Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: neumann - Kasım 14, 2011, 11:56:09 öö

Başlık: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: neumann - Kasım 14, 2011, 11:56:09 öö
Ben meselenin dış görünümüyle ilgili sorularıma devam ediyorum.Bu sorularım vakit kaybı olarak değerlendirilebilir.Neticede varlık dışıyla ve içiyle bir bütündür.

Bildiğim kadarıyla (yanlışım varsa lütfen düzeltiniz)
1-Ritüeller masonlar tarafından ezberlenmek zorunda.
2-Ritüel kitapçıklarında bazı kelimeler üç nokta ile gizlenmiş haldedir.(Bunun derin bir farklı anlam çıkarma olasılığı bilinmeyen kelime sayısı ile doğru orantılı olması muhtemeldir.)

Sayın Enelsırın emek vermiş olduğu güzel röportajlarından biri olan sayın Mysticprovocateur ile röportajında şu şekilde bir bölüm geçmektedir.

"Bilmeceyi çözen hem kendi adına hem de insanlık adına başarılı olur" denilmektedir.

Tüm bu argümanlar altında anlamdırılmayı bekleyen tek çözümü olan bir bilmece var mıdır ?


Bu konuda tüm forum üyeleri bilgileri dahilinde görüşlerini paylaşabilirler.
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: ADAM - Kasım 14, 2011, 03:03:43 ös


Günümüzde birçok mason kuruluşunda ritüellerin ezberlenmesi diye bir zorunluluk yoktur. Çünkü herkes okuma yazma bilir. Ezberlemenin gereği yoktur. Açarsınız, okursunuz.

Ritüelin ezberlenmesi demek, onu dogma olarak nitelemek demektir. Oysa ritüel dogma değildir ve üstelik değişebilir. Kimileri ritüellerin değişemeyeceğini savunmaktadır. Bu da onların kafasının hangi çağda olduğunu gösterir.

Ritüeli ezberlemek değil, bilmek gerekir. Günümüzde tiyatroda bile artık oyuncular eskiden olduğu gibi rollerini ezberlemiyor, öğreniyorlar. Bu ikisi arasında büyük fark vardır. Çağdaş yöntem budur.

Bazı görevliler, ritüdeki bazı replikleri (özellikle kendi repliklerini) ezberleyebilir. Kimi görevlilerin bunu yapması zorunludur çünkü görevlerini yerine getirirken herhangi bir yazıya bakma olanakları zaten yoktur. Kimi görevliler ise, göz ucuyla da olsa görevlerinin gereği olan replikleri izleyebilir. Bunu yapmayacak ve ezberlerine güvenmeye kalkışacak olurlarsa, pnrofesyonel tiyatrocu olmadıkları için, yanlış yapma olasılıkları büyük ölçüde artar. O yanlışlık ezberlemiş olmaktan çok daha sorunludur.

Bu arada bazı ülkelerde bazı ritüeller bir tiyatro sahnesinde özel olarak canlandırılır. Elbette o durumda oyuncular kendi rollerini öğrenmiş (ezberlemiş) durumdadır. Zaten onların işi gücü de odur.

Dolayısıyla Masonluktaki ezberlerin öyle büyütülecek bir yanı yoktur ve görevi olmayan hiçbir masondan ritüelleri ezbere bilmesi istenmez.  (Eski geleneklerde okunur ve ezberlenirmiş çünkü okuma yazma bilmezlermiş ki.)

Gelelim şu üç nokta konusuna...

