Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: enelsır - Temmuz 20, 2013, 11:33:55 öö

Başlık: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: enelsır - Temmuz 20, 2013, 11:33:55 öö
 Büyük Mason Mahfili Derneği yayınlarından çıkmış Murat Özgen Ayfer yapıtı bir kitap var: Sorular ve Yanıtlarla Masonluk.

Takip eden üyeler bilecekler. Bu kitaptan alıntılar yapıp foruma aktarıyordum. Bir süredir ara vermiştik. İlgilenen üyeler kusura bakmasınlar. İşte şimdi sözünü ettiğim bu kitaptan yeni bir başlıkla devam ediyoruz.

Masonlukta “düzen” hangi anlamda kullanılmaktadır?

Masonlukta düzen (intizam), “Masonluğun amaç ve ilkelerine, yasalarına, tüzük ya da yönetmeliklere, benimsenmiş diğer kural ve yöntemler ile geleneklere uygun bir tutum benimsemek ve buna göre örgütlenerek çalışmak” demektir.

Dünya yüzündeki çeşitli mason örgütlerinin benimsemekte olduğu yasalar, ilkeler, tüzükler, uygulamadaki yöntem ve gelenekler birbirine tam uymadığı için düzen kavramı üzerinde de aralarında uyuşmazlık görülmektedir. Kuşkusuz bu öğeler bir mason örgütünden diğerine farklıdır çünkü her mason örgütü kendi çalıştığı ülkenin yasalarına, kültür değerlerine ve töresine uyar. Bu konuda “tolerans” önemli bir etken olur. Eğer bir büyük loca bir diğer büyük locanın kendi benimsediklerinden farklı ilke, yöntem ve geleneklerini toleransla karşılayacak olursa, aralarında herhangi bir uyuşmazlık çıkmaz.
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: triocharger - Temmuz 20, 2013, 01:16:33 ös
Sn Enelsır;

Bahsettiniz kitap ÖZGÜR MASONLAR MAHFİLİ DERNEĞİ üyesi Sn Murat Özgen Ayfer tarafından yazılmıştır. İRONİK bir durum söz konusudur.

Bilgi vermeye çalıştğınız , alıntılar yaptığınız kitap , Özgür Masonlar Mahfili Derneği bünyesindeki bir yazıdır ve enteresandır ki  , şuan bulunduğunuz yerde ;  tanınmayan , düzenli kabul edilmeyen bir yapıdır.

Demek oluyor ki aslında tanınıyor ve kabul ediliyor varlığı benimseniyor, bilgiler referans alınacak kadar önemli kabul ediliyor .

AMA söz konusu bir durum geçtiğinde tanımıyoruz , düzensiz dir onlar deniliyor. BU SİZCE KARDEŞLİĞE UYGUN bir yaklaşım mıdır?

İlgili yerlere ulaşmıştır düşüncesindeyim.

Niyetim bütünlük sağlamak ... kardeşliğin amacına hizmet edecek şekilde.


...
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: asimov - Temmuz 20, 2013, 01:36:10 ös
Sayın enelsır'ın aktarımına devam etmesi güzel.

 Sayın Murat Özgen Ayfer'in sorularla ve yanıtlarla masonluk kitabı aslında özet sayılabilecek bir kitap.

Daha detaylı bilgi edinmek isteyenler Sayın Murat Özgen Ayfer'in "Masonluk nedir ve nasıldır" kitabını okuyabilir.

Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: ADAM - Temmuz 20, 2013, 02:02:02 ös


Sayın enelsır'ın getirmiş olduğu bu konuda, kapsam üzerinde söylenecek şeyler olabilir.

Ancak Sayın triocharger kapsamı bir yana bırakıp, ilgili kitabın yazarının kimliği üzerinde durmuş.

Bu elbette konu dışı, o yazarın kimliği üzerinde gerekinse bir başka başlık altında durulmalı ama buradaki yanlışları düzeltmeden geçmek de olmaz.

