Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: Caliper - Ocak 08, 2019, 09:59:00 öö

Başlık: Sembol ve İşaret
Gönderen: Caliper - Ocak 08, 2019, 09:59:00 öö
Sembol nedir, işaret nedir? Arasındaki farklar nelerdir?

Defalarca sembollerden söz edildiğinin farkındayım. Konunun daha iyi anlaşılması için, sembol ve işaret kavramları arasındaki farklara değinmek belki faydalı olur.

Saygılarımla ve sevgilerimle
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: Surgeus - Ocak 08, 2019, 02:56:22 ös
Sevgili Caliper kardeşim Amblem’i de dahil edelim;)

Sevgilerimle
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Ocak 08, 2019, 08:27:09 ös

 İnsan, soruyu bilmeden, cevabı anlayamaz; yada,soruyu anlamadan, cevabı bilemez...

Sembol,Amblem ve İşaret; soru ve cevabın, anlamak ve bilmek ölçülerine göre uygun olan sabit değişkenleridir.

Sevgiler.
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: Zennn - Şubat 02, 2019, 12:14:58 öö
Sayın @Caliper in sorusu üzerine forumda yer alan Mason Sözlüğünden simge ve işaret kavramlarını burada paylaşıyorum. Sayın Caliper'in sormakta olduğu fark aşağıda görülebilmekte midir? Saygılarımla.

Sembol/Simge;
Soyut bir kavramı temsil eden somut bir şekil, bir nesne, bir işaret, bir söz ya da bir hareket.

İşaret;
Bir masonun, bir başka masona kendisini tanıtmak, bir mason topluluğunu ya da o topluluğu temsil eden görevlileri selamlamak amacıyla uyguladığı, ayrıca herhangi bir masonik birimin oturumunda ritüel gereğince ya da geleneksel olarak gerektiği zaman yaptığı bedensel hareket.
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: ebedicirak - Şubat 02, 2019, 12:39:38 öö
İşaretlerin (küçük direktiflerle) herkesçe anlaşılabilmesi beklenir. Örneğin ok işareti bir yönü gösteriyorsa çok yüksek ihtimalle bizlerden o yöne gitmemiz bekleniyordur. Yahut antik Roma'da duvarda tuğla büyüklüğünde bir keçi kabartması görüyorsanız bulunduğunuz sokakta trafik keçinin baktığı yöne akıyor anlamına gelir. Yani bir işaretin onu gören herkese aynı şeyi anlatması gerekir.
Sembollerin ise kişiden kişiye değişebilen ve bulunduğu kompozisyondaki durumuna göre farklı anlamları olabilmektedir. Kişinin akıl, bilgi, geçmiş vb. özelliklerine göre aynı sembol iki farklı kişi için farklı şeyler ifade eder.
Umarım bilgilerim yanlış değildir.
Saygılar.
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: Caliper - Şubat 02, 2019, 10:15:05 öö
“Sembol” kelime anlamı, doğası ya da biçimi ile bir düşünceyi veya düşünceler bütününü çağrıştıran nesne ya da resimdir. Toplumsal iletişimi sağlarlar ve toplum hafızasını canlı tutarlar. Bize ne anlamamız gerektiğini söylemezler, sadece anlam yaratma kapasitesi sağlarlar. Bir düşünceyi veya bir olguyu ifade etmek için kullanılırlar. Yorum gerektirir ve her sembolü yorumlarken, kendi döneminin şartlarına uygun değerlendirmek gerekir.

İşaret” ise yoruma açık değildir. Sayın ebediçırak’ın yazdığı gibi, yön işaretleri, asansör ve tuvalet işaretleri örnek olarak gösterilebilir. İşaret bir düşünceyi ifade etmez, bir eylemi veya nesneyi ifade eder.

Saygılarımla ve sevgilerimle
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: Mandıra Filozofu - Şubat 02, 2019, 11:40:44 öö
Etimolojik açıdan bakarsak.

Sembol; Yunancadan türetme birlikte atılmış(syn-bole) demek. Bu da dediğiniz gibi birden çok anlam atfedilmiş anlamına evrilmiş.

İşaret; Arapça kökenli(işara), göstermek, parmakla göstermek anlamında.

Yani Etimolojik olarak bakıldığında sayın Caliper’in yorumuna katılıyorum.

Sevgiler.
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: ebedicirak - Şubat 02, 2019, 05:01:18 ös
Sn. Caliper biz haricilerin öğrenmesi gerekeni açıkladığına göre izniniz olursa konuyu kendi sahama çekmeyi deneyeyim.
1- Bu durumda markalar birer simge midir, sembol mü, işaret mi?
2- Bir nesne veya görsel aynı toplumun bir kısmı için işaret, bir kısmı için sembol olabilir mi? (bariz cevap "evet" ama üzerinde fikir alış verişine uygun bir konu olduğuna inanıyorum. Örnek vermek isteyen olabilir mi?)
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: Caliper - Şubat 02, 2019, 07:32:05 ös
Markalar semboldür.

Hem işaret hem de sembol olan, kullanıldığı yere göre değişen şekiller var mıdır? Evet vardır, hem de çok.

Yön gösteren "ok" bir işarettir, siz onu siyasi parti bayrağına koyarsanız sembol olur. Örnekler çoğaltılabilir.

Sevgilerimle ve saygılarımla
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: ebedicirak - Şubat 02, 2019, 08:10:41 ös
Sorarken biraz hile yaptığımı itiraf ederek başlamalıyım. Sorumu cevaba layık gören Sn. Caliper ve Sn. ANARCHOSA'ya teşekkür ederim.
Markaların kendilerine has simge, sembol, amblem ve işaretleri bulunur. Marka bunlardan yalnızca biri veya yalnızca bunların toplamı değildir.
İkinci soruda ise daha çok örtülü öğretmeyle ilişki kurmak istemiştim. Sn. Caliper verdiği ok örneğinde haklı. Benim kastetmek istediğim ise, aslında bir işaretten ibaret gibi görünen ama dikkatli gözler veya konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişiler için sembol olan nesnelerdi. Sinyorlar meydanındaki Davut ve Perseus eserleri gibi.
Konuyu birazcık dağıtmama göz yumduğunuz için ayrıca teşekkür ederim.
Saygılar.
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: Mandıra Filozofu - Şubat 02, 2019, 10:35:12 ös
Simge ve sembol aynı şey olmakla birlikte markalar sembol değildir kanımca... Çağrıştırmaz, yoruma açık değildir. Doğrudan bir marka ya da  ürünü ifade eder. Bu durumda bir başka terim daha giriyor devreye, AMBLEM...

Amblem’de etimolojik açıdan Fransızca kökenli ve ‘simge’ anlamındaymış. O markayı anlatan simgesel gösterimi. Yani çok derine inmeden markanın sembolü de diyebiliriz.

Sevgiler.
Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: İNSAN - Şubat 03, 2019, 01:51:53 öö
Sembolün bir tarihi ve derinliği var. İşaret belli bir düzlemde yüzüyor ve değişerek akıyor. Sembol taşa,toprağa ve suya kazınabilecekken, işaret daha çok sayısal ve hücresel duruyor.

Sembol kasayı anahtarla açıyor sanki; işaret, şifre ile.





Başlık: Ynt: Sembol ve İşaret
Gönderen: ebedicirak - Şubat 03, 2019, 09:59:47 ös
Sn. Caliper daha önce başka bir yazısında bir kuru kafa örneği vermiş sorduğum soruya ama sanıyorum benim cevaplamamı tercih ettiğinden veya daha büyük olasılıkla utandırmak istemediğinden cevap hakkını bana bırakmış.
Az önce fark ettim. İnceliğinden ötürü kendisine teşekkür ederim.