Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta Ödenti Ne Kadar?  (Okunma sayısı 40736 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 06, 2012, 12:29:47 öö
Yanıtla #40
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3235
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Masonların izniyle bu konuda bir görüş aktaracağım . Ne yazık ki sn. pagan'ın masonluğu Parayla eşleştirmesi + Zenginlikle bu ne yazık ki bizim ülkemizde ,Masonlara karşı içten içe bir hayranlık duyuluyor , olamadıkları zamanda 180 ' mason karşıtı oluyorlar . Peygamber benzetmesi tam uç nokta bence ordada Hz. Sülayman ' dan kasıt Zengin olması kastediliyor olması zannedersem . Saygılarımla.
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ocak 09, 2012, 01:36:59 öö
Yanıtla #41
  • Ziyaretçi

Şöyle basit bir hesapla türkiyedeki her 3000 ila 3500 erkekten birinin mason olduğunu söylemek mümkün. Türkiyede nufus artış hızı binde 13,4 seviyelerinde Masonluk ise %3 gibi bir artım hızında ölen ayrılan üyeleri cıkarsak %1,5 ila %2 bu da  demek oluyor ki Türkiyede mason sayısı nufus artımından kat be kat hızlı artmakta. Masonluk ödentisi sebebi ile gelir seviyesine bağımlı ise ve nufusun sadece %1i zenginse benim hesabıma göre 203 yıl kadar bir süre sonra tüm %1'lik zengin kesimi kapsamış olacak :) Aynı perspektif devam ederse 491 yıl sonra her erkek mason olacak. Eğer bu teoriler doğru ise ve mason sayısı artış hızı değişmez ise nüfusumuz 136 milyar iken para pul olacak zengin fakir kalmayacak.

Bu rakkamlar bile masonluğun zengin işi olmadığını gösteriyor. Ama ödenti diye birşey evet var. Söylenen rakkamlar sigara parası gibi bence kafadan aylık 200 ila 400 tl ayreılan bir iş. toplam harcanan zaman olarak bakarsak saatlik ücreti 50 tl'ye yakın bir kurs gibi düşünülebilir.