ÖZGÜR MASONLAR MAHFİLİ DERNEĞİ diye bir şey yok. Özgür Masonlar Büyük Locası var. o büyük locanın resmi derneğinin adı Büyük Mason Mahfili Derneği

Ha Veli Ayli, ha Ali Veli demeyin... Böyle yanlışlıklar başka yanlışlıklara da yol açabiliyor. Burada masonlar.org sitesinde bu gibi yanlışlar yapılmamalı. Yapılırsa, kusura bakmayın, düzeltilmesi gerek.

Masonluk ciddi bir konu. Burası da ciddi bir site. Oyun alanı değil.

Sayın triocharger bu büyük locadan söz ederken, onun tanınmayan, düzenli kabul edilmeyen bir yapı olduğunu belirtmiş.

O zaman ben sorayım: Hangi kritere göre düzenli değil? Tanımayan kim?

Ayrıca şunu da sorayım: Masonluk'ta düzen ne anlama gelir?

Sayın enelsır'ın aktardığı bu yazıda zaten bu sorunun yanıtı veriliyor.

Şimdi... Bu anlatımdaki "düzen" (intizam) tanımı dünyanın her neresinde olursa olsun tüm mason kuruluşlarının tutum ve eğilimleri açısından geçerli mi, değil mi?

Sayın triocharger, öyle demek istemediğini, aslında niyetinin ve demek istediğinin farklı olduğunu söyleyebilir elbette.

Benim buradaki önerim, yazısını okuması... Kendi yazısından kendisi ne anlıyor, onu belirlemesi...

Eğer yanlış bir şey yazmışsa, yazdığını kaydetmeden önce okursa, düzeltmek için zamanı vardır, o zamanı kullanıp düzeltebilir.

Ben derim ki tüm bunları bir yana bırakıp, konu üzerinde odaklanalım. Çünkü belki de Sayın triocharger yukarıda sorduğum soruların yanıtlarını bilmiyor. Onu zorlamayalım. 

Sayın enelsır'ınr aktarımında, Masonluktaki düzen kavramının bir tanımı verilmiş.

Bu tanım doğru mu, yanlış mı? Uygun mu, değil mi?

Sonra da mason kuruluşları arasındaki uyuşmazlığın giderilebilmesi bakımından bir öneri getirilmiş.

Bu öneri iyi ve yerinde mi, değil mi?

Sitemizin üyelerinden bu bağlamda katkıda/paylaşımda bulunacak olan katılımcımız var mı?


Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: GOASISG - Temmuz 20, 2013, 02:23:08 ös
Kendi yazısından kendisi ne anlıyor, onu belirlemesi...

Eğer yanlış bir şey yazmışsa, yazdığını kaydetmeden önce okursa, düzeltmek için zamanı vardır, o zamanı kullanıp düzeltebilir.


  Bazı insanların özrü vardır,yön konusunda buda bazı sonuclar doğurur ondan olmasın.
öle kişilerin hakkını savunmaya bile hakları yokmu.konumuz değil ama neyse.

Bir üye olarak hiç bir ayrımcılığın faydası olduna inanmıyorum.
güzel bir öneri bence
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: Samuray - Temmuz 20, 2013, 02:25:59 ös
Yazarın kimliği konu dışı değildir yazarın ilk okulda kaç kıza aşık olduğundan bahsedilmiyor ki konu dağıtılmış olsun aksine düzenli masonluğu bir liberal masondan mı öğreneceğiz deniyor ki bu doğru bir soru.
Kime göre düzenli neye göre düzenli sorusu sorulmuş SAyın Adam tarafından dünyanın kordinatları ( boylamı) Londra'daki Greenwich'e göre ayarlanmıştır bu hususta da londra esas alınsa yeterli olur kanaatindeyim.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: asimov - Temmuz 20, 2013, 03:01:39 ös
Sayın Samuray koordinat örneğini vermiş ki bu son derece yanlış bir örnek.

