Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Turkiye'deki mason sayisi ile diger ulkelerin karsilastirmasi  (Okunma sayısı 8130 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 28, 2014, 12:53:52 ös
  • Ziyaretçi

Degerli site yoneticileri,
Ck merak ettigim bir husus var, Turkiye'nin nufusu Fransa'dan daha fazla oldugu halde, neden mason sayisi Fransa,dakinden cok daha az? 175000 kayitli mason ve binlerce rotary ve rotaract uyesi bulunuyor orada. Ayrica, masonluk universite hocalari nezdinde ve bakanliklarda -ozellikle dışişleri ve savunma bakanlıklari- cok itibar görüyor. Bizde ise adeta durum tam tersi. Bunun uzerine dusunceleriniz nelerdir?
Saygilarimla,
Mementomori


Eylül 28, 2014, 01:10:54 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 201
  • Cinsiyet: Bay

Öncelikle hoş geldiniz sayın mementomori.

Türkiye'deki mason sayısının bu denli az olmasının başlıca sebebi Masonluğun Türkiye'de yanlış bilinmesi ve bu yanlışların doğruymuş gibi Türkiye halkına yayılmasıdır. Buna ek olarak daha birçok sebep sayabiliriz ama başlıca sebebi budur.

Saygılarımla...
« Son Düzenleme: Eylül 28, 2014, 01:19:06 ös Gönderen: Nicolus »
Serius est quam cogitas.


Eylül 29, 2014, 11:04:56 öö
Yanıtla #2

Sayın mementomori, verdiğiniz sayılara kaynak gösterebilirseniz, sorunuza yanıt vermek kolaylaşır. Ayrıca rotaryen ve rotaract sayısının bu başlık altında bir yeri yok, o yüzden Rotary konusundaki sorunuzu da ayrıca ilgili başlık altında sormanızı rica ederim.


Eylül 29, 2014, 11:30:12 öö
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Burada yazacaklarımı ve daha fazlasını, internette birçok sitede “Uyuyan Türkiye vatandaşını uyandıran istatistikler” başlığı altında bulabilirsiniz.

Bu bilgilerin önemli kaynaklarından biri değerli gazeteci yazarlarımızdan Serdar Kuzuloğlu.

Türkiye’deki Masonluğun sayısal durumunu hangi ülke ile karşılaştıracaksak, o ülkenin mason sayısıyla birlikte dğer istatistiksel değerlerini de bilmeliyiz ki bir karşılaştırma yapabilelim.

Örneğin Türkiye’de kişi başına yıllık gelir 10 bin 782 dolar. Diğer ülkede ne kadar?

Örneğin Türkiye’deki genel işsizlik oranı %9. Genç nüfusun işsizlik oranı ise %17,5. Diğer ülkede ne kadar?

Bunun gibi daha birçok önemli ekonomik ve sosyal istatistik değeri var. Adını verdiğim başlığı internette bir arama motoruna girerseniz, hepsini görürsünüz.

Bu değerlerin birçoğu pek bir şey ifade etmeyebilir ama ya şu örnek: Türkiye’de eğitime harcanan hane bütçesi yüzde 2, kültür etkinlikleri için harcanan hane bütçesi yüzde 3. Bunlar diğer ülkede ne kadar?

Bu araştırma çalışmasının sonrasında birtakım genel değerlendirmeler yer alıyor. Onları olduğu gibi kopyalıyorum:


1.   Çok ama çok kalabalık bir ülkeyiz.
2.   Zengin değiliz.
3.   İnanılmaz büyüklükte bir genç nüfusumuz var.
4.   Eğitim kalitemiz düşük veeğitime neredeyse hiç para harcamıyoruz.
5.   Birçokları için umut kaynağı olan üniversite aslında hiçbir şeyin garantisi değil.
6.   Her sene yüzbinlerce mezun yaratan genç nüfusun neredeyse altıda biri işsiz.
7.   Bütün işsizlere iş bulabilme gibi bir seçenek matematik olarak yok.
8.   İnternet ve diğer teknolojileri sadece eğlence amaçlı kullanıyoruz.
9.   Dünyayı görmek güzel ama komşulardan öteye gitmiyoruz.
10.   Ailemizle yaşıyor, aynı kaptan yemek yiyor, yabancı dil öğrenmiyor, kendini geliştiren bir toplum olamıyoruz.


