Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Pi Sayısı  (Okunma sayısı 39479 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 15, 2007, 02:49:25 ös
Yanıtla #40

Sayın Shemuel, sanırım bizlere n87 hakkında bir açıklama borcunuzun olduğuna inanıyorum!
SAYGILARIMLA
הדבר היחיד לשמור על אנשים בחיים הוא אהבה וכבוד

Aimer et être aimé c’est sentir le soleil des deux cotés.

«Ոսկե Տարիքը - Փոթորիկները, չի կարող կանխել մարդիկ սիրում են ծովը.


Mayıs 15, 2007, 02:53:43 ös
Yanıtla #41
  • Ziyaretçi

belki yanlislikla yazmistir. bence abartmayin ya.
ama bilerek yapmissa bencede aciklasin. herkes merak etti.


Mayıs 16, 2007, 02:09:14 ös
Yanıtla #42

Bahse girerim ki n87 ifadesinin anlamını kendisi de bilmiyordur aksi taktirde bir açıklaması olurdu elbette!
הדבר היחיד לשמור על אנשים בחיים הוא אהבה וכבוד

Aimer et être aimé c’est sentir le soleil des deux cotés.

«Ոսկե Տարիքը - Փոթորիկները, չի կարող կանխել մարդիկ սիրում են ծովը.


Mayıs 16, 2007, 05:12:50 ös
Yanıtla #43
  • Ziyaretçi

Bahse girerim ki yanlislikla yazilmis birseydir :)


Mayıs 18, 2007, 10:51:21 öö
Yanıtla #44

Doğru!
הדבר היחיד לשמור על אנשים בחיים הוא אהבה וכבוד

Aimer et être aimé c’est sentir le soleil des deux cotés.

«Ոսկե Տարիքը - Փոթորիկները, չի կարող կանխել մարդիկ սիրում են ծովը.


Mayıs 25, 2007, 03:56:46 ös
Yanıtla #45
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

NEDEN PI?

GEOMETRI FORMULLERI; BOYUTLAR,ALANLAR, DALGALAR

ANALITIK FORMULLER;3 BOYUT,YÖNLER,GEOMETRIK BIÇIMLER

KOORDINATLAR;ROTASYONLAR, GEOMETRIK KOORD.

TRIGONOMETRIK FORMULLAR; SONSUZLUK, ALANLAR, DÖNÜSÜM FORMÜLLERI, TEOREMLER,ÜÇGENLER, FONKSIYONLAR, AÇI ÖLÇÜMLER, ALAN ÖLÇÜMLER, ÖZDESLIKLER, FARK FORMÜLLERI,

GIBI  BIR ÇOK HESAPLAMA PI'NIN OLUSUMU ILE BAGLANTILIDIR. ANCAK, PI'YI ANLAMAK OLDUKÇA KARMASIKTIR.

BUGÜN 51 MILYARINCI BASAMAGI BULUNMUSTUR. VE YETERLI GÖRÜLMEYEN BU SAYI, YASAMIN BASKA OLGULARINDA DA KARSIMIZA ÇIKMAKTADIR. 

Isa'dan 8000 yil önce daire vardi. Olasilik tüm mimarinin daire üzerinde kurulmasi üzerinedir. Ve her dairenin çevresi nasil oluyorsa, hep çapinin 3,14159265358979323846264383279(30 basamak)……..rakaminin tam olmayan degerinin veriyor.Iste bu tam olmayan deger bütün sorunu çikarmaktadir. 

PI NEDIR? PI=DAIRENIN ÇEVRESININ ÇAPINA ORANIDIR.

BIR KARENIN HESAPLANMASINDA ARITMETIK BIZE YETER.IKI SAYININ ÇARPIMI SONUÇTA BIR ALANI VERIR. ANCAK, DAIREDE FORMÜL OLMASI GEREKIYOR. O ALANI BULMAK OLDUKÇA GÜÇ. ÖRNEGIN MISIR ZAMANINDA BIR PRAMITIN YAPILMASINDA KULLANILAN FORMULLERI, BIZ ANCAK 1940 YILLARINDA HITLER ZAMANINDA ULASABILDIK. ÇÜNKÜ O ZAMANA KADAR KENDI GIZI IÇINDEYDI. EGER BIR ANITIN OTURACAGI TABAN VE ÜZERINDEKI HACMI ILE ONUN KAPLADIGI(SADECE KENDI DEGIL, YARATTIGI ALAN ANLAMINDA) BU HESAPLAR ÇOK ÖNEMLIDIR.

