Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ADAM - Mayıs 10, 2016, 08:52:48 ös

Başlık: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: ADAM - Mayıs 10, 2016, 08:52:48 ös
Ödenti yükümlülüğünü düzenli olarak yerine getiren bir mason;
Locasının toplantılarına katılmak zorunda mıdır?
Katılmakla yükümlü müdür?
Neden?
Bu sorulardan birine gerekçesiyle "Evet!" diye yanıt verilirse;
Öyle yapmazsa ne olur?
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Mayıs 10, 2016, 10:03:04 ös
Tek bir toplantı kaçırma halin de bile büyük sorunlar oluştuğunu biliyorum.
Devamsızlık,devamlılık arz ederse ve gereği görülürse, üye uyku durumuna alınır.

Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tij - Mayıs 10, 2016, 10:33:30 ös
Her masonun toplantilara katilma yükümlülügü vardir.
Masonlukta diger dernekler gibi yükümlülükler kurumudur.
Locanin her toplantisina katilma zorunlulugu yoktur.
Eger bu katilmama durumu ( locadan locaya degisim göstermekle beraber ) uzun bir süreyi kapsarsa uykuya yatirma durumu hatta "düzensiz ilan edilme"ye kadar gidebilir.

Ama bildigim yanlis degilse, Masonluk´tan cikarma gibi bir durum ( böyle bir sebepten )yoktur.
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tesla - Mayıs 11, 2016, 01:55:16 öö
Bir harici olarak ogrendiklerimi genelleyerek soyleyebilirim. Yani oyle kesin net karar olarak bir yorum yapmam etik olmaz sanirim.

Ilk iki sorunun cevabini evet olarak veriyorum.

Neden sorusu ise: eger birlik beraberlik olacak ise ve bir diger ele alinacak konu: " bu dernege uye olmak " yada daha samimi olarak "daha iyi bir insan olmak " ise amac, ve bu yolda secilmis yol masonluk ise, katilmadiktan sonra kime ne faydasi var. Ustelik kendi locasinda ustlenilen gorevlerin yerine gelmemesi durumu diger mason kardeslerin de etkilenerek onlari yavaslatma hatta engel olmak bile soz konusu olabilir.

Bir kere katilmaz ise yada 3-5 kere katilmazsa diye degil uygun ve ahlaki olani neyse o uygulanir benim okuduklarima gore. Yani: isterse 1 kere isterse 1 yil katilmasin, onemli olan gerekcesinin onemine baglidir. Yani, ornegin yaptigi bir calisma sebebi ile veya ornekleri cogaltabilecegimiz sebeplerin, ustadi muhterem tarafinden gecerli, gerekli sebepler olarak gorulmesi yeterlidir herhangi bir haptirim uygulanmamasi icin. Egerki tek bir toplantiya bile gelemeyisinin gerekcesi luzumsuz bulunursa, uyarilir ve eger devam ederse, saygi, ahlak ve durustluk temellerinin ustune kurulu her kurulus gibi ihraci sozkonusu olur.

Yorumum, nacizane elestirileriniz ile yontulacaktir. Kendimce okuyup ogrendiklerimi yazmaya, aktarmaya calistim. Kesin kurallarmis gibi bir yazim seklim oldu. Aldirmayiniz.

Sevgi ve saygilarimla
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: ADAM - Mayıs 12, 2016, 08:10:19 ös
Sayın Tij dışındaki üyeler, bilerek değil, tahmin ederek yorum yapıyor.
Dedikleri de bu nedenle yanlış oluyor.
Önce araştırılmasını öneririm. Bu Forumda bile yeterli bilgi var.
Bu sorular, bilmeden yanıtlanamaz.
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tesla - Mayıs 13, 2016, 07:49:22 öö
Cok haklisiniz sayin ADAM. Sayin MASON ayni sorunun cevabini vermis coktan. Soruya cevap degil yorum yazmagafletinde bulundum dogrudur. Tekrar kusura bakmayiniz. Soru icinde tesekkurler