Şöyle de bir ek yazılmış:

OECD tarafından yapılan, tüm üye ülkelerdekieğitimin kalitesini ölçmeyi amaçlayan PISA eğitim yeterliliği testi sonuçlarına göre, Türkiye’de öğrenim gören öğrenciler 65 ülke arasında, matematikte 44’ncü, okuduğunu anlama ve anlatmada 42’nci, fen bilgisinde 43’ncü sırada. Bunun anlamı şu : geleceğimizi şekillendirecek çocukları ve gençleri rekabette avantaj sağlayacak şekilde eğitemiyoruz.

Bütün bunların üzerine bir de ben bir değerlendirme yapayım:

Batı ülkelerinin çoğunda Masonluğun saygın bir kurum olarak bilinmesine karşılık Türkiye’de Masonluğun yanlış hatta kötüymüş gibi tanıtılmış olmasını bir yana bırakalım, Masonluğa girmek isteyenlerin önüne bu istemlerinden caymaları için hatta böyle bir şeyi hiç istemesinler diye yaşam çevrelerinde ne gibi engeller çıkarılmakta olduğunu da bir yana bırakalım; salt yukarıdaki istatistiklere bakarak Türkiye’deki masonların sayısının “az” olduğunu mu söylersiniz?

Fakat bir de madalyonun öteki yanına bakalım mı?

Bu iş böyle salt rakamlarla mı değerlendirilir?

Örneğin dünyanının en ileri ve en uygar, en gelişmiş ülkelerinin ilk sıralarında yer alan İsveç’te (Birinci sırada Norveç yer alıyor) masonların toplam sayısı bilindiği kadarıyla topu topu üç bin kadar... Bunu nasıl açıklarsınız? (Norveç’in durumunu bilmediğim için yazamadım.)

Bütün bunların hepsini bir yana bırakın…

Türkiye’deki masonların ve Türk mason örgütlerinin gelişmiş ülkelerdeki masonlar ve mason örgütleri arasında, saygınlık ve önem bakımından yeri nedir ve hangi düzeydedir? Bu konuda hiç bilginiz var mı?

Masonlukta birinci derecede önemli olan acaba nedir? Nicelik mi, nitelik mi?

Bir mason kuruluşunda üye olmak mı, “mason” olmak mı?

Amerika Birleşik Devletleri’nden milyonlarca mason kuruluşu üyesi var. Binlerce bile “mason” yok.

Türkiye’deki “mason” sayısı, kim bilir belki Amerika’dakilerden bile çoktur.

Abarttım mı?

Pardon, burada yakınılan konu masonlar değil, mason kuruluşlarının üye sayısıydı.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 01, 2014, 06:40:23 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Merhaba,
Kaynak: http://blogs.lexpress.fr/lumiere-franc-macon/about/
Sağ altta, "175000'den fazla" mason olduğu verisi yer alıyor. Rotary konusunda ayrı başlıkta fikir beyan etmem gerekirdi, haklısınız, özür diliyorum.
Saygılarımla,
Mementomori


Sayın mementomori, verdiğiniz sayılara kaynak gösterebilirseniz, sorunuza yanıt vermek kolaylaşır. Ayrıca rotaryen ve rotaract sayısının bu başlık altında bir yeri yok, o yüzden Rotary konusundaki sorunuzu da ayrıca ilgili başlık altında sormanızı rica ederim.


Ekim 01, 2014, 06:42:42 ös
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum,
Saygılarımla
Mementomori


Öncelikle hoş geldiniz sayın mementomori.

Türkiye'deki mason sayısının bu denli az olmasının başlıca sebebi Masonluğun Türkiye'de yanlış bilinmesi ve bu yanlışların doğruymuş gibi Türkiye halkına yayılmasıdır. Buna ek olarak daha birçok sebep sayabiliriz ama başlıca sebebi budur.

Saygılarımla...


