Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Şehitler neden yıkanmadan kıyafetleriyle gömülür ...  (Okunma sayısı 2161 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 31, 2018, 11:21:13 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Şehitler neden yıkanmadan kıyafetleriyle gömülür
Şehit kavramı “Varlığını yüce değerler uğruna feda eden ve bunun karşılığında Allah’ın onlara özel verdiği nimetlere tanık olan kimse” demektir.





31.10.2018 22:44   
Şehit kavramı “Varlığını yüce değerler uğruna feda eden ve bunun karşılığında Allah’ın onlara özel verdiği nimetlere tanık olan kimse” demektir.

Son birkaç gündür, donarak şehit olan askerlerimiz üzerinden saçma ve bir o kadar gereksiz, hatta seviyesiz tartışmalar beni bu yazıyı kaleme almama vesile oldu. “Şehitlikten siz ne anlarsınız?” diyalogundan tutun, kime şehit denir kime denmeze kadar hangi kalitesiz atışmalar varsa sergileniyor, adeta ortaoyunundaki komedi unsurları içerisine ulvi manalar alet edilerek çirkin bir tiyatro oynanıyor. Oynanan tiyatroya şehitlerimiz figüran yapılmasın düşüncesiyle “şehadet/ şehitlik” konusuna açıklık getirmek istedim.

Üstelik bu hükümet zamanında olur olmaz herkes için şehit unvanını kullanma illeti nedeniyle şehitlik meselesini açıklığa kavuşturma gereği hissettim.

Şehitlik genel olarak ikiye ayrılır:

1-GERÇEK ŞEHİTLİK/ ŞEHİD-İ KÂMİL: Yüce ve kutsal değerler için yaşamını yitiren kişilerin şehitliği bu sınıfa girer. Hem dünya açısından hem de ahiret açısından en yüce şehitliktir.

Bu kişiler, savaş meydanında, yurdun sınırlarını beklerken veya askerlik vazifesini ifa ederken yahut asiler, eşkıyalar, teröristler veya hırsızlar tarafından öldürülen kimselerdir.



Bu tür şehitler hakkında Kur’an’da “Onlar için ‘ölüler’ demeyiniz, onlar hayattadır, ama siz farkında değilsiniz” (Bakara Suresi, 154. Ayet)” ifadesi kullanılmaktadır. Gerçekte şehitler elbette ki ölürler, ama Kur’an onları yüceltme, ideallerini kutsama ve ardında kalanları teselli etme adına “Onlar ölü değildir” cinsinden romantik üslubu tercih ederek aslında şehitlik makamına iltifat eder. Kimi İslamcı yazarlara göre, şehitler ölüm acısını tatmaksızın kendini güzel bir yaşam boyutunda bulur ve kendilerinin öldüklerini bilmezler.

Başka bir ayette de şehitlik, "iki güzelden biri" şeklinde ifade edilmiştir. (Tevbe Suresi, 52. Ayet) Çünkü bir kişi savaşta iki güzel sonuçtan ödüllendirilecektir; ya galip gelecektir ya da şehit olacaktır. (İbnu Kesir, IV/102; Nesefi, II/130)

Şehitlerin, kul hakları hariç tüm günahları affedilir.

Peygamberlerden sonra en yüksek manevi makama sahiptirler.

Cenazeleri yıkanmaksızın, elbiseleriyle defnedilmeleri gerekir, çünkü üzerlerindeki kanın onlar için ahirette madalya gibi olacağına inanılır.

Ünlü İslam bilgini Hamdi Yazır, şehitlerin ruhani, yani madde üstü ama gerçek bir yaşama sahip olduklarından söz eder.

Ancak İslamcılar, şehitlik konusunu radikal dinci anlayışın kabullerine ve geleneksel fıkıh (İslam hukuku) mantığına uygun yorumladıklarından, bir kişinin şehit sayılabilmesi için “Müslüman olmak, vurulduğu anda ölmek ve hataen vurulmamak” şartlarını sayarlar. Oysa söz konusu maddeler, Çanakkale cephesi dahil olmak üzere bu topraklarda düşman askerlerine karşı savaşıp yaşamını yitirmiş pek çok gayri müslim askerlerimize ve yakınlarına haksızlık etme sonucunu doğurur. Ayrıca sanki devlet bürokrasisine benzer “o anda ölmesi ve kasten vurulma şartı gerekir” mantalitesi, şehitler arasında ayrıma yol açacaktır.

2-UHREVİ ŞEHİTLİK: Ahirette, yani öldükten sonra gerçekleşeceğine inanılan diğer yaşam boyutunda şehitlik rütbesi alacak ama “gerçek şehitlik” sınıfında sayılmayacak kişiler bu sınıfa dahildir.

