Masonlar.org - Harici Forumu

Gönderen Konu: Ynt: Tanrı'mı Allah'mı?  (Okunma sayısı 41349 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 18, 2011, 02:44:52 öö
Yanıtla #40
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **

Askeri yemekhaneler geldi aklıma birden :)  Hangi inançla baktığınıza göre değişir bence...

Saygılarımla.
Odi Profanum Vulgus Et Arceo.

Mayıs 11, 2012, 10:07:01 ös
Yanıtla #41
  • Ziyaretçi

Yüce olan Öz(Yaratıcı) vardır, insanların onu farklı farklı görmelerinin ve isimlendirmelerinin nedeni farklı noktalarda ve farklı konumlarda olmalarındandır.

Mayıs 12, 2012, 09:13:43 öö
Yanıtla #42

Tanrının hangi sıfatla anıldığı değil, önemli olan sizin onda oluşturduğu tasavvur önemlidir. Bu sebeple tanrı diyenleri kafir,sapık,dinsiz gibi söylemlere gireceksek, vay halimize. Beni rahatsız eden kısım şu Necip Fazıl kısmı oldu. Bu hayatta kendime örnek almayacağım kişilerin başında gelir kendileri. Kendileri Türkçe'yi avam (halk dili, basit dil) dili olarak değerlendirmiş, Türkçe'ye bir ton hakaret etmiş bir kişidir. Sonra efendim kendileri kumar oynarken basılmıştır. Kadın bacakları diye bir şiiri de vardır ki, kadının tüm güzelliklerini orada bulmuş. Kendileri bir kaç kez hapis cezası da almışlardır. Atatürk'e ve Cumhuriyete yapılan hakaretlerde ön plandadırlardır.

Şu Allah ve Tanrı takıntısı hep bir yobaz takıntısı gibi gelmiştir bana. O yüzden hep şöyle derim: Tanrı deyeceğim. Vallaha billaha sevaptır! Bakıyorum şu Allah ve Tanrı takıntısı içinde olanlara. Yok. Yanlış anlamayınız ama benim açımdan Tanrıdır. Hatta ben Tanrışko filan diyeceğim. Kime ne?

Saygılarımla.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus

Mayıs 12, 2012, 10:25:00 öö
Yanıtla #43
  • Aktif Uye

Hristiyansanız da yehova olduğu durumlar mevcuttur.
Ölü Gibi Sessiz...Mezar Gibi Ketum...

חמישים אחוזים חמישים אחוזים בולגרי של יהודים....!!! O:

Mayıs 14, 2012, 01:25:49 ös
Yanıtla #44
  • Orta Dereceli Uye
  • **

uçan pembe fil mi, boynuzlu at mı?

Mayıs 14, 2012, 01:35:42 ös
Yanıtla #45
  • Forum ve Uye Yoneticisi
  • Aktif Uye

Sayın vitriol'de uzun zamandır yoktu aramızda hoşgeldi sefa geldi. Umarım bu sefer sürekli görürüz kendisini.

Sorunuza gelince pembe fil daha sevimli duruyor.

Saygılarımla
« Son Düzenleme: Mayıs 14, 2012, 01:38:04 ös Gönderen: Arais »
2050 de Türkiye çöl olacak ! Ağaç dikin, ağaç diktirin....
Sayğıdeğer üyeler, forumla ilgili her türlü soru ve sorun için lütfen tarafıma başvurunuz.

Mayıs 14, 2012, 01:44:56 ös
Yanıtla #46
  • Orta Dereceli Uye
  • **

pembe fil gerçekten daha mantıklı

tanrı mı allah mı sorusuna cevap vermek ayıp. 2 ayrı dogma arasında seçim yapmaya zorluyor.

bilimsel düşünce metodunda bir şeyin varlığı bilimsel olarak ispatlanana kadar yok varsayılır.(gözlemlenebilir, tekrarlanabilir, yalnışlanabilir olması)

akıl bilim ve bilgeliği kılavuz alan bir grubun bu tür fantastik hikayelere prim vermesi bir tür "masonluk günahıdır"

not: masonluk günahı terimini ben uydurdum.

Mayıs 14, 2012, 02:50:16 ös
Yanıtla #47
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye

Burada benim açımdan sorun, dil sorunudur.

Elbette herkes bu soruna benim bakış açımdan bakmak zorunda değildir.

Tanrı ya da Allah birer sözcüktür. Tanrı Öz Türkçeden gelmedir; Allah Arapçadan alınma gibi görünmekteyse de aslında Arami dilinde bizim fonetiğimizle "Eloah" gibi okuyabileceğimiz bir deyişten türetmedir.

Öz diliniz başka olsa, başka şekilde söylersiniz. Teo dersiniz, Deu dersiniz... Bu iki kökten türetme sözcükler kullanırsınız. Kim bilir Çince, Japonca gibi dillerde ne seçenekler var...

Bizim sorunumuz Türkçe.