İngiltere'den geçen başlangıç meridyeni tamamen göreceli bir seçim. Mutlak bir açıklama değil. Ayrıca bu meridyen Fransa'dan da geçiyor. Neden Brltanya imparatorluğu'ndan geçtiği kabul edilmi bunun ayrı bir hikayesi var.

Düzen kavramı da bu şeilde...

Bir locanın ve büyük locanın  düzenli olarak kabul edilmesinin bazı şartları vardır.

Sanıyorum ki ilerleyen bölümlerde bu şartlar açıklanacak.

Ayrıca bu yazı dizisini de beklemeye gerek yok.

Masonlukta düzen kavramı daha önce işlenmişti.

Konuyu tekrar liberal ve diğer masonluk anlayışına getirerek tartışmak yerine düzen kavramından ne anlıyoruz bu ortaya konulmalı.

Kuşkusuz bazı farklılıklar olmakla birlikte temelde birbirine benzeyen yaklaşımlar sözkonusu.
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: ADAM - Temmuz 20, 2013, 03:19:39 ös
İyi ya, eğlenmek için konu dışına devam edelim ama Sayın enelsır'ın getirdiği konu heba oldu.

Sayın asimov sağ olsun, ancak çabaları yetmiyor.

Dünyadaki "0" meridyeni, yüzyıllardan beri Paris'teydi. Birçok hesap kitap, haritalar, navigasyon sistemleri hep onun üzerine yapılmıştı. Bunlardan günümüzde bile değiştirilmemiş olanları vardır. Greenwich meridyeninin esas alınmasına başlanışı 19. yüzyılın sonlarına doğrudur.

Türkçe'de kimilerinin ısrarla düzenli (muntazam) masonluk dediğinin aslı regular ya da regüler olan masonluktur. bunun anlamı da listede olmasıdır. Hangi listede? Anglosakson masonların listesinde. Şiemdi burada size düzen bağlamında İngiltere Birleşik Büyük locası'nıns 1949 yılında Paraguay Büyük locası'na yazmış olduğu mektubun kopyasını versem, kim bilir belki de İngiliz mason örgütüne  demediğinizi bırakmazsınız. Bir mason örgütü bir diğerini nasıl aşağılayabilir? Yakışık alır mı?

Bunlar yapılır çünkü İngilizlere göre Masonluk ile Türkiye dahil olmak üzerea birçok ülkedeki Masonluk anlaşyışı birbirinden çok farklıdır. İngilizlere göre uluzslararası düzeyde Masonluk bir ekonomik politika aracıdır, başka bir şey değil. 

Burada herkes bilir bilmez şeyler söyleyip duruyor. Sırf laf etmek için laf ediliyor. Sayın enelsır bu konuyu nasıl kurtaracak bilmem.

Bilmeden laf edenler hiç olmazsa şunu bilsin:

Günümüzde artık HKEMBL yönetimi bile öyle düzenli-düzensiz örgüt ayırımı yapmamaktadır.

Nitekim aynı şekilde ÖMBL de eskiden olduğunun aksine onlara "uydu" dememektedir.

Bunlar geçen yüzyılda kalmış, o defterler kapatılmıştır.

Çünkü bu ayırım, Türk Masonluğu'nun genel yararlarına, dolayısıyla Türkiye'nin genel yararlarına aykırıdır.

Ancak Londra'daki Birleşik Krallık merkezinin hayranı, oradaki kraliçeden çok kral taraftarı olup, Masonluğun günümüzdeki gerçeklerini bilmeyenler, yaygarayı sürdürmektedir.   

Önerdim, yineliyorum: Masonluktaki "düzen" kavramının tanımına gelelim.

Bu tanım uygun mu, değil mi?

Bilmeseniz de belki aklınızı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Şişenin tapasını çıkarın.