Mühendislerin 7 haneyi ve fizikçilerin 20 haneyi kullandiklari düsünüldügünde neden bu çaba diye soruyoruz.Çevrenin çapa orani gibi basit ve yasam içinde çok da kullanilmayan bu hesaplamalar aslinda insanin arayisini sembollestirmektedir. Insanin sinirlari sinamaya duydugu dürtünün göstergesidir.Everest örneginde oldugu gibi…

Pi'yi  çözememek aslinda yasamin çözümsüzlügüdür. Çünkü doganin tüm yapisinda çemberi yani pi'yi buluruz; Fizik, denizlerin ya da seslerin dalgalari, atomun yapisi,harita çizimleri, yer alti ve üstü çalismalari, biyoloji, beynimiz, kulaklarimiz, kaslar arasindaki bosluklar(sinüs), gözün yapisi, astronomi, uzay ve yildizlar, . istatistik, mimari, sehircilik, güzelsanatlar sözler vb….

 

Çember ne kadar sonsuz ise, karede esitligi nedeniyle sinirli ve ölçme yeteneginin simgesidir. Modernlesme ile çemberi birakip daha çok sayilina yönelen insan, kareye önem verdi. Böylece yasantimiza kare ve üçgenler hakim oldu.(erkanin alanlari) Somut olan seyleri kare ile gösterir olduk.  O zaman sayinin gizi için ne kadar ayrinti gerekiyor? çember ve kare  çok yalindir. Onu çözmeye çalistigimizda ise bir o kadar gizemli….
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Mayıs 25, 2007, 03:59:31 ös
Yanıtla #46
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

TARIHTE PI

Ilk çag iö 2000-500

En eski kayit iö. 1650 yillarinda Misir'li katip Ahmes'in yazdiklaridir.

''çapla çarpildiginda çevresini  veren nicelik pi dir.çapin 1/9 kes ve geriye kalana bir kare çiz.'' seklinde kayitlara geçmistir. Misirda bu oranlar daha çok arazi ve bina ölçümlerinde kullanilmaktaydi.Heredot'un yazdiklarindan; ,Giza piramidinin her yanal yüzey alani, her kenar ve yükseklik ile olusan karenin alanina esittir ve bu da pi/2 dir. Pi için yeterli bilgiye sahip degillerken, böyle bir hesabi nasil yapabilmislerdir.

Incil de ve Tevratta ise pi iliskileri yazmaktadir.   Süleymanin kabi  ve  mihrabinin pi ile iliskisi de belirtilmektedir.

Eski Yunanda Pi(iö500-is200)

Eski yunanda ise Katip Ahmes'den 1000 yil sonra pi sayisini görüyoruz.Misir ve Babil dekilerin aksine BINA VE ARAZI HESAPLAMALARI YERINE, FIKIRLERIN IRDELENMESI önemliydi.Insanlar tarihte ilk kez 'ne kadar ' degil 'nereden' sorusunu soruyorlardi .IÖ 500 yillarinda Anaksagoraz'in günes tanri degildir dedigi için hapse atildigi sirada bir çembere esit kare bulmanin yani pi ye ulasmanin yollarini aradi. Ayrica baska kisiler de pi üzerine çalismasina ragmen asil I.Ö 250 yillarinda Arkhimedes (Arsimet) Çemberin Ölçümü adli kitabinda, çemberin uzunlugunun çapina oraninin alt ve üst sinirlarini vermistir.Fizikçi, matematikçi, astronom, mucit olan Arkhimedes iö 212 yilinda Romalilar Siracusa yi kusattiginda  75 yasinda kendi hesaplarina dalmisti ve hiçbir sey umurunda degildi. Romali asker evine girdiginde kafasini hiddetle kaldirip çemberlerime dokunma dedi. Asker çemberlerine dokunmadi ama onu orada katletti.

Ptolemaios ise 200 yil sonra ortalamasini alarak bu sayiyi dogrulamistir.Astronomi konusundaki kitabinda verdigi bilgiler bugünkü degerlere en yakin olanlaridir.

Doguda Pi(is 100-700)

Birinci bin yilda savaslar ve dinsel çatismalar bilginin özgür akisini engellerken, doguda Çin ve Hindistan ilerlemeler kaydediyordu.iö 1200 yy bile Çinliler pi yi kullaniyorlardi. Ancak, pi=3 olarak kullanildi.Asil sorun ise bir bina insa edeceginiz zaman küçük detaylar büyük ölçekte inanilmaz hatalar veriyordu. Eski yunanda çokgen kullanimindan 650 yil sonra ancak, çin de pi sayisina ulasti.Bunun için de  Keng-chih 24526   kenarli çokgen kullandi. Ve bu pi ye en yakin sayi oldu.Ayrica Çinlilerin büyük avantaji matematikte 0 kullanmalari ve ondalik kesirlerle günlük islemlerini yapabilmeleridir.Batililar bütün bunlari Ortaçag sonrasinda Hintli ve Arap bilginlerden edinmeye basladilar…

