Sn. Kerberos ve Sn. GOASISG
Aslında virüs veya zararlıyı ele aldığımız zaman beni baya korkutmuş bir tanesi vardı STUXNET
STUXNET sıradan zararlıların hepsinden farklı olarak; su kaynakları, petrol platformları, enerji santralleri ve diğer sanayi tesislerinin kontrolü için kullanılan SCADA (Siemens supervisory control and data acquisition) sistemlerini ele geçirip fiziksel kontrol sistemlerinin çalışmasını değiştirmek. Stuxnet eğer bulaştığı bilgisayarda bir SCADA sistemi mevcutsa ilk önce mevcut projelerin kod ve dizaynlarını çalmaya çalışıyor, onun dışında asıl ilginç olan nokta ise stuxnet’in programlama yazılım ara yüzü vasıtasıyla PLC'lere (Programmable Logic Controllers) kendi kodlarını yüklemesi. Ayrıca yüklenen bu kodlar, stuxnet’in bulaşmış olduğu bir bilgisayardan PLC'lerdeki bütün kodlar incelenmek istendiğinde dahi görülemiyor. Böylelikle stuxnet PLC lere enjekte edilen kodları saklayabilen bilinen ilk rootkit unvanına da sahip oluyor.
Bir virüs düşünün SCADA sistemlerin askeri silahlar (örn: füze rampaları) yada F serisi uçakların işletim sistemlerinde kullanılıyor. Sisteme sızdıktan sonra PLC'lere kendi kodları yazarak kayboluyor. Çoğu çevrenin kabul ettiği (buna bireysel olarak bende dahilim) Virüs veya dengi konusunda dünyanın en iyi araştırma ve uygulama şirketi Rus menşei Kaspersky firması bile tam olarak çalışma algoritmasını çözememiştir. Stuxnet'in yaratıcılarıyla gerçekten tanışmayı isterdim. Ki bu ekibin (varsa eğer) savunma için üretiği yazılımlar hakikaten hayal sınırlarımı fazlasıyla zorluyor.
Başka bir konu "Quantum Şifreleme"
İsviçrede şahsen ziyaret ettiğim 3 firma olmuştu. Fakat bu firmaların bilgilerini türkiye partnerleri olduğumdan paylaşmamayı tercih ediyorum. Bunların bana yaptığı sunumlarda Quantum fiziği kullanarak yakın gelecekte ortaya çıkacak quantum bilgisayarlar gerçekten bilinen herşeyi değişterecekler. Şu anda quantum şifreleme sadece dağıtım teknolojisi üzerinden (bunu wikipediada rahatlıkla bulabilirsiniz) çalıştığından yine baya yüksek kalite olmasına rağmen çoğu yetersizliği vardır. Ama çok hızlı gelişiyor benden söylemesi...
Kesinlik aşırı bir zeka ürünü...
Saygılarımla,