 
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: enelsır - Temmuz 20, 2013, 03:45:19 ös
Bu konu başlığına katkıların olması iki açıdan önemli, biri biraz can sıkıcı ama biri de bir o kadar sevindirici. Can sıkıcı çünkü şu konu başlığını dağıtma huyumuzdan vazgeçemiyor ve meselenin özünü kaçırıyoruz. Sevindirici yanı ise Masonlukla ilgili böylesi konulara da ilginin olması forumumuzun asıl amacını belirginleştiriyor ve bize bunu tekrar hatırlatıyor.

Öte yandan böyle konuları tartışır ve irdelerken dikkat etmemiz gereken bir husus var: Kavramlarda uyuşmak. Bu öylesine önemli ki eğer bu sağlanamazsa tartışma hiçbir yere varamaz.

Şimdi. Biz önce "Düzen" kavramının ne olduğunu tam olarak anladık mı? Alıntısını yaptığım kitapta yazarın yapmış olduğu tanım yeterli gelmedi mi? Önce bunu bir anlayalım sindirelim. Düzen olgusunun Masonluk kurumları açısından nasıl anlaşıldığı ve nasıl yorumlandığı konusunu sonraya bırakalım.

Bir de rica: Sayın ADAM'ın iletisinin sonunda yazmış olduğu şu " Şişenin tapasını çıkarmak" deyiminin anlamını merak ederim. Açarsa sevinirim.

Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: Samuray - Temmuz 20, 2013, 03:48:22 ös
İyi ya, eğlenmek için konu dışına devam edelim ama Sayın enelsır'ın getirdiği konu heba oldu.

Sayın asimov sağ olsun, ancak çabaları yetmiyor.

Dünyadaki "0" meridyeni, yüzyıllardan beri Paris'teydi. Birçok hesap kitap, haritalar, navigasyon sistemleri hep onun üzerine yapılmıştı. Bunlardan günümüzde bile değiştirilmemiş olanları vardır. Greenwich meridyeninin esas alınmasına başlanışı 19. yüzyılın sonlarına doğrudur.

Türkçe'de kimilerinin ısrarla düzenli (muntazam) masonluk dediğinin aslı regular ya da regüler olan masonluktur. bunun anlamı da listede olmasıdır. Hangi listede? Anglosakson masonların listesinde. Şiemdi burada size düzen bağlamında İngiltere Birleşik Büyük locası'nıns 1949 yılında Paraguay Büyük locası'na yazmış olduğu mektubun kopyasını versem, kim bilir belki de İngiliz mason örgütüne  demediğinizi bırakmazsınız. Bir mason örgütü bir diğerini nasıl aşağılayabilir? Yakışık alır mı?

Bunlar yapılır çünkü İngilizlere göre Masonluk ile Türkiye dahil olmak üzerea birçok ülkedeki Masonluk anlaşyışı birbirinden çok farklıdır. İngilizlere göre uluzslararası düzeyde Masonluk bir ekonomik politika aracıdır, başka bir şey değil. 

Burada herkes bilir bilmez şeyler söyleyip duruyor. Sırf laf etmek için laf ediliyor. Sayın enelsır bu konuyu nasıl kurtaracak bilmem.

Bilmeden laf edenler hiç olmazsa şunu bilsin:

Günümüzde artık HKEMBL yönetimi bile öyle düzenli-düzensiz örgüt ayırımı yapmamaktadır.

Nitekim aynı şekilde ÖMBL de eskiden olduğunun aksine onlara "uydu" dememektedir.

Bunlar geçen yüzyılda kalmış, o defterler kapatılmıştır.

Çünkü bu ayırım, Türk Masonluğu'nun genel yararlarına, dolayısıyla Türkiye'nin genel yararlarına aykırıdır.

Ancak Londra'daki Birleşik Krallık merkezinin hayranı, oradaki kraliçeden çok kral taraftarı olup, Masonluğun günümüzdeki gerçeklerini bilmeyenler, yaygarayı sürdürmektedir.   

Önerdim, yineliyorum: Masonluktaki "düzen" kavramının tanımına gelelim.

Bu tanım uygun mu, değil mi?

