Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Nasıl bir allaha inanıyorsunuz?  (Okunma sayısı 16600 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 24, 2008, 08:27:55 ös
Yanıtla #10
  • Ziyaretçi

Ben de Santander'in bu provokatiflikle nasıl bir Tanrı'ya inandığını merak ediyorum.İnanmıyorum derseniz daha çok sevinirim çünkü bu yanlış bir yol.Tanrı'yı tanımlamak mümkün değildir zaten Tanrı'yı tanımlayabiliyor olsaydık bu ondan pek de aşağı kalmadığımızı gösterirdi çünkü ben insanın çok üstün bir varlık olduğuna inanıyorum ve insan tanımlayabildiği anlaşılabilir kıldığı her varlıktan üstün olabilme yetisine sahip bu da metafizikle mümkün kılınıyor zaten o yüzden Tanrı'yı sorgulamanız olağan ancak bizim Tanrı anlayışımızı sorgulamanız hoş değil.


Ağustos 01, 2008, 12:13:36 ös
Yanıtla #11
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 180
  • Cinsiyet: Bay

Zuhruf
(61) Hiç kuşkusuz o, kıyamet saati için bir bilgidir. O halde sakın o saat hakkında şüpheye düşmeyin; bana uyun. Dosdoğru yol budur.

Hadid
(14) Onlara seslenirler: "Biz sizinle değil miydik?" Derler ki: "Evet, bizimleydiniz. Ancak siz kendinizi yaktınız, bekleyip durdunuz, şüphe ettiniz, hayal ve kuruntular/hurafeler/anlamını bilmeden okuyuşlar sizi aldattı; nihayet Allah'ın emri geldi. O yaman aldatıcı, sizi Allah ile aldattı."

 Yaradan kutsal kitaplarında kendisinden "şüphe" edilmesini yasaklamıştır.



Eylül 05, 2008, 01:48:29 ös
Yanıtla #12
  • Ziyaretçi

Ben arkadaşımızın sorusunu çok iyi buldum,düşünen araştıran bir insanın bu soruları sorma hakkı vardır ve bu tarz soru rasyoneliteyle cevaplanmalıdır çünkü inançlarla her şeyi açıklamamız mümkün değildir..Zaten dinlerde bize bilmediğimiz sırlar olduğunu ve aklımızın ermiyeceğini söylerler.
Şimdi burda kıt bilgimle dinlerin yararından bahsetmeme gerek yok sanırım bu sosyolojik bir olgudur,dinler insanların tembelliğini vurdunduymazlığını bencilliğini alır.Günah kavramı bir çok yanlışın yapılmasına engel olur.Manevi çizgide kendini geliştiren insan çevresini de kendini de aydınlatır.Yardımsever olur,paylaşır zararlardan kaçınır ortak bir paydada toplumun oluşmasında dinler birer macundur.

Dinlerin bu sert emirlerine bir kaç örnek çalma,adam öldürme,malını paylaş,zina yapma çünkü bunların sonucunda senin ahiret hayatın biçimlenecektir.Hele hele sen bunları korkudan değil sevgiden yapıyorsan hiçbir karşılık beklemeden sanırım bunada tasavvuf dediğimiz kendini geliştirme sistemi devreye giriyor veya dinin bir diğer yüzü.Burda insanı göklere çıkarabiliriz işte.

Ama şuda bir gerçek dinler mantığıyla,ortaya koyduğuyla yaşanmışlığıyla eleştirilemez değil..Bunu sorgulamak insanın inancını yükseltir azaltmaz..Her yaşanmışlık dine atfedilemez,onu eleştirecekseniz kendi mantığında aklınızla sorgulayın..Çünkü malesef dinler tarih boyunca savaşlar için ve sömürü içinde kullanılmış..Yani yanlış ellere geçmesi ve cehaletle birleşmesi çok tehlikeli..Takdir edersiniz ki güzel ellerde de şaheserler vermiş insanlığın yolunu aydınlatmış aklın  aydınlanmasına hız katmıştır.

Ben üç büyük dinide araştırdım.Zaten müslüman olduğum için ordaki mayayı kendi özüme geçirmeye çalıstim.Ve her dini yayını okuduğumda yaratıcının başka bir güzel yüzüyle karşılastım,beni bir ideal sahibi yaptı.Hatta uzak doğu dinlerindeki de manevi atmosferi solumaya çalıştım budizm bana Karşılıksız sevgi konusunda çok şey öğretmiştir..