Hindistan, Roma ve Yunan kültürü ile Iskender'in  fethiyle tanisti. Ancak, bir matematikçi ve sair olan Aryabhata en dogru orani zaten bulmustu ve bunu Ganita adli 33 beyitten olusan siirinde söyle açikladi. ''100 e 4 ekle, 8 ile çarp ve 62000 ekle. Bu çapi 20000 olan bir çemberin çevre uzunlugudur.''is 530 da en gerçek sayiya böylece ulasilmis oldu.3,1416(dogrusu 3,1415..) Ama esas ilginç olan ise Brahmagupta adindaki baska bir Hintli matematikcinin yaptigi hesaplamalar sonucunda buldugu pratik degeri pi=3 ve asil degeri  10 karekökü(dogrusu 9,8684 karekökü) sayisi hem chang hong'u ve hem de aryabhata'yi bilmez gibi yanlis olmasina karsin Avrupa'ya yayildi ve bütün Ortaçag boyunca matematikçiler tarafindan kullanildi.

Ilerleme bin yili(is 600-1600)

Is 1 yy. Avrupa hala din savaslariyla ugrasiyordu ve bu hosgörüsüzlük ortaminda bilgi gelisemiyordu. Ne var ki, bilgi gelisebilecegi yolu bulur; pi de Müslüman dünyasinin akademik ortaminda ortaya çikti. Ptolemaios un (bu isimde bir devlet zaten Libya ve misirda konuslanmisti.) astronomi ve matematik bilgileri Sasanilerin resmi dini Zerdüstlükle ve daha sonrada pers imparatorlugunun yikilisi ile de arap kültürü ile kaynasmaya baslamistir. Ebu Abdullah bin musa el Harizmi'nin  çalismalarinda daha önce bahsi geçen 3,1/7 10 un karekökü ve 62832/20000 degerlerinin kullanilmasi görülmektedir. Çünkü bu 3 degerde sonuçta pi'yi vermektedir.  Eski yunan, hint, Ibrani bilgilerini  arastirip, birlestiren Akademisyenler, kuzey Afrika yoluyla ispanya'ya girdiklerinde bilgileri batiya da tasimislardir. Avrupa'lilarin matematige duyduklari ilgi daha çok karanlik dönemdeki astronomiye karsi olan hosgörüsüz tavir nedeniydi. Nerdeyse bin yil boyunca Araplarin korumasinda kalmis olan Avrupa metinleri tekrar gün yüzüne çikmaya basladi. Tabi bu çok önemliydi. Çünkü bilimsel bilginin güç olacagi artik anlasilmisti.1085 de Ispanya krali 6. Alfonso Araplardan çok büyük bir kütüphaneyi geri aldi. Tüm dilleri, latinceye çevirterek Sokrates,Platon vb. bir çok kisiyi tekrar tanimamiza neden oldu. Bu arada kilise de bos durmadi ve Bath'li Adelard isimli bir din adami, Cordoba'da egitim görmek için Müslüman kiligina girdi.Eukleides'in ,Elements , Ptolemaios'un Almagest ve Arap matematikçi Harizmi'nin de kitaplarini çevirdi. 1020 yilinda ticaret artmaya basladiginda Venedik'li Fibonacci(Leonardo de Pisa) Practica geometriae adli eserinde tüm bilgileri topladi ve gerçege yakin degerler verdi ancak bu, çindeki bulustan 800 yil sonraydi.

16. yüzyila kadar da hiçbir gelisme olmadi. Ünlü bir hukukçu ve amatör matematikçi olan Fransiz Viete'nin bilgisiyle 3,141592653 hane bilgileri dogrulandi ve pi=sonsuz sayida terimin birbirleri ile çarpildigi bir sayi dizisi' tanimi ile sonsuz çarpimi sekillendirdi. (1593) Ayni dönemde Arkhimedes'in çokgenleri üzerine çalisan üç matematikçi daha vardi.Anthonisz, Romanus (Hollandali) 15-20. basamaklarina kadar ve Alman Van Ceulen ise 35. basamagini buldular…Hatta Ceulen mezar tasina pi'yi kazitti.

Leonardo da vinci ve Albrecht Dürer de daireyi kareye çevirme üzerinde çalismislardir.Ancak, yeni bir düsünce ortaya koyamamislardir.