Bilmeseniz de belki aklınızı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Şişenin tapasını çıkarın.


 
Dediğiniz gibi hkmbl düzenli düzensiz ayrımını yapmaz ise kendisi düzensiz duruma düşer. Kırmamak için yüzlerine karşı düzensizlikten bahsedilmemiş olabilir. Yada ömbl düzenli olmak istiyor, 70lerde  hkmbl'ye yapıldığı gibi muntazam büyük localarca kutsanmak istiyor olabilir. Ki ömbl içindeki hanımların ayrıldığını bu forumda okumuştum. Bundan dolayı olabilir.
Yok derseniz ki hayır artık onlar da liberal masonlarla aynı fikire geldiler budizimdeki bir söz aklıma gelir. "Buda'nın yolunda giderken karşına engel olarak Buda'nın kendisi çıkarsa onu bile kılıcınla kesip yoluna devam edeceksin."
Ben ışığın kaynağını nerede görüyorsam yüzümü o yana çeviririm.  O ışığı Britanya'da gördüm bu ışık Moulin Rouge'un ışığı gibi suni değil.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: enelsır - Temmuz 20, 2013, 04:01:17 ös
Olmuyor. Bir türlü olamıyor. Sayın Samuray iletisinin içeriğini tam olarak anlamış mı? Bilerek mi yazıyor? Şimdi şu tümceye bakın "Ki ömbl içindeki hanımların ayrıldığını bu forumda okumuştum. Bundan dolayı olabilir.". Ben de bu forumda bir çok yazıyı okudum, kendimce çok araştırdım. Fakat ÖMBL içerisinde kadınların olduğu bilgisine hiç rastlamadım. Benim bildiğim ÖMBL kadınların da mason olabileceğini savunmakla birlikte kadınları üye olarak kabul etmemektedir. Belki ben yanlış biliyorumdur. Sayın Samuray düzeltirse sevinirim.
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: ADAM - Temmuz 20, 2013, 04:33:58 ös
Sayın enelsır kusura bakmasın; bu yazı bu başlık altında yazdığım son ileti olacak.

Ne iyi etti de Sayın enelsır sordu o soruyu. Tam da yerine oturdu.

Yurdumuzun yetiştirdiği ender gerçek düşünürlerden Sayın Cemil Sena Ongun'un (Filozoflar Ansiklopedisi, Hz. Muhammed'in Felsefesi gibi kitapların yazarı) bir deyişi var. Şöyle:

Bazı beyinler, içi boş şişeler gibidir. Ne içlerine bir şey konulabilir ne de içlerinden bir şey çıkarılabilir.
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: GOASISG - Temmuz 20, 2013, 09:51:41 ös
Bağnazlığın sardığı,öngörü eksikliği olan bir kişi içinde olduğu bir misyonu kucaklayamaz .
O yüzden kendi bağnazlaştırdığı hiç bir görüşün temsilcisini tanımıyorum,saygı duymuyorum,ve benden saymıyorum.
Karşısındaki kim olursa olsun.bir misyon temsilcisi,tartmadan,anlamadan ,yanlışsa  doğruya sevk etmeden  o kişiyi yok sayıp,yargılayamaz.
Saygılar
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: Arais - Temmuz 21, 2013, 05:43:22 öö
Sayın enelsır, doğru söyler. ÖMBL kadınların masonluk başvurularını çekiç altı etmektedir. Kadın localarının kendi loca binaların da faaliyetlerine izin vermektedir. Sırf inat içinde konuyu saptırmak, sansasyonel bilgilere yer vermek hoş bir davranış değildir.

Masonlukta ki düzen konusu önemli bir konu, localardaki düzenden bahsedilmiş fakat masonluğun aynı zaman da iç dünyamızın bir yolcuğu olduğunu düşünürsek, içimizdeki düzene de nasıl bir fayda sağladığının da irdelenmesinin faydalı olacağı kanısındayım hatta söyle bir soru da sorayım;

''Masonluk içerisin deki düzen, bir masonun kendi iç dünyasına nasıl yansır ?''

