Masonlar.org - Harici Forumu
Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Biyoloji - Canlı bilimi => Konuyu başlatan: ADAM - Mayıs 14, 2011, 03:52:17 ös
-
Hiç bilmediğim bir konuydu bu benim…
Belki siz biliyordunuz. Şimdi benimki bilgiçlik taslamak falan gibi mi oluyor?
Hayır, ben bilmiyordum. Daha bugün öğrendim bir rastlantı sonucu. Bana bunu gönderen bir de fotoğraflar eklemiş. Ben de içlerinden en şirinlerini seçtim.
Parmak Maymun olarak anılan bu canlı, yeryüzünün in minik primatıymış. Resimlerde görüldüğü üzere, bir elin parmağı üzerine sarılarak durabiliyor.
Bunlara “pygmy marmoset” deniyor, bu her ne anlama geliyorsa. Kimileri bunları “cep maymunu” ya da “minik aslan” diye de anıyormuş. Çok daha bilimsel olarak ise yani biyolojide Callitrichidae familyasının Cebu Ella türünün C. pygmaea cinsi oluyormuş.
Brezilya, Peru, Bolivya, Ekvador ve Kolombiya’nın yağmur ormanlarında yaşıyorlarmış.
-
Ilk defa gördüm.
-
Sayın @ADAM
İlginç bir paylaşım, yeni bir bilgi. Parmak kadar fare duymuş ve görmüştüm lakin primatın bu kadar küçük olabilmesi çok ilginç geldi. Demekki yağmur ormanlarına gidilecek olursa dikkatli yürümekte fayda var.
Saygılarımla
-
Cüce ipek maymunu (``Callithrix pygmaea``) doğduğunda yalnızca 15 gramdır. Kuyruk hariç ortalama 136 mm boyunda olan bu hayvanların kuyrukları çoğu zaman vücutlarından daha büyük olur. Bu özellikleriyle beraber, Güney Amerika
Amerika'nın güney yarısını oluşturan kıta. Pasifik Okyanusu'nun doğusunda, Atlantik Okyanusu'nun batısında, Kuzey Amerika'nın güneyinde ve Antarktika'nın kuzeyinde bulunur.
kıtasının en küçük maymunu ünvanını kazanmıştır
Küçücük boylarına rağmen 5 metre sıçrayabilen cüce ipek maymunları, Yukarı Amazonlarda, Peru, Ekvador, Kolombiya, Bolivya ve Brezilya`da yaşamaktadırlar.
ALINTI : TÜRKÇEBİLGİ