Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Felsefe => Dini Felsefe => Konuyu başlatan: MMT - Eylül 19, 2017, 10:53:28 öö

Başlık: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: MMT - Eylül 19, 2017, 10:53:28 öö
   Son yıllarda özellikle ülkemizde ve diğer bazı Türk yörelerinde karşımıza çıkan "öze dönüş" adı altındaki Göktanrı (Köktanrı, Tengricilik, Tengri İnancı) inancına eğilimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

   Bugün İsmailağa cemaatinin etkin isimlerin Mahmut Ünlü (Cübbeli Ahmet Hoca) bile bu gerçeğe değinmişti. Kitlesel diyemesek de kişisel olarak insanlarda böyle bir inanca yönelim var.

   Bu konudaki düşüncelerinizi merak ettiğim için bu başlığı açtım.

   Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: PavelStarlex - Eylül 19, 2017, 11:49:53 öö
Merhaba,

Gök Tanrı inancı sosyal medya platformlarıyla benim de ilgisinin arttığını gördüğüm bir durum. Göktürk Devleti'nin kurulmasının Tanrı isteğiyle gerçekleştiği inancıyla gelişmiş ve çoğu hususta islamiyetteki Tanrı vasıflarıyla örtüşmektedir. Bunlar sonsuz olması, somut bir varlığa sahip olmaması, günlük yaşama müdahale etmemesi fakat yine de savaşlarda ondan lütuf istenmesi, tüm evreni kapsaması ve sığınılacak bir güven limanı olarak görülmesi. Belki de bu inancı taşıyan Türk milletinin islamiyete geçişi daha kolay oldu, zira anlatılan yaratıcılar çok benziyordu. Günlük konuşmalarda şahit gösterme sözü olarak kullandığımız "yukarıda Allah var." sözü dahi Gök Tanrı inancından kalma bir gen kodumuzdur; islamiyette Tanrı yalnız gökte değildir.

Fakat günümüzde bu inanca dönüş; bazı siyasi gelişmelerin, kişilerin bireysel anlamda kaçış olarak görmesinden kaynaklanıyor gibi geliyor. Geçen bir yazısında Sn. Farmakoloji 'nin dediği gibi, imkanı olan ve belli bir aydınlığa erişmiş kişiler gemiyi çoktan terk etti; kalanlardan bir kısım da hazmedemedikleri gruplara benzememek adına Pantürkizm'e sarılıyor, kadının değersizleştirildiği bir toplumda eski Türk kültüründe kadına verilen değerden bir başlıyor; sonu Gök Tanrı 'ya kadar gidiyor.

Her seçimi yapana saygı duyuyorum, kişi hür iradesi ile dilediğine inanmalı ve inancı kabul edilebilir ölçülerde, diğerlerine yaptırım, baskı ve dikteye varmıyorsa, zarar vermiyorsa, gerekliliklerini yerine getirebilmeli.

Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL 'ın Kök Tengri 'nin Çocukları kitabını önerebilirim;

https://www.academia.edu/31051771/Ahmet_Ta%C5%9Fa%C4%9F%C4%B1l_-_K%C3%B6k_Tengri_nin_%C3%87ocuklar%C4%B1 (https://www.academia.edu/31051771/Ahmet_Ta%C5%9Fa%C4%9F%C4%B1l_-_K%C3%B6k_Tengri_nin_%C3%87ocuklar%C4%B1)
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: MMT - Eylül 19, 2017, 12:56:39 ös
   Sayın ANARCHOSA,
   
   Tiyatro gösterisi oldukça ilgimi çekti. Eğer tekrar Ankara'ya gelirse (ki sanırım yeni bir turne başlamış, gelecektir) kaçırmayacağım. Bunun için çok teşekkür ederim.

   Sayın PavelStarlex,

   Yaklaşımınız oldukça hoş. Bu inancın yayılmasının sebebi, belki de getirdiğiniz bu farklı bakış açısıyla açıklanabilir. Katıldığım noktalar yok değil. Lakin İslam ile Göktanrı inancı arasındaki benzerlikleri sunuşunuza aynı şekilde yaklaşamayacağım. Çünkü gözden kaçan birçok nokta var. Zirâ İslam ile Göktanrı inancı arasındaki benzeşim çok azdır. Hatta tek benzerlik  tek tanrılı olmasıdır bile diyebiliriz ki bu tüm monoteist din ve inançlar arasındaki ortak küme elemanıdır.

   Bahsi geçen kitap öneriniz için de teşekkür ediyorum. Kitabın varlığından haberdarım fakat okuma fırsatı bulamadım.