(Bu soru dilenirse başka bir başlık altında da inceleyebiliriz.)

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: ADAM - Temmuz 21, 2013, 09:04:35 öö

Masonlukta Düzen konusunu daha önce bu Forumda incelemiştik. Sayın enelsır'ın getirdiği aktarım üzerine bir başka başlık altında ele alıp bir irdeleme daha yapacağız.

Burada bu başlık altında yazılanlarla bağlantılı olmak üzere, Sayır Arais'in küçük yanlışlarını düzeltmekte yarar var. Şöyle ki;

ÖMBL'nin kadınların başvurusunu çekiçaltı ettiğine ilişkin bir bilgimiz yok. Bu bağlamda Sayın Arais'in de bilgisi olamaz. Öyle ki, bir locadaki çekiçaltı işlemi hakkında teorik olarak ilgili büyük locanın bile bilgisi olmaz. Bu, loca içi bir konudur.

Kadrınların ÖMBL localarına başvurduğunu ise hiç sanmıyorum. Bu konuda da bir bilgimiz yok. Çünkü başvuru öncesinde bir "öneri" aşaması vardır ve böyle bir konu çıkarsa, daha öneri aşamasında karşı çıkılarak sonlandırılır.

Böyle işlemler huzursuzluk yaratır. Hiçbir mason, locasında huzursuzluğa yol açabilecek davranışlarda bulunmaz. Öyle bir durumda onun hakkında yaptırım uygulanır.

"ÖMBL, kadın mason localarının kendi binalarında faaliyetine izin vermektedir." sözü, sanki bu çok yanlış, büyük locanın düzenini bozucu bir işmiş gibi anlatılıyor.

Ne olur ki?... Loca toplantılarının yapıldığı yere "mabet" denilse bile, orası öyle katı bir anlamda kutsal bir yer değildir ki, başkalarının girişi ya da kullanımıyla ilgli mason örgütünün düzeni bozulsun. En basitinden o mabetlerde beyaz oturmlar ya da açık oturumlar da yapılmaktadır. bir diğer deyişle mason olmayanlar da oralarda yapılan ritüelik çalışmalara katılabilmektedir. (Bugün pazar. İstearseniz bir kilisede yapılan Pazar ayinine katılabilirsiniz. Kimse sizi Hıristiyan değilsiniz diye kapı dışarı etmez.)

Bu konu bir "kira" konusudur. Kadın mason locaları, kendi yerleri olmayan kentlerde ÖMBL binalarındaki mabetleri ücreti karşısında kiralamaktadır. Buna benzer uygulamalar Batı ülkelerinde çok görülür. Örneğin 2000'li yıllarda Cenevre'de düzenlenmiş olan CLIPSAS toplantısının Alpina Büyük Locası'nın binasında yapıldığı bilinmektedir. İngiltere Birleşik Büyük Locası'nın Londra'daki bazı mabetlerinin, ayrıca ABD'ndeki büyük locaların bazı mabetlerinin, istendiğinde,  bağımsız ya da tanınmayan (kimilerinin düzenli olmadığını söylediği) büyük localara bağlı localara kiralandığı da bilinmektedir. Buna benzer uygulamalar başka yerlerde de olabilir.

Masonluktaki düzen konusu bu işlerden ve ilişkilerden çok farklıdır. Bir binanın kullanımı düzensizliğe neden olacak bir etken değildir.

Daha da ötesi, bir masonun, üyesi olduğu bir büyük locanın tanışmadığı bir büyük locanın toplantılarına katılması, ne o büyük locanın ne de o masonun düzenini bozar. Benim bu dediğime karşı çıkanlar olabilir.  Şimdiden sorayım: Öteki türlü olduğunu Masonluğun hangi yasasına, hangi etiket kuralına  dayanarak söyleyebilirsiniz? Bu konuda bir ilke kararı alınmış ya da bir yönerge verilmiş olabilir ama bunlar özel durumdur ve temelinde açıkça söylenemeyen tek bir gerekçesi vardır: Korku!

