Masonlar.org - Harici Forumu

Inanc => Diger Inanclar => Mitoloji => Konuyu başlatan: Waldow - Ocak 06, 2016, 06:06:41 ös

Başlık: Mitolojik Hikayeler - 7
Gönderen: Waldow - Ocak 06, 2016, 06:06:41 ös
KAFDAĞI

Halk inanışına göre dünyanın etrafını çevreleyen dağın adı.

Homeros, Hesiodos ve İonialı fizikçiler zamanındaki İbraniler ve Yunanlılar gibi Araplar da Dünya'yı düz olarak kabul ediyorlardı. Bir fikre göre Dünya'nın etrafı Ukiyanus (Okyanus) denilen gemilerin geçmediği, karanlık, kıyıları görülemeyen bir su kütlesiyle kaplıdır. Bu su kütlesinden sonra Kafdağı, kara ve denizi çevreler. Yahut Kazvini ve İbn-ül-Verdi’ye göre Kafdağı yeşil zümrüttendir. Gökyüzünün yeşil rengi onun aksidir. Buna yakın bir söylentiye göre dağın dayandığı kaya bir çeşit zümrüttendi.

Boşlukta sallanan kendi kendine duramayan Dünya'nın desteği idi. Kafdağı bu kayadan başlamaktaydı. Başka bir görüş ise Kafdağı'nın Dünya'nın bütün dağlarının anası olduğudur. Öteki dağlar Kafdağı'na yeraltı damarlarıyla bağlıdır. Başka bir söylentiye göre dağ, görülen ve görülmeyen dünyalar arasındadır ve arkasında ne olduğu bilinmez.

Kafdağı ile arkasındaki bölgenin cinlerin oturduğu yer olduğu da söylenir. Burası ''Simurg'' kuşunun yaşadığı yer olarak da bilinir. Kafdağının Arap masal edebiyatında önemli yeri vardır. ''Binbir Gece Masallarında'' dağın adı sık sık geçer.

Kafdağı hakkındaki İslam düşüncesi genel hatlarıyla İranlılardan alınmadır. Onlarda Elburz (Hera-berezaiti) dağı, tanrı saraylarının bulunduğu Dünya'nın ucunda bir ana dağdı ve ötekiler ona kollarla bağlıydı. Yakut, Kafdağına eskiden Alburs dendiğini belirtir.

Hintlilerde de buna benzer söylentilere rastlanır. Edebiyatlarında görülen ve görülmeyen dünyalar arasında Lokaloka adlı bir dağın adı geçer. Mandeilerin düşünceleri Müslümanlarınkine bağlıdır. Asya’da ve eski doğu milletlerinde, Dünya'nın sınırı olan dağın kuzeyde bulunduğu inancı yaygındır. Bu düşünceye Babil, İbrani evrenbiliminde (kozmogoni) rastlanmaktadır.