Yaşamımızı bilinçle irdelediğimizde ‘şans, şanssızlık ve tesadüf’ ün önemli kavramlar olduğunu görebiliriz.
İnsan, kaynağı tanımlamayacak kadar gizemli potansiyele sahip olmasına rağmen yaşamının akışını etkileyen ‘şans, şanssızlık ve tesadüf’ olduğunu, bir küçük çalışmayla anlayabilir.
Kronolojik şekilde hayatının akışını etkileyen şans, şanssızlık ve tesadüfü (zamanın akışına uygun şekilde) alt alta yazıp, sonrasında üç sütuna ayrıştırdığında; kişi, kendisinin fırsatları değerlendiren, ıskalayan veya inisiyatifinde olamayan durumlardan nemalanan veya mağlup biri olduğunu fark edebilir.
Şans ve şanssızlığı; iki balıkçıdan birinin oltasına lüfer, diğerinin oltasına yosunun takılması gibi bir duruma benzetiyorum. Paralel göze, kola sahip iki balıkçı aynı koya olta sallamış balıkçılardan birinin oltasına lüfer, diğerinin oltasına yosun takılırken bunu açıklamak mümkün mü?
Aynı zarlarla iki insandan biri düşeş, diğeri hep yek atarken kimse bunu izah edemezken; ‘şans, şansızlık ve tesadüf’ izah edilebilir mi?
Toplumun genelinde bir tarama yapılsa benzer veya paralel durumda olan insanların farklı hayatlar yaşadığı gerçeği daha belirgin anlaşılır. Geçmişte benim şahsen tanığım, ikiz kardeş askere gider kuralar çekilirken biri denizci olur sefaya gider, diğer piyade olur cefaya gider. Askerlik dönüşü aynı işyerine çalışmaya başlarlar biri yeteneğiyle tırmanır işyerine ortak edilir, diğeri ustalığa devam eder. Sonuçta tırmanan işini kurup büyümeye devam eder, ikizi onun yanında ücretli usta olarak çalışır ama bu durumun psikolojisine dayamayıp işten istifa ederken, patron olan ikiz onu işe bağlamak için hiçbir şey yapmayıp, nasıl işine gelirse diyerek uğurlar.
Tavuk mu yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan çıkar misali; ‘şans, şansızlık ve tesadüf’ kaderi etkiler mi? Yoksa kader mi, şans, şansızlık veya tesadüf üretir. Kim ne diyebilir.
Yaşamımızı dikkatle gözden geçirdiğimizde; olumlu sonuçlanan her durumda şans, olumsuz sonuçlanan her durumda şansızlık faktörü olduğunu, tesadüfün kimi zaman olumlu, kimi zaman olumsuz sonuçlara neden olduğunu fark edebiliriz.
Tesadüf, şans ve şanssızlık yaşamın gizi, gizli gücü veya kader midir? tesadüf irdelenmelidir.
Denebilecek belki tek şey; yaşamdan ‘tesadüf, şans ve şanssızlığı’ çıkardığımızda geriye ne kalır?
http://www.kadrikanpak.com/