Ekim 16, 2014, 01:06:55 ös
Yanıtla #42
  • Ziyaretçi

Lütfen yanlış anlaşılmasın ama ben, ödentilerin ne kadar olduğunu öğrenme isteklerini hem gülümseyerek hem de öğrenmek isteyenlere hak vererek okuyorum.
Hak verdiğim husus şu: Masonik mabedin temeli, duvarları ve çatısı giz'lerden örülmüş ve giz/ gizem, bilinmezlik her zaman daha çok merak konusu olmuştur... Masonik ödentilerin de bir lokantanın menüsünde olduğu gibi fiyatlanmamış/ fiyatlandırılmamış olması, başta ve özellikle yeni "başlayanların" sürekli merak ettikleri ve bilinmezlikleri eleştirdikleri bir konudur. Fakat sorulan bu "kaç para?" sorusunun daha derin kökleri olduğunu düşünmekteyim. Onu da en genel anlamda söylersek içinde bulunduğumuz zaman diliminde, hemen hemen her şeyin parasal bir karşılığının olmasıdır.
Sonuç itibariyle masonik mabet dışında insan (büyük oranda), sahip olduğu para oranında güç ve statü sahibidir.  Paranın araçsallıktan çıkıp amaçsallaştığı bir dünyada, alma ve verme eylemi sonucunda insanın elinde arta kalanın (kârın) ne olduğunu görmek istemesi de rasyonel bir yaklaşımdır.
Daha açık ifade edilirse (kimseyi incitme/kırma gibi bir derdim yok sadece konuya kendi yaklaşımımı koyma gayretindeyim) kişi,  masonik ödentilerin tutarını öğrenmeye çalışırken, ödediği paranın neye karşılık geldiğini, bu para karşılığında neler alacağını da öğrenmek istemektedir. Ancak: “Kardeşim buraya yıllık 10.000 lira vereceğiz değil mi peki karşılığında ne alacağız onu söyle?” gibi bir soruyu açık ve samimi bir şekilde çoğu zaman soramamaktadır. 
İnsan bu dünyada, ağacından kopmuş bir yaprak gibidir; kimisi yeşil, kimisi sararmaya yüz tutmuş… Masonluk ise savrulan yapraklardan sadece yeşil olanların, hala dünyaya hayat verebilecek güçte olanların, zamanı geldiğinde tutunabilecekleri koca/ güzel bir ağaçtır. Bu ağaca ödenilen ücretlerin tutunma bedeli ya da bir şeyin karşılığı olarak görülmesi yerine, yeşil kalmak, sararıp solmamak ve dünyaya hayat verebilmek için ödenildiğinin düşünülmesi de sanırım masonik felsefenin bir gereğidir.
Ödenti miktarının öğrenilmesi merakı, reel dünyada rasyonel bir hareket olabilir ama masonik dünya, zaten bir anlamda reel bir dünya olmadığından bu soru bu dünyada anlamlı da değildir. Masonik dünya dışarıdan beslenir fakat reel olmadığı için dışarıya kapalıdır... Bu dünya, gerçek dünya içinde kalarak, elbette can damarları gerçek dünyaya bağlanmış halde, dayanışma ağlarıyla örgütlenmiş, üretilmiş bir dünyadır. Aksi olsa, yani dışarıdan belirlenmiş, dışarıdaki gibi, üretilmeyen/ üretilemeyen bir dünya olsaydı zaten yaşadığımız dünyanın bütün kiri, pası oraya girerdi... Orada da "para konuşur" para konuşulurdu… Belki de mason dünyasını diğer “masonsu” yapı ve örgütlerden ayıran şeylerden biri de paranın ölçü birimi olarak kullanılmamasıdır ki bu cümleyi bu sayfalardan okuduklarımdan çıkarak yazdığımı da yeniden belirtmek isterim.
Dolayısıyla belki de masonik dünyaya dair sorulabilecek en hatalı soru: "kaça?"dır.
Gülümsediğim durum ise şu: masonluk hakkında başlangıç okumalarını yapan bizler, sanki her şey bitmiş, "aydınlanmış"/ aydınlanma yoluna girmiş gibi; seçilmiş olması münasebetiyle kendisine teklif sunulmuş da,  cebindeki parasını denkleştirmeye çalışıyor gibi bu konuyu dile getiriyoruz. Hatta kaba bir ifadeyle yıllık “7 bin lira çok ama 3 bin olsa tamam gibi "pazarcı" hesabıyla olaya yaklaşıyoruz.
Masonluğun “kaça” mal olduğunun bilinmesi isteği, istediği kadar yaygın olsun masonluğun kendi içindeki örgütlenmesini elbette etkilemiyor ancak dışarıdan bakılınca masonluğun parlak ve pürüzsüz piramidinin yüzeyinde aşınmalara neden olup, masonluğa bir "club" izlenimi katıyor.
Hatta bu sorgu işi o kadar komik bir duruma geliyor ki "her şey dâhil" ya da "yarım pansiyon" tatil hesabı gibi: “dul kadının kesesine para koyarsam şu kadar, koymazsam bu kadara gelir” ayıplığına takılıp kalıyor.
Ama dediğim gibi bu anlaşılır bir durum çünkü mabet dışında her şey büyük ölçüde para.
Oysa ben, masonlukla ilgili olarak tekris töreni öncesinde girilen düşünme odasındaki kuru kafanın gerçek bir insana ait olup olmadığını, o insanın bir mason olup olmadığını, bir kadın mı erkek mi olduğunu, nasıl bir hayat sürdüğünü, nasıl öldüğünü, kendi adıma daha çok merak ediyorum; param olduğundan değil, yine masonluk felsefesinin gereği olarak…

« Son Düzenleme: Ekim 16, 2014, 01:35:14 ös Gönderen: ADAM »


Ekim 16, 2014, 02:07:23 ös
Yanıtla #43
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın sintra’nın bu başlık altında dediklerine bizim de diyeceklerimiz var…

Masonik mabedin temeli, duvarları, çatısı öyle hiç de sanıldığı ya da anlatıldığı gibi gizlerle, bilinmezliklerle falan örülmüş ya da sarılmış değildir. Öyle denildiği için yanlış tutumlu merak konusu olmuştur; orasına katılırım ama merak edenler de işin aslını öğrendiklerinde düş kırıklığına uğramıştır.

