederim. Tabiki bu kötü bir alışkanlık değildir. Fakat kötü alışkanlıklar da bu şekilde kazanılabiliyor malesef.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Ağustos 10, 2011, 12:04:24 öö
Mevzuya bir soruyla iştirak ediyorum. Bu Dünya da olmayı nasıl seçtiniz? bu sorunun cevabı dinlerin nasıl seçildiğinin cevabıdır... belkide KADER dir.

Aslinda tam olarak kader degil. Bu dunyaya gelmeden once anne-baba seciminden tutun birtakim seyleri kendimiz onceden secmekle yukumluyuz ancak bu, yasam icersinde de devam eder. Kader belki de daha once belirlenmis kosullar kapsaminda size sunulan yasam dongusudur. Yasami belirlemek ve daha ileriye tasimak ise, tamamen sizin elinizdedir.
       Sanırım bir anlatım hatası olmuş, "dünyaya gelmeden önce anne-baba seçiminden tutun bir takım şeyleri kendimiz önceden seçmekle yükümlüyüz"  bu doğru mu ?
        Saygılar-sevgiler.
Bu mevzu hakkinda birbiriyle celiskili bilgilerin bulunmasinin sebebi, henuz net bir sekilde aydinlatilamamis olmasindandir. Ancak giderek acikliga kavusturulma yolunda olundugundan bilinen en uctaki bilgiye dogru hareket edilmekte. Bu sayede en dogru bilgiye ulasma cabalari halen buyuk bir hizla yurutulmekte. Dunya gezegeninin, sahip oldugu potansiyel geregi bazi bilinmezlikleri cozmek icin, bazi zamanlarda disardan yardim da alinmiyor degil :D
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Ağustos 10, 2011, 12:22:41 öö
        Sayın Omega21, iletinize alıntı yaparak cevap yazayım dedim ama daha önce de belirttiğim gibi  bilgisayar tekniğindeki  yetersizliğim nedeniyle ortalığı karıştırmışım. Sizin yazınızın tam da ortasına benim yazım girmiş.  Şunu söylüyorum.  Sanırım anlatım hatası olmuş,"dünyaya gelmeden önce anne-baba seçiminden tutun bir takım şeyleri kendimiz önceden seçmekle yükümlüyüz" bu doğru mu?
        Saygılar-sevgiler. 
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 10, 2011, 12:58:03 öö
10 sayfadır hala dinimizi nasıl seçtik bulamadık... :) ben yoruldum valla...
Musevi olmak isteyin bakiim yapıyorlar mı? demekki Kader işte ala ala
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: 418 - Ağustos 10, 2011, 01:36:32 öö
museviliği araştırmış biri olarak şu kadarını söyleyebilirim, musevilik , muslumanlığa göre 10 kat hatta daha fazla zor bir dindir... oruç 25 saat sıcakta... birsürü kuralı var, yahudi ırkından gelenler bile laik oluyor dayanamıyor , yahudiliği yaşıyan çook az bir azınlıktır(ultra orthodox ve orthodoxlar) yahudilerin içinde...
sonradan yahudi olunabilir mi ? sorusuna cevap evet ama normal bir insanın isteyeceği birşey değil hatta normal yahudi ırkından gelenler bile sıcak bakmıyor...  halakhaya göre yaşamak kolay değildir.... çok zor olduğundan sonradan yahudi olanların sayısı çook azdır...
tarihte bir türk kavmi yahudi olmuştur, khazars diye geçer... ashkenaz yahudilerinin gen haritasında türk geni bulunur , bunlar abd deki israildeki yönetimi elinde bulunduran kısımdır, zaten savaş yeteneğinden türk olduklarıda belli...


Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 10, 2011, 02:31:37 öö
Sayın 418 , öyle dokunaklı yazmışsınız ki bir an için bize acıdıkları için almazlar falan sandım...
Hahama gittiğinizde ''bizim din kuralları zor, size acırız ,alamayız'' mı diyor?... yok öyle bir şey.

birde bu kuralları uyguluyomusun ,uygulamıyomusun diye mi bakıyorlar? sayının azlığı bu sebepten olsun... Hiç


Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 10, 2011, 02:40:09 öö
Bir soru sormak istedim... bilmiyorum araştırmadım...şimdi aklıma geldi.
Sonradan Alevi olunabiliyor mu?
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: 418 - Ağustos 10, 2011, 09:01:36 öö
Sayın Hacamat,

duydum 2-3 tane öyle museviliğe geçip kabul gören , şunu da diyebilirim normal yahudi ırkından olan bile kabul görmüyor değişim süreci geçirmesi gerekiyor, bide yahudi kitaplarını yorumlaması için 150 ve üzeri IQ ya ihtiyaçları var ki dünyada %2 lik bir dilim.... o yüzden kolay değil...
sonradan alevi olunabilir mi ?
bence bir sakıncası yok , islamda misyonerlik(tebli) var, aleviler müslüman olduğuna göre neden olmasın ?
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: karahan - Ağustos 10, 2011, 09:14:12 öö
Aleviler sonradan tebliğ ile müslüman olmazlar zaten müslümandırlar.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: 418 - Ağustos 10, 2011, 09:16:31 öö
Aleviler sonradan tebliğ ile müslüman olmazlar zaten müslümandırlar.

Saygılar.
Sayın karahan,

yazdığımı birdaha okumanızı tavsiye ediyorum...

Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 10, 2011, 10:01:07 ös
Sayın 418, ben size IQ dan bahsetmiyorum, alırlar mı almazlar mı? böyle bir yere varamayız ki ama ,mevzu uzar da uzar... Sizi aldıklarında hemen Tevratı mı yorumlatacaklar ? '' al yorumla'' diye böyle birşey de yok... her, 108 dakikada bir bana dört, bir, sekize bastırtmayın ne olur. Net konuşalım. Bu konu başlığına ''Kader'' diyelim bitsin.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: 418 - Ağustos 10, 2011, 10:38:59 ös
Sayın 418, ben size IQ dan bahsetmiyorum, alırlar mı almazlar mı? böyle bir yere varamayız ki ama ,mevzu uzar da uzar... Sizi aldıklarında hemen Tevratı mı yorumlatacaklar ? '' al yorumla'' diye böyle birşey de yok... her, 108 dakikada bir bana dört, bir, sekize bastırtmayın ne olur. Net konuşalım. Bu konu başlığına ''Kader'' diyelim bitsin.
Sayın Hacamat,

Tarihte khazars türkleri musevi olmuştur sonradan bunlara Ashkenaz yahudileri deniyor... ,
yahudilik zor bir din olduğundan yahudi kanı taşıyanlar bile yahudiliğin gereğini yapmaktan uzak duruyor.. biraz ayrıntıya girmiştim sadece....

sonuç sonradan yahudi olmak mümkün örnek : hazar türkleri... sonradan yahudi olmuştur...

Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 11, 2011, 12:51:16 öö
Hem sonra Müslümanlık kolay din mi? Yaptıkca ,daha çoğu var... sünneti var,farzı var,takvası var, yaptıkça bir sonrası var.
Oruç diyorsunuz... Müslümanlıkta takva alabilmek için 11 ay oruç tutabilirsin ''eee'' yani kolaymıymış... Hıristiyan papazlar, adamlar
evlenemiyor bile. Kolay mı? Dolayısıyla her din kendi içinde zorlukları vardır. Konumuz dinlerin zorluğu değil. Dinimizi nasıl seçtik bu.

Dinimizi seçemedik sayın üyeler kimse birbirini kandırmasın..... Hadi bu coğrafyadasın okudun,ettin budizmi kendine din seçeceksin
hadi... bu coğrafyada budizmi yaşat, bakalım nasıl yaşatacaksın... gideceğin bir ibadet yeri bile bulamazsın... yada buda rahibi gibi giyin
sokakta gez..... eee, uymuyor di mi? Kader sayın 418 Kader...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 11, 2011, 01:10:11 öö
Tunceli'de doğdun. Anne Alevi,baba Alevi sen Budist mi olacaksın, ne olacaksın? Tunceli de ,kasabada budist rahipler gibi mi gezeceksin?...
Az biraz geniş düşünelim (evrensel) heryer İstanbul, Los Angeles değil. Tüm insanlığı düşünelim.
Çinli Anne Baba çocuğunu böcek yemeye lokantaya götürdüğünde o çocuk büyüdüğünde böcek yiyorsa  ve sen yemiyorsan
sen üstün olduğun için mi yemiyorsun? Yoksa Çin de doğmadığın için mi? eeee
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 11, 2011, 02:12:37 öö
Hacamat siz nasil dininizi sectiniz veya secemediniz beni hic ama hic ilgilendirmiyor. Ama ben dinimi KENDIM sectim. NOKTA.

Esenlikler,
Laus Deo.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 11, 2011, 02:37:42 öö
Sayın Laus Deo, sanırım bir yanlış anlaşılma var. Mevzu ilerledi ve sizi geçtik biz. Biz artık başka yerdeyiz. Tamam dininizi siz seçtiniz.
biz burada azınlığı tartışmıyoruz veya sizi. Genel, çoğunluktan bahsediyoruz... Lütfen anlayış.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 11, 2011, 04:01:44 öö
Tunceli'de doğdun. Anne Alevi,baba Alevi sen Budist mi olacaksın, ne olacaksın? Tunceli de ,kasabada budist rahipler gibi mi gezeceksin?...
Az biraz geniş düşünelim (evrensel) heryer İstanbul, Los Angeles değil. Tüm insanlığı düşünelim.
Çinli Anne Baba çocuğunu böcek yemeye lokantaya götürdüğünde o çocuk büyüdüğünde böcek yiyorsa  ve sen yemiyorsan
sen üstün olduğun için mi yemiyorsun? Yoksa Çin de doğmadığın için mi? eeee

Bir insanin dinini yasamasi icin illa acik acik mi yasamasi gerekiyor sayin Hacamat? Belki Tunceli budist doludur da herkes kendi icerisinde yasiyodur dinini!

En buyuk ibadet yeri insanin kalbidir oncelikle. Bir insanin dinini yasamasi icin hic bir yere gitmeye geregi yok.

Turkiye'nin %90'i kendisini musluman olarak tanimlar, cunku musluman ana-baba'dan dogmuslardir. 10'u da baska dindendir, ateisttir, deisttir, agnostiktir vs... %90'inin kaderi belirliyor da %10'unun kendisi mi belirliyor yani dinini? Boyle bir durumda nasil genelleme yapabiliriz?
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 11, 2011, 04:42:43 öö
Sayın Laus Deo, sanırım Türkiyede yaşamıyorsunuz, sizinle saatlerimiz uyuşmuyor. ben bir yandan uyuyor
bir yandan klavye kullanıyorum.
Mevzu insanı tanımakta yatıyor. Mevzuyu din seçmek gibi düşünmeyelim.Bakın insan yaşadığı ortama uyum sağlar.
Bu onun doğasında var. Beğenmesde uyum sağlar. Türkiyede erkekler etek giymez ama iskoçyada giyer. İnsana neyi
öğretirsen onu alırsın. Yaşadığınız yerle bütünleşirsiniz. Farklı ülkelerde okuyan öğrenciler o ülkeye laf söyletmez vs.
Din seçmek diye bir şey yok. Aslında sizin içinde yok sayın Laus Deo, siz sadece şanslı ( Kader ) olduğunuz için
değiştirmişsiniz yada seçmişsiniz. Siz söylediniz ''benim ailem serbestti bu konuda'' diye. Serbest olmasaydı
küçük bir kasabada doğsaydınız ne olacaktı?. Yine burada böyle konuşuyor olacakmıydınız.
Farklı dinlerde bir sürü insan vardır din değiştirmek isteyen fakat kaderleri mani oluyordur.
Örneğin Afgan bir genç belki hıristiyan olmak istiyordur ama kaderi onu bağlamış. Yada sayın Lous Deo siz
Afganistanda doğsaydınız ne olurdunuz? belkide araştırma fırsatınız bile olmadan ikiz kulelere dalardınız...
Fantezi ama düşününce pek muhtemel,aynı şekilde ben de, o da ,farketmez. Konuya sizle başladım diye sizle örneklendirdim.

siz diyorsunuz % 90 diye, genellemeyi yaptınız evet sizce türkiyenin %90 ı müslüman olması size neyi hatırlatıyor.
bana Kaderi... Neden sizce .... neden İngiltere müslüman değilde Türkiye..... coğrefyanın kaderi...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 11, 2011, 06:37:39 öö
Iste ben de onu diyorum ya. %90'i kaderse geri kalani kader degil.

