Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: İyi insanı daha iyi bir insan yapmak ?  (Okunma sayısı 6636 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 24, 2014, 10:03:55 ös
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

‘İyi insanı daha iyi bir insan yapmaktır.’ Kelimesinden ne anlıyoruz ?

Sorum daha çok haricilere yönelik olsa bile masonların ekleyeceği bilgilerinde bizler açısından önemli olacağını belirtmek isterim.

İyi : İstenilen,beğenilen nitelikleri taşıyan,beğenilecek biçimde olan,kötü karşıtı (TDK)

Masonlukta bu kelimenin anlamı olarak benim anladığım;İnanç ve toplum ayrımı yapılmaksızın evrensel nitelikteki iyi kavramlarının tamamına sahip olmaya çalışmak…

Masonluğu anlamak için açmış olduğum bu konu benim olduğu kadar ,masonluğu anlamaya  çalışan hariciler içinde iyi bir başlık/konu olacağını düşünüyorum.

Şahsi görüşüm,mason localarının yeri,kaç kişi oldukları vs.gibi bilgilerin önemi; Bu kısa fakat anlamlı sözleri tam olarak kavradıktan sonra başlar

‘’Bu soruya oncelikle kendi kisisel yorumumu ve tanimimi yazmak isterim.
Masonluk; hayat boyu suren bir; olgunlasma, erdem sahibi olma, bilim yolunda isigi arama ve herkesin esit olarak tek cati altinda elit, mutlu ve kaliteli olarak yasamasini amaclayan bu yolda egiten bir okuldur. Baslica hedeflerinden bazilari;
Yarini daha guzel bir gun yapmak. Iyi insani daha iyi bir insan yapmaktir.(Sn.Mason)
-------------------------------------------------------------------------
Masonluk nedir?

Günümüzdeki Masonluk, Rönesans ve Reform süreçlerini izleyen Aydınlanma Çağı�da kurulmuş; akılcılık, bilimsellik ve insanlığın oluşumundan bu yana ortaya çıkarak, insanlığın gelişimine ve bilgi birikimlerine katkıda bulunmuş bir kültür ve fikir üst yapı kurumudur. Masonluğun amacı; semboller ve alegoriler aracılığı ile aşıladığı yüksek ahlâk ilkeleri ve erdemleri özümletmeye çalışarak olgunlaşmalarına yardımcı olduğu üyeleri masonlarla, dünyada din, dil ve ırk ayırımı olmaksızın tüm insanların eşitlik ve barış içinde kardeşçe yaşayacakları bir sevgi düzeninin kurulmasını sağlamaya çalışmaktır. Masonluk, bu yüce ülküsünü İnsanlık Mabedi inşası olarak tanımlar, ve bu amaca uygun düzenli bir şekilde ulaşmak için tüm üyelerini uyması gereken temel ilkeler koymuştur.
-Hur ve Kabul Edilmis Masonlar Buyuk Locasi’’ (-Hur ve Kabul Edilmis Masonlar Buyuk Locasi-)

Forumun yeni bir katılımcısı olarak beni anlayışla karşılayacağınızı ümit ediyor,harici ve mason tüm üyelerin konu hakkında değerli paylaşımlarını bekliyorum.

(Forumda eski olan harici üyeler birçok konuyu anlamış,kavramış.Foruma baktığımız fazlasıyla bilgi olduğunu görüyorum.Farklı katılımcıların (özellikle yeni) yapacağı paylaşımlar,soracakları sorular,verecekleri bilgiler sayesinde  masonluk hakkında  eski konularla benzer olmayan  birçok konunun/bilginin daha olabileceğini düşünüyorum.Umarım bu düşüncelerim forum başlıklarından olan ‘Mason ve Masonluk Nedir ?’ konusunu daha zengin bir hale getirmeye yardımcı olur.)

Saygılar
Görmek, varlığın yükselişidir.


Ekim 26, 2014, 02:31:08 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın mbulut, bu başlık altındaki yazısına şöyle başlamış:

‘İyi insanı daha iyi bir insan yapmaktır.’ Kelimesinden ne anlıyoruz ?

Sanırım birisi bir tanım yapmış masonluk için… Öyle demiş. (Elbette bu bir “kelime” değil, bir söz.)