Bugun yapılacak,gidilecek en iyi yol maneviyatdan sapmadan bilimle teknolojiyle hareket etmek,yaşamaktır.Hem maddi gelişime açık olmak hem de ruhumuzu geliştirmek insanın asıl görevidir.Ancak sağlam bir ruh yapısının üstünde yükselen akıl yararlıdır.Herkez sosyal görevini yerine getirmekte ama ancak maneviyatçı bakın bağnaz demiyorum gönüller tam olarak başarıya ulaşmakta.Hazın esiri olanlar bir arabanın duvara toslaması gibi yamulup kalmaktadırlar..Bu manevi basarı Tanrıya inanmayan bir kul içinde geçerli olabilir yeterki kendi manevi atmosferini oluştursun o da veya o sistemde kendini koruyup geliştirecektir.Dinin toplumu kötü alışkanlıklardan nasıl koruduğunu da unutmayalım.

Bu güzellikler yıllar boyu insandan insana aktarılmakta,yeni güzellikler katılmakta ve bir gelenek,kültür hazinesi oluşmakta.Böylece  insanlar yasalarını oluşturmakta toplum içinde özgürce hareket etmekte neyi nerde ne şekilde yapacaklarını önceden bilmekte.Gelişen çağımızla maneviyatımızda,kültürümüzde gelişmekte hoşgörü ve sevgi,saygı gönülden gönüle girmekte..

Hiç mi kötü hadise yaşanmıyor elbetde yaşanıyor işte savaşlar işte çeşit çeşit ahlaksızlıklar ama bunlar dinler oluşmadan öncede vardı.Bu kötülüklerin kaynağı dinler denemez,bunun yegane ilacıda Tanrı sevgisi kul sevgisidir.Yunustur,Mevlanadır,Hacı Bektaş Velidir,edebiyatdır,sanatdır..Siz bile bu toplumda yaşarken farkına varmadan dinin güzel fikirlerinden oluşan bu ortamdan faydalanıyorsunuz.

Yaratıcının olduğu muhakkaktır,bilim buna akıl buna binlerce kez şahit.

Benim düşünceme gelirsek ben Tek bir yaratıcıya inanıyorum ama güç erki olarak neden savaşlara dur demiyor,neden bir imtihana gerek duydu bilmiyorum.Işığı bulan var iyiliği bulup bizim gönüllerimize sokan biri var inancımı daha fazla açmıyacağım buna gerek duymuyorum.Ama benim inandığım Tanrı masumdur.Gücü nispetinde kuluna arkadaşına bizlere yani iyi olanı verir.Geri kalanı anlamak ve bilmek için sanırım ölmeliyim.

Mesala bir yardımda bulunacaksam basit bir paradan küçük bir meblağdan sözediyorum ben onu şöyle düşünüyorum bu paranın oluşmasında bu değerin oluşmasında bu insanın da katkısı var veya bir akrabasının çünkü emek olmadan değer olmaz bunun açıklayıcı yorumlarını Karl Marx'ın kapitalinde bulabilirsiniz ben o kitabı da okuduğumda da karşılıksız sevgiyi korkmadan inanmayı buldum :)Yani ben bir iyilikte bulunmuyorum hak sahibine hakkını teslim ediyorum...

Yani bununla beraber insanım elbetde ölümsüzlük gibi kaygılarım,korkularımda var ama gercek vicdan sevgiyle oluşur.Bu bakış açısı insanı doğruya götürür.Dininde ana hedefi budur insana sevgiyi verebilmek..

Saygılarımla...
« Son Düzenleme: Eylül 05, 2008, 01:53:11 ös Gönderen: amurdad »


Eylül 26, 2008, 12:26:14 öö
Yanıtla #13
  • Ziyaretçi

Tanımlanamayan bir Tanrı'ya inanıyorum.
İnsan tanımlayabildiği her şeyin tanrısıdır çünkü.
Tanımlanamayana az insan ulaşır ki biz bu insanlara veli, ermiş insanlar diyoruz...

Ama gün gelir tanımlanabilecek hiç bir şey kalmazsa şayet, o zaman insandan başka tanrı olmadığını göreceğiz.
"Baba ve Ben biriz", "Ben O'yum" İsa.


Eylül 26, 2008, 01:54:39 öö
Yanıtla #14

varlığı ve birliği şüphesiz olan,
yaratan,yarattıklarıyla arasında aracı olmayan,
yarattıklarının sözcüklerle anlatamasa da varlığından ve birliğinden emin olduğu bir Allah'a inanıyorum!
Bilgi , en kutsal güçtür !