Matematikte Önemli Adimlar iö1600-1900

Rönesans ile Viktorya dönemi arasinda 300 yillik bir uykudan sonra bati birden açildi. Çünkü geçmisteki daireyi çokgenlere dönüstürmek ve onun alanlarini bulmak için yüzlerce aritmetik islemi yapmak ve karekökler bulmak sonuçta çok zaman kaybettiren, sikici bir hal almisti. Bu tüketme yöntemini ya bastan ele alacaklardi ya da bir avuç basamakla idare edilecekti. BÖYLECE ILK DEFA ARITMETIK HESAPLAMALARI BIR TARAFA BIRAKTILAR. 

1621 de Hollanda'da Wilebrod Snell degisik uygulamalar denemistir. Arthimedes'in yaptigi gibi 96 çokgen kenari çizmekle ugrasmadan, (sayfa 41)bir yayin uzunlugu için hesaplar gelistirmistir.Ancak bunlarin dogrulugunu 1926 da dünyaya gelen yine Hollandali bir hukukçu olan Huygens kanitlayabilmis ve bu iki matematikçi Arkhimedes'den yola çikan son bilim adamlari olmuslardir.  1650 lere gelindiginde IngilizJohn Wallis sadece rakamlar ile hesaplamalar yapti ve kalkulüs hesaplamalarinda ilk adimi atti. (Sayfa 42) Iskoç James Gregory ile Alman Leibniz ise kalkülüs için yeni adimlar attilar. Gregory'nin  45 derecenin tanjanti 1 ifadesinin kullanimi devam etti.45 derece p/4 radyandir.Ve bundan sonra gelen tüm çalismalarda Newton'inkiler dahil olmak üzere Gregory-Leibniz  kalkülüs çalismalarina yer verildi. Ancak, çalismalar artik pi'ye en yakin seriyi kimin bulacagi rekabeti üzerine kuruldu. Çokgen hesabindan çok trigonometrik hesaplamalar ön plana çikta. Ingiliz Sharp 72 basamak, Avusturyali Vega 140 basamak ve Lagny ise 112 basamak bulduklarinda 17. yy bitmisti.

18.yy ortalarinda Euler adindaki Isviçreli matematikçi kisa sürede ilgiyi üzerine çekti. Çünkü buldugu seriler  sonsuzluga gidiyordu ve bir tek seride 20 basamak bulabiliyordu. Ancak, Euler in bulusu pi'nin irrasyonel oldugunun kanitlanmasinda önemlidir. Ayrica, sin pi =0, cos pi=-1 hesabinin bulunmasinda önemli açilimlar yaratmistir.19.yy da ise pek gelisme olmamistir. Sadece 1853 te Shanks 707 basamak buldugunu açiklamistir ve bu kabul edildi. 527. basamakta yaptigi hata ise 72 yil sonra ortaya çikti.

Doguda ise uzun bir süre çalisma olmadi. Ve sonra birden Japonya'dan bazi hesaplamalar ortaya çikti.Genelde kapali olan Japonlar için pinin  19 hanesini bulduklarini kitap seklinde belirtmeleri de önemliydi. Bu arada Çin'de 17. yy da 100 haneye kadar hesaplamalar yapabiliyordu. Ancak, bunlarda biraz da Cizvit rahiplerinin bilgilendirme olasiligi düsünülmektedir.

Elektronik çag(is1900-)

20. yy kadar hiçbir gelisme görülemedi. Ancak 1947 yilinda Ferguson  tekrar arastirmalara basladi ve Shank'in yaptigi yanlisligin üzerinden geçerek,808  basamak bulmustu. Bunu da günde ancak, bir basamak ilerleyerek olusturdu.1948 de ise  Amerikan Balistik Arastirmalari için ENIAC(Electronic Numerical Integrator and Computer) çalismaya basladi. 2037 basamagin bulunmasi için kullanildi.Ortalama her 2 dakikada bir basamak buluyordu. Böylece, MATEMATIK ANLAYIS DEGIL, HESAP MAKINESININ HIZI ÖNEMLI OLMUSTU. Dolayisiyla, birçok bilim adami yeni hesaplamalar içerisine girdiler. Ancak, bunlarin en önemlisi  Wrench ve Shanks'in IBM 7090 ile 100.265 basamagi çok kisa sürede bulmalaridir. 1970'lerde diger bilgisayar firmalari da rekabete girmislerdir.Artik saniye ve basamak önemliydi.Yeni dünya rekorlari kiriliyordu. Bu kitabin baskiya girdigi Kasim 2003 yilinda Japon Takahashi pi'nin 51milyardan fazla ondalik basamagini bulmustu. Bulunan basamaklarin dogrulamasi için farkli algoritmalar uygulanmakta ve degerler birbirine uymuyorsa yazilim ve donanim yanlisligi olmalidir. Sonuç olarak, artik pi daha cok yeni bilgisayarlarin sinanmasi için kullanilmaktadir.