Bu öyle büyük bir sır falan değildir. Geleneksel olarak Masonlukta birçok sözcük, özellikle görevlilerin görev unvanları kısaltılarak yazılır. Diğer birçok yerde de benzer kısaltmalar kullanılır. O diğer birçok yerde bir kısaltma yapılınca, bunun önüne tek bir nokta konur. Masonluktaki geleneksel uygulama üç nokta koymaktır. Ancak bu üç nokta yan yana yazılmaz. Ortadaki nokta öteki ikisinin tam ortasına ve yukarıya yerleştirilir. Öyle ki bu üç nokta bir eş kenar üçgenin köşelerini oluşturur. Bunun da bir gizli saklı ya da gizemsel yanı yoktur. Arkasında bir derin anlam (!) aramanın gereği de yoktur. Bu bir şifreleme tekniği bile değildir. Ancak Masonluktaki yazılara alışmış olanlar kolay okur, bilmeyenler (masonlar dahil) zorlanır. (Burada metin tipi olarak Symbol bulunsaydı, bunun nasıl yapıldığını gösterebilirdim.)

Dolayısıyla ortalıkta bilmece falan yok. Her kim olduğunu söylüyorsa, kendisine "Ben biliyorum ama siz bilmiyorsunuz. Dolayısıyla ben sözden üstünüm." tarzında kendisine bir paye çıkrmaya çalışıyor demektir.


 
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: neumann - Kasım 14, 2011, 06:08:59 ös
Teşekkürler Sayın ADAM düşünce ve bilgilerinizi paylaştığınız için.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: BULGARIA - Kasım 14, 2011, 08:47:38 ös
Ben buradan ritüellerin okuyarak da anlaşıldığına ve okuyarakta uygulanabildiğine kanaat getirdim.Bazı yerlerde yazan ezber söylemleri sanırım burada çürümüş bulunmakta.Ki doğru olanda sanırım bu günümüzde okuma yazma oranına bakılırsa.
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: Noah - Kasım 14, 2011, 09:14:09 ös
Degerli forum uyeleri,

Sn. ADAM ile ekseriye tartsitigimiz rituellerin degistirilebilirligi konusuna ne kadar girmek istesem de konudan sapmis olacagimiz icin yapmayacagim, ama kendisinin belirttigi eski cagda kalmis Masonlardan birisi oldugumu belirtmek isterim.

Rituellerin ezberlenmesi zorunlulugu vardir, bu bir vakadir ama tabi ki ABD'ndeki uygulama bu yondedir. Gorevlilerin rituelleri ezbere ve kusursuz bilmeleri beklenir. Siz de takdir edersiniz ki ezbere ve duygu yuklu rituel tatbikinin kuru bir kagit parcasindan okunan duz yazidan cok daha buyuleyici olacagi asikardir. Sn. ADAM'in dogmalastirmak yorumuna katilamayacagim, zira ben de rituellerin bir kismini ezbere bilirim ama ezberlemek icin sarfettigim caba yine ayni rituelleri temessul etmek icin sarfettigim cabanin yaninda cok hafif kalmaktadir. Ancak, rituelin felsefesini ve anlamini bilmeden koru korune ezberlemek gercekten onu dogmalastirmak ve zihninizde orumcek aglari ormekten baska bir sey yapmayacaktir.

Sevgi ve saygilarimla
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: ADAM - Kasım 15, 2011, 10:36:50 öö

Ritüellerin ezberlenmesi konusu antimasonik cephenin dikkatinden kaçmış olsa gerek. Yoksa bu vesileyle de alaya alabilirlerdi o ezberleyen masonları.

Bir ritüel, locadaki kimi görevlilerin oturum sırasındaki önceden sıra ve şekli belirlenmiş yapıp etmelerinden ve bu yapıp etmeleri sırasındaki önceden belirlenmiş sözlerinden oluşur. O sözleri mot-a-mot söylemek de hiç gerekmez; anlamını vermek gerekir. Ancak farklı söylenirse, öteki görevliler şaşırmamalıdır.

Ritüellerin değişmediği söyleniyor. Amerika bu bakımdan bizim için ölçü değildir. Bizim için Türkiye ölçüdür. Türk Masonluğu'nda başından beri kullanılmış olan birbirinden farklı ritüelleri içeren bir kitap yayınlanmıştır: Yüzlerce sayfa.