Eylül 26, 2008, 01:55:05 öö
Yanıtla #15
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Beni herzaman derdimi sevincimi dinleyen ve dinlerken dinlediğini hissettğim dost.


Haziran 30, 2009, 06:24:09 ös
Yanıtla #16
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


Bu konuyu başlatan zaat-ın aldığı nefesi var eden,onun o nefesi almasına izin veren,yazdıklarını ibretle okuduğumuz gözlerimizden,bu sayfaya bakarak tebessüm eden Allah'a inanıyorum.
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Aralık 16, 2012, 04:46:31 ös
Yanıtla #17
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3235
  • Cinsiyet: Bay

Ne anlamlı manidar,  güzel ve doyurucu cevaplar .Tanrı, Rab , Allah ,Yaradan vs. adı ne olursa olsun bence biz kullarına tebessümle bakan bir ALLAH . Kendimce biz kulları 2 ,3 yaşında istediği olmayınca ağlayan , çıkarcı çocuklara benzetiyorum ve Anne ve Babaların o sabır ve tevekkül içinde olgunlaşmasını beklediği çocuklarının bir gün kendilerini anlayacağını umması gibi aıgılıyorum Tanrının biz kullarına olan yaklaşımını ...

 Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Aralık 16, 2012, 06:22:51 ös
Yanıtla #18

Bu başlığın adı yanlış konulmuş olsa gerek. Allah'ın sınırları bellidir. Doğmamıştır - doğrulmamıştır - cinsiyeti yoktur - her şeye gücü yetendir... Sana göre Allah, bana göre Allah diye bir şey olmaz. Başlıkta sorulmak istenen galiba nasıl bir yaratıcıya inandığımız...(Allah'ın hiçbir canlıya benzemediğine dair bahsi geçen ayetler düşünülürse, el gibi bir ifadenin zaten mecazi olarak kullanılmış olduğu da ortaya çıkar) İzninizle ben öncelikle Masonluktan bireyselliğe doğru gitmek istiyorum.

Yaratıcı kavramının belli bir sınırı, çizgisi ve dogmaları yoktur. Bu sebepten ötürü de Masonlukta "Evrenin Yüce Mimarı" ifadesiyle, her Masonun kalbindeki inanca seslenilmiş olduğunu görmekteyiz. Bu söylem, kimilerini çok rahatsız etse de... Olması gereken budur! Başta din ve tanrı inancı farklı şeylerdir. Masonluk için tanrı inancı şart koşulmuştur. Ama dinler de bir ışık olarak nitelendirilmiş ve bildiğim kadarıyla Mason adayından deist (tanrıya inanan ama dinlere inanmayan) olmaması da istenmiş. Fakat herhangi bir kutsal kitabı olmayan Budizm gibi Uzak Doğu inanışları da Masonlukta kabul görmüş. Bu şekliyle oldukça da esnek davranılmış.

Burada ise bireysel bir soru olarak karşılaşıyoruz. İnandığımız yaratıcının nasıl olduğu üzerine... Sekülerizm yanlısı olan ben, öncelikle devletin bütün din işlerinden el çekmesini, hiçbir mabet yapımında rol oynamamasını ve hiçbir dini öğretmemesi gerektiği kanısındayım. Her şeyden önce de 18 yaşından küçük kimselerin cami, kilise gibi yerlerde ibadet etmelerinin yasaklanması... Pozitif, rasyonel ve bilimsel bir eğitim ve yaşam biçiminin egemen kılınarak, bunun neticisinde hümanist ve seküler bir toplum oluşturulmasını...

İnanç ki, durağan bir şey değildir. Her gün değişir, yenilenir, köhnemiş olanları ve çürümeye yüz tutmuş olanları yok olup gider. Gidenlerin yeri bazen çıplak kalır, bazen de yerinde daha tazeleri ve güzelleri açar. Sorgulayan ve araştıran insan ki, tek bir tanrı kavramını doğru kabul edip, hiçbir şüpheye yer bırakmaksızın buna inanacağını söylüyorsa... Artık o ne sorgulayan ne de araştıran bir insandır. Sağlam inanç, sağlam araştırmalar ve sorgulamalar neticesinde gerçekleşir.