   İyi günler dilerim.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Tij - Eylül 19, 2017, 01:06:08 ös
Göktanri Inanci tek tanrili bir inancmidir ki islamla benzessin?
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: MMT - Eylül 19, 2017, 01:30:02 ös
   Sayın Tij,

   Evet, Göktanrı inancı tek tanrılı bir dindir. En azından benim bilgim bu yönde.

   Göktanrı inancına baktığımızda su tanrısı, ay tanrısı, yer tanrısı, gök tanrısı gibi birçok tanrıyla karşılaşırız. Fakat bunlar gerçekte birer tanrı mıdır yoksa (eski dilde) Tengri'nin bir yansımasıdır. Yoksa ikisinin de dışında, İslamiyet'teki gibi Azrail, Cebrail gibi varlıklar mıdır? Genel görüş bu varlıkların tanrı olmadığı, sadece kutsal varlıklar (ruhlar) olduğu yönündedir. İslamiyet'teki Azrail, Cebrail örneğiyle bu açıklanabilir.

   Eğer Göktanrı inancı tek tanrılı olmasaydı eski Türkler'de "Gökyüzünde tek tanrı, yeryüzünde tek hükümdar" mottosu oluşmazdı.

   Ayrıca ilk mesajımda da belirttiğim gibi İslamiyetle benzeşen bir yanı olmadığını hem tekrarlamak amaçlı hem de sizin sözde sorunuza cevap olması niyetiyle yazayım.

   Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: PavelStarlex - Eylül 19, 2017, 02:19:39 ös
Sayın MMT,

Düşünce ve yanıtınız için çok teşekkür ederim,
Elbette tam anlamıyla birebir benzer olduğu noktalar olmayacaktır, ikisi de farklı inanç sistemleridir; fakat hiç bir benzer yanı olmadığını söylemekte en azından teknik anlamda üzerine katabileceğimiz bazı noktalar doğurur. Okuduğum ve bildiğim kadarıyla, ilk iletimde de bahsettiğim üzere "Tek olması." "Somut bir varlık olmaması." "Tüm evrene hakim olması." ve buna ek "Vatan kutsallığı." "Cihan-ı Hakim ilkesi ve İslam'daki Cihat ve Gaza anlayışı." "Diğer inanışlara saygılı olma anlayışı." "Ruhban sınıfı bulunmaması" gibi anlayışlar iki inanışın ortak özellikleridir. İnanç sistemleri ve uygulanma biçimleri değil, Tanrı tasvirlerinin daha çok örtüşmekte olduğunu görüyoruz.


Bahsettiğimiz sanırım ayet - peygamber, iman ve inanışın icrası yönünde, bu konularda herhangi bir benzerlik olmadığı konularında size hak veriyorum,

Sevgi ve saygılarımla.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Alşah - Eylül 21, 2017, 02:00:32 öö
       Şimdi biraz beyin jimnastiği yapalım. Tanrı kavramı ne zaman , nerede ve neden ortaya çıktı (bu soruları çoğaltabiliriz).
       Bakınız, insanlar korku mefhumunu tanımadan önce Tanrı diye bir kavramla muhatap değildiler. Binlerce yıl önce ne Tanrı ne de Tanrılar vardı. Dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşayan insanlar yaşadıkları coğrafyaların özelliklerine göre doğadaki  bir takım hareketler nedeniyle kendilerini koruyacak varlık/lar yaratma  arayışına girdiler. Kimisi güneşi, kimisi ayı, kimisi denizi, yer yüzünü  ve hatta yeraltının bile gücü/leri olduğuna inanıp inandığı yarattığını simgeledi, kutsal saydı ondan şefaat diledi. O kadar ki korku denen bu mefhum insanoğlunu yarattığı kutsala ibadet için evladını bile kurban edecek dereceye getirdi. Oysa, korkusundan yarattığı bu güç tamamen sanal bir varlıktı. Ama insan ne yaptı, bu sanal gücü kah resim, kah heykel, kah put, kah totem şeklinde tasvir ederek ona kayıtsız şartsız itaat etti. Yani insanoğlu yarattığına tapacak kadar korkunun esiri oldu.
       Gökyüzü her çağda bilinmezlik ve esrarlı bir şekilde Tanrı mefhumunun kaynağı oldu. Türklerde de böyle idi. Yani Gök Tanrı hakimiyeti vardı (daha fazla ayrıntıya girmeden kestirme gidiyorum). Binlerce yıl inanç böyle devam etti. Bir coğrafyada yaşayanlar, başka bir coğrafyada yaşayanların inançlarından haberdar bile değillerdi. Binlerce yıl böyle yaşadı insanlar.
       Sonra Abraham (İbrahim) adında bir İsrailoğlu çıktı ve Tanr'nın tek olduğunu, ondan başka yaratıcı olmadığını ve bu tek Tanrı'nın kendisini peygamber olarak görevlendirdiğini , kendisine insanlığı yönlendirmesi için emirler veriğini söylemeye  başladı (halbuki, Abraham (İbrahim)'dan çok önce Mısırlı bir firavun olan Akheneton, Tanrı'ın tek olduğıunu, yüce olduğunu, Ondan başka tapacak olmadığını söyleyip duruyordu ama bu konuda bir kitabı yoktu).
        Vel hasılı kelam, Abraham (İbrahim) ile birlikte çok tanrılı dinler yıkılıp tek Tanrı kavramı yerleştirildi insanların beyinlerine. Ve insanlar bu tek Tanrı'ya ibadet etmeye başladılar. Daha sonraları yine Tanrı'nın görevlendirdiğine inanılan Peygamberler geldi insanlığı yönetmek için.
        Türkler Araplarla karşılaşıncaya kadar Gök Tanrı'ya inanan bir kitle idi. Ne zaman Araplarla karşılaştılar, savaşlar yaptılar (ki bu çok ayrı bir konudur), ondan sonra Müslüman olup Allah'a ve Kur'an emirlerine uymaya başladılar.
       Bu gün İslami uygulamalarda yapılan o kadar çok yanlış var ki bu yanlışlığı gören bazı kesimlerin, " Tanrı inancı olacaksa hiç değilse Türklerin inancı olsun, sapkın Arap emperyal inancı olmasın " düşüncesi ile Gök Tanrı kavramını benimsediklerini görüyorum.
      Saygılar-sevgiler