Ritüel bir tiyatro oyunu gibidir. Bu oyunda en az üç kişinin replikleri vardır. Her derecenin ritüeli ayrı bir oyun benzeridir. Genellikle oyuncuların sayısı daha çoktur.

Ritüeli ezberlemek demek, bu oyunda hiç rolü olmayan bir kişinin tüm oyuncuların rollerini ezberlemek demektir. Profesyonel tiyatroda bunun yapılması söz konusu olabilir. Oyuncu herhangi bir nedenle sahneye çıkamazsa o gün yerine geçebilecek birisinin olması için.

Tüm bunları bir yana bırakarak, art niyetsiz olarak, ritüelleri ezberleyen ve/veya bundan yana olan masonlara sormak istiyorum:

Ritüellerin ezberlenmesinin yararı, gerekçesi nedir?

       
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: EMRSND - Kasım 16, 2011, 01:08:27 öö
Biraz daha farklı bir bakış açısıyla; ritüellerin Masonik anlamda ezberlenip, ezberlenmemesi gerekliliği ile değil de, teknik açıdan bir bakışla konuya dahil olmak istiyorum. Bir dönem profesyonel olarak oyuncusu bulunduğum tiyatro'daki en temel sıkıntıydı. Ezber. Kaçar, Şaşar, Bozulur, başka bir kelime kovalar... gider de gider; bir ara bahsi geçti, Öğrenilirse daha bir kolay olur, daha bir rahat akılda kalır, ezbere oturur.

Sahneyi seyredenler veya tiyatro seyircileri gözüyle bakarsak, Sahnenin etkisi; duyusal anlamda teknik atlamalar yaşanmadığı için çok kuvvetli olur. Düşünsenize, elinde bir parça kağıt; gözünün bir ucuyla hem söyleyeceği repliği ön belleğe alıyor, hem de bu anlık önbellek üzerine duyguyu bindirip, beden dili ve ses tonu ile bunu ifade etmeye çalışıyor. Zor bir süreç, aksaklıklar, atlamalar... seyretmesi de zor, oynaması da.

Bu noktada da ritüellerin ezberlenme zorunluluğunun bulunmaması algısı daha bir ağır basıyor. Zaten her kardeşin bu duygu durumuna ulaşmak için aradaki ufak tefek teknik engelleri aştığı ve/veya aşmaya çabalamakta olduğun kabul etmek istiyorum. Tiyatro oyuncuları için bu profesyonel anlamda teknik bir zorunluluktur, seyirciye hata yapacak kadar seyircinize saygısızlık yapamazsınız düsturu hem oyunculuğu oturtur, hem karakteri.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: ADAM - Kasım 16, 2011, 11:22:22 öö

Katkılarını pek göremediğimiz Sayın EMRSND bence şahane yazmış.

Bunun üzerine bir yanıt yazmaya giriştim. Hayli uzun sürdü; rahmetli Yıldırım Önal'dan söz ettim. Derken bir yanlış tuşa dokundum. Tüm yazı gitti. Bir daha yazamam.

Sadece şunu diyebilirim: Ezbercilikten yana olanlar profesyonel tiyatroyu bilmeyenlerdir.  Bilseler, ezberciliğe karşı çıkarlar.

Öte yandan, ritülerin ezberlenmesini isteyen mason kuruluşlarının bu konuda perde arkasında kalan bir başka gerekçeleri var. Geçerli ama kndilerine bile itiraf etmekten çekindikleri bir gerekçe. Çünkü bu gerekçenin geçerliliği dünya konjünktüründe artık geçerli olmayı yitirdi.

 
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: BULGARIA - Kasım 16, 2011, 12:45:39 ös

Katkılarını pek göremediğimiz Sayın EMRSND bence şahane yazmış.

Bunun üzerine bir yanıt yazmaya giriştim. Hayli uzun sürdü; rahmetli Yıldırım Önal'dan söz ettim. Derken bir yanlış tuşa dokundum. Tüm yazı gitti. Bir daha yazamam.