Sevgi ve saygilarimla




Bagli oldugunuz Buyuk Locaya gore bu kural degisiklik gosterebilir. Turkiyede calismalara katilmak (onemli bir nedeniniz yoksa) zorunludur. Amerika`da sadece gorevli olanlara, calismalara katilmak zorunludur. Gecerli mazeret verilmeden zorunlu calismalara katilmamakta israr eden Kardesler gorevlerinden uzaklastirilabilecegi gibi, bulunduklari ulkeye bagli olarak uyelikleride fes edilebilir. Fakat burada onemli olan katilimin Buyuk Loca tarafindan zorunlu kilinmasi degil, o Kardesin ne kadar katilimda bulunmak istemesidir.

Bu nedenle konunun resmi kurallarini bagli oldugunuz Buyuk Locaya sormak en dogrusu olacaktir. Ancak kural ne olursa olsun Locaya duzenli katilimda bulunmayan Kardesler gonul baglarinida ski tutamayacaklardir. Bu yilki Ustadi Muhterem`imin yillar once soyledigi bir sozu hatirliyorum: "Masonluga ne kadar verirsen, karsiliginda o kadar alirsin."

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: ADAM - Mayıs 13, 2016, 09:13:54 ös
Sayın MASON'un hayli eski bir yazısında keşfedilmiş iki paragraf, sorunun ilk bölümünü aşağı yukarı açıklamış oluyor. (Elbette Amerika ve Türkiye'deki uygulamalar çok farklı.)
Demek ki, burada loca toplantılarına düzenli olarak katılmak, bir mason için "yükümlülük"tür.
Peki, bir mason bu yükümlülüğünü sürekli olarak yerine getirmezse ne olur?
(Kimse tahmin yürütmesin lütfen; bu bir bilgi sorusudur ve belli bir yanıtı vardır.)
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tesla - Mayıs 14, 2016, 05:17:43 ös
sayın Tıj aslında duzensızlık ıle ılgılı bılgı vermıs fakat sayın ADAM konu ıle ılgılı olarak tam ve detaylı bır bılgı paylasmıs zamanında. kendısıne bılgı paylasımından oturu tesekkur edıyorum.

sanırım soruya genıs ve kapsamlı bır yanıt olur.

sevgı ve saygılarımla


Bu konu üzerinde pek irdeleme yapma olanağı yok aslında; olanı inceleme ve bilgi edinme olanağı var. Buna karşın biz işi biraz da irdelemeye sokalım bakalım olabildiğince ve haddimizi aşmamaya çalışarak.

Önce… Ayda on toplantı olmaz. Olamaz. Olabilemez. Bir loca için haftada bir toplanmak bile pek sıktır; pek ender, genellikle geçici bir süre için bir sorunu gidermek amacıyla yapılan bir uygulamadır. İki haftada bir toplantı en sık görülenidir. Daha seyrek olanları da vardır.

Ancak Sayın Bulgaria "misal" demiş. Peki. O zaman ayda 10 toplantı değil de yılda 10 toplantı diyelim. Öyle bir loca varsayalım. Bu locanın ya da bağlı olduğu obediyansın yazılı kuralları uyarınca da 7 toplantıya katılmak yeterli olsun.

Yeterli.

Ne için yeterli?

Bunun için örnekler verilebilir ama Sayın Bulgaria söylese daha iyi. Onun duymuş ya da düşünmüş olduğu hangi bakımdansa, ona göre yanıtını arayalım.

************

Düzensiz olmaya nasıl karar verilir? Kim karar verir?

Bunu iyice anlatmadık mıydı?

Belki anlatmamışızdır. Yenileyelim.

Diyelim ki bir mason var. İki yıldır ödentisini vermiyor.

Önce kendisiyle sözlü iletişime geçilir. Yükümlülüğü hatırlatılır.

Bunu kim yapar?

