Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Nasil Mason olunur? Mason olmak icin neler gereklidir?  (Okunma sayısı 834108 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 31, 2008, 08:27:14 öö
Yanıtla #100

Sn.tcorbaci ,

Alıntı
1-Şartlara haiz Mason olmak isteyen  kişi, bir teklif mi beklemelidir yoksa gidip Derneğe başvuru mu yapmalıdır.

Kişi çevresinde tanıdığı bir Mason var ise onunla irtibata geçebilir.Yok ise doğrudan gidip derneğe başvuruda bulunabilir ancak 2. durumda kabul süreci hem daha zor hemde daha uzun olacaktır.

Alıntı
2-Eğer teklif bekleyecekse bu teklif 2.derece bir üstat masondan mı gelmelidir yoksa derecesi x olan herhangi bir mason bir kişiyi önerebilir mi?

2. derece Üstad Mason diye bir şey yoktur.2. derece Kalfalık derecesidir.1. ve 2. dereceler toplantılarda harici teklif edemezler.Bunu ancak Üstad derecesinde bir Mason yapabilir.Ancak 1. veya 2. dereceden bir Kardeş eğer çok güvendiği ve aramıza katılabilecek özelliklere sahip olduğunu düşündüğü bir harici var ise bunu bir Üstad Mason a anlatarak onun devreye girmesini sağlamak suretiyle teklif sürecini başlatabilir.

Alıntı
3-Masonluğa ilgisi,alakası ve inancı olan bir kişinin zaten kendini göstermeyi pek tercih etmeyen bir masonla bir bağ kurma şansı nedir..Bir kişi "ben mason olmak istiyorum" diye ilan edemiyor , diğer kişi ise "ben masonum" diye kendisini göstermiyor...

Farklı meslek kollarında çalısan bir çok kardeşimiz vardır ve mesleğe uygun olan bir kişi mutlaka dikkat çekecektir.Şöyle düşünün; Sesi çok güzel olan bir kişi bir gün mutlaka bir prodüktörün dikkatini çekecek ve şarkıcılığa adım atacaktır.Keza çok iyi futbol oynayan bir genç mutlaka bir gün bir antrenörün dikkatini çeker.Hiç ummadığınız kişi Kardeşimiz olabilir.Parantez açarak şunuda söylemeliyim ki bir Mason ile çok yakın arkadaş olmanız size derneğin kapılarının açılması garantisini vermez.Bir Mason teklif etmeden önce baktığı özellik asla bu değildir.Sonuçta teklif eden kardeş şerefini ortaya koyar.Kişinin mesleğe uygunsuz çıkması ve sonuçta atılması veya ayrılması teklif eden kardeşi utançtan yerin dibine sokabilir.Bunun tam tersi olarak mesleğe çok uygun olan ve içeride çok büyük başarılara imza atan bir kişide kendisini teklif eden kardeşin büyük onur kaynağıdır.Bu kardeş göğüsünü gere gere diğer kardeşlerine bu kişiyi ben teklif ettim diyebilecektir.

Şahsi düşüncem şudur.Mesleğe yeni başlayan bir Masonun 2 hedefi olamalıdır.1. Mason olmaya çalışmak ki bu ömür boyu sürer. 2.Teklif eden Kardeşi onurlandırmak. Çünkü ilk önce o sizi teklif ederek onore etmiştir.Bu büyük bir manevi borçtur ve ödenmediği müddetçe rahatsızlık vermesi gerekir.



Saygılarımla,
Omnia mors aequat


Eylül 01, 2008, 08:19:26 öö
Yanıtla #101
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

Sayın MYSTICPROVOCATEUR

Cevaplar için teşekkürler..