Sadece şunu diyebilirim: Ezbercilikten yana olanlar profesyonel tiyatroyu bilmeyenlerdir.  Bilseler, ezberciliğe karşı çıkarlar.

Öte yandan, ritülerin ezberlenmesini isteyen mason kuruluşlarının bu konuda perde arkasında kalan bir başka gerekçeleri var. Geçerli ama kndilerine bile itiraf etmekten çekindikleri bir gerekçe. Çünkü bu gerekçenin geçerliliği dünya konjünktüründe artık geçerli olmayı yitirdi.


Başından beri ilgiyle takip ettiğim konu ve sanırım şu noktada forum kuralları devreye girdi.
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: EMRSND - Kasım 16, 2011, 03:10:02 ös
Sayın ADAM; nezaketiniz için teşekür ederim, yanlış tuşa tekrar dokunma ihtimalini göze alırsanız; keyif verirsiniz.

Sıklıkla sayfaları arasında dolaştığım, kimi zaman dolandığım; kendime geldiğimde soluksuz kaldığım bu kadar ilgi çekici konu arasında katılımda eksik kalıyor gibi görünebilirim ama malumunuz; herşey seyretmekle başlıyor.   

Sn. BULGARIA'nın endişesine de; nedense katılmak istemiyorum. Forum kuralları açısından sıkıntı yaratmayacaksa, bahsi geçen gerekçeyi ve değişen koşullardaki değişimi öğrenmek isterim.

Saygı ve Sevgilerimle.   
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: Eureka - Kasım 16, 2011, 08:44:35 ös
Ben de bu konuya elimden geldigince katki yapmak isterim. Ama ezber konusunda degil, uc nokta ve bilmece konusunda.

Sayin ADAM, kimi zaman kesin konusmayi seviyor. Muhteremin Masonluk hakkindaki bilgisi suphe goturmez. Karsilikli uzun uzun konusabilmek tahmin ediyorum buyuk bir ogrenim imkani olurdu benim icin. Buradaki yazilarindan ogrendiklerim icin de kendisine minnettarim.

Ama, "Masonlukta hicbir sir yoktur" ve "Uc noktanin arkasinda derin bir anlam aramaya gerek yoktur" gibi kesin ifadeler kullanmak, Masonlukta onemi kesin olarak bilinen ve genelde eller (klavye de kullanan organimiz) ile iliskilendirilen temel bir ogretiye aykiri gibi gorunuyor.

Evet, ben de MYSTIC Kardesime katiliyorum. Uc noktada ben de ilgi cekici bir seyler buldum, hem de fazlasiyla.

Belki Sayin ADAM icin bu onemsiz olabilir, zaten onun ilgilendigi Masonlukta bu uc noktadan bir tanesi hic yoktur. Belki onlar kisaltmalarda 2 nokta kullaniyorlardir, ya da 3 nokta onlar icin baska bir seyi belirtiyordur, bilinemez.

Ama kimse, "Masonlukta sir yoktur" gibi bir ifadeyi kolayca sarf etmemelidir diye dusunuyorum. Kim bunu derse, Masonlugu "bitirmis" veya "sonuna gelmis" veya "dort kosesiyle yukarisi ve asagisini da dolasmis" oldugunu iddia ediyor demektir. Bunu soylemek, ne kadar dogrudur?

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: Noah - Kasım 17, 2011, 04:42:56 öö
Ben de kisaca birkac soru sormak istiyorum. Masonlugun inisiyasyona dayali ezoterik bir kurulus oldugunda mutabikiz, zira mutabik olmasak dahi Masonluk oyle bir kurulustur. Ezoterik bir kurulusun nasil sirlari olmaz? Masonlukta sirlar vardir, aksini iddia etmek bence yanlis olur. Bu noktada diyebilirsiniz; "Sayin Noah, iyi guzel soyluyorsunuz ama internette carsaf carsaf ritueller yayinlandi." Benim ise buna yanitim iki madde halinde olacak:

1) O okudugunuz rituellerin dogru oldugunu nereden biliyorsunuz?