Peygamberin sözleri ve İslam bilginlerine göre bunlar :

* Suda boğulanlar.

* Ateşte yananlar. (İbnu Mace, Cihad, 17)

* Enkaz altında kalanlar.

* Veba gibi bulaşıcı bir hastalıktan ölenler.

* Sıtma gibi ateşli hastalıktan ölenler.

* İlim yolunda ölenler.

* Ciğer hastalıklarından ölenler.

* Doğum sırasında veya lohusa iken ölen kadınlar.

* Baş ağrısından ölenler.

* Karın ağrısından ölenler.

* Ailesinin nafakasını helâlinden kazanmak için çalışırken iş kazasından ölenler.

* Cuma gecesi ölenler.

* Gurbet ilde vefat edenler.

* Akrep, yılan sokması gibi sebeblerle vefat edenler.

*hayvanından düşüp ölenlerdir… (Buhari, Ezan, 32, Cihâd, 30; Müslim, İmâre, 164; Tirmizî, Cenâiz, 65, Fedâilu'l-Cihâd, 14; Ahmed b. Hanbel, I/22, 23, II/323, 325).

Bu kişilerin, cenazeleri yıkanıp kefenlenmiş olarak gömülmeleri gerekir.

3-DÜNYALIK (HÜKMÎ) ŞEHİTLİK: İkiyüzlü, sahtekâr ve içten içe yüce ilahi değerlere ve kutsallarına düşman olduğu halde bunu gizleyen münafıklara özgü “Göstermelik şehitliktir”

4-NİYETİ SAMİMİ OLANLARIN ŞEHİTLİĞİ: Şehit olmayı Allah'tan samimi olarak dileyen kimseyi, Allah, rahat yatağında vefat etse bile şehitlerin derecesine eriştirir." (Müslim, İmâre, 156, 157; Ebû Davud, İstigfâr, 26; Neseî, Cihad, 36; ibn Mâce, Cihad, 15).

Şehitlik meselesi oldukça nazik bir meseledir.

Şehitlik; ne Soma’daki ve birçok işyerindeki ihmaller yüzünden ölen zavallı işçilerin arkasından, daha ziyade kendi günahlarını silmek için devlet yöneticileri ve sorumlular tarafından pervasızca kullanılabilecek bir rütbedir, ne de olur olmaz herkese dağıtılacak bir ulufedir.

Şehitlik güzeldir, çünkü şehitler gerçekten güzeldir.

Onlar sadece ahiretteki ödüllerine şahit değillerdir, aynı zamanda onların üzerinden politika veya rant hesabı yapanlara tanıklık eden ölümsüz neferlerdir.

Nazif Ay

Odatv.com
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Kasım 01, 2018, 12:15:47 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 149
  • Cinsiyet: Bayan

Hassas noktalarımızdan biridir şehitlik makamı.. Yüce yaratıcı katında önemli bir yerde olmaları bilinmekte fakat biz hala onların şehit midir yoksa değil midir diye tartışmaya cürret edebiliyoruz. Paylaşımınız güzel  bir noktaya değinmiş teşekkürlerimi sunarım.


Kasım 01, 2018, 12:37:31 ös
Yanıtla #2

Şehitliği gerçekten çok güzel anlatan bir alıntı olmuş. Ben de şehitlik makamıyla ilgili bilgilerimi bu sayede güncellemiş oldum. Umarım bana da hakkıyla nasip olur bu makam. Çok teşekkürler paylaşımınız için sayın Nosam.

Sevgiler.
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Kasım 01, 2018, 06:59:17 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 172
  • Cinsiyet: Bay

şehitlik makamı güzel bir makamdır hatta bir şey duymuştum onlar şehit olmadan önce ALLAH Teala onlara cenneti gösterir ve azrail onların canını aldıktan sonra hafif bir acı çekerler hatta sanki iğne batırıyormuş gibi bir acı ALLAH hepimizi şehitlik mertebesine ulaştırsın.
saygılarımla ve sevgilerimle


Kasım 04, 2018, 10:19:40 ös
Yanıtla #4



    Şehitlik makamını çok güzel anlatmışsınız sayın @NOSAM33. Sayenizde bir kaç bildiğim konular hatalı olduğunu anladım. Sayenizde bilgilerimi tazeledim teşekkür ederim...

    Sevgilerimle, saygılarımla, hürmetlerimle selamlarım sizleri...
                                         Ahmet Burak
                       
Bizi Çalışmak Kurtarır!