Ekim 01, 2014, 09:20:01 ös
Yanıtla #6
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 17
  • Cinsiyet: Bayan

Bir mason kuruluşuna üye olmak mason olmaktan çok farklıdır tabiiki. Ama şu bir gerçek ki: Türkiye'de çok fazla sene harcanıyor 33. Dereceye çıkmak için ama Amerika'da öyle değil. Belki de bu yüzden de insanlar Türkiye'de mason olmak istemiyordur kim bilir ? :-\


Ekim 02, 2014, 01:01:40 ös
Yanıtla #7

Efendim bunun çok çeşitli kültürel ,sosyo ekonomik boyutu olduğu kanaatindeyim .Ülkemizde yüce Masonluk kurumunun  evrensel bir anlayış içerdiğini benimsemek çok zor .Tabii sömürgeci olan ülkelerle ,belirli refah seviyesine ulaşmış toplumları bu kıyaslama da görmek kolay.Demokrasinin Aile 'de başladığı gibi masonluğun da aileden ,kültürden yaygınlaştığı inanışındayım. Tabii bunun istisnaları çok yaygın .TOPLUMSAL BASKI ,ACABA NE DERLER ?korkusu bizi düşüncelerimizden alıkoyuyor belki de. Böyle baskıcı ,yobaz düşünceler fikir gelişmesinin önünü tıkıyor. Eğitimli olmak çoğu kez yetmez olayları anlamak gerekir ,bir kere diyelektik tarih iyi anlaşılmalı .Bu gün Fransa gibi her kültürden ,her dinden insanın bol olduğu bir yerde masonluk zaten antimasonik düşünceden uzakta görünüyor .Bİzim çevremiz de Masonluk için çok zamanı ,maddi imkanları olan insanlar olabilir ama masonluk bir yaşayış ,hür düşünce ve bir hayat biçimidir. İŞ te en zor yeri burası kabullenememek ,anlayamamak tabii herkes kabul etmek zorunda da değil .Bu tamamen hür iradedir. Saygı duyulmalı .İşte tüm koşullar sağlansa da bir yaşam şeklini bireye kabul ettirmek çok zor.Dayatmaya girdiği anda bu durum anlaşılması çok zor oluyor meselenin günümüzdeki bazı cemaatler gibi...İşte masonluk bunu yapmaz kişinin hür iradesine bırakır her şeyi.Tarikatlarda ki gibi tüm eksende bir kişi yoktur masonlukta evrensel ,bilimsel bir anlayış taşır.Antimasonik hareketlerin yaygın olduğu ülkemizde ki yanlış anlaşılmalar eğitim ve zamanla bilimsel düşüncenin gelişmesiyle doğru zemin bulacaktır. Milyonlarca insanın okuma yazma bilmediği ,on yaşından daha fazla olan öğrencilerin kalemi bile tanımadığı ülkemizde Masonluğun gelişmiş bir ülkeyle kıyaslanması üzücü de olsa  çok zor görünüyor...Benim başıma gelen bir olayda masonik kitaplar aldığımı gören arkadaşım bir daha benimle konuşmayacağını söyledi çok ciddiydi ve konuşmadı o günden bu güne .Ben kendisine ılımlı bir şekilde meseleyi  anlatmaya çalıştım ama kabullenemedi .Bu insan yüksek lisans mezunu iyi bir eğitime sahip...       Saygı ve Sevgilerimle...


Ekim 02, 2014, 07:03:54 ös
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Berk Demir, bu başlık altında pek ilginç bir yazı yazmış.

Bazı noktalarına katılıyorum. Bazı noktalarına katılamıyorum. Bazıları üzerine soracaklarım var.

Bunun çok çeşitli kültürel, sosyo ekonomik boyutu olduğu kanaatindeyim diyor.

Doğru. Bu konu öyle kolayca kestirilip atılamaz. Çok yönleri var.

Ülkemizde yüce Masonluk kurumunun  evrensel bir anlayış içerdiğini benimsemek çok zor diyor.

Bunu nereden çıkardığını sormalıyım. Hangi mason kuruluşu Türkiye’deki mason kuruluşlarından daha belirgin bir şekilde evrensel bir anlayış içeriyor? Türkiye’de bunun olmadığının göstergesi nedir?