Bana gelince... Ben panteist olduğum kanısındayım. İçinde yaşadığımız kainat, Tanrının kendisinden başka bir şey değildir. Fakat bu inancın vahdet-i vücuttan ayrılan bir yönü vardır. O da şudur ki, vahdet düşüncesinde Tanrı evrenden bağımsızdır ve evrenle sınırlı değildir. Evren Tanrının güzelliğinin bir yansıması olmakla beraber, Tanrının kendisi evrenin dışındadır. Evren olsa olsa Tanrının bir gölgesi bir aynası olabilir. Panteizme göre ise Tanrı evrenle sınırlıdır ve her şey onun apaçık kendisidir. Böyle bir algılama neticesinde, bilmediğimiz gezegenlerde başka cinsiyetler yoksa eril ve dişil sıfatları bünyesinde barındıran, iyi ve kötüyü yine bünyesinde barındıran bir Tanrı düşüncesi ile karşılaşıyoruz. Böyle bir düşüncede, Tanrının yargılayıcı olup olmadığı, ölüm sonrasında neler olup biteceği tartışmaya müsaittir. Bu da panteizmin esnek yönüdür ki, onu dogmatik olmaktan uzaklaştıran da bu yönüdür. Panteizmin ilgiç bir yönü de yaratıcı ve yaratan olan iki ayrımı ortadan kaldırmasıdır. Böylece sadece Tanrı vardır ve onun dışında hiçbir şey yoktur. İnsanda aslında Tanrıdır (akıllara Hallac-ı Mansur'u getirir).

Acaba Allah yerine kullanılacak olan yaratıcı kavramı, bu başlıktaki cevapların tümünü karşılayabilecek bir terim olabildi mi? Panteizmdeki "yaratan ve yaratılan ayrımı yoktur" ifadesini düşününce...

Bu başlığın İNANÇ bölümüne açıldığını, bahsi geçen "nasıl bir Allah'a inanıyorsunuz" başlığının ise, tarafımca "nasıl bir yaratıcıya inanıyorsunuz" şeklinde değerlendirildiğini tekrar belirtmek isterim.

Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Aralık 16, 2012, 06:28:07 ös Gönderen: peacewings »
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Aralık 16, 2012, 09:33:48 ös
Yanıtla #19
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3235
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Bu başlığın adı yanlış konulmuş olsa gerek. Allah'ın sınırları bellidir. Doğmamıştır - doğrulmamıştır - cinsiyeti yoktur - her şeye gücü yetendir... Sana göre Allah, bana göre Allah diye bir şey olmaz. Başlıkta sorulmak istenen galiba nasıl bir yaratıcıya inandığımız...(Allah'ın hiçbir canlıya benzemediğine dair bahsi geçen ayetler düşünülürse, el gibi bir ifadenin zaten mecazi olarak kullanılmış olduğu da ortaya çıkar) İzninizle ben öncelikle Masonluktan bireyselliğe doğru gitmek istiyorum.




27-03-2008, 13:24:46
 



Santander

Ziyaretçi
 







Nasıl bir allaha inanıyorsunuz?

Alıntı
 

Zihinlerinizde Nasıl bir Allah inancı var?

Zamanlı bir mekanda bulunan Allah?

Birşeyin üzerinde olup (arş) taşıyıcıları olan Allah?

Elleri olan olan Allah?38/78

İnsanları sadece kendine ibadet etsinler diye yarattığını söyleyen Allah

Kendi dilemedikçe sizin hiç birşey yapamıycağınızı söyleyen Allah

Sihirbazların yaptığı sihire hayretler içinde kalan Allah?

Kainat'ı Tek bir Güneşin Aydınlattığını söyleyebilen Allah?

Başınızı göğe kaldırdığınızda gördüğünüz, çıplak gözle göremediğiniz Tüm yıldızların yeryüzüne döküleceğini yani Dünyaya döküleceğini söyleyebilen Allah?
(Venüs, Jüpiter, Mars vs. Andromeda galaksisindeki ve diğer galaksilerdeki 100 milyarlarca yıldız-gezegen ne varsa)

Dünyanın uydusu olan AY'ın Kara değilde Işıktan (nur) ibaret olduğunu söyleyebilen Allah?

"Kıyamet koptuktan sonra" geçmişten günümüze yer yüzünde yaşamış ve yaşayacak ne kadar insan varsa tek tek sorguya çekecek Allah? (milyarlarca insan)

Kendi kendine söz verdiği için insanları cehenneme doldurmak zorunda kalan Allah?

İnsanları kendine inandırmak için herşeyin üzerine Yemin billah eden şahit gösteren eden Allah?

İnsanlara Tuzak Kuran Allah?

Evlatlığın (zeyd) elinden karasını (zeynep) alıp Babalığa (muhammed) nikah kıyan Allah?

İnanmayanlar İnansın diye rüşvet (ısındırma payı) verdiren Allah?

