Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluğun Amaçları Nelerdir? (5)  (Okunma sayısı 5135 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 27, 2013, 11:55:12 öö
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Aktarıma devam...

Masonluğun daha gerçekçi amaçları yok mu?

Masonluğun amaçları aşamalı olarak belirlenmiştir. Evrensel boyutta barış, mutluluk ve esenliğin sağlanması, en son ulaşılması umulan aşamadır. Bundan önce ise, insanları ve toplumları birbirlerinden uzaklaştırıp birbirleriyle çatışmalarına neden olan ayrılıkların giderilmesi amaç edinilmiş, bunun için hedefler saptanmıştır. Bu hedefler insanlığın güncel sorunlarıyla bağdaşır. İşte Masonluğun güncel uygulamadaki bu hedefleri, pratik ya da gerçekçi amaçlar olarak nitelenebilir.

Bu ayrılıklar nelerdir?

Çağımızın görünümü ve koşulları altında, söz konusu ayrılıkların en önemlileri olarak şunlar gösterilebilir: Din, mezhep, ulus, ırk, soy, dil, cinsiyet, politik görüş, sosyal sınıf, ekonomik düzey, aile, gelenek, görenek ve töre farklılıkları nedeniyle oluşturulan ayrılıklar.

“Ayrılıkların giderilmesi” ile ne denilmek isteniyor?

Ayrılıkların giderilmesi, yalnızca insanların ve toplumların çeşitli farklarına karşın, aralarındaki karşıtlık ve çatışmaların giderilmesi” anlamına gelir. Bunun sonucu, bireylerin, aralarındaki farkları bilerek fakat “insanlık” adına bunları önemsemeyerek, her zaman ve her yerde birbirlerini sevgiyle kucaklamalarıdır.

Böyle bir amaç bağnaz insanlarca benimsenemez; hatta anlaşılamaz. Çünkü onlara göre, birbirlerinden farklı insanlar hiçbir zaman bir araya gelemez ve kucaklaşamaz. Dolayısıyla, ayrılıkların giderilmesi için yapılan bir çalışma “bağnazlıkla savaşmak” olarak da nitelenebilir. Bunun için, önce insanların yeterince olgunlaşması gerekir. Nitekim Masonluğun uygulamadaki amaçlarının ilk aşaması bireysel niteliklerin geliştirilmesi olarak belirlenmiştir.
enelsır


Nisan 27, 2013, 12:03:04 ös
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Bu aktarım ilginç hale gelmeye başladı,başlamak ne kelime ütopik istekler ve temenniler ile dolu.Böyle derken yanlışta anlaşılmasın sakın ütopik ama hiç kimsenin hayır diyemeyeceği isteklerdir bunlar,peki gerçekleşme olasılığı nedir?

Hangi bakış açısı ile bakalım peki?

Din ile bakarsak eğer dini söyleme göre bir çok anlamlı doğru saptamalar yapılabilir zıtlıkların çekim gücü birarada yaşayabilmesi gibi,hayatımızın her aşamasında olan bu zıtlıklar aslında bize değer katıyor.

İnsani yani işin içine din gibi öğeleri katmadan bakabilmek mümkünmü peki? neden olmasın bakılmış işte ne güzel ütopikte olsa bakılmış ama nasıl becerebilinir bu noktada bilgi henüz ham,

Aklıma ada isimli bir film geldi bakınız orada insanlar tek tip biçimlendirilerek ve sahte bir cennet vaadi ile yaşatılıyorlardı çokta ilginçti ama kahramanımız sonunda doğal olanı seçti yani kaosu.

Hakikaten güzel bir aktarım sn.enelsır
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Mayıs 01, 2013, 06:58:53 öö
Yanıtla #2
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

arada kaos olmalı ki denge tekrar tekrar kurulsun.
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Mayıs 03, 2013, 06:24:24 ös
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Sayın enelsır’ın aktarımlarının bu beşinci bölümünde konuya “Masonluğun daha gerçekçi amaçları yok mu?” diye bir soruyla girilerek, bundan öncekileri pek de gerçekçi olmadığı, biraz afakî olduğu ortaya konuyor.

Yanıtında ise öyle bir şey deniyor ki, buradan Masonluğun asıl amaçlarının insanlığın güncel sorunlarının, özellikle ayrılıklarının giderilmesi, öncekinin sadece bir tatlı umut olduğu ortaya çıkıyor. Bu durumda bence ötekini bir yana bırakıp masonluğun amaçlarının belirgin bir şekilde ortaya konulması daha doğru, daha anlaşılır olurdu.