En doğrusu Üstad-ı Muhterem ya da locanın başkanı. Bunu bir başka görevliye aktarabilir ama uygun düşmez. Ha, o masonun önericisinden, rehberinden bu konuda ricada bulunabilir; o ayrı.

Diyelim bu iletişim kurulamadı. Kurulabildiyse de beriki aldırış etmedi.

Bu kez kendisine bir yazılı uyarıda bulunulur.  Bunu da ilgili obediyansın tüzüklerinde nasıl yazıyorsa o kişi(ler) imzalar. Fakat olay obediyans boyutunda değil, loca boyutundadır.

Beklenir umutla bir süre Godot gelecek mi diye. Gelmezse, locanın olağan oturumlarından birinde bu konu gündeme alınır ve loca üyelerine anlatılır. Bazı obediyanslarda bu iş 3. derecede yapılıyor, bazılarında 1. derecede. İkisinin de kendine göre farklı bir mantığı var.

Loca üyelerine bunun anlatılmasının gerekçesi elbette o kişinin düzensiz ilan edilmesi gerektiğine ilişkin bir öneri getirmektedir. Loca üyelerinden buna karşı çıkanlar olabilir. Öneri geri çekilebilir. (Bana sorarsanız böyle bir durumda o karşı çıkanlar üstlensin borçları eğer masonca bir davranış olursa o). İşin sonunda locada bir oylama yapılır. Düzensizlik ilanının kabul edilmemesi, kişinin yükümlülüğünün loca tarafından üstlenilmesi demektir. (O kişi masonsa böyle bir üstlenmeyi kabul etsin bakalım.)   

Demek oluyor ki düzensizliğe loca karar verir.

Loca karar verir ama bunu ilan edemez. O nedenle durumu obediyansa ya da bir bölge yönetimi varsa oraya bildirir. İlanı orası yapar.

Bu örgüt içi bir ilandır. Kişinin kendisine de bildirim yapılması gerekir. Bunu yapacak olan yine locadır.

İşte bu son bildirim yapıldığında artık o kişi düzensizdir.

Düzensizdir ama bizim ülkemizdeki yasal kurallara bakarsak henüz derneğin üyesidir. Dernek ile üyelik ilişkisinin kesilmesi ayrı konu.

Oldu mu acaba?


 
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: ADAM - Mayıs 14, 2016, 09:29:09 ös
Aktarılan şu son anlatı ödenti konusuyla bağlantılıydı; toplantılara katılmak ya da katılmamak ayrı konu.
O durumda yapılacak işlem de farklı.
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: NOSAM33 - Mayıs 14, 2016, 10:01:17 ös
 Yükümlülüklerini yerine getirmediği için ya da tutum ve davranışlarının Mason Töresi’ne uymayışı nedeniyle, kendi buyrultusunun dışında, üyesi olduğu mason kuruluşu ile ilişiğinin kesilmesidir.
Ancak, herhangi bir mason örgütünde bir kez “mason” niteliğini almış olan kişi, isterse bu niteliği yaşamı boyunca korur. Hiç kimse, hiçbir kurum, hiçbir otorite, hatta onu üyelikten çıkaran örgüt bile, onun bu niteliğini kaldıramaz. Çünkü “mason” denilince, bu yalnızca bir unvan değildir; aynı zamanda bir niteliktir. Bu bireysel nitelik, yaka üzerine iliştiren bir rozet ya da rütbeyi göstermek üzere omuza takılan bir apolet ile benzeştirilemez; yetkililerce verilir ama sökülüp alınamaz.

