Sayın gnothi çok haklı... Bu işi ayrıntılı bir irdelemeye giriştin mi, neresinden başlasan bir bütün içinde sürdüremezsin. Kaçınılmaz bir şekilde ayrı ayrı kollara sürüklenirsin. Sonra onu bir derleyip toparlarken başladığın noktaya dönemezsin bile...
Zor iş. Kitap yazmak gerekir tümünü anlatabilmek için.
Tümünü, sadece bunun tümünü anlatan bir kitap var mı, bilmiyorum ama bu konuya da sınırlı (anlaşılabilir, izlenebilir düzeyde) değinen birkaç kitap var. Kuşkusuz internette çok kaynak da var.
Kimi katılımcılar şimde bana şunu sorabilir: Hep her konuyu Masonluk ile ilişkilendirirsin. Bunun Masonluk ile ne ilgisi var?
Naısıl olmaz?... İşte Sayın gnothi onu göstermiş bile, Priéure de Sion'a şöyle bir değinerek. Belki onun adına değindiği şu Saunière açısından, forumu izleyen çok kişi Fransız. Ancak Saunière'in Fransız olup olmadığı tartışılabilir. Zaten Oksitanyalı çok kimsenin ne denli Fransız olduğu sorgulanabilir.
Bu dediklerim Sayın gnothi için anlamlı; kuşkusuz Sayın Eureka için de, bu yazıları izleyen diğer kimi forum üyleri ve okurları için de; belli sayıda. Ancak büyük çoğunluğun burada benim neden söz etmeye çalıştığımı anlayamadığını sanıyorum. Onlar için Sayın gnothi'nin dedikleri de anlamsızdı zaten.
Anlatılamaz mı, açıklanamazmı?
Anlatılır da açıklanır da... Ancak dediğimce bu çok uzun sürer; dallanır budaklanır; oradan oraya sürüklenir. Eğer konumuzu salt Poissin'in tablosu, bunun gelmişi geçimişi ve sonrası üzerinde sınırlarsak, belki bu işin altından sıyrılabiliriz. Zaten bu iletişimin yer aldığı bölüm de buna elverir. Öteki türlü yaparsak, bir başka bölüme gitmek zorunlu olur.