Masonik ödentiler belirsiz değildir. Belirlidir. Ancak Ankara’daki ödenti ile İstanbul’daki aynı değildir. Bir mason kuruluşunun hatta locasının ödentisi bir diğerinden farklıdır. Geçen yılın ödentisi ile bu yılınki aynı değildir. Belirsizlikler bundan ileri gelmektedir.

Bu forumda “kaç para” diye soruluşunun iki nedeni olabilmektedir. Bunlardan birincisi, kimileri masonluğa sadece varlıklı kişilerin alındığını sanıp buna ilişkin bir eleştiri yöneltmek istemi, kimilerinin daha henüz öğrenci olup çalışarak para kazanmaya başlamadıkları için ödentileri kendi bütçelerine göre çok yüksek görmeleridir.

Masonik mabet dışında insanın (büyük oranda), sahip olduğu para oranında güç ve statü sahibi olduğuna katılırım. Ancak sadece güncel güç ve statü. Onur ve sevgi, gerçek saygı ve değer değil… Fakat Masonlukta bu bir ölçü değil.

Masonlukta ödenen paranın karşılığı masonik ortamda bulunabilme ve paylayabilme hakkıdır; başka bir şey değil. O rakam da öyle yılda 10.000 TL falan değildir. Belki yılda 500-1000 TL gibi bir rakam söz konusu olabilir.

Sayın sintra Masonluğun reel bir dünya olmadığını söylerken acaba niçin böyle diyor ki?...........Masonluk sosyal ve düşünsel etkinliklerin yer aldığı bir dünyadır Amacı da insan ile, insanın dünyevi yaşamıyla ilgilidir. Böyle bir dünya reel değil mi?

Masonluğun ezoterik oluşu, onun dışarıya kapalı oluşu da değildir. Yaşadığımız dünyanın kiri ve pası oraya az giriyorsa, od ancak bu bağlamda daha titiz davranıldığının bir göstergesidir; masonik dünyanın gerçek dünyadan kopuk olduğunun değil… Öyle olsaydı, orada gerçek dünyada geçer akçe olan para kullanılmazdı. Orada para konuşmaz ama sanmayın ki orada para konuşulmaz! Hem öyle bir konuşulur ki… Çünkü para olmayınca ya da yetmeyince oradaki çark gerektiğince dönmez.

Masonlukta para bir ölçü birimi değildir; orası doğru. Fakat her mason biriminin bir dernek bünyesinde yer aldığını, orada masonik çalışmanın yanı sıra bir de “işletme” bulunduğunu sakın göz ardı etmeyiniz. Bu durum diğer sosyal nitelikli dernek ve kulüplerde de böyledir. Maszon kuruluşlardının bu bakımdan onlardan pek farkı olduğu söylenemez.

Masonluğun “kaça” mal olduğunun bilinmesi isteği… Sayın sintra’nın demiş olduğu gibi işte bu çok yanlış bir yaklaşım… Sanki bir şey satın alacakmış gibi bir soru bu. Şurası bir gerçek ki, dar gelirliler için bir mason locasının üyesi olmak ve gereken ödentiyi karşılamak zordur. Ancak bunun bir çaresi vardır. Belki biraz üniversitede harç parasını çıkarmak için gidip günde iki saat kütüphanede çalışmaya benzer ya da bir etkinlik göstererek burs almak gibi bir uygulamadır bu… Her yerde görülemeyebilir ama olduğu yerler var.

