Orta çağ' da Türk ve İslam toplumlarında örgütlenmiş olan ezoterik nitelikli esnaf ve zanaatkar kuruluşlarının genel adıdır. Gerek örgütlenme sistemi, gerekse gelenekleri ve töresel ilkeleri bakımından günümüz Masonluğu ile yakın benzerlikler gösterir.
En ilginç nokta olarak, Ahilik ve Spekülatif Masonluk arasındaki yakınlıkların, (Eylemli/Operatif bir meslek grubu olan) Ahilik ile operatif Masonluk arasındaki yakınlıktan daha çok, daha belirgin oluşudur.
Hatta bu benzerlikleri öncelikli olarak değerlendiren kimi yazarlar, Çağdaş Masonluğun Orta Çağ' a kadar uzanan köklerini, Ahilik ile bağdaştırır.
Avrupalılar, Haçlı Seferleri nedeniyle doğu ulusları ile, özellikle Türk ve İslam toplumları ile yakınlaşmalarında Ahiler' i de yakından tanımışlardır.
Ahiler' in yöntemleri ve ilkeleri, Avrupa' daki meslek ve sanat kuruluşları için de bir esinlenme ve örnek kaynağı olmuştur. Kuşkusuz yapıcılık mesleği ve sanatı da bu etkinin dışında kalmış değildir.
Son olarak biraz magazinel sayılabilecek bir bilgi eklemek istiyorum. Günümüzde çok kullandığımız "Pabucu dama atılmak" deyimi Ahilikten kalmadır. Ahiler arasında, eksik tartan, hatalı iş yapan yani ahlakında azalma bulunan kişinin öncelikle kısa süreli sonra da tamamen aforoz edilmesini ifade etmek için bu kişinin pabucu işyerinin damına atılırdı.
Saygılarımla,
Not: Bu konuda Sayın MASON' un da
http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=1013.0;highlight=ahilik adresinde yazmış olduğu bilgiler mevcuttur.