Ne yazık ki pembe fil ya da boynuzlu at tamlamaları dilimizde istenilen kavramın karşılığı olmuyor.

Tanrı sözcüğü Allah sözcüğünü içerir.

Allah sözcüğü biraz fazlaca İslâm bağlantılı kalır. Onun gerisindeki kökü bile unutturur bize.

Bu nedenle herhangi bir yazı kapsamında genel olarak böyle insanların yüce tuttuğu bir kavramı dile getirirken ben tanrı sözcüğünü yeğliyorum.

Kuşkusuz bunun çoğulu da var: Tanrılar.

Müslümanlar elbette tek tanrıcı bir inancı benimsedikleri için Allah sözcüğünün zorunlu tekil olduğunu ileri sürer. Oysa onun kökeninde Elohim var; Eloah'ın çoğulu.

Ben bu konuyu din ya da inanç bağlamında değil, dil bağlamında aldım. Burada buluşmak bana daha kolay gibi geldiği için. Ancak kimi zaman bubakımdan yanlımldığmı da görmüyor değilim. Örneğin birisi "Müslümansan Allah der onun adını ağzından düşürmezsin. Eğer Tanrı dersen sen gayri müslimsin demektir." diyebiliyor.

Bu ne biçim yargı!

Ne yazık ki din bağnazlarının tutumu işte böyle.

Benzer tutumu başka dinlerin bağnazlarında da görürsünüz.

Masonluk bağnazlığın her türüne karşıdır.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.

Mayıs 15, 2012, 04:36:50 ös
Yanıtla #48
  • Ziyaretçi

Eloah kelimesine karşılık gelen direk kelime,İlah kelimesidir.Ve ilah kelimesi İlahlar yapılabilir aynı Tanrılar ve Elohim gibi...Ancak Allah kelimesi görüş çoğunluğuyla El-İlah kelimesinden gelmekte yani İlah'ın başındaki ''EL-'' takısı ingilizcedeki 'the' kelimesine karşılık gelir.Yani ''o,bildiğiniz ilah gibi..'' belirtme sıfatı anlamındadır.Yani ilahlar içinde bir ilahı göstermektedir.Çünkü bildiğiniz gibi İslamiyet öncesi Arabistan'da Allah en büyük İlah'tır.Ayette verilen veriye göre ''La İlahe İllallah'' burada hem İlah hem de Allah ismi kullanılıyor yani o halde bunun bir yanlış olması lazımdı.Ayette ''İlah yoktur,sadece Allah vardır (La ilahe İllallah)'' diyor ve biliyoruz ki islam öncesi arap dünyasında Allah ismi biliniyordu.O halde bu ayete göre o zamanki arap dünyasının ilah ve allah kelimelerinin ikisini de farklı anlamlarda kullandığını anlıyoruz zaten.Semantik bilimi açısından da bakıldığında zaten tanrı ya da ilah olarak düşünülen varlığın Allah olmadığı aşikardır.

Mayıs 15, 2012, 05:01:04 ös
Yanıtla #49
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye

Sayın martı'nın getirdiği bilgisel açıklama bence çok güzel... Okunup öğrenilmesini öneririm.

Buna göre demek ki Allah özel bir addır. Her inanışa göre farklı olabilen her tanrıyı kapsamaz.

Oysa tanrı bir genel terimdir. Allah'ı da diğer inançların benimseyişlerindeki türde tanrıları da içerir.

Burada "içerir" derken bunu birinin ötekinden üstün olduğu anlamında kullanmıyorum. Bazı dinlerde o dinin tanrısı öteki dinlerin tanrılarından daha üstün görülür. Bu benim demek istediğim değil. Benim dediğim sadece kavramsal bakımdan bir durum. Allah denilince tüm dinlerde farklı benimsenen tanrılar kapsanmıyor. Fakat bu Allah'ın öteki dinlerde banimsenen tanrılardan daha alt bir düzeyde olduğunun ileri sürülmesi anlamına çekilmemeli; öyle bir niyet yok.

Birçok ülkede Müslümanlar kendi inançları bakımından Allah, başka inançlar bakımından ise kendi dillerinde tanrı sözcüğünün karşılığını kullanıyor. Başka inançlarda olanlar ise, bir felsefi irdeleme yapmadıkları sürece sadece tanrı sözcüğünün karşılığını.

Demek ki dinler ve inançlar arasında bir ayırım msöz konusu olmadığı sürece, "tek" olduğuna inanılsa bile Tanrı demek daha doğru ve kullanışlı. Allah'a pek alışmış Müslümanlara pek hoş gelmeyebilir bu ama onlar da düşünmeli ki Tanrı yerine Arapça Allah sözcüğünün kullanımı da diğerleri açısından hiç hoş değil.

Esperanto, bir dil olarak beklenilen başarıyı sağlasaydı, Diu diyecektik hepsinin yerine.     

« Son Düzenleme: Mayıs 15, 2012, 05:05:25 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.