Masonlar.org - Harici Forumu
Mason ve Masonluk Nedir? => Mason Sözlüğü => Terimler ve Kavramlar => Konuyu başlatan: ADAM - Şubat 01, 2014, 05:08:07 ös
-
Forumdaki sözlüğe baktığımızda, bir mason locası ya da atölyesinin, mabette yaptığı oturumunun, ritüele ve masonik oturum düzenine uygun olarak yürütülen bölümüne Resmi Oturum deniyor.
Bu tanım Ansiklopedik Mason Sözlüğü’nde de tıpatıp böyle. Zaten kaynak o.
Buna göre, her ne kadar Ansiklopedik Mason Sözlüğü’nde bir oturumun tümünün, baştan sona resmi nitelikli olabileceği belirtiliyorsa da, oturum gündeminde konferans ya da benzeri bir çalışma varsa, özellikle böyle bir çalışmanın uzun süreceği göz önünde tutularak, mabette olmakla birlikte geçici olarak resmi oturum ortamından çıkılabileceği de söyleniyor. Sonra da bunun nasıl yapılacağı belirtiliyor.
Şu halde gayri resmi olan oturum için de bir tutanak yapılmıyor demektir, öyle mi? Sözünü ettiğim kaynakta bu konuda bir açıklama göremedim. Bilen var mı?
-
Sayın ADAM gayet güzel açıklamış.
Ben de şunu söyleyebilirim: Gayriresmi oturum tutanaklara geçmeyebilir. Konferans vb nedenle locadaki gayriresmi oturuma katılacak, konferans verecek kişinin konumu bazen tutanaklara geçmesi için uygun olmayabilir.
O zaman ben de şunu merak ederim: O konferans, çalışma yapılmamış mı gösterilir yoksa başka bir yol mu bulunur?
-
"Konferans vb nedenle locadaki gayriresmi oturuma katılacak, konferans verecek kişinin konumu bazen tutanaklara geçmesi için uygun olmayabilir" ne anlama geliyor? Konferans veren kişi de mason değil mi?
-
Bir locanın resmi oturumu olarak adlandırılan ritüelik çalışmaya mason olmayan bir kişi hiçbir şekilde katılamaz. Ancak localarda çalışma sonrasında veya bazen sadece konferans vb etkinlikler için konuşmacı konuklar çağrılabilir. Bu konuklar mason olabileceği gibi mason olmayabilirler.
Konuklar isterlerse kimlikleri gizli tutulur. Yani etkinliğe katıldıkları, konuşma yaptıkları resmi davetiyeler üzerine yazılmaz. Kimin konuşma yapacağını, sunu vereceğini yalnız masonlar bilir.
Bu durum biraz karışık gibi duruyor elbet. Konu başlığının dışıma çıktım ama amacım Sayın ADAM'ın son cümlesine katkıda bulunmaktı.
Başka örnekler de verilebilir. Onu da eğer söylemek isterler ise daha doğrubilenlere, katkıda bulunmak isteyenlere veya sayın masonlara bırakayım.
-
Bilebildigim kadariyla, gayri resmi oturumlar, diger bir isimle konferanslar yani haricilerinde katilabildigi oturumlardada bir tutanak tutuluyor.
Özellikle katilimlar konusunda.
Oturuma katilan haricilere önceden ( bu internet caginda daha cok Mail üzerinden oluyor ) bir davetiye gönderiliyor.
Oturumdan önce isim listesi gezdirilir ve davet edilmis misafirler listede kendi isimlerini bulup karsisini imzalarlar.
Bunun disinda yanlis bilmiyorsam kendi üyeleri icin ayri bir liste ( bu bir defter ) dolastiriyorlar ve masonlar bu deftere isimlerini yazip imzaliyorlar.
Konferans kim tarafindan verilecegi önceden bellidir. Bu genelde bir masondur ama olmayabilirde.
-
Sayın Tij beim anlattıklarımdan bambaşka bir şey söylemiş oldu.
Onun dediğine göre bu konferansa haricilerde davetli olacak.
O zaman işler değişir.
Çünkü konuya haricileri dahil etmiş oluruz.
Sayın ADAM konuyu hangi bağlamda açtığını belirtirse o zaman yorumlarımızın bir anlamı olur.
-
Aynı kaynaktan;
Konferans
Bir mason locası ya da atölyesinde, herhangi bir konu üzerinde tek kişinin yaptığı konuşma.
Konferans Oturumu
1. Yalnızca bir konferans ya da benzeri bir çalışmanın yer aldığı, mabet dışında yapılan, herhangi bir ritüelik özellik taşımayan oturum.
2. Bir mason locası ya da atölyesinin, mabette yaptığı oturumun, olağan ve geleneksel disiplin kurallarından bazılarına uyulmayabildiği bölümü.
-
Anlaşılan şu oluyor:
Bir locada, herhangi bir derecede yapılan bir oturumun, önce açılışı, sonra varsa tekris töreni, varsa yönetimsel (idari) işlemler, sonra genel ve özel yararlar üzerindeki görüşmelerinin yapılması, en sonunda da kapanışı söz konusu olur. Hepsi bundan ibaretse, buna "resmi oturum" denmektedir. Fakat bunun ortasına öyle konferans ya da sunum falan gibi ritüelde yeri olmayan birtakım çalışmalar konulacak olursa, işin o bölümü resmi oturum kapsamında sayılmaz. İşte o resmi olmayan oturum bölümünde de katılanların daha rahat olmalarına, kural dışı davranmalarına izin verilebilir; örneğin oturuma katılanlar yerlerini değiştirebilir. Resmi oturumda ise herkes kendi yerinde, kurallara tam uygun davranır; Masonluğun bir "düzen" kurumu oluşu böylesini gerektirir.
Eksik ya da yanlış varsa tamamlanması ya da düzeltilmesi rica olunur.