Ben Gazinoda çiçek satan kız misali  bekliyorum....  :)
Bilgili bir aptal, bilgisiz bir aptaldan daha aptaldır.
  Moliere


Eylül 01, 2008, 10:00:11 öö
Yanıtla #102
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay



Eylül 16, 2008, 10:36:49 ös
Yanıtla #103
  • Ziyaretçi

Kişi çevresinde tanıdığı bir Mason var ise onunla irtibata geçebilir.Yok ise doğrudan gidip derneğe başvuruda bulunabilir ancak 2. durumda kabul süreci hem daha zor hemde daha uzun olacaktır.

Sn. MYSTICPROVOCATEUR' e
Yukarıdaki yazı alıntısında "Kişi çevresinde tanıdığı bir Mason var ise ..." cümlesiyle başlar. Mason olmayan birisi olarak, çevremde bildiğim/tahmin ettiğim kişilere gidip;
(Mason olmak isteyen kişi)
-Afedersiniz, siz masonsanız bana yol gösterir misiniz?
(Mason olduğu tahmin edilen kişi)
- Hayır değilim.
 
Gibi bir polemik gelişebilir. Çünkü Masonlar'ın sürekli kendini gizleme içgüdüsü bulunmaktadır. Zaten hem zengin hem de Mason tanıdığı olan birisinin bu forumda zaman kaybetmeden (eğer Mason olmak istiyorsa) 1. seçeneği uygular.

2. seçenek ise; Bu forumdaki kişilerin sanmıyorum ki derneğe gidip, kapıyı çalıp, "BEN DE MASON OLMAK İSTİYORUM" demelerini...
2 seçeneğin sonucunda Sn. tcorbaci' nın söylediği gibi "Ben Gazinoda çiçek satan kız misali  bekliyorum....  :)"  cümlesi ortaya çıkmakta.

Benim bu forumda olma sebebimi Sn. Mason'a daha önceden bildirdiğim gibi, Masonluk hakkında, kaynağından bilgi almak. Sizden ricam Masonluk hakkında okuyabileceğim bir kitap önerebilir misiniz? Okuduktan sonra, birinci seçenek uygun değil ama belki ikinci seçeneği ben uygularım.

Saygılarımla


Eylül 17, 2008, 12:06:36 öö
Yanıtla #104
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

Duruma esprili yaklaştım fakat cidden vaziyet böyle..

Bu durum bana Selçuk Erdem'in bir karikatürünü hatırlattı...

Yeniçeri(sanırım)  Padişahın yanında iken elini kaldırıp söz ister...
-İlerde Padişah olmak isteyen gençlere ne önerirsiniz...?
    Padişah alttan alttan ,pis pis bakar...

Çoğu masonun mason olmak isteyen bir kişiye yardımcı olacağını pek düşünmüyorum...

*Ne yazık ki ülkemizde köprüyü geçtikten sonra geriye dönüp geçmişini hatırlayan pek olmaz...geçmiş pek hatırlanmak istenmez..

*Benden sonra tufan genel kanıdır...

*Masonlukda aranan genel şartlar haricinde sübjektif bir filtrenin de sözkonu olduğunu düşünüyorum...

*Masonluk hediye değil emanettir...(bu da benden)

Bilgili bir aptal, bilgisiz bir aptaldan daha aptaldır.
  Moliere


Eylül 17, 2008, 01:19:52 öö
Yanıtla #105
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 562
  • Cinsiyet: Bay

Sayın tcorbaci, yanlış hatırlamıyorsam Tanrı'nın varlığını kesin reddeden bir görüşe sahiptiniz. Peki niçin yüce bir yaratıcı olgusuna iman isteyen ve üstelik de batıni bir örgüte katılmak istiyorsunuz? Yanlış anlamayın, sizi yargılamak gibi bir amacım yok ve zaten haddime de düşmez. Gerçekten sadece merak ediyorum.

Mesela diğer batıni kollara da merakınız var mı? Bektaşilik olsun, Nizarilik olsun, Hurufilik, Pisagorculuk vs. olsun?