Matematikçi için pi; çemberin çevresi ile çapi arasindaki iliskiyi ifade eder.

Fizikçi için pi;3,141……veya -0,0000000005 tir,

Mühendis için pi; yaklasik 3 tür. 

Peki hala bu arayis niye? Nedir Pi?

Pi'nin dogasi matematik, geometri, fizigi kavrayisimizda sakli..Belki nitel veya nicel bilgilerine ulastik. Ama pi'nin gerçek zenginligi daha pek çok yil bulunamayabilir…

Evren bir amaçla yapilmistir dedi çember. Hangi galakside olursaniz olun, bir çemberin çevresini ölçüp çapina bölerseniz, eger yeterince dikkatli iseniz, bir mucize ile karsilasirsiniz. Bir baska çember, virgülün kilometrelerce uzaginda çizilmis olan…

Komagene Kralligi iö1060-Nemrut daginin üzerine yapilan aslan rölyefinde yildizlar çizilmis(12 yildiz) ve isaretler var. Bu yildizlari ve isaretleri yerli yerine koyduklarinda gökyüzündeki tüm yildizlari birlestiriyor ve çemberler olusuyor. Isaretlerin hepsi birlestiginde ise ayni durusta aslan olusuyor.
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Mayıs 25, 2007, 04:00:08 ös
Yanıtla #47
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

IKI ÖZEL DURUM

Ramanujan siradan bir Hintli ailesinden ve matematige düskünlügü nedeniyle okuyamiyor. Siradan bir katip oluyor . Ancak, yeni yöntem arayislarini devamli sürdürüyor, teoriler üretiyor ve bulgulari matematikçilere gönderdiginde hep haddini bilmez, kaçik olarak bakiliyordu.  Sonunda Hardy isimli bir Ingiliz matematikçi onu kavradi ve ingiltere'ye götürdü. Hiçbir egitimi olmayan R. Bütün yöntemleri sezgisel sürdürüyordu. Ama sonuçlar hep dogru çikiyordu. Klasik yöntemleri ve bati yasam biçimini ögrendi. Ancak, ingiltere'nin havasi ve yiyecekleri ona göre degildi. Bu yüzden hep hastalandi.1919 da ülkesine döndü. Hastaligi süresince hep defterlerinde çalismalarini yapti. Çogu matematikçiler gibi 32 yasinda öldü. Yöntemleri incelendiginde hala çözülemiyor. En önemli yöntem ise bir denklem ile 2 hatta 4 basamagin bulunabilmesidir. 

Chudnovsky kardesler 1945 li yillarda Sovyetlerde dogdular ve Ukrayna Bilimler Akademisinde doktoralarini yaptilar. Ancak, onlar akademisyen ya da bilim adami gibi yasamadilar. Onlar 40 li yaslarinda bilgisayar korsanlaridir.

Kardeslerden birinin kas bozuklugu hastaligina yakalanmasi sonucu dis dünyanin ilgisiyle Amerikaya yerlesmislerdir.''bir cümlenin virgülsüz bir sayfa yazimini ancak Tolstoy yapar. P inin bir milyon basamaginda ise hiç 123456 dizisi yoktur. Sekiz 12345 den sonra hep 5 vardir.0 ile baslayan dizilerin arkasindan da 5 gelir…Pi o kadar rastlantisal ki; onun ancak trilyonlarca basamak olmasi gerekir ki bir kuralini bulalim…Bu daha çok su alti çalismalarina benzer.Çamurlara bulanmissiniz ve her sey birbirinin ayni görünüyor. Ve evreni kesfetmek gibidir'' Chudnovsky  kardesler  yaptiklari bilgisayarla 8 milyar basamaga ulastilar ve simdi bir enstitu kurarak, bilgisayar üzerinden egitim vermeyi düsünüyorlar.Rekorlar ise hiç umurlarinda degil.Deha ödülleri de….

Pi'nin içinde ne var?

Biz insanlar örüntü tanima cihazlariyiz. Gözlerimiz dünyayi algilar; ancak gerçekte gördügümüz sey dogrular, egriler, renkler ve isiklardan olusan karmasik örüntülerdir. Kulaklarimiz sesleri isitir; ama biz sinyalleri  ancak ton ve ritmin ayriksi örüntülerini ortaya çikaracak biçimde çözdügümüz zaman, müzigi ve dili fark ederiz.Çevremizdeki dünyada örüntüler bulmak için siddetli bir istek duyariz;çünkü kendimiz de dahil, herhangi bir seye anlam verebildigimiz tek yol budur. Doga bosluk kabul etmeyebilir, ancak insanlar örüntüsüzlüge dayanamazlar. Çevremizdeki örüntüleri bulmaya programlanmisizdir. Pi'nin basamaklari tümüyle rastlantisal görünen biçimde sonsuza dogru akar. Ancak, bir basamagini 7 degil de 9 yaparsaniz sonradan gelen basamaklarin tümü degisir ve artik o pi degildir. Pi'nin kesinlige ihtiyaci vardir. Anlamlandirmaya degil.