ALINTI
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: ADAM - Mayıs 15, 2016, 08:34:37 ös
Son "alıntı" deyişler doğru fakat soruya yanıt getirmiyor.
Mason töresine aykırı tutum ve davranışları bir yana bırakalım. Konu: Loca topplantılarına katılmamak.
Oysa bir masonun yükümlülüklerinden biri de loca toplatılarına düzenli olarak katılmak.
Yükümlülüklerini yerine getirmeyen çıkarılıyor, denildiğine göre. Masonluktan çıkarılamasa da dernekten çıkarılıyor. Bundan böyle loca toplantılarına da katılamıyor elbette.
Peki ama konumuz olan mason loca toplantılarına zaten katılmıyor. Ancak ödenti yükümlülüğünü yerine getrmeyi sürdürüyor.
Şimdi ne olacak, ne yapılacak?
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tij - Mayıs 15, 2016, 11:31:03 ös
Öncelikle bu masonun kendisiyle konusulur.

Loca toplantilarina neden kailmadigi veya katilamadigi sorulur.

"Katilamadigi" diyorum cünkü bunun bir cok sebebi olabilir, örnegin " hastalik " gibi.

Eger böyle bir ( hastalik veya is geregi sehir disina uzun gidisler ) sebep var ise kendisi izinli dahi sayilabilir.
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: ADAM - Mayıs 16, 2016, 08:14:34 ös
Diyelim ki öyle değil.
Diyelim ki çok işi olduğunu, vakit ayıramadığını söylüyor.
Diyelim ki geleceğini söylüyor ama yine gelmiyor.
Diyelim ki, daha doğru davranıyor; sıkıldığını ve gelmek istemediğini söylüyor. Fakat istifa etmiyor.
Ne olacak  şimdi?
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tij - Mayıs 16, 2016, 08:29:36 ös
ADAM abi zorladikca zorluyor.

Bundan sonra " yürürlükteki tüzük , yönetmelik ve kurallar " cercevesinde degerlendirme yapilir.

Akabinde ya "kisitli üyelik" veya  "düzensiz ( gayri muntazam )" ilan edilir.
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: ADAM - Mayıs 17, 2016, 07:59:19 ös
Evet ama ilgili tüzük ve yönetmelikler öyle yapılmasını gerektiriyorsa. Konu Türkiye olunca, o işlemler Dernekler Kanunu'na uygunsa.
Peki tüzük ve yönetmeliklerde bu konuda belirgin bir anlatım yoksa?
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tij - Mayıs 18, 2016, 02:39:27 ös
Ben ADAM abinin " konu Türkiye olunca " demesinden sonra yazacagim her sey " tahmin ederek yorum" dur. ADAM abinin silmesini de göze alarak yaziyorum.

Bence bundan sonra ya bu mason "istifaya "  zorlanir, ki yükümlülüklerinin bir kismini yerine getirmemistir, ya da  " gayri muntazam" ilan edilir.

Bir ücüncü yol vardirki, o da , ki bu  "mason"un kim ve ne is yaptigi ile de alakali bir seydir, birazda faydaci bir mantikla, her sey oluruna birakilir.
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tij - Mayıs 24, 2016, 09:44:47 ös
ADAM abi su konuyu kapatalimmi?
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Katharsis - Mayıs 24, 2016, 11:03:44 ös
Hazine borcu olmayan her kardeş, geçerli sebeplerle bir süre Loca çalışmalarından uzakta kalmak durumundaysa, uygun bir şekilde "izin isteğinde" bulunabilir. İstek uygun bulunursa bir yılı geçmeyecek şekilde kabul edilir. Gerekirse bu süre uzatılır.


İstifa edilmiş sayılma durumlarından bazılarına bakarsak;

-İzin talebi ve bunun uygunluğunun bulunmaması durumu için bir açıklama hatırlamıyorum (burada flu veya bilmediğim bir durum olabilir)..

-Büyük Loca Hazinesine karşı yükümlülüğünü yerine getiren bir kardeş için, disiplin suçu onun süresiz uzaklaştırılmasına neden olabilir.

-Bunun haricinde, dahil olduğu Locasının çalışmaları durdurulmuşsa, kardeş yükümlülüklerini yerine getirse dahi, bir yılı aşan süreçte başka bir Loca'ya üyelik müracaatında bulunmazsa istifa etmiş sayılıyor.