 
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: karahan - Eylül 21, 2017, 02:45:50 öö
Sevgili Alşah dostum arada bir ama pir yazıyor yine.
Öyle güzel bir noktadan yakalamiski olayı (korku)
Aklıma Richard Dawkins in de hocası olan Anthony flew in yanılmışım tanrı varmış kitabındaki korku paragrafı geldi.

Flew diyorki tanrının olmadığını ispata hazırdım bir şey hariç hatta ispatladım lakin korku ispatlanır birşey değil o yüzden korku varsa yanılmışım tanrıda var der.

Korku her inancın ilacı.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Fason - Eylül 21, 2017, 01:58:49 ös
O zaman zahirideki korku, batînideki sevgiye dönüşür diyebilir miyiz?
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Tij - Eylül 21, 2017, 02:12:23 ös
Korkununda geldigi yer genelde insanin bilgisizligidir.

Bildigimiz seyden degil bilmedigimiz seyden korkariz.

O yüzden Kuran´in ücte biri tehdit ve korkudan ibaret degilmidir.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: karahan - Eylül 21, 2017, 02:31:21 ös
Korkununda geldigi yer genelde insanin bilgisizligidir.

Bildigimiz seyden degil bilmedigimiz seyden korkariz.

O yüzden Kuran´in ücte biri tehdit ve korkudan ibaret degilmidir.
Tabiki öyledir Kuran 'ın 3/1 sana göre korkudur.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: karahan - Eylül 21, 2017, 02:56:39 ös
İnsanoğlu bir garip ,korku bir Çok felsefecinin ve son dönem ateistlerin üzerine çalıştığı bir kavram.
Doğrudur insan bildiğinden değil bilmediğinden korkar.
İsa boşa mı demiş bilgi seni özgür kılar diye.

Demekki korkmamak için bilmeliyiz.
Kendini bil ve kendini bilen rabbini bilir sözleride boş olmasa gerek.
Kısaca korkmamak için bilmek zorundayız.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: PavelStarlex - Eylül 21, 2017, 03:26:26 ös
Merhaba,

Bana kalırsa insanlar semavi dinlerin varlığından önce; sevgili Alşah'ın da dediği gibi korktukları ve bilmedikleri şeyden korktular. Fakat sanki semavi dinlerin varlığı, yaratıcının korkulası bir şey olmadığını gösterdi.

Dünyevi yaşamı düşünürsek, varlığımızı sürdürdüğümüz en küçük yapı birimi olarak aileyi ve ebeveynlerimizi ele alsak; tüm gelişimimiz boyunca bize bazı direktif ve nasihatlarla, bizim için iyi olduğunu düşündükleri eylemleri yapmamızı isterler. Örneğin; dersini bitirmezsen dışarı çıkamazsın, yemeğini bitirmezsen tatlı yiyemezsin, iş bulamazsan evlenemezsin.. Gel gelelim, birer yetişkin olarak hayatlarımıza; belli sorumluluklar almış halimize, dosyaları yetiştiremezsen mesaiye kalırsın, satış tutarlarını yükseltmezsen prim alamazsın, bu kıyafetle toplantıya katılamazsın..