SON YÜZYILDA MATEMATIKTEKI BU ANLAYISTAN UZAK AMA SOMUT  BILGIYI GÖREBILECEGIMIZ HESAP MAKINALARI VE BILGISAYARLAR YADA DIGER TEKNOLOJI CIHAZLARI YASAMIMIZA GIRMISTIR.

BIR DAIRENIN IÇERISINDEN GEÇEN DIK-YATAY DOGRULARININ YA DA BUNLARIN AÇILARININ HESAPLANMASI

BIR DAIRENIN AÇISINA DENK GELEN YAYIN HESAPLANMASI

BIR DAIRENIN IÇINDE BULUNAN BIR ÜÇGENIN YA DA KARENIN HESAPLANMASI

BIR DAIRENIN DISINDAN GEÇEN DOGRULAR, AÇILAR VE  ALANLARIN HESAPLANMASI

Çemberin basitligi ile pi'nin basamaklarinin rasgele görünmesi arasindaki bu çeliski, insanlari bu sayinin milyarlarca basamagini bulmaya yöneltir. Orada olmasi gereken örüntüyü aradigimiz ve kesinligine ihtiyacimiz oldugu için basamaklara baktikça kümeleri görmeye baslariz.

Pi Sembolü

Iö 2000 den bu yana hesaplamalarin merkezinde olan pi sadece 250 yildir sembol olarak kullanilmaktadir. W. Jones 1706'da kitabinda bu kelimeyi kullanana kadar, çap, çember , kutu vb. tanimlamalar yapilmamistir.Ancak, pi'yi hem çember hemde çap içinde kullanmaktaydi. 1734 de Euler ise tartisma yaratmayacak biçimde çemberin yaricapa orani pi olarak ortaya koydu. Tüm dünyanin kabulü ise 1794 oldu. 

Her seyi mükemmelen tasarlamadan bir sey yapmamaya azimli kisiler sonunda hiçbirsey yapamazlar, zira asla mükemmel bir tasarima ulasilamaz. Her tasarim uygulamada görülen aksakliklarin düzeltilmesi suretiyle giderek mükemmele yaklasir. Günlük yasamda buna deneme-yanilma yöntemi diyoruz.

Çemberi kareleyenler

Tarih  doganin bir elementini bir yolla bir baska elementine dönüstürme girisimleri ile doludur. Matematikçiler genelde iki yolla çemberi kareye dönüstürmeyi ya da diger bir deyisle çemberi karelemeyi istemisler ve bunun için de ya pergeller ya da denklemler kullanmislardir. Ancak, ne kadar ispatlanmaya çalissalar da dairenin alani herhangi bir karenin alanina esitlenememistir. Arkhimedes'in savundugu bir dairenin yariçapini dik kenar olarak aldigimiz ve çemberin çevresi kadar kenari olan bir dik üçgenin alani esitlenebilir.(sf. 96) Bu neden le birçok kisi de ayni mantikla karelemeyi istediler….Bu konuda siirler de yazildi. Geometri-kozmologlarini bu olgu çok ilgilendiriyordu. Çünkü kozmoloji içinde iki sekil iç içe kullanilmaktaydi.Robert Lawlor 1982 de söyle diyordu. ''Çemberden kare yapmak büyük önem tasir. Çember saf görülmeyen ruh uzayini, kare ise kavranabilir, görülen dünyayi simgeler. Çember ile kare arasinda bir esitlik kuruldugunda, sonsuz olan, boyutlarini ve niteliklerini sonlu ifade edebilir.''

Kutsal olanla gerçek olan arasindaki bagintiyi bulmaya çalismalari daha çok da ün ve paraya dayanmistir. Bu nedenle de  1882 de Lindemann'in  pi'nin askin sayi ispati ile önemini yitirmistir. (inatla 300000 dolar bahse giren matematikçi)

PI'nin  YASA DEGERI

1888 de ABD'de bir bilim adami buldugu sayilar dogru düsüncesiyle yasalastirmak istedi ve dokuz yil ugrasti. Temsilciler meclisi yasal olarak kabul etmedikleri gibi Içkiyle mücadele Komisyonu'na bile aktarildi. Sonunda 1897 de senatörler süresiz erteleme karari aldilar.