Erkekleri inandırmak için öldükten sonra memeleri henüz tomurcuklanmış bakire ( öbür dünyada bekaretin ne anlamı olacaksa) kızlar vaat eden Allah?

Yarattığı şeytanla insanlar üzerine bahis oynayan Allah?

Söylediklerine İnanmayanlara beddua eden, işkence yapacak olan Allaha?

cehennemde insanları yaktıktan sonra tekrar deri giydirip iyileştireceğini, ve tekrar tekrar yakacağını söyleyen Allah?

****

Evet.. Sizin zihninizdeki Allah tanımı ve inancı, yukarıdaki Allah tanımına Uyuyor mu?
 

Alıntı
Bu başlığın adı yanlış konulmuş olsa gerek.


Evet bir Harici arkadaş 

27-03-2008, 13:24:46

 Santander

Ziyaretçi


2008 yılında bir konu başlığı açıyor ve bize Pardon benim gibi cahillere ders verecek ya ne demiş ; '' Bu başlığın adı yanlış konulmuş olsa gerek. ''  ;D ;D ;D >:(
Bak sen 2008 den bu yana kimse fark etmemiş ne zamanki Nosam33 denen zevat yorum yapıyor , makdat çakılacak ya nerden vurmalı Konunun başlığından vuruluyor ve ben harbiden sizin engin bilginizin karşısında Şapka çıkarıyorum.Unutma beyefendi sen bana hafif gelirsin bana ancak Sayın ADAM gibi işin ehli olursa susturur onun için sus ve bizi izle ,
Alıntı
Fakat bu inancın vahdet-i vücuttan ayrılan bir yönü
ne alaka  ???

Şimdi aynı zihniyet başka bir yaklaşımla olaya farklı bakış açısı getiriyor nedir o '' Her şeyden önce de 18 yaşından küçük kimselerin cami, kilise gibi yerlerde ibadet etmelerinin yasaklanması... ''
deniyor açıklamanın nedeni şöyle
Alıntı
'' Sekülerizm yanlısı olan ben ''
burda konuyu biraz daha açalım nedir bu dediği arkadaşın , sonuçta cahiliz öğrenmek gerek herkes benim gibi açık olmaz  bilmeden biliyorum havalarına girer ;

Alıntı
Sekülerizm kelimesini ilk defa kullanan George Jacob Holyoake, sekülerliği, inançtan kaynaklanan bütün düşüncelerin dışlanmasını esas alan doktrindir diye tarif etmişti. Holyoake başlangıçta netheism, limitationism gibi isimler vermeyi düşündüğü felsefesine sonra sekülerizm adını verdi. Hareketin içinde ateistler bulunmasına rağmen Holyoake felsefesinin ateizme sürüklenmesine karşıydı. Sosyal sekülarizm, dini dünyevi işlerden ayırarak ferdin içine hapsedilmesini öngörüyordu. Samuel Johnson'un 1755 tarihli Dictionary'sinde secularity, dikkatleri yalnızca bu dünyaya yoğunlaştırma; secularize, dini ve uhrevi olanı günlük hayattan uzaklaştırma; secularization, dinin etkisini sınırlama, azaltma anlamlarına geliyordu.


Bu kadar yeter derdim şu 2008 den bugüne kadar keşfi yapılmamış bir başlığın tanımını düzelttik . Yanlışın neresinden  dönersek kardır .  Sayın peacewings


« Son Düzenleme: Aralık 16, 2012, 09:36:09 ös Gönderen: NOSAM33 »
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
6 Yanıt
12636 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2014, 05:25:32 ös
Gönderen: Pilot
2 Yanıt
11047 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 06, 2010, 06:51:37 ös
Gönderen: popperist
3 Yanıt
3985 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 08, 2012, 09:57:18 ös
Gönderen: Tij
1 Yanıt
3537 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2013, 04:55:50 öö
Gönderen: GOASISG
12 Yanıt
6821 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2014, 03:22:24 ös
Gönderen: asimov
0 Yanıt
3888 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2014, 11:58:51 ös
Gönderen: MysticMind
Nasıl Mason oldum?

Başlatan Tubalkain « 1 2 3 » Bana Gore Masonluk

20 Yanıt
13376 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 27, 2014, 08:36:10 ös
Gönderen: Spock
8 Yanıt
6120 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 25, 2014, 12:17:35 öö
Gönderen: propulsion
1 Yanıt
1880 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2014, 10:32:19 öö
Gönderen: resurrected
6 Yanıt
5021 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 25, 2015, 01:20:56 öö
Gönderen: ragnarr