Masonluğun böyle bir tanımını yapanlar var ama yanlış. İşin ilginç yanı, böyle bir deyişin masonik yazında bulunmayışı. (Belki vardır; ben rastlamadım.)

Sonra Sayın mbulut şöyle demiş:

… benim anladığım; İnanç ve toplum ayrımı yapılmaksızın evrensel nitelikteki iyi kavramlarının tamamına sahip olmaya çalışmak…

Olacak şey değil ya, bakalım sonrası nasıl gelecek.

… mason localarının yeri,kaç kişi oldukları vs.gibi bilgilerin önemi; Bu kısa fakat anlamlı sözleri tam olarak kavradıktan sonra başlar

İşte bu doğru. Mason localarının yeri, orada kaç mason bulunduğu falan önemli şeyler değil. Masonluk hakkında bilgi edinilecekse, o bilgiler bu gibi konuların dışında.

Sonra da şöyle devam etmiş Sayın mbulut:

Masonluk; hayat boyu suren bir; olgunlasma, erdem sahibi olma, bilim yolunda isigi arama ve herkesin esit olarak tek cati altinda elit, mutlu ve kaliteli olarak yasamasini amaclayan bu yolda egiten bir okuldur.


Olduğu gibi kopyaladığım için hataları düzeltmedim.

Hayat boyu süren bir olgunlaşma ve erdem sahibi olma çabası… Doğru.

Bilim yolunda ışığı arama… Buradaki “ışık” bir simgesel terim olmakla birlikte, evet, doğru.

Herkesin eşit olarak tek çatı altında elit, mutlu ve kaliteli olarak yaşaması… Bu yanlış… Tüm insanların ve tüm toplumların barış ve mutluluk içinde yaşamaları desek doğru olabilir. Bunun eşitlik içinde oluşu elbette kaçınılmaz. Fakat elit, kaliteli gibi kavramları tanımlamak gerekiyor. Ayrıca öyle tek çatı falan yok.

Bu yolda eğiten bir okul?… İşte bu tartışmalı. Masonluk ya da bir mason locası “okul” sayılabilir mi? Ne öğretmen var ne öğrenci. Sadece dayanışma içinde kendi kendilerini eğiterek geliştirmeye çalışan masonlar var. Bir ders programı falan da yok. Toplantı ve törenlerde uygulanan ritüeller var. Bir de gerek bunların üzerinde gerek bağlantılı konularda yapılan çalışmalar, irdelemeler, paylaşımlar. Böyle bir ortam “okul” olarak nitelenebilr mi?

Gerçi Türkiye’nin ünlü masonlarından Sayın Selami Işındağ’ın bir zamanlar yayınlanmış kitaplarından birinin adı “Masonluk Bir Ahlak Okuludur”. Okunası bir kitaptır… Ne yazık ki piyasada yoktur. Sahaflarda falan bulabilene mutlaka alıp, okumasını öneririm.

Şimdi ünlü bir masonun yazmış olduğu böyle bir kitap var diye Masonluk gerçekten de bir okul sayılabilir mi?... Yoksa kitabının başlığı ile bir başka şey mi söylemek istemiş Sayın Selami Işındağ?... Kitabı okumak gerek bunu anlayabilmek için.

Baslica hedeflerinden bazilari;
Yarini daha guzel bir gun yapmak. Iyi insani daha iyi bir insan yapmaktir.(Sn.Mason)


demiş Sayın mbulut sanırım Sayın MASON’un bir deyişinden alıntıyla… Yarını daha güzelm bir gün yapmak, evet, ama kimin için? Yapacak olun kim? Bunun yerine “yarının daha güzel bir gün olmasına katkı sağlamak” dense, belki Masonluğun amaçlarından sayılabilir.

İşte burada geliyor anlaşılan şu “iyi insanı daha iyi bir insan yapmak” konusu… bunu da aslında böyle değil de, “içinde iyilik öğelerini zaten barındıran bir insanın erdemlerini geliştirmesi için ona bir olanak sağlamak” desek, belki daha iyi ve güzel olacak.

Sayın mbulut’iun bu yazısının bir de ikinci bölümü var. O bölüm ise bir yerden, galiba-Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’na ait bir yazıdan alıntı. Ona bir diyecek yok.