1912 yilinda John Phin  en dogru saptamayi yapti. Bir dairenin alani ve çevresi kolay bulunur. Bir dairenin alanina esit kareyi bulmak da karekökü alinabilen bir sayi ise kolaydir.Alani 100 metrekare olan bir dairenin  bir kareye esit olmasi durumunda karenin bir kenarinin 10 m olmasi yeterlidir. Ancak, dairenin alani çaplarinin uzunluklariyla hesaplanir. Eger çap tam sayi degilse baska bir problem ortaya çikmis demektir.

PI' YI EZBERLEMEK

Sayilarla ilgili olarak, 7-8 basamagin üzerinde zor kavrama yapilir ve telefon numaralari gibi bazi uzun sayilar mutlaka 3-4 basamaga bölünerek ezberlenir. Animsama, nörolojik ve psikolojik bilimler için bir sirdir,(gerçekten son 10 yildir sag ve sol lop tartismasi yapilmakta)Ancak, çogu ezberlerde oldugu gibi bazi kaliplar bularak animsanmaktadir. Bir yil 365 gün ya da 52 hafta gibi o bölümdeki sayilar akilda tutulur. Ama bütün sayilari pespese ezberlemek çok zordur. Tarih içinde birçok kisi pi yi ezberlemek istemis ve çesitli basamaklarda ezberler yapmislardir. Örnegin Mike Keith pi yi ezberlemek için bir siir yazmistir. Her kelimenin harf sayisina göre dizelemistir. Örnegin pie=3

Michael Harty ise ber sessiz harfin yerine 0 ile9 arasinda fonotik sesler denemistir. Örnek belleteçler(125sf)

SONSÖZ

PI YALNIZCA RASTLANTISAL BIR BASAMAKLAR TOPLULUGU DEGILDIR.

PI BIR YOLCULUK, BIR DENEYIMDIR. PI DE VAR OLAN SIIRI GÖRMEYE ÇALISMAZSANIZ, ONU ÖGRENMEK SIZE ÇOK ZOR GELECEKTIR

BIR AYNAYA BAKTIGIMIZDA GÖZLERINIZIN YUVARLAGINI, IRISINI GÖRÜRSÜNÜZ. IÇINIZI GÖRECEGINIZ BIR DAIRE…BELKI DE BU DAIREDIR BIZI PI YE ÇEKEN VE BELKI DE DAHA DERIN ARASTIRMALARA GÖTÜRECEK OLAN BU YUVARLAKTIR.

BORWEIN 10 ÜZERI 51 INCI BASAMAGI BULMAKTA ZORLANACAGIMIZ DÜSÜNCESINDE... ZATEN EVRENDEKI ATOMLARIN SAYISI 10 ÜZERI 78 OLARAK BILINIYOR.


http://www.furuzan.com
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Mayıs 25, 2007, 04:10:52 ös
Yanıtla #48
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

pi sembolü, Yunan alfabesinin 16. harfidir. Bu harf, aynı zamanda, Yunanca çevre (çember) anlamına gelen "perimetier" kelimesinin de ilk harfidir. İsviçreli matematikçi Leonard Euler, 1737 yılında yayınladığı eserinde, daire çevresinin çapına oranı söz konusu olduğunda, bu sembolü kullandı. Leonard Euler'den önce gelen bazı matematikçiler tarafından da, bu sembol kullanılmıştır. Ancak, Leonard Euler'den sonra gelen, tüm matematikçiler bu sembolü benimseyip kullandılar.
          Ayrıca, doğal logaritmanın tabanı olan 2, 71828... sayısı için, L. Euler'in kullandığı e harfi, sembol olarak bütün matematikçiler tarafından kullanılmaya başlanmış, benimsenmiştir. Gene, karekök içinde -1 imajineri için de, L. Euler ile birlikte i sembolü kullanılmaya başlanmış ve genelleşmiştir.

          İnsanoğlu; daire dediğimiz, kendine özgü düzgün yuvarlak şeklin farkına, tekerleğin icadından çok önceki tarihlerde varmıştır. Bu şekli, diğer insan ve hayvanların gözbebekleri ile gökyüzündeki Güneş ve Ayda görüyordu. Derken, elindeki sopa ile, kum gibi düzgün yüzeylere daire çizdi. Sonra düşündü; bazı daireler küçük, bazıları ise büyük. Görüyordu ki (sezinliyordu ki), dairenin bir ucundan öteki ucuna olan uzaklığı (çapı), büyürse, çevresi de o kadar büyüyordu. Sonra gene düşündü, cilalı taş devri insanı, artık soyutlamasını yapmıştı. Dairenin; çevresinin uzunluğu ile çapının uzunluğu orantılıydı. Çevrenin çapa oranı, daireden daireye değişmiyor, sabit kalıyordu. Demek ki; bugünkü gösterim şekliyle, bu sabit orana dersek; Çevre/Çap = sabit. Şeklinde yazılabiliyordu.
          Bu oranın sabitliği anlaşıldıktan sonra, sabit oran değerinin, sayı olarak belirlenmesi gerekiyordu.