… diyelektik tarih iyi anlaşılmalı diyor Sayın Berk Demir. Nedir bu diyelektik (diyalektik) tarih?

O Fransa’da Masonluğun antimasonik düşünceden uzak olduğunu söylerken, bir diğer katılımcımız Fransa’daki antimasonik eylemin gerekçesini sorguluyor. İlginç, değil mi?

… masonluk bir yaşayış ,hür düşünce ve bir hayat biçimidir diyor Sayın Berk Demir

Evet, kesinlikle öyledir. Bunun anlaşılması çok önemlidir üstelik.

Sonra, tarikatlarda ki gibi tüm eksende bir kişi yoktur masonlukta evrensel ,bilimsel bir anlayış taşır diyor Sayın Berk Demir.

Biraz özensiz bir tümce olmuş ama ne dediği anlaşılabiliyor. Haklı. Öyledir.

Masonluğun gelişmiş bir ülkeyle kıyaslanması üzücü de olsa çok zor görünüyor diyor. Bunda da haklı. Kıyaslama yapılmamalı çünkü kıyaslama kriterlerini tutturmanın olanağı yok şimdilik. Ülkeler ve kültürler, sosyo-ekonomik veriler birbirinde öyle farklı ki…

Bir arkadaşından söz ediyor, anlaşılan artık arkadaşı olmayan… Hoşlanmadığı kitaplar alan arkadaşından korkan bir kişi. Çünkü kendi savunduğu ilkeleri içselleştirememiş, başkalarının peşine takılmış giden bir kişi. Onun için iyi bir eğitime sahip diyor Sayın Berk Demir. Hayır. Yanılıyor. O ancak iyi bir öğrenime sahip olabilir. Henüz eğitimden geçmeyi becerememiş.

Masonluğun pratikteki uygulamalarından biri de bu… İyi öğrenimli kişilerin kendi kendilerini eğiterek olgunlaştırmaya çalışmalarına ortam sağlamak…
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 02, 2014, 07:46:12 ös
Yanıtla #9
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 640
  • Cinsiyet: Bayan

Türkiye insan haklarına saygılı, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, çağdaş medeniyetler düzeyinin üzerine çıkmayı başarabilmiş, adalete önem veren, demokratik bir ülke 'DEĞİLDİR.'

Türkiye insan haklarına sürekli kısıtlama getiren, dindar değil 'dinci bir politika anlayışıyla' hareket eden bir ülkedir. Bu hükümet, bu anlayışla kendi yapmayı bile beceremedikleri sözde anasayasalarına getirdikleri yeni kuralla, ortaöğretim'de başörtüsünü serbest hale getirmiş bir hükümettir.

Fransa gibi Sosyalist bir yönetim şeklini benimsemiş, kültür,sanat,mimari alanında çok üst düzeye ulaşmış, insan haklarına saygılı demokratik bir ülkede, Masonik faaliyetlerin fazlaca olması, Mason locaları'nın üyelerinin artması da gayet doğaldır.

Bana sorarsanız Masonluk, faaliyet gösterebilmek için demokratik bir ortam ister.
Sonsuz ışığa kavuşabilmek için...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
34 Yanıt
53435 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 09, 2015, 03:38:15 ös
Gönderen: Ati
34 Yanıt
22722 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 25, 2012, 10:49:33 öö
Gönderen: hakan_34_06
42 Yanıt
22947 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 15, 2018, 04:22:14 öö
Gönderen: night manager
4 Yanıt
4030 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 12, 2009, 09:02:47 ös
Gönderen: Veritas
6 Yanıt
12087 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 30, 2012, 01:36:17 öö
Gönderen: abezethibou
5 Yanıt
9656 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2009, 08:10:54 öö
Gönderen: ADAM
14 Yanıt
15183 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 15, 2010, 04:50:52 ös
Gönderen: Mustafa Kamil
3 Yanıt
4350 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 14, 2009, 08:56:22 ös
Gönderen: erdal
5 Yanıt
27782 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 11, 2010, 03:45:29 ös
Gönderen: lucifer
3 Yanıt
2850 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2012, 05:27:43 ös
Gönderen: Tij