Sayın sintra’nın düşünme odası ile bağlantılı olarak zihninden geçenler de çok hoş ama ona bir şey daha ekleyelim: Oraya giren bir aday, orada üzerindeki tüm paraları ve parasal karşılığı olan değerleri boşaltmak zorundadır.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 16, 2014, 03:29:31 ös
Yanıtla #44
  • Ziyaretçi


Sizin ve benim söylediklerimin farklılaşmasının nedeni, yazdıklarınızı okuduğumda gördüğüm kadarıyla, tamamen içeride ve dışarıda olma, yıllarını vs. günlerini bu çalışmaya ayırmayla ilgili gibi.  Ve sizin ifadeleriniz çok daha doğru... Mesela ben dışa kapalı derken, aslında oranın yol geçen hanı olmadığını söylemek istiyordum. Siz ise bu durumu ezoterik kavramıyla açıkladınız. Bir anlamda seçici geçirgen olduğunu söyleyerek açıkladınız... öte yandan sizin yıllardan bu yana bilip gördüğünüz şeyleri biz bilmiyoruz ve yeni yeni öğrenmeye çalışıyoruz. Mabedin bilinmezliğini bu anlamda kullandım. Okusak da görsek de bilinmezlik örtüsü bir anda kalkmıyor takdir edersiniz ki...

İfade farklılıklarının olmasını da doğal karşılıyorum çünkü bu dili yeni öğrenmeye çalışıyorum.

Paranın konuşmadığını buradan okuduklarımdan süzerek söyledim ama para konuşulmadığını söylemek istemedim. Çünkü konuşulup konuşulmadığını bile bilmiyorum. Sizin mesajınızla fark ettim ki hatalı yazmışım. Şimdi tartışma başladığı için de yukarıdaki metni düzeltmem doğru değil... Ancak elbette para olmadığında bütün bir sistemin sürdürülemesinin mümkün olmadığını da biliyorum.

Sizin tecrübeleriniz elbette çok önemli ve değerli fakat "kaç para" sorusunun söylediğiniz iki neden dışında başka bir nedeni olduğunu da düşünüyorum. Çünkü her yerde ödentileri ödeme gücü mason olmada bir yeterlilik  olarak açıkça görülüyor/ yazıyor. Buna rağmen, üstelik ödentilerin ne kadar olduğu da üç aşağı beş yukarı belli iken, bu soruya sürekli yanıt aranmasının nedeni "öğrencilikten" parasızlıktan ya da zenginlerin mason olmasından başka şeyler de olabilir mi?

Ben 10.000- dedim ama o tırnak içi bir ifade, yani gerçeklik değil. Dediğiniz gibi ödentiler 500- 1000 tl arasında olsa bile bence bu "aidatlar ne kadar" sorusunun sürekli netleştirilme- tarifeye bağlanma gayretinin ardında, mason olunduğunda karşılığında ne alacağı düşüncesi gizli de olsa yer almaktadır.

Aksi halde bu soru "ne kadar ne kadar? " diye sorulmaz, şöyle sorulurdu: "Siz bağlı bulunduğunuz locaya ve etkinliklere yıllık ne kadar bir miktar ödemektesiniz? aidatlarınız ne kadar?" gibi daha doğrudan ve samimi bir soru ile merak giderilmeye çalışılabilirdi.

Bu nedenle insanların tümü olmasa bile bir kısmının, verecekleri aidatların karşılığında tam olarak ne alacaklarını bilmek istedikleri için sürekli aynı konuyu araştırdıklarını/ açtıklarını düşünüyorum. Bu düşünce sizin söylediklerinizin olmadığı anlamına da gelmiyor elbette.

Aksi halde, çıkarlar ve beklentiler söz konusu olmasa bahsettiğiniz onur ve sevgi, saygı ve değer herkeste olmaz mıydı?

