Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: İnisiyasyon  (Okunma sayısı 6128 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 08, 2015, 02:12:44 ös
Yanıtla #10
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Masonlukta Tekris Töreni yoktur. Tekris törenleri vardır. Her bir derece bir yeni tekris töreninden geçilerek edinilir. Tekris, irisiyasyon sözcüğünün Osmanlıcasıdır. Bunun sadece Masonlmuğa Giriş Töreni karşılığı olarak kullanılması bir özel durumdur. Daha bir Türkçe olarak ona Aydınlanma da denmektedir. Kimileri de "2. derece aydınlanması", " derece aydınlanması" gibi terimler de kullanıyorlarsa da, işte o da yanlıştır.

Terminolojiyi doğru bilmek gerekiyor.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 08, 2015, 02:21:46 ös
Yanıtla #11
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

O zaman söylediklerinizden vardığım sonuç şöyle oluyor Sayın ADAM.

Bu aydınlanma veya arınma, derecelerle sınırlı değildir ve derecelerden öte de devam eder.

Peki, kişinin bu aşamaya ulaştığı ve Tanrı ile birleştiği nasıl bilinir ?

Yani daha basit haliyle şöyle ; Bu nereye kadar devam eder ? Mesela üstad derecesinde olan kişi de, inisiyasyonun öngördüğü son kıvama gelmeyebilir mi ?
« Son Düzenleme: Mart 08, 2015, 02:37:36 ös Gönderen: İNSAN »


Mart 08, 2015, 02:37:52 ös
Yanıtla #12
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Tekris ve İnisiyasyon gibi terimleri kullanırken, terminolojiyi doğru bilmek gerekiyor.

Bir terim kullanılırken, kavram uyuşması bakımından hangi anlamda kullanıldığı söylenirse de olur. Örneğin kişi, “Ben burada inisiyasyon terimini Masonluktaki giriş töreni” anlamında kullanıyorum.” diyebilir. Yanlış bile olsa, o metinde inisiyasyon o tanımın kısaltması olarak kabullenilebilir.

İnisiyasyon ne zaman sona erer?

Duygusal olarak hiç sona ermediği söylenirse de, o söylemi parabolik anlamda almak gerekir. Bu nedenle, inisiyasyon süreci uygulanmakta olan sistemin son derecesinin sonunda sona erer. Masonlukta, uygulanmakta olan ritin son derecesinin sonunda. (Dikkat o derecede değil, o derecenin sonunda)

Fakat konu Masonluk olunca, bu kurumda öyle “Tanrı’nın tezahür etmesi” falan gibi halüsinasyonlar yaşanmaz. Bilimsel ve akıl yolu ile kavranan bilgilerin irdelenip değerlendirilmesi söz konusudur. Bu forum üyelerinin öyle bilir bilmez Masonluğa Masonlukta olmayan birtakım inançsal, sezgisel, metafizik ya da mistik nitelikli öğeleri yakıştırmaktan kaçınmaları, böyle yanlış söylemlere girişmemeleri önerilir ve beklenir.

Masonluktaki inisiyasyon öyle günah teorisine falan dayanmaz. Böyle uyduruklar nasıl üretilebiliyor? Hayret! Yoksa bunlar da bir başka komplo teorisi mi?

Kim diyor ki üstat derecesinden sonra inisiyasyon devam etmez diye? Masonlukta üstat derecesi her ritte 3. derecedir. Sonrakiler ne olacak? Masonluğun üç dereceden ibaret olduğu söylenen İngiliz Masonluğu Sistemi’nde bile Royal Arch’a kadar en az dört aşama daha var.

Böyle sözler edilirken önce Masonluk iyice bilinmeli. Bilir bilmez saçma sapan lâflar etmek bu Forum üyelerine hiç yakışmıyor.

Üstat derecesinin ötesinde daha üstün düzeyde yüklemeler vardır. Bunlara bilinmez diyen, kendisi bilmiyor demektir. Bunlar bilinir, bilinmektedir. Bu Forumda bile değinilmiş ama ayrıntılarına girilmemiştir.

Masonlukta üstat derecesindeki bir masonun yaptığı günahlarından arınmak falan değildir. Öyle şeyler ancak bazı dinlerde söz konusu olur. Masonluk bir din değildir ki, kişiler gelip burada günahlarından arınsın!

Masonlukta öyle Tanrı ile bulşmak, birleşmek falan gibi şeyler yok. Öyle şeylear birtakım mistik tarikatlarda vardır. Masonluk bir mistik tarikat da değildir.

Masonluk bir DÜZEN SİSTEMİ'dir. Gerek kişisel, gerek örgütsel, gerek toplumsal, gerek evrensel düzen...

Masonluk tüm insanlar ve tüm toplumlar için bir barış ve mutluluk ortamının oluşmasını amaçlayan, masonlardan da bu doğrultuda çalışmalar yapmalarını bekleyin bir kurumdur. Lütfen bunu çok iyi bilelim, anlayalım ve Masonluğa farklı, Masonlukla ilgisiz etiketler yapıştırmaya kalkışmayalım.
« Son Düzenleme: Mart 08, 2015, 02:41:43 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 08, 2015, 02:56:20 ös
Yanıtla #13
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Kavramları kullanırken bir hayli kargaşa yaratmışım anlaşılan. Başlığımız 'İnisiyasyon' olduğu için böyle genel bir bakış oluşturmuş olabilirim.

Belki de onu 'Masonluk ve İnisiyasyon' diye değiştirmek gerekir.

İnisiyasyonun ilkel toplumlarda, Greklerde, Fijilerde veya Avustralya'da nasıl algılandıkları ve nasıl uygulandıkları ile ilgili okuduklarımı yoruma çevirdim.

Ve sandım ki, Masonlukta kullanılan inisiyasyon da, uygulamada farklılık gösterse bile amaç edinmede bu tür dinsel öğelerle benzerlik gösterir.

Anlaşılan yanlış sanmışım.

Belki de kıt kanaat olan bilgim ile sadece Masonluktaki inisiyasyondan bahsetmeliydim.

Bu konuda bilgilendirdiği, yanılgılarımı giderdiği için Sayın ADAM'a teşekkür ederim.

 


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
12 Yanıt
13181 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 17, 2011, 08:01:20 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
2916 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 15, 2015, 01:59:43 öö
Gönderen: GOASISG