Foruma bakıldığında burada fazlasıyla bilgi olduğunun görüldüğünü söylüyor Sayın mbulut.

Evet öyle… Çok bilgi var bu Forumun arşivcine depolanmış. Bunlardan yararlanmak isteyenin başa çıkmakta hayli zorluk çekeceği kadar çok. Öyle ki, artık Masonluk nedir ya da mason kimdir gibi sorulur pek sıradan kalmış durumda. Daha ayrıntılı sorular gerekiyor Forumdaki arşivi geliştirmek için.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 26, 2014, 02:53:42 ös
Yanıtla #2
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

İlginiz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim sn.Adam.

Yanlışlık olmaması adına;

‘Bu soruya oncelikle kendi kisisel yorumumu ve tanimimi yazmak isterim.
Masonluk; hayat boyu suren bir; olgunlasma, erdem sahibi olma, bilim yolunda isigi arama ve herkesin esit olarak tek cati altinda elit, mutlu ve kaliteli olarak yasamasini amaclayan bu yolda egiten bir okuldur. Baslica hedeflerinden bazilari;
Yarini daha guzel bir gun yapmak. Iyi insani daha iyi bir insan yapmaktir.'

Bu kelimenin tamamı http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=111.0 bu başlık içerisinde bulunmakta ve sn.Mason'a aittir.

Sizinde dile getirdiğiniz gibi burada bulunan ''okul'' kavramı gerek bu başlıkta veya yeni bir başlık altında da irdelenebilir.
Görmek, varlığın yükselişidir.


Ekim 26, 2014, 06:54:42 ös
Yanıtla #3
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 301
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM,

ABD'deki mason localarının neredeyse tamamında Freemasonry: Making good men better" yazıyor. En azından benim gezip gördüklerimde yazıyordu.

Sevgi ve saygılarımla.
"Dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır."
Ludwig Wittgenstein


Ekim 26, 2014, 08:00:32 ös
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın MASON da Amerika'da yaşadığına göre, demek ki orada sıkça kullanılmakta olan bir deyişi yansıtmış.

Oysa Avrupa'da ve Türkiye'de bu deyişin göründüğü bir yer yok.

Zaten konu deyişte, hangi sözcüklerin kullanıldığında değil, ne denilmek istendiğinde...
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 26, 2014, 09:19:41 ös
Yanıtla #5
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Sn. mbulut'un ilk sorusuna cevap verme babında; "iyiyi daha iyi yapmak nedir?"

Bana göre iyi iki farklı şekilde daha iyi yapılır, fakat önce şu varsayımımızı bir gözden geçirelim... İyinin daha iyi yapılabilmesi için, Masonluğa alınan kişinin daha baştan "iyi" bir kişi olması beklenir öyle değil mi? Yani burada "Masonluğa giren kişi zaten baştan iyi bir kişidir" şeklinde bir varsayımımız var. Oysa iyilik kavramı kişiden kişiye değişir. Kimin kime göre iyi olacağı farklılıklar gösterebilir. Peki bu sorunsalı nasıl aşarız? Tabi ki toplumda kabul görmüş "genel anlamda iyi kişi olma" kriterlerine bakarak. Nedir bu kriterler? İş ve arkadaş çevresinde iyi, dürüst, yardımsever, çalışkan, doğrucu, ilkeli, vb. bir kişi olarak tanınmak, aile hayatının en azından normal sınırlar içerisinde devam etmesi (aile içi şiddet, sansasyon, vb. mevzularla anılmamak), alkolik olmamak, adab-ı muaşeret kurallarında en azından ortanın üstü bir seviyede bulunmak, dogmalara ve taassupa saplanmamış, bilimsel düşünme yeteneğine sahip bir kişi olmak. Bunlara eklemeler yapılabilir.

Peki Masonlar aralarına alacakları kişinin bu kriterlere yakın veya uygun bir kişi olup olmadığını nasıl bilirler? İşte burada adayın tabi tutulduğu tahkikat süreci devreye girer. Tahkikatın amacı adayın bu kriterlere uygunluğunu saptamaktır. Bir başka ifadeyle aday, önce kendisine kefil olarak öneren Mason'un sözüyle, daha sonra da tahkikat süreci ile "iyi" olarak benimsenirse, adaylık işlemleri devam eder. Fakat lütfen Tahkikat Süreci nedir/nasıldır diye sormayınız, konumuz bu değil.

