Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR GİZLİ ÖRGÜT: “KARBONARİLER” - 1  (Okunma sayısı 8071 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 07, 2010, 05:22:52 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



1770’li yıllarda, Napoli’de bir gizli örgüt oluşturulmuştu: Carboneria…

Dilimizde Karbonariler (Fransızcada Charbonneries, İngilizcede Carbonaris) olarak anılmış olan bu örgütün özgün sözlük anlamı “odun kömürü yakanlar” demektir. Daha adına bakılınca bu örgütün “gizli” oluşuna karşın simgeciliğe yatkın bir kullanımı bulunduğu anlaşılır.

O sıralarda ve ilk kez Napoli’de kurulduğu, amaçları, nasıl çalışmalar yaptığı vb. ancak sınırlı bir düzeyde öğrenilebilmiştir.

Bu örgütün baştan sona politik bir nitelik taşıdığı biliniyor. Amaçları da şöyle belirtiliyor:

“Birçok ayrı krallığın bulunduğu İtalya başta olmak üzere, Avrupa’daki her ülkede ulusallık bilincini geliştirmek, halkların özgürlüklerine sahip çıkmasını sağlamak, toplumları kral ve imparatorların baskısı altından kurtarmak, bunun için her yerde demokratik rejimi yerleştirmek.”

Vay!... Düşünün, yıl 1770. O dönemde böyle bir amaç için bugünün bakışıyla ancak ve olsa olsa «Bravo!» denilebilir. Ancak o tarihte hiç de öyle denilmemiş elbette…

Karbonariler hakkında elde edilebilmiş bilgilere göre; başlıca iki kurumdan esinlenmişler: Biri Masonluk, diğeri bir ara bir başka başlık altında sözünü etmiş olduğum Fransa’daki Compagnie de Saint-Sacrement adlı örgüt.

Masonluktan, kullandıkları simgeleri belirlemek, diğerinden ise genel yapılanma tarzı bakımından yararlanmışlar. Ezoterik örgütler gibi dereceleri olması ve öğretilerinin kapsamında simgeler kullanmaları, ille de Masonluktan esinlenmiş olduklarının kanıtı sayılamazsa da, onlardan söz edildiğinde hemen masonlar ile bağlantıları da gündeme giriyor. Bunun, daha sonra sözünü edeceğim ve mantıklı gibi görünen bir gerekçesi de var.

Bu örgütü kimin kurduğu, kimlerin yönettiği ise bilinmiyor. Adı üstünde, bu bir “gizli örgüt... Tarih içinde, sık sık değindiğim Prieuré de Sion gibi birtakım gizli örgütlere ilişkin belgeler sonradan ele geçmiş ve bunlar hakkında sınırlı da olsa bilgi edinilebilmiş. (Sayın Amerbach bunu da okursa beni bağışlasın.)

Prieuré de Sion  hakkında 20. yüzyıl ortaları ve sonrasında birtakım belgeler ele geçmiş ve o örgüt böylece ortalığa serilmiş ama Karbonariler ile bağlantılı böyle bir belge henüz bulunabilmiş değil. Sadece üyelerinin ne gibi kişiler olduğu biliniyor; kim oldukları değil de sadece “ne gibi kişiler”. Toplumun orta tabakasından insanlar bunlar: Bürokratlar, köylüler, askerler, birtakım serbest meslek sahipleri... Öyle pek bir ünü olmayan hatta toplumda pek tanınmayan ama kendilerince “önemli” sayılan kişiler.

Aralarına aldıkları yeni üyeleri, kendilerine özgü bir inisyasyondan geçirdikleri, dört dereceli bir sistem uyguladıkları biliniyor.

Örgütün her üyesi “kömür”, toplantı yeri “kömürcü dükkânı” anlamına gelen bir terimle anılırmış. Ancak dükkânlarının nerede olduğuna ilişkin hiçbir bilgi yok.

Karbonariler hakkında  bir diğer bilgi var ki, işte o pek ilginç. Şöyle:

Her kömürün yanması, “ısı vermesi” yani örgütün amaçlarına uygun bir işi gerçekleştirmesi gerekirdi. Fakat kendisine umut bağlanarak örgüte alınmış üyelerden kimileri etkin olarak doğru dürüst bir şey yapmıyor, sadece lâf üretiyordu. Örgütün simgesel deyişiyle, sadece duman çıkarıyor, başka hiçbir işe yaramıyorlardı. Böyle üyeler, “marsık” olarak anılırdı.