Yaşamı ve yaşamayı çok iyi bildiğimiz, somut anlamda fiziki varlıklarımızla içinde bulunduğumuz dünyada biz farkında olmadan aldığımız direktif ve eylemlerimiz neticesinde karşılaşacağımız sonuçlar yüzümüze vursa dahi bundan korkmuyoruz, bunu bir tehdit olarak algılamıyoruz ? Şimdi yaşamın doğal döngüsü içinde yapmamız gerekenleri kağıdın bir yanına, yapmadığımız her satır için karşılaşacağımız sonucu ve etkisini aynı satırın karşısına yazsak; Kuran'dan çok daha tehditkar ve korku dolu olacaktır.

"Bir insan dilerse bir taşa bile tapabilir, yeter ki o taş benim başıma isabet etmesin."

Eğer bir yaratıcıya inanıyorsam ve
Bir yazılımı en iyi programcısı, bir evi en iyi annesi, bir icadı mucidi, bir sütunu mimarı bilebiliyorsa; bu dünyanın yaratıcısı da bu dünyayı en iyi bilendir. Bize bir yazılımcı, kırmızı tuşa basarsan program imha olur derse; kırmızı tuş bir tehdit midir ?

Sevgi ve saygılarımla,
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Tij - Eylül 21, 2017, 07:54:33 ös
Bence yine konuyu dagittik.

Sahi konumuz neydi?

Ha evet,  Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş ve konuyu acan arkadas bu inanca ( ülkemiz özelinde ) bir yönelimin oldugunu söylemis.

Neden acaba?
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Farmakoloji - Eylül 21, 2017, 08:00:11 ös
İslamiyetten once eski Türkler bir çok dini inanışa mensup olmuşlardır. Çünkü İslamiyet kabul edilip yayılmadan önce toplumlar arası etkileşim nedeni ile bir çok dini inanca yönelmişlerdir.
Eski Türklerde en yaygın olan dini inanış biçimi Gök Tanrı inancıdır.
Gök Tanrı inancına göre Gök Tanrı; can veren, yaşatan ve zamanı geldiğinde de öldüren varlıktır. Bununla birlikte Gök Tanrı inancına göre Tanrı, insanlara yol gösterip onları hakimiyet altına almaktadır.
Gök Tanrı inancına göre;
Tanrı tektir ve soyut bir varlıktır.
Gök Tanrı inancında temizlik önemli bir unsurdur.
Gök Tanrı inancında kurban kesme adeti bulunmaktadır.
Bu dini inanç sisteminde din adamlarına yani din alimlerine “Kam” adı verilmiştir. Bu inanca göre Türkler ölen kişilerinin ardından yas tutarlardı ve ölüleri için “yuğ” adı verilen cenaze törenleri düzenleniyordu. Bu yuğ törenlerinde de “Yuğ aşı” adı verilen ziyafetler veriliyorlardı.
Eski Türkler, ölülerini “Kurgan” adı verilen mezarlara gömmüşlerdir ve ikinci bir ahiret hayatının olduğuna inanmışlardır bu nedenle de ölen insanları değerli eşyaları ile mezara gömmüşlerdir. Eski Türklerin en önemli kurganları ise “Esik” ve “Pazırık” kurganlarıdır.

Kurgan adı verilen mezarların başına “balbal” adı verilen taşlar dikilmiştir. Bu taşlar ölen kişinin hayatı boyunca öldürdüğü düşmanların sayısı kadar dikiliyordu. Bu taşların mezarlara dikilmesi de Türklerin savaşçı bir toplum olması ve bu özelliklerinin ön planda olduğu anlaşılmaktadır. Balbal taşları da mezar kültürünün olduğuna kanıt olarak gösterilmektedir.
Ayrıca eski Türkler, cennet (uçmağ) ve cehennem (tamu) varlığına da inanmışlardır.Kaynak:http://www.derszamani.net/gok-tanri-inanci-nedir.html
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Farmakoloji - Eylül 21, 2017, 08:09:47 ös
Bende gök tanrısı (Allah'a) inaniyorum.Eski Türk kültürümüzü hic bir zaman unutmadik.Kültürümüzü yaşatmak icin oba bey seçilir.Belirli dönemlerde türk kültürümüzü yaşatmak icin obada toplanır; Türk kültür yemeklerimizi ve Türk kültüründen kalma adetlerimizi sergileriz.Ezbere siiirler,ninniler yeni nesile aktarılır.Saygilarimla.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Farmakoloji - Eylül 21, 2017, 08:22:45 ös
Sayin Anarchosa; Teşekkür ederim.Kitabi merak ettim.En kisa zamanda elimdeki kitaplar bittiği an temin edecem.Tarihci Yazar İlber Ortaylı'nin bir kitabi ilgimi cekti.Bu kitabida temin edip;okumayi düşünüyorum.. Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Tij - Eylül 21, 2017, 08:29:21 ös
Su Hazar Türkleri ve Yahudilik meselesine Erdogan Aydin´da " Nasil Müslüman Olduk" adli kitabinda bir cümle ile atifta bulunuyor.