Lütfen beni yanlış anlamayınız. Çünkü daha önce sanırım evrimle ilgili bir konuda "belki de sizin Tanrı'nız, evrim sürecidir" tadında bir yorum yapmıştım size. Tutucu bir insan değilim. "Akıllı tesadüfler"le "ordo ab chao" cümlesini bağdaştırarak masonluğu kendinize uygun görmüş de olabilirsiniz, gerçekten merakımdan soruyorum.
Mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo


Eylül 17, 2008, 02:36:07 ös
Yanıtla #106
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 353
  • Cinsiyet: Bay

Sayin tcorbaci,

"Çoğu masonun mason olmak isteyen bir kişiye yardımcı olacağını pek düşünmüyorum..." diyorsunuz.

Bu konuda yanildiginizi soylemek istiyorum. Her Mason, Mason olmak isteyen kisilere ellerinden geldigince yardimci olmaya calisirlar. Tabii bunu koru korune yapmayacaklari da bir vakia. Bu kisi gercekten bunu istiyor mu, isterken amaci nedir, cevresinde iyi taniniyor mu, sicili temiz mi ve bir yuce yaradana inanci tam mi vs diye inceler, dusunur ve karar verir. Karari gercekten ilgili kisinin Mason olmasi yonundeyse elinden ne geliyorsa yapacaktir.

Bilgi vermek istedim.

Saygilarimla,
Bakmak yetmez, gormek gerek...


Eylül 17, 2008, 04:54:09 ös
Yanıtla #107
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

Öncelikle Sayın Veritas'a cevap vermek istiyorum..

Mason olmadığım için bazı kavramları iyi anlamlandıramamış olabilirim .Masonluk din veya iman esaslı bir olgu olabilir fakat inanç orjinli bir oluşum mudur? Yani kişileri birarada tutan olgu bu kişilerdeki  liyakat mı yoksa iman mı?
Eğer cevap iman ise  ben bazı kavramları yanlış anladığımı itiraf etmek zorundayım..fakat insanları bir arada tutan şeyin bu olmadığını hissediyorum.

Diğer bahsetmiş olduğunuz bektaşilik,nazarilik vs konularda ise elden geldiğince bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.Melamilik konusunda bir ara epeyce zaman harcamıştım fakat bu konuları bilmenin ayrı ,bu konular üzerinde kafa yormanın ayrı şeyler olduğunu düşünüyorum.
Hala bu konular üzerinde (bilmek haricinde) tartışmak 80 li yıllarda boynunda fular , elinde pipo diğer elinde konyak kadehi ile Taksim barlarında fuyerbach , hegel tartışmak gibi geliyor bana..O sebeptendir ki  Siber Marx , Yüksek Teknoloji Çağında Sınıf Mücadelesi(Çeviren: Ali Çakıroğlu ,Yayın Yılı: 2004,ISBN:9758337807,) kitabı yazıldı..

Tanrı inancı konusu ise benim için hala bir muammadır ve çözülecek hiçbir yanı da  kalmamıştır.Bildiklerimle bilmediklerimi bir teraziye koyup uzaktan bakınca bu minik, dengesiz saltanatım , çok acıklı bir görüntü sunuyor bana..Carl Sagan 'ın Tanrının Kapısını Çalan Bilim kitabındaki bir başlık  geliyor aklıma,  Genç adam ...  İnanmak ve inanmamak arasındaki muhasebeyi iyi yapmak zorundasın gibi bir şeydi...

Umarım bu yazdıklarım yeterlidir..

Sayın dino'ya da kendisine katıldığımı söylemek istiyorum..

Belki bir gün önce yazdıklarımı pek fazla düşünerek yazmamış olabilirim..

Aslında burada demek istediğim  şuydu...

Mevlananın çok güzel bir sözü var..

"Ne elbiseler gördüm içinde insan yok,nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok"  diye..

Etrafımızda aslında öyle insanlar var ki gerek karakter olarak gerek kültür olarak gerekse ahlaki yaşam olarak gerçekten eline su dökülemez...