Yoksa bu konuyu gereksiz yere çok mu derinleştirmeye çalışıyorum?
« Son Düzenleme: Ekim 16, 2014, 04:44:15 ös Gönderen: ADAM »


Ekim 16, 2014, 04:53:30 ös
Yanıtla #45
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Mason olmadan Masonlukta ne olduğunu ve ne olmadığını bilenlerin böyle bir soruyu sormaları gerekmez. Çünkü zaten onu, Masonlukta olanı almayı ya ister ya da istemezler. Almayı istiyorlarsa da istemiyorlarsa da, bunun karşılığı bile sayılamayacak bir kardeşçe katkı payının tutarının hiç önemi olmayacağını da bilirler.

Bu arada Masonluğa girecek olan orta halli bir kimsenin bunu öğrenmek için sorması, kendisini hazırlaması bakımından elbette doğal bir olgudur.

Şu halde Masonluktaki aidatın ne kadar olduğunu soranların çoğunun bu sorusunun ardında bir art niyet yatmaktadır. Keşke öyle olmasa fakat bu sitede bile yıllarca yapılan yazışmalarda bunun böyle olduğu görüldü ne yazık ki. Bunların kimileri de bu ciddi konuyu hafife hatta alaya almaya kalkıştı.

Elbette Masonlukta bir bedel karşılığında bir şey arayan da, Masonluğa girdikten sonra o aradığının orada olmadığını görerek yüz geri çıkıp gidecektir. Bunun da, özellikle ülkemizde hayli yüksek  bir orana vardığı söylenebilir. Yurdumuzdaki Mason sayısının bir türlü artamayışının nedenlerinden biri de budur. Bunun niçin böyle olduğu da bellidir:  Masonluk ile bağlantılı yeterli bilgi edinmemiş ya da yanlış bilgiler edinmiş olmak...

Buradaki ödenti konusu da öyle... Masonluk hakkında, orada çok yüksek ödentilerin olduğu ya da yapılan ödemenin karşılığında maddi bir şeyler kazanıldığı, en azından köşeler falan dönüldüğü gibi birtakım yanlış bilgilerin edinilmemesi ve kamu oyunda da böyle bir izlenim edindirilmemesi gerekir.

     
« Son Düzenleme: Ekim 16, 2014, 05:40:29 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 16, 2014, 07:21:34 ös
Yanıtla #46
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Defalarca yazdık çok önemli bir tutar değil diye...
Bir spor salonuna gidiyorsanız verdiğiniz para bundan daha fazladır.

Ancak...

Hiç bir maddi yükümlülük gerçek anlamda masonluğun size kazandıracağından daha değerli olamaz.

Elbette "gerçek mason"için...

Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Ekim 17, 2014, 12:28:50 ös
Yanıtla #47
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 599
  • Cinsiyet: Bay

Yazmayayım yazmayayım diyorum da okudukça insan cıx cıx cıx demekten kendini alamıyor. Kısaca söylemek gerekirse hiçbir haricinin o ödentiyi ödeme zorunluluğu yok. Mason olan kişi zaten ödüyor ve miktarıda ödemeyide sorun etmiyor. Dediğim gibi sorun eden haricilerin ise zaten ödeme yükümlülüğü yok. Şartlar bunlar bence gayet açık ve net. Maddi olarak kendi problemlerini önce bir çöz, sonra aidat ödentilerini dert edersin.


Sağlıcakla.
Ölü Gibi Sessiz...Mezar Gibi Ketum...



חמישים אחוזים חמישים אחוזים בולגרי של יהודים....!!! O:


Ekim 17, 2014, 01:59:44 ös
Yanıtla #48
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 29
  • Cinsiyet: Bay