Yalniz benim oradan cikardigim anlam söyleM; Hazar Türkleri kendi iclerinde her dine yasama hakki taniyorlarmis hatta zamanin Hakan´i her dinden bilginler cagirip sarayda günlerce sohbet ve tartismalar yapiyormus veya yapmalarina müsade ediyormus.

Bir süre sonra bütün dinlerin yasmasina izin ve her tür calismalarina müsade etiggi halde devletin resmi dini olarak Museviligi seciyor.

Erdogan Aydin daha cok Avrupa´daki Yahudileri bu Hazar Türkleri´nin devami olarak görüyor veya ben böyle bir anlam cikardim.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: karahan - Eylül 22, 2017, 02:28:23 ös
https://eksisozluk.com/erdogan-aydin--324086
Forumda son günlerde sıkça adı verilen yazarı incelemekte yarar var.
Forumda veriliş biçimi bir uzmanın yorumları şeklinde oysaki bir parça okuyunca sadece tek taraflı ve arkadan bakan bir göz görürsünüz.
Tıpkı ilhan arsel gibi,onunda kadın ve şeriat kitabını okudum oldukça kalın bir kitap sanırsın konu uzmanı lakin üst düzey bir hukukçu.
Kuranı inceleme biçimi bir savcı gibi,anlamadığı sadece dışarıdan biri gibi okuyup yorumlamıştı ilhan arsel.
Bu tip kitaplara itibar etmemek lazım.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Tij - Eylül 22, 2017, 04:18:59 ös
Alıntı
gazeteci-yazar. gerçi hiç gazetede yazılmış bir yazısına rastlamadım ama öyle deniyor kendisine.

Verilen linkte su cümleyi okuduktan sonra, dedimki " Google sizin belanizi vermesin emi "

Hadi yukardaki cümleyi yazan sahis calihdi diyelim, bu linki buraya tasiyan arkadas niye google´ye " Erdogan Aydin yazilari " yazipta bir bakmadi.
http://www.gunlukkoseyazilari.com/e/erdogan-aydin-yazilari (http://www.gunlukkoseyazilari.com/e/erdogan-aydin-yazilari)

Ama yinede verilen linki okuyun, birtane  ileti haric geri kalanlarin hepsi yazar hakkinda olumlu iletiler.

Sahi konumuz bu degildi.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Farmakoloji - Eylül 22, 2017, 07:37:05 ös
En büyük eksiğimiz birbirimizi olduğu gibi kabul edememek!!! Ötekileştirmek boyle bir duygu olsa gerek.Sen sucusun,sen bucusun insan sevgisi insan olmak yeterli.Ekşi sozluk kişisel fikirleri belirtir.Her hangi bir kanitsal niteliği olmayan bir formun realistik yönünden pek inandiriciligi yoktur.Kaldiki yazarlarda bizim gibi insanlar fikirlerini belirtmiş.Yazar gibide düşünen insanların yazari sevmesi doğaldir.Bir  ülkeyi yoneten insani nasil seven,destek olan varsa yazarida seven kitle vardır....Konuya donersek resimli paylaşımlarda Türklerde İnsan sevgisi ve tanri sevgisi cok güzel ifade edilmiş.Saygilarimla.
Başlık: Ynt: Ülkemizde Göktanrı İnancına Dönüş
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Eylül 22, 2017, 10:36:57 ös

Türkler'de yeniden doğuşun simgesi olan "tuğrul kuşu" için birşeyler karalamak isterim:

30 kuş 30 ayrı ses ile uçar,tuğrul kuşuna doğru,
3 bilge ağacın ortasında tüner kendisi hikmet ile...
30 kuş anlar ki 3 bilge ağaç ile, bir tuğrul kuşunun aslı olduğunu...

Saygılar