2) Onlar dogru olsa bile yasamadan anlasilmasi hele hele temessul edilmesi mumkun degildir.

Mevlana'nin cok guzel bir dortlugu vardir,

Dun gece ustadima sordum kac kez
"Bana bu dunyanin sirrini soyle tez"
Ustadim gulumseyerek yanitladi
"Bu sir bilinir soylenemez."

Sevgi ve saygilarimla

P.S. Konu basligiyla gercekten hic alakasi olmayan bir cevap yazdigim icin forum uyelerinden ozur diliyorum.
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: Genius Loci - Kasım 17, 2011, 08:15:47 öö
Ben en basta sn. aDAM'in ilk mesajında son cümleye itiraz edeceğim. Aslında bu onun mesajından ziyade konunun açılış mesajına bir itiraz olacak.

Mystic Kardesimin roportajdaki 'bilmece' ifadesinin ucnoktayla bir ilgisi yok. Masonluğun ülküsünü gerçekleştirmede ne kadar başarılı olduğu sorusuna verilen cevapta geçiyor bilmece. Kardesim söyle demiş:
"... Başarılı olacak olan Masonların kendisidir. (...)  Biomeceyi çözebilen hem kendisi hem de insanlık adına başarılı olur"

Yoksa ritüellerde uç noktayla yapılan kısaltmaların bir bilmece olduğu bunu çözenin digerlerinden üstün olacağı gibi bir sey söylenmemiş. Söylenmez de. Yok öyle bir sey!

Masonluğu bir bilmeceye elbette benzetebiliriz. Ve onun öğretisini pzumseyebilen yani bulmacayı çözen kendisi ve insanlık için başarılı olur.

Ritüelin ezberi gerekli mi, değil mi, o da galiba bizi ilgilendiren bir husus. Mesela ben ezberlemek gibi özel bir gayret göstermedim, ama ezberimdedir. Pek cok Kardesim de ezberleme için özel bir gayret göstermez ama ritüeli neredeyse ezbere bilir. Bazı obediyanslarda ise ezber şartı var. Olabilir. Olması onları dogmatik yapmaz.

Tıpkı tum Masonlar gibi Buyuk Localar da cagdastir. Ama çağdaşlık nuanslari farklı olabilir.

Bu bağlamda kimi Localarda ritüel degisiklikleri yapılabilir kimisinde yapılmasına gerek duyulmaz, kimisinde ise yapılması istense de cok zordur hatta değiştirilemez. Bu farklılıklar hiçbirini yekdigerinden daha ilerici veya daha tutucu/dogmatik yapmaz.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: ADAM - Kasım 17, 2011, 08:46:37 öö

Bu tartışmaların bir yararı oldu: Sayın masonlardan konuya katkılar geldi. Bu sevindirici.

Sayın masonlar ile benim aramda görüş ve tutum farkları olabilir; oluyor. Bu da doğal. Ben yanlış bir şey söylüyorsam düzeltsinler. Kendilerince düzelttikleri zaman ben de memnun oluyorum.

Bizim yakın geçmişe kadar bir türlü tanıyamamış olduğumuz bir İslâm bilim adamımız var: El Birunî. (Onu tanıyamayışımızın da bir gerekçesi var. O gerekçe, bizim bu forumun üyesi olan masonların tutumuna benziyor.) El Birunî, birçok bilim dalına el atmış olmakla birlikte asal olarak Botanikçi. Demiş ki: "Doğarda yedi ve dokuz yapağı olan taç yapraklı çiçek yoktur."

İşte Sayın Eureka'nın benim tutumumla bağlantılı olarak  yakındığı konu da bu: Kesin anlatımlarda bulunmak.

Ancak burada yanılmayalım. Bilim adamı, kesin anlatımlarda bulunurken bunun bilimselliğini önceden benimsemiş ve ortaya koymuştur. O da “%100 olar tek bir şey varsa o da %100 olan hiçbir şeyin bulunmadığıdır.” biçimindedir. Bu bilimin ön kabulüdür. Böyle olmazsa o “bilim” olmaz.

