Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Evrensel Masonluk => Konuyu başlatan: ADAM - Mart 01, 2010, 08:53:49 öö

Başlık: BİR LOCA NASIL DÜZENLİ OLUR? - 3
Gönderen: ADAM - Mart 01, 2010, 08:53:49 öö



Bir mason locasının düzenli olabilmesi için, kuruluşu sırasında hangi koşulları sağlaması gerekiyorsa, bu koşulları kuruluşundan sonra da koruması gerekir.

Bu açıdan bakıldığında; eğer bir loca üstat derecesindeki en az 7 masonun bir araya gelmeleriyle kurulabiliyorsa, bundan sonra da sürekli olarak üyeleri arasında üstat derecesinde en az 7 mason bulunmalıdır.

Bu ne demektir?... Diyelim ki bir locanın üyeleri arasında üstat derecesinde 7 mason vardır ama bu kardeşlerden kimisi toplantılara gelmemekte, çalışmalara katılmamaktadır. Bu durumdaki bir loca da düzenli sayılır mı?

Hayır, çünkü üstat derecesindeki 7 mason bulunmadıkça toplantı yapamaz.

Bu durum ne zamana kadar böyle sürebilir?... Mason locaları toplantı yaparak çalıştıklarına göre, bunu gerçekleştiremeyen bir loca düzenli sayılır mı?

Zaten bir locanın üstat derecesindeki üyelerinin sayısının aslında daha çok olmasının gerekmesi de bundandır. Eskiden bir mason, bulunduğu koşullar her ne ve her nasıl olursa olsun, locasının her toplantısına mutlaka katılırmış. Fakat günümüzün koşulları altında bir masonun locasının tüm toplantılarına katılma olanağı olmayabilir. Üyeleri arasında üstat derecesinde topu topu 7 mason bulunan bir loca, içlerinden birinin herhangi bir nedenle gelememesi durumunda toplantısını yapamaz. Bu durum böyle sürerse, üyelerinden kalfa derecesinde bulunan kardeşlerin üstat derecesine yükselmelerini de sağlayamaz.

Uzun süre toplantı yapamayan bir loca düzenini yitirir ve kapanır. Locanın üstat derecesinde bulunan üyelerinin sayısı çok daha fazla olmalıdır ki, üyelerden kimilerinin engelleri (mazeret) nedeniyle toplantıya katılaması durumunda bile “üstat derecesindeki en az 7 mason” koşulu sağlanabilsin; gerektiğinde derece artırımı yapılarak “kalfa” derecesindeki kardeşler üstat derecesine yükseltilebilsin.

Bunun ötesinde ilgili büyük locanın tüzüklerinin gerekleri de vardır. Çoğu büyük loca yeni bir mason locasının kuruluşunda da sonradan düzenini koruması bakımından da “asgari müşterek” olan üstat derecesindeki 7 masonu yeterli görmez. Bu ancak Masonluğun henüz yeterince gelişmemiş olduğu ortamlarda bu gelişmenin sağlanabilmesi bakımından öngörülebilir. Hatta sadece üstat derecesinde 7 mason değil, bu üstat derecesindeki masonların kıdem ve deneyimleri bakımından yeterli olmaları da aranmakta olabilir. Gerek üstat derecesindekilerin gerekse toplamda üye sayısının bir asgarisi (alt limiti) gözetilmekte de olabilir.

Bir locanın kuruluşu ve toplantı yapabilme koşulunun böyle kurallar koyarak zorlaştırılması, locanın düzeninin sadece nicelik bakımından değil, nitelik bakımından da baştan korunması amacını taşır. Çünkü böylece derecenin ve sayının yanı sıra “deneyim” ve “locaya sahip çıkma” kavramları da önemli etkenler olmaktadır. Nitekim bir locada ne kadar çok bilgili ve deneyimli mason bulunursa, locanın üyeleri localarını ne kadar çok sahiplenirse, o locanın çalışmalarındaki düzen ve başarı şansı o kadar artar.