Tam tersine cok kati dindar bir ailede dogdugu icin de baska din secen insan olamaz mi? Afganistanda yasayan herkes musluman mi kalmistir? Nerden biliyorsunuz, ya gizliden gizliye yasiyorlarsa 'diger' dinlerini? Kucuk bir kasabada dogup da ailesinin dininden baska din secen yok mudur?

Isin icinde kader denen sey de etkili olabilir ama tek etken olamaz.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 11, 2011, 02:12:05 ös
Evet sayın Laus Deo,başlangıçta bir Kaderin olduğunu siz de beyan ettiniz. Tek etken olamaz demişsiniz.

Kaderi kendi düşüncemle anlatırsam.Suyun 100 C de kaynama noktasına gelmesi Kader, bu suyun havaya karışması Kader, sonra bulut oluşturması yine kader, o bulutun yağmur olup yere düşmesi tabiki Kader.

Gelelim Mevzuya, O çocuğun Afganiztanda doğması Kader. Aile ve çevresinin baskın olması Kader. Cahil bırakılması Kader. O cahil çocuğun, ikiz kulelere dalması Kader.
Fakat bu kaderi değiştirmemiz elimizde... Tıpkı bulutlara yağmur bombası atıp müdahale ediyorsak... Bu kaderide değiştirebiliriz,ama bombayla değil :)
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: 418 - Ağustos 11, 2011, 08:44:54 ös
Sn. Hacamat

öncelikle şunu belirteyim tarih boyunca din geçişleri olmuştur bundan sonrada olabilir, bu gayet normal birşey, birinin din seçebilmesi için önce bellirli bir olgunluğa erişmiş olması gerekmekte , eğer o gerekli olgunluğa erişmediyse, kendi kabilesinin yada kendi ait olduğu toplumun dini inanç ve düşüncelerini benimser bu gayet normaldir, dünya halklarının yaklaşık %80'inin cahil olduğunu göz önünde tutarsak karşılaştığımız tablo normaldir, ve kadere dönüşür, fakat burda Sn.Laus Deo   kendi inanancını ve diğer muhtemel inançları sorgulayarak kendi dinini seçmiş bu onun kişiliğini ve kendi kararlarını baskı ve zorlama olmaksızın rahatlıkla alabildiğinin kanıtı olarak işe bakıyorum....
ayrıca su meselesine gelirsek su her sıcaklıkta kaynaması mümkündür düşük basınç altında su oda sıcaklığında fokur fokur kaynar... buda suyun basınca göre karar aldığının önemli bir göstergesidir... fakat insan oğlu su yada hayvanlardan farklı olarak bir zekası var , şartları değiştikçe direnç seviyeleride değişebilir.... fakat her insan için kaynama noktası farklı olması muhtemeldir çünkü tüm insanlar farklıdır...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 11, 2011, 09:52:43 ös
Biz genel durumumu tartışıcaz, yoksa münferit durumları mı? Ben geneleme yapıyorum. Sayın Laus Deo bir istisna, fakat yinede, kendisininde kabul ettiği gibi, bazı etkenlerin olması sayesinde bugün din değiştirebilmiş. Kişiler elbette farklıdır fakat etkenler aynıdır. Bilmiyorum, anlatamıyorum heralde. Bu etkenlere ben ''Kader'' derim,siz başka bir şey. Etkenlerin başında coğrafi konum geliyor, İnsanın eğitilmesi gerekiyor. Koşullar uygun değilse, bir insan nasıl eğitim alacak. Meşhur olmuş bir laf var '' Urfa'da Oxfod vardı da bizmi okumadık'' bunun gibi.
Hadi araştırdın diyelim,Musevi olmak istedin, bakalım adamlar seni alacak mı? bir de o var. Kaderle örülmüş bir ağ içinde konuşuyoruz fakat neyi konuştuğumuzu bilmiyoruz. Tıpkı denizde yüzen bir balığın ,suyun içinde yüzüyor olduğunu bilememesi gibi bir durum.

Not: suyun farklı basınçta kaynaması ne? anlamadım o dediğiniz kader değil mi? yani...Tıı
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 11, 2011, 10:38:18 ös
http://www.resimsakla.com/r-utanc-resimleri-172-ac-bebekler-4919.htm (http://www.resimsakla.com/r-utanc-resimleri-172-ac-bebekler-4919.htm)


Bana anlatmayın isterseniz bu çocuğa anlatabilirsiniz dinini nasıl seçtiğini?. Ben bu başlıktan çekiliyorum şimdilik.
Tartışmaların galibi olmaz. Bildiklerimi paylaştım. Herkez belkide haklıdır...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: metinaltincekic - Ağustos 13, 2011, 11:58:38 öö
Sevgili Masonlar.Org üyeleri,
Öncelikle yoğun bir çalışma kulvarında olduğum için siteye zaman ayıramadım kusura bakmayın..
Sonrasında yazılanları okuduğumda küçük bir tebbesüm ettim..
Ben bu siteye kayıt olurken bana ALLAH İnancı olan insanların yer aldığı dinlere saygılı olunduğu ATAİZM gibi felsefeye kökten karşı olunduğu yazıyordu..
Lakin şimdi yazılanları okuduğum zaman SEVGİ VE GÜZELLİK DİNİ İSLAM DİNİNİN MENSUPLARININ Ne yamyamlığı kalmış NEDE TERÖRİSTLİĞİ...
Ben İslamiyeti seçmiş biri olarak yamyam vs. değilim.. İslam-ı seçen yamyamlar olabilir, kızılderili,amerikalı,fıransız,italyan,çinli,japon ve dünyadaki bütün ırklar olabilir, İSLAMİYETİ Gerçekten inceleyen ve bir az olsun inanmak isteyen herkez büyüsüne kutsallığına kapılır..
Terörizme gelirsek artık bütün Dünya İslami terör değil Bazı Kimselerin oyunları olduğunu gördü biliyor ve bunlar kimseyi etkilemiyor...
ve Araştırmalara göre dünyanın çoğunluğu İslamiyeti Tercih etmeye başladı...
Lakin FİLİSTİNDE Dökülen göz yaşlarını ASLA Unutmayacak bu DÜNYA..!!!
Sapanla taş atılan çocuğa mermi sıkanlar unutulmayacak..!
Allah Tevratta ÖLDÜRMEYİN DİYOR CAN ALMAYIN DİYOR..!  BİR DAKİKA, BİR DAKİKA DURUN DİYORUM...!
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 13, 2011, 03:11:54 ös
Sayin metinaltincekic,

Bu baslikta yazilanlari acaba nasil okudunuz merak ediyorum. Cunku dikkatli bakacak olursaniz, kimsenin muslumanlara birsey dedigini goremezsiniz. Sizin 4 agustos tarihli yazinizdan sonra kimsenin herhangi bir dine kotu bir lafi bile olmamistir.