Nitekim El Birunî’nin deyişi orada bitmiyor. Şöyle sürüyor: “Fakat belki dünyanın benim gidememiş ve görememiş olduğum başka yerlerinde, (DİKKAT) belki başka dünyalarda vardır. Ben çok aradım; bulamadım.”

Bu elbette böyle. Sonuna gelmek, her şeyi bilmek diye bir şey yok. Dr. Faust bile bilmiyordu her şeyi. O ancak belki bazı inançlarda söz konusu olabilir, insan inancı gereği her şeyi bildiğini, sonuna vardığını sanabilir, ona inanabilir ama bizim gibi temel çalışma yöntemi bilimsellik, akıl ve bilgelik olan Masonluğu inceleyip öğrenmeye çalışanlar için söz konusu olmamalı.

Dolayısıyla, herhangi bir konudaki yazımın sonuna “Ben böyle biliyorum ama yanılabilirim.” sözünü yazmayı unutursam, beni bağışlayın ve bilin ki öyledir; o kadardır.


Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: neumann - Kasım 17, 2011, 10:16:14 öö
Sayın ADAM :
Alıntı
Sayın masonlardan konuya katkılar geldi. Bu sevindirici.

Öncelikle katılımcılara değerli fikirlerini paylaştıkları için teşekkür ederim.
Sayın SkullG:
Alıntı
Mystic Kardesimin roportajdaki 'bilmece' ifadesinin ucnoktayla bir ilgisi yok. Masonluğun ülküsünü gerçekleştirmede ne kadar başarılı olduğu sorusuna verilen cevapta geçiyor bilmece. Kardesim söyle demiş:
"... Başarılı olacak olan Masonların kendisidir. (...)  Biomeceyi çözebilen hem kendisi hem de insanlık adına başarılı olur"

Ben üç nokta kısmını röportajdan aldığım şeklinde bir ifadede bulunmadım.Yanlış anlamalar olmuş anladığım kadarıyla bunu düzeltmek istedim.

Sayın Eureka ve Sayın Noah ın düşüncelerini paylaşıyorum.Bilimde,düşüncede nedensiz olarak "vardır" "yoktur" gibi tanımlamalar olmaması gerekir.

El-Biruni nin tezi gözlemlerine dayanmaktadır.Bunun neden böyle olmadığının ispatı yapılmadığı sürece "kesin" bir tez ileri sürülmemesi gerekir.

Üç noktalı kelimeler masonların yazışmalarındaki başlıklarda hatta osmanlıca metinlerde mevcut.Nitekim buradan uygulamanın bir gelenek olduğu aşikardır.



Ezberleme,üç nokta , bilmece
Her ne kadar bu üç dış görünüm birbiri ile anlamsız bir birliktelik olarak gözüksede aslında aynı noktayı işaret eden doğru parçaları gibi.

Eğer ki ortada anlamlandırılmayı bekleyen derecelerle alınan bir öğreti , ritüeller dizisi varsa ; (ayrıca ritüellerin nedensel bir yapısı olmadığına göre ) her aşamada düşünen öğreti sahibinin her ritüele vakıf olarak bu düşüncelerini olgunluştırması kaçınılmazdır.Dolayısıyla kelimesi kelimesine ezberlemesi kaçınılmazdır.


Haklısınız o kısaltmaların ne demek olduğunu kısmen ben bile çözebiliyorum.Yüzeysel görünüş kısaltma gibi. Ritüelleri de bu yüzeysel anlatımla canlandırabilirsiniz.Ama ritüelin kendi simgeleriyle işaret edilen bir cümlenin farklı bir anlama üç noktalı kelimelerin düzenlemeleriyle gelebilmesi de bir olasılıktır.