Defalarca okudum, üzüldüm.
Masonluğun insanlara kattıklarına bakıyorum, özüne bakıyorum, masonların iletilerine bakıyorum sonrasında herhangi bir maddi değer olup olmayacağını düşünüyorum.
Düşünüyorum ama ben bir rakam söyleyemiyorum. Bu benim çok üst düzeyde bir mal varlığım olduğu için değil.
Elbette ki paranın değeri ve hükmü vardır. Ama yakışıksız duruyor.
Bir harici olmama rağmen dışarıdan bu şekilde bir yorumda bulunabiliyorsam.
Bence içeride bulunan kardeşler için paha biçilemez. Aksine sayın ADAM'ın söylediği gibi 'masonik ortamda bulunma' ve oranında bir özünde bir vakıf statüsü taşıdığı aynı zamanda da giderleri olduğunu unutmamak gerekir.
Elbetteki yapılan faliyetler neticesinde bir döngü olması gereklidir, doğaldır.
Bana samimi gelmeyen kısım masonluğa girecek orta halli bir kişinin kendini masonluğa hazırlamak için bu soruyu sorma gereği.
Yani benim anladığım kadarıyla şu şekilde diyor kişi "Ben her halimle,karakterimle,isteğimle,bilgi,birikimimle artık bu yapının içerisinde girmeye hazırım"
Sadece ödenti sorunu kaldı..
Gerçekten hazırmısınız ?
Binlerce soru,konu varken öğrenmek istediğiniz ödenti mi ?
Olmamız gereken kişi tamamladık tek sorunumuzbu kaldı.
Bu yüzden üzülüyorum.
Sorulması gereken en son soru bile olmamalı. Bu kardeşliğin maddi bir değeri olabilir mi ?
Öğrenme açlığına, aklımızda ki milyolarca soruya karışılık gelebilecek cevapları para ile giderebilirmiyiz ?
Tüketim toplumundayız, tüketiyoruz ama öncelikle kendimizi, beynimizi,ruhumuzu. Rakamlar, rakamlar, rakamlar
Bu yüzdendir ki bu ödenti sorusunu Masonlar iyi niyetleriyle cevaplamış ama benim için oldukça gereksiz bir konu.



« Son Düzenleme: Ekim 17, 2014, 02:22:38 ös Gönderen: ADAM »


Ekim 17, 2014, 02:30:45 ös
Yanıtla #49
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın BULGARIA'dan sonra Sayın eyghon çok güzel yazmış ama son tümcesinin sonu hariç...

Bui konu onun indinde gereksiz olabilir. Bu konu Masonluğa girmek isteyen, heveslenmeyen, isteyen kişi bakımından da önemsenmeyecek bir konu olabilir.

Fakat bu konu dillerde çok dolaştırılmaktadır.

Unutmayalım ki bizim bu Forum internette herkese açıktır ve her gün yüzlerce kişi burada neler yazılmış olduğunu incelemektedir. İşte o her gün yüzlerce kişi birikince, binleri bulmaktadır. O binlerin içinde birçokları bu konuyu merak etmektedir. Birçoğu da başka kaynaklardan bu konuda yanlış bilgilerle donatılmıştır.

Bu nedenle de biz, burada bilgi vermeyi üstelenmiş olanlar, kim bilir belki kaç kez daha bu konu üzerinde açıklama ve anlatımlarda bulunacağız...

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
3910 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 28, 2009, 08:46:25 ös
Gönderen: hewal73
1 Yanıt
2835 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 14, 2008, 08:05:16 ös
Gönderen: Prenses Isabella
2 Yanıt
3344 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 20, 2007, 04:40:51 ös
Gönderen: Prenses Isabella
8 Yanıt
8384 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 08, 2008, 10:08:59 öö
Gönderen: Prenses Isabella
5 Yanıt
6713 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 15, 2011, 07:56:15 öö
Gönderen: Zagzagel
26 Yanıt
14820 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 17, 2012, 06:29:00 ös
Gönderen: asimov
0 Yanıt
2077 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 22, 2013, 02:46:48 öö
Gönderen: Ares
0 Yanıt
2075 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 03, 2013, 09:15:03 ös
Gönderen: Melina
65 Yanıt
30372 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 01, 2023, 05:31:27 ös
Gönderen: NOSAM33
6 Yanıt
3223 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 26, 2015, 12:41:53 ös
Gönderen: Risus