Nitekim hemen ardından söz konusu ayrılıkların neler olduğu belirtiliyor.

Aman Allah!

Masonlukta bunların hepsiyle birden başa çıkılabileceği mi sanılıyor acaba?

Gerçekçilikten söz ediyorsanız gerçekçi olalım beyler!

Ancak ayrılıkların giderilmesiyle bağlantılı açıklama güzel. İnsanlar arasında her zaman farklılıkların bulunabileceği kabul ediliyor. Oysa birtakım doktrinler bunu göz ardı eder. Bu bağlamda masonluğun tutumunun daha gerçekçi olduğu görülüyor ama arkasından öyle bir lâf edilmiş ki, hani derler ya yeme de yanında yat diye, haydi bakalım, görelim nasıl yapacağınızı onu!

Anlamadım, “neyi?” diye mi sordunuz?

Okumadınız mı?... Bağnazlıkla savaşmaktan söz ediyor. Bunu nasıl yapacaklarını, nasıl yapabileceklerini merak ediyorum doğrusu. Bireysel niteliklerin geliştirilmesine bir diyeceğim yok, kolay gelsin, umarım başarırlar, ancak bu bana umutsuz geliyor. Belki de ben bir şeyleri kaçırıyorum. Belki de bundan sonra gelen bölümlerde bu bağlamda bir açıklama vardır. Göreceğiz.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 03, 2013, 09:03:35 ös
Yanıtla #4
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

 
Alıntı
ekonomik düzey
Nezamandan beri sömürüye karsi mücadele,

Alıntı
“bağnazlıkla savaşmak

bagnazlik sayiliyor?

Yoksa Masonluk sömürüyü mesrulastirip, bunun insanin dogasina ait bir sey oldugu ve insanlik tarihi var oldugundan beri ( diger bir cok sey gibi) var oldugunu ve herzamanda var olacaginimi söylemek istiyor?

Saygilarimla





Mayıs 04, 2013, 08:11:34 öö
Yanıtla #5
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Masonlukta sömürünün meşrulaştırılması gibi bir amaç da yok, söylem de niyet de... Bunu ortaya çıkaran nereden çıkardığırı söylemeli.

Bunun bağnazlık ve bağnazlığa karşı savaş ile de ilgisi yok.

Sömürü bir uluslararası ekonomik konudur, bağnazlık ise bir bireysel kapılmışlık.

Bu ikisini bağdaştıran kişi nasıl bağdaştırdığını da göstermeli.

Masonluk bağnazlığa karşı olduğu kadar elbette sömürüye de karşıdır. Bunun böyle olduğu da iyi bilinmeli.

Fakat kimileri Masonluğun öncelikle gelişmiş Batı ülkelerinde yaygın olduğunu göz önünde tutarak bu ikisini bağdaştırmaya çalışacaklardır. Bunu yaparken orya bir Kapitalizm ve Sosyalızm çelişkisi çıkarırlar. Bu apaçık bir polemiktir. Masonluğun öncelikle gelişmiş Batı ülkelerinde yaygın oluşu, bu kurumun amaçlarının o ülkelerin dış ekonomik politikasıyla bağlantısını kurmaz.

Bakınız, bu konuda tarihte yapılmış birtakım yanlışlıklar vardır. Olmaması gereken şeyler olmuş, yapılmaması gereken şeyler yapılmıştır. Masonluğun özellikle 19. yüzyılda ve kısman da 20. yüzyılın ilk yarısında emperyalizme alet edilmiş, kullanılmış olduğu apaçık ortadadır. Masonluk, bugünkü eksiklerini ve yanlışlarını olduğu gibi tarihteki yanlışlarını da kabullenmelidir; bu ayrı.

Ancak bu iş ülkelerin sorumluluğu gibi değildir. Ülkeler geçmişlerinin onurunu da sorumluluğunu da taşır. Bugünün masonları ise, geçmişteki masonların yapıp etmiş olduklarını kendilerine mal edemeyecekleri gibi, onların yanlışlarının sorumluluğunu taşımaz ve üstlenmezler. Masonluğun böyle bir tarihsel sürekliliği yoktur.

Burada denilmesi istenen bu muydu bilemiyorum. Belki yaptığım bu açıklamalar Sayın Tij'in o kısa yergi girişimine oranla uzun bir yanıt oldu; belki hiç olmadı bile. Konu ortaya duygulara, politik ya da ekonomik eğilimlere  ve tahminlere göre değil de bilgiye ve gerçeklere dayanarak ayrıntılı bir biçimde konulursa, tartışılması da çok daha verimli olabilir.
   