Bu örgütün en önemli niteliği, her bir kömürcü dükkânının sadece merkeze bağlı ve diğerlerinden habersiz olarak çalışması... Böylece örgütün her üyesi sadece kendi dükkânında bulunanları tanıyor. Bu da, salt politik nitelik taşıyan bir gizli örgüt için zorunlu sayılmış bir önlem. Herhangi bir dükkân ele verilecek ya da göçertilecek olursa, diğerleri bundan hiç etkilenmiyor. Merkez göçertilecek olsa bile, diğerleri varlığını ve çalışmalarını sürdürebiliyor. Nitekim işte bu bakımdan tıpkı Fransa’daki Compagnie de Saint-Sacrement.

İtalya’daki Karbonarilerin kendi ülkelerini öncelikli tutmuş olmalarına karşın, bu örgütün başta Fransa olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de etkinlik göstermiş olduğu anlaşılıyor. Dolayısıyla, Büyük Fransız Devrimi’nin oluşumunda payları bulunduğunu düşünmemek neredeyse olanaksız.

Bu nedenle de, o devrimin ileri gelenlerinden kimilerinin hem mason hem Illuminati üyesi olduğu gibi, birer “kömür” olması da beklenir.

Zaten bu nedenle Karbonariler ile masonların sıkı bir iş birliği kurdukları söylenmiştir. Hatta bunun aslında bağımsız bir örgüt olmayıp, Masonluğun yan kollarından biri olduğu bile ileri sürülmüştür.

Bir de bunun tam tersini söyleyenler var. Onlara göre ise; Masonluğu aslında Karbonariler kurmuş.  Bu iddianın ise bir ön yargıya dayandığı belli: Masonluğun, dünyanın her yerinde devrimler düzenleyerek, politik rejimleri yıkmak amacını taşıdığına ilişkin suçlamadan kaynaklanıyor.

Büyük Fransız Devrimi bir yana bırakılırsa; Karbonarilerin 18. yüzyılda neler yapmış, ne gibi işlere bulaşmış olduğu bilinmiyor. Gerçi her nerede amaçlarıyla bağdaşan bir politik eylem görülmüşse o işin içinde bu örgütün üyelerinin de parmağı olduğu düşünülebilir ama bunun ne derecede doğru olacağını da göz önüne almak gerekir. Karbonariler de .birçok bakımdan ama sadece politik alanda olmak üzere masonlar gibi bir “günah keçisi” sayılmış, belki de hiç ilgileri olmayan birçok olay üzerlerine yıkılmıştır. O tarihlerde bir eylem olduğu zaman bunun üstlenilmesi gibi bir durum söz konusu değil ki… Tam tersine olabildiğince başkalarının üzerine yıkmak söz konusu.

Fransa’da monarşinin geri getirildiği 1815 yılından sonra, Karbonarilerin tam o sırada Avrupa’da yer yer beliren küçük krallıkları devirmeye uğraştığı, sonradan elde edilmiş olan sınırlı bilgilerden derlenebiliyor. Özellikle küçük boyutta krallıklar ile uğraşmış olmaları, herhalde birbirinden bağımsız çalışan kollarının gücünün ancak o kadarına yetmesinden olsa gerek.

Fransa’da krallık geri gelince, Prieuré de Sion adlı örgüt de yine umutlanıp hemen elini kolunu sıvamış olabilir. Ancak bu noktada dikkatli olmak gerek: Karbonariler ile Prieuré de Sion arasında bir bağlantı olduğu varsayılamaz. Çünkü Prieuré de Sion monarşiden yana; Karbonariler ise her türlü antidemokratik rejime karşı.




Biliyorsunuz, ele aldığım bir anlatım çok uzun olduğu zaman onu bölüyorum. Onun için Kabonarilerin de ikinci bölümü olacak.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
28 Yanıt
65487 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2017, 08:24:27 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
14073 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 05, 2008, 02:15:26 öö
Gönderen: bugfree
13 Yanıt
8340 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2009, 12:31:49 öö
Gönderen: aashooter
31 Yanıt
38152 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 17, 2015, 05:15:38 öö
Gönderen: Risus
1 Yanıt
3246 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 14, 2010, 11:42:36 öö
Gönderen: ceycet
1 Yanıt
2846 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 16, 2010, 10:43:59 ös
Gönderen: Maledictum
0 Yanıt
6335 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 08, 2010, 11:34:29 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
5008 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 17, 2010, 01:52:56 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2953 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 18, 2010, 07:37:39 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4775 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 19, 2010, 08:39:54 öö
Gönderen: ADAM