Bir kardeş ödenti vb. yükümlülüklerini yerine getirirse ancak toplantılara katılmazsa ne olur?
Net bir açıklama getiremiyorum, burada yazılı olmayan kurallar devreye giriyor olabilir, aşağıda konuyu biraz anlatmaya çalışayım:


Bu soru için ilk üç derece'de özellikle kimi localarda devam çok sıkı tutulur, Kardeş Sofralarına katılım da çok önemlidir. Kimi Localarda
Kardeş Sofralarından sonra da Mabed dışında bir yerde oturulup sohbet edilebilir. Benzeri toplantı harici günleri olabilecek Loca & Kardeş Loca vb. organizasyonlarıdır. Bu vb. kısımlar için yazılı bir kural olmayabilir.

Ödenti yükümlülüklerini yerine getiren ancak, Sayın ADAM'ın bahsettiği gibi, çeşitli bahanelerle toplantılarla katılmayan, izin de alma talebinde bulunmamış ve geçerli/gerçek nedenleri olmayabilen bir kardeşin durumu tespit edildiğinde;
Bir iki kardeşi onu ziyaret edip ilgili gün için toplantıya onlarla gelirse memnun olacaklarını gönülden bildirebilirler. Onun bir sıkıntısı varsa Kardeş olduklarını, her türlü durumda onun yanında oldukları gerçeğini kendisine hatırlatabilirler, bir derdi varsa dinleyebilir ve çözüm bulmaya çalışabilirler. Bu kişi için, her nedenle katılım gösterememe/isteksizlik vb. durumu olursa olsun, Locasına ve Kardeşlerine karşı daha istekli ve gerçekçi bir yaklaşımda bulunma isteği oluşabilir. Hatta 40 yıl sonra, bu durumu güzel ve değerli bir anı olarak, böyle bir olayın kendisini nasıl Kardeşliğe bağladığı bir gün olarak Kardeş'leriyle paylaşabilir.


Görüldüğü gibi, flu kısımlar var, bazı ilk akla gelenler özellikle netleştirilmemiş olabilir. Belirttiğim romantik örnek haricinde bu duruma kayıtsız kalan bir kısım da mevcut. Hazineye yükümlülüklerini yerine getirmekte olup düenli Loca çalışmalarını çok aksatıyor olabilirler. Karar kendilerinindir, derneğe girerken de böyle olmuştur, sonrasında da böyledir. Kararlar Loca'lar Genel Tüzüğüne göre düzenlenir. Bazı ek cümleler için başka eklemeler yapılabilirdi ancak gereksiz olabileceği için burada noktalıyorum. Katkı sağlamak isteyenlerin eklemeleri veya düzeltmeleri ile konunun ilerleyişi hepimizi daha çok aydınlatacaktır.
















Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: ADAM - Mayıs 25, 2016, 08:40:47 ös
Sayın Katharsis'in açıklamaları çok güzel.
Umarım bu başlığı izlyenler için aydınlatıcı olmuştur.
Fakat eksik var: Sonuç!
Ne gibi girişimlerde bulunulursa bulunulsun, ödenti yükümllüğünü yerine getirmeyi sürdürvyor ama devam yükümlülüğü umurunda değil. Gelmiyor; gelmeyecek.
Ne yapılır; ne yapılabilir?
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tij - Mayıs 25, 2016, 08:51:10 ös
Sayin Katharsis´ten yararlanarak soruyorum;

sözkonusu "masonun" hangi dereceden ( cirak, kalfa, usta ) oldugu bir önem arzediyormu?
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: ADAM - Mayıs 26, 2016, 07:57:04 ös
Bu gibi konularda derecenin önemi yoktur.
Başlık: Ynt: Masonun Yükümlülükleri
Gönderen: Tij - Temmuz 05, 2016, 09:55:08 ös
Rica ediyorum, bu konuya son noktayi koyalim(mi?).