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 05, 2013, 11:17:43 ös
Yanıtla #6
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Sayin ADAM benim sordugum sorularimi "yergi" kelimesiyle tanimlamis.
Benim hicbir seyi yerdigim yok, hele hele Masonluk gibi bir cok konuda örnek alinmasi gerekir dedigim bir kurumu kesinlikle.
Buna biz "biraz sert mizacli" bir kac soru diyelim.
Bunu cikaran neresinden cikardigini söylesin diyor sayin ADAM.
Baska bir yerden degil yazilan yazidan.

Isterseniz yazilanlari tek tek ele alip bunu nereden cikardigimi aciklamaya calisayim.

Alıntı
Çağımızın görünümü ve koşulları altında, söz konusu ayrılıkların en önemlileri olarak şunlar gösterilebilir: Din, mezhep, ulus, ırk, soy, dil, cinsiyet, politik görüş, sosyal sınıf, ekonomik düzey, aile, gelenek, görenek ve töre farklılıkları nedeniyle oluşturulan ayrılıklar
.

Burda yazarimiz cagimizin ayriliklarini siralamis ve bunlari siralarken, "sosyal (toplumsal) siniflar" ve "ekonomik düzey"yi de bu ayriliklar sinifina koymus ve giderilmesi gereken ayriliklar olarak tanimlamis. Dogrumu? Degilse söylersiniz.

Akabinde sayin yazarimiz cok ama cok "humanist" bir yaklasimla adeta meleksel bir tarzda,


Alıntı
Ayrılıkların giderilmesi, yalnızca insanların ve toplumların çeşitli farklarına karşın, aralarındaki karşıtlık ve çatışmaların giderilmesi” anlamına gelir. Bunun sonucu, bireylerin, aralarındaki farkları bilerek fakat “insanlık” adına bunları önemsemeyerek, her zaman ve her yerde birbirlerini sevgiyle kucaklamalarıdır.

bu ayriliklari , ayriliklarin farkinda olarak ama büyük pek büyük insanlik  ( ki bu büyük insanligin Nazim Usta"nin büyük insanligi ile alakasi yok) adina önemsemememiz gerektigini ve  "ekonomok düzey"i beni sömürdügü icin iyi olan "adam"i aksam sevgiyle kucaklamami istiyor.

Dogrumu? Degilse söylersiniz.
Ve sonrasinda sayin yazarimiz, bu "sevgiyle kucaklasma" isinin bazi cevrelerce pekte iyi karsilanmayacagini,( daha leb demeden leblebiyi anliyor tabi)

Alıntı
Böyle bir amaç bağnaz insanlarca benimsenemez; hatta anlaşılamaz. Çünkü onlara göre, birbirlerinden farklı insanlar hiçbir zaman bir araya gelemez ve kucaklaşamaz. Dolayısıyla, ayrılıkların giderilmesi için yapılan bir çalışma “bağnazlıkla savaşmak” olarak da nitelenebilir.


ve butür insanlarin bagnaz insanlar olduklarini ilan ediyor.

Ben bundan bal gibi sunu anlarim" bu düpedüz sömürüyü kutsallastirmaktir , sinif mücadelesini yermektir."

Dogrumu? Degilse söyleyin.
Ha dinlerde bunu tanri korkusu veya tanriya hizmet hikayeleri ile yapiyorlar.
Almanya haberlerini izlerseniz benim nedemek istedigimi anlarsiniz sayin ADAM, almancaniz sanirim benden iyi, degilmi yoksa?

Tabi sayin ADAM, sizin bu ise nasil baktiginizda ayri bir konu.Gecmis yazilarinizdan birazda olsa, biliyorum.

Simdilik bukadar, sayin ADAM.

.....................



 


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
43 Yanıt
29390 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 09, 2008, 12:51:50 ös
Gönderen: blossom
0 Yanıt
3640 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 29, 2009, 10:42:39 öö
Gönderen: ADAM
14 Yanıt
8322 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 05, 2013, 04:25:15 ös
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
6565 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 30, 2013, 02:11:52 ös
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
5054 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 01, 2013, 12:23:22 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
4959 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 02, 2013, 01:17:33 ös
Gönderen: ADAM
9 Yanıt
5782 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 09, 2013, 06:43:37 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3070 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 13, 2013, 07:41:04 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3346 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 14, 2013, 08:02:36 öö
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
4790 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 20, 2013, 11:21:25 öö
Gönderen: asimov