Zaten bu baslikta tartisilan hangi dinin iyi hangi dinin kotu oldugu degil, insanlarin dinini nasil sectikleridir.

Ozellikle de olayi Filistin'e nasil getirdiniz, orasini hic anlayamadim. Tevrat'ta oldurmeyin diyor demissiniz. Allah askina bunun baslikla alakasi nedir?

Esenlikler,
Laus Deo
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: metinaltincekic - Ağustos 13, 2011, 05:16:55 ös
Sayin Laus Deo,
Yapmayın Allah aşkına ben mason cemiyetini zeki, akıllı adamlar olarak düşünürdüm...
O yüzden bugün bu platformda yer alıyorum..
O Yazıları okumadınız mı yoksa ?
YOKSA YAMYAMLIK VE TERÖRİST SIFATLARI SİZE HAKARET OLARAK GELMİYOR MU ? ( Ben farkındalık oluşturdum, insan birşeyleri ortaya koymadan önce kendine bakmalı.)
Yoksa Ben konuyu oraya getirmedim benim görüşümü savunmayanlar getirdi...
Ben sadece herkez müslüman doğar dedim ve buda anket ile gayette alakalı bir yazıdır...
Haa eğer o yazıları yazan sizin gibi üyeler diyorsanız o zaman diycek bir şeyim yok, üyeler belli bir seviyenin altında diye düşünürüm.....

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: ADAM - Ağustos 13, 2011, 05:34:48 ös

Ben bu başlığa elimden geldiğince bulaşmamaya çalışıyorum.

Ancak sayın Laus Deo şu deyişinde haklı: Bu başlığın konusu "Dininizi nesıl seçtiniz?" diye bir anket. Başka bir şey değil.

İslam dininin ya da Müslümanlığın savunması ya da Sayın metinaltıncekic'in gündemde tutmaya çalıştığı konuların yeri burası değil.

Daha önce söylemiştim. Yineliyorum: Sayın metinalmtıncekic görüşlerini, kendince eğilimlerini, düşünülerini, inançlarını ortaya sermek ve bunları tartışmak istiyorsa, bunlarla bağlantılı bir başlığı forumun uygun bölümünde açmalı.

Burada Sayın metinaltıncekic'in yazdıklarının hiçbirinin irdelemesini yapmıyorum; ne olumlu ne olumsuz eleştiri... Hiçbir söz.

Burası yeri değil. DOLAYISIYLA BURADA BÖYLE BİR KONUYU TARTIŞMAK YERSİZ.

Sayın metinaltıncekic bir ara zamanının elvermediğinden dem vuruyordu.

Biz sabırlıyız, bekleriz.



Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 13, 2011, 09:21:10 ös
 sayın ADAM'ın bu teklifinden sonra bana laf düşmez... Fakat yinede bir şeyi açıklama gerği duydum.
 sayın metinaltinçekic, sanırım vaktinizin yok ve yazıları hızlı okumanıza, anlamamanıza sebep olmuş. Yamyamlık mevzusunu açan bendenizim.
Bu sitedeki zeki ve akıllı katılımcılar yamyamlığın ayrı bir din olduğunu biliyor (islamla bir alakası olmadığını). Sanırım sizinde öğrenmek için vaktiniz vardır.
Yamyamlık inançtan gelir. Dinsel törenle insan etini yerler. Bu onların dini, ''bir şey diye bilirmisiniz''. Dolayısıyla ben de dedim ki ''bu sitedekiler ''bile'' yamyam kabilesinde doğsaydı, yamyam inancına sahip olurdu''. Dinimizi seçemezdik.Mevzu bu.

Şimdi sayın metinaltincekic zekanız ve aklınızla bu konuyu neresinden islamla özdeşleştirdiniz. Burada İslam dini ile ilgili ne söylendi. Bırakın en başta hiçbir dine ben laf söyletmem. Siz rahat olun... sayın metinaltincekic
Bilmem anlatabiliyormuyum.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Ağustos 14, 2011, 01:14:31 ös
    Sayın metinaltinçekiç, gerek sayın ADAM ve gerekse sayın Hacamat zaten size gereken cevabı vermişler. Yanlız benim anlayamadığım "üyelerin belli bir seviyenin altında olduğu" sözünüz. Buna nasıl karar verdiniz? Yoksa siz, sizin gibi düşünmeyenleri zeka özürlü falan mı zannediyorsunuz?.
    Saygılar-sevgiler
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: smyrnali - Ağustos 14, 2011, 02:00:38 ös
 Sevgili Hacamat  tesekür ederim ...begenimi sundum...(eksilerinin arasında kaybolan + mı belirtmek geregi duydum :)) umarım ilerde + ların arasında eksilerin kaybolur ....sevgiler .
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: ceycet - Ağustos 14, 2011, 08:40:09 ös

Sayın metinaltınçekic'in paylaşımını okuyan belli bir zeka seviyesinin üzerinde olduğunu kabul ettiğimiz (O seviye nasıl belirlenir bilmiyorum)her insan,bu forumun üyelerinden sadece kendisinin İslam dinini seçtiğinin zannına kapılır.Oysa ki,hepimiz biliyoruz ki hemen hemen hepimiz zaten doğarkken(Her nekadar bize sormadılarsa da)İslam dinini zorunlu olarak seçiyoruz.

