Masonlar.org - Harici Forumu
Mason ve Masonluk Nedir? => Mason Sözlüğü => Terimler ve Kavramlar => Konuyu başlatan: abezethibou - Ocak 18, 2012, 05:58:38 öö
-
Celse terimi masonlukta resmi bir oturumun açılması anlamında kullanılmaktadır. Celse masonik düzende konumlanmış bir mabet içerisinde gerçekleştirilir. Her oturum celse olmak durumunda değildir. Kimi oturumlar konferans olabilir. Uygulamada bir celse açıldığında tutanağı da tutulmaya başlanır. Celsede olanlar evrak ile sabitlenir.
Celseler seviye seviye açılırlar. Örneğin çırak seviyesinde bir celse açılabilir bu durumda celseye katılan en ufak ranklı üye çırak olacaktır. Kimi zaman kalfa seviyesinde de celse açılabilir bu durumda celseye çıraklar katılamaz. Bu süreç böylelikle devam eder.
Eminim ki sayın ADAM bu noktada farklı eklemelerde de bulunacaktır. Benden şimdilik bu kadar.
-
Benim Sayın abezethibou'nun dediklerine bir eklemede bulunmam gerekmiyordu; okurken "O da öyle bilgi erdinmiş, öyle düşünüyor. Anlaşılabilir." diye düşünüyordum akama son aşamada bana bir top atılınca, bari bir de ben görüşümü yazayım dedim.
Çok kısa olarak şöyle:
Celse = Oturum
Toplantı = Oturum(lar) ve diğer birleşimler.
-
Celse denilebilmesi için oturumun resmiyet kazanması resmi bir havada geçmesi mecburiyeti varmıdır ??
-
Masonluktaki bir "celse" ya da "oturum"dan söz ediyorsak, bunun resmiyet kazanması gerekip gerekmediğini bilemem çünkü neyin "resmi" neyin "gayri resmi" olduğu tanımlanmalı.
Fakat bunlar Masonlukta pek kullanılan terimler değil. Sanırım sayın Bulgaria da aslında "rtüelik" demek istedi.
Bu varsaydığım doğruysa, yanıt: Evet. Bir celse ya da oturum ritüeliktir, ritüelin uygulanması zornluluğu vardır.