 

Pi Sayısının Tarihsel Gelişimi

Kaynaklar, sayısı için, gerçek değerin ilk kez Archimides (M.Ö. 287-212) tarafından kullanıldığını belirtir. Ancak, Archimides'ten önce, Eski Mısırlılar'da ve Mezopotamya Babil devrinde, Archimiden'den sonra da, 15. yüzyıl Türk-İslam Dünyasının ünlü matematikçisi Gıyasüddin Cemşid (?-Semerkant 1429 ?) tarafından, sayısı için yaklaşık bazı değerler kullanılmıştır.

                                                             Pi sayısının algoritması

EULER YÖNTEMİ   

CLS

INPUT "N="; N
T = 0
FOR I = 1 TO N
T = T + (1 / I ^ 2)
PI = SQR(6 * T)
PRINT "YAKLASIK PI DEGERI="; PI
NEXT I

 LEIBNITZ YÖNTEMİ

CLS
INPUT "N="; N
T = 0
C = 1
FOR I = 1 TO N
T = T + C / ((2 * I) - 1)
C = (-1) * C
PI = 4 * T
PRINT "YAKLASIK PI DEGERI="; PI
NEXT I

LORD BROUNCKER'İN 1. YÖNTEMİ                                                                                                                                 

CLS
INPUT "N="; N
T = 0
C = 1
FOR I = 1 TO N
T = T + C / ((2 * I) - 1)
C = (-1) * C
PI = 4 * T
PRINT "YAKLASIK PI DEGERI="; PI
NEXT I

LORD BROUNCKER'İN 2. YÖNTEMİ

CLS
INPUT "N="; N
T = 0

FOR I = 1 TO N
T = T + (1 / ((2 * I) ^ 2))
PI = SQR(24 * T)
PRINT "YAKLASIK PI DEGERI="; PI
NEXT I

VIETA YÖNTEMİ

CLS
INPUT "N="; N
SAY = 1
T = 1
A = SQR(2)
HESAP:
T = T * (A / 2)
SAY = SAY + 1
PI = 2 / T
PRINT "SAY="; SAY
PRINT "YAKLASIK PI DEGERI="; PI
IF SAY > N THEN
END
END IF
A = SQR(A + 2)
GOTO HESAP

WALLIS'İN 1. YÖNTEMİ

CLS
INPUT "N="; N
T = 1

FOR I = 1 TO N
T = T * (2 * I) ^ 2 / (((2 * I) + 1) * ((2 * I) - 1))
PI = 2 * T
PRINT "YAKLASIK PI DEGERI="; PI
NEXT I

WALLIS'İN 2. YÖNTEMİ

CLS
INPUT "N="; N
T = 1

FOR I = 1 TO N
T = T * (1 - (1 / ((2 * I) ^ 2)))
PI = 2 / T
PRINT "YAKLASIK PI DEGERI="; PI
NEXT I


Nisan 23, 2008, 01:11:08 öö
Yanıtla #49
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

Pi sayısının net bir sonucunun olmadığını şu testle basitçe anlayabilirsiniz...

Alanı 1 br kare olan bir daire çizin..daha doğrusu hayal edin...
Alan=1 br kare olursa Siz bu daireyi 120 derecelik (120*3=360)  3  açıyla birbirinden farksız 3 eşit parçaya bölmüş olursunuz ve 1 sayısı 3 'e tam olarak bölünmediğine göre ne yaparsanız yapın Alan=1 br kare olan bir daire çizemezsiniz.İsterseniz pi sayısının devredenini 950 trilyon tane rakam eklemesi yapın, net bir sonuca ulaşamazsınız.Ulaştığınız anda 1 sayısı 3 e kalansız bölünmüş demektir.

Pi sayısına sadece yaklaştığımızı sanırız..
« Son Düzenleme: Nisan 23, 2008, 01:13:48 öö Gönderen: tcorbaci »
Bilgili bir aptal, bilgisiz bir aptaldan daha aptaldır.
  Moliere


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
14 Yanıt
8691 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 07, 2013, 07:30:39 öö
Gönderen: Etimolog
30 Yanıt
14363 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 21, 2013, 11:02:18 öö
Gönderen: Felix Steiner
0 Yanıt
7020 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 06, 2010, 10:26:50 ös
Gönderen: Mozart
0 Yanıt
1815 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 14, 2015, 04:11:54 öö
Gönderen: MysticMind