Ben bugüne kadar,bırakın bu başlık altında söylenilenleri bu forumda herhangi bir dine saygısızlık yapan birisine rastlamadım.Aksine,özellikle İslam dinine olumlu yaklaşımlar içeren yazılar yazdık.Her hangi bir din hakkında oluşmuş yargıları sorgulamayın derseniz,işte bazılarımız buna karşı çıkar.Bunu saygısızlık olarak kabul eden mantığın seviyesini de kim tartar,bilemiyorum.


Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 28, 2011, 09:23:08 ös
Araya farklı mevzular ve farklı yaklaşımlar girince atladım sanırım.
 Sayın Laus Deo ''dinini seçtiğini'' söylemişti.
peki seçtiğiniz dinin mensupları, sizi neden kabul etti... Anladığım kadarıyla, Musevi dininden bahsediyorsunuz.
Musevilik dinine geçiş yok, geçilse bile ayrı bir defterde kaydı tutuluyodur.
Diyorsunuz zaten ''din kalpten yaşanır''. siz de kalpten yaşasaydınız, dine geçmek zorunda bırakan şey neydi sizi...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: 418 - Ağustos 28, 2011, 09:34:00 ös
Sayın Hacamat;

Halacha'ya göre sonradan musevi olunabiliyor... ayrıca gen olarak yahudi kanından biriside convert olmadan yahudi sayılmaz tam anlamıyla.... geçiş kısmı çok ağırdır o yüzden yahudi kanından olanların çoğu dindar olmaya yanaşmaz...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 29, 2011, 12:31:03 öö
Sayin Hacamat,

Musevi oldugumu da nerden cikardiniz? Cok merak ediyorum nasil bu kaniya vardiniz?

Hayir Musevi degilim.

Ancak neden insanlarin surekli baskalarini hesaba katarak dinlerini yasamaya calistiklarini da anlayamiyorum acikcasi. Museviligi secmis olsam mesela ve beni bu sahislar aralarina almasalar; derim ki almazlarsa almasinlar, banane!

Insan dinini kalbinde yasar. Gerisi cok onemli degil. Gerisi derken ibadetleri kastetmiyorum, baskalarini kastediyorum. Ben bir dini kabul etmissem, bunun iznini bir tek Tanri'dan alirim, baska insanogullarindan degil.

Ben dinlerin topluluk anlayisindan cok bireysel yasanmasi gerektigini savunan birisiyim. Elbette topluluk anlayisi da olmali ancak en basta gelen sey Tanri ile insanin yani bireyin arasindaki iliskidir. Bu varsa gerisi olsa da olur, olmasa da olur.

Esenlikler,
Laus Deo.


Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 29, 2011, 01:50:15 öö
Sayın Laus Deo, henüz bir çıkarımda bulunmadım.sadece musevi olduğunuzu zannediyordum. Değilmişsiniz .
ben de şaşıracaktım, szi nasıl museviliğe aldılar diye.
peki sayın Laus Deo, laf lafı açıyor. Bir örnek verirmisiniz hangi din, yanlız kalpte yaşatıla biliiniyor.
Bildiğim kadarıyla müslümanlığı, sadece kalplen yaşayamıyorsunuz, hıristiyanlık ve musevilikde öyle.
Bir takım kuralları var (her dinin), o kurallarada uyulması gerekiyor. Yoksa yeni bir din var, ben mi kaçırdım?
utanılacak bir şey değilse ,bize hangi dini seçtiğinizi de paylaşın bu arada ...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Zagzagel - Ağustos 29, 2011, 02:22:36 öö
Sayin Hacamat, yaniliyorsunuz. Gecenlerde birinden duydum. Soyle bir sey:

Muslumanlar Bese ayrilir.

1- tam zamanli musluman
2- cumadan cumaya musluman
3- ramazandan ramazana musluman
4- bayramdan bayrama musluman ve
5- kalbi temiz olanlar :)

yani muslumanlik sadece kalpte de yasanabiliyor :D

sevecenliklerimle.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 29, 2011, 02:37:58 öö
Sayin Hacamat,

Bu kadar zorlamayin. Gayet basit bir seyden bahsediyorum:

Bir insan dusunun adi Smith olsun. Smith kendi kendine arastirmis, Islam'i kabul etmis. Ama camiye gitmek istemiyor, hacca gitmek istemiyor, onu yapmak istemiyor, bunu yapmak istemiyor. Bunu goren muslumanlar da diyorlar ki, "sen musluman falan degilsin Smith!"...

O halbuki KALP'ten inaniyor Muhammed'e ve Allah'a... Ve de Kuran'a...

Simdi Allah'tan baska kim diyebilir, sen musluman degilsin diye?

Din Tanri ile kul arasindadir. En azindan oyle olmalidir.

Veya soyle dusunun: Dunyanin butun muslumanlari bir araya gelmis Smith'in musluman olmadigina karar getirmisler, belgeleyip onune sunmuslar. Smith ise kararli! Ben Muslumanim diyor, baska bir sey demiyor. Evinde Kuran okuyor, namaz kiliyor.

Iste boyle olur kalpte yasanan din. Baskasi ne demis, cemaate kabul mu etmis, etmemis mi aforoz mu etmis. Kime ne?

Bu kadar basit.

Ya da baska bir kisi dusunun, ben Hristiyanim diyor, fakat inanclari biraz farkli. E peki ne olacak? Papa gelip adamin elini kolunu mu baglayacak? Adami dovecek mi, iskence mi edecek? Hayir yine herkes kendi isiyle ilgilenecek, bu sahis da istedigi gibi istedigi sekilde inanacak kurtaricisina.

Bu kadar basit.

Esenlikler,
Laus Deo.