Burada birde dil meselesi var.Mademki masonların bir kısmı geleneksel öğretiyle hareket ediyor bu sırrın(bilmecenin) bozulmadan aktarılabilmesi için iki seçenek var.
1-Ritüellerin orjinal dilleriyle uygulanması ve kitapçıkların yorumlanması
2-Çevirilerde asıl sır anlamı koruyacak şekilde yeni bilmeceler düzenlenmesi.

Sır oluşturulması için sırrın bilinmesi gerekir.Dolayısıyla tüm masonluk sırlarına vakıf olan biri bu düzenlemeyi yapabilir....

...............

Diğer yandan bu üç noktanın  masonluktaki kelimelere vakıf olmayan yani bir harici tarafından okunmaması için olma olasılığıda var.
Bu olasılık ta yüksek.

Aslında burada bir çok sorum var.Örneğin masonluğun aşamalı sır ve bilmecelerden oluşması öğretinin kendisine büyük bir insan faktörü karıştırmakta.Bence bu bir sorun ve tartışılmalı.....Konu başlığından taşmama alışkanlığı gösterebilmek için burada düşüncelerime son veriyorum.


Saygılarımla.




Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: ADAM - Kasım 17, 2011, 10:57:40 öö
Bir mason ritüeli ezberliyorsa, bu, ona öyle yapması gerektiğinin söylendiği içindir. Birçok mason kuruluşunda böyle bir söylem yoktur. Bunu söyleyenler düşünsün. Ezberlemenin hangi çağın ürünü olduğunu da düşünsünler. Buna karşı çıkamayan, direnemeyen, kendi kuruluşunun çağdaşlaştırma yolunda yönlendiremeyen masonlar da evrensel ölçekte kendi kurumlarının içindeki görevlerinin ne olduğunu biraz düşünsün.  Görevin ödvden üstün olup olmadığını da irdelesin.

Sözümüz hiç kimseye özel olarak değildir. barna göre ezbercilik tümüyle çağ dışı bir uygulama tarzıdır. İnsanın öğrenmesine, öğretiyi geliştirmesine, dolayısıyla evrime engeldir. Nitekim bu yüzden Amerikan tarzı öğretimde ezbere yer yoktur. Avruha tarzı öğretim ise günümüzde bile ezbere dayanır. Ancak işin ilginç yanı Amerika'daki Masonlukta ezberlemenin önemsenişine karşılık Avrupa'daki Masonlukta bunun artık olmayışıdır.

Bir de şu üç nota ilea bağlantılmı bir noktaya dikkatinizi çekmek isterim: Bu uygulama ritüelik değildir. Dolayısıyla Masonluğun ezoterikliği ile bağlantılı değildir. Masonlar bunu genele açık yazılarında da kullanmıştır ve kullanmayı sürdürmektedir. Dolayısıyla bu uygulamanın öyle birtakım gizemsel, duyumsal falan yönleri yoktur. Bana göre yoktur. İsteyen kendine göre oluşturabilir. 

Şimdi yine kesinci bir anlatımla konuştuğumu söyleyecekler. Ben de Galile gibi yanıt vereceğim: Peki, itiraf ediyorum, bunlar benim uydurmacalarımdır; bu forumdaki masonların sarsılmaz ve sorgulanamaz tutumlar uyarınca bunların böyle olmadığı anlaşılmıştır.


Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: neumann - Kasım 17, 2011, 11:46:03 öö
Alıntı
barna göre ezbercilik tümüyle çağ dışı bir uygulama tarzıdır.

Haklısınız sayın ADAM.

Dogma dışı ezbercilik insana insanlığının unutturulmasıdır.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: NOSAM33 - Ağustos 01, 2014, 11:13:41 ös
 Ezber tekrar edilmese unutulur .
Başlık: Ynt: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...
Gönderen: resurrected - Ağustos 02, 2014, 12:51:10 öö
Bahsedilen üç nokta fontların sembol kısımlarında var ama bulmak biraz zor, görebilenler için şöyle bir şey: ∴