Sayın Arais'in sorusu da çok önemli doğrusu... Masonluktaki düzen konusunu ayrı bir başlık altında irdelediğimizde, orada düzenin üç aşaması olduğunu göreceğiz sanırım. Ben henüz o yazıyı okumadım, sadece kopyaladım; dediğimce üç aşamalı düzenden söz edilmemişse, onu da biz ekleriz. Bunun yazarı Murat Özgen Ayfer'dir diye her şeyi eksiksiz yazmasını beklemeyelim; onun da eksikleri ve yanıldığı noktalar bulunduğunu başka çalışmalarından da biliyoruz ve yeri geldiğinde onu da eleştiriyoruz. Şu halde, Sayın Arais'in sorusuna Masonluktaki düzen konusunun nesnel niteliklerini inceledikten sonra, tinsel aşamaya geçerek yanıt arayalım.
   


 
Başlık: Ynt: Masonlukta "Düzen" (1)
Gönderen: ilkinbalta - Eylül 27, 2014, 09:01:21 ös

..............
Şimdi... Bu anlatımdaki "düzen" (intizam) tanımı dünyanın her neresinde olursa olsun tüm mason kuruluşlarının tutum ve eğilimleri açısından geçerli mi, değil mi?  ...........
Bu tanım doğru mu, yanlış mı? Uygun mu, değil mi?   .......
Sitemizin üyelerinden bu bağlamda katkıda/paylaşımda bulunacak olan katılımcımız var mı?


Merhaba. Demin bir mesajım oldu 'Umut' ve temelindeki 'Güven' üzerine, tesadüfen... Yani, bu başlığı fark etmemden öncesine rastladı, iyi de oldu. Oldu çünkü, 'Umut'u doğuran 'Güven' temeline 'Düzen'i de eklemek, yada bir eşdeyişle, öradaki sözcüklerimden birçoğunu içinde açılımında barındıran masonik sözcük olarak kullanmak istiyorum.

Sayın M.Ö.Ayfer'den alıntı ve benzerleri hep Masonluğun üst kuruluşlarının kıyaslamalı bakışlarından çıkıyor diye geliyor bana. Ben ise burada, Masonluğa temel olan çalışmalarını yapacak, ilerleyecek, yetkinleşme örneği olacak mason bireyin gereksinmeleri açısından 'Düzen' anlayışımı özetlemek istiyorum.

Mason birey'e gereken 'Umut'un ardındaki 'Güven'celerin arasında 'Düzen' de var; çünkü, 'Düzen'in sağladığı mekanizmanın verimliliği dir ki, olanakların kullanılması dır ki, birey'i "İşler tıkırında..." yargısına vardırabilsin. Öyle ki, uygulanan 'Düzen' içinde yer alan kısıtlamalara karşı da şöylesi bir yargıya vardırabilsin: "Düzen'in sağladığı olanaklar sayesinde masonluğun hedeflerindeki başarısına 'Güven'im de var; sadece benim değil, Kardeşlerimin de benzer 'Güven'i ve dolayısıyla da 'Umud'u süregidiyor, kendini ispatlıyor..."

Bu bireysel gereksinimden yola çıkarak, çoğulcu ve örgütlü ortamlara aktarılacak, oralarda sahiplendirilecek 'Düzen' tanımına geçmek bana pek de zor görünmüyor. Ama birlik oluşturup da "İş'in siyasetinde temel olan yaklaşım budur, böyle görülmeli, izlenmeli ve geliştirilmelidir..." gibi bir hareket başlatmaya geçmek çoook çok zor görünüyor, Sn ADAM'ın değindiği -benim de çok paylaştığım-  "Bakıyorum da hiç tartışmıyoruz..." gerçekliğinden dolayı.

Sevgiyle kalınız.