NOT: Ben tam iletiyi gonderirken uyari geldi, sayin Zagzagel de cevap yazmis basliga... Ona da katildigimi belirtmek isterim. Cok guzel ozetlemis. Ki bu bahsettigi seyi muhtemelen dunyadaki butun dinler icin genelleyebiliriz. Tesekkurler.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 29, 2011, 02:58:07 öö
Sanırım anlatamadım,
dinlerin emirleri ve yasakları var. Hiç bir din şunu demez ''sadece bu dini kalpte yaşayın'' kast ettiğim bu.
aramızda sohbet ederken veya insan olarak düşündüğümüzde ben kalpte yaşıyorum deriz.
Sayın Laus Deo bunu sanki kendi dini emrediyormuş gibi söyledi ( yanlız kalbinizde yaşatın) mesele bu.
bende ''ala ala'' dedim. hangi din bunu bu şekilde emretmiş ,diye düşündüm.
Dolayısıyla birbirimiz arasında ''ben kalbimde yaşıyorum'' deriz ama böyle bir durum hiç bir dinde yoktur.
dinlerin uyulması gereken bir kaidesi vardır.
sayın Laus Deo,zahmet edip bir dine geçmişsiniz, bende sizin dediğinizi diyorum..... neden dine geçtiniz ki. ?
kalbinizde yaşasaydınız işte...
bizimle hangi dine geçtiğinizi hala paylaşmadınız..utanıyormusunuz
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: popperist - Ağustos 29, 2011, 03:12:10 öö
Din, en hazır şekliyle bize aile tarafından öğretilir. Nihayetinde hiçbir insana vahiy gelmez ki bunun doğrusunu eğrisini ilk ağızdan öğrenmiş olalım. Daima gelenek ve kültürün asırlardır var olan etkisi, dini biraz veya hayli modifiye eder ve din insan öyle gelir.

Bir noktadan sonra da insan sorgular. Ya geleneksel dini aynen kabul eder. Ya o dinden vazgeçer, ya da o din içinde kendi yorumunu geliştirir.

O dini aynen kabul eden ile diğer gruplar daima çatışır. Dolayısıyla aynen kabul edenin, diğerlerini anlaması mümkün değildir. Ona göre diğerleri ne kadar dinim var dese de dinsizdir. Diğerlerine göre ise bu kişi bağnazdır. Değişmez.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Laus Deo - Ağustos 29, 2011, 04:57:58 öö
Sayin Hacamat,

Dinimden neden utanayim? Lutfen...

Aciklarim aciklamam o bilecegim sey. Aciklayacagim varsa bile artik aciklamayacagim kesin. En azindan bu baslikta...

Demissiniz ki, bir dine gecmissin, keske gecmeseydin kalbinde yasasaydin keske. Yahu sayin Hacamat, zaten ben bu dine kalbimde gectim. Onemli olan da bu. Gidip hic bir din adamindan izin almadim bu dine gecmek icin! Neden biliyor musunuz? Cunku GEREKMIYOR.

Inandigim kurtaricinin tek kosulu ona inanmak. Iste size kalpte yasanan bir din.

Kotu bir insan olmamak da sart elbette ancak bu zaten evrensel bir kural, onu saymiyorum.

Ama dedigim gibi bu Muslumanlik icin de ayni olabilir. Bir kisi gayet de muslumanligi sadece kalbinde yasayabilir. Kisi Kuran'a ve Allah'a inanir. Fakat ibadet etmez. E ne oldu simdi ? Bu kisi muslumanliktan mi cikti? Veya ciktiysa bile bunu Allah'tan baska kim bilebilir? Musluman olmanin sarti nedir hatirlayin: Kelime-i sahadet getirmek. Peki bu aslinda nedir? Muhammed'i ve Allah'i kabul etmek. YETERLI.

Bu kacinci iletim oldu bilemiyorum. Demek istedigimi size farkli anlatim sekilleriyle anlatmaya calistim. Eger hala anlatamiyorsam ben artik pes ederim. Cunku olay benden gecmistir artik.

Esenlikler,
Laus Deo.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 29, 2011, 10:52:31 öö
utanıyormusunuz? bir soruydu. ''utanmıyorum''diyebilirdinz. Neden soruya kızıp ''bu başlıkta hangi dini seçtiğimi açıklamam''
diyorsunuz anlamadım. size defalarca sordum ''hangi dine geçtiniz'' diye söylemediniz.
size söylemeyin mi dediler? gurur mu yapıyorsunuz? biz, hangi dine geçtiğinizi öğrenirsek akan sular mı duracak?
anlamadım niye? yada, ben sordum diye bana karşı bir inat mı?


kulaktan kulağa laflar farklı taşınır onu biliyordumda. yazıyı okuduktan sonra ,aşağ tarafa yazmaya geçildiğinde
okunulan yazının farklı taşındığına da şahit oluyorum. Sayın Laus Deo, lütfen birdaha bakın ben ''keşke'' diye bi kelime
kullanmışmıyım. bırakın onu, kalbimden bile geçirmedim.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: karahan - Ağustos 29, 2011, 11:11:37 öö
Konu o kadar saçma yerler geldiki inanılır gibi değil.Sn.Laus deo' nun yada bu forumdaki herhangi bir üyenin hangi dinde olduğunun ne anlamı varki.Soru nun soruluş biçimi zaten bana saçma gelmişt anlatmaya çalıştım yazılarımda.Dünyada bana göre ve allah inancından anladığıma göre bir tane din vardır dinler  yoktur gerisi insanların kendi putlarıdır yerine koyduklarıdır,kolaylarına geldiği biçimleridir.

Budistliği bırakmış şaman olmuş yada musevi iken hristiyan olmuş zaten başlıbaşına saçma bir konu don kişot gibi yeldeğirmenlerine saldırmaktan başka birşey değil.İnsan din seçmez yaradılış gayesi olarak bu dünyaya gelmeden kader inancına göre herşeyin belli olduğu gibi insanın dinide bellidir.Bizler manavdan muz armut üzüm kavun karpuz seçer gibi din seçmeyiz fıtratımızda vardır o bizim.

Teklik inancında olan şeyi yaşar insan.Soru gereksiz olunca cevaplarıda zorlama oluyor tartışma gereksiz yöne taşıyor.Heleki bir mason ile haricinin arasında bir gerlime neden olması çok daha kötü.Şu söyleyeceğimide bir fırsat olarak anlamasın sn.Skullg
ben smynral ile daha hafif tondaki muhabbetimde ihtar edilmiştim asla kabul edemeyeceğim bir biçimdi ve bu muhabbetten daha hafifti.Kıyas olsun diye söylemedim o ihtara itirazıma haklı bir olay olduğunu düşündüğüm için forumu yöneten arkadaşları biz haricileri ufak muhabbetlerimizden dolayı bize yaptırım uygularken biraz daha farklı pencerelerdende bakmaları gerektiğini düşündüğümden belirtme gereği duydum.