Demek ki burada bahsettiğimiz "iyi" olma durumu, önce Masonlar tarafından tahkik ediliyor. Eğer her şey yolunda gider de aday Masonluğa girerse, o kişinin "iyi" bir kişi olduğu varsayılıyor. Bu "iyi" olma durumunu korumak artık kişinin kendisine kalmış.

Yazımın başında iyi bir kişinin iki farklı şekilde daha iyi yapılabileceğini söylemiştim:

1. Bilişsel Daha İyi Yapma: Ben bunu kendi kendime düşünürken Karl Popper'ın metafizik çoğulculuk yaklaşımıyla daha iyi örneklendirebileceğimi görüyorum. Yani, a) Fiziksel nesne ve durumlar, b) Bilinç ve ruhsal durum, c) Entellektüel içerik (bilim, teori, hipotez, kitaplar, belgeler, vb.).

Hariciler sürekli bize şunu sorar. "Siz sembollerle nasıl oluyor da bir öğreti süreci içine girebiliyorsunuz?" İşte bir Mason "bana göre" Karl Popper'ın sıraladığı faktörleri harmanlayarak, olaylara farklı bir göz ile bakmaya çalışır ve bunu yaparken de sembollerden yararlanır. O da yetmez, öğrendiklerinden kendine dersler çıkarır. Böylece bilişsel olarak "daha iyi" hale gelir çünkü bilgi seviyesi ve sezgisi artmıştır. Eskisine göre bilişsel anlamda daha iyi hale gelmiştir.

2. Davranışsal Daha İyi Yapma: Sanırım bunu açıklamaya gerek yok. Kişinin kişiliğinin olumlu yönde ilerlemesinden bahsediyorum. Masonluğa girmeden önce tahkikata tabi tutulurken dikkate alınan davranışsal özelliklerinde meydana gelecek olumlu gelişmeler... Daha yardımsever, daha aydın, daha sakin, daha dinlemesini bilen, daha kendine güvenli, daha centilmen, daha iyi bir eş ve baba, daha iyi bir dost/arkadaş, vb.

Belki bu süreç herkes için doğru işlemeyebilir. Ama bunu başarabilen mason, Amerikalıların dediği gibi "bir erkeğin daha iyi hale gelmesine" örnek bir kişi olur.
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2014, 09:22:19 ös Gönderen: Spock »
Live long and prosper.


Ekim 26, 2014, 11:17:47 ös
Yanıtla #6
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim sn.Spock.
Görmek, varlığın yükselişidir.


Ekim 27, 2014, 08:34:30 öö
Yanıtla #7
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu başlık ile bağlantılı olmak üzere bana özür dilemek düşüyor.

Bu deyiş, Amerikan, Kanada ve Avustralya masonluklarında âdeta bir "slogan" haline getirilmiş ve "Masonluk bir yaşam tarzıdır." deyişiyle birlikte çok yerde kullanılmış, kullanılıyor. Hatta antimasonik cephenin eleştirilerine de uğramış. (O ülkelerde de antimasonik cepheler var.)

Ancak herhalde Avrupa Masonluğu bu konuyu biraz farklı ele almış, Amerikalılar ve onların etkiledikleri gibi kestirmeden gitmemiş ki, biz bunu bugüne dek bu coğrafyadaki masonik yazında pek görmemişiz.

Sayın Spock konuyu çok güzel irdeleyip açıklamış. Hiçbir diyeceğim yok. Sadece son tümcesindeki "erkek" sözcüğü "insan" olmalı. (İngilizcede man = insan, mankind = insanlık değil mi?) 

   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 27, 2014, 06:12:17 ös
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 257
  • Cinsiyet: Bay

Bu söz aklıma nedense "heykel ve heykeltraşlığı" getiriyor.

Bir heykeltraşın güzel ve dayanıklı bir heykel yapabilmesi için, ince dokunuşlara, yontulmaya ve zamana dayanıklı bir hamtaş ı işlemesi gerekir.