İşte ben herkesin etrafında bulunabilen bu tip insanların sosyal topluluklara ve cemiyetlere yönlendirilmesini ve  o kurumların da seçim ve kabul konusunda daha esnek olmaları gerektiğini söylemek istemiştim...fakat pabucun biri bir yana diğeri öbür yana gitti..  :)

Saygılarımla..     
Bilgili bir aptal, bilgisiz bir aptaldan daha aptaldır.
  Moliere


Eylül 17, 2008, 06:17:37 ös
Yanıtla #108
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Mason olmadığım için bazı kavramları iyi anlamlandıramamış olabilirim .Masonluk din veya iman esaslı bir olgu olabilir fakat inanç orjinli bir oluşum mudur? Yani kişileri birarada tutan olgu bu kişilerdeki  liyakat mı yoksa iman mı?

Sn. tcorbaci,

Ben de anladığımı söylemek isterim. Evet bahsettiğiniz üzere kişileri bir arada tutan olgu "iman" değildir. Yani Masonluk taleplisinden bir inanç sisteminin mümini olmasını istemez. Herhangi bir Yüce Yaratıcı'ya inanıyor olmasını ister. Çünkü Masonluğun değişmez kuralları ve geleneğince, bir Mason asla bir ateist olamaz. Nitekim En Muhterem Egeran'dan alıntılayarak ifade edeyim "Düzenli Masonlukta Evrenin Ulu Mimarına ve ruhun ölmezliğine inanmış olmak, Masonluğa kabul olunmak için temel şarttır. Aksi halde Masonluk, düzensiz masonların anladığı gibi sadece bir yardımlaşma ve yardımsever cemiyet halini alır." (Gerçek Yüzüyle Masonluk, s. 10)

Yine bence, Masonluk, bektaşilikten de, mevlevilikten de farklıdır. Masonluk, bir masonu evliya yapmak uğraşı içerisinde değildir. Aklı rehber bilmeyi öğütler ve kişiye ne ararsa kendisinde aramasını salık verir.

Haklısınız etrafımızda pek çok iyi insan mevcut. Ve evet bunlar içtimai hayatta etkin olmalılar. Ancak Masonluk sizin bahsettiğiniz üzere bir sosyal cemiyetten, bir klüpten, bir dostların buluştuğu lokalden veya yardımlaşma amacı güden derneklerden farklıdır. İçrektir. Dolayısıyla o sayılan özelliklerde Dernek ve Toplulukların üye alma usulleri yumuşatılabilir. Ki zaten çoğununki çok da katı kurallara bağlı olmasa gerek. Ama Masonluk, bu imgelediğiniz topluluklardan farklıdır. Masonluk bireyi hedef alır ve bireyin gelişiminin toplumun gelişiminin olmazsa olmaz gereği olarak görür. Masonluk bir binayı restore etmez , Masonluk doğadaki bir ham taşı küptaşa çevirme uğraşısıdır. Masonluk bir meslektir. Masonluk şuna ya da buna yardım etmek için değil bizatihi kendi üyesinin tekamülünü sağlamak için uğraş verir. Masonluğun anlatım metodu tedricidir, Masonluk ezoteriktir.  Ol sebepten o dereceki, bir kişinin sonradan Mason olamayacağı, doğuştan Mason olduğu söylenir. Bir kişinin inisiye olması ise bu varoluşun tespiti ve ilanından başkaca bir şey değildir. İşte bu sebeplerle Masonluğun giriş için aradığı şartlar esnetilemez. Ve bu sebeplerle meslekteki kişiler hamtaşı seçerken o denli ince eleyip sık dokurlar. Bazen liyakatlı olduğunu düşündüğü en yakınlarına dahi bir teklif götürmezler de başka bir kardeşinin bu liyakatı görmesini ve onun tarafından  o yakınına (oğluna -yeğenine vs.)  teklif götürülmesini bekleyebilirler. Bu yüzden dışarıdan çoğu Mason, Mason olmak isteyene yardım etmez diye bir düşünceye erebilirsiniz. Bence bu durumdaki birisinin niçin teklif edilmediğini düşünmesi, kendisinde neyin teklif edilmek için eksik olduğunu bulması gereklidir.