Foruma yazmaya devam ediyorum ama ihtarınızında hala doğru olduğunu düşünmüyorum
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Genius Loci - Ağustos 29, 2011, 12:26:49 ös
Sayın Üyeler,

Lütfen konuyu kişiselleştirmeyiniz. Konunun bu şekilde devamının ne takip edenlere, ne de tartışanlara bir faydası olmayacaktır. Açıkcası bomboş bir tartışma süregelmekte olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde devamının da hiçbir yarar getirmeyeceğini aksine var olan ve var olması için tüm gayreti gösterdiğimiz/göstereceğimiz saygı ortamına da zarar vereceğine inanıyorum.

Konunun bana göre başlangıçtan itibaren yanlış olduğu bir gerçektir. Kişilerin dinsel inanışlarını nasıl tercih ettikleri, tamamen onların kendi iç dünyasıyla alakalıdır. Hiç kimse bunu nasıl bir tercihle belirlediğini açıklamak zorunda değildir. Ayrıca bunun açıklanmasının da ne gibi bir faydayı elde ettireceğini bilemiyorum.

Bununla beraber konu da gittikçe sapmaya ve iki kişi arasındaki tartışmaya dönmeye başladığını görüyorum. Kusura bakmayınız buna izin veremeyiz.

Daha öncede söylemiştim. Eğer, boş tartışmalar yaparak vakit harcanmak isteniyorsa, onu da yapabileceğiniz envai çeşit forum alanı mevcuttur. Ama o forumlardan birisi burası değildir!


Sn. Hacamat, ad hominem yaklaşımınızla hiçbir şey elde edemezsiniz. Buraya üye olduğunuz günden beridir ne yazık ki bu tip bir yaklaşım sergiliyorsunuz. Bir argümanı eleştirmek, tartışmaktan değil galiba argümanı ileri sürene saldırmaktan hoşlanıyorsunuz. Bunu yaparak belki müthiş bir şey yaptığınızı da düşünüyor olabilirsiniz. Ama olmuyor! Laus Deo Kardeşim, bir inanca sahip olduğunu ve bunu kendi içinde yaşadığını söylüyor. Siz söyle bakalım dinin ne diyorsunuz. "Hiç kimse dini inancını açıklamaya zorlanamaz." Bu anayasal bir hak aynı zamanda. Savaşta bile açıklamak zorunda değildir kişi inancını. buna zorlanamaz, açıkladığı inancı yüzünden ya da açıklamama tercihi yüzünden de kınanamaz.

Sınırlarda gezmeyi seviyor olabilirsiniz. Ama haddin de bir haddi vardır. Son kez rica ediyorum. Lütfen Forumda kişisel atışmalara girmeyiniz.

Sevgi ve Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Masor1976 - Ağustos 29, 2011, 02:27:20 ös
Kanaatimi dile getirmiştim fakat konunun gidişatından dolayı özet olarak değinmekte yarar görüyorum.

Bence iki tür din seçimi şekli var.

Birincisi örfi din seçimi. Yani aileniz ve yaşadığınız toplum ne aşılarsa ona inanır uygularsınız. Bunda genelde zorlama da söz konusu olur. Bu oldukça tatsız bir din alayışıdır ve ruh da lezzet alamaz. Etrafınızı tatmin etmenin huzurunu ilahi bir huzur zannedersiniz.

İkincisi ise ruhani din seçimi. Ruhunuz hangi din ve öğretiden lezzet alıyor ise o yönde ölümcül bir baskı da görseniz engellenemezsiniz. Bu aşka benziyor ve bence yaşanması gereken budur çünkü din her ne kadar insan ilişkilerine yön vermeye çalışsa da asıl olarak ruhsal bir yoldur.

Forumda bir diğer dikkatimi çeken konu ise müslümanların namaz kılmaması (ki ben de kılmıyorum örneğin) insanı islamdan çıkartır mı. Namaz kılmayan müslüman örfi müslümandır. Çocukluk döneminde baskıyla kıldırılmanın bir tepkisi de olabilir. Namazdan lezzet alamadığı için kılmıyor yani örfi olarak müslüman görünülse de ruhani olarak dinle bağı yoktur. Kalbim temiz kelimesi ise kendi kendini tatmin etme yoludur diye düşünüyorum.

Neticee ise, her konu dönüp dolaşıp nefsi emmareye geliyor. Nefsi emmarede olan insanın ruhsal lezzetleri alabilme olasılığı yoktur. Bu nedenle yaşadığı din örfi olarak kalır. Tabi ki ahirette bu örfi din ve yaptığı ibadet işine yarar mı onu Allah bilebilir.

Saygılarımla.



Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Hacamat - Ağustos 29, 2011, 05:42:04 ös
Doğrudur sayın skullG, fakat ben kişilere hiç bir zaman değindiğimi hatırlamıyorum.

Laf lafı açıyor. Biri ben dinimi seçtim,şöyle şöyle oldu, böyle böyle oldu, diyip tüm detayları verince,ister istemez mevzuyu daha iyi anlamak için
kişisel sorulara dönüşüyor. Arguman veriliyor.Ben rahatsızlık verdiğimi düşünmeden yazımı paylaştım,eğer verdiyse ve haddi aştığım ciddi manada düşünüldüyse. Tamam ne yapalım ''illa'' diyecek halim yok.
Ama burada karşı taraf kişisel olarak konuda fazla arguman verdi. Benim haddi aşmam belki bu yüzdendi. Ben genelde bukadar konuyu kişiselleştirmezdim.
Dediğiniz gibi daha dikkatli olmak lazım,karşılıklı.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: savasciasi - Ağustos 06, 2012, 01:33:45 ös
Ben araştırdım ciddi anlamda araştırdım sonra kendime en yakın gelen inancı seçtim ve mutluyum herkes bu şekilde dinini seçmeli.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: mavisezer - Ağustos 06, 2012, 05:21:02 ös
Seçimler bize bırakılmamıştır.ama tercih hakkı bize aittir. Dünyaya gelmek ve bir dini tanımadan inanmak bizim secımımız değildir. Farklı biri dünya kurmak ve farklı bir inanca sahip olmak bizim tercihimizdir.

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Ağustos 09, 2012, 01:43:39 öö
       Sayın savaşçiasi'nin ifadesini yürekten kutluyorum. Ne güzel. Hangi dine, hangi inanca sahip olacağına gerçekten araştırmalar sonucu karar vermiş. Yanlış anlamıyorsam sorgulamada bulunmuş. Şimdi buradan soruyorum ; Ülkemizde bu şekilde dini inancını yaşamaya karar verebilmiş ne kadar insan vardır ? Düşünün bakalım. Genelde, ailelerimiz hangi dine mensup ise bizler de o dini inanç ile yetiştiriliriz. Kaç tanemiz ailemizin mensup olduğu dinde başka bir dine mensubuz ? Gerçekten bence takdire şayan bir devranış.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: CAMPANELLA - Eylül 01, 2012, 05:10:30 ös
Din ve insan ilişkisi tesadüfle başlar.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: yazbenide - Aralık 08, 2012, 03:41:09 ös
Aslında ailenin bu konuda gerçekten önemli bir yeri var. İnsanlar farkındalık yaşına geldiklerinde araştırma yaparak hangi din onlar için uygunsa onu tercih etmeliler. Körü körüne bir dine bağlanmak ne kadar mantıklıdır? Bu konuda en güzel örnek Babası Yunan Ortadoksu olan Steven Demetre Georgiou'nın(Yusuf İslam) Katolik okuluna gitmesi ve sonrasında bir olay yaşayıp Müslüman olmasıdır. Araştırmalar mutlaka yapmıştır. Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Melina - Ocak 31, 2013, 03:25:20 ös
' Bütün Dinleri Araştırdım ve Bana en yakın gelen Dini seçtim. '
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: karahan - Ocak 31, 2013, 03:40:27 ös
Daha önce yazmışım ben bu konuya,hala itirazım konu başlığınadır din seçilmez.

İnsan hristiyan bir aileye doğar o öğretiyi öğrenir sonra saçma gelebilir kendisine merak eder araştırır ve kendince en doğruyu bulmaya çalışr yani doğuştan bir seçim şansı yoktur.

Din ademin insanlığa ulaşmaya çalıştığı bir yoldur sadece senin tercih ettiğin yol seni ya daha kısa yada daha uzun bir zamanda yada hiç ulaştırmaz.

Seçim doğru tercih için sana kalmış.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Melina - Ocak 31, 2013, 05:15:06 ös
' İnsan hristiyan bir aileye doğar o öğretiyi öğrenir sonra saçma gelebilir kendisine merak eder araştırır ve kendince en doğruyu bulmaya çalışr yani doğuştan bir seçim şansı yoktur. '

Anlatmak istediğime tercüman olmuşsunuz, teşekkürler Sayın karahan :)
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: BULGARIA - Ocak 31, 2013, 06:38:28 ös
Rüzgar o yönden sert esti.. Bende diğer yöne yöneldim.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Deus Otiosus - Şubat 02, 2013, 02:35:03 ös
malesef içinde yaşadığımız dünya'da insanlar dinini seçemiyor, din onlara veriliyor, dayatılıyor. türkiye'de size islamı veriyorlar, ingiltere'de hristiyanlığı. hangi din size verilmişse onu hakikat sanıp, ömür boyu ona inanmak zorunda kalıyorsunuz. hatta o dinin düşmanları sizin de düşmanınız oluyor. bu insanlık için büyük bir ayıptır.

ben dinimi seçmedim, seçseydim yahudi olurdum.

tabi insanın aklı kemale erdikçe doğruyu yanlışı ayırt edebiliyorsunuz. ama din sizde bir vicdan halini aldığı için, seçmediğiniz o dine karşı istemeseniz de bir aidiyet duygusu yaşıyorsunuz.

ülkenizin dini bir inançtan çok sizin için bir kültür halini alıyor. o dinden çıkmak sizin için kültürünüze, ailenize, toplumunuza yabancılaşmak, reddetmek anlamına geliyor.. bu vicdan azabı ise mecburiyet duygusu yaratarak, ömür boyu aynı dine mensup olarak yaşamanızı sağlıyor.

hakikaten trajedi..

müslüman demişler bize öyle gidiyoruz. tabi kalben müslümanlıktan çıkalı çok oldu.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: blackfriairs - Şubat 09, 2013, 07:37:58 ös
Müslüman bir ailede doğdum öyle yetiştim ama hristiyanlığı seçtim en büyük kazancımız olan büyük aklım sayesinde ... Biz Tanrı'nın koyunlarıyız derken gerçek koyundan bahsetmiyoruz :)
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: karahan - Şubat 09, 2013, 07:50:25 ös
O büyük akıl her zamanda insan hep doğruyu yaptırsa ya şaşarım.Hayatı işte tamda bu  noktadan sonra yaşarız sadece 2 yol vardır tercih etmen gereken doğru sadece birsinin sonunda ona ulaşmakmı işte oda tam yol ayrımında iken verdiğin kara ile olur.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: semhn - Mart 01, 2014, 04:49:09 ös
Doğarken dayatma,
Çocukluk dönemi dayatma,
Kimlikte dayatma,
Toplumda dayatma,
Söylemlerde dayatma,
Hükümette dayatma,

Bir bıraksalar seçebilsek zaten insanlık daha mutlu olacak gerçekten.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: CAMPANELLA - Mart 01, 2014, 11:57:06 ös
Bu çağda insanlar için çokta önemli olmasa gerek.Bilgi teknolojileri çağında bazı şeyler değişti
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Alşah - Mart 02, 2014, 11:58:17 ös
            Sayın CAMPANELLA, şahsen sizin gibi düşünmüyorum. İfadenizin doğruluk payı tabii ki  var ama, özellikle yaşadığımız coğrafyayı gözünüzün önüne getirmenizi rica edeceğim. Dünyanın gelişmiş ülkeleri ile diğer ülkeleri karşılaştırdığımız zaman, istediğiniz kadar bilgi teknolojilerinden bahsedin, insanların buna itibar edeceğine ihtimal vermiyorum. Bakınız bu topluluklarda "hurafe" bilim milim dinlemiyor. Demem o ki; hala daha kulluk/ümmetlik almış başını gidiyor. Yakın gelecekte düzeleceğini de zannetmiyorum.
             Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Dininizi Nasıl Seçtiniz?
Gönderen: Intense - Mart 12, 2014, 09:54:35 öö
Tabii ki ailenizin dini neyse sizde o oluyorsunuz. Sonradan din değiştirmek çoğu kişi için zor seçimdir.