Kasım 04, 2018, 11:10:59 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 64
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Ancak İslamcılar, şehitlik konusunu radikal dinci anlayışın kabullerine ve geleneksel fıkıh (İslam hukuku) mantığına uygun yorumladıklarından, bir kişinin şehit sayılabilmesi için “Müslüman olmak, vurulduğu anda ölmek ve hataen vurulmamak” şartlarını sayarlar. Oysa söz konusu maddeler, Çanakkale cephesi dahil olmak üzere bu topraklarda düşman askerlerine karşı savaşıp yaşamını yitirmiş pek çok gayri müslim askerlerimize ve yakınlarına haksızlık etme sonucunu doğurur. Ayrıca sanki devlet bürokrasisine benzer “o anda ölmesi ve kasten vurulma şartı gerekir” mantalitesi, şehitler arasında ayrıma yol açacaktır.

   Sayın NOSAM33 elinize sağlık, gerekli ve güzel bir yazı olduğunu düşünüyorum. Ancak eleştirmek istediğim husus ''Şehitlik'' kavramı şuanda bizim anladığımız manada yalnızca İslam dininde var. Mesela Hristiyanlıkta, Hristiyanlığın ilk çıktığı dönemde(Roma'da) paganların zulmleri ve baskıları ile ölenler için kullanılıyordu.
   Bu nedenle bir gayrimüslimin ''Şehitlik'' makamına erişip erişmemesi konusundaki görüşüm erişemezler. Çünkü öncelikle Allah'ın tek ve onun elçisinin Hz.Muhammed(s.a.v) olduğuna inanmaları gerekir. Yani burada manevi unsur eksikliği vardır.
   Fakat günümüz seküler Türkiye'sinde gayrimüslimlere kendileri isterlerse ve maddi unsurları sağlıyorlarsa ''şehitlik'' ünvanı Anayasa m.10' a göre eşitlik ilkesi gereğince ilgiliye verilmelidir.
http://www.sosyalarastirmalar.com/cilt8/sayi37_pdf/7ilahiyat/CAN_Ali.pdf   Konuya benimde bir katkım olsun...
 Saygılarımla...
"Rehber olarak erdemi değil talihi seçenler aklın ışığından yoksun kalır, özgürlük bilincini yitirerek başkalarına kul olur."
Lucius Annaeus Seneca


Kasım 05, 2018, 06:50:32 öö
Yanıtla #6
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Sayın St-Further ; diğer dinlerde de  Şehitlik var, kendi dini inançlarına göre . Taktir Yüce Yaradanın ...
Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Kasım 05, 2018, 11:35:08 öö
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 64
  • Cinsiyet: Bay

Yahudilik
  Mevcut Yahudi edebiyatında, kurbanlar, Yahudi olmanın tek nedeni olarak öldükleri için şehit sayılıyorlar.(Dinlerini inkar etmeyip ölmeyi tercih edenler.)

Hristiyanlık
 Hıristiyanların inançlarına boyun eğebildikleri en çarpıcı tanık, onu inkar etmek yerine ölmek olduğundan, bu kelime kısa bir süre sonra sadece tanık değil, özellikle de ölüme tanıklık eden bir kişi için referans olarak kullanılmaya başlanmıştır.

İslam
Şehitlik tarafından kabul edilen statü detayları (örneğin, şehit olsun ya da olmasın bazı defin törenlerinden muaf olup olmadığı) dogmatistler arasında tartışılmış olsa da, genel olarak shahīd rütbesinin iki cemaat grubu içerdiği kabul edilmektedir: cihad içinde öldürülenler ya da kutsal savaş ve haksız öldürülenler.

Budizm
Buda'nın eski yaşamları hakkındaki Jātaka (q.v.) yorumları bir bakıma bodhisattva'nın (“budama”) ve öğrencilerinin sürekli fedakarlıklarını ve tekrar eden ölümlerini anlatan bir martyrolojidir. Mahāyāna'da (Büyük Araç) Budizm'de, bu ya da başka bir yaşamda, başkalarının çektiği acıyı hafifletmek için kendi aydınlanmasını ertelemek üzere bir budama gelme kararı, şehitlik olarak görülür (bkz. Bodhisattva).

  Sayın NOSAM33, sanırım yanlış anlaşıldım.Ben İslam dışındaki dinlerde şehitlik yoktur demedim. Bizim bildiğimiz gibi vatan savunması üzerine ölümü ele almamışlardır, bunu kastettim. Ve kendi inançlarında ''Şehitlik ya da Martyrdom'' mevkiisine ulaşamamışlardır diyorum. Başka kaynaklar varsa üzerine düşünebiliriz. Saygılarımla...
https://www.britannica.com/topic/martyr
"Rehber olarak erdemi değil talihi seçenler aklın ışığından yoksun kalır, özgürlük bilincini yitirerek başkalarına kul olur."
Lucius Annaeus Seneca