Yoksa ki "hah işte Mason değil mi? Benim de onun gibi bir ayrıcalığım olmasını istemediği için teklif etmedi" dememelidir. Ki kaldı ki, Masonluk kişiye bir ayrıcalık da tanımaz. Yani Mason oldunuz diye, gökten para yağmaz, size bir hesap açılıp, yaşlılığınızda emekli ikramiyesi verilmez, maddi bir menfaat sağlamaz. Ve gerçekte, bir Mason çevresinde tanıdığı, bildiği, mesleğin gerekliliklerine yerine getirebileceğine inandığı, ilgisi olduğuna kanaat getirdiği kişilere de severek büyük bir gönüldaşlık duygusuyla teklif götürür. Eğer gelmiyorsa veya talebe olumlu yaklaşılmıyorsa dediğim üzere teklif etmeyenin veya talebe soğuk bakanın hatasının, kusurunun olmaması kuvvetle muhtemel iken, teklif getirilmeyen veya talebi olumlu karşılanmayanın hatası, kusuru, eksikliği mevcuttur ve o onları bulmalı ve gereğini yerine getirmeye çalışmalıdır.

Ben böyle anladım. Elbetteki eksiğim, yanlışım olabilir. 

Sevgi ve Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Eylül 17, 2008, 06:25:11 ös Gönderen: skullG »


Eylül 17, 2008, 08:06:58 ös
Yanıtla #109
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 562
  • Cinsiyet: Bay

Sayın SkullG, size çok saygı duyuyorum fakat Masonluğun Bektaşilikten, Mevlevilikten farklı olduğunu söylerken verdiğiniz örnekler kanımca çok yanlış olmuş. Bektaşilik de, talipleri evliya yapmakla uğraşmaz. Yani burada evliya derken kelimenin kökü olan "veliler, dostlar"ı mı aldığınıza; yoksa genel olarak akla gelen "kerametler gösterme" kıstasını mı aldığınıza göre değişir elbette.

Ayrıca kişinin "Her ne ararsa kendinde aramasını; Kudüs'te, Mekke'de, Hacc'da aramamasını" da aynen bu tabirle salık veren bir Hacı Bektaş Veli vardır. Şimdi bu tabiri kalkıp da Masonluk ve Bektaşilik farkı olarak kullanmanız sizce de yanlış olmamış mı?

Bu arada Carl Sagan da gerçekten büyük yazar. Onu okuyup da şüphelenmemek namümkün. "Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı" adlı eserini okumuştum, bütün hayat tadım kaçmıştı. Şimdi nerede bir Mu, Atlantis, UFO, New Age tabiri görsem içten içe "saçmalığa bak" diyorum. Fakat septik olmak, iki tarafa da şüpheyle yaklaşmayı doğurmalı.

Saygılarımla.
Mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
22 Yanıt
28596 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 25, 2018, 08:54:51 ös
Gönderen: karahan
8 Yanıt
12067 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 25, 2017, 09:17:18 ös
Gönderen: Felix Steiner
39 Yanıt
38022 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2017, 11:19:30 öö
Gönderen: gfeenatre
21 Yanıt
22904 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 03, 2013, 02:11:33 öö
Gönderen: NOSAM33
30 Yanıt
35889 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 06, 2019, 01:15:27 ös
Gönderen: TARIK KÖSEOĞLU
53 Yanıt
33147 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 05, 2017, 08:16:44 ös
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
97611 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 28, 2016, 01:27:07 ös
Gönderen: Niko
12 Yanıt
23530 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 14, 2014, 12:56:34 öö
Gönderen: ThomasReid
21 Yanıt
29425 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2017, 11:20:43 öö
Gönderen: gfeenatre
10 Yanıt
9304 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 22, 2015, 03:13:42 öö
Gönderen: Risus