Hamtaş ın kalitesiyle doğru orantılı olarak, işlendikten sonra ortaya çıkan üründe o kadar güzel olur. Tabi usta da ustalığını konuşturmalı !!! Y


Saygılarımla



''Ya hatalarınla yüzleşir ya da hatalarınla yüzsüzleşirsin. Cahil olmak ayrı, pPslik olmak ayrıdır.''
- Dostoyevski -


Ekim 28, 2014, 02:51:20 öö
Yanıtla #9
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 402
  • Cinsiyet: Bay

Sayın mbulut açtığı başlıkta “iyi” kelimesinin anlamını vermiş. Sayın ADAM,  Sayın mbulut’un yazdıklarını Masonik yazın ve Masonluk açısından irdelemiş. Sayın Spock ise iyinin kişiden kişiye değiştiğini söylemiş ve toplumsal anlamda iyinin tanımını yaparak konuyu biraz daha açmış. Hangi konularda daha iyi olunabileceği konusunda bilgilendirmiş.

“Daha iyi insan” kavramı üzerinde konuşmadan önce “daha” kelimesinin de irdelemesi gerektiğini düşünüyorum.

Bir nitelik veya niceliği “daha” biçiminde güçlendirmek ve değerlendirmek istiyorsak bir ölçme/ölçüm yapmış olmamız gerekir.

O zaman şu soru geliyor

-   Değerlendirme nedir?

Öncelikle değerlendirme kavramını tanımlayalım. Değerlendirme, ölçme sonuçlarını bir ölçütle karşılaştırıp, ölçülecek nitelik hakkında karar verme sürecidir.

O halde değerlendirme tanımının içinde geçen bir süreç ve bir kavrama dikkat çekmek gerekir.

Bunlar sırasıyla “ölçme” ve “ölçüt”. Bunların tanımları ise;

-   Ölçme: Bireylerin davranışlarını gözleyip gözlem sonuçlarını sayılarla ya da sembollerle ifade etme sürecidir. Bu süreç 3 basamaktan oluşuyor diyebiliriz. Bunlar sırasıyla,  varlıkların özelliklerinin ortaya konması, gözlem, ifade ediştir. 

-   Ölçüt: Ölçme sürecinde kullanılan ve değerlendirmeye dayanak sağlayan kıstaslara karşılık gelmektedir.

Ölçme yapmak için ölçülecek nesnenin/varlığın/durumun özelliğinin, ölçülecek özelliğe ait uygun sayı ve semboller kümesinin ve ölçülecek özelliğe hangi sayı ve sembollerin verileceğini gösteren kuralın belirlenmesi gerekmektedir.

“Daha iyi insan”  noktasına döndüğümüzde “iyi” gibi sınıflama değişkeni için yapacağımız bir “ölçme-değerlendirme” prosedüründe ölçüt, ölçek ve kurallar nelerdir. Bence “daha iyi insan” demek için bunların ortaya konması gerektiğini düşüyorum.
« Son Düzenleme: Ekim 28, 2014, 02:59:03 öö Gönderen: propulsion »
Nosce te Ipsum


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
37 Yanıt
21395 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 26, 2009, 01:38:00 ös
Gönderen: ceycet
İslam'ın insan sevgisi

Başlatan Daemon « 1 2 3 4 » Islam

38 Yanıt
19610 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 27, 2008, 03:22:41 ös
Gönderen: shemuel
1 Yanıt
4670 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2008, 10:02:13 ös
Gönderen: Prenses Isabella
1 Yanıt
4515 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 19, 2009, 12:57:26 öö
Gönderen: popperist
2 Yanıt
4301 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 12, 2010, 07:53:07 ös
Gönderen: sistemci74
0 Yanıt
2746 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 18, 2010, 11:49:34 ös
Gönderen: Mozart
1 Yanıt
3170 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2010, 10:27:56 öö
Gönderen: MASON
26 Yanıt
16171 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 21, 2011, 07:53:17 ös
Gönderen: sahasrara
10 Yanıt
6202 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 17, 2013, 11:58:52 ös
Gönderen: Melina
2 Yanıt
2946 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 07, 2